Отиди на
Форум "Наука"

Траките - коренът на българската народност


Recommended Posts

  • Потребител

Каруцата на която да натовариш жените и козите и да се местиш е изобретение на безродници.

- Всички хора на тази земя съществуват благодарение на това, че се движат. Миграции, страствания и пътувания е имало със сигурност от десетки хиляди години. Защото, ако има природен катаклизъм на дадено място и ти останеш там - умираш от този природен катаклизъм.

В краткият Ви пост има най малкото две аисторични и непокрити с нищо твърдения:

- Не съм историк - целият ми пост е съставен изцяло от аисторични твърдения.

1. Траките били водели неспирни войни помежду си. Къде тва приятелю?

- Това се е случвало тук на балканите, а може би и насевер - където са били скитските племена, които аз отъждествявам с траките.

Траките с един народ, който не прави държава а видимо се управлява на аристократичен или жречески принцип. То няма доказателства да са имали някакво сериозно робовладелство в световния робовладелски период, камо ли войни. При това всички гърци са считал итракийските лидери за богаташи, т.е. големи робовладелски стопанства са можели да си позволят. Я кажете, в Илиада кое тракийскко племе воюва против Троя?

- ТРАКИ е термин, също както ПРАБЪЛГАРИ, или най-малко нарицателно за народите, които обитават земите северно от Елада.

За съществуващите няколко хилядолетия траки на много племена има по-малко свидетелства да са воювали и повече да са били заедно във войнните, отколкото за много по малко просъществувалите гърци и римляни например.

- Ако разчитаме на историческите източници - Тракийските племена (в това число и скитите според мен) са най-многобройните племена след индийците и щяха да бъдат много силни, ако не воюваха прекалено помежду си. Прощавай, че не цитирам правилно, просто не помня кой го е казал нито как точно го е казал. Но точно това значеше. Повтарям не съм историк, не съм академик, не се и опитвам да бъда.

2. Българите дошли на кон. Как го разбрахте, ползвал ли сте кон за нещо и местел ли сте се някога?

- Не е нужно аз да съм ползвал. Достатъчно е да прочетете археологическите доклади за гробове за които се твърди, че принадлежат на култура която е считана за българска.

Все пак искам да разбера отде произхожда тази близка връзка на прабългарина с коня, дето траките я нямат според вас.

- Не съм казал, че траките нямат връзка с коня. Напротив, смятам, че те са един народ който почита коня. И си мисля, че както и сега не всеки може да си позволи скъпа кола, така и в миналото хубавите коне са били само на богатите. Без значение траки ли са или българи.

То твърдението Ви е направо за бурен смях. Всеки погребан тракийски мъж е погребан с хубав кон, а прабългарите са предимно в мечтите Ви.

- не в моите мечти, а в мечтите на археолозите... И там са намерени (в мечтите им) не един кон, а няколко коня.

Общото с прабългарите е в безумното ви желание да имаме нещо общо.

- Общото между кое и какво? Аз не страдам от комплекси. Имах такива желания преди 5 години - когато единствените книги които бях прочел за историята на България и нейната археология бяха учебниците по история. Сега вярвам, че всяко твърдение е твърде смело и или има политически или пропагандаторски цели.

Не ние за траките, а вие за прабългарите нямате ниаккви доказателства.

- Тук трябва да се съглася с Вас. Нямаме доказателства за прабългарите. Но не разбирам - доказателства за какво?

Препрочетете си пак безумните постове за 4-те трупа в пустинята такламакан, формите на лъковете и какво ли още не.

- Дефинирайте "безумни постове". Там са намерени не 4 а много повече трупове. Простете, не трупове, ами мумии. И какво? Единственото което твърдях е, че там са намерени скитски лъкове и най-вероятно собственика на лъка е скит. Ако ме попитате как различавам скитски лък от другите лъкове - тогава може да се отвори различна тема наречена Типология на лъковете през вековете.

Форми на лъка? Вие археолог ли сте?

- Какво точно ви интересува за формите на лъка? На кой лък? Не съм археолог.

Къде сте видяли запазени форми на тис по оригинална форма на 5000 години и даже и да има 1-2 улики, как ги схванахте, че са масово производство?

- Може ли да ме цитирате, понеже не разбирам - от къде вадите изводи за това което съм казал? НЯМА КАК да се произвеждат масово лъкове в миналото и не помня да съм споменавал нещо подобно. Не разбирам каков имате предвид в първото си изречение.

Нито знаете откъде, нито кога, нито как са идвали тея.

Нито културата им ви е ясна, нито езика.

- Това важи и за траките!

И постоянно рисувате безумни треактрии на цигани с талиги. Хващате думи от различни, несвързани, съвременни и древни езици едновременно - например санскрит и съвременен български и сравнявате корени. И каот хванете един корен, макар че думите значат различни неща , сте супер щастливи.

Другите доказателства са от вашия тип.

- Езикът може да е общ, етносите различни, културите различни, религиите различни и обратно.

