Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители

 1. Б. Киров

  Б. Киров

  Потребители


  • Харесвания

   220

  • Брой отговори

   4391


 2. nik1

  nik1

  Потребител


  • Харесвания

   156

  • Брой отговори

   11673


 3. scaner

  scaner

  Потребител


  • Харесвания

   145

  • Брой отговори

   2874


 4. laplandetza

  laplandetza

  Потребител


  • Харесвания

   132

  • Брой отговори

   3193Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание от 2.03.2020 от всички места

 1. 6 6 харесвания
  И така, докога ще "дундуркаме" с нашите пари хората, които в една солидарна система са толерирани от държавата, без да са социалнослаби? Издръжката на държавната администрация струва на данъкоплатците средно 3.5 млрд. лв. на година, сочат данни на Министерството на финансите. В това число не влизат заплатите. Попитахме НАП за колко хрантутници става дума. Оттам ни отговориха, че нямат точни данни. Споменахме числото 400 000 чиновници в държавната администрация, включително и тези със статут на държавен служител. От приходната агенция нито я потвърдиха, нито я отрекоха, но май никъде не се среща точна статистика. https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/ne-razbrahme-kak-obedniahme Това е от 2017, но нещата там, според мен, са се влошили. Освен това има над 650 000 служители в публичния сектор от 2 500 000 работещи на трудов договор въобще, тоест всеки 4-ти е на държавна издръжка, но заплатата му идва от останалите трима в реалното производство. Има и над 2 милиона пенсионери, е магаре да натовариш с такъв товар, и то ще падне. Въпросът е кога. Забравих най-важното - надарените със статут "държавен служител" не си плащат осигуровките, те са нещо като ползватели на данък "диш хак", плаща им се, че си хабят зъбите, докато са яли. И това никой политик няма смелост даже да го постави като проблем, един се опита и го изритаха преди години.
 2. 6 6 харесвания
  "Малкият човек" не е интересен. Интересни са многото "малки човеци". Интересно е обществото. То е ценно, а не инакомислещият. Всеки инакомислещ е маргинал, освен ако не напусне бюрюто пред компютъра, не намери сподвижници и не развее знамето на бунта от коня на цар Освободител. Знаеш ли, има една стара турска поговорка: "Заради един арабин, няма да изгорим Арабистан". Заради Куртенков да пуснем българите да щъкат, та като се заразят да се чудим как да ги лекуваме ли? Как пък - не! Защото българите няма да си останат по апартаменти и къщи да мрат насила, а ще се разтичат по болниците с викове: "Докторе - направи нещо!" - "Е, какво да направя, мама ви тъпа да еба, като ви казваха да си седите вкъщи! Не виждате ли, че респираторите са заети от други болни! В България няма 68 000 респиратора - не сме Америка!" С други думи: "малкият човек" няма смисъл да се изказва по въпросите на управлението. В Библията пише: всеки народ си заслужава управниците. "Малките човеци" имат право да се изказват. Защото са общество. Най-малкото част от него. "Малкият човек" е сам. Той не е общество. Забележи: той дори не е част от обществото. Просто е маргинал. Дори и маргинали, при "малките човеци" вероятността да бъдат чути е много по-голяма. Ще затягаме коланите. Няма как. Ще си харчим спестяванията. Сега - по време на стагнацията. Гътнем ли се от умувания "как икономиката щяла да закъса", ще бъде не само смешно, но и трагично. Просто няма да можем да харчим. Ами тези дето нямали спестявания? Да си ги искат от курвите и от приятелите, дето навремето са черпили за щяло и нещяло. Мутафчийски подметна, че вирусът не подбира възрастни или деца. Пере наред. Понеже си интелект, ще трябва да ти преведа. Който иска да си разхожда животинката - да я разхожда; но да не излага на допълнителен риск децата навън. Въобще, малък ли е рискът, че като се разходиш с животинката навън и се върнеш, няма да си заразиш децата? Никак не е малък, разбира се. Но... всеки сам да си преценява, кое е по-скъпо за него: животинката или децата. Съберете се инакомислещите и право пред Народното събрание. Или на коня. Направете революция, щом сте недоволни. Файда - йок! пред компютъра. Аз поне съм доволен, че някакви мерки се взеха. Силно недоволен съм, че тези мерки не се взеха поне две седмици по-рано преди началото на рестрикта. Нали, за да направят реверанс към "малкият човек", че без него икономиката ще закъса, управляващите забравиха за обществото. Еле, усетиха се овреме, че за да има икономика, трябва да има социал-икономическа предпоставка, т.е. общество. Страшно недоволен съм, че тези мерки не се затягат. Но не смятам да правя революция.
 3. 6 6 харесвания
  Ник, логиката ти е много подвеждаща. Да вземем за пример Китай: Заради строгата карантина, там се разболяха по-малко от 82хил души. А ако китайците бяха оставили 50% от населението да се разболее, говорим за 700 млн души. Значи 82хил срещу 700 млн. Нужно ли е да се каже, че това е главозамайваща разлика. Също така ако 50% от населениято се бяха разболели в много кратък период от време, смъртността нямаше да е само 1,5%, а сигурно щеше да е 10-15%, че и повече. Значи поне 70млн жертви срещу 3,292. Нещо друго. Като хората почнат да гинат като мухи в коридорите на болниците (заради липса на легла), в обществото ще настане шаш и паника, както казваме по нашенски. При това положение е много наивно да се мисли, че икономиката ще си върви все едно нищо не е станало. По-логично е да се очакват значителни сътресения и дори бунтове. Цялото общество ще пропищи и ще иска нещо да се направи. Ако майка ти, баща ти и всичките ти лели, чичовци и баби и дядовци ги тръшне вируса, ти няма да ходиш бодро на работа, а ще лежиш депресиран в къщи и ще се пропиваш. Тогава ще те видим дали още ще проповядваш групов имунитет.
 4. 6 6 харесвания
  В каубойските филми често можете да видите как героите знаменито въртят револвера в ръката си, а след изстрел също така показно духат в цевта и едва след това поставят оръжието си в кобура или в колана си. Някога чудили ли сте се защо правят това? На първо място, нека си припомним разликата между револвер и пистолет. Револверът е оборудван с въртящ се барабан, а пистолетът - с пълнител; цевта на модерния револвер е с затвор покрит с подвижен метален корпус. При по-късни модели револвери цевта може да бъде скрита и в корпуса. Въпреки това, револверите от класически тип, да речем, много известният „каубойски“ револвер „Колт Миротворец“ от 1873 г., са оборудвани с голи дула, точно като пушките или карабините. По време на изстрела оръжието се нагрява много, като след няколко изстрела с мощен револвер върху цевта му може буквално да си изпържиш яйца. Ако цевта е покрита с корпус, тогава това не е страшно, но ако не е защитена... Опитай се веднага да прибереш револвер с непокрита цев в кобура или колана си и можеш да се изгориш силно. Ето защо, след като стрелят, каубоите духат в цевта - точно както духаме в чаша с много горещ чай! По-късно стрелците открили идеята да охлаждат цевта с бързо въртене - американците наричат тази техника „гънспининг“ (gunspinning). При тази техника въздухът обтича цевта и понижава температурата ѝ. Обърнете внимание: абсолютно няма нужда да въртите по този начин модерен пистолет, тъй като ако той не е поставен на предпазител, а в патронника има патрон, може случайно да възникне изстрел в неизвестна посока. Старинния револвер с еднодействащ спусков механизъм (тоест, при който петлето се задейства с ръка), може да въртите колкото искате - няма да стреля. В допълнение към охлаждането на цевта, въртенето на револвера играе и друга роля - за да се научите как да въртите показно оръжието, трябва много време. Завъртайки любимия си Колт, мъжът сякаш показва - "Това не е първият път, когато държа в ръцете си револвер. Умея да се справям с него. Аз съм опитен стрелец!" Накратко, това е още един предупредителен сигнал „пази се!“, който подсказва на противника да не се включва в битка, а да реши въпроса мирно.
 5. 6 6 харесвания
  Предлагам следващата тема да е за черногледството И ето моята "история": Идват, долитат черните птици и никой не вярва, че те ще снасят бели яйца
 6. 5 5 харесвания
  Българският език – какво показва І Първо трябва да се подчертае, че човешката реч-езикът, който говорим е най-яркото доказателство за много неща. Защото не може да се фалшифицира по никакъв начин, поради факта, че се употребява във всеки момент от изключително много носители. Човешката реч е един от най-съществените маркери на човека, заедно с ДНК и антропологията. Този маркер е толкова силен, че дори един общ книжовен език не може да обедини, напълно, изговора на западните и източните говори. Затова българите от Източна България говорят меко и някои от тях казват „удари ма” , вместо „удари ме” и т.н. Така е при всички езици, не само при българския. Да не говорим за народите, които приемат да говорят чужд език. Те си го говорят по своя си начин, не като носителите от които са го взели. Знаете шотландците как говорят английски. Дори когато някой научи, абсолютно перфектно, даден чужд език, при силна екстремна ситуация, започва да говори с интонацията на родния си говор. Това се използва за откриване на шпиони, като ги поставят в съответната ситуация. Затова, както се каза по-горе, човешката реч е най-яркото доказателство, освен че е един от най-големите маркери върху човека, тя е и нещо, което не може да се фалшифицира, беше посочено защо. Всичко може да се фалшифицира, само езикът, който говорим не и затова човешката реч е най-големият маркер, който висшата сила, създала човека е оставила върху него. ІІ Българският език показва, че българите са потомци на тракопеласгите и още един елемент, засега неизвестен. Че са най-древният народ от индоевропейците и един от най-старите в света, защото имат най-развит аналитизъм и съответно най-много глаголни времена. Че са на Балканите преди всички други народи. Че така наречените прабългари, са тракопеласги, завърнали се по родните си места. Че така нареченият старобългарски език на Дунавска България / 9 – 15 век / е църковнославянски език, а не български език. Че древните българи / тракопеласгите / преди изключително много хилядолетия са били в една общност със славяните, но става разделяне между тях и българите /тракопеласгите/ се обособяват като отделен елемемнт, който вече не е в близко родство със славяните, защото българите получават аналитично влияние върху езика си от някой друг, който засега не се знае и заживяват отделен културен и всякакъв друг живот. Може да е имало изключения, но те не се оказват съществени.