Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. Ако под "основателите на Рим - гърци" се визират Еней и неговите хора, то явно Троянската война ще да е била някаква гръцка гражданска война. По тоя въпрос обаче трябва да се разберете и с Thorn, според когото там (в Троя) говорели лувийски. И само като вметка: от петте изброени "малобройни завоеватели" три са от "тихо размножавалия се етнос" на германите. Явно тия ще да са били големи балъци да не вземат пример от братовчедите си, та и те да се размножат тихо-тихо.
 3. Днес
 4. И къде изчезват в един момент власите?Включително и в управляващата династия?
 5. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Психиката е обща за цялото човечество, т.е. тя е човешка, а не мъжка или женска, и ако държите да подходим по тези въпроси строго по Юнг, то той, ако не бъркам, е бил против обясняването на психиката чрез физиологията. Неговият подход е феноменологичният и се отнася конкретно и само до психичните феномени. Друго характерно за теориите на Юнг е, че той тръгва от общото за всички нас колективно несъзнавано и се движи в посока конкретизиране на отделни психични процеси. Като винаги е допълвал, че не счита теориите си за абсолютна истина. Индивидуацията е процес, който трансформира дуалността, но какво значи това на практика? Означава, че на съзнателно ниво спираме да делим обектите или хората на мъже и жени, млади и стари, на бели и черни, на хетеросексуални и хомосексуални и т.н., а на мястото на тези дуалности, се появява синтезираното и комплексно разбиране за човека, което включва и биологичния му пол, неговата сексуална ориентация, произход и т.н., но човек не се изчерпва само с тези определения, нали? По-силен и по-слаб винаги съществуват само в отношение към нещо друго и е релативно, нужен е контекст, извън който обобщението е погрешно. Според мен, би било по-точно да се каже, че някои хора са по-силни от други, при определени обстоятелства, било физически, независимо от биологичният пол. Не може да се твърди, че всички мъже са по-силни от всички жени, тъй като не е вярно, предразсъдък е. Един обладан от несъзнаван образ човек, е способен на свръхчовешки деяния - макар и за кратко, независимо от това дали човек е психично здрав. Примери за подобни състояния на съзнанието има достатъчно, както от психиатричната практика, така и в живота.А Анима и Анимус са реални психични феномени в собственото ни несъзнавано, и се отключват именно поради личната ни вяра в конкретни клишета, митове, идеи, образи, намиращи се в колективното несъзнавано. Като дори вярата може да не е напълно осъзнавана. Последното го установихме и в този форум, колко много хора не осъзнават, че вярват ежедневно в това, че животът им няма да приключи точно днес. Че ще ни има и утре, и след месеци, дори години, десетилетия.Чехов отбелязва, че човек е това, в което вярва, а Юнг го доказва по емпиричен път, с внимателно наблюдение в практиката си на психиатър и упорито търсене на научно обяснение за патологии като шизофренията, например. Последният феномен - психиката, която не се занимава с идеята за край или смърт, за да бъде здрава и функционираща, също е занимавал Юнг и той казва в тази връзка, че се явява и причина за вярата в задгробен живот или прераждане, а не страхът от смъртта. Просто психиката има един такъв принцип на континюитет, усещане за безкрайна продължителност, безсмъртност дори, ако не беше така, никой човек нямаше да пилее времето си в безсмислени неща. Но е факт, че всеки човек го прави.
 6. Във влажните блатисти места на Северна европа - например в Ютландия ( полуостров в Дания ) още преди 6 000 години са забелязали, че водата в дърветата се движи от корените към короната. За това от 4 000 години до Хр и до 1 век до Хр там са строели своите дървени къщи забивайки дърветата обратно - с горната част в земята а тази която е към корените нагоре ! Така къщата може да служи до 50 години. Ако се строи обратно до 30 години ! В 1 век до н е влажността се усилва и жителите напускат селището "Боремозе" .