В Такламакан намерени 4 мумии. Имат две очи и нос, също като българите, ей ги на, същи българи. Е, че българите не са мумифицирали и че само през такламакан не бяха минали, здраве.

- Не помня някъде да съм споменавал, че мумиите намерени в Такламакан имат български произход! Имат индоевропейски произход и европейски черти.

Ако има теория, която да изкарва черграско племе от седми век носител на световната култура, основател на всички азиатски нации и преминало и построило целия свят, тва ще да са прабългарите. Не знам що наричате умните хора с думата автохтонци и я възприемате като нещо обидно. Че вие сте основали света! При това след като той е вече отдавна съществувал.

- Тогава защо вие се опитвате по същият начин да направите Траките създатели на света? Какво правим тогава с Инки, Ацтеки, Маи, амазонски племена? Или това са чисто и просто Траки преплували океана?

Само дето по доста абсурден начин не можете да се разберете за "предците си"

- с какъв произход са; - Така е, също както вие не можете да разберете за траките.

- откъде идват; - Също както вие не можете да разберете от къде идват.

- откъде са минали; - Също като вас.

- как така са ги пропуснали другите държави; - Също като вашите любими траки!

- защо никой не е забелязал и отбелязал придвижването на цял народ през най - гъстозаселения континент; - Напротив, забелязани са!

- колко са били, как са се местили; - Бройката няма значение. Факт е че името им остава.

- защо са се заселили тук, каква е логиката след 10 000 км. преход да се курдисат да воюват трайно с най - великата империя в света при условие че нищо не ги свързва с нея и земята; - Каква е логиката всяка друга държва да е там където е?

- с къв акъл са атакували византия за да вземат земя, която поред вас после със сила трябвало да задържат срещу траки и славяни; - Няма да изпадам в излишен патриотизъм - Хазарите са ни изгонили от старата родина и за да оцелеем е трябвало да се бием с по-слаб противник който не ни очаква.

- кое чергарско племе прави крупни строежи, минно дело и каменоделие и то в крупни мащаби - разбиращите то това хора трябва да са пълни тапири за да се местят, те са по ценн иоза всяка държава от ядрен физик днес; - И преди и сега с пари всичко се постига. Без значение дали са били чергари или процент от тях уседнали ако са разполагали с достатъчно средства са можели да си платят на майстори които да строят това което им харесва. Друг е въпроса, че са почнали строежите малко по-късно от 7в.

- какъв език са говорили; - И вие не знаете за траките.

- каква писменост са пишели; - Руническо писмо или чужда азбука.

- какви обичаи и богове са имали. - не е ясно наистина, както не е ясно за траките. Нищо чудно да са имали и едни и същи богове.

Простете ми господин Дзвер, че си изгубих времето с вас.

Моята единствена логика е, че нищо не е доказано. Макар прабългарите като племе и начин на живот да са ми интересни, не означава, че омаломажавам траките. Напротив - уважавам всички хора на земята, защото всеки допринася с нещо за цялостното богатство.

Както вие поставяте въпроса - защо ние се срамуваме от Автохотонството, така аз бих поставил въпроса - Защо вие се срамувате от възможността да имаме нещо общо с чергарско племе? И какво срамно има в това? Хората оцеляват и са оцелявали както намерят за добре. Градят култура по пътя си или се приобщават към чуждата и в това няма нищо срамно, стига накрая да има деца които да носят името им.

За мен не е срамно да имам Тракийски, Славянски, Римски, Елински, Тюркски, Ирански, Авганистански, Индийски, Китайски или какъвто и да е друг произход. Не ги е срам и другите държави. Няма чиста кръв. Няма защото това води до кръвосмешение и болести. Не е здравословно, не е смислено и не ме е срам, че моят народ е обогатен от кръвта на много народи. Напротив - това само допринася за културата която ти питаш дали имаме. Имаме Български Фолклор. Пусни си малко песни, Гледай малко танци. Там се крие красотата и богатството на културата ни. Без значение дали е чергарска или уседнала.

Но това е днес. А за миналото можем само да гадаем и докато сме на две противоположни страни на океана, няма как да има някакво развитие за хората и държавата. За целта трябва да сме на едно мнение - че искаме да знаем от къде идваме. Това е достатъчно. А страха да не искаш да научиш граничи с комплекс за малоценност или страх от реалността или по-лошо ниско ниво на интелект и желание нещата да са такива каквито ти искаш, без да се съобразяваш с реалността. Също така означава, че националистическата идея мутира в главите на хората до ненормалност.

Желая физическо и ментално здраве на всички пишещи и четящи във форума!

Поздрави!

Борис Петров

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 673
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Потребител
Те си тръгнали, а заедно с тях станал и Севт, без да изглежда пиян. Излизайки, той повикал само стратезите и им казал: “Мъже, нашите врагове не знаят още за съюза ни и ако ние ги нападнем, преди да са поставили постове, за да небъдат изненадани и преди да са се подготвили за отбрана, ще заловим много пленници и плячка.”