Че българският език оказва аналитично влияние върху редица индоевропейски езици, възможно е и върху други. Все пак българите са се движили на големи пространства в Евразия. Че съвестното изучаване на българския език, но при всички положения и на диалектите, би разкрило много бели петна в човешката история. Изучаването не трябва да има политически характер, иначе пак ще има лъжи и лъжи. Сигурно българският език, показва и още много неща, но ще се спрем на гореизброените. Ето как става съответното показване : 1- Българите са потомци на тракопеласгите и още един елемент, който засега не се знае. Те са най-древният народ от индоевропейците и един от най-старите в света. На Балканите са преди всички други. Езиците се развиват по следния закон – от синтетизъм към аналитизъм, като влияние оказва аналитичният език. Синтетичен е езикът, който има падежи. Падеж е отношението на едни думи към други думи в изречението. Например отношение на принадлежност. В български – „ръката на Иван” , но в руски „рука Ивана”- виждате, че няма предлог „на” и накрая на името „Иван” има падежно окончание „а”. Един падеж изпада за около 2000 години. Изпадането е предшествано от натрупване на глаголни времена. За едно глаголно време отиват около 500 години. Синтетичните индоевропейски езици имат 6-7 падежа и 3-4 глаголни времена. Само сръбският има 7 глаголни времена, под влияние на българския. Когато гърците идват на Балканите, няма от кой друг да получат аналитично влияние върху езика си, който вследствие има придвижване към аналитизъм, освен от траките. Същото се отнася и за всички останали народи в този район. Единственият аналитичен език на Балканите е българският, това ясно говори, че българите са потомци на тракопеласгите и са преди всички други в района. Но българският език е получил от някой аналитично влияние. Кой е този някой, засега не се знае, защото е много, много назад във времето. Като се вземе в предвид, както се каза по-горе, че за отпадането на един падеж отиват около 2000 години и че за прибавянето на едно глаголно време около 500, а българският има 17-18 глаголни времена заедно с преизказните, то нищо чудно и преди около 20000 години да е съответният процес. При това положение, може само да се предполага кой е другият основен елемент на българите, освен тракопеласгите. Българският първи от другите индоевропейски езици е тласнат към аналитизъм, защото при него аналитизмът е най-развит. Доказателството е освен липсата на падежи и най-многото на брой глаголни времена 17-18, заедно с преизказните. Затова българите са най-древният индоевропейски народ и един от най-старите в света и съответно имат прединдоевропейско образуване, но в основата си са индоевропейци, за която основа ще стане дума по-надолу. 2 – Така наречените прабългари са тракопеласги, завърнали се по родните си места В голямото пространство на Евразия, в което се движат прабългарите, няма аналитични езици. Само персийският е аналитичен. Той е с по-слаб аналитизъм от българския. Освен това персийският е с обратен словоред, като всички ирански езици. Поради тази причина, не може да бъдем изкарвани ираници. Или няма откъде нашият, с голям аналитизъм език, да бъде привнесен. Като духът от бутилката, българският напуска района и отново се връща в лицето на прабългарите. Затова Аспарух навлиза във Византия – най-силната държава в Европа, тогава и е цяла империя. Защото иска да възвърне земята на своите деди. Цялата история на Дунавска България е в тази насока. Някой може да каже, че българи е имало и в Китай, но китайският е сричков език и т.н. 3 – Така нареченият старобългарски език на Дунавска България / 9-15 / век е църковнославянски език, а не български С приемането на христянството през 9 век се налага за официален църковнославянски литургичен език. Това е езикът на църквата. Не на целокупния народ. Иначе нямаше днес да сме без падежи, естествено падежни остатъци има, но остатъци. Ще стане дума за тях по-надолу. Граматиката е конструкцията на даден език, а не лексиката. Същността, основата на дадено нещо е конструкцията му, а не повърхността. Граматиката на българския език е коренно различна от тази на славянските езици. Тя се е оформила в продължение на хиляди години. За изпадането на един падеж са нужни към 2000 години. Няма как от 15 век насам, вече падежи да не се срещат. Ясно е, че те са изпаднали много време преди това. Лексиката е придобила преобладаващо славянско влияние-веднъж от наложения църковнославянски език, второ от руското влияние през Възраждането и т.н. Но това не прави българския славянски език, граматиката определя езика, а не лексиката, защото тя се мени бързо, докато граматиката е постоянна за хилядолетия. Но българския има и много запазена стара лексика, която стои заедно със славянската. Например – хуквам, катурвам, катеря , тояга, белег, голям, дясно, крак, вървя, майка /само в сръбски я има, приета от български/, обич, хвърча и др. Или вижда се, че с липсата на падежи и останалата стара лексика, която не е толкова малко , няма как наложеният за официален през 9 век, с приемането на християнството, църковнославянски синтетичен с падежи и т.н. език да бъде обявен за български и съответно църковнославянският да бъде наречен старобългарски. Така се отнемат хилядолетия от нашата история, причисляваме се към други народи и с нас може да се прави всякаква манипулация. 4 - Древните българи / тракопеласгите / преди изключително много хилядолетия са били в една общност със славяните, но става разделяне между тях и българите /тракопеласгите/ се обособяват като отделен елемемнт, който вече не е в близко родство със славяните, защото българите получават аналитично влияние върху езика си от някой друг, който засега не се знае и заживяват отделен културен и всякакъв друг живот. Може да е имало изключения, но те не се оказват съществени. Доказателство, че сме били в по-близки връзки със славяните, отколкото с другите индоевропейци преди много, много хилядолетия са падежните остатъци в езика ни, но най-вече следите от падежи в българските диалекти. Ана Кочева-Лефеджиева в своята работа „За народната основа на старобългарския език” именно това разглежда. Връзката, която имат следите от падежи в диалектите с падежите в църковнославянския език, наречен старобългарски. И от тук тя заключва, че църковнославянският е български език и затова е наречен старобългарски. Но винаги има едно голямо „Но”. Първо в диалектите това, което разглежда тя, са остатъци. В книжовния език също има остатъци. Второ тези остатъци може да стоят с хилядолетия. Падежът изчезва и оставя следи, които остават. Никъде няма абсолютно чисто положение. Изпаднал падеж и след него съвсем нищо. И понеже един падеж изпада за около 2000 години, няма как от 15 век насам, от както в писмените паметници няма падежи, да се заявява от нашите българисти, че падежите в българския език на Дунавска България са изпаднали за 300-400 години и въобще, че едва ли не през тези години, граматиката ни се е променила в основни линии. Една граматика се развива с хилядалетия и то много. Затова нашите казионни учени стават смешни. Както и Ана Кочева-Лефеджиева, като такъв, с опита си да изкара църковнославянския език между 9-15 век български. Но работата ú е много ценна, защото показва, че падежните остатъци в българските диалекти посочват индоевропейския характер на българския език и че преди много хилядолетия, тракопеласгите-нашите предци са били в близка връзка със славяните, но после се разделят и вече не са в близко родство, беше говорено. Понеже е създадена цяла секция „Старобългаристика” , „Старобългарски език и литература” и са направени много кариери, някак си - истината не може да се каже. 5 - Българският език оказва аналитично влияние върху редица индоевропейски езици, възможно е и върху други. Щом българският е с най-развит аналитизъм от всички индоевропейски езици, естествено е той да оказва влияние. Беше споменато, че е оказал влияние върху гръцкия и всички други езици на Балканите. От влиянието на българския върху гръцкия и от влиянието на българския върху латинския на римските легиони, навлезнали в Дакия се вижда, че за изпадането на един падеж отиват около 2000 години. Подробности в „Българският език и произходът на българите”. 6 - Съвестното изучаване на българския език, но при всички положения и на диалектите, би разкрило много бели петна в човешката история. Изучаването не трябва да има политически характер, иначе пак ще има лъжи и лъжи. Пример е изучаването на българските диалекти. В случая работата на Ана Кочева-Лефеджиева „ За народната основа на старобългарския език” . Независимо от грешното заключение, се видя че разкрива ценен факт за индоевропейския характер на езика ни. Не се знае от какъв език, българският е приел аналитично влияние и е възможно този език да е дал и някои неиндоевропейски черти на българския, а с връзката между падежните остатъци в българските диалекти и църковнославянския език, който е индоевропейски се доказва, че в основата си българският език е индоевропейски. Затова българите имат и много, много далечна връзка със славяните, но точно граматиката, същността на българския език показва, че българите не са славяни, само имат индоевропейска родственост с тях, въпреки по-близката връзка от преди много хилядолетия. Съвестното изучаване на българския език, но най-вече с диалектите, е изключително важно и поради древния му характер. Беше посочено, защо човешката реч е най-голямото доказателство за много неща. Именно това помага да се разкрият много бели петна в човешката история. Аз няма да мога да отговарям. Но до истината, без противоположното мнение, не може да се стигне. Стига това мнение да е силно аргументирано и представено с културен език. Иначе е една помия. Сами изберете истината или помията!
 7. 5 5 харесвания
  Напълно споделям ! Темата е Информация и новини за вируса , човек да влезе ...да прочете нещо ново , да обмени и сподели информация , как , кое и къде …. Вместо това ставаме свидетели на О' Куртенковизацията на темата ! Андрей Куртенков ...недоумява ...малоумието , идиотщината , олигофренията , простотията .. и така нататък на ...правителството и властите ...щото …..ами не са от неговите хора , затова ! Политическа гнусна пропаганда . Колко пъти му се каза ….хайде аз съм със.... по смотана дикция и приемам, че не ме е разбрал , ама @ monte cristo в убийствено-правдив текст съчетаващ висша филология и …"народна" реч му каза общото мнение ….. В..едното влязло през другото излязло …..Куртенков си пери едно и също ... Типичен трол Мислех да пусна някои снимки от Лондон ….където за ужас на ...Куртенков е същото , ама ...нейсе
 8. 5 5 харесвания
  Отдавна се знае важната роля на този витамин. Подчертавам, трябват доказателства, че при различни заболявания, приеман в по- високи дози от ежедневно постъпващите има лечебен ефект или някакъв ефект. А направо ми е писнало да се подчертава колко са важни антиоксидантите - много е модно. Но нашите тела са минали толкова дълъг период на еволюция, че би било трудно да не се сети човек, че т. нар. свободни радикали също са впрегнати в някаква полза за организма. Тук няма само лоши или само добри в-ва, реакции, механизми и т. н. Подобно на набедения холестерол.
