Отиди на
Форум "Наука"

Нови мнения

Показване на цялото съдържание публикувани през последните 365 дни.

This stream auto-updates     

 1. За последния час
 2. По въпроса за фактите - кой е сигурен, че Гостун е Органа ? Но дори и така Органа започва един "проект" - отделяне на близкородствени племена от зависимост - аварска и тюркска за да се обединят в ново образувание, но крайната цел е постигната по-късно - 632 г.
 3. Днес
 4. Ако под "основателите на Рим - гърци" се визират Еней и неговите хора, то явно Троянската война ще да е била някаква гръцка гражданска война. По тоя въпрос обаче трябва да се разберете и с Thorn, според когото там (в Троя) говорели лувийски. И само като вметка: от петте изброени "малобройни завоеватели" три са от "тихо размножавалия се етнос" на германите. Явно тия ще да са били големи балъци да не вземат пример от братовчедите си, та и те да се размножат тихо-тихо.
 5. caress…

  Мъже, Жени, Сила и Слабост

  Психиката е обща за цялото човечество, т.е. тя е човешка, а не мъжка или женска, и ако държите да подходим по тези въпроси строго по Юнг, то той, ако не бъркам, е бил против обясняването на психиката чрез физиологията. Неговият подход е феноменологичният и се отнася конкретно и само до психичните феномени. Друго характерно за теориите на Юнг е, че той тръгва от общото за всички нас колективно несъзнавано и се движи в посока конкретизиране на отделни психични процеси. Като винаги е допълвал, че не счита теориите си за абсолютна истина. Индивидуацията е процес, който трансформира дуалността, но какво значи това на практика? Означава, че на съзнателно ниво спираме да делим обектите или хората на мъже и жени, млади и стари, на бели и черни, на хетеросексуални и хомосексуални и т.н., а на мястото на тези дуалности, се появява синтезираното и комплексно разбиране за човека, което включва и биологичния му пол, неговата сексуална ориентация, произход и т.н., но човек не се изчерпва само с тези определения, нали? По-силен и по-слаб винаги съществуват само в отношение към нещо друго и е релативно, нужен е контекст, извън който обобщението е погрешно. Според мен, би било по-точно да се каже, че някои хора са по-силни от други, при определени обстоятелства, било физически, независимо от биологичният пол. Не може да се твърди, че всички мъже са по-силни от всички жени, тъй като не е вярно, предразсъдък е. Един обладан от несъзнаван образ човек, е способен на свръхчовешки деяния - макар и за кратко, независимо от това дали човек е психично здрав. Примери за подобни състояния на съзнанието има достатъчно, както от психиатричната практика, така и в живота.А Анима и Анимус са реални психични феномени в собственото ни несъзнавано, и се отключват именно поради личната ни вяра в конкретни клишета, митове, идеи, образи, намиращи се в колективното несъзнавано. Като дори вярата може да не е напълно осъзнавана. Последното го установихме и в този форум, колко много хора не осъзнават, че вярват ежедневно в това, че животът им няма да приключи точно днес. Че ще ни има и утре, и след месеци, дори години, десетилетия.Чехов отбелязва, че човек е това, в което вярва, а Юнг го доказва по емпиричен път, с внимателно наблюдение в практиката си на психиатър и упорито търсене на научно обяснение за патологии като шизофренията, например. Последният феномен - психиката, която не се занимава с идеята за край или смърт, за да бъде здрава и функционираща, също е занимавал Юнг и той казва в тази връзка, че се явява и причина за вярата в задгробен живот или прераждане, а не страхът от смъртта. Просто психиката има един такъв принцип на континюитет, усещане за безкрайна продължителност, безсмъртност дори, ако не беше така, никой човек нямаше да пилее времето си в безсмислени неща. Но е факт, че всеки човек го прави.
 6. Във влажните блатисти места на Северна европа - например в Ютландия ( полуостров в Дания ) още преди 6 000 години са забелязали, че водата в дърветата се движи от корените към короната. За това от 4 000 години до Хр и до 1 век до Хр там са строели своите дървени къщи забивайки дърветата обратно - с горната част в земята а тази която е към корените нагоре ! Така къщата може да служи до 50 години. Ако се строи обратно до 30 години ! В 1 век до н е влажността се усилва и жителите напускат селището "Боремозе" .
 7. Вчера
 8. Темата е станала "курт" капан за разни вълчета и други подобни. В руското интернет пространство им кадват "фоменкоиди". И те използват още един мошенически похват, най-вече в книгите си, разбираемо - за привличане на читатели и дай Боже последователи. Състои се в това, да се напомня на читателя, че той - автора и читателя са едно. "Ние с теб виждаме и разбираме измамата/фалшификациите/кражбата на историята и пр., за разлика от другите, които най-общо ни пречат и вредят на делото". А самото "дело" е тривиално простичко. Да продадем/пробутаме теорията си. Може и обратно, но накрая винаги завършва с продажба и обогатяване на псевдонаучния мошеник.
 9. Здравейте, занимавам се любителски с рисуване с туш, опитвайки се да рисувам в японсия стил суми-е. Дали някой се занимава с нещо подобно, имам предвид рисуване с туш в източен стил. Ако има някой, ще съм радостен да ми пише на адрес: traun1968@abv.bg
 10. Дебютният полет на Крю Драгън бе изместен за 17-ти януари поради настоящия кораб Драгън 9 декември 2018 г. 19:40 ч. НАСА оповести, че дебютният полет на "Крю Драгън" ще бъде изместен от 7-ми за 17-ти януари. Причината за това отлагане е свързана с товарния космически кораб "Драгън", който излетя на 5-ти декември и беше прикачен към Международната космическа станция вчера, на 8-ми декември. Тъй като "Драгън" трябва да предстои в орбита поне един месец, за да няма конфликт между двата кораба, СпейсЕкс и НАСА се съгласиха на няколкодневно отлагане за "Крю Драгън". Междувременно подготовката за дебюта на "Крю Драгън" продължава да върви по план, а СпейсЕкс и НАСА продължават да са уверени, че корабът и неговата ракета-носител ще са в полетна готовност преди зимните празници. Това ще позволи изстрелването през януари да бъде реалност. Снимка на космическия кораб "Крю Драгън" след пристигането му на космодрума Кейп Канаверал. Photo credit : SpaceX http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2489-2018-crew-dragon-pushed-to-january-17
 11. Фулко съм го чувал,ама Гийом?
 12. http://istoriata.net/viewtopic.php?f=3&t=21&p=6873#p6873
 13. Б. Киров

