Отиди на
Форум "Наука"

Цялата активност

This stream auto-updates

 1. За последния час
 2. Резултатите определено са интересни. Мен по-скоро ме учудва големия дял на Ямна в ранните проби. Оранжево-синьото - ясно показва че това е заварено население: ЕЕФ смесени с западно-европейските ловци събирачи. Към тях се добавя солиден примес от Ямная . Към по-късните им проби обаче те добавят значителни кавказки и ирански неолитни елементи.. Логично можем да очакваме такива да бяха първите етруски. Възможностите са 2: 1. етруските да са ИЕ (ямна) -зелената компонента. На картата са показани с червените ромбчета. 2. Етруските са пришълци от Мала Азия със силен кавказки + Ирански неолитен компонент. На мен по-вероятно ми се струва втората възможност. На картата на изследването са показани в заградената област:
 3. В гръцки също е запазена Каро, кароци.... κάρο, καρότσι...
 4. Днес
 5. Всъщност по-скоро се учудвам. Ами то хубаво,ама това са думи по-подходящи за церемонията по получаване на Нобеловата награда,и след системно отричане на солидни аргументи и факти звучат като неоснователно твърдение. Моето твърдение е много общо и базово.Всяко систематизирано познание си има основни етапи,които трябва да се преминат и разберат, и прескачането им не е добра идея,иначе нямаше да учим първо азбуката ,после отделни думи и след това да четем ,ами нямаше да е проблем и да е наобратно. Подобно прескачане е много вероятно да доведе до погрешни интерпретации и оттам до "сламени" конструкции ,в които да,има грешки и противоречия бол. Това е съвсем съвсем накратко моето твърдение и нямам намерение нито да го проповядвам системно и благо като човека на щайгата(готина снимка ) ,нито да го отстоявам пламенно.
 6. Мерси че се включваш със засилка в темата. Аз не съм подготвен за такива дискусии, но поглеждам с удоволствие. Погледни в тази статия: https://vja.ruslang.ru/ru/archive/1992-5/50-59 К.Т. Витчак Виж какво казват за "каруца": Ако обърнеш внимание на гръцкото обяснение в първи ред: кара-руес - това означава 4 колела. "roues" - на френски означава точно "колело". А френския е директен приемник на множество латински думи. Това което ние наричаме четириколка - виждаш древното наименование кара (катр, чатр) - руес. Тоест каруца си има директна връзка едно към едно с четириколка.. Сега въпроса ми е знаете ли кои са тези езици, в които думата "каруца" е запазена? Български и Румънски.. Румънците я знаят тази дума и си я ползват както и ние. Каруцар - знаете я тази дума - вижте я по-горе директно от скитския речник. Другата интересна дума е за "брадва". Какво казват изследователите на скитски и сарматски езици: Нашата "брадва" както се вижда произхожда от старата скитска или сарматска дума 'paradu' . А как от paradu е станало на то-пор не мога да коментирам. При нас ние ползваме и 2-та варианта: брадва и топор. Това са румънските думи: baltag (балтия), bardă (брадва) , toporaş (топор), satâr, (сатър) , secure, (секира) .