 9. 5 5 харесвания
  Адмирации за поста на monte christo 2142 И въпреки това пак има и ще има мрънкачи . Защо ? Ами или собствената им партия не ги прави тези мерки и затова те са лоши (по презумция) , или финансовите интереси са засегнати , или пък ...най-общо физически дискомфорт ! ...….И се започва : ......в Швеция било инак , в Непал , в Суринам.....На Марс Всички (почти) държави в Европа предприеха крутите мерки. Видя се …(оф...как може да се оспори ) , че не въвеждането им , само влошава положението . Със карантината нещата са в пъти по добре ! В пъти ! Предпазва се (отлага се ) колапса в здравеопазването , което не ще издържи на внезапна ….прогресивно растяща и неконтролируема ескалация на заразата ! Тоест дава му се възможност да ….стъпи на крака - със съответните помощи , обмяна на опит и …...дай боже така чаканата ВАКСИНА ! Иначе се видя големият радетел за така наречения стаден имунитет - Борис Джонсън ! Оптимист и непукист ! Времената на победите на Джонсън бяха близо и изглеждаха дългосрочни ! Натряскан до козирката (съвсем заслужено ) , но ……... Арогантността не е богу толерирана ... Едва няколко месеца от триумфа на Джонсън , кълнящ се , че няма да въведе карантина в кралството , го виждаме …. Тъжен , обърнат на 180 градуса , въвел ….въпреки че се ...ежеше (правеше на мъж) - карантината а …...самият той болен от ??? корона вирус Prime Minister Boris Johnson tests positive for coronavirus https://www.expressandstar.com/news/uk-news/2020/03/27/prime-minister-boris-johnson-tests-positive-for-coronavirus/
 10. 5 5 харесвания
  Ни най-малко не ми е зор за управляващите. Проблемът не е техен, а на други хора: Тези 800 000, които съм подчертал са около 25 процента от работната ръка на България, най-много заети като компактна група са самонаетите в търговията, ремонт на автомобили и хотелиерството, тук не включвам заетите в строителството, което също търпи сериозни загуби Предвидените финансови облекчения с 60 процента плащане от държавата като си плащат осигуровките на практика стават 20 процента. Ако аз съм самонает и държавата ме подпомага с 60 процента, но си взема обратно 40, ще предпочета да закрия фирмата и да разпусна работниците. А това означава безработица от порядъка на 20 процента след три месеца, колкото са разчетени плановете на правителството. после какво ги правим тези хора, безработните - те отиват на опашката за социални помощи. Какво правят Гърция и Полша например в тази ситуация - теглят заеми и плащат на хората, за да запазят работните места: Гърция "В своето телевизионно послание премиерът обяви пакет за подкрепа 10 милиарда евро и разширяване на добавката от 800 евро за повече хора. Това стана възможно, каза министър-председателят заради включването на Гърция в програма за спешно закупуване на активи за 750 милиарда евро, обявена от Европейската централна банка, което означаваше, че гръцкото правителство разполага с по-голям буфер за раздаване на засегнатите от коронавирусните ограничения. "Държавният бюджет се коригира", каза премиерът. „По този начин, извън мерките, които вече са в ход на обща стойност 3,8 милиарда евро, ще има допълнително изплащане от държавния бюджет от близо 3 милиарда евро за подкрепа на икономиката. Други 3 или около милиарда ще дойдат от преструктурирането на финансирането на НСРР. "„Говоря за общо близо 10 милиарда евро, без да включвам прогнози за допълнителна ликвидност, която да се предоставя на бизнеса от съществуващите финансови инструменти“, подчерта Мицотакис.Вследствие на неотдавнашното обявяване на спешна месечна заплата от 800 евро, която ще бъде предоставена до края на април на засегнатите от пазарните мерки, той каза, че същата сума ще бъде предоставена на работещите в предприятия, които са забелязали спад в техните приходи, на свободна практика и на тези, които са загубили работата си след 1 март." https://greekcitytimes.com/2020/03/20/greek-pm-announces-10-billion-euro-package-and-calls-nation-to-ignore-the-fake-news/ https://business.financialpost.com/pmn/business-pmn/greece-says-ecb-emergency-package-makes-12-bln-in-debt-eligible Веднага активират спешен финансов пакет в размер на 5 процента от БВП /10 млрд/ и имат кредитна линия от ЕЦБ за още 9 млрд, тоест те вече са мобилизирали пакет от 10 процента от техния БВП - защото мащабът на кризата в ЕС е точно 10 процента спад до края на годината, това са предвижданията. Полша Economic stimulus worth 9% of GDP in Poland The Polish Government is introducing an economic aid package to rescue companies and employees affected by the coronavirus crisis. The stimulus package is worth €46 billion (PLN 212 billion), which is roughly equivalent to 9% of GDP of the country. The package will support employees unable to work by covering up to 40% of their salaries as well as entrepreneurs by providing state guarantees for businesses. Poland's central bank has also cut its benchmark interest 50 basis points and announced liquidity measures to help businesses. https://www.property-forum.eu/news/economic-stimulus-and-rate-cuts-in-cee/5394 Мащабът е съобразен с мащаба на кризата в ЕС, тя е 10 процента. България реагира неадекватно с 2 процента от своя БВП - но 2 не е 10, а 5 пъти по-малко. Слушах днес пресконференцията - стратегията е да изчакаме, да видим, пък след 3 месеца може да теглим кредит. Ама след 3 месеца ситуацията в икономиката няма да е същата, а много по-лоша. Защото е пропуснато време за адекватна реакция.
 11. 5 5 харесвания
  Да уточним важното Мерките не намаляват броя на засегнатите: Пандемията ще свърши, когато се постигне необходимото ниво на колективен имунитет, т.н." herd immunuty" (освен ако за постоянно не останем напълно изолирани от другите) Ad hoc колективният имунитет може да се постигне (само) чрез преболедуване (защото няма ваксина) на голям брой хора - т.е епидемията ще свърши, когато повечето хора (да кажем 50-60 процента) я преболедуваме (вижте "Забележка"). Забележка: болестта при повечето ще протече безсимптомно, и с леки иили средни симптоми, след което преболедувалите ще получат естествен имунитет, заради образуването на специчните антитела. Това което се променя с мерките, е скоростта на протичане/развитие на пандемията. Като цяло мерките се взимат с една цел - и тя се вижда на графиката- за да може броят на засегнатите и нуждаещите от медицинска помощ в пика, да е такъв, че да се вмести в капацитета на системата (ако зравната. система не може да поеме пика, част от нуждаещите се няма да получат помощ)
 12. 5 5 харесвания
  Ще паднеш, бе мамо! Не гази в тази локва. Не пипай водата, Не пипай снега, Ледунки не ближи, И не тичай, ще се изпотиш. … ще се заразиш, ще се поболееш, ще се изцапаш, ще паднеш, ще се удариш, ще умреш. Черно ми е пред очите от теб. Пък светът беше светъл и снегът беше бял. А детето си е дете. Живо дете.
 13. 5 5 харесвания
  Аутсорсваха американците, но те след големите данъчни реформи на Тръмп до голяма степен си върнаха производствени мощности, капитали и научно-развойна дейност в САЩ /при тях научно-развойната дейност във върховите области на ИИ и големите Данни винаги си е била в САЩ, главно силиконовата долина/; Германия не си изнася научно-развойната дейност извън Германия, общо взето си я развива в германско-базираните централи на големите фирми, изнасяха само производството и вероятно сега ще съкратят някои от безперспективните филиали, като оставят предимно онези, свързани с пазарите, а съкращенията ще бъдат в сферата на евтината работна ръка. Нещо забавно, преди време, когато Тръмп се хвърли да заплашва ЕС с високи мита върху автомобилите, специално визирайки германските автомобили, се оказа че най-големият американски износител на автомобили е БМВ, който има голям завод в САЩ. "Какво да направим, че да внасяте американски автомобили в Германия?!" - попитал Тръмп. "Ами правете ги добре" - отговорил му изпълнителният директор на БМВ в САЩ.
 14. 5 5 харесвания
  Моята история съчетава темата за НЕБЛАГОДАРНОСТТА със следващата предложена тема – за ПРИВЪРЗАНОСТТА , и ще бъде в тон със сегашното извънредно положение: Двама души, да ги наречем Генчо и Пенчо, наемали заедно една квартира. Генчо се разболял от тежка болест, но Пенчо, въпреки опасността да се зарази, останал да се грижи за него. Благодарение на тази всеотдайност от страна на Пенчо, Генчо оздравял, а самият Пенчо, като по чудо, не прихванал коварния вирус. Тогава той споделил с оздравелия Генчо, че ще напусне квартирата, защото е щастливо влюбен и вече ще живее с приятелката си. Ала Генчо бил дотолкова привързан към него, че – за да останат заедно – намерил начин да го зарази със същата болест, към която той вече имал имунитет. Така, без риск за своето здраве, този път Генчо влязъл в ролята на "грижовник", а Пенчо... е, той може и да не е оздравял, а може и да е оздравял, но приятелката му да го е зарязала Но нали в случая е важна обобщената тема, конкретизирана в неблагодарността на Генчо, изразена чрез неговата привързаност към Пенчо. Нещо като неблагодарна привързаност – която, уви, не е някакво рядко срещано явление.
 15. 5 5 харесвания
  Възможно е цялото нещо да продължи между 18 и 24 месеца. Да, карантината ще се вдигне, но на есен отново може да има ограничения, след това пак отдих и така докато се появят ваксини. Между другото те ни подготвиха вече за този сценарии. Моделът на Империал колидж е разчетен на такива срокове. Има реална възможност когато всичко свърши да се намираме в съвсем нов свят. В момента корпорациите, банките и т.н ударно въвеждат всякакви автоматизации, дигитализации, роботизации, системи с ИИ и т.н. Това, което така или иначе щеше да се случи за 10-15 години, а именно минимизация на човешките ресурси в големия бизнес, сега може да стане за 2-3, максимум 5. То и без това проблемът не беше технически, а социален. При нормална ситуация тези неща няма как да станат бързо, но сега проблемът с ускореното им въвеждане е нулев.
 16. 4 4 харесвания
  Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.24.20042937v1
 17. 4 4 харесвания