  Мислене чрез образи

  Ключовата дума според мен е „съзнанието”; чрез абстракция без сетивност би могло да се постигне ново знание, което се прибавя към съ-знанието, един ограничен субективно кръг от цялото знание, самоосъзнал се като такъв. Образите обаче са присъщи единствено на съзнанието, и да, съгласен съм, след извеждане на ново понятие чрез абстракция, то отново се конвертира в индивидуална образност в съзнанието. Така е устроен да мисли човешкият мозък, който учените се опитват да възпроизведат като изкуствен интелект, чрез машини.
 14. Последната седмица
 15. Skubi

  Интересно

  За Лев Термен навярно всеки е чувъл. Умръзнало му многото домашни кражби и затова почна да конструира алармна система която да алармира при приближаване.... така открил инструмента темерин. Показал на мнозина, така и станал любимец на Ленин, пътува по-света стига и до америка, където след като отказва командата да се прибира, руското разузнаване го прибира и изпрашта на малко превъзпитание на Колима. Но затова пък са му осигурени превъзходни обстоятелства да продължава трудовата си дейност. След това с други ел. инжинери бива прекаран в шарашка да развиват военни разузнавателни апаратури. В 1941 година разработват на Сталин такава телевизионна ситема с която можел от канцеларията да гледа онлайн пристигащите гости или екзекуции. В 1945 година от Свердловск го пренасят в Кушино. Задачата била да конструира такава подслушвателноа система която с никаква техника не можело да се открие. На 4 юли американосите получават един герб дялан от едно много рядко и скъпо дърво за канцеларията на посланника. Неофициално микрофонат е бачкал 7 години денонощно, официално американосите го обявяват на пленума но ОН в 1960 година свикан по повод шпионажните полети на У - 2. Сърцевината на това е пасивен микрофон едва тежащ 31 грама. Американосите му казват "The thing" Принципът е, че антената трябва отвън да се облъчи с 800 MHz според викито 330 MHz но гледайки антената –30 см– най-вероятно е 6-700 MHz, но тези които правили експерименти отлично работи и над 1 GHz. При облъчването антената резонира и мембраната модулира тази честотар която чрез приемник може да се демоделира и получи нужната информация.... Приемникът също не голям. За добре свършената работа Тнемерин го пренасят в Туполйев шарашка (TsKB-29), където му дават задача да разработи дистанцинно подслушващ микрофон. Така се ражда Буран инфра микрофон система. С него вече и от 500 метра чудесно можело да се слуша какво говорят инглесата в посолството, насочвайки го към стъклото на прозореца. После го рехабилитирали но градът още дълго не е било разрешено да напуща. https://index.hu/i2/#http://lazarbibi.blog.hu/2018/12/07/kulonleges_ajandek_az_amerikai_nagykovetseg_szamara
 16. Според мен, това че Лиа Грийнфелд пише синтезирано и без да навлиза в пунктуални подробности е неин плюс като автор - предполага се, че не пише за ученици в гимназията или за първокурсници в университета, всъщност стила й много "висока топка" за стандартите, с които е привикнал българския читател, тя е автор с широтата, подхода и стила на Арнолд Тойнби към историята и материята в тази дисциплина, търси и намира повече философията на историята, отколкото да рови и подрежда като аптекар купища от факти, имена и цифри, и пише в интердисциплинарна област между история, социология и социална психология, което е уникално и оригинално. Доколкото прочетох биографията й, тя не е "изгонена" от СССР, а родителите й са от първите съветски етнически евреи емигрирали по свое желание в Израел през 1967, освен това е потомствен интелектуалец от най-високо ниво, каквито в България за съжаление са единици малко пресилено казано, просто няма. Но не обсъждаме личността, а текста й. Това, което прочетох за руската история, според мен е дълбоко анализирано и блестящо синтезирано. Ако някой желае да бъде опонент, трябва да се аргументира конкретно. Между другото, по линия на единия от родителите си е в много близка родствена връзка с Евгений Примаков, това разбира се е офтопик и няма абсолютно никакво отношение към нейните книги.