 7. Нали знаеш, че при теб са глупости? Почни от това: "фотон-пакетите са с дължини на вълна - 0,3 до 0,7 микрометри, примерно (но може да съдържат и др. до 3мм за ИЧ), а разстоянията между частиците на веществото са от порядък около 1-3 микрометри, че и повече." Това, разбира се, не е верно. Вземаш водата, и с прости сметки получаваш, че молекулите на водата са на средно разстояние една от друга около 1.2 нанометра, тоест 100 пъти по-малки от твоята оценка, и от твоите фотони. Лесно е да си го сметнеш и сам. И при нея не може да очакваш никакви подредби. При твърдите вещества е още по-плътно. Вземи прозрачен кристал на натриев хлорид, той е кубична сингония, разстоянието между йоните е 0.5 нанометра, още по-плътно от водата. Фотоните ти са 1000 пъти по-големи, те не различават отделните атоми. И потокът думи, предназначен за фотони по-малки от частиците на тялото няма как да имат същият смисъл и за фотони, на три порядъка по-големи от частиците на тялото. Други твърдения: "Поглъщането на фотон не е от един атом, а от група атоми и то - от обвивката им, ако са подредени така, че да образуват подобно "макромолекула" - дължина по пътя на пренос. " Ами не са подредени атомите, особено на водата е пълен хаос. Да не говорим, че водата и в малки обеми прекрасно поглъща дори 12-сантиметровите вълни на микровълновата печка, като пълно доказателство за квантовомеханичните обяснения. Експериментално е доказано, че никакви подредби на атоми във веществото не са нужни, за да се погълне фотон. И фактът е, че един фотон се поглъща изцяло, и само от атом който има нужните характеристики за това. Доказано е и при твърди тела, и при течности, и при пари, и при смеси. Не ти е подходяща поредицата от думи, с които се опитваш да конструираш "обяснението", трябва да я разджуркаш, може пък да се намести... Това само показва липсата на смисъл в твоите обяснения. Това и друг път сме го приказвали, трябва ли да се повтаряме пак? Наличието на много думи не добавя смисъл, а го скрива.
 8. Аз го писах вече, повторих и потретих, но ще го напиша още веднъж. Не е проблема в титлата, тя е василевс/император/кайзер/цѣсарь(цар). Това са различни думи, но са различни защото са от различни езици - гръцки/латински/германски/славянски. Иначе това е една и съща титла и до Симеон е притежание само и единствено на римския император. Ясно е, че Симеон е възприел титлата. Въпросът е василевс/цѣсарь(цар) "на кого?". На гърци?, на римляни?, на българи?, на нещо друго? Това горе което си го цитирал е абсолютна заблуда. Нямаме никакви преки данни, че Симеон се е провъзгласил за "василевс на българи и гърци". Преките данни са, че се е провъзгласил за василевс на ромеите и доказателствата за това са неговите лични печати. Индиректни данни имаме от писмото на Лакапин, че се е провъзгласил за "василевс на българи и ромеи". Това обаче са думите на Лакапин (не на Симеон). Като се има пред вид обстановката (война) и надлъгванията и манипулациите които се правят в писмата изобщо не е сигурно, че думите на Лакапин са 100% истина.
 9. Защото в общуването си със славяните Борис се нарича княз,която титла (може би) не е равнозначна на крал,(цар).
 10. Благодаря за инфото ... Лично съм малко разочарован как са поднесени данните ... категоризация от 800 г. пр. Хр. до 1000 г. и няколко под етапа определени по много странен начин - от Желязната Епоха - 800 г. пр. Хр до ..01 г. пр. Хр. - 48 индивида изследвани и вкарани в този диапазон !? И как няма да е пълно с всякакви : от железния мъж от архаична Италия до италиеца от късната Република която на практика е империя владееща цялото Средиземноморие . Той този от 1-година пр. Хр. може да е всякакъв - затова са и тези резултати - от цяла Европа, барабар с Африка и Анатолия...както и сардинци Едно е етруската популация (или нека е по точно - степен на влияние и разпространение) преди разбунтуването на Рим и галските опустошения, друго след римската експанзия на полуострова, трето след Ханибаловата окупация и четвърто след междусъюзническата война когато всички италийци стават римляни. Народният трибун Гай Гракх пише, че когато на път за Нуманция брат му Тиберий минал през Етрурия, видял пустеещата земя, където земеделците и пастирите били все роби-пришълци Това е втората половина на II век пр. Хр. ! Отделно липсва информация за изследваните индивиди на база - обществено положение, (елит или простолюдие) пол, възраст И защо е забравен така бързо след като е бил и писмен ? Обикновено отговорът е, че езикът е говорен от един елит (в случая не индоевропейци) за разлика от подвластното население което в болшинството си не го разбира. Етруски са държали за определени периоди властта и в двата най-големи града на полуострова - Рим и Капуа, но я губят. Популярната теза е, че император Клавдий е последният който е знаел етруски - говоримо и писмено. От римските фамилии които извеждат етруски произход, няма и намек че са говорели родния си език. Та...този елит (с оригинален етруски) вече силно оредял постепенно е асимилиран езиково въпреки, че е бил писмен език. Пълна противоположност е примерът с гръцкия език в Южна Италия който заобиколен от латинския океан не се предава и се задържа чак до...ден днешен (Апулийски и Калабрийски гръцки) Но различен елит, различна степен на инкорпорация, различна съпротива (войни срещу Рим)
 11. Еми твоите "има голяма вероятност" или пък "с по-голяма близост" са спекулации, а не са някаква наука. Измислици демек. Учени като Абаев, Хармата и много други са изследвали сарматските езикови остатъци и те не са близки до латинския или влашкия, а са близки до иранските езици. И тези техни заключения не са измислици като твоите, а са основани на сериозен лингвистичен анализ. Ето ти труда на Хармата - http://www.bulgaria-is-alive.com/J_Harmata_Sarmati.pdf, отваряш на 68 страница и четеш натам какви са аргументите.