  Тези страни ни показаха как да спрем коронавирусa. Трилемата: живот, икономика или свобода https://nauka.offnews.bg/ Въпреки че е основна мишена за тежката епидемия, Тайван успя да удържи COVID-19 под контрол. Кредит: Tom Ritson, Unsplash Докато САЩ, Великобритания и някои други държави с развити икономики се колебаеха в първоначалните си реакции на COVID-19, група азиатски страни показаха забележителна решителност и предвидливост. Реакцията им на епидемията дава важни уроци за цялата планета. Когато новият коронавирус започна да се разпространява извън Китай първо удари близките страни. Тайван, Южна Корея и Виетнам бяха три от най-вероятните места, където вирусът ще се разпространи - така и стана в началото. И все пак след повече от месец и трите държави успяват да потушат огнището и макар че страховете от втора вълна остават както винаги, първоначалният им успех носи ценни уроци. Общите черти на успеха срещу COVID-19 Ранно идентифициране И трите страни реагират без никакво колебание за справяне с епидемията. Дори с риск от свръхреакции, властите предприемат мерки за ограничаване в началото - точно това, което препоръчват епидемиолозите - и тези мерки се изплащат със сравнително малък първоначален брой случаи. „Намирането на случаи и изолирането им, така че да не предават заразата по-нататък - това е изпитаният и истински начин за контрол на епидемия от инфекциозна болест и когато анализирате какво е направено в много азиатски страни, ще откриете в основата точно това“, коментира д-р Амеш Адалджа (Amesh Adalja) от Центъра за здравна сигурност на Джонс Хопкинс в Балтимор. Докато по-голямата част от света гледаше на ситуацията в Китай с очакване и недоверие, отчасти защото информацията, идваща от Китай, не винаги е надеждна, Виетнам предприе ранни действия. "Те всъщност започнаха подготовка още на 31 декември. Правиха тестове на 31 декември", разказва в MedicalXpress Равина Кулар (Ravina Kullar), изследовател по инфекциозни болести и епидемиолог в Expert Stewardship Inc. в Нюпорт бийч, Калифорния. „Те бяха проактивни и смятам, че това е ключ за предотвратяването на епидемии. Те бяха прекалено предпазливи и това наистина бе от ползва за страната". Във всички тези страни високопоставени служители започнаха да изнасят ежедневно информация за последните събития, още от най-ранните дни на епидемията. Това помогна за изпращането на ясно и прозрачно послание, което не оставя място за объркване: това е сериозна ситуация, ето какво правят властите, ето какво трябва да направят хората, за да помогнат. Това е в пълен контраст например със САЩ и Великобритания. Първите опити на Тръмп да омаловажи епидемията сега имат опасни последици в Съединените щати, които днес са първи в света по регистрирани случаи, а във Великобритания първоначалната погрешна позиция за стадния имунитет загуби ценно време и обърка населението относно тежестта на заплахата. Тестване, тестване, тестване Почти всички здравни служители препоръчват масовото тестване не само като начин за диагностициране на заболяването, но и за да имат точна представа за това как се разпространява инфекцията. В Южна Корея COVID-19 първоначално се разпространи чрез една християнска секта и в началото степента на разпространяване на епидемията бе неизвестна. Заболяването се разпространи сред стотици хора, преди правителството да се усети какво се случва. Южна Корея не губи време, за да компенсира това, като създава няколко механизма за тестване, включително мрежа за тестване тип „телефонни кабини“, където хората лесно и бързо могат да бъдат тествани за COVID-19. „Влиза по един човек от едната страна на тази кабина със стъклени стени, те вземат слушалката и се свързват с медински работник, който стои от другата страна на стъклената стена“, разказва Кулар. Медицинският работник използва чифт гумени ръкавици, вградени в стената, за да всеме проба от пациента, без риск да се изложи на вируса. Този подход ускорява тестовете в национален мащаб и правителството също така осигурява бърза наличност на тестовете. Всеки може да се тества по този начин. „Болницата е в състояние да съобщи на пациента резултатите му в рамките на седем минути. Ние изобщо нямаме подобно нещо", отбелязва Кулар. „Те бързо се поставиха в повечето болници, за да се тестват пациентите по начин, при който няма директен контакт с медицинския работник“. Строга карантина Друг аспект, в който тези държави приложиха, бе установяването на ранна и строга карантина. Тайван въведе граничен контрол, заповеди за карантина и затваряне на училищата. Във Виетнам, страна, която няма икономически ресурси на Южна Корея и Тайван, еднопартийната държава използва своите големи и добре организирани военни за въвеждането на твърда карантина. Взети са сериозни мерки ако се споделят фалшиви новини и дезинформация има глоби - досега над 800 души са глобени. Виетнам, страна с почти 100 милиона души, има много ограничени възможности за тестване и за да компенсира това, се фокусира върху строго ограничаване. Междувременно, докато Южна Корея тества над 10 000 души на ден, по същото време САЩ не разполага общо дори с 10 000 теста. Те имат над 600 тестови пункта за държава (100 хил. км²), която е малко по-малка от България (111 хил. км²). В рамките на две седмици след разработването на собствените си официални диагностични тестове, Южна Корея произвежда 100 000 комплекта на ден. (наскоро разбрахме, че Южна Корея ще доставя за България по 30000 PCR тестове месечно) Урокът на Южна Корея показва, че балансирането между свободата на личния живот и потискането на пандемията не винаги е възможно. Кредит: Кредит: Steven Roe, Unsplash Сега тези страни са принудени да преоценят стратегията си, тъй като съществува много реален риск втората вълна да ги помете отново - в края на краищата карантината не може да бъде наложена завинаги и има голяма вероятност от „внос“ на случаи от други държави. Но засега поне първата вълна е спряна, което им дава възможност да спечелят ценно време за подготовка и по-голям шанс да преодолеят епидемията в бъдеще. Кривата е изравнена. По-тъмната страна на потискането на епидемията Южна Корея се превърна в „златен стандарт“ в потискането на COVID-19. Без да налага драконовските мерки на Китай, Южна Корея успя да постигне още по-добри резултати. Южна Корея изравнява кривата и държи под контрол епидемията, дори без да обявява карантина повсеместно и без забрана за пътуване. Те използват комбинация от прозрачно ръководство, бърза реакция, публични известия и високотехнологичен мониторинг. Всичко това заслужава висока оценка. И все пак това се плаща с цената на гражданските свободи, цена, която други народи може да не искат да платят. Южна Корея наложи изолация и лечение на пациенти с леки или дори без симптоми - което, от една страна, помогна за овладяване на огнището и минимизиране на болничния щам, но от друга страна, е наложено на населението насила. Южнокорейската стратегия „TRUST“ (“Transparency, Robust screening and quarantine, Unique but universally applicable testing, Strict control, and Treatment” или „Прозрачност, здрав скрининг и карантина, уникално, но универсално приложимо тестване, строг контрол и лечение“) е наложена насила. Южна Корея също така преразглежда законите, за да позволи по-агресивно проследяване на контактите, което предизвиква опасения, че законите могат да останат в сила след пандемията. Правителството получи възможност за достъп до записите на кредитните карти на хората, GPS данните от мобилните телефони - един сценарий на Оруел. Междувременно във Виетнам управляващата комунистическа партия насърчи хората да се шпионират взаимно, използвайки общественото недоверие като оръжие, за да не позволят на хората да нарушат карантината. Виетнам показа как може да се бори с пандемия при нисък бюджет. Изображение: Емблематичният златен мост във Виетнам. Кредит: Wikipedia. Южна Корея безспорно е силна демокрация, която заема 23-то място от 167 страни, две места преди САЩ. Тайван е в същата категория, класирайки се на 33-о място, докато Виетнам по същество не е демокрация, заемайки 136-о място. Във Виетнам, който е еднопартийна държава, липсата на ресурси се компенсира с решителни действия, а властите малко се безпокоят за обществото недоволство. В Южна Корея и Тайван бе използвана технология от висок клас за много по-ненатрапчиво наблюдение - но наблюдение все пак имаше. Властите подчертават, че мерките са определени само за времето на пандемията, но може ли наистина да се вярва на това твърдение? Трудно е да си представим, че Южна Корея и Тайван отиват към тоталитаризъм, но има ли гаранция? Нещо повече - в някои други страни вече наблюдаваме този ефект. В Унгария парламентът гласува за даване на неопределени правомощия на премиера Виктор Орбан за неопределено време, което по същество го прави единствен господар на страната. Това е смразяващо напомняне, че дори в развита държава в Европейския съюз, демокрацията не трябва да се приема за даденост, а надзорът често е само първа стъпка към премахването на демокрацията. Което ни води до друг важен урок. Трилемата Страните са изправени пред това, което понякога се нарича „трилема“: дилема, при която имате 3 възможности, но можете да изберете само 2. В този случай 3-те варианта са: фокусиране върху спасяването на живота на хората; подкрепа на икономиката; гаранция за свободите и неприкосновеността на личността. Можете да изберете само две от тези три възможности. Кои бихте избрали? Южна Корея, Виетнам и Тайван се фокусират върху първите две. Лесно е да се намери много убедителен аргумент за този избор временно за сметка на третото. Какво е по-важно от спасяването на живота и все още да имаме функциониращо общество? Южна Корея и Тайван заслужават похвала за прилагането на бърза и ефективна система за реагиране, с достъпни сигнали, базирани на големи данни, и с технологично обосновани решения. Но ще бъдат ли щастливи например американците да предложат подобни правомощия на президент, който се е хвалил, че ще вкара политическите си съперници в затвора? Дали повечето германци, които се притесняват дори при мисълта за нацисткото минало на страната, биха дори помислили за такова нещо? Трудно е да си представим. Има решения както за богати, така и за по-бедни страни. Разбира се, богатите държави са в по-добра позиция да се справят с пандемията, но има малко гаранции - просто погледнете САЩ. Проблемът е в балансирането на решенията по начин, който е ефективен и справедлив. Компетентните, добронамерени лидери ще търсят начини за балансиране на ситуацията, като дават приоритет на спасяването на човешки животи и използват надзора само като инструмент за картографиране на болестта. Авторитарните лидери ще изместят фокуса от спасяването на животи, като се съсредоточат възможно най-много върху насърчаването на икономиката, било чрез разрушаване на демокрацията и за разширяване на своите правомощия, или чрез отричане или минимизиране на проблема. Това ще бъде тест за нашата демокрация, както и за нашите здравни системи и за нашата икономика. Това е предизвикателство, различно от всяко друго, с което се е сблъсквало човечеството в мирно време. Няма ясни решения и няма ползи без компромиси. Но това не означава, че решения не съществуват. Опитът на Тайван и Южна Корея показва, че демокрациите могат да реагират ефективно на епидемия. Има положителни примери и предупреждения, на които трябва да се обърне внимание. Остава да видим какво ще научат другите части на света от тези уроци. Източник: https://nauka.offnews.bg
