Отиди на
Форум "Наука"

Четири езика едновременно.


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, бих искал да се обърна към вас с молбата да ми дадете някои полезни съвети и мнения относно личната авантюра, която съм наумил да осъществя.

Езиковата ми култура към настоящият момент е доста скромна, по разни причини не се справям добре с родният ми български език, да не говоря за чуждите, които почти не присъстват на трапезата ми. В училище не положих достатъчно старание и не бях много внимателен в часовете по български език и сега, за да мога да общувам пълноценно с по-голям кръг от хора се налага, меко казано, да понаваксам.

Решил съм да поправя малко грешки от миналото и възнамерявам да науча няколко езика. Имам намерението да науча както българският така и паралелно английски, руски, френски и испански. Надявам се да опровергая след време хората, които още от сега ще обрекат на неуспех моето начинание. Според мен съществува тази възможност и възнамерям да я осъществя във възможно най-голяма степен и в сравнително кратки срокове. Нямам намерението, а и знам, че не е възможно да ги владея писмено и говоримо перфектно, но мисля да опитам. Като за начало възнамерявам да се запозная с основните неща ("Увод в Езикознанието" например) и в последствие с паралелно изучаване на отделните грамтики. Не знам какъв точно обем от информация би ми бил необходим и достатъчен, за изпълнението, също така, какъв метод на възприемане и тренинг да използвам, разчитам на насоки от ваша страна, тъй като предполагам имате по няколко езика в джоба си. Ще се радвам на окуражаващи, обезкуражаващи и друг тип коментари, които да ми помогна да се предвижа по-...... към целта си.

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 74
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Здравей!

Хубаво е да изучиш първо родната граматика и езикознанието, за да свикнеш с лингвистичната терминология.

Не е лошо да се позанимаеш с древни езици като латински, старобългарски, среднобългарски, новобългарски, черковно-славянски, старофренски, староанглийски, староруски... - за да схванеш логиката в граматичното развитие на съвременните езици.

Хубаво е да се потопиш и в дебрите на диалектологията, поне - на българската.

Може и с международния език есперанто да се пробваш, не е никак труден.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нямам намерението, а и знам, че не е възможно да ги владея писмено и говоримо перфектно, но мисля да опитам. Като за начало възнамерявам да се запозная с основните неща ("Увод в Езикознанието" например) и в последствие с паралелно изучаване на отделните грамтики. Не знам какъв точно обем от информация би ми бил необходим и достатъчен, за изпълнението, също така, какъв метод на възприемане и тренинг да използвам, разчитам на насоки от ваша страна, тъй като предполагам имате по няколко езика в джоба си. Ще се радвам на окуражаващи, обезкуражаващи и друг тип коментари, които да ми помогна да се предвижа по-...... към целта си.

Ме мисли за граматика. Първоначално се нуждаеш от основа - около от 2000 най-използваните думи в съответният език. Става с разглеждане и четене на вестници (може и електронни).

Продължи с гледане на филми със субтитри и сричане на глас на съответния език и четене на списания, като се старай да изговаряш убедително думите.

Пиши над непознатите думи значението им с молив и през ден ги препрочитай.

През три месеца сменяш езика и така до като имаш волята и ти доставя удоволствие превъртай езиците.

Има само един малък трик - при първоначално прочитане и изговаряне на всяка непозната дума старай се да извикаш в съзнанието си първичната визуална представа която си запомнил с майчиния език.

Например думата река - затваряш очите произнасяш бавно думата река на български и с тази представа повтаряш няколко пъти думата на чуждият език.

Това е достатъчно.

Не се безпокой, ако имаш чуството, че не си я запомнил на момента.

Тя е вече в съзнанието ти. През следващите дни ще забележиш, че новите думи сами се появяват в съзнанието ти ...

Дерзай!

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще се нуждаеш и от спаринг партньор, който да владее произношението на съответния език (или диалект). :boxing::boxing:

Трябва да четеш книги, списания и вестници на съответния чужд език, за да уловиш последния писък в развитието му, понеже повечето учебници са консервативни. :book:

Хубаво е и да слушаш песни на съответния език. :band1::thundergod::guitar::guitar2:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм от тези, които ще опровергаеш. И въпреки, че смятам, че няма да успееш, моят съвет е учи ги един по един започвайки с английския. Не за друго, а защото английския ще ти даде достъп до най-много информация и литература, включително и за изучаването на други езици.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко за езика от моя опит и разбиране. Аз съм учил руски и ф.енски в ЕСПУ-то. Хич не обичах езиците. Първия ми сблъсък с английския бе смазващ. Студентска бригада в Англия - не можех хляб да си поискам. След няколкомесечни мъки и зависимост от някой владеещ езика, си купих известния учебник за българи на Данчев и отделях по няколко часа на ден зубрейки. След месец започнах да чувам песничките по радиото. След още месец вече бях способен да комуникирам с уговорки. След няколко години имах възможноста вече в Малта да прочета 3 книжки на английски. Нивото на владеене на езика се вдигна драстично. Сега си давам сметка, че наистина дълбоко владеене на езика зависи най вече от способноста ни да разбираме дълбочината. Виждал съм и англичани и българи, които владеят езика зле просто защото не разбират. От един момент нататък езика пряко зависи от акъла (разбирането) и вече не е въпрос на из.азно средство(език). Моя съвет е създай си максимално другоезична среда и учебници. Не виждам смисъл от едновременно учене на повече от един чужд език.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Езикът е средство, не е цел. И тук много хора май не разбират това.