 17. Наги Сент Миклош - тагро-ги, игитои-ги, ици-ги Омуртаг- суби-ги Това изглежда да е от един и същ език? Управителите на Самарканд са засвидетелствани с титла суби. -ги сигурно е окончание за сегашно действително причастие? Т.е. кана субиги значи управляващ кан. За разлика от братята си - канове, но неуправляващи.
 18. Половин век след епохата на Аполо: лунните изследвания са в ръцете на китайците На илюстрацията: спускаемият апарат на Китай (изстрелян вчера, на 7-ми декември), който ще извърши първото кацане върху обратната страна на Луната. Image credit : Chinese Academy of Sciences 8 декември 2018 г. 19:30 ч. Светослав Александров. На 21-ви декември 1968 г., преди половин век, от космическия център Кенеди излита свръхтежката ракета "Сатурн 5" с пилотирания космически кораб "Аполо 8". Няколко дни по-късно, точно на Бъдни вечер, астронавтите Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс стават първите хора, които виждат със собствените си очи обратната страна на Луната. През следващите месеци НАСА благополучно провежда мисиите "Аполо 9" и "Аполо 10", съответно в околоземна и в окололунна орбита, при които астронавтите тренират за предстоящите кацания на лунната повърхност. Следва историческият скок на Армстронг и Олдрин през юли 1969-та в рамките на "Аполо 11", безпроблемната последваща мисия "Аполо 12" и разминалата се на косъм трагедия с "Аполо 13". А след още четири експедиции... всичко приключва. И така е до ден днешен. Фактът, че "Аполо" не оставя програма, която да я наследи, е любопитна тема за дъвкане в поп-културата. Особено креслива е групичката на недочелите и неграмотни хора, които смятат, че липсата на съвременни лунни кацания е пряко следствие от мащабна конспирация, при която програма "Аполо" е била фалшифицирана във филмово студио. За щастие тези хора са малцинство, проучване на Тренд по-рано тази година показа, че "неверниците" (да не се бърка понятието със "скептици" - привържениците на конспиративни теории нямат нищо общо с научния скептицизъм) в България възлизат едва на 14%. Но пък за нещастие те са изключително шумни и замърсяват публичното пространство с небивалиците си (знаете за ефекта на Дънинг-Крюгер: невежият е твърде невеж, за да осъзнае своето невежество, нещо повече: той е горд със своето невежество, парадира с него и отказва да се научи). На другия полюс са тези, които смятат, че астронавтите на НАСА са били на Луната, но са намерили "нещо" (НЛО, извънземни?!) и ето защо не ходят вече там. И двете групички (на отрицателите и на уфолозите) грешат в изводите си - те просто не познават в детайли историята на космическата програма. Все пак въпросът стои: защо НАСА не изпраща мисии до Луната? Дори и да се съгласим, че изпращането на пилотирани кораби е трудно и скъпо, това не оправдава липсата на амбициозни безпилотни мисии. Къде е аналогът на сеизмологичната марсианска мисия "ИнСайт", но на Луната? Защо няма еднотонен луноход по подобие на пъплещия по Червената планета "Кюриосити"? Казано по-просто: защо Запада напусна Луната и остави изследванията на естествения ни спътник в ръцете на китайците? Защо днес, когато отбелязваме 50-годишнината от "Аполо 8", няма да има западен апарат на обратната страна на Луната, а китайски? Напомням на читателите, че вчера, на 7-ми декември, китайската спускаема лунна мисия "Чанг'e 4" с биологични обекти на борда, излетя успешно. Ако трябва да сме справедливи, не е като съвсем да няма американски мисии до Луната и днес. В орбита от 2009-та година до настоящия момент работи "Лунър Риконисънс Орбитър". През 2011-та година НАСА изпрати малката мисия "Граал" за изучаване на лунната гравитация, а през 2013-та - мисия "Ладий" за проучвания на лунната атмосфера и праховите условия. Но няма как да не прави впечатление, че тези мисии летят спорадично, а американската лунна програма е хаотична. Причината, поради която САЩ днес са толкова успешни в изучаването на Марс, а не на Луната, е изключително проста: за Червената планета има систематична и ясна програма с набелязани цели и срокове. За естествения ни спътник такава няма. Учените и ръководството на НАСА са наясно какво иска да постигнат на Марс. След като мисия "Вайкинг" през 70-те години изпрати противоречиви резултати дали на планетата има живот или не, изследователите стигнаха до правилното заключение: ние не познаваме