Отиди на
Форум "Наука"

Скептикът

Потребител
  • Брой отговори

    543
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    5

Скептикът last won the day on Март 8

Скептикът има най-харесвано съдържание!

1 Последовател

Всичко за Скептикът

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Ебецу и Перник
  • Интереси
    Българска история, История на Далечния изток, Аниме, Караоке

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Скептикът's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare

Recent Badges

453

Репутация

  1. Очакваш доказателства за език в период който той е бил безписмен? Ако ти е толкова интересно разгледай реконструкции на Прото-славянски. 1) Къде се споменава че, Аспарух създава държава? - (източници до XIV век) 2) Къде се споменава, че Борис е изтребил 52 болярски рода? - (защото източниците, които имаме казват различно нещо) 3) Къде се споменава, че Българите си променят езика? - (източници до XIV век)
  2. Зависи какво се разбира под "Аспарухови българи", ако се има предвид само войската, то тя трябва да е била поне 30,000–40,000 души, щом кара Василевса да сключи мир с арабите за да събере Балканската и Анадолската си армия срещу Българите, още повече пък и да дойде и той на бойното поле. Ако става дума за армията+аристокрацията+цивилното население, ще е сложно да кажем. Например в периода Византия има около 8-10млн.души население от което ок.60,000 души са армията, тоест между 0,6 и 0,75% от населението. Ако следваме същата структура на Византия, то хипотетичната ни прогноза би била 4 до 6 милиона души. Но това си е силно относително защото нямаме представа за приблизителната площ на България при ранното управление на Аспарух. А ако става дума за броя на аристокрацията това е най-трудно предвидимо, защото нямаме представа дали страната е централизирана или полу-централизирана, колко титли има в страната, нито знаем по колко деца са имали аристокрацията, също какъв процент от аристокрацията има втора,трета,четвърта и т.н. жена. Нямам данни за броя на византийската аристокрация в периода, така че сметките за това са много трудни. Така че: 1) Аспарухова армия – поне 30,000–40,000 души 2) Аспарухови поданици – хипотетично 4 до 6 милиона души 3) Аспарухова аристокрация – неизвестно
  3. Кой го предполага това? От Елам са Еламците (които нямат нищо общо със семитите), а асирийците са от Асир. 1) Стомана – дума заемка 3) Тъжи – всъщност средновековната форма на думата е тонжити 4) Мърморя – случайно да си чувал латинското: murmur "мърмори" или гръцкото: mormuro или литовското: murmeti 5) Оо! – случайно да си чувал за английското Oh? За императора единствения език е бил персийският, иначе освен арамейския са били често ползвани и еламитски, акадски, мидийски и гръцки. Аспарух освен Плиска и Аспаруховия вал, нищо друго няма документирано да е строил, особено държава, която съществува поне от 400 години. Тази глупост че Аспарух е правил нова държава, не почива на никакви доказателства, заедно с избиването на всички боляри от Борис или че българите си сменили езика.
  4. Пак ли почваме с тези фантасмагории, ако си толкова сигурен в тази си хипотеза, ще си организираме една "екскурзия" до Иран, Афганистан, Таджикистан, Пакистан и Осетия за да проверим дали те знаят какво означават посочените думи. Ако изключим църковната лексика и думи конструирани през IX-XIV век, старобългарския от IX-XIV век не е кой знае колко по-различен от Ранния старобългарски от преди IX век. Колкото до старославянския такъв език несъществува, езика предшественик на днешните славянски езици е по правилно да се нарича Прото-Славянски. Няма доказателства за това, това че Осетинците се самонаричат Ирони, няма нищо общо. Виж ситуацията с Франки и Французи. Но иначе не отричам, че може да има аланско влияние у осетинците.
  5. В ГИБИ до колкото знам ги няма. Но ето линк към летописа: https://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/nikiu2_chronicle.htm