 12. Не разбирам защо толкова много спорите!... "Традиционно с титлата „цар“ („цѣсарь“) е наричан Симеон Велики, въпреки че той официално се е самопровъзгласил за „василевс на българи и гърци“. В надгробния надпис на чъргубиля Мостич от Х век, Симеон и неговият син Петър I са наречени царе и това е най-ранната документирана употреба на титлата в Европа. Оттогава всички български владетели до османското нашествие носят тази титла."
 13. Абаев си е Абаев. Никой не му оспорва останалите трудове, обаче скито-сарматския му речник е неприет, непризнат. http://www.protobulgarians.com/Statii za prabaalgarite/Abaev-rechnik na skito-sarmatski dumi.htm Погледни сам във въпросния речник - има всякакви думи в него от 10 езика. Ако погледнеш територията на Скития - това е огромно пространство. Колко са били народите , колко езици, колко диалекти, ами смесените езици? За индо-европейците знаем че са били там. Къде са германците, къде са тохарите и къде са хитайт /хетите/? Тези 3 езика се спрягат за най близки към германските. Славянски и латински са част от подобен континум. Какво пречи и сарматския да е част от този континум? При това с по-голяма близост към латински/ влашки?
 14. Рекс се превежда с крал сега. По времето на Борис думата "крал" все още не е утвърдена. Крал, западните славяни наричали германските кунинги, наследници на Карл велики. Приема сe, че първият славянски владетел, който е приел тази титла за себе си е Светопулк Моравски, след като е коронован като рекс. Унгарците се само-възприемат като наследници на правата му и по-късно унгарските владетели избират същата титла - Király. В латинските източници, титлата която се използва за българските владетели е неизменно рекс, още от езическия период. С рекс се обръщат към българските владетели и в официалните писма. Това е например титлата която се ползва от папа Николай I, от папа Йоан VIII, от Анастасий Библиотекар и т.н. Когато се четат ГИБИ или ЛИБИ е добре да се хвърля един поглед и в оригиналния текст. Българският превод не е съобразен с оригинала, а с днешните ни разбирания. Така например в писмата на Йоан VIII една камара хора с различни титли са представени като "князе", тъй като от днешна гледна точка за нас те са равнопоставени. Папа Йоан VIII обаче ги е разграничавал. Той се обръща с "glorioso comiti" до Светопулк и с "glorioso regi" до Михаил (Борис). И двете обръщения са преведени в ЛИБИ като "славен княз"
 15. Да, това може да е официално приетият начин за "прозрачно", но - при мен, с малко по-друга интерпретация. (При смесена светлина - фотон-пакетите са с дължини на вълна - 0,3 до 0,7 микрометри, примерно (но може да съдържат и др. до 3мм за ИЧ), а разстоянията между частиците на веществото са от порядък около 1-3 микрометри, че и повече. Поглъщането на фотон не е от един атом, а от група атоми и то - от обвивката им, ако са подредени така, че да образуват подобно "макромолекула" - дължина по пътя на пренос. Такава обвивка е подходящо място за сфазиран захват на част от пакет-фотоните (поглъщане на точен фотон по цвят), завихряне в посока пренос на импулс (престой) и излъчване от обвиката по-посока пренос. Такова подреждане е ентропийно зададено, още при "замръзване" на течността - минимална енергия за пренос на информация (изземване на бурята от ИЧ-фотони в горещо състояние - към студените външни повърхнини) При такова "нишково" поведение на структурата (друга среда със собствено ЕМПоле), в посока пренос може да се получи дисперсията, която пък установяваме с промяна пътя на пренос (призма) - част от късите фотони се пренасят по наклон (къс път- на поглъщане на влизане), по-голям от пътя на дългите. Поради различното завихряне по пътя, сумата от всички ще е поляризирана - зависи от вида на материала. Ъгълът на падане равен на ъгълът на отражение - пак поради подреждане на частиците - част от падащите, които не са пренесени през материала се излъчват обратно, но пак от група от частици, което пък поляризира изходящия лъч) ...