 18. 4 4 харесвания
  Накратко да опитам да обобщя : 1-во да изходим от следното - всяко нещо в момента (дори един болен или умрял от нещо си, дори един шамар или обида могат да бъдат използвани и се използват и ще бъдат използвани от отделни личности, медии, фирми, партии, движения и държави вкл. ), даже нещата се предвиждат, подтикват и предизвикват от споменатите по-горе... 2. Вследствие на това е много трудно да се прогнозира по-далечното бъдеще за света като цяло, със значителното или по-ограниченото присъствие на COVID-19, защото е трудна прогнозата на действията на множеството играчи които са на сцената в момента /даже и от медицинска и социална гледна точка (все още разполагаме с ограничени данни) /. 3. Относно България - единственото нещо което засега ни спасява и би ни осигурило някакъв относителен комфорт за в бъдеще е много ниското заразоносителство, количество болни с по-тежки симптоми и починалите от вируса (поне от статистиката досега в което силно се съмнявам ) и евентуалната надежда че живущите в И. Европа и в частност у нас са по-невъзприемчиви, прекарват болестта по-леко в мнозинството си и новото за БЦЖ-то, като един от факторите за това.
 19. 4 4 харесвания
  Господине, тези кухи приказки, гарнирани с неуместно политиканстване, биха подхождали много повече на раздумката в някоя кръчма. Доста пъти обвинихте несъгласните с вас в малоумие, но очевидно вие самият съвсем не можете да се похвалите с МНОГОумие.
 20. 4 4 харесвания
  Вярно, ние по-добре да си се придържаме към икономиката. Американците ги оставям на страна, защото САЩ са световната сила, долара е световната валута и могат да си го позволят. А и да не забравяме, че са империя с все по-намаляващо ядро от wasp/бели, та имат ясни причини защо са така "агресивни". ----- Признавам, че в целия новинарски поток загубих какво се случва с немците, но ако са приели мерки равняващи се на 20% от предкризисния БВП, то тогава аз си го обяснявам със следните доводи: 1. немската икономика е силно зависима от износа, а със затварянето на границите и ограничаването на потреблението износа почти липсва. Явно трябва да се подкрепа за бизнеса иначе настават лоши времена. 2. нивото на дълга на Германия преди вируса беше ниско и държавата може да си позволи далеч по-голям "спасителен пакет", отколкото Франция, Испания или Италия. 3. мултикулти "рая" и идеологията на дъгата биха били поставени пред риск за съществуването си, както и цялата политическа класа и обслужващите я. За останала Европа е далеч по-добре швабите да са кротки и мирни, а не в познатата им историческа "светлина". 4. стимулирането на вътрешното потребление ще направи Германия малко, съвсем малко, по-независима от остатъчна Европа, и това ще позволи на немците да бъдат по-независими и във външната си политика. ----- Но да видим! Италия няма да е същата след като се съвземе, Франция също. За Русия проблемите тепърва започват, както стопански, така и демографски. Интересно ще бъде да видим на Балканите какво се случва. Гърция май получи нокаут - туризма и морския транспорт са на дъното. Румъния, по традиция, си изхарчи парите преди кризата. сърбите, също по традиция, се опитват да се надскочат себе си, а предстои и промяна на границата с Косово. Античните ни сънародници в момента са по-зле и от гърците. Албанците са голямата неясна какво ще правят. Турция, може да спечели от кризата, но може и да изпадне във вътрешен хаос. И оставаме ние. Какво ще се случи с нас?!
 21. 4 4 харесвания
  Тези престрелки тука ми припомниха един виц от времето на социализма... Пътува влак, купето претъпкано, прозорците затворени. Една мъж предлага: така не се живее, ще се задуши още малко, да се отвори проозореца... Веднага го контрира една пълна дама: как, ще стане течение, тя била много чувствителна и можело да се простуди и умре. Пререкавали се така известно време, и накрая на болшинството му писнало и предложило: - Дайте да отворим прозореца да влезе малко въздух, така и уважаваната другарка ще умре. После дайте да затворим всички прозорци и врати, та и уважаваният другар да се задуши. И да си продължим спокойно нататък... Та и всички ние сега сме във влака, в момента сме на етапа на отваряне на прозорците, винаги има недоволни, по-нататък ще видим.
 22. 4 4 харесвания
  Говориш абсурди! Всеки парцал на устата и носа, върши същата работа, като маска! За целта може и стари гащи/прашки..
 23. 4 4 харесвания
  Малко за разведряване Да перефразирам малко поета: "Ваше благородие, госпожа ангина, Судя по активности, вы как Хиросима, Двадцать грамов водки, вино и коняк, Не нужна больница, пронесёт и так..."
 24. 4 4 харесвания
  Тази тема специално тук е: " Начало >Загадъчни феномени >Прогностика>> Бъдещето с коронавируса и след него" Форумът наистина е за Наука и има научна ориентираност, но ако желаеш да се обсъжда сериозно за "ползата от витамин С при вирусните заболявания" препоръчвам да отвориш ( или отворите, на Вие, както предпочитате ) нова тема в подходящото място за медицината.. В тая секция за загадъчните феномени е по логично да очакваш изяви на екстрасенси, лечители и всякакви феномени.. Иначе разговора относно Коронавируса си върви с пълна сила и аз не виждам кой знае какви спекулации или измишльотини, всеки участва според силите , способностите и квалификацията, както се казва на английски - best efforts.. Аз оперирам ( действам , работя) в англо-говорящата среда и при англофоните има само една форма за You - която е същата и за единствено и за множественото число... Тоест господа интелигенти - в кралска Англия и в САЩ множествената форма за вежливото обръщение почти не съществува и почти не се ползва.. Това е една отживелица от времето на френските крале.. Но тази глупава френска отживелица е жива и здрава във френско-говорящия свят.. Не съвсем.. всеки я ползва по собствено усмотрение.. Понякога множествената форма на вежливост е проява на уважение, но понякога - точно обратното - ползва се за изразяване на дистанция - да покажете че между вас и партньора ви седи непреодолима пропаст.. За приятелските среди е недопустимо да се обърнете към близък приятел на "Вие", освен ако не искате да изкажете нещо много специално, да обърнете внимание на повод, на събитие, на нещо ключово и решаващо.. В англоговорящите среди, мисля също имаше някаква отживяла форма на вежливо отношение в множествени число, но при англичаните нещата са толкова условни и специални тъй че само един истински англичанин би могъл да ги обясни.. А в САЩ тия условности са тотално неприемливи и там бихте понесли много сериозни укори ако не и други проблеми ако се опитате да налагате английските кралски маниери на щатската републиканска територия... Времената са се сменили.. Вежливата форма на обръщение е една отживелица.. Point final..
 25. 4 4 харесвания
  Съгласен съм за мерките със социална изолация, но мерките за икономиката са неадекватни и не съответстват на това, което се предприема в ЕС и другите развити икономики, според мен, просто няма ясна оценка на мащаба на случващото се в икономиката.
 26. 4 4 харесвания
  Много се извинявам за неуместния ми коментар. Най-сърдечно ти пожелавам да се оправиш без усложнения.
 27. 4 4 харесвания
  gmladenov, не приемайте насериозно такъв "модел", най-малкото защото от него лъха на "американски фашизъм": Според уважаемия автор и математиците, които го обслужват, ако изолацията е 14 дни, първата графика, САЩ ще дадат 1.3 млн. жертви; но ако изолацията е 90 дни, те ще дадат 20 300 жертви Да допуснем, че това е така, макар че е калайджийска /на времето имаше калайджии цигани, ходеха из кварталите на София и много лъжеха/ лъжа, защото сега заразените са поне три пъти повече, доскоро в САЩ бяха направени 40 000 теста и затова "нямаше" заразени, сега тестовете са над 600 000 и продължават да се правят с бясна скорост, та искам да кажа, че няма начин ако изолацията продължи 90 дни заразените да са 476 000 в пика на 8 август, защото СЕГА те са над 4 млн. според друг модел, на който съм склонен да вярвам повече, по простата приина, че не е поръчан от пристрастен журналист. Но да оставим това... Вижте сега същите математици колко жестоко са подходили към останалия свят, сякаш "Господ е Американец": https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/25/opinion/coronavirus-trump-reopen-america.html И да се заключи за 14 или за 90 дни целия останал свят жертвите според тези момчета ще варират между 48 и 45 млн. души, значи в случая на САЩ разликата ще бъде 65 пъти /6500 процента!/, обаче в случая на останалия свят само 7 процента; 6500 на 7 в полза на ЮЕсЕй Това е смехотворно, ако не беше тъпо Поиграйте си с плъзгача в графиките на статията и ще видите, че не се майтапя.
 28. 4 4 харесвания
  Така е. Но същото може да се каже и за Големия взрив, както и за всяка друга теория, в която става дума за "началото ва Вселената". Тези теории също не доказват категорично, че няма творец.
 29. 4 4 харесвания
  На мама умника. Ако се видиш от страни какъв си наивник, сам ще спреш да ги пишеш тези глупости за груповия имунитет. Понеже не разбираш, затова те спирам.
 30. 4 4 харесвания
  В краткосрочен план е ясно. Сигурността е базова ценност. При дилемата сигурност или свобода (или други права) хората почти винаги избират сигурността и по-лесно се отказват от други права и свободи. Парите също не са проблем - сега пари се раздават като временни помощи, но вече почти е сигурно, че ако преструктурирането се извърши успешно, към края на кризата богатите страни ще въведат безусловен базов доход. Разбира се възможни са бунтове и други социални сътресения. Рискът най-вероятно ще се минимизира като се въведе нещо подобно на китайската полицейска система - ИИ, лицево разпознаване, следене на телефоните и т.н. Освен това след като се изнамери ваксина, страхът и рискът за сигурността могат да поддържат със заплаха от мигрантите от Африка и Азия. Европа и САЩ така или иначе трябва да се затворят за мигрантите, тъй като при новите условия разликите ще стават все по-големи - ако тук ще има, макар и мизерен ББД в Африка няма да има нищо.
 31. 4 4 харесвания