VII.4: (1) На другия ден Севт си тръгнал обратно, след като опожарил напълно селаuта. Той не пощадил нито една къща, за да внуши страх у другите жители пред съдбата, която ги очаква, ако не му се подчинят.Веднага изпратил в Перинт Хераклид да продаде плячката.

Е, когато съм на работа нямам под ръка всички книги. Но дето се вика, освен четене, се иска и разбиране.

Тук кое не е вярно - че траките са оплячкосали съседните села, че са взели пленници, и че са ги продали после?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
появата на тракоавтонците е едно много интересно явление, което си заслужава да бъде изследвано като феномен. Между другото това е единствена причина, поради която хвърлям по някое друго око на автохтонските писания - интересена ми е психиката и мотивацията на тези хора, а не тезите им, защото самите тези не само че нямат никаква научна стойност, ами дори прекрачват с двата крака границата на нормалния разум.

Психиката и мотивацията при автохтонството са същите като при антирелативизма и въобще като при всички лъженаучни теории. Тук привидно мотивът е дълбок патриотизъм, но всъщностист инският мотив е желанието за самоизтъкване и вярата в собствения "здрав разум" , "непогрешимост" и "гениалност". Ниският праг на самокритичност е една сериозна психологическа причина за създаване на лъженаучни теории.

И като поведение автохтонците и антирелативистите много си приличат. Все се сърдят, не приемат фактите, вярват че има конспирация...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както и отстъплението от здравия разум, от адекватната, логична преценка на разглеждания феномен. За да бъде и научна, тя изисква научен подход, но най-вече смислена логика и здрав разум. Той е, който предпазва от едно парче от много пъстрата и много изчезнала историческа мозайка да се правят генерални общи изводи....

Траките несъмнено са оставили следи на Балканите и несъмнено и в българската народност, но за каквото и да е твърдение за степента, начина, формите на този процес са нужни доказателства,каквито просто до момента не са се видяли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че определен оникой от последните 5 не ми е на нивото на познания - очевидно :)

Но къде точно е абсурда.

Бе помолих колегите най учтиво да докажат тероията си, която по принцип няма място тука, ама ревностно защитават.

Как я защитиха:

- обясниха за менталното ми здраве;

- за промития ми мозък;

- за автохтонците и македонците;

и други умни неща, достойни за проблясък на интелигентността илюстрования бозайник по - горе.

Защо?

Ам ипо една проста причина.

Теорията им е НЕЗАЩИТИМА. Освен по тоя безумен начин, включително и от модератори.

Тва е което могат. Могат да обиждат и да плюят по чуждите доказателства.

Това и правят.

Доказателство нямат ни едно.

Те са учени, ние сме глупци :)

Явн осе вижда кой има доказателства, кой няма и кой е просто елементарник със самочувствие, чадър или права, кой познава паметниците от всякаккъв тип. Колежката с базалта сигурно...

ПП. Борко,

И аз го нямам Херодот и Ксенофонт пред мен, въпреки това съм ги чел достатъчно подробно за да се усъмня в натъманисването на "факти" на колегата по - горе, щото нито за роби пише, нито за плячкосване на приятелски градове.

В твоя случай пак ще се усъмня.

Не беше ли нещо от типа изказването на Херодот, "Ако някога бяха обединени в една държава, щяха да са най - силният народ на земята"????

Или понеже е за траките, е добре да има елемент на човекоядство, пиене на кръв, човешки луканки, нещо...

Втори след индийците, щот мноо са клали един друг.

Хич не си предубеден, много си начетен и ужасно обективен ,кълна се!

Един съвет, уважаеми колеги Праболгар, Балхур, Бахур и др. подобни.

Видно е че модераторското войнство в тоя "исторически форум" насила ви толерира. Отдавна го казах и забелязах.

Но поне като пускате цитат с който да ме засипете...

Прочетете си го предварително, бе мама му стара...

Не ми го обяснявайте след като очевидно не сте го разбрали....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

чай да пусна целия цитат от Ксенофонт с междуплеменната патаклама:

VII.4: (1) На другия ден Севт си тръгнал обратно, след като опожарил

напълно селаuта. Той не пощадил нито една къща, за да внуши страх у другите жители пред съдбата, която ги очаква, ако не му се подчинят.

(2) Веднага изпратил в Перинт Хераклид да продаде плячката, за да се сдобие с пари за войниците, а сам той и гърците се настанили в равната земя на тините, които били напуснали жилищата си и избягали в планините.

...........

(5) Севт пуснал един от пленниците в планината и чрез него заплашил избягалите, че ако не слязат по домовете си и не му се подчинят, ще изгори и техните жилища и храната им и те

ще измрат от глад. Тогава слезли жените, децата и по-старите мъже, а по-младите нощували в селата, които се намирали в подножието на планината.