Владеем един език толкова, колкото ни са умствените възможности.

Това какво казваш няма връзка с това колко познаваш езика.

Говоря няколко езика без претенции да ги говоря добре, правя грешки непрекъснато. Обаче не ми пука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи също каква е целта и степента на ползване на тези езици - общ разговор,писмена комуникация,ползване на литература на тези езици.Ако целта е по-пълно изучаване на езиците едновременното им изучаване ми се струва тежко.Може би преди всичко трябва да се избере подходящата методика на изучаване или по някакъв начин да се комбинират няколко.Да се провери методиката първо за един език,после с другите ще е по-лесно.Казвали са ми например,че ако се учи първо френски,изучаването на испански след това е по-лесно и защото са близки езици.

http://www.znania.tv/?p=14953

http://www.bravoflcentre.com/index.php?option=com_content&view=article&id=209&Itemid=236&lang=en

http://www.angliiski-ezik.com/principlesoflearning.aspx

http://www.referati.org/metodi-na-obuchenieto-po-chujd-ezik/60792/ref

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Езикът трябва да се използва активно (слушане, четене, говорене, писане), в противен случай има опасност да се забравят много думи и граматически правила, особено - ако не е изучаван системно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря Ви много за изказаните мнения. Ще взема в предвид думите ви и ще се опитам да си сглобя най-добрата за мен система. Ще започна с един план и ако се

наложи и е по-удобно и практично може и да го сменя. Интересно ми е да видя дали мога да ги уча качествено едновременно, трябват ми по скоро за битово

общуване отколкото за някакви по-големи цели. Не отхвърлям варианта да зарежа всичко по някое време, но дано не се предам. Разбирам, че е по-добре да се

задълбоча в деревните езици и диалекти, но като цяло не открих много научна литература за тях на ненаучен език. Тези езици, които съм си поставил за цел са с

общ идноевропейски произход, искаше ми се да намеря нечий труд, в който са направени сравнения между тях, но още не съм. Като цяло мисля да го правя

по-скоро като хоби отколкото да се отдавам напълно, защотомай имам нуждата да се храня и с органична храна. Благодаря ви още веднъж и се надявам, ако някой

ден нещо ви подсети, че може да бъде полезно за постигането на тази задача, да го споделите... :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Потърси си многоезични речници (българо-руски, английски, френски, немски, италиански, испански - каквито комбинации намериш). Принципно, такива речници са тематични, обаче.

http://www.helikon.bg/books/185/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BA-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA_13266.html

Потърси си разговорници, те също биха могли да ти бъдат полезни.

http://www.helikon.bg/books/185/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA_171807.html

Дадох и илюстрация на казаното от мен с две примерни книги.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

моят съвет е учи ги един по един започвайки с английския. Не за друго, а защото английския ще ти даде достъп до най-много информация и литература, включително и за изучаването на други езици.

Безспорно английският ще даде достъп до много информация, но моят съвет би бил да го остави на 2-ро място. От изброените езици английският е най-лесен за изучаване и ако го овладее на добро ниво може другите да се сторят трудни. И мотивация може да загуби след това - 99% от информацията е достъпна на английски все пак и много лесно той измества нуждата от друг език.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами хубаво е да се знаят езици, но е много важно и да се намери приложение на това познание. Иначе езикът се забравя. И обратното - ако на човек са налага да ползва един език, примерно ако живее в държавата, то езикът се научава и усвоява.

Практиката е показала, че при комуникиране по метода "хей ръчичики, хей ги две" често е достатъчно на съответния език да се знае само "колко струва това?". :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безспорно английският ще даде достъп до много информация, но моят съвет би бил да го остави на 2-ро място. От изброените езици английският е най-лесен за изучаване и ако го овладее на добро ниво може другите да се сторят трудни. И мотивация може да загуби след това - 99% от информацията е достъпна на английски все пак и много лесно той измества нуждата от друг език.

Да, така е, но ако няма мотивацията, за какво му е да ги учи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сугестопедия.

Това е разрешението.

Успех.

Ти работил ли си с нея и ако да сподели впечатления,моля?И дали е възможно да се самоубочаваш по нея,защото бих искал да опресня два езика и да започна трети,които на всичкото отгоре е коренно различенн от тях.За курсове време няма,а свободно време имам,но е плаващо.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страшни сте, давате ми допълнителна мотивация и задължение, вече не само към мен самия, ами и към вас. Благодаря.

