Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Ако имаш откритие, което би довело до пренаписване на историята, без значение дали си го описал на 20 или на 220 страници, със сигурност професионалните учени бързо ще го възприемат и ще стане известно в скоро време. Но тук говорим за научно откритие, а не говорим за нова научна (или псевдонаучна) хипотеза издигната от поредния любител. Относно поднесените до момента "открития" виждаме, че реално открития няма, а тантин само представя своите летящи хипотези и "лингвистични" прочити на историята, като всеки път казва, че няма време да опише нещата професионално и че все още не е събрал доказателствата за хипотезите си. Научния метод изисква нещо да бъде обявено за научно откритие не преди събирането на доказателствата, а след това.
 3. А това знаеш за какво се отнасяше: по повод на агатирсите - Хердот го казва това за общите жени и ги сравнява с траките. (Не съм си го измислил аз.) Геродот называл[5] агафирсов самым изнеженным племенем, и что агафирсы «сообща сходятся с женщинами, чтобы не завидовать и не враждовать между собой», в остальном же их обычаи схожи с фракийскими. Агатирсите (Agathyrsi; на гръцки: "Αγάθυρσοι") са древен народ, живял в планините при Maris (Муреш) в областта Трансилвания през VII-V век пр.н.е., който се споменава от Херодот. Те са били смесица от скити и траки.
 4. Благодаря Евристей! На теб лесно ти прощавам и критика и забележки. Учим се Тук не съм регистрирал БГТРАК . Може и да съществуваше такъв профил , или пък имах някакъв проблем с регистрацията и не ми дойде емаил за потвърждение. Между другото: Тезата за тракийският ни произход я отхвърлих окончателно и безвъзвратно, до голяма степен благодарение на вас и вашите насочващи забележки. Така че БГТРАК е вече "нонсенс". Голямата част от хората тук са същите. Ако оня форум не се беше счупил за 2 месеца сигурно изобщо нямаше да съм мръднал от там.. Но нещата се развиха в други посоки.
 5. Не знам дали в древността се е плавало по Марица до Септември , но не е коректно да се твърди, че Марица не е била плавателна в по-късните времена. Поне до Пазарджик (сезонно - пролет и есен) и Пловдив (целогодишно). Пра-прадядо ми е бил салджия по Марица /визирам времето на Осмалъка - Пловдив/, и е превозвал търговски стоки и самите търговци по реката. http://www.kapana.bg/zabraveniyat-grad/item/13165-пловдив-имал-пристанище След изсичането на крайбрежните и речни гори (през Осмалъка по крайбрежието е горски джендем - заради разливите крайбрежиятата са ненаселени, и са покрити с гори) и заради свръхизполването и за напояването и за оризопрозводство - нивото и дебитът на Марица днес са по-малки от преди.
 6. Да се направя малко на Еркюл Поаро : Потребителят tantin е едно и също лице с подвизаващият се в Бойна слава BGTRAK . До срива ! След това се прехвърли насам. И тук има профил с този ник , но е предпочел да стартира с нов , защото е зарязал интереса си към ...траките и се е насочил към ...пра-българо ...буламача . Като Трак , настоящият Тантин късаше нервите и на бойно-славци . Същият стил на писане и мислене - на отвързан кон препускащ по ливади и люцерни - всичко намачкано. Изследвайки траки и тракийски език ...tantin/BGTRAK беше побъркал всички Ето и как ядосваше там : Кухулин BGTRAK, продължаваш да ме удивляваш, направо съм впечатлен как го постигаш Тече една приятна, достатъчно разумна мисъл, явен е стремежа да се вникне в материята. И изведнъж започва някаква люта бредятина за скити, сармати, славяни и нам още кво. Стига си чел глупости, моля те BGTRAK написа то реално не се знае дали семейството е съществувало като структура или жените им са били общи Мен не ми пречи , нямам особен интерес по темата , нека твори момчето …..може и да удари десятката !
 7. Тук не е подходящото място да се слагат открития.. С това човек може само да се изложи на нападки, присмех, несериозно отношение.. Тука може само нещо случайно и изтървано да се сложи.. Иначе сериозните неща и "открития" изискват публикуване на по сериозни места... А като се напишат 200 - 300 страници - съмнително е колко хора ще го прочетат. Отделно че ако "откривателят" е "неспециалист" в областта, то с голяма вероятност "откритието" така и ще си остане "неоткрито" и неоценено. Замислям се как би бил подходящия начин да се изложи доказателствен материал по дадена теза, така че нещата да са добре изпипани и да няма отпосле глупави и несериозни коменати от несериозни хора. Поне на мястото където се правят сериозни публикации не би трябвало да има място за несериозните коментари. (А иначе мнението ми за аудиторията тук е много високо. Забелязва се определено залитане и пристрастност на участниците в накои посоки, но това е оправдано предвид сложността на материята.)