  Сезонният грип в Италия е отнел 25 000 жертви за една година през сезона 2016/17: In the winter seasons from 2013/14 to 2016/17, an estimated average of 5,290,000 ILI cases occurred in Italy, corresponding to an incidence of 9%. More than 68,000 deaths attributable to flu epidemics were estimated in the study period. Italy showed a higher influenza attributable excess mortality compared to other European countries. especially in the elderly.We estimated excess deaths of 7,027, 20,259, 15,801 and 24,981 attributable to influenza epidemics in the 2013/14, 2014/15, 2015/16 and 2016/17, respectively, using the Goldstein index. In recent years, Italy has been registering peaks in death rates, particularly among the elderly during the winter season. Influenza epidemics have been indicated as one of the potential determinants of such an excess. The objective of our study was to estimate the influenza-attributable contribution to excess mortality during the influenza seasons from 2013/14 to 2016/17 in Italy. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285 като средно годишно през целия изследван период са били заразявани по 5.29 млн. души всяка година; сега, според математически модел на австралийски учени, реално заразените в Италия са над 3.25 млн., което като смъртност е по-малко от сезонния грип, възрастовата най-засегната група е над 65 години, тоест същата като при сезонния грип. Разликата е, че за сезонния грип има ваксини и лекарства, за този все още не. Подобно е съотношението и в другите държави, статистиката за които се поднася сега на публиката със страшни червени числа, според мен не кореспондират въобще с реалния процент на смъртност, защото ловко са фалшифицирани с нерегистрираните случаи на зараза /поне 10 пъти надолу са намалени числата на заразените, но не и тези на починалите/ за да се внуши страх. Създай проблем и накарай този в проблема да те повика да го решиш, властите знаят. В крайна сметка, според мен, тази карантина в цял свят ще се вдигне много скоро, най-много до месец два, защото целта беше изпълнена - едни хора получиха едни пари. После ще се появят и ваксини и лекарства.
 32. 4 4 харесвания
  Какви милиони жертви?? Средната възраст на починалите от инфекцията в Италия е 80,5 години, на тези в Германия-е 75 години. Написал съм и подчертал в първото изречение следното: Смъртността в този случай би падала под тази на сезонния грип.. Да сте чувал "загрижените" италианци, французи или германци да са въвеждали извънредно положение заради сезонния грип (ако изключим, децата и възрастните, които са уязвими от грипа), или да са затваряли бизнеси и предприятия в страните си, ..или пък границите си? Аз не съм чувал за такива случаи. ПС За протокола, няма как да "заразите" изкуствено някого, защото лекарите полагат хипократова клетва..
 33. 4 4 харесвания
  People gather for a drink at the Half Way Inn in Stockholm. Bars and pubs remain open in Sweden despite the coronavirus outbreak. Photograph: Ali Lorestani/EPA В Швеция си живеят съвсем нормално, в момента.. Невъзможността да живеен "нормално", както преди, не е породена от болестта, а от реакцията на властите в "основоположбата"/голямата Европа, и съответно от подобната реакция и мерки в България към тази болест Което пък най-вероятно значи..че ще разберем какво следва за нас, (след средата на юни, когато започва спадът)- едва чак след спада в Европа..
 34. 3 3 харесвания
  Понятие за култура. От термина към понятието: развитие на разбиранията за култура от Античността до Просвещението. Еволюционисткото понятие за култура; „културата” с малко и главно „К”. Понятие за цивилизация. Понятието за култура е изключително многопластово и с множество нееднозначни дефиниции, поради което много трудно би могло да бъде подложено на единно определение. Именно поради тази си сложност културата се явява предмет на изследвания на множество дисциплини: философия, история, изкуствознание, лингвистика, политология, етнология, психология, икономика, разбира се, културология и много други. Самата идея за култура е много стара – тръгва още от Древна Гърция, където съществува терминът paidea, означаващ възпитание, култивирано човешко поведение. Paidea също е и специфичен начин на живот и поведение, основаващ се на вежливост и толерантност в отношенията с другите. Думата „култура” пък идва от латинската дума colere – обработвам, усядам, обитавам; от нея идва и colonus – населявам и cultus – обработвам. За първи път в латинските източници думата „култура” се среща в трактата за земеделие на Марк Порций Катон Старши De Agri Cultura (ок. 160 г. пр. Хр.). Той е посветен не само на обработването на земята, но и на грижата за нея, предполагаща особено отношение. За Катон е много важно обработваният участък да е харесван от собственика си, защото в противен случай той няма да се старае да го обработва както трябва. Тук се долавят зачатъци на смисъла, който ние влагаме в думата „култура” днес. В латинската традиция тя е употребявана винаги в словосъчетания, означаващи подобряване, усъвършенстване на това, с което се съчетава: cultura juries – изработка на правила за поведение; cultura lingual – усъвършенстване на езика и т.н. Според Цицерон философията е cultura animae - усъвършенстване на ума. Той твърди, че човек трябва да усъвършенства ума си така, както земеделецът обработва земята (cultura agri). През Средновековието възниква понятието cultus dei – културата като почит към Бога. От тук произлизат и двете средновековни разбирания за културата: религиозно и светско.Религиозното вижда Бог като регулатор на отношенията между хората (cultus dei), а светското представлява етикет, норми на поведение в обществото. През Ренесанса се появява свобода на употребата на термина. Културата започва най-често да се свързва с изкуството. Съществуването на човека постепенно започва да се разграничава от Бога, той сам се превръща в източник на творчески сили. Данте Алигери въвежда понятието civilita – справедливо и благородно поведение на индивида, което има връзка с древногръцката paidea. Освен идеята за усъвършенстване на духа, място си намира и идеята за развитие чрез образование. Античната култура е високо ценена, а средновековната е смятана за варварска. Постепенно се осъществява преходът към модерна култура (от XVII век натам) – развиват се хуманизъм, рационализъм, историзъм. Изключително важни за този процес са идеите на редица просветители: Френсис Бейкън, Джон Лок, Волтер, Дидро, Русо. От много голямо значение е приносът на представителите на Немското просвещение, сред които Аделинг, Пуфендорф, Хердер и много други, които придават на думата култура и статус на научно понятие. Терминът „култура” започва да се употребява самостоятелно, извън словосъчетания, за първи път от юриста Пуфендорф относно т.нар. „изкуствен човек”, т.е. възпитаният в обществото човек, противопоставен на „естествения”, т.е. необразования, човек. Сходна е и гледната точка на Хердер, който противопоставя т. нар. status culturalis или общественото, култивирано състояние на човека, на status naturalis, т.е. неговото естествено състояние. Според него посредством традициите, ценностите и нормите, предавани от поколение на поколение, човек се превръща от натурално в културно същество. Характерна за Френското просвещение е употребата на думата „цивилизация” вместо „култура”, което представлява изместване на вниманието от индивида към обществото, но за това – малко по-късно. Френсис Бейкън пък е първият философ, който включва културата в цялостна философска система, въвеждайки понятията „материална култура” – въздействие на човека върху природата – и „духовна култура” – въздействие на човека върху самия себе си. В средата на XIX в. се появява и т. нар. еволюционистко разбиране на културата, за чиито основоположник се смята Едуард Тейлър. Според него съществува универсален закон за развитието на обществата, състоящ се в еволюция на културата от низши към висши форми, т.е. от дивачество към цивилизация. Според този възглед всички хора имат сравнително еднакви умствени способности и в едни и същи ситуации биха реагирали по аналогичен начин. Различията, които се наблюдават между отделните народи, се дължат не на различия между хората, а на особеностите на средата, в която са поставени. Еволюционистите разглеждат безписмените народи като народи, намиращи се в много по-ранен стадий на развитие от народите, разполагащи с писменост. Последователи на този възглед са Лесли Уайт, Херберт Спенсър, Джулиан Стюард и др. От всичко казано дотук, бихме могли да направим извод, че „Култура” с голямо „К” е нормативното понятие за културата – сбор от произведения на духа, били те художествени, научни или други; докато „култура” с малко „к” е описателно понятие – културата като тип поведение, начин на взаимодействие на човека със себе си, околните и природата. От съществена важност за настоящата тема е и отношението между „култура” и „цивилизация”. „Цивилизация” като цяло е по-старо понятие от „култура” – идва от латинската дума civis, означаваща „гражданин”, а от нея произлиза и civilitas – гражданство. През XVIII век понятията за култура и цивилизация започват да се приравняват като антипод на понятието за „природа”. Това се случва най-вече във Франция, където терминът „цивилизация” се използва вместо „култура” и означава възпитание на светски обноски, които да потиснат лошата „човешка природа”. Появява се терминът civilite, означаващ именно изтънченост, любезност, светски обноски. Постепенно идеята за цивилизация започва да се свързва и с държавността, като задължително условие за наличието и. Според американския учен Луис-Хенри Морган всички култури преминават през три етапа на развитие: дивачество, варварство и цивилизация. Първият етап се характеризира с наличието на събирачество, лов и риболов, но отсъствие на частна собственост. Вторият етап – с наличието на частна собственост, а третият – с появата на държавност, класово общество, писменост, градове и др. Тази теория е еволюционистка. За цивилизация може да се мисли и като локална култура, например Византийска култура, Китайска култура, Японска култура и т.н. Този възглед за цивилизация и култура служи за опора на национализмите. Представителите на Франкфуртската школа смятат, че цивилизацията и културата са две различни неща. Според тях цивилизацията са средствата за контрол над природата, т.е. тя е материална, докато културата е духовна и включва в себе си ценности, норми. Културата се отнася до по-висшите проявления на човека, докато цивилизацията е царство на необходимостта. Културата е целите, а цивилизацията – средствата. И така, най-общо казано, под „култура” се разбира дейността на човека във всичките и разностранни проявления – както материални, така и духовни. Съществуват обаче няколко типа понятия за култура: · Дискриптивни (описателни) – пример за такова е описанието на Едуард Тейлър от края на XIX в. Той казва, че културата е сложно цяло, включващо знания, вярвания, изкуство, морал, закони, обичаи и т.н. Макар и революционен за времето си (това е едно от първите определения на това, какво точно е културата), този възглед има сериозен недостатък – определението, дадено от Тейлър е просто един списък, който никога не може да бъде изчерпан. · Аксиоматични (разбиращи се от само себе си) - културата е съвкупността от ценностите и нормите на дадена общност, нейните общи сценарии на поведение. Така е определена от Жан Жак Русо в „Обществения договор”. Недостатъкът на този тип определения е, че ограничават сферата на културата до нещо строго определено. · Педагогически – културата е придобитото поведение на всеки индивид, постигнато чрез възпитание. Това определение ограничава културата само до човека. · Исторически – пример за такова определение е даденото от Маргарет Мийд. За нея културата е поведенческият модел, който се предава от поколение на поколение и се основава на приемственост. Това поведение акцентира главно върху общността като цяло, но не и върху отделния индивид, откъдето идва и основният му недостатък. · Хуманитарни – разбират културата като творчество и я противопоставят на „цивилизацията”. Пример за мислител с такива възгледи е Кант, според когото цивилизацията е царство на необходимостта, а културата – на свободата. Той смята, че един от сериозните проблеми на човечеството е това, че цивилизацията се развива много по-бързо от културата. · Семиотични – културата е система, основаваща се на знаци. За Макс Вебер тя е „паяжина от смисли”.