Иначе гръцкият пълководец доста време е живял сред траките и добре ги е опознал.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

чай да пусна целия цитат от Ксенофонт с междуплеменната патаклама:

VII.4: (1) На другия ден Севт си тръгнал обратно, след като опожарил

напълно селаuта. Той не пощадил нито една къща, за да внуши страх у другите жители пред съдбата, която ги очаква, ако не му се подчинят.

(2) Веднага изпратил в Перинт Хераклид да продаде плячката, за да се сдобие с пари за войниците, а сам той и гърците се настанили в равната земя на тините, които били напуснали жилищата си и избягали в планините.

...........

(5) Севт пуснал един от пленниците в планината и чрез него заплашил избягалите, че ако не слязат по домовете си и не му се подчинят, ще изгори и техните жилища и храната им и те

ще измрат от глад. Тогава слезли жените, децата и по-старите мъже, а по-младите нощували в селата, които се намирали в подножието на планината.

Иначе гръцкият пълководец доста време е живял сред траките и добре ги е опознал.

Мда. Аре сега да напомня и аз повода за разговора.

Той беше, че траките дори не са били класически робовладелци и не са поддържали големи робовладелски стопанства.

Въпросният цитат беше "доказателство" за обратното. Или трябваше да бъде :head_hurts_kr:

Владетеля изпратил своите хора към най-близкото село, пленили жителите, завели ги в Бизантион, продали ги на пазара, след което се върнали с парите. И войната можело да започне
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да, траките не са класическо робовладелско общество, но нямат нищо против да продават децата си в робство, ако се наложи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, траките не са класическо робовладелско общество, но нямат нищо против да продават децата си в робство, ако се наложи.

Въпросните глупости на Херодот са опит да разбере неща, в които бедната му душица не е посветена и не са финансирани от Перикъл. В тея сведения има очевидни глупости за неща и обичаи, които добре познаваме, и които той не е разбрал добре, без да говорим за географията. Другите траки, онея отгоре, белези, труповете ги вмирисвали 3 дена... Я го дай целия цитат да го видим, като си почна с цели цитати?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

чай да пусна целия цитат от Ксенофонт с междуплеменната патаклама:

VII.4: (1) На другия ден Севт си тръгнал обратно, след като опожарил

напълно селаuта. Той не пощадил нито една къща, за да внуши страх у другите жители пред съдбата, която ги очаква, ако не му се подчинят.

(2) Веднага изпратил в Перинт Хераклид да продаде плячката, за да се сдобие с пари за войниците, а сам той и гърците се настанили в равната земя на тините, които били напуснали жилищата си и избягали в планините.

...........

(5) Севт пуснал един от пленниците в планината и чрез него заплашил избягалите, че ако не слязат по домовете си и не му се подчинят, ще изгори и техните жилища и храната им и те

ще измрат от глад. Тогава слезли жените, децата и по-старите мъже, а по-младите нощували в селата, които се намирали в подножието на планината.

Иначе гръцкият пълководец доста време е живял сред траките и добре ги е опознал.

Мен ми е чудно тия цитати какво точно доказват/показват?

ps

Въпросът не е насочен към теб персонално :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тъй като Херодот го няма на български в нета, го пускам на руски /надявам се че нямаш проблеми с този език/:

6. Обычаи прочих фракийцев вот какие: детей своих они продают на чужбину.

[Целомудрия] девушек они не хранят, позволяя им вступать в сношение с любым

мужчиной7. Напротив, [верность] замужних женщин строго соблюдают и покупают

себе жен у родителей за большие деньги. Татуировка [на теле] считается у

них [признаком] благородства8. У кого ее нет, тот не принадлежит к

благородным. Человек, проводящий время в праздности, пользуется у них

большим почетом. Напротив, к земледельцу они относятся с величайшим

презрением. Наиболее почетной они считают жизнь воина и разбойника. Таковы

самые замечательные их обычаи.

http://a-nomalia.narod.ru/rrG51.htm

Не се наемам да съдя дали това са глупости или не. най-малкото, защото живея 25 века след описаните събития. Ако можеш да дадеш адекватно об яснение - молим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мда, така по - удобно.

Няма го ан български?

Ок, аз го имам.

Нещо си го изрязал.

Тракийците носят много имена, всяко племе според страната си; но всички те имат приблизително еднакви обичаи във всяко отношение, с изключение на гетите, травсите и тези, които живеят над крестонците ... Тези, които живеят над крестонците, постъпват така: всеки има много жени; когато някой умре, става голям спор между жените му, пък и приятелите му полагат големи усилия да узнаят, коя от жените му е била най-любима. И тази, на която се признае тази чест, тържествено се занася от мъже и жени на гроба, където се принася в жертва от най-близкия си роднина, и след това се погребва заедно с мъжа си. Останалите жени пък скърбят твърде много, защото това е за тях най-голям позор. Останалите тракийци имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези, не е благороден. Да не се работи, смятат за хубаво, а да се обработва земята – за лошо; за най-добър смятат живота от война и грабеж. Това са най-забележителните им обичаи ... Богатите погребват така: трупа държат изложен три дни наред, колят разни жертвени животни и се угощават, като по-напред оплакват умрелия; след това го погребват, като го изгарят или просто заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри...