 8. Днес
 9. Историята не я творим ние тука. Историята я творят Б.Борисов Путин и Д.Тръмп. Творенето на история намирисва на "комунизъм". А ние обсъждаме стари истории. Скитите определено са "бяло" петно, ненаписана страница. За хуните също има много неказани неща. А за Волжка България да не говорим.. Хазария е направо пренебрегната във всяко отношение. Да откриеш нещо, написано на стара карта според теб "откритие" ли е? Съмнявам се.
 10. Твори се история тука пред очите ни. Откритие след откритие.
 11. Не вероятно,ами са граничели и днес продължават. Браво,браво.
 12. То пише много неща,и наистина са хуни ама все от някъде идват,нали? Точно за това откъде идват говорим. Китайските сюнно и хуните са две различни неща. И ги пишат индоевропейци защото са такива,само руските другари не им изнася това и ги пишат тюрки.Ама при тях е политика. Погледна ли? Чак пък целия, ако погледнеш какво гъмжило от народи е Средна Азия ще си смениш мнението. Я виж пак!
 13. Ми какви са? Вие славянофилите не можете да се разберете по между си едни викат,нямало народ,език имало,други имало народ склавени били, хайде първо се разберете помежду си.Нали славяните бяха езикова общност. А словене и склави нали не беше едно и също или както ви изнася? Словене не значи славяни,и аз мисля така.Та както казах славянски народ няма. Колко пъти вече се писа тука сакалиби и славяни нямат нищо общо! Целия? Едва ли извади което трябва иначе иначе не се захващам. Малко са минали покрай скитите,и не са се спрели.Не, не са скити,различна култура съвсем различна,като ми покажеш,скитски погребения у сарматите ще повярвам,дотогава не. Ама седни погледни,културата Дриду и Плиско Преславската, и после ми разкажи как не участват. Участват си те, даже много си участват.Отдавна е доказано,че при изтеглянето на българите към Дунав през VIIв. антите се изтеглят с тях. Да бе да, я го докажи и ми обясни за готските фибули и защо славяните ги нямат? Произхода на славяни и анти е коренно различен, освен ако не броим германците ама и на двете места са доста различни германци. Тия сведения за общ произход са от цикъла една баба казала на пазара. Ти това сериозно ли? Хайде образователно бонусче от мен https://en.wikipedia.org/wiki/Jastorf_culture
 14. Е нищо не пречи гърците да са го основали и направили..Малко ли гръзки селища и колонии са основани във варварски и негостопроприемни територии? Вероятно не е основан като земеделска колония, а като търговска.. Варварите също търгуват и имат нужда от търговия , а и според мен е пресилено да разглеждаме траките непременно като диви главорези или племена на най-ниското културно ниво..Дори Омир не ги описва такива (изключвам неговатата блогърска творба "История" , която е силно елиноцентрична)- факт е че са споменати в Илиадата http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=263&Itemid=101
 15. Нещата се навързаха с тази Рипейска планина, при това много по-добре отколкото можете да очаквате. Ние направихме първото сериозно обозначаване на тази гора (планина) , а от там толкова много неща се навързват. Вчера въобще не съм очаквал че ще достигна до такъв резултат , понеже имах съвсем друга цел. Ако погледнтете из разните Уикипедии ще видите какви ли не глупости за Рипейските планини . А те по всичките стари карти са ясно обозначени къде са.