 35. 3 3 харесвания
  Американците изсипват 2.3 трлн. долара преки помощи с пакета, което е над 10-12 процента от техния БВП и ФЕД обявява, че ще гарантира 4 трлн. долара ликвидност, което е още 20 процента държавен дълг. Това е безпрецедентно, не се сравнява с кризата от 2008. Рей Далио, който цитирах тук, и който възнамеряваше да пуска поредица от статии за "Променящия се световен ред" изведнъж наруши последователността и спешно публикува преди ден това без пряка връзка с поредицата му: "Механика на военните икономики" ... САЩ (и други държави), създателите на фискална политика (президентът и Конгреса) и създателите на паричната политика (ФЕД и други централни банкери) просто създадоха огромно стимулиране на фискалната и паричната политика, което ще доведе до огромна подкрепа и заедно с тях огромен бюджетен дефицит, дългове и осигуряване на приходи от тези дългове. Въпреки че те са безпрецедентни в живота ни, те не са безпрецедентни в историята. Нека започнем с разглеждането на периода 1930-45 и след това да погледнем отвъд него. Както знаете от предишните ми писания, считам, че периодът 1930–45 е най-новият аналогичен период до сега, защото тогава, както сега, лихвите достигнаха 0% до дъното, паричните политики бяха неефективни, дълговете бяха високи, глобалната икономика беше слаба, имаше големи богатства и политически пропуски и нарастваща световна сила се очертаваше като предизвикателство към съществуващата световна сила. В отговор на тези неща, особено през военните години, имаше огромно количество фискални разходи, които произведоха много държавен дълг, който трябваше да бъде продаден, когато нямаше достатъчно търсене на свободен пазар, така че централните банки трябваше да осигуряват монетаризиране на този дълг по един или друг начин. Дефицитът, който сега ще има правителството на САЩ, ще бъде над 20% от БВП, а размерът на печатането на пари и купуването на дълг, които Фед ще направи, ще доведе до дълг притежаван от него до нещо като 30% от БВП, което е повече, отколкото беше в своя пик във Втората световна война. Сега очевидните въпроси, за които имаме нужда от добри отговори са, какви са последиците от това? С цялото това създаване на дълг и пари ще се покачат ли лихвите и инфлацията? Кой ще понесе тежестта на целия този дълг и печатане на пари и кога? Какво друго може да очакваме? https://www.linkedin.com/pulse/mechanics-war-economy-ray-dalio?articleId=6649997813201543168#comments-6649997813201543168&trk=public_profile_article_view С други думи, накратко, Далио разглежда сегашното състояние на икономиката като "военно". Няма да преразказвам всичко написано от него, всеки сам може да го прочете, нито пък съм негов апологет и приемам на чисто доверие написаното от него, още повече, че той самият се застрахова, че може и да греши. Все пак е професионалист от чието мнение се влияят много хора с много пари. За Германия писах, а има и общодостъпна информация - 800 млрд. долара преки държавни помощи и гаранция за още 850 млрд. долара заеми, което съпоставено с германския БВП е над 36 процента. Германците от 2008 до сега имат средно по 300 млрд. евро търговски излишък и бюджетен излишък от порядъка на 2 процента, така че те имат "мазнинка", както се изразява нашия премиер. Отделно можем да правим анализи, ако това са военновременни държавни разходи /дълг/ какво ще бъде "военното производство", което ще върне целия този дълг през следващите години.
 36. 3 3 харесвания
  Добър вечер от свободна все още Лапландия.Гледам ви сеира , смея се , но съм тъжен с това. Толкова неща да ви говоря.......... все тая, няма полза, като ви гледам сте безнадеждни. В Лапландия все още има смели лекари специалисти/майтапчии, един вирусолог, под формата на много хитра шега обрисува положението, човека предложи, ние , лечителите и помощниците в процеса по възможност най бързо да се заразим и да се приключва с въпроса за <нашата безопасност> , той вее е заразен, а е на възраст, жив и здрав е. Подкрепям го напълно, на север ние всеки сезон имаме от известните до сега <щамове> на коронавирус, те са ни познати, имаме всяка година по болниците пневмонии причинени от тях, този колега за това е <смел> , като подхвърли , че тестовете , дори те трудно различават миналогодишната корона от тазгодишнат, а как биха ги различили хората............. Не ви ли е срам да се оставяте на психоченгетата да се гаврят с вас, ............повръщами се от вас, не народ а..........................
 37. 3 3 харесвания
  Твоята анти-правителствена истерия не помага на никой. Маските наистина не те предпазват теб самия, но предпазават другите от теб. Така че ако всички носят маски, шансът за разпространение на заразата като цяло се намалява. В Азия хората носят маски и без да има епиемия (това им е в културата), а сега няма човек който излиза без маска навън. Погледни всички скорошни снимки от Азия и ще се убедиш. Да, вярно е, че по нашите аптеките няма маски, но заповедта е първа стъпка, за да може да се направи нещо по въпроса с маските. Вчера четох интервю с шефа на китайската здравна агениция и той не може да повярва, че хората в Европа и Америка не носят маски. С други думи, какви са тия варвари дето не носят маски по време на епидемия.
 38. 3 3 харесвания
  Ето и моя принос към "Сърдитко Петко" Упорит Добряк и сърдит Бедняк -- след десетия ден: Ела при мен, човече. Реших и днес с блага да те даря. Уф, я се махай вече! Дотегна ми да ти благодаря
 39. 3 3 харесвания
  Броят на новите случаи изглежда е стигнал платото в Италия и Испания, а в някои европейски страни дори има спад. Щатите все още вървят нагоре по този показател. Докато новите случаи не почнат да спадат повсеместно в целия свят, положението хич не е под контрол.
 40. 3 3 харесвания
  Т.е. директно казва, че няма пари за спасяване на всички, а само за тези, които "могат да оцелеят"... на бас колко ще са МСП сред тях.
 41. 3 3 харесвания
  След като съвсем заслужено темата беше преместена тук в не особено престижния раздел , авторът й - г-н Желязков се опита отново да я пробута като хитър търговец рециклирана стока за нова , във ..раздел езикознание. Исках да му представя един наскоро разчетен (донякъде) надпис на линеар B за да се убеди за …."сходството" между пеласго-тракийския (в случаят микенски) и българския....Докато се накумя , обаче темата (заслужена) се е изпарила ... И все пак , ако г-н Желязков ...намине Надписа е открит в Пилос - един от четирите най-големи огнища на микенската цивилизация - градът на един от големите участници във войната - Нестор . Но съдържанието представлява : или реч или вест (официално известие) на друг от главните герои - Менелай - фанакс (анакс , базилеус на Спарта) ! Реч по повод обявяването на пълна мобилизация на народите на Ахайя след бягството на Елена и Парис за Троя. Но да започнем със съдържанието (не добре запазени участъци), а после с анализите : Мъже на А(р)хайон ….. Ние. .. може да нямаме …(достатъчно) земя, вода и храна. Но имаме чест. За едната чест живеем. Но и нея ни я взеха. Троянците (?) ... ни врагове. Завидяха ви, че имате най-красивата жена на света , вашата богоподобна (ф) анасса Х(Елена) ….. Защото тя не беше само моя жена , а радост и слава и жена на цяла А(р)ахайе ! И тази ваша слава и радост ви бе открадната ! Аз имам и други жени.. Но вие няма да ….(намерите , имате) втора като …(нея)...Ф..анаси (?) . И позорът не пада върху мен. ... Пада върху вас ! ….за вас искам да отмъстя. Онзи, който чувствува в жилите си да тече чистата кръв на племето ни ... който чувствува по кожата на лицето си да го изгаря нажеженото желязо на унижениет(о) …. онзи, който чува в гърдите си гласа на боговете — да грабне оръжието и да дойде с нас. Да накажем чуждия цар и да върнем Елена ! Да накажем и троянския народ , защото и той е виновен, задето има такива царе и не се вдига сам да ги накаже! Силни слова
 42. 3 3 харесвания
  "Средно епидемиите се развиват по такъв сценарий, че са им необходими около две години, за да преминат през света и в зависимост от сезонността вълните на болестта в различни полукълба могат да се редуват. Но все пак трябва да получим имунитет. Засега, при липсата на ваксина в страната, виждам само един начин - да се разболея. Друго нещо е, че трябва да защитите възрастните хора" https://fayno.org/?p=547
 43. 3 3 харесвания
  Не е точно така, Китай не прави абсолютно строга изолация на цял Китай, строгата изолация е най вече в и около Ухан, в останалите региони има степени на изолация; за нещо подобно се дебатира в САЩ сега. Това са огромни държави с огромни икономики. Подобен е подходът и в Германия, доколкото чета. Подхожда се конкретно в конкретна провинция.
 44. 3 3 харесвания
