Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates

 1. Вчера
 2. Как ще я представите пред съпругата си? Като колежка ли? Защо да крия бившата си любов? Със сигурност ще разбере конфузното положение. Как би могъл да бъде полезен в такъв случай? Не става дума за конфузно положение. Ще разбере защо не съм го избрал него в колата.
 3. Ще ме карате да се ровя в еврейските финансови фамилии от най-дълбока древност. По точно където има сведения - александрийските евреи и влиянието им върху Общо Римската глобална икономика. Кой и как е разбирал влиянието им и дали са били религиозни..... Времената на Гай Цезар Калигула Търговски интереси в мегаполиса Александрия между еврейската и гръцка диаспора са засегнати и конфликтът прераства в ескалация последвала с убийства и пожари. Цезарят изисква незабавен личен доклад от лидерите на гърци и евреи. И така : Филон - учен , богат и много уважаван мъж е номиниран да оглави посолството на еврейската египетска диаспора и да изложи оплаквания/и оправдания пред …..самия властелин - неуравновесения Гай Калигула ! …...Да вметна : според Филон евреите в Египет надхвърлят 1 милион жители ! Болшинството от тях живеят в 2 от петте района на провинциалната столица Александрия ! Тоест ….по тези времена полицентричната агломерация на Птолемеевата перла е около 3 милиона жители - евреи , гърци , елинизирана паплач от Ойкумена , както и ...възпитани и добросъвестни египтяни (според Полибий ) Та.....Филон предприема изключително рисковано начинание - възглавявайки еврейо-александрийското посолство , чиято задача е доста мъчна ...а именно да изложи като една от причините за бунтовете пред Властелина на Света - Гай Калигула , че ….статуята му е ….неуместна и дразни евреите ! Какво следва...... Ужасът настъпи.... Фактът , че евреинът доживява до доста по късни времена говори красноречиво , че му се е разминало ! А за много по-малки провинения Гай е искал глави ! Да кажеш в прав текст - очи в очи на самият вманиачен и самовлюбен в себе си властелин , че статуята му е ...неуместна и дразни ….е равносилно на подвиг …. велик ! Гневът на Калигула е бил ужасен …..самият Филон пише : бог ни изостави ! Но ……! Никой от посолството не пострадва ! Никой , въпреки , че страшна е била яростта на Гай ! Резултатът - римско право : справедливо отношение на римската власт и към евреи и към гърци, въпреки, че първите отказват да се кланят на статуите на императора. Е ? Религиозен ли е бил Филон ? Подкупил ли е Императора ? Или му е предложил финансова програма ? Или Бог му е помогнал срещу лудия Калигула ?
 4. Икономика на комунизма,реална икономика, икономика на бога. Чудно превращение. Ако ни пласират и такова чудо като теономика, вече ще разрушат представата ми за норма и лудост.
 5. Вие разбирате ли, че това са идеологически клишета, които (в случая) непрекъснато повтаряте без да се замисляте и не правите и най-малък опит да ги осмислите ? Национализъм има и се пръква и развива, когато никъде, никакъв народ не е обявен за суверен ! Не го ли разбирате ? Примери (колко вече?) : Англия - от времената на кралица Елизабет I през конституционната монархия на Джорджовците от Хановерския дом и Виктория народът не е суверен ! Кайзерова Германия - народът не е суверен ! Откъде ефрейтор Хитлер захапва идеята ? Отоманска империя - младотурския национализъм изразен в геноцида на арменците - народа не е суверен ! Балканския национализъм - Сръбски, Български, Гръцки, Румънски - има ли го ? Има го ! И - какъв/кой народ е суверен - изгорелият ..... Суверен ли е Народът при Апотеоза на Национализма - Италия на Бенито Мусолини и Германия на Адолф Хитлер ? Да или Не ? Има ли Национализъм там и ако Да, то Народът суверен ли е ? Япония ? Има ли национализъм ? Къде го там народът ? Едно и също си повтаряте и никъде не ...уцелвате Хайде пак..... Хитлерова Германия, Фашистка Италия, Япония през ерата Шьова(или Хирохито или там някак си) са си Националистически държави с Националистически Идеоологии и никакъв народец не помирисва никакъв суверенитет ! Въпреки това Мотото е Националната Доктрина. Трудно ли е да се разбере ?