 16. Проследете, дори и небрежно обстоятелствата. Може би при някакви условия са по- тихи. Моля да ме разберете, аз съм страничен човек и не зная как е при вас. Вие сте този, който може да открие кое влияе. Опитайте нещо и дано проработи. Пак пишете!
 17. Рекс от латински не означава ли крал? Кралят е на върха,докато княза е под него. Излиза че владетелите доста са послъгвали за титлите си.
 18. Американската космическа индустрия притисна НАСА да вземе мерки, за да не остане без станция 25 септември 2021 г. 10:55 ч. Представители на космическата индустрия в САЩ поискаха от НАСА да подсигури такива мерки, че частните космически станции да бъдат въведени в експлоатация преди предстоящото пенсиониране на МКС през 2030-та, в противен случай геополитическите последствия за Щатите ще бъдат колосални. Това стана ясно по време на изслушване в подкомисията за космонавтика към Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщава СпейсНюз. "Предизвикателството да осигурим плавен преход е много по-сериозно днес, отколкото когато все още разполагахме с космически совалки, тъй като нашата зависимост от космическите активи е далеч по-голямо и други се опитват да заемат всякакви евентуални празни пространства", съобщава Джефри Манбър, изпълнителен директор на частната компания НаноРакс. НаноРакс е една от фирмите, която иска да разработи собствена космическа станция. "Няма място за грешка, за да не отстъпим лидерството на други държави". Манбър най-вече има предвид Китай. Напомням на читателите, че по-рано през годината страната започна да строи своя собствена станция. През изминалия месец Манбър предупреди, че вече е загубил клиент, който е предпочел да изстреля полезен товар на китайската станция, вместно на МКС посредством услугите на НаноРакс. Проблемът е, че НАСА не получава достатъчно бюджет за комерсиализацията на околоземна орбита. За 2020 и 2021 г. агенцията поиска по $150 милиона долара, но получи само $15 и $17 милиона. Това не е достатъчно за създаването на нови платформи и станции. https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4170-2021-nasa-urged-station-gap
 19. Уеднаквяване и стандартизация през този период няма. За да се изследва кое на кое съответства би трябвало да се види конкретния период и конкретното място. Освен вторачване в титлата задължително трябва да се обръща внимание и "на какво" точно са владетели тези хора. Всичко останало е преливане от пусто в празно. Борис използва титлата княз (в комуникация на славянски), архон от бога - на гръцки и рекс - на латински. Очевидно е, че за него тези титли са равнозначни. За други владетели и други периоди това може да не е така.
 20. това си е за антипсихотик. Потърсете компетентен специалит, който да назначи адекватна лекарствена терапия.