Тези, коиот живеят над крестонците... Бива си я географията.

"Купуват от родителите им за много пари" - нарича се зестра/откуп. И днес го правим. Бутаме врати, прочие... Бил ли си на сватба?

"Девиците не ги пазят" - по точно, те не се пазят, ако са вакханки - сред тях има сексуална свобода.

"Да бъдеш нашарен с белези" - има предвид ритуалните татуировки

"се счита благородно" - дали??? Аз пък съм чел от по - достоверен древен писател, че било татуировка на дионисиевите култове, срамна маркировка задето са убили Орфей.

"трупа държат изложен три дни наред, колят разни жертвени животни и се угощават, като по-напред оплакват умрелия; след това го погребват, като го изгарят или просто заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри..."

По точно устройват погребални игри, пир и погребение в този ред и такава им е ииконографията ,ако някога си стъпвал в тракийска гробница.

Което е малко странно и неграмотно написано за херодот. Всъщност той преразказва не тракийския погребален обичай, а нещо малко по - объркано. Казва се двадесет и трета песен, погребението на Патрокъл. Ама буквално и в едно изречение. Просто като го видях и за това се сетих. По негово(Херодотово) време тракийският обред е минавал в друга поредност, той очевадно не е присъствал, поради това момчето минава с евтин ментак.

И така.

Респективно, при 9/10 глупости по - скоро глупостите да са 10/10 отколкото що се отнася до най личните им, вероятно дори тайни обреди изведнъж да е схванал нещата.

Дай свидетелства примерно на римски автори да са си купували тракийски деца от майките им?

Не мисля, че ще намериш.

А имаш ли идея защо римляните въвеждат тракийската шапка като символ на свободата? Сигурно защото траките много са се продавали в робство....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Той беше, че траките дори не са били класически робовладелци и не са поддържали големи робовладелски стопанства.

Въпросният цитат беше "доказателство" за обратното. Или трябваше да бъде :head_hurts_kr:

Въпросният цитат показва по-скоро, че траките са толкова диви и примитивни варвари, че са продавали сънародниците си в робство, само и само за да се сдобият с малко парички, с които да платят на гръцки наемници, които да избиват отново сънародниците им. Със същите кървави пари са плащали на гръцки майстори да им правят гробниците и съкровищата. С две думи напълно циганска работа.

Само за сравнение, когато Юстиниан І подбужда утигурите да нападнат и избият кутригурите, утигурите на истина нападат роднините си, но отказват да ги избият напълно и да ги продадат в робство, защото както казват "не е редно" точно те да направят това на роднини те си, па макар и да са им врагове. Разликата между манталитета на траките и българите е просто очевидна и определено не в полза на траките.

А че траките не са класическо робовладелско общество тове е повече от ясно. За тях робите са източник на приход като стока която продават, а не която използват. Че и за какво им са на траките роби - техните приходи идват не от стопанството, а от продажбата на сънародници като роби или продаването на на сънародници като пушечно месо. Наистина толкова примитивно съзнание и липса на чувство за етническа общност е много интересна и липсва дори и сред най-големите варвари и диваци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, обаче е напълно налице сред нашенските мутри и много техни приятелчета от бившата партийна номенклатура. Божо е прав, като нарича траките мутри :bigwink:

На път съм да стана автохтонец :bash: Ние сме траки :secret:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хич не си предубеден, много си начетен и ужасно обективен ,кълна се!

Иронията е излишна!

Просто искам доказателства различни от Писмени! Щото и библията в днешно време се тълкува от хиляди секти и се счита за свещенна книга само дето се самоубиват накрая...

Въпросът е следният - КАКЪВ Е ПРОИЗХОДА НИ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ? КОИ ЕТНОСИ СЪЗДАВАТ НАРОДА НИ?

Въпросът поставен така - Траките - коренът на българската народност - лишава всички от мнение и решава спора предварително. Тоест - ние останалите които не мислим така да си направим друга тема. Проблема е, че хората които поддържат тази теза ще направят всичко възможно да ни убедят в нея. Това е загуба на умствен потенциал в безсмислени спорове - Жив бъди!

На този етап нямаме ДНК анализ на траки и ДНК анализ на българин (А и ДНК анализа може да е подвеждащ. Каква част от българите са чистокръвни българи? И кой българин точно е чистокръвен?)

Значи има различни племена и част от тях си продават децата.

Не смятам, че траките са диваци. А и какво означава дивак?

Не смятам славяните за диваци! Нито пък българите!

Традицията със зестрата я има по цял свят. Включително и Индия! Страната която Александър Македонски не е успял да зароби! Тоест не е имал възможност да си наложи културата и религията! Няма как да е тракийско влияние през македоните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля, че взехме да се излагаме с тея картинки.