 7. Вчера
 8. Именно - Безмер е предполагаемо Баян. Няма друг документ в който да се споменава под това име. Същото се отнася и за Кубрат, Органа, Ирних и Атила. Възможно обяснение е че преди всичко Именника е документ на Дунавска България. Той се занимава с предшествениците на владетелите на Дунавска България и пренебрегва останалите разклонения на СГБ. Има ли извори посочващи до кога точно е продължило управлението на Баян? Според мен става въпрос за политическа, а не за историческа гледна точка. В периода от Освобождението до края на социализма, едва ли бихме могли да претендираме за наследници на държава съществувала върху територията на Русия ( СССР). Напълно съгласен.
 9. Тези двете твърдения не си ли противоречат? Може. Но бих бил приятно изненадан, ако дадете отговор с точност от век до век. Да не Ви затруднявам излишно. А и е добре да споменете изворите за които говорите. Мъгляви извинения като : за мен означават само едно - липса на източници и опит да се придаде тежест на твърдение неотговарящо на фактологията. По същата логика, аз бих могъл да кажа - ако търсите истината, проверете източниците и ще видите че тя е точно обратна на вашето твърдение. А това че не сте проверили конкретните източници, които аз не съм Ви препоръчал, Ви прави некомпетентен и вярвате само на:
 10. Потомците на Еней са търсене на героични и славни предци , щото изначалното основаване на Града не е много за хвалебствия. Римляните са си сбирщина от латиноговоряши разбойници и крадци , главно мъжка компания (,, кърджалии,, ли да ги наречеш , ,,воры вне закона,, - въпрос на лични предпочитания) , на които в един момент им се налага да си крадат моми , та да добият структура на що годе нормално общество. Що се касае да ПВЛ и обрите , смятай каква влага им е държало (как са се държали аварите зимъска с дулебските и прочие словенски були), та чак - ни един не останал.Останали са и са оставили генетичните следи и в Маджарско и в Хърватско (остров Хвар).Просто са изчезнали като самостоятелен фактор.
 11. Темата е станала "курт" капан за разни вълчета и други подобни. В руското интернет пространство им кадват "фоменкоиди". И те използват още един мошенически похват, най-вече в книгите си, разбираемо - за привличане на читатели и дай Боже последователи. Състои се в това, да се напомня на читателя, че той - автора и читателя са едно. "Ние с теб виждаме и разбираме измамата/фалшификациите/кражбата на историята и пр., за разлика от другите, които най-общо ни пречат и вредят на делото". А самото "дело" е тривиално простичко. Да продадем/пробутаме теорията си. Може и обратно, но накрая винаги завършва с продажба и обогатяване на псевдонаучния мошеник.
 12. Здравейте, занимавам се любителски с рисуване с туш, опитвайки се да рисувам в японсия стил суми-е. Дали някой се занимава с нещо подобно, имам предвид рисуване с туш в източен стил. Ако има някой, ще съм радостен да ми пише на адрес: traun1968@abv.bg
 13. Дебютният полет на Крю Драгън бе изместен за 17-ти януари поради настоящия кораб Драгън 9 декември 2018 г. 19:40 ч. НАСА оповести, че дебютният полет на "Крю Драгън" ще бъде изместен от 7-ми за 17-ти януари. Причината за това отлагане е свързана с товарния космически кораб "Драгън", който излетя на 5-ти декември и беше прикачен към Международната космическа станция вчера, на 8-ми декември. Тъй като "Драгън" трябва да предстои в орбита поне един месец, за да няма конфликт между двата кораба, СпейсЕкс и НАСА се съгласиха на няколкодневно отлагане за "Крю Драгън". Междувременно подготовката за дебюта на "Крю Драгън" продължава да върви по план, а СпейсЕкс и НАСА продължават да са уверени, че корабът и неговата ракета-носител ще са в полетна готовност преди зимните празници. Това ще позволи изстрелването през януари да бъде реалност. Снимка на космическия кораб "Крю Драгън" след пристигането му на космодрума Кейп Канаверал. Photo credit : SpaceX http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2489-2018-crew-dragon-pushed-to-january-17
 14. Има дръжки, нито преди нито след. Положението е по-зле,няма абсолютни никакви следи,там е и проблема.Не могат да ги намерят затова е това напъване и повтаряне до втръсване, иначе няма легитимност,само фантазии.