  Разделението е Север /Германия, Холандия и сие/ и Юг /Франция, Испания, Италия и сие/, а "обичайните заподозрени" са винаги едни и същи: "Дъpжaвнитe и пpaвитeлcтвeнитe pъĸoвoдитeли нa Фpaнция, Итaлия, Иcпaния и шecт дpyги дъpжaви oт Eвpoпeйcĸия cъюз излязoxa c идeя зa cъвмecтнa eмиcия нa oблигaции зa финaнcиpaнe нa нeoбxoдимитe мepĸи зa бopбa c пaндeмиятa oт Соvіd-19, cъoбщaвa Dеutѕсhе Wеllе . Tpябвa дa paбoтим въpxy cъвмecтeн дългoв инcтyмeнт, eмитиpaн oт eвpoпeйcĸaтa финaнcoвa инcтитyция, зa дa пoлyчим финaнcoви pecypcи нa пaзapa. Зa дa ce гapaнтиpa мaĸcимaлнa eфeĸтивнocт, e нeoбxoдимo дa ce издaвaт cъвмecтни oблигaции в дocтaтъчeн oбeм и c дълъг пaдeж", ce ĸaзвa в дoĸyмeнтa, пoдпиcaн cъщo и oт дъpжaвнитe глaви и пpaвитeлcтвaтa нa Πopтyгaлия, Иpлaндия, Люĸceмбypг, Cлoвeния, Бeлгия и Гъpция." https://money.bg/finance/9-darzhavi-ot-es-puskat-obshti-obligatsii-za-borba-s-koronavirusa.html Тези 9-те имат над 70 процента от целия дълг в ЕС, затова са такива радетели на "инструмент за общ дълг", разбирай техния дълг да стане "общ" . Германия, Холандия и тяхната група им опонират, че вече има общоевропейски механизъм за кредитиране: "Гepмaнcĸият ĸaнцлep Aнгeлa Mepĸeл и нидepлaндcĸият пpeмиep Mapĸ Pютe зaявиxa, чe ca пpoтив oбщи eвpooблигaции, ĸoитo бяxa нapeчeни "ĸopoнaoблигaции" (соrоnаbоndѕ). Toвa cтaнa фaĸт пo вpeмe нa cнoщнaтa видeĸoнфepeнтнa cpeщa нa лидepитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз, нa ĸoятo ce oбcъдиxa вapиaнти зa пoдпoмaгaнe нa eвpoзoнaтa нa фoнa нa пaндeмиятa oт Соvіd-19. Двaмaтa лидepи cъщo тaĸa ce cъглacиxa, чe Eвpoпeйcĸият мexaнизъм зa cтaбилнocт (ЕЅМ) e cъздaдeн зa ĸpизи ĸaтo нacтoящaтa и oтбeлязaxa, чe тpябвa пълнoцeннo дa ce изпoлзвa." https://money.bg/finance/merkel-i-ryute-sa-protiv-obshti-evropeyski-koronaobligatsii.html През Eвpoпeйcĸият мexaнизъм зa cтaбилнocт (ЕЅМ) е предвидено да преминат тези 750 млрд. евро, като капацитетът е 80 до 100 млрд. евро месечно. Въпросът е принципен, а според мен в по-общ план нещата са свързани и със ставащото в икономиката на САЩ, не е ясно дали и кога ФЕД ще осъществи това емитиране на 4 трлн. долара и какво ще стане с тяхното изкупуване, защото те ще бъдат под формата на американски държавен дълг, предполагам. Не е ясно и какво ще се случи на изборите в САЩ, защото идването на Джо Байдън на власт ще означава завой на 180 градуса от досегашния външнополитически курс на САЩ и опит за реинкарнация на предишния американски глобализъм от ерата на Обама. Което, според мен, става все по-малко вероятно да се случи.
 45. 3 3 харесвания
  То проблема не е в самите пари, а в това че наливането на лесни пари в нереформирани системи е като наливане на вода за светстяване, в устата на удавник. Това се знае от всички капацитети и оторизирани в Ерозоната,..Сорос защо се прави на "ударен"? Предполагам е на лична основа - германофобията в англосаксонския свят, а и в Европа не е непозната, отделно от това, човекът е евреин..
 46. 3 3 харесвания
  Ами то претенциите на нюйоркския губернатор за 30 000 обдишващи машини са или налудничави, или мошенически, защото според статистиката в САЩ сумарно, заедно с военните и цивилни такива, има 68 000, а той иска почти половината, след като вече е закупил и получил 15 000. http://www.centerforhealthsecurity.org/resources/COVID-19/200214-VentilatorAvailability-factsheet.pdf В Италия има 5000 Във Великобритания 8175 https://meduza.io/en/feature/2020/03/21/the-ventilator-problem В България мисля, че ги оповестиха, докараха докъм 1400.
 47. 3 3 харесвания
  Германците са царе в заобикалянето на международни правила, спомням си гениалната маневра на централния банкер Шахт през 1935-7, когато при липса на ликвидност създават фиктивно дружество, което обменя ценни книжа на големите производители като средство за разплащане между тях, реално тези книжа играят ролята на пари при липса на отпечатани пари, за да не се предизвика хиперинфлация. Още от 50-те години, въпреки гордо оповестените правила на ордолиберализма за ненамеса на държавата в икономиката и борбата й срещу монополите, чрез системата на банките де факто правителството прави точно това - подкрепя целево с парични гаранции определени браншове и фирми, създавайки "национални шампиони". така например, освен търговските банки, които са класически банкови институции играещи по международните правила, съществуват кооперативни и браншови банки, обхващащи около 25 процента от банковия пазар. Чрез държавната KfW федералното правителство целево подпомага големите из-носители, като дава до 90 процента гаранции на износителя, в случай че контрагента не му заплати. Това се прави главно по системата на държавната застраховка Hermes https://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_cover "Ясно е, че износител, който е гарантиран 90 процента е привилегирован. От износа, който генерира/ше над 300 млрд. евро досега, германските износители генерират излишък, който реинвестират, като това става с активната подкрепа на държавата. "Съоснователките на съвместното дружество - Дойче банк, Хипоферайнс, Комерцбанк, Дрезднер банк, Де Ге банк и Кредитанщалт фюр видерауфбау, ще започнат разговори с антитръстовата комисия в Германия и след приключването им, ако се наложи, ще искат разрешение и му от Европейската Комисия за защита на конкуренцията, ръководена от Марио Монти. Надзорникът на Европейския съюз обаче със сигурност ще реши да проучи този банков съюз за обединение и секюритизация на кредити. Монти има репутацията на отявлен противник на всякакви кредитни гаранции, предоставяни от държавни банки. Както е известно, той поведе кампания срещу субсидиите, които бюджетът в Германия предоставя на държавни кредитни институции, след като Върховният апелативен съд на ЕС реши, че Вест ЛБ (West LB) - най-голямата банка, контролирана от немския кабинет, се е облагодетелствала от незаконните държавни помощи." https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/germanskite-banki-se-obediniavat-sreshtu-riska
 48. 3 3 харесвания
  Не е така, голяма част от "обикновените американци", в това число водопроводчика Джон, който примерно прави 80-100 000 долара годишно, не го подценявай, точно с този човек беседваше Обама преди стане президент, си влагат парите в акции на борсата и в американски ценни книжа, тоест в държавен дълг. Тези хора първи горят от голямата волатилност на борсовия пазар и другите инвестиционни инструменти. Българите сме свикнали да си държим парите в банки или под дюшеците, но това не е така навсякъде.
 49. 3 3 харесвания
  Швеция и Холандия, доколкото чета, прилагат тази стратегия успешно. На практика и останалите я прилагат, но много по-болезнено, като сами си съсипват икономиките, защото например в Германия, където са засечени 35 000 болни, според математически модел те са 250 000. Германия която измерва по 16 000 теста дневно. какво да кажем ние с гайдите с по 300 теста - ще се крием от вируса по къщите и няма да го мерим, пък той ще ни отмине. Общо взето детинска вяра на туземци, и докога ще се крием? Това не е сериозно.
 50. 3 3 харесвания
  Това е така , разбира се . Но случаят на потребителя Желязков , който твърди на база , че ….съвременния български "книжовен" език понеже бил аналитичен и затова ….говорещите го българи произлизат , дори са същите : трако-пеласги е....меко казано инфантилен ! Самият ….етимологичен кънекшън трако-пелсаги е оксиморон ! Значи , когато трябва да се изтъква величието и древността на траките се позоваваме и гордо размахваме Омир , който възпява могъщия им цар Рез със …. конете и доспехите му , но когато слепият бард ясно ги разграничава от пеласгите (племе свещено) си траем ! Развяваме Херодот за ...втория по многобройност народ в света , но когато бащата е проявил интерес - написал е цяла (оцеляла) глава за пеласгите и не намира нищо общо между тях и траките - при това Херодот дълго време пребиваващ в Атина (личен приятел с Перикъл) която подържа интензивни контакти с одриските царе заради жизненоважните житни доставки от Скития , е напълно различаващ тракийския от пеласгийския (остатъците от пеласгите преселили се от остров Лемнос на полуостров Атон ) ….пак гледаме на другата страна и обвиняваме учените в корупция и конспирация , а бедните антични автори във фалшификация ! Дори и нещо повече - крайни автохтонци не се посвенят да обвиняват и древно гръцките учени в общ заговор - да скрият техния долен африкански произход и да ….откраднат благородната и чиста история на пеласго-българите ! Трагедия ! Тук пускам един фрагмент - не разбира се заради @ Желязков , който може би направи най-удачното си решение - да спре да пише (по тази тема) , а заради други интересуващи се Става въпрос за известната Лемноска стела , която на всичкото отгоре се припокри/дублира и от още една ….наскоро открита Но първо малко предисловие : Древно гръцките историци са категорични - Атина е пряк наследник на автохтонното пред ахейско население . Това разбира се не означава , че ...пеласгийска Атика остава незасегната от ахейската вълна заляла полуострова ! Напротив ! Най-великият герой на архаична Атина - Тезей , незаслужено оставащ в сянката на лидерите - Херкулес , Персей , Язон и т.н , е с огромна заслуга ….. Тезей убивайки Минотавъра в столицата на Крит - Кносос , слага край на доминацията на Минойски Крит над Континентална Ахея ! А тя се изразява в дан - в случаят девойки които Атина трябва да праща на Крит ! Над Ойкумена изгрява нова доминираща звезда - Микена и нейната войнствено-пиратска цивилизация ! Сега към Херодот - пребиваващ по това време в Периклова Атина : Атиняните произхождат от тях /пеласгите/ но и част от автохтонните жители не са се ….инкорпорирали в ...атинско - елино-пеласгийски хибрид ! Оцелели (натив) архаични групи пеласги все още гравитирали около Атика . И сега : атиняните опитвали да издигнат укрепен хълм ( бъдещия Акропол) . Заради теренни усложнения - скалист терен , нещата не вървели. Издигали атиняните стена , а тя се срутвала . Нищо не ставало. Обърнали се за помощ към скитащите наоколо пеласги. Последните се съгласили и се заели с предизвикателството. Не им се опряло нито трудния скалист терен , нито инженерната сложност на проекта . Изградили го ! Така както може би са издигнали ….циклопските строежи : дворците-крепости на Тиринт , Микена , Орхомен и Пилос ! Акрополът на Атина въпреки многобройните катаклизми - и природни и човешки оцелява ! Голяма била радостта на атиняните и щедро възнаградили архаичните си съседи . Земи в Атика ! Минало се време и на атиняните досвидяло ….дареното на пеласгите. Конфискували земята им и ги изгонили ! Клетниците дълго се скитали и ...акостирали на остров Лемнос Обаче ...за отмъщение пеласгите отвлекли голям брой жени от атиняните. Народили им се деца. Но …..узнали , че атинянките учат и възпитават децата си в ...атинските език , обичаи и възпитание , пеласгите изпадат в умопомрачение (често срещано психическо разстройство в античността за което свидетелстват древните автори - такова състояние често е обземало от ...богове - Зевс , герои - Херкулес , владетели и цели народи - например морските , които иначе са били хора на цивилизацията ) Заколват жените и децата си и се отправят за Атон ! Там са засвидетелствани от Тукидид - сериозен автор , като ….двуезични - елински и варварски. Езикът на пеласгите е класифициран като варварски- сиреч неразбираем за елините ! Не Тукидид е човек , който не би разпознал тракийски (от пеласгийски) И така ….остров Лемнос : http://www.carolandray.plus.com/Eteocretan/Lemnian.html Езикът на плочата е превантивно смятан за ...етруски , обаче все повече се налага тезата , с оглед и на на датировката VI век пр. Хр. и сведенията на Херодот и Тукидид за пребиваване на пеласгите по това време на острова , че е писана имено от …...пеласгите Да , езикът е сходен с етруски , в което няма нищо чудно с оглед на сведенията , но така или иначе до ден днешен ….неразчетен ! Според лингвистите , а не според Серафимовци и сие . И този завалия любител-мераклия @Желязков !
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...