 16. До колкото разбрах положението на която и да е планина е константа, както и е в реалноста, но ако древните автори са описвали гори то тогава има вероятност с течение на времето гората да променя своята големина и положение. Не е задължително гората да е в планина, оттам и колебанието върху нейното местоположение. Например, Булонския лес е горист парк. В наши дни е огромен, а преди време е бил още по-голям. Това важи единствено ако става дума за гори. Ако в действителност се има предвид планина(планинска верига), то тя си е там кудето винаги си е била в писаната история. Може да стане грешка, също така, от субективизма на автора, при непознаване от първа ръка на топонимията и географията. Вариаянт е ако Аспарух преминава Днепър (без значение къде), след което се отправя към Панония откъм север на Карпатите (по отъпкания път от куп други народи предитова), но стигайки до Карпатите поема на юг, пресича Днестър като се движи между тази река и Прут чак до Онгъла. Това което е днешна Молдова - заградено от реки, а откъм Дунав е блато. Между другото целия днешен румънски бряг на Дунава е по-нисък и на доста места е мочурливо. Податъците от авторите, в мнозинството си са в полза на Куфис=Ю.Буг. От друга страна за Кубан=Куфис няма дори един аргумент, извън хипотезата за тюркоезичие на прабългарите и всички съпътстващи, взаимноподкрепящи се елементи на тази хипотеза, което подсказва, че това съотнасяне почива единствено на извод, направен въз основа на хипотеза. Т.е. за Кубан=Куфис ще трябва да се премине през сериозен кръг от хипотези, ползаващи за доказването си други такива.
 17. Както е и практически невъзможно самоосвобождението на България през 70-те години на 19 -ти век. Въпросът не беше такъв, а какъв е бил Левски по убеждения - твърд републиканец (както и Гарибалди, който е такъв до смъртта си) в 18..най си коя година Левски вероятно би работил за монархията (както Гарибалди работи за монархията), но това е "вероятно, "ако", "дали"- т. е алтернативна история За което си има подфорум (към Ресавски най-вече и Мазини)
 18. Benedykt Polak, Historia Tartarorum [11] Итак, когда Чингис стал именоваться каном и год отдыхал без войн, он в это время распределил три войска [идти воевать] в три части света, чтобы они покорили всех людей, которые живут на земле. Одно он отправил со своим сыном Тоссуком, который тоже именовался каном, против команов, которые обитают над Азами в западной стороне, а второе с другим сыном — против Великой Индии на юго-восток. [20] Третье же войско, которое пошло на запад с Тоссук-каном, сыном Чингиса, покорило сперва землю, которая зовется Теркемен, во-вторых — бисерминов, затем — кангитов, [и] наконец они вторглись в землю Куспкас, то есть Команию. А команы, объединившись со всеми русскими [князьями], бились с тартарами между двумя ручейками — название одного из них Калк, а другого Кониуззу, то есть «вода [109] овец», ведь кони по-тартарски означает на латыни oves (овцы), а уззу — aqua (вода), и они были разгромлены тартарами. Крови с обеих сторон было пролито до самых конских уздечек, как передавали те, кто участвовал в сражении. Итак, когда тартары их победили, то возвратились в свою землю и на обратном пути захватили некоторые земли на севере, а именно бастархов, то есть Великую Венгрию, которая соседствует с морем-океаном на севере. [24] А Оккодай, будучи очень силен множеством [людей], подобно тому как ранее сделал его отец, организовал три [войска]. Над первым он назначил Бати, сына брата, и послал его на Запад против церкви Божьей и всех областей Запада. Он [Бати], придя, покорил землю Альтисольдана и землю бисерменов. Они были сарраценами, говорящими по-комански. Там же он взял, хотя и после долгой войны, очень укрепленный город по названию Барчин. А другой город, по названию Иакинт, сдался сам, и поэтому он его не разрушил, а, взяв добычу и умертвив наиболее знатных по своему обычаю и заставив переселить жителей, поселил других людей в этом городе. И проследовал по направлению к Орнасу, огромному городу, наполненному христианами, то есть газарами и аланами, а также разными сарраценами из различных частей [света]. И расположен он на реке (занимающей большую часть [берега] моря, которая протекала через город. Тартары, перекрыв реку в верхней части, пустили воду стремительным потоком и потопили город со всем, что в нем было. [25] Кроме этого Бати в то время подчинил землю Теркомен [Туркмен] и землю Кангитов, а также Великую Команию, а также Русию, и захватил Киев, столицу Русии, город очень большой и известнейший. [Достиг он этого] уничтожением большого количества людей и многочисленными сражениями, [описание] которых в настоящий момент я опускаю, потому что это требует особого повествователя. [34] Названия же земель, которые тартары завоевали, суть таковы: Китай, Соланги, Эфиопия, Войрат, Кераниты, Буритебет, Уйгур, Киргиз, Саруйхур, Меркит, Мекрит, Найман, Каракитай, Туркия, Нубия, Балдак, Урумсолдан, Бисермины, Кангиты, Армения, Георгиания, Аланы, которые называют себя Аззами, Киркасы [Черкесы], Газары, Команы, которые называют себя Кусскара [Кыпчаками], Мордвины, Баскарт, то есть Великая Венгрия, Билеры, Корола, Кассиды, Паросситы, Песьи [народы], Замогеды [Самоеды], Несториане, Нусия [Русия], [земли] персидских султанов, которые именуют себя сарраценами.
