Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители

 1. Skubi

  Skubi

  Потребител


  • Харесвания

   103

  • Брой отговори

   6491


 2. vvarbanov

  vvarbanov

  Потребител


  • Харесвания

   78

  • Брой отговори

   2255


 3. Frujin Assen

  Frujin Assen

  Модератор Военно дело


  • Харесвания

   69

  • Брой отговори

   11334


 4. SAlexandrov

  SAlexandrov

  Модератор Космически науки


  • Харесвания

   69

  • Брой отговори

   1597Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание от 17.06.2019 от всички места

 1. 8 8 харесвания
  Тъй като е знайно , че в Америка бият негрите е нормално в темата за Чернобил да се появят и Бопал , Бикини и излюблената на заДушевния Трол Фукушима.. Лично аз съм гледал няколко документалки по въпроса. Специално за Бопал мисля , че беше в поредицата ,,Минути до катастрофата,, , така че темите не са табу. Интересно ще е обаче модератора да пусне и съответния американски аналог на двата малоумни папагала , в който да се лъже и маже като дърт ром само и само да се оневинят съответните виновници.
 2. 7 7 харесвания
  Да кажа и аз за Чернобил. Чак сега намерих време да го изгледам и определено мога да заявя, че това е един брилянтен филм. Съдържа в себе си елементи на постапокалиптична, любовна и военна драма, но не си спомням кога за последно съм гледал толкова силно въздействаща кино продукция, в който и да било от тези жанрове. Много добра актьорска игра, включително и на третостепенните актьори, които за кратко се появяват. Въпреки коментарите, които четох, че било много дървено пресъздадено защото американците и англичаните не познавали руската душевност и поведение. Мисля че актьорската игра, грима, декорите и всички използвани художествени похвати са генерирали оптимума, чрез който може да се пресъздаде тамошната атмосфера. Няма да коментирам и забележките, че от техническа гледна точка били допуснати доста грешки, че дори филма бил направо 'Busted'. Далеч съм от мисълта, че разбирам нещо от ядрена физика, но е ясно че това е доста комплексен случай, по който много факти и обстоятелства са неизвестни, други пък са все още засекретени и е нормално авторите на филма да покажат една от гледните точки. Дали тя е най-правдоподобната, навярно никога няма и да разберем. Дочу се, че руснаците щели да правят своя версия, в която не Дятлов и хората над него, а американски шпионин им е прецакал реактора. Доста русофили вече се "заканват", че той ще е по-добър. Безспорно покрай тоя филм всички интернет юнаци станаха страшна компетенция по ядрена физика и КГБ-ЦРУ шпионаж. Ще ми е интересно да видя и руската гледна точка, макар че ще е със сигурност пропагандна, но ще е добре ако е и наполовина толкова добър колкото англо-американския. Действително този път НВО надскочиха себе си, и тази продукция е далеч над нивото на средните американски, в които сериала нямаше да е 5 серии, а поне 5 сезона, щеше да започва с 15 мин. секс сцена между пожарникаря и жена му, докато изтребваха заразените кучета и котки от гората щеше да изскочи някой мутирал елен с 4 глави и 10 метрови рога и да ги подгони, някоя и друга екшън престрелка и грандиозни речи на финалния процес където да се вадят неочаквани доказателства и т.н. Вместо това всичко беше едновременно реално и едновременно като кошмар случващ се в някой друг свят. Надявам се този филм да не остане изключение, а тенденцията НВО да правят такива да продължи.
 3. 7 7 харесвания
  Почваш да доближаваш в душковските височини..... Какво общо има с една чисто химическа катастрофа с една атомна? Защото ако бихме обсъждали големите химически катастрофи, аварии и например разказваш за чудесните времена когато Русе биваше опушван редовно отвъд Дунава.....Ще кажа ОК. Ако обсъждахме без или отговорноста на властите спрямо цивилните в това, че разрешават да работят опасни технологии, на опасни заводи в близоста на населени места. ОК. Но тук говорим за последиците на атомна катастрофа. За това, че ако го бяха този филм прожектирали само 10 години по-рано, може би населението на Фукуджима би настоявало за по-строги стъпки по-въпросът на безопасността. Но като и тогава и сега има организации, групи, хора, които от интерес, пари, или само ей така се опитват не само да елеминират, направят смешен, неаутентичен сегашният филим, ситуация, ами се опитват да изперат мръсното белю на тогавашните власти, отговорници. Да ги оправдават. Бълваш барабар с Душко ред по ред разни други теми, репортажи/сякаш нарочно да отклониш темата/ но нито един документ неможа/хте/ да сложиш/те/ във връзка с това, че какви мерки са взели българските власти по повод радиацията постъпваща после зрива. Внася, раздава безплатно йод таблети, събира и унищожава реколтите обещетяване производитерлите или не? Правят ли после масови проверки за рак идруги заболевания... Нищо, нищо, нищо, нищо! Това е трагичното. Защото с това поущряваш сегашните властники да продължават да се държат с Теб, с мен, с другите българи като с проста рая, която мърмори, мърмори но като им хвърлим малко мръвка даси опече кебабчита и ракия да се нацицка са си доволни, и послушни и хъркат в кочината.