Ако целта е да докажем безумната теория че са сами нападали там и оформено пт дъжда, ок.

Не виждам нищо оформено в снимките по - горе.

Виждам напукан гранит. Или гранит със странни форми.

А скалата определено не е базалт, повярвайте ми. Има доста по - различна структура. И всъщност е с повишено металн осъдържане, пак не ерозира, а прави други неща.

Освен това, не ровете в интернет, излагате се, това се учи в седми клас.

Базалтът е излята лава. Застинала.

Къде точно лавата се е изливала на парцали и капки и е формирала ерозирали камъни?

Кога в тракийската низина е имало вулкан? Кой е тоя вулкан?

Плийз, не ровате в интернет за да ми отговаряте. Въпросът е реторичен.

......

Колежке, казахте, че не разбирате от геология.

Аз пък Ви казвам ,че разбирам достатъчно, видно доста повече от Вас, но не исках да се хваля и изкарвате абсурдна теория, която ми защитавате на всяка цена.

Били сте на храма. Направили сте сайт.

Това не означава, че сте разбрали нещо.

Храна на глупците можем да дадем колкот искаме.

...

Ето това са типично автохтонски изявления. Бегликташ не е в Тракия, а в Странджа.Представи си, Земята е съществувала и преди да се появят траките. Според 6 томната енциклопедия България в Странджа има вулкански скали ( от застинала на повърхността на Земята магма) и са не само базалти, а също и други видове. Образували са се през мезозоя, преди около 200 милиона години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето това са типично автохтонски изявления. Бегликташ не е в Тракия, а в Странджа.Представи си, Земята е съществувала и преди да се появят траките. Според 6 томната енциклопедия България в Странджа има вулкански скали ( от застинала на повърхността на Земята магма) и са не само базалти, а също и други видове. Образували са се през мезозоя, преди около 200 милиона години.

Душко, моля те, изтегли се от разговора.

Изтегли се ,че ми се плаче, ама много ...

Не знам моите изявления кви са, ама я кажи колко имаш по география в седми клас и кой индианец ти го е писал?

Кажи кое е училището, да си пазим децата... Кажи моля те. Имало. Ти базалт виждала ли си? А базалт през компас?

Стига си писала, излагаш се с тъпотии. Ше земе да се окаже, че ако и да няма свестни историци в тая тема вземе да те прочете некой геолог във форума и да ти се смее.

Даже и да беше вярно, пак е безумно това дето се опитваш да докажеш, защото дъждовни форми от базалт има само в главата ти душице.

Отвори си учебника за седми клас и чети:

1. Ерозия.

2. Окарстване.

3. Еолични форми.

4. Прибойни форми.

5. Изветряне.

6. Денудация.

После ела да те изпитам.

В състояние съм...

Ти не си в състояние да се изказваш.

Запиши си го.

Спри да ровиш в интернет.

Лиспва ти средно образование, няма да го намериш там!

Спри, щото историята ти е колкото географията, че и по - надолу... Спри, полудявам...

Окачестви ме там квото имаш да ме окачествиш и спри да разсъждаваш... Публично.

Ласт,

Веднага ти тегля перпендикулярче към другата страна. Да видим дали тая проекция е в състояние да те убеди.

Херодот, този път за египет:

Понеже сега тъкмо те с най-малко труд събират плод от земята не само в сравнение с другите хора, но и с останалите египтяни, понеже нито се мъчат с рало да изорават бразди, нито копаят, нито правят каквото и да е от нещата, за които останалите хора доста се трудят, ами след като реката от само себе си придойде и напои нивите, и след като ги напои се оттегли, тогава всеки, като засее нивата си, пуска в нея свине, а след като семето бъде натъпкано от свинете, той чака жътвата, и го събира, като го овършава пак с помощта на свинете.

Египтяни и свине? Животното, от което откровено се ужасяват, в столицата им, Мемфис???

От никого другиго не можах да узная каквото и да е, но узнах с разпитване толкова други неща, простиращи се възможно най-далеч, понеже стигнах до град Елефантина и видях всичко със собствените си очи.

Нагоре от град Елефантина има един стръмен район; там трябва да се напредва, като се върже корабът от двете страни като вол; ако корабът се измъкне, се устремява назад, носен от силата на течението.

Обяснява как нил тръгнал да тече назад след Елефантина. Общо взето откъсът му касае "факти" дето ги "видял", как до Елефантина - в централен египет - бил изворът на нил и от извора течали два нила - един напред и един назад...

Жените пикаят прави, а мъжете – клекнали.

Вярвам , че и това го е видял.

Ходят по нужда в къщите, а ядат вън на улиците, оправдавайки се, че срамните нужди трябва да се удоволетворяват скришом, а не срамните – явно.