Не си струва да се връзваш на рекламите на курсовете на сугестологични "езикови" обучения.

Това са шарлатании и залагат капани за наивници.

Дъщерята на Тодор Живков Людмила била уж научила английски език само за един

месец с помощта на методите на сугестологията според проф. Георги Лозанов,

който лично бил обучавал соцпринцесата.

Те със сигурност ще ти изпразнят портмонето без гаранция за крайният обещан резултат.

Ако имаш вътрешна мотивираност и убеденост те съветвам да ползвай моя безплатен съвет, изпитан е и ненатоварен със източване на семейният бюджет.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=14910&p=262305

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аватарът ти е железен, извинение за ОТ

С аватара нещата са малко по-сложни, от това да научиш четери езика...изисква се страшно много природна красота и една програмка,да се "омаимуниш" :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С аватара нещата са малко по-сложни, от това да научиш четери езика...изисква се страшно много природна красота и една програмка,да се "омаимуниш"

Недей така. Маймуните използват звуци и жестове подобни на езика на глухонемите и няма място в случая за сравнение със човешката реч.

Да не говорим вече за умение по конкретен език.

Но до някъде си прав.

Ние, българите озадачаваме целият свят поклащайки глава ляво - дясно като знак на съгласие (както го правят единствено човекоподобните примати) и сме станали за присмех поради закачките, че видите ли актививираме едни и същи мозъчни центрове по последователност, характерна за примитивнта еволюция на човешкият език ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм научил испански чрез сугестопедия. Имам приятелка, която учи френски сугестопедично и за 6 месечен курс изкара ниво В2 и си взе дипрома от френското министерство. Също така с елементи на сугестопедията съм научил италиански и словашки. Има една дама, Ванина Бодурова, тя води курсове по английски, присъствах като гост на един нейн час и останах изумен колко много знаят нейните учиници на шестия час!? Говореха спокойно, водеха диалози... шарлатания пълна :-)

https://docs.google.com/file/d/0B4m_JRsO_6jZTm9NTUVDWFRSekk/edit?pli=1

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм научил испански чрез сугестопедия. Имам приятелка, която учи френски сугестопедично и за 6 месечен курс изкара ниво В2 и си взе дипрома от френското министерство.

Познавам доста хора с документи че са завършили подобни месечни курсове.

Който не е платил таксата не ги е завършил. И какво от това?

Най - малкото е несериозно да се обявява - аз научих испански.

Натрупали си определен езиков багаж, основен испански за обща употреба но ... това не е никак достатъчно за да се твърди, че знаете езика.

Има си степени, области вкоито се използват думи и изрази за които дори и не подозирате че съществуват, още по-малко значението им.

Има бизнес степен испански, има испански за специални предназначения, те също се делят на степени и така нататък и така нататък ...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм научил испански чрез сугестопедия. Имам приятелка, която учи френски сугестопедично и за 6 месечен курс изкара ниво В2 и си взе дипрома от френското министерство. Също така с елементи на сугестопедията съм научил италиански и словашки. Има една дама, Ванина Бодурова, тя води курсове по английски, присъствах като гост на един нейн час и останах изумен колко много знаят нейните учиници на шестия час!? Говореха спокойно, водеха диалози... шарлатания пълна :-)

https://docs.google.com/file/d/0B4m_JRsO_6jZTm9NTUVDWFRSekk/edit?pli=1

Пак благодаря,аз я проучих още снощи въпросната дама,както и автора на сугестопедията д-р Лозанов...но не съм в България и както казах,даже да намеря курсове тука,малко е сложно със свободното време...та въпроса който ме загложда,дали не мога да се самоубуча,затова попитах теб,възможно ли е това в домашни условия.

п.с.между другото Еньо,този метод прилича много на твоите съвети,само че по-систамизирани и научно обеснени нещата и с много голям успех,както чета отзвуци.Например първия стартов урок е със 700 думи,та мисля си,някаква такава магия ще ми е нужна...особено ако единия език който искам да уча е китайски. :fool::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пак благодаря,аз я проучих още снощи въпросната дама,както и автора на сугестопедията д-р Лозанов...но не съм в България и както казах,даже да намеря курсове тука,малко е сложно със свободното време...та въпроса който ме загложда,дали не мога да се самоубуча,затова попитах теб,възможно ли е това в домашни условия.

п.с.между другото Еньо,този метод прилича много на твоите съвети,само че по-систамизирани и научно обеснени нещата и с много голям успех,както чета отзвуци.Например първия стартов урок е със 700 думи,та мисля си,някаква такава магия ще ми е нужна...особено ако единия език който искам да уча е китайски.

ОК.

Само не ползвайте форума за реклама на ... "въпросната дама, както и автора на сугестопедията д-р Лозанов".

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...