 6. Икономика с промисъл = Теономика Има ли бъдеще тази наука?
 7. Между Георги II Тертер и Михаил Шишман има междуцарствие, тъй като първият умира внезапно и без наследници и до избора на втория минава известно време. Затова началото на царуването на Михаил Шишман се отнася най-често към 1323г., в която го е датирал П. Ников. Но българо-византийската война, в разгара на която умира младият цар, продължава с неотслабващ темп и без никакво прекъсване минимум 6 месеца след смъртта му и в края на този период вече се ръководи от Михаил Шишман. Липсата на прекъсване сочи, че военните действия са текли преди зимата на 1322г. и следователно изборът на Михаил Шишман е направен преди началото на 1323г. Д.Андреев е взел предвид именно това. Но пък Чака не е бил български цар. В качеството си на Ногаев наследник той се явява сюзерен на търновския владетел и е бил в Търново като такъв. Т.е. Теодор Светослав е официално на българския трон още от бягството на т.нар. Смилцена и сина й при Алдимир (1299г.), а не от убийството на Чака (1300г.)
 8. Бих се изказал, без апломб, по три аспекта Нормално е, когато човек се ангажира с икономиката в религиозна среда, да я познава отвътре. Религиозното икономическо поведение е различно от атеистичното в някои аспекти. Икономиката е рискова среда, в която не може да се контролират, познават, всички параметри. Има много шанс, а където има неяснота и шанс, винаги се появява някое божество- Сполука, Късмет, св. Едикойси и съответно еднобожите- Йехова, Христос или Мохамед. Някои религии осъждат такива важни икономически инструменти като лихва и печалба, с което ограничават дейността на истински религиозни икономисти.
 9. Да се опитам да върна темата в руслото ѝ ............... Та .... за да си добър икономист трябва да си атеист ? Да видим . Изучаването на всеки предмет/дисциплина/ ....физика, химия, биология и т.н. започва с историята му . Етимология, кой, кога и къде се смята за "баща" ...основоположник на дисциплината, къде се "ражда" , развива, разпространява, кои са асовете ѝ ...и прочие встъпителен увод и определения Икономиката - държавният фиск и неговото благосъстояние е приоритет от най-дълбок древност. Силна икономика = просперираща държава и обратното - слаба такава води до катаклизми...външни поражения или вътрешни бунтове и сътресения . Стремежът е : установяване на ефективност при данъчните постъпления, монопол върху държавни/царски/ суровини и стоки при износ и внос , рационално обмитяване и същевременно стимулиране на търговския обмен , създаване на държавен резерв и подпомагане на пострадали отрасли от причинени природни бедствия Имали са го и Египет и Персия и Рим. Но да не задълбаваме в древността , а да се прехвърлим в средновековието ....където всеки главен финансист на емирите от Мавританска Испания е ...евреин. По късно способността им по ред обстоятелствени причини е призната и в Европейските държави Венецианските евреи Дел Бланко - родоначалници на банкерската фамилия Варбург ! Силно религиозни, произхождат от Кастилия и са Сефаради, не се съгласяват да се покръстят и останат там, а се преселват във Венеция и Болоня. От там част от тях плъзва на север. Техният потомък - Мойсей Варбург е патриарха на вече германския клон на фамилията. Издигат се до финансови магнати. Представители на Варбург се сродяват с друг могъщ еврейски финансов род - Ротшилд ! Техният им родоначалник - бай Майер Ротшилд е ...поне по сведения силно религиозен , членове на фамилията се сродяват почти на инцесен принцип (първи братовчеди) спазват традиции и ритуали ....легенди има за най-могъщия и безскрупулен от тях - Натан, кръшкането му и неговото наказание от фамилията ....
