Отиди на
Форум "Наука"

Как да попречим на " екскурзиантите" да гласуват?


Recommended Posts

  • Потребител

Това го намерих в Нета и го поствам тук. Написано е от анонимен . Дано да ви е интересно?

Ето някои признаци за разпознаване на „екскурзианти“:

Веднага се образува опашка пред секцията (секциите) – това е първият признак, че имаме „екскурзианти“. Сами знаете, че реалната активност в днешно време е такава, че не е реалистично да имате повече от двама чакащи (и те винаги са роднини или познати) пред секцията. Ако се образува по-голяма опашка – това са нашите „екскурзианти“

Втори признак е да ви се появят последователно двама избиратели с удостоверение за гласуване на друго място. Вероятността те да са истински гласуващи на друго място (а не „екскурзианти“) е минимална (освен ако не са мъж и жена – съпрузи. Но те винаги си личат, кои са съпрузи и кои – познати от автобуса). А ако след тях се появи и трети – работата е отекла.

Трети признак – наблюдавайте ВНИМАТЕЛНО членовете и наблюдателите от БСП. Те винаги са повече от един в една комисия с цел непрекъснато присъствие не партията. Когато обаче и ДВАМАТА едновременно отидат за кафе или да гласуват в собствените си секции или на обяд – гответе се! Това значи, че автобусът е спрял близо до училището. Особено се отнася до секции, в които председателите са от БСП. Като цяло представителите на БСП в комисиите са сериозни и изпълнителни хора, които не напускат бойните си постове без причина – един автобус „екскурзианти“ е сериозен повод те да се скатаят. После ще хвърлят вината върху вас и ще бъдат с чисти ръце. Но имайте пред вид моментите, когато БСП отива „ до тоалетната“ – бъдете сигурно, че ако се планира манипулация във вашата секция, БСП представителите (особено председателите) ще се махнат, за да не пречат на манипулацията.

Четвърти признак, че имате екскурзианти – казах вече, че се образува малко по-необичайна опашка. Освен това хората в опашката НЕ ГОВОРЯТ с никого, стараят се да не гледат в очите и даже се стараят да не ви отговорят, ако има кажете „Здравейте!“ В общия случай са облечени шарено, но не крещящо – не богато, но и не изглеждат като прошляци пълни. Помислете си – това са хора, които от неграмотност (незнаенето на български също е признал) или сиромашия са продали гласа си и (даже и те го разбират) съвестта си – тогава човек се старае да не говори с другите, да не ги гледа в очите и да мънка.

Как да се борим с това явление:

Бъдете усмихнати и учтиви – хванали сте дявола за опашката и трябва да сте „ по форма “

Във ВСЕКИ съмнителен случай (аз бих казал във ВСЕКИ случай) на удостоверение за гласуване на чуждо място – НАПЛЮНЧЕТЕ палеца си и се опитайте да размажате мокрия печат – ако той е наистина „мокър“ той ще се РАЗМАЖЕ макар и малко. Фалшивите удостоверения се правят на цветен ксерокс и не се размазват. ( причината е, че удостоверенията са бланки, печатани в обикновена печатница, а мокрият печат се слага в общината – качеството на двете мастила е различно: мастилото от печатницата (за самата бланка) винаги е добре изсъхнало, а мокрият печат винаги е по-суров и се размазва. Ако и двете части – бланката и мокрия печат се размазват – това също значи, че е фалшиво. Мастилата от цветния ксерокс не се размазват. Ако междувременно са се изхитрили да правят размазващи се мастила за цветния ксерокс – то и останалата част ( не само копието на мокрия печат) от копието ще се размазва. Така че – мокрия печат се размазва, а останалата част – не се размазва – това е признакът за истинско удостоверение. Фалшивите – или не се размазват и двете ( печата и бланката ) или и двете се размазват ( ако са се изхитрили чак толкова – но това е малко вероятно ).