добре местните условия. Затова през 90-години и в началото на новото хилядолетие марсианската програма беше обединена около мотото "следвай водата" : мисии като "Патфайндър", "Марс Глобъл Сървеър", "Марс Одисей", "Спирит и Опортюнити" трябваше да установят дали на Марс е имало вода, къде е била тя и в какви количества. След като тези въпроси се изясниха, започна следващият етап (след 2005 г.): дали условията на Марс, когато е имало вода, са позволявали развитието на живот. Мисии като "Марс Риконисънс Орбитър", "Феникс" и "Кюриосити" започнаха да се занимават именно с тази цел. Сега през 2018-та година, с кацането на "ИнСайт", ние леко се отклоняваме - пак се завръщаме към неотговорени въпроси от 70-те години, в случая, към сеизмологичните проучвания, които "Вайкинг" не успя да извърши успешно. През 2021-та година, когато ще кацне следващият марсоход на НАСА, преминаваме към въпроса: след като знаем със сигурност, че Марс е бил топъл, че е имало вода и че всички условия за развитието на живот са били налице, дали наистина е имало такъв живот? За по-нататъшно изясняване на загадките през втората половина на следващото десетилетие предстои организиране на възвръщаема мисия до Марс, за първото взимане на проби от повърхността, които да бъдат доставени за по-нататъшно изследване в лаборатории на Земята. Това накрая трябва да кулминира и в пилотирани мисии през 30-те или 40-те години. Подобен ясен план Китай има за Луната. Планът се изпълнява методично от 2007-ма година до ден днешен. Тъй като китайците нямат предходен опит, те трябваше да наваксат. През 2007-ма година Китай изпращат за пръв път изкуствен спътник около Луната - мисия "Чанг'e 1". През 2010-та повтарят постижението с втори орбитален апарат - "Чанг'e 3". Следващият етап: лунно кацане, е осъществен през 2013-та година - "Чанг'e 3". През 2014-та е извършен тренировъчен двупосочен полет от Земята до Луната (само с обиколка около нея, без кацане на лунната повърхност). Следващата мисия трябваше да лети през 2017-та година, но поради авария на тежкотоварната ракета бе отложена. Затова през 2018-та година продължаваме с "Чанг'e 4" и кацане на обратната страна на Луната. Догодина или през по-следващата година предстои полетът на "Чанг'e 5" с взимане на проби от грунта и доставката на тези проби на Земята. Следва строеж на свръхтежка ракета и пилотиран лунен полет. НАСА не е наясно с това, което иска да прави на Луната. Ръководството на агенцията, а и голяма част от учените, не са изобщо сигурни дали си заслужава да се ходи там. Не, не говоря за специализирания отдел от лунни учени, които настояват за систематична лунна програма. Но те не срещат цялостна подкрепа от останалата космическа общност. Всички сме наясно, че искаме един ден човек да отиде на Марс и има що-годе приличен консенсус за това. Имаме абсолютен консенсус, че трябва да търсим живот на Марс. Но имаме ли консенсус, че трябва да отидем на Луната? Не бих казал. Има твърде много хора (и предишният президент Барак Обама е сред тях), които смятат, че няма нужда от нови лунни мисии под предлог, че "вече сме били там". Това възражение не е съвсем без основание в научен смисъл. Мисиите "Аполо", макар и да е минал половин век от тяхното провеждане, продължават да произвеждат научна продукция и публикации. Все още има контейнери с неотворени лунни скали, които чакат да бъдат разопаковани и подложени на анализ със съвременна научна апаратура. В научната сфера страницата на "Аполо" все още не е затворена. Дори и да бъдат възобновени мисиите до Луната, какво ще се прави там? Отново въпрос, който няма категоричен отговор. Единственото, което се приема за ясно е, че ако човек отиде отново на Луната, присъствието му трябва да е трайно. Но кому е нужно? Идеята е да се направи лунна база, но защо? Какво искаме да постигнем? Днес има Международна космическа станция, добре, хубаво, но се надигат гласове, че научната продукция на борда й не е изобщо висока (водещи сред критиците са професорът и Нобелов лауреат Стивън Уайнбърг и физикът Робърт Парк). Понеже трябва да има ясна цел, такава американците се опитват да зададат понастоящем относно новия проект за орбитална окололунна станция, който ще бъде предприет съвместно с Русия и