 15. А преди времето на Асеневци ?....Нещо като славяните?-докато ги има тук таме-и море! Така изнениделица се появяват партии-не народи!/ и то в размирни времена!/
 16. Фулко съм го чувал,ама Гийом?
 17. Горния цитат чете ли? Някакви коментари? Като ги индетифицираш археологически, ще ги има, дотогава са чисти инсинуации, и измислици.
 18. всички източници от времето на асеневци правят разлика между власи и българи, но ти си вярвай.
 19. Разбира се, само дето са представени сред унгарците, ама това не бива да ни спира. И има авари и авароподобни, като това е засвидетелствано, аварите няма как да оставят генетична следа,те са дошли, 20 000 конници. Това за информация. Доживяхме да го прочетем,дано Евристеи не ти види заключенията. Естествено, а някакви доказателства? Или сме на юнашко доверие? Интерсен откъс от хрониката на атонския Кастамонийски манастир „През дните на иконоборците-императори народите от придунавските краища, възползувани от безначалните времена (защото нечестивите ромейски императори водеха война против светите икони), тогава именно тъй наречените рихини и по-просто влахорахини и сагудати, след като завладяха България и се разшириха малко по малко в разни страни, завоюваха и Македония; най-сетне те дойдоха и на Света гора с целите си семейства, защото нямаше кой да им се възпротиви и да воюва с тях. След време, когато бяха огласени от светите отци, те повярваха и станаха съвършени християни. Но както ракът не върви право, а пълзи насам-натам, тъй и тия власи, макар и да повярваха и се покръстиха и после се подчиниха на ромейските императори, но се пръснаха по светоименитата Атонска гора под предлог, че те ще бъдат научени с време по-добре.”
 20. Ами те са власи, естествено е, че нямат такова родство, поне не пряко.
 21. Защо? Как го усещаш няма значение, ако следваме чувствата на всеки, няма да стане. Фактите са си факти,Орган-Гостун е обединил племената и дал началото на държавата. Или Ернак е основал държавата отново в степите.
 22. Троянският език е неясен, но в момента най-популярна е хипотезата, че там се е говорело лувийски. А пък Еней за капак и е водел дарданци, които имат някаква отлика от баш троянците. Ерго - никой няма идея на какъв език са говорели хората на Еней и потомците им.
 23. Може ли и по дати? Факт е, че покорените не проговорват езика на господарите, а и някои от господарите на са се мешали с простолюдието - в смисъл, че метисите не са ги брояли за хора. Били са малко нещо расисти според днешната терминология и може би затова генетически са ограничено представени. (" Были же эти обры велики телом, а умом горды, и Бог истребил их, вымерли все, и не осталось ни одного обрина.") Мога да кажа и повече, но имам чувството, че тук малко се четат извори и изследвания. Смляната информация и изводи в този случай се приема с подозрение и се вярва на светила ала Серафимов, Ценов, Чилингиров... Така че предпочитам да правя "мъгляви намеци", а който иска да проверява и да търси истината. Не се мъча да убеждавам никого. Давам мое мнение и подкрепям със съответни доводи.
 24. http://istoriata.net/viewtopic.php?f=3&t=21&p=6873#p6873
 25. Добре де, потомци на Еней и дошлите с него, които все пак не са били латиноговорящи. Или са били? Остава ли вярно твърдението ти за това, че няма прецедент в историята? Което ме подсеща за друг един въпрос езиков. Как са си говорили ахейци и троянци, защото Омир не споменава за преводачи. Предава директни диалози. Авторов похват?
 26. Много точен анализ.
 1. Зареди още активности
 • ИСКАТЕ ДА НИ ПОДКРЕПИТЕ?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×