 4. 7 7 харесвания
  Не е точно така. Хайде да видим. Каква е идеята в измерването на Майкелсън и Морли? Идеята е, че земята се движи през море от етер, който е носителят на светлината. И ако имаме някакво абсолютно движение в този етер на земята, скоростта на светлината трябва да има анизотропия, да е различна по посока на движението на земята в етера и в обратна посока. Това всичкото,, разбира се във вакуум. Какво би се случило в атмосфера? Ако скоростта на светлината в двете споменати посоки е c1 и c2, то във въздух с коефициент на пречупване n скоростите ще се сведат до съответно c1'=c1/n, c2'=c2/n. Тоест, двете измерени скорости във въздух пак се очаква да са различни, и ще трябва да доведат до измерване на фазова разлика, каквато опитът не е намерил (и те ще бъдат еднакви ако c1=c2, т.е. ако космическата скорост на светлината също е константа). Нещо подобно ни показва и опитът на Физо - дори във вода, и то при доста малка скорост, имаме измерима разлика в скоростта на светлината в двете противоположни посоки - какво остава за въздух, който увлича много по-малко светлината. По-късно опитът е бил проведен и във вакуумна тръба, а сега вече е модифициран и се провежда с колосална точност. Не, теорията на относителността е базирана на идеята, че скоростта на светлината не зависи от движението на източника - втори постулат на тази теория. В нея наблюдателят не се движи, той е неподвижен в своята отправна система, в която мери каквото и да е на светлината. Честно казано, физиците и тогава не са яли доматите с колците. Усещали са се за много неща. Освен това, опитът на Майкелсън и Морли не е единствената подкрепа на теорията, нейните следствия са многократно проверявани в най-различни ситуации. Това е изключително добра основа за да се счита теорията за вярна.
 5. 6 6 харесвания
  Колко да са раздухвани? В Света Неделя убихте повече генерали отколкото загиналите общо през всички войните. Отнехте имота на 90% от българите и ги превърнахте в безимотни роби - това даже турците не са го правили. Изтрепахте елита и го заменихте с неграмотни каскети-блюдолизци. Фалирахте държавата на 3 пъти и то в мирно време. Искахте на унищожите България като държава чрез вливане в СССР. Естествено за банда безродници-интернационалисти сте си напълно нормални.
 6. 6 6 харесвания
  Оспамването с намесването на Русия, Путин, СССР или САЩ в теми в които те нямат място го правите ти и Душко. Спорните теми са за това - да се спори, но не и когато ти покажат нещо черно на бяло да се впускаш в съвсем друга тема или да намесваш нещо съвсем извън темата. Това, че си четвърт руснак вече ми говори доста. Пристрастен си към отминалото време и този строй/хора затова и се държиш не като модератор - безпристрастно, а като трол. Думите ми са показателни само за едно. Че започва да ми омръзва от четене на глупости най-вече излезли изпод клавиатурата на Душко и твоята. Форума започва да става все по-зле откакто за първи път го открих преди няколко години. Това какво смяташ и дали си русофил, американофил, фен на китайците или на бразилците е все тая. Важното е личните пристрастия да не взимат връх над фактите в една дискусия, нито да бъдат налагани. Също така политизирането на някои теми и търпенето на системно тролене уж беше забранено, но самия ти го правиш. А работата ти уж е да не допускаш това. Лошо.
 7. 6 6 харесвания
  Аз като обикновен потребител искам да попитам Теб, Фружине, няколко неща. 1. Ти като форумен модератор чиято роля е да контролираш да не се тролят и оспамват темите, както и да се придържат потребителите към зададените теми без да се отклоняват, защо по калинките не го правиш? 2. Ти си българин, а защитаваш на всяка цена и с всякакви средства един отминал строй и интересите на една чужда държава. Това нормално ли е според теб? Да поставяш чужда държава и нейните интереси пред родните? 3. Защо самия ти сереш на всяка една тема в която дори и бегло се спомене СССР, Русия, комунизма или американците и веднага започваш да се държиш като добре платен рубладжия? Ако получаваш пари за да правиш мизерии - ок. Ако го правиш просто ей така, то не мога да разбера подобно мислене и поведение. И то от модератор! П.С. Темите ти в които е нужно да се издирят и споделят единствено факти са добри. Но навсякъде другаде се държиш като долно леке, което има рядко щастие и е решило да сере пред мощен вентилатор.
 8. 6 6 харесвания