Какво ли би казал за нас :D

В земите тези от тях, които се оказвали храбри и се сражавали смело за свободата си, той(фараонът) поставил стели, на които било изписано неговото име е това на родината му и как със силата си ги е подчинил; а при онези, чиито градове завладявал лесно и без битка, изписвал на стелите същото, което и на онези при мъжествените народи, но добавял и женски полови органи, с желание да подчертае, че са били мекушави.

Бива си го нашия, с тея стели с п.... Поне звучи народно.

И тъй нататък, да не продължавам.

Вярната история трябва да звучи: след като траките ни показаха кораба и писмеността, доплавахме до Египет, където ни показаха архитектурата и математиката. Благодарение на египетските знания се праим на световни философи и оратори.

Ама .. виждал ли си грък, че и Периклов, да признае нещо такова?

Кой си е признал, че е окрал чужди знания? Да не е Питагор, който е бил изпитван в Египет, едва издържал математиката, а в Гърция се оказало че той съчинил теоремата за пирамидата? Да не е Архимед да си е признал, че построените от него кранове и асансьор са копирани от александрийския фар, покрай който се е учил амнайсе години? Кои, Талес, Платон? Аристотел? Кой си е признал кражбите?

Чети херодот за Египет. Всяка втора дума му е "И това египтяните научиха от елините" "Също и това"...

Крайн одостоверен е както виждаш, защ ода не го приемм и за траките че е достоверен.

Разбира се, ако приемаш Херодот за чиста монета, веднага ти предлагам това:

А египтяните, преди Псаметих да стане техен цар, смятали себе си за най-древни от всички хора. Но след като Псаметих, като се качил на престола, поискал да разбере кои са се появили първи, от този момент нататък мислят, че фригийците(траките) са се появили преди самите тях, а те – преди всички останали.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А твоята география къде е, мислиш че Бегликташ е в Тракия?

Може моята хипотеза и да не е вярна, но с аргументи:"ти си тъпа, аз съм гений" няма да ме убедиш.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

хубаво де, признавам, определено Херодот си измисля яко на моменти /даже на глави/. Явно и за траките, и за скитите, и за персите, и за египтяните.

Иначе египтяните имали доста разкрепостен живот, че и жената не била с толкова рестрикции, както в Гърция/може от това да се е подразнил/.

Ама какво да се прави - елин.

Другият вариант е да е имал доста лъжливи информатори, които да са му плели небивалици, а той да е записвал чинно.

Аммиан Марцеллин за начина на живот и бита на хуните пише също от трети лица.

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Херодот си е много почтен автор и непрекъснато уточнява, че това или онова е чул (посочва от кого), или е видял лично. Например: "Това чух от жреците..., а аз за тези неща имам следното мнение". Неговият тертип на писане е честен: "123. Нека си служи с нещата, разказвани от египтяните, онзи, за когото те са правдоподобни; моята работа е в цялото си изложение да запиша онова, което съм чул от всеки един."

Непрекъснато (Херодот) излага различни мнения и прави рационалистични (понякога доста добри) анализи. Освен това да се очерня елементарно Херодот е нелепо, защото никой нормален историк не минава без това, което днес се нарича критически анализ. Не се сещам за нито един древен текст, който безкритично и напълно да се приема.

Давам контрацитати от Херодот, предназначени съвсем не за D3BEP, защото той говори или по спомени за Херодот, или говори само това, което на него му изнася. Цитатите може да се проследят тук:

http://www.sigilla.com/herodotus.html

Египтяни и свине? Животното, от което откровено се ужасяват, в столицата им, Мемфис???

47. Египтяните смятат, че свинята е нечисто животно; и ако някой от тях се докосне до свиня, докато минава покрай нея, се хвърля в реката с дрехите, с които е облечен, а пък свинарите, ако и по род да са египтяни, не могат, единствени от всички, да влизат в което и да е светилище в Египет, нито пък някой иска да им даде дъщеря си за жена или пък да си вземе жена от тях, а свинарите дават и взимат жени само помежду си.

Ама .. виждал ли си грък, че и Периклов, да признае нещо такова?

Кой си е признал, че е окрал чужди знания?

45. Елините разказват и много други неща без да мислят; глупава тяхна приказка е и тази, която разказват...

На мен ми се струва, че елините, като казват това, изобщо не познават природата и законите на египтяните.

118. Като попитах жреците дали елините говорят глупости относно случилото се в Илион или не, те по този повод ми казаха следното,...

Чети херодот за Египет. Всяка втора дума му е "И това египтяните научиха от елините" "Също и това"...

...и научил от Египет и много други неща, обяснил на елините и нещата...

Нито пък мога да се съглася, че египтяните са взели от елините било този, било друг някакъв обичай.

50. Почти всички имена на богове са дошли в Гърция от Египет.

58. От всички хора египтяните са първите, които са правили всенародни тържества, шествия и храмови процесии, а елините са се научили от тях.

Обяснява как нил тръгнал да тече назад след Елефантина. Общо взето откъсът му касае "факти" дето ги "видял", как до Елефантина - в централен египет - бил изворът на нил и от извора течали два нила - един напред и един назад...