Европейската космическа агенция. Идеята (уж) е станцията да не бъде просто станция, а "врата" или "порта" (на англ. gateway) към Марс. Няма нужда да подчертавам, че това не се посреща с голямо въодушевление от много влиятелни космически ентусиасти. Президентът на Марсианско Общество, д-р Робърт Зубрин, ясно и категорично каза, че идеята за окололунна станция е "следващата голяма стъпка към плаващите пясъци" и попита: "ако наистина искаш да пратиш хора към Луната и Марс, би ли пренасочил част от парите за окололунна станция на пътя им? Не би". Зубрин е прав, както и много други скептици, които са на мнение, че окололунната станция ще се превърне във фокус на космонавтиката и ще отнеме от средствата за по-смислени проекти. Прочие, същите гласове се чуват и по адрес на Международната космическа станция - мнозина смятат, че тя е основната причина да сме зациклили в околоземна орбита - просто отнема твърде много ресурси. Няма ясен консенсус и за роботизирана програма на Луната. Какво биха търсили евентуални луноходи и стационарни спускаеми апарати? Луната просто не е толкова интересна в сравнение с Марс - на нея вероятно няма микробиален живот и е много възможно да е нямало такъв и в миналото. Затова основната цел, която се приписва на роботизираните лунни мисии, е да "подготвят почвата" за пилотирани такива. Съвременната американска лунна мисия "Лунър Риконисънс Орбитър" беше плод на програмата на Буш, която трябваше да реализира проекта "Съзвездие" за пилотирани мисии до Луната. Този проект бе пратен в кошчето, когато Обама дойде на власт и накрая остана само "Лунър Риконисънс Орбитър". След като Обама си отиде, а заедно с него и проектите за скучни разходки до астероиди, дойде Тръмп и пак се заговори за "предшестваща роботизирана програма". Сами виждате, че със смяната на президентите се сменят и техните планове. Републиканците традиционно говорят за мисии до Луната като подготовка за мисии до Марс, а демократите - за мисии до Марс, без да се спираме на Луната. Разломът между политиците относно това какво да правим с Луната е пряко отражение на разлома между обикновените представители на обществото - хубаво, искаме да отидем на Марс (тук повечето сме съгласни), но трябва ли ни Луната или не? Нищо подобно не се случва с Китай - местните власти и учените са наясно какво искат и изпълняват методично плана си. Тук трябва да признаем, че за разлика от дългогодишните отлагания, характерни за Запада, китайците провеждат мисиите си навреме или с максимум една-две години забавяне. Те следват начертания график точка по точка. Изпълняват се абсолютно всички стъпки : орбита около Луната, роботизирано кацане на Луната, после кацане на обратната страна, взимане на проби от Луната, строеж на тежкотоварна ракета и орбитална станция, строеж на свръхтежка ракета и пилотирани мисии до Луната. Няма нищо неясно, няма колебание, няма смяна на една политика с друга. Китай изпълняват лунната си програма абсолютно както САЩ изпълняват марсианската си многостъпкова програма: следвай водата, търси следи от живот, търси живот и т.н. До известна степен НАСА е жертва на собствения си успех от 60-те и 70-те години. Нищо по-малко от "Аполо" не е достатъчно, а нещата, които са по-големи, са твърде трудни (или ако не трудни, то поне са скъпи). Лошото е, че с липсата на ресурси да изпълнява големите цели и с отказа си да изпълнява скромните, Запада практически е абдикирал от Луната. А това е политика, от което тепърва предстои да пострадаме. Ако западняците (сред които вече се числим и ние) обсъждат дали изобщо имаме права над Луната и дали е етично обосновано да я колонизираме, азиатците нямат подобни скрупули. Индийците вече пратиха през 2008-ма година сонда със знамето си в полярните области на Луната - които са и най-интересни от научна гледна точка поради наличието на вода. Сякаш територията вече е маркирана: тук сме били, това място е наше. Не се и съмнявам, че китайците също осъзнават стратегическото значение на Луната. Все още не е късно за обръщане на курса. http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2488-2018-chinese-moon
 19. Това е бил стратегически важен район така че присъствието на българска аристокрация е лесно обяснимо.
 20. Skubi