  6. Разликата е че първите използват писменост(гръцката), докато вторите са безписменни. Второ - първите живеят в район заобиколен от писменни народи: гърци, лидийци, перси и т.н. Докато вторите са заобиколени от безписменни племена. При азиатските мизи също нямаме писменни сведения за тях, дали са имали държава или не, и единствените владетели на азиатските мизи, които знаем са Телеф и Тевтрас, но и двамата са легендарни. Така че особена разлика между европейските и азиатските мизи по тези показатели нямаме. А къде в поста си, съм писал че има? То си има племе, което се казва Белги. Но ми писна да споря с латерна. Разлика между племе и народ няма, нито в български, нито в английски, нито в латински. Армения на кого мислиш че е кръстена? Кръстена е на едно от селищата на прото-арменците - Арме. Не са наречени по името на държавата. Според теб, България на българите ли е кръстена или българите по името на държавата?
  7. Ако следваме логиката ти, сигурно и фригите/бригите са невзрачно племе. Отдавна се изчерпа. Циклим си все едно и също от предишни теми. Нямаме доказателства че Хумаринското градище е свързано с българите
  8. Ето, г-н Евристей да видите къде живеят мизите, че като гледам много обичате да ги слагате в североизточна България. http://maps.bg/userfiles/editor/image/Trakijski-plemena-maps-bg.jpg
  9. Йоан Никиуски: Като май Никиуски използва термина като синоним на Хемимонт.
  10. Ти май не разбираш Белгите са кръстени на племето Белги. Както и всички други са имена на племена. Много ми е интересно според теб провинция Армения(114–118) на кого е кръстена, ако не на арменците?
  11. Всъщност римляните почти нищо не кръщават(освен Германия и Белгика), това са имена взети от древните гърци Илирия–кръстена на уж родоначалника на илирийските племена Илирии Иберия–взето назаем от финикийците Британия–на келтското племе брити Провинции кръстени на определено племе/народ има доста: Армения–арменци Белгика–белги Дакия–даки Нумидия–нумидийци Фригия–бриги Панония–панони Далмация–далмати Арабия–араби Палестина–филистимци Аквитания–аквитани Вулгария–българи–спомената за по времето на имп.Анастасий Сирия–асирийци Сицилия–сикели Македония–македони Ахая–ахейци Галатия–галати Вземи си провери информацията, че римляните не кръщавали провинции/теми на народи или племена.
  12. Глупости. Мизи в Мизия си е имало, разбира се не са населявали цялата Горна и Долна Мизия. Ако следваме тази логика, Бургундите(в Западна Европа) и Бургундите(в Кавказ) изглежда само случайно си споделят имената, случайност е и с Туркоманите(в Сирия и Ирак) и Туркмените, същото и с галаците(в Иберия), галите(в Франция) и галатите(в Анадола), също случаЕност е и с монголи и муголи(в Индия), също и със сърбите и Птолемеевите сърби(в Босна), хуни, чуни и уни също са съвпадения.
  13. Не, Хоматиян, а анонимен автор от XI-XII век. (Благодаря за корекцията). Но това не отхвърля изказването за изгонването им от "разположения край Бруса Олимп от военната сила на Александър"
  14. Съмнявам се да е имало личност с това име. Защото оригиналното му име трябва да е било от рода на Благ, Благар, Блъгар, а нямаме в днешно време хора с такова име, нито пък в други славянски страни има такова. Най-близкото е Благой и Благош. Но българите са известни с етнонима българи още през 4 век, още преди дядото на Маврикий да се роди. Ако приемем и че споменатите от Курций Руф - балакри са българи, на каквото може и да ни води и споменатото от Хоматиян, че Александър изгонил българите от Балканите. Ще означава че българи са се заселили на Балканите още преди IV век пр.хр. Което още повече обезмисля българите да са били кръстени на някакъв Булгариос от VI век сл.хр.
  15. Те идват тук да завладяват, но минават и през Персия. А Михаилевите българи избягали да искат земя при ромеите(сякаш те са центъра на света).

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...