 21. Мисията на НАСА ИнСайт измери най-силния трус на Марс от началото на научната програма! Снимка на повърхността на Марс, заснета от "ИнСайт" на 22-ри септември. Photo credit : NASA / JPL-Caltech 25 септември 2021 г. 10:00 ч. Светослав Александров. Американската космическа мисия "ИнСайт", която работи на повърхността на Марс от есента на 2018-та година до ден днешен, успя да измери най-силния и продължителен трус досега. Голямото "марсотресение" бе установено на 18-ти септември - съвсем по случайност, когато екипът на роботизираната експедиция празнуваше 1 000 местни дни на Червената планета. Трусът бе с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер и продължи час и половина - забележителен факт, отчитайки, че повечето от земетресенията на нашата планета траят едва няколко секунди. Изследователите все още търсят причината защо някои от трусовете на Марс са толкова дълготрайни. Това е третото голямо марсотресение, което "ИнСайт" откри в рамките на един календарен месец. Предишните бяха установени на 25-ти август, когато сеизмометърът на мисията последователно отчете едно с магнитуд 4.2 и друго с магнитуд 4.1. Дотогава мисията не се бе радвала на сериозни трусове, като предходният рекорд беше през 2019 година - единичен трус с магнитуд 3.7. Напомням на изследователите, че учените, работещи с "ИнСайт", използват сеизмичните вълни, за да изучат вътрешната структура на Марс. Вълните се променят, докато пътуват през марсианската кора, мантия и ядро и така могат да предоставят информация за техните свойства. Знаейки какъв е строежът на Марс и на Земята, изследователите са в състояние да разберат ранната еволюция на планетите и как те са се формирали от протопланетарния диск. Екипът на експедицията извади страхотен късмет, че откри тези силни трусове. Това можеше и да не се случи - през последните месеци върху слънчевите панели на "ИнСайт" се натрупа много прах и учените се притесниха, че ще се наложи да изключат инструментите с цел съхраняване на електроенергия и оцеляване на космическия апарат през тежката марсианска зима. Слава Богу екипът успя да измисли начин, по който панелите да бъдат почистени и сеизмометърът остана активен. Сега зимата отминава и Червената планета отново се приближава към Слънцето, което означава повече ток и още дълго време научни изследвания. Източник: НАСА https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4169-2021-insight-mars-quake
 22. Свободните фантази и откровенните спекулации няма как да ги оправдаеш с речник от рода на "има немалка вероятност". Твоите измислици с цел постигането на мечтата ти да изкараш прабългарите някакви хасаки, енисеи или чукчи край нямат, а това с сарматите-власи просто кърти мивки. Върти-сучи, и по всясакъв начин прабългарите трябва да са тюрко-чуваши. Щом има данни за връзка със сарматите, които не са тюрко-чуваши, трябва да ги премахнеш от играта като ги обявиш за някакви други, които днес няма как да са българи. С една твоя "немалка вероятност" зачертаваш трудовете на десетки историци и лингвисти, които са анализирали сарматските имена, топоними и думи, които са стигнали до нас. Абаев и Хармата могат само пасти да ядат след появата ти. Трябва да си скъсат трудовете, а ти няма нужда да пишеш свои, тъй като е ясно, че имаш право и възможност на мнения по интернет, без значение какви са.
 23. Да де, но в тези теории има основания за тези предположения. А ти предлагаш чисто хипотетичен вариант, за който няма никаква информация има ли го, няма ли го, може ли или не може. Тоест преминаваме в зона, в която разчитаме на някакви вярвания. Хипотези много са възможни, но на този етап няма нищо на практика. Засега трябва да се задоволим със знанията в тази парадигма. Ето ти една хипотезка от мене да си дъвчеш докато четеш форумите: светлината се движи с неограничена скорост, но квантовите флуктуации във вакуума, които среща по пътя си, я карат да се забавя - непрекъснато се пораждат и изчезват под нейно въздействие виртуални двойки частици, и това отнема време, което определя скоростта и. Този процес е статистически, не определя съвсем фиксирана скорост, но това е в пълно съзвучие с Файнман и квантовата физика: "фотоните могат да се движат със всякакви скорости, но най-вероятната им скорост е скоростта на светлината във вакуум". Файнман има една много приятна популярна книжка "КЭД — странная теория света и вещества" , като че ли не е издавана на български... Там по доста увлекателен начин се разказва за фотоните и светлината и могат да се намерят много отговори. Така е, но трябва и гориво за двигателя за да тръгне, само предположенията не вършат работа.