В такава ситуация правите следното: Казвате „Имаме подозрения за това удостоверение, нека извикаме полицая“ ( във всяко училище има дежурен за изборите полицай – по време на избори те са много учтиви и конструктивни ( изобщо държат се точно като полицаи, а не като милиционери ) – така че нямате основание да се притеснявате от тях. Та казвате „Да извикаме полицая“ – ако човекът е с истинско удостоверение ще се притесни, но ще изчака. Във всички останали случаи – съответният човек ще се опита да се измъкне максимално бързо. ( абе, като хваната джебчийка в рейса:-) Имайте пред вид, че „ екскурзиантите “ освен всичко друго наистина бързат – те имат задачата за два-три часа да обиколят десетина училища и да „гласуват “ навсякъде с ксерокопираните удостоверения – все пак хонорарът им зависи от това. Освен това са гузни – така че всяко забавяне и всеки разговор за тпх са противопоказни и се стараят да се измъкнат максимално бързо. Бъдете настойчиви – в деня на изборите ВИЕ сте ВЛАСТТА.

Възможни съюзници в такава ситуация са колегите ви от другите партии в комисиите – обикновено самите участници в комисиите са достатъчно честни и почтени (е, от БСП са и родени конспиратори, но както казах в такава ситуация те са предупредени и са отишли да обядват). Реални съзници обикновено са застъпниците и членовете от Сините, ГЕРБ (често), НДСВ (често), и от Атака (ако са трезвени). На ДПС не можете да разчитате, на БСП – също. За РЗС и Лидер – мога само да предполагам;-) Кажете на ВСИЧКИ на достатъчно висок глас, че ТЕЗИ удостоверения НЕ ВИ ХАРЕСВАТ. Целта е съответният „екскурзиант“ да се стресне и избяга. Другото е, че показвате на „заговорниците“ във вашата комисия, че следите тези неща, така че те да успеят да информират съответните си централи да не ви пращат екскурзианти.

Веднага се обадете на всичките си познати и приятели по комисии и наблюдатели за това, което се е случило при вас. Уведомете естествено и партията, която представяте (винаги има дежурни по избори)

Информирайте познати с блогове, ако познавате журналист – и него за случващото се. Нали ви казах – екскурзиантите се страхуват и бързат – те избягват забавяния и публичност.

Помнете: в неделя НИЕ СМЕ ВЛАСТТА и сме ОТГОВОРНИ !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА - ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 2011:

Всички българи в чужбина, независимо дали са се регистрирали или не, ИМАТ ПРАВО да гласуват тази Неделя на Изборите за Президент.

От сайта на Външно се създава първоначалното грешно впечатление, че такова право имат само хора регистрирали се до 27.09.2011 - което НЕ Е ВЯРНО. Единственото условие е да има секция, с вече регистрирани... над 20 човека в определена мисия, какъвто е случаят с по-големите мисии по света. Прилагам текста от закона + линк към Външно министерство.

Ако смятате, че тази информация е полезна и касае Вас или Ваши приятели или роднини в чужбина моля дайте един палец ЗА и публикувайте в профилите си това съобщение.

ІІ. Задължителна ли е предварителната регистрация?

Регистрацията чрез писменото заявление не е задължителна, Вие може да упражните правото си на глас и когато името Ви не фигурира в избирателния списък.

ІV. Как се образува избирателна секция ?

1. В населените места, където има дипломатическо...

Министерство на външните работи www.mfa.bg

_________________

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В България реално няма избори и вота се фалшифицира, тъй че и с операцията за екскурзиантите и без нея театрото ще е едно и също.

Ако има свободни избори защо има изборен депозит? С депозита се орязват всички, които не са получили за него пари от черните каси.