Къде у Херодот прочетохте това? Може ли цитат?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Айде и аз малко да поспамя :tooth:

Титиан Асириец роден през 110 г. от н.е.

"РЕЧ ПРОТИВ ЕЛИНИТЕ"

Не бъдете, елини, враждебно разположени към варварите и не хранете ненавист към тяхните учения. Защото кое от вашите учереждения е получило начало не от варварите ли? Най-славните от телмисяните изобретели изкуство да предсказват по сънищата; карите - изкуството да предузнават по звездите , фригите и най-древните от исаврите по полета на птиците, кипърците по вътрешностите на жертваните животни. Астрономията са изнамерили вавилоните, магията персите, геометрията египтяните, писмеността Финикийците. Затова престанете да наричате свои изобретения това, което сте приели от другите". Орфей ви е научил на поезия и пеене; той пък е, въвел у вас посвещението в тайнствата. Тосканите (етрускит) изобретили пластиката (ваянето); чрез летописите египтяните са ви научили да съставяте историята. А от Марсия и Олимп вие сте приели изкуството да свирите на флейта: те двамата са фриги, двамата от заселниците, открили,хармонията на звуците на този инструмент. Тирсените изобретили свиренето на тръба, циклопите (тракийско племе) обработването на медта; да пишат писма измислила, по свидетелството на Хеланик, жената, някога бивша царица на персите, чието име било Атосса.

И така, оставете това високомерие и не се хвалете със своето красноречие; вие, когато сами хвалите себе си, използвате пристрастни- защитници. Необходимо е, за тези, които приписват на себе си подобна слава, ако те са толкова мъдри, да са чакали свидетелствата от други, и да биха били съгласни между себе си и в произношението на думите. А само у вас самите се употребява в разговори не една и съща реч: не е едно и също наречието у дорийците и атиците, и еолийците не говорят така, както йонийците (по-голямата част от тях са траки пеласги). Какво тогава разногласие съществува между тези, у които не би следвало това да бъде, то аз не мога да реша, кого съм длъжен да наричам елин.

27.Диагор бил атинянин, но вие го наказахте за това, че се подигравал над атинските тайнства; и, единствено четете неговите фригийски книги, а нас ни ненавиждате...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И кво точно показват цитатите ти, братко Некоректен, освен че Херодот сам с противоречи? Цитатите дето съм ги дал, негови ли са, или аз съм ги измислил? Я си попрегледай линка, който очевидно си открил по моите цитати!

Мислиш че ме оборваш, или че ми помогаш? Щото определено ми помагаш ,ак оискам да изкарам Херодот неблагонадежден. Показваш ,че сам не знае кви ги пише.

Абсолютно всички сериозни историци приемат Херодот с големи резерви. Не че някой е казал да го изхвърлим, но като цяло много неща, що се отнася до нрави, обичаи и прочие, са си волни негови съчинения, че и често застава зад тях. Често си съчинява, лъже, а и редовно преплита приказки и басни с факти. Разкажи например как скитите се раждат от змей и гонят зайци по бойното поле, щом си почнал да ни запознаваш с Херодот.

Колко е коректен няма да коментирам, явно добре се познавате :tooth:

Никой не спори, че каквото и да е писал, той е един от най сериозните източници за епохата си.

Само дето това не значи, че трябва да се възприема всичко, дори и откровените глупости и очевидните свидетелства за места ,където не е бил, за чиста монета. ТОй видно консолидира в писанията си сериозна налична библиография и източници със свидетелства и дори сво иволни съчинения, като при това почти навсякъде украсява.

decapitator,

Абсолютно си прав в това, което искаш да кажеш, ама не знам кой ще убедиш.

Има колеги, които просто не си ползват главата за разсъждение.

Така е, елините, това са циганите по нашите земи. Идват при траките и са изтикани в кьошето.

Вместо да проявят уважение, те яко наричат траки, египтяни, финикийци, вавилонци и други далеч надминаващи ги култури, от които само могат да копират, "варвари".

И навсякъде се опитват да се изкарат отгоре.

Самото название "траки", пак е обединително и почти обидно.

И , подобен "варварски" произход има и думата "българи".

За съжаление нямаме алтернативи на тези названия.

Но е наистина удивително не само с каква готовност приемаме не само названията, ами и колко сме доволни да четем как тези хорица ни окачествяват. И има сред нас такива, дето даже проповядват взхищение към окачествяването им.

Ясно, че на тея момчета познанията им са толкоз и толкоз могат да вникнат в нещата ,това правят, но...

А те нямат свястна дума, с която да ни нарекат... Чудно, дали същите тея момчета от форума биха се радвали в реалния живот на учител, който ги нарича умалително "говньо".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Показват, ама нали уточних, че не са предназначени за теб. Употребих термина критически анализ, който освен всичко друго означава да не се вадят цитати от контекста, без да се съобразяват с цялостното изложение на автора, евентуални противоречия и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...