  Лична митология

  Когато баба ми заболя от катаракта отиде при лекарите и им каза на първо само едното око. Пита ли я защо? Не им се рисковаше жена на 80 години със слабо сърце на два пъти да я приспиват. Тя каза ами ако сбъркате трябва сляпа да се лутъм и да се нуждая от чужда помощ. На толкова години човек вече немож се научи сляп да живее. И така стана. Първо едното око, и когато то оздравя и виждаше отлично отиде и направи и второто. На ново почна да шие, да бродира....без очила. Питах я това защо от къде и дойде на ум. "Ами заради легендата на ковача на сивата мъгла- каза. -??? - Имало един ковач /който заради професията си/ доста пъти е трябвало да вади железни стърготини от очите на хората. От къде как не се знае но почнал да сваля сивата завеса на старците в селото. Успешно или не, не се знае но навярно е бил повечето успешен защото пациентите му растяли. Той винаги само едното око правил. и след време другото....Чул за него един специалист лекар и отишал да му види практиката. Ужасил се от хигиенните и други обстоятелства, че оня не с нож ами с парче камък (обсидиян) реже в очите. Решил да му обясни какво чувствително нежно нещо е окото..... Ковачът се уплашил като осъзнал колко е рискована една такава операция и никога повече не приел пациенти. И старците окьоравели...." Обсидияна сега се използва от хирурзите при операции на сърце и други чувствителни органи защото е поне 10 пъти по остър от най-острите стоманени инсрументи, режи по-глатко и раните зарастват много по-бърже.....
 21. Du6ko

  Криза в руския космически отрасъл.

  Забележете разликата ! Всяко отлагане и неуспех в руската космическа програма е символ на кризата, липсата на пари, слаби кадри неправилно ръководство и корупция ! Всеки неуспех или отлагане в другите космически прорграми са просто стъпка в правилна посока, предппазливост, грижа за човека и техниката, рпък и както казва народа - Бързата кучка слепи ги ражда. Ето разузнавателния спътни който трябваше да бъде изстрелян с ракетата Delta IV на компанията United Launch Alliance се отлага по технически проблеми ; - ) Старта ще бъле на базата на ВВС на САЩ Ванденберг в Калифорния. United Launch Alliance е совместно предприятие на корпорациите «Боинг» и «Локхид Мартин», които работят за интересите на американските разузнавателни служби. Сведения за спътника не се разпространяват, но се предполага че ще бъде снабден с с оптико-електронна аппаратура. Теоретическата разрешаваща способност на спътника KH-11 е приблизително 15 см. Има огледало 2,4 метра приблизително както и Хъбъл. И много прилича на Хъбъл, който има огледало 3 метра и дължина почти 20 м. До сега САЩ имат 4 такива спътника. И с космическата техника стават аварии. Няма проблеми този който нищо не прави )
 22. Да Дори се оказа, че тук има и тема във връзка с тази статия. Как ли съм я пропуснала... "No Big Bang?" By lila_va, 10, 2015 in Теоретична Физика
 23. SAlexandrov