 10. Което е пълен нон сенс. При това много меко казано... Дори започвам да мисля, че Вие въобще не сте запозната с биографията му. Никой не говори за биографията му, а за теорията на обществения договор, народът като суверен. Това не е мое твърдение, това пише в учебниците по политология и национализъм. Доколкото национализмът изисква определен тип взаимоотношения на човека с държавата, народът трябва да е суверен. Иначе индивидът е само поданик на монарх, условно казано, защото без социална мобилносст и каквато и да било връзка с централната държавност е обикновен безимотен роб на своя васал. Когато йерархията на подчинение в една държава е такава, че социална мобилност е невъзможна и обикновеният човек няма никакъв досег с централната власт, национализъм е невъзможен.
 11. Да не излезе, че се заяждам...напротив, пост който ми се стори интересен (но и неточен) си позволявам да оспоря Грешката ви е, че се предоверявате на идеологизми (теоретично възприети причини за случили се процеси и събития) а тотално игнорирате фактология (действителните и индивидуално развили се такива в съответните държави) Като цяло Просвещението не отрича Монархизма, нито дори Абсолютизма. То възприема/преоткрива/ античните доктрини на древногръцките учени ...като приоритет за държавна форма на управление се налага : управление под егидата на...просветен монарх ! Дори и Вашия страдалчески Жан-Жак Русо, който Вие определихте като Което е пълен нон сенс. При това много меко казано... Дори започвам да мисля, че Вие въобще не сте запозната с биографията му. Човек сменил многократно религиозните си възгледи (калвинист, католик, анкликанец, отново калвинист и пак...) изгонен от родната му Република Женева , приютяван от аристократи и монархистки абсолютиски режими (Прусия) живял в Швейцария, Италия, Франция, Англия, Прусия (кантон под нейна власт) е всичко друго но не и БАЩА на нечия нация. Гонен отвсякъде включително и от баща си , предал децата си в сиропиталище (добре, че са кралските такива да му ги приютяват) професионалния нехранимайко , разкаял се и отново приел калвинизма тропа (пос*ан) на портите на родната Женева...но гледай сега майтап ....Изгонен е от Волтер, който се е настанил там и не го обича, защото е демагог и лъжец ! Общинският съвет на Република Женева взема безапелационно страната на къде-къде по уважавания чужденец отколкото на родния...негодяй ....... Иначе Жан-Жак Русо е издигнат посмъртно от най-крайното(гадно) крило от революционните фракции - якобинците. Тенденциозно подбиране на определен контекст от произведенията му са размахани и прокламирани. Разбира се по близките отношения които е имал с "първото съсловие" и във Франция и в Англия и с пруския крал са старателно заметени. ............Толкоз за Бащата на Нациите Сега акцент върху цитираният от мен Ваш текст Ами Просвещението идва и тук по нашите краища.....И то не закъснява. За просвещенец се смята и османския султан Селим III 1789-1807 г. Той е готов с реформи за поданиците си, но те не са готови за тях. Следва реакция на "мракобесните" сили - улеми и еничари, но отново контра-настъпление на просвещенците начело с Махмуд II и начало на исторически реформи в империята. Тоест ...за десетилетие османското общество вече ...узрява за прогресивни реформи. Сигурно през въпросното десетилетие нямало достатъчно преводи на Русо за да се запознае турчинът (народеца) със....идеологията...Но виждате сравнително бързо османските султани се просвещават ...и от кафезни (затворени в харемите) лениви и глуповати принцове се превръщат в действащи отново реални владетели (Абдул Хамид II) Та нито във Франция се е зародил национализма от Френската Революция, нито от неуравновесения "идеолог" Жан-Жак-Русо, нито в Англия от вашия Джон Лок и за зараждането на национализма не е необходимо никакъв народ да е суверен. Рестартирайте всичките си постулати Та ...така на едро с класификации няма как да разнищите не само българо-македонския проблем, а ...ничий ! Стига с тази обобщаваща философия и "принципно" класифициране на събития и процеси, защото е крайно ненадеждна и объркваща ...и невярна
 12. Случайно забелязах. В тази книга наистина липсват географски карти.
 13. Относно вица за заека: Дори и да ги посрещнете с две кутии цигари в ръка (с филтър и без), махайки постоянно с шапката в другата ръка, отдавайки уважение и почит, гамените не се променят.