 19. Близо до Пистирос имаме и една тракийска подмогилна сграда, а една сграда е имало и под могила до Белово там където са направили пътя. Тоест имало е и тракийска аристокрация в областта. Преселниците от Тасос и всичките културни следи които водят до острова много вероятно са били свързани с елинизирани траки или пелазги някакви. Острова е тракийски преди завземането му от Атина през 436 г.пр.Хр. и се намира в Тракийско море, от север брега е тракийски, а от запад полуостровите Халкидики също били населени с няколко тракийски племена. Ето какво казва гръцкия завоевател и поет Архилох (VII в.пр.Хр.), който се опитал да основе колония на острова: "Цялата нищета на Елада се събра с нас към Тасос; Опасностите на морето, потънали кораби; но стигнахме, това е обетованата земя. Чака ни живот в борбата с кучетата на Тракия за придобиването на земя.„
 20. Топсида, град и река е това: https://www.google.bg/maps/place/Туапсе,+Краснодарски+край,+Русия/@44.1019412,39.0435455,9609m/data=!3m2!1e3!4b1!4m13!1m7!3m6!1s0x40f41b210931e5d1:0x4c64165de5ef8cff!2zQXNoZSwg0JPQvtC70Y_QvCDQodC-0YfQuCwg0JrRgNCw0YHQvdC-0LTQsNGA0YHQutC4INC60YDQsNC5LCDQoNGD0YHQuNGPLCAzNTQyMDU!3b1!8m2!3d43.9579298!4d39.271054!3m4!1s0x40f3ff00a84c013d:0xed9d19fa05d7ca30!8m2!3d44.1065702!4d39.0806007 А началото на описанието е от град Питиунта : https://www.google.bg/maps/place/ბიჭვინთა/@43.1598743,40.3273514,4880m/data=!3m2!1e3!4b1!4m13!1m7!3m6!1s0x40f41b210931e5d1:0x4c64165de5ef8cff!2zQXNoZSwg0JPQvtC70Y_QvCDQodC-0YfQuCwg0JrRgNCw0YHQvdC-0LTQsNGA0YHQutC4INC60YDQsNC5LCDQoNGD0YHQuNGPLCAzNTQyMDU!3b1!8m2!3d43.9579298!4d39.271054!3m4!1s0x405f6386fb4eb5b1:0xa69bb90caf73cfe8!8m2!3d43.1631506!4d40.3405952
 21. На картата на TabulaRogeriana са написани: Аскисия (Askisia) Аскала (Askala , Ashkala) , което може да бъде прочетено също като Яскисия и Яскала (Яшкала) . Яскисия подобно на нашата Еркесия би трябвало да е оградено с крепост или ров.
 22. Това е нелепо...Княжеството си има монархическа констутиция ("4. Българското Княжество е монархия наследственна и конституционна, съ народно представителство".) https://bg.wikisource.org/wiki/Конституция_на_Българското_княжество Първата Гръцка република -има републиканска конституция (най-близо до парламентарна република) https://sih.swu.bg/sites/default/files/2018-01/The First Greek Constitution Of 1822.pdf
 23. https://archive.org/stream/wojnikov_mail_PRBG/PRBG_djvu.txt От Левой до так называемой Старой Лазики [в которой находится так называемая ныне Никопсис, близ которой река, ныне называемая Псахапсис 9120 стадиев, 16 миль. От старой Лазики до Старой Ахеи (в которой и река, ныне называемая Топсида) 150 стадиев, 20 миль. Същата тази река е най-пълноводната в района. Това е и границата (северната) между Абхазия и южна Русия.
 24. Е, да, от това описание, там явно се намират. Северно от Кубан турките и след тях българите, със всичките им реки. Заради тази река ги бях преместил на друго място, понеже мислех, че е река северно от Кубан. Но при вариант Никопс, Аше (или близък до него) нещата се заплитат още. И по-скоро отговаря на българи от времето след разпада на Баян. Но като цяло, е извор от който по-добре да не пием вода на тема българи.
 25. Възможно е там да е била границата между Зихия и Абхазия, за която говори Константин Багренородни. Но при другите описания границата да е на друго място, тоест Никопсис да е описан, че влиза в абхазките територии. Все пак през годините териториите и границите се менят.
 1. Зареди още активности

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...