Отиди на
Форум "Наука"

gmladenov

Потребител
  • Брой отговори

    8797
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    15

gmladenov last won the day on Април 9

gmladenov има най-харесвано съдържание!

2 Последователи

Всичко за gmladenov

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

gmladenov's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • First Post Rare
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

6,7k

Репутация

  1. Преносен: арестът е извърен по нареждане на Путин, но той самият едва ли е подписал нещо.
  2. Току що се поразтърсих и китайците имат три самолетоносача. Най-новият от тях се казва Фуджиeн и е построен през 2022г: Другарят Си увеличи военните разходи там и Китай вече са на второ място по военен бюджет (след САЩ): https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_военни_разходи
  3. Това, което аз виждам, е хора с предразсъдъци, които спорят наизуст.
  4. Виж какво пише в Уикипедия: Психологията е една от първите дисциплини, подложили на изследване хомосексуалността като самостоятелен феномен. Преди и през по-голямата част от 20 век стандартната психология гледа на хомосексуалността през патологичния модел на психично разстройство. Тази класификация става обект на критична проверка от изследванията, които последователно се провалят в опита си да произведат каквато и да е емпирична или научна основа, за определянето на хомосексуалността като разстройство или абнормалност.
  5. Аз вече го казах: организмите са продукт на еволюцията и при тях непрекъснато се повявят някакви мутации. Някои от тези мутации са устойчиви и се запазват задълго в организмите, а други отпадат сравнително бързо (защото не водят до еволюционно предимство). Ти явно смяташ за "грешка" мутациите, които отпадат от генетичния материал. По твоята собствена логика хомесексуализмът не е грешка, защото след толкова поколения организми, хомесексуализмът още го има. Тоест, той е пример за устойчива мутация.
  6. Въпросното изследване по никакъв начин не е окончателен отговор на въпроса за хомесексуализма. То е просто едно от многобройните изследвания по въпроса. Да се правят меродавни изводи от това изследване е прибързано. Учените са открили евентуална корелация между размера на хипоталамуса и обратната резба при овните. Не се знае, обаче, дали има такава корелация при хората. Освен това корелация не е задължително причинно-следствна връзка. Вие се опитвате да изкарате хомесексуализма като грешка на природата, което просто не е вярно. Аргументът ви принципно е погрешен, защото наричате определени мутации "грешки" ... което по начало е субективно и тенденциозно, а не научно.
  7. Те са просто мутации. Природна игра на вероятности и причина->следствие.
  8. По-малък не означава непременно дефектен (за хипоталамуса, де), а просто различен.
  9. Сигурно са недоволни от извода, че хомосексуалността може/трябва да се "лекува".
  10. В природата няма грешки. Има мутации, които не се запазват с поколенията. Нашият разум смята такива мутации за безполезни и ги нарича грешки ... а те са просто мутации.
  11. Вече изяснихме, че в природата няма добро/лошо и правилно/грешно. Има само причина->следствие. Организмите са продукт на еволюцията и при тях непрекъснато се получават някакви мутации. Някои от тези мутации се запазват за поколения наред, а други отпадат. Нашият разум е склонен да окачестви запазващите се мутации кати полезни/правилни, а тези, които отпадат - като грешни/боклуци. Склонността към хомосексуализъм явно е полезна/правилна мутация - щом се предава от поколение на поколение. Така че аз не бих я окачествил като боклук. Апропо, учените още спорят каква е еволюционната роля на женския клитор. Той няма пряка роля при забременяването и изглежда, че принципно няма физиологична роля. Тогава и него би трябвало да определим като "грешка на природата" или "еволюционен боклук", нали така.
  12. Не си прав. Не човешката природа, а човешкият разум е този, който определя хомосексуализма като "ненормален". Ако бяхме като животните и нямахме разум, щяхме още да практикуваме детеубийство, защото за животните това е "нормална" практика. Същото и за убийствата като цяло: в природата те са "най-нормални" (когато мъжкари се бият за надмощие, например). Ние с нашия разум, обаче, сме решили, че тези практики са наказуеми, а не нормални. Хубаво, но нашият разум понякога прекалява в преценките си за "нормалност" и приема, че Светата Инквизиция и конц-лагерите също са нормални. Е да, ама не. Така че на нашия разум не трябва да се разчита безусловно. И едно от нещата, които трябва да промени, е как нашият разум гледа на хомосексуализма.
  13. Още един аргумент: Вирусите са природни/ествествени и е най-ествествено хора да умират от вируси като Ковид. Само че хората са решили, че не е нормално да мрат като мухи от някакви "тъпи" вируси. Затова измслят васксини срешу тях. Нали се сещаме, обаче, че ваксината не прави "тъпия" вирус неестествен и ненормален.
  14. В случая твоята логика е грешна. Всичко в природата е естествено (след като то съществува), а ние хората сме тези, които лепваме етикети като "нормално" или не в зависимост от нормите за деня (които са преходни). Много уместен пример си дал с малките лъвчета. Това е пример за детеубийство (infanticide), което е широко разпространено в природата и е било практикувано и от хората в каменната ера. Значи то е напълно ествествено (след като съществува), но в един момент хората са решили, че такава практика е опасна за обществото и не може да се счита за нормална, а е наказуема. С хомосексуалността е същото: напълно естествено явление, което ние решаваме дали е нормално или не. За разлика от детеубийство и педофилията, хомосексуалността не е опасна за обществото и няма причина тя да се криминализира или пък приема за болестно състояние.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...