Как едни кандидати получават по нац. медии повече време, при положение, че може да са новообразувани - както стана с ГЕРБ и НДСВ Аааа, били перспективни и даже без избори било ясно, че ще спечелят най-много гласове. Ми като се знае кои ще имат най-много гласове, що правим избори, а ЦИК не ги обяви направо за печеливши?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Аз смятам, че независимо от вида избори, упражняването на изборното право би трябвало да се предостави само на български граждани постоянно живеещи в България. НЕ виждам причини да се отварят секции зад граница - свбодно упражнения шжитейскищ избор на хора да живеят зад граница е явно по-приоритетен от гласоподаването. Тук не би трабвало да има изключения дори за дипломати и тям подобни. За тях трябва да се осигури метод на гласуване чрез дипломатическа поща или нещо подобно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

По принцип наистина не трябва да се допускат задгранични секции. Първо, защото хората зад граница не винаги са съвсем наясно каква е ситуацията в страната. Второ, защото дори да знаят какво е положението, не е редно да решават съдбата на тези, дето ще трябва да живеят според правилата, направени от спечелилите изборите. Ако искат да гласуват, поне да имат добрината да дойдат до България и като видят какво се случва, тогава да решават за кой да пуснат бюлетина. Вярно е, че гласовете им не са решаващи. Ама като ще се изнасят избирателни секции, защо избирателната комисия не тръгне направо по домовете с уните да събира гласове? Така най-малкото ще се вдигне избирателната активност с вота на тези, дето ги е домързяло да идат до избирателната секция. :tooth:

Иначе фалшифицирането на последните избори вече (за първи път) е потвърдено дори в евродоклада. Тъй че няма смисъл да се вайкаме кой е гласувал и кой не. То като се подменят бюлетините в урните, няма значение кой и как е гласувал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно: Последните два поста обясняват отчасти „житейския избор” на диаспората.

Две: Гласовете отвън, погледнато пропорционално, са (по) полезни и стойностни за България.

Три: има още поне 10 точки, но подминавам (следвайки житейския си избор обоснован частично от точка 1).

Редактирано от bravo
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Иначе фалшифицирането на последните избори вече (за първи път) е потвърдено дори в евродоклада. Тъй че няма смисъл да се вайкаме кой е гласувал и кой - не. То като се подменят бюлетините в урните, няма значение кой и как е гласувал.

1. Ако изборите и референдумите можеха да променят нещо, щяха да бъдат забранени със закон.

2. Не е важно кой и за кого е гласувал. Важно е кой брои бюлетините.

3. В самите избирателни секции е по-трудно да се случи подмяна на вота, макар да не е невъзможно. Генералната подмяна на вота става на по-високо ниво.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нали става дума за 'екскурзиантите'?

Онези граждани на Републиката, които не живеят постоянно на територията й не би трабвало да могат да гласуват - нито НА територията, нито ИЗВЪН. Давам си сметка, че има конституционен проблем с ограничаването на правото на глас на територията на страната (а и технически), но изказвам мнението и желанието си.

Не ми се ще да се дава оценка за ценността на даден вот. Ценността на субективен принос, професионализъм, опит, контакти и т.н. може да бъде впрегната с конкретни постове и възможности за реализация в страната. Струва ми се, че изборното право тук няма отношение.

Да, изборите и референдумите променят нещата, затова бяха или забранени нямаше алтернативи за избор в продулжение на 45 години.

Важно е за кого гласуваме, важно е да не позволяваме и да не мълчим с наведени глави, когато броещите съгрешават.

...

Редактирано от Парсивал
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Важно е за кого гласуваме, важно е да не позволяваме и да не мълчим с наведени глави, когато броещите съгрешават.

Именно - от 20 години ни управляват едни и същи мърльовци, а то екскурзиантите ни били проблема. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би всъщност не са.

Аз ги вземам на сериозно тези неща...

Но признавам, че има и доза истина в циничната оценка на последните 20 години.

Все пак - фактът, че екскурзиантите идват говори, че това действие предлага изгода за някого.

Аз съм ПРОТИВ!

:vertag:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...