 24. Има различни фактори за това. По-съществена причина е интензивността на ултравиолетовото лъчение, което е основният генератор за създаването на озон. Слънцето осветява екваториалната област перпендикулярно, там пада много повече светлина, съответно и ултравиолет. На полюсите осветяването е близко до тангенциално, там пада по-малко енергия, включително и в атмосферата. Затова и там е по-студено. Друг фактор, това е наличиет на магнитно поле на земята. Магнитното поле улавя и управлява заредените частици на слънчевият вятър, и ги насочва към полюсите, от там са и полярните сияния. А тези заредени частици са агресивни по отношение на нестабилната молекула на озона, и с по-голяма вероятност я разграждат. Но този фактор работи нерегулярно и само в полярните зони Двата споменати фактора действат в комбина.
 25. Напротив, много теории и хипотези работят точно по този начин. Например Струнната теория е изградена на доста предположения, включващи дори десетина-единайсет измерения на пространство-времето. В Теорията за ГВ също има доста предположения. Но и ти самият нерядко казваш "може да е това, ама може и да е онова" Всъщност предположенията "може-не може" в много случаи са основният двигател на науката.
 26. Не разбирам, какъв ти е проблемът? Защо да не мога, какво ме спира? Нещата са прости. Създаваш постулат. Изграждаш логическа конструкция на негова база. Проверяваш експериментално следствията и. Ако не се опровергават, потвърждаваш и постулата. И продължаваш напред с една работеща и предсказваща теория. Ако обаче не се потвърждват, значи опровергаваш верността на постулата, и търсиш друг, почваш от начало. Или получаваш гениално прозрение, което да ти даде в ръцете работещ постулат. Нищо друго не се изисква Нищо не пречи да се измисли всякакъв откачен постулат. Пречката е, постулатът да е достатъчно перспективен за да даде проверими следствия, и те да не се опровергаят. Огледай се, така работи науката от древността до сега. Ей такива постулати са голям кът. Не случайно още древните гърци са измислили понятието "аксиома", което е същото. В нашият случай, постулирайки съответната схема на пространството, достигаме като следствие до константната скорост на светлината (по пътя който вече описах), което се потвърждава от експеримента. Достигаме до хиляди други следствия на СТО, които също се потвърждават. Без опровержение. Това е научна теория по всички правила, та дрънка чак... Стъпила на работещ постулат. Ако много те тревожи, че пространство с горната метрика е твърде общо за да го наричаме пространство на Минковски (а то е пространство в което константата на горната метрика има конкретен, фиксиран физически смисъл), няма никакъв проблем. Измисляш си горната метрика, ако ти трябва име кръщаваш си го "пространството на Мунчо" например, изминаваш пътя който ти описах докато докажеш че константата в тази метрика съвпада със скоростта на светлината, и воала, пространството на Мунчо се оказа - като следствие - прострнството на Минковски. Това са само етикети в случая, които не променят смисъла. При това положение значи съм използвал неверен постулат, който експериментът ще опровергае. Не всеки постулат е верен, нали? Например постулатът на Ритц, лежащ в основата на емисионната теория, е такъв постулат.Или постулатът, че петлите с кукуригането си пробуждат слънцето да изгрее Колкото и да е странно, това също е научен постулат, защото е опровержим. Просто е. Всеки постулат и/или следствията му трябва да е проверими, и тази проверка е задължително да не ги опровергава за да изградим полезна теория. Шпага, науката не работи по този начин - "може да е това, ама може и да е онова...". Това което знаем на този етап е, че и това-то, и онова-то не са свързани със светлината. Затова понятието "светлина във вакуум" се използва като светлина, чиято скорост не се променя от взаимодействие с материя. Един вид светлина, движеща се по инерция, без външни фактори които да и влияят. Затова съм изказал и другата възможност: "Вакуум" в твоето твърдение има смисъл на нещо, с което светлината не взаимодейства. Това на настоящият етап се разбира под "светлина във вакуум".
 1. Зареди още активности

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...