  Съвременни мисии до Луната

  УСПЕХ: Китай изстреля към Луната спускаема мисия, която ще кацне на обратната й страна! Кадър от днешното излитане. Изгледайте цялото видео на този линк (в Twitter). Photo credit : Yunnan Amateur Astronomers Association 7 декември 2018 г. 23:00 ч. Светослав Александров. Тази вечер в 20:23 ч. българско време космическата ракета "Лонг Марч 3B" излетя от китайския космодрум Сичан. На борда й се намираше спускаемият апарат към мисия "Чанг'е 4". Ако всичко мине по план, "Чанг'e 4" ще влезе в орбита около Луната към края на декември, след което в началото на януари ще извърши меко кацане върху обратната й страна - за пръв път в историята на човечеството. За съжаление днешното излитане не беше отразено на живо в официалните медии, но въпреки това космически ентусиасти предоставиха стриймове, благодарение на които всеки можеше да следи полета в реално време. Напомням на читателите, че на 21-ви декември този месец ще отбележим 50 години от изстрелването на кораба "Аполо 8" с астронавтите Франк Борман, Джим Ловъл и Уилям Андерс. На Рождество Христово 1968-ма тримата станаха първите земляни, които видяха със собствените си очи обратната страна на Луната, докато корабът им обикаляше около нея. Но за съжаление през следващите пет десетилетия никой не успя да кацне на тази страна, която е невидима за човешкото око. Всички последващи мисии от програмата "Аполо", както и съветските автоматични лунни станции, извършиха кацания откъм видимата страна на нашия естествен спътник. Причината, поради която толкова време сме пренебрегнали обратната страна, е проста - всеки спускаем апарат би се намирал извън радиообхват. Затова през месец май тази година Китай изстреля комуникационния спътник "Чьечиао", който се отправи към втората точка на Лагранж Л2. Този спътник ще осъществява радиовръзката между Земята и мисия "Чанг'e 4", която излетя днес. Ако кацането е успешно, стационарният апарат и луноходът към него ще изучават обратната страна на Луната със своите осем научни инструмента. Но може би най-интересният от всички експерименти, които ще бъдат проведени, е т.нар. мини биосфера. На повърхността на Луната ще бъде спуснат контейнер с биологични организми - картофи и арабидопсис. Учените се надяват, че растенията ще се развият до етап на цъфтеж. Източник: CNSA http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2487-2018-chang-e-4-launches-to-the-moon
 24. Освен науката в античността също разни занаячии , металурзи , грънчари за развивали технологиите постепено. Това което са научавали от бащи и деди са го развивали. Знанията са се разпространявали , но от друга страна майсторите са криели откритията от чужди очи. Сега ние се опитваме да избегнем това чрез системата от патентите. Но тогава запада научава за изумителните китайски открития - барут, коприна, въглища, книжни пари , компас, фаянс, порцелан и т н и ги копира и така Европа се измъква постепенно от застоя. . Сега развитието на майсторлъци и технологии става целенаправлено , влагат се много средства и пари. Не някакъв майстор или инженер а големи групи от специалисти развива някаква тясна област от някаква технология. Хората са повече, и те са впрегнати да развиват областта където са специалисти . Може би ако се съберат всички учени от някаква епоха в Елада или Рим - например по времето на Аристотел или по времето на Цезар или при Юстиниян и и се съберат на едно място то те едва ли ще са повече отколкото студентие в един средно голям университет.
 25. krapetz

  Кратки новини - Физика

  Един видеоклип с лекции по физика на Александър чирцов. много добро обяснение за физиците любители.
 26. siyana_power

  Какво правим с дезинформацията?

  Записвам се да следя темата, понеже и аз наскоро имах разговор с приятелка, която работи в банкови институции от години, и която всеки път като сменя работата гони банките да ѝ дават тези въпросни УП-та. Притесних се, като ми каза че го прави защото иначе няма да ѝ признаят стажа. Какъв например може да е този 'документ, удостоверяващ време, което се признава за трудов стаж'? ____________________________________________________________________________________________________________________________________ profirms
 27. Last roman

  CETA

  bomba!
 1. Зареди още активности
 • ИСКАТЕ ДА НИ ПОДКРЕПИТЕ?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×