 14. Променяйте се и вие, търсете решения. Поставила съм ги. Не съм. Така зададена, тази дилема е решима донякъде с отговора на Б. Киров. Но е прекалено лесно. Приемаме, че Бог действа чрез дъжда. Коректен е. Допустимо усложнен. Модификацията в сценария поставя по-интересен казус за решаване. С малко по-различен сюжет. Всеки може да разкаже история по един и същ сюжет. Авторското право не забранява това. Ами ако на спирката бяха Червената шапчица с баба си и ловецът?
 15. Затова джентълменският вариант с бабчето е номер едно: уважение, респект и грижа за здравето, една възрастна дама измокрена до кости от дъжда е нещо ужасно, може да се разболее тежко, доброто решение е да се вземе тази дама. Като в казармата - като те питат "Новобранец ти е-ваш ли или не е-ваш старото?", верният отговор беше "е-вам, не е-вам, но го уважавам". Уважение всекиму вересия никому, строго но справедливо.
 16. то ако е така, то по-добре е да е правим на разсеяни и невидяли Защо може и: "Защо не взе бабето, ами остана със жена ми бе, пич?" Но може и: "Защо остави жена ми на спирката в дъжда, бе пич?" Както във вица за заяка с шапката: https://www.vesti.bg/vicove/zhivotni/2850-Vylkyt-i-lisicata-reshili-da-se-gavria
 17. Само да вметна, че това с малцинствата е пътека в две посоки, а като се сложи и етнос, направо си е заледена пътека в двете посоки. Там балканският гений на бабаитлък и отрицание може да се развихри в неподозирани висоти. Затова братята гърци са отрязали етническия проблем, няма спор за етнос, няма проблеми. Те са прагматици, докато извиваха ръцете на макетата си прокараха железницата от Пирея и ни заобиколиха, а корабните им магнати са най-големия партньор на китайската морска търговия. И ей ги на, англосаксонците пак ги провиждат като медиатор на Западните Балкани.
 18. Уговорката ще я направя, защото не познавам жената Моята майка не бих я уговарял, защото тя ще ме познава, и ще знае , че не обичам клюкарстването и този тип "разговори"
 19. Може и да няма съпруг, не сте се виждали дълго време и не се знае Освен това, той може да е шампион по бойни изкуства и доста нервен, та добрите ти намерения да имат лош финал Може пък тя да не иска да звъниш на мъжа й
 20. Добре, значи приятелят може да смени памперса на детето ви във ваше присъствие. Похвално! Допускам да сте сбъркала с условието. Както когато пътувам със семейството сменяме памперси, така и в присъствието на приятел. Ето един по- добър вариант тук Изявява се чрез проливния дъжд. Изпитанието чрез дъжда е пример как обикновено природно явление в ума на религиозния човек се приписва на бог. Всъщност моралният съдник не казва кое е правилно. Всеки има свой, човешки избор. Във вашия вариант- семеен съм, защо няма да взема или да остана със старо гадже... ами ако съм го обичал- да съм се оженил. Ако по условие беше любовница е по- интересно, защото утре ще имам проблеми, защо съм се направил, че не я познавам... и тя вече не иска да ме познава. Така че, разказът ви е некоректно зададен. При вашето условие- приятеля.
 21. Ама не е честно, вие променяте условията в движение. Така могат да се намират безкрайни решения. Не уточнявате дали съпругата познава бившата любов, не уточнявате какво разбирате под "семейството", това включва ли съпругата. Освен това, хипотетично съпругата може въобще да не е ревнива. Още - съпругата може да притежава шофьорска книжка, тогава се освобождава още едно място, ако шофьорът реши да прояви кавалерство, той може да остане с приятеля си, а да се качат двете жени - възрастната и бившата любов. И така нататък. Може колата да е на автопилот, има такива коли, и на шофьорското място да остане някой, който да не е необходимо да шофира, примерно възрастната дама. И така до безкрай. После какво да е решението - алтруистично, прагматично или психологически обосновано, това са безкрайни и динамични условия, които могат да се променят в безбройни варианти. Поставете ясни параметри, моля.
 22. Честно казано това е маргинална организация със слабо влияние.
 23. Изявява се чрез проливния дъжд. Можете ли да постъпите правилно в такава ситуация?
 1. Зареди още активности

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...