  Защо не говоря и за Кищимската катастрофа: - темата е"Чернобил - 26.04.1986 г." Ако смятате, че да се говори по нея е политическа пропаганда - просто я затворете. - интересува ме Чернобилската авария , защото тя пряко и лично ме засяга - валял ме е радиоактивен дъжд от Чернобил и до сега в България, където живея има радиоактивни замърсявания от Чернобил. Да не говорим за болестите, когато се чудиш - дали пък не е от Чернобил. Ако искате да говорите за други катастрофи - защо не си отворите теми за тях? Да, ама така няма да можете да пречите на тази тема, а вие сте призвани да защитавате комунизма и СССР. Хората от страни го казаха - смислените дискусии следват зададената тема. Аз мисля, че пропагандаторите сте точно вие с Душко и не само това, но и задръствате форума с глупости.
 9. 6 6 харесвания
  Така е. Но страшното е, че никой от властимащите не е направил нещо на база получените резултати. И след като се е интересувал, какво е предприел? Да си чувал някой да раздава йодни таблетки в първите дни, да съветва да не се пие мляко, какво да се прави със заразеният фураж за да се предпази хранителната верига на населението? Не, не си чувал такова нещо, защото го е нямало. Как мислиш, в каква насока е използвал получената информация висшият ешелон, след като не е за защита на населението? А? Няма документ който да стига до всички, не забравяй в каква среда живяхме тогава. Да се издаде такъв документ е самоубийство за режима, затова не се прави нито за армията, нито за населението. Има указания само за командният състав. Лично са ми разказвали офицери, не е градска легенда. Не, няма такива свидетелства. Защото няма никаква реакция от властта в тази посока. Във войската е имало 100000 души, населението е било над 8 милиона. И тези 8 милиона са били оставени да се оправят без никаква информация. Това е най-страшното в цялата картина. За комунистите логиката е много по-извратена, отколкото класическото "ако...то...". И после пак ми хвали социализма и измисления СССР, и бозата от шест стотинки... Как може да живееш с тези капаци?
 10. 6 6 харесвания
  Да, спешно трябва всички да се ориентират към по-простите и надежни модели. Предлагам нещо от ПСВ, максимум ВСВ. След това вече ги развалят с много електроника - абе направо като колите, не са вече като едно време! Не знам на колко години си, но все някога ще трябва да проумееш, че безплатен обяд няма
 11. 5 5 харесвания
  За мен целият шум около ИК се свежда, не толкова до заинтересованост за жертвите на насилие /домашно или не, насилието си е насилие/, колкото до усвояването на средства от членовете на разни неправителствени организации. Подобни стремления опорочават и влиянието, и ефекта на НПО сектора, който трябва да влияе на процесите в дадено общество. Колкото и благороден да е замисъла на подобни организации, все пак човешкият фактор е водещ, а човешките недостатъци се проектират и в самата организация. Да не споменавам, че аз имам някакво вътрешно недоверие и отвращение към подобни, паралелни на държавните структури. Не считам, че някой, чиято цел е да усвоява едни средства, може да представлява моят интерес като гражданин. Може да ме представлява някой, комуто е дълг обществения интерес. И идва въпросът- пред кого са отговорни представителите на НПО сектора, пред кого държат сметка за свършена/несвършена работа и постигнати/непостигнати цели??
 12. 5 5 харесвания
  Здравейте, Казвам се Георги Станимиров и съм програмист. Все пак се оказва, че специалната теория на относителността наистина е грешна. Причината е, че теорията е базирана на грешка: физиците на времето не са се усетили, че известият опит на Майкелсън-Морли в същност измерва скоросттта на светлианата в атмосферата. Вместо това, те са мислили, че опитът измерва скоростта на светлината в космоса. Както е известно, опитът на Майкелсън-Морли измерва една и съща скорост на светлината във всички посоки (така нареченият "отрицателен" или "нулев" резултат). Този резултат може да се интерпретира различно в зависимост от това коя скорост на светлината се смята, че е измерена от опита: скоростта на светлината в атмосферата скоростта на светлината в космоса Ако приемем, че опитът е измерил скоростта на светлината в атмосферата, то тогава опитът е доказателство, че скоростта на светлианат в атмосферата остава постоянна докато земята се движи през космоса. Следователно, тази скорост е относителна. Ако приемем, обаче, че опитът е измерил скоростта на светлината в космоса, то тогава изглежда, че тази скорост е независима от движението на земята. Специалната теория на относителността е базирана на идеята, че скоростта на светлината е независима от движението на наблюдателя. Тоест, теорията приема, че опитът на Майкелсън-Морли е измерил скоростта на светлината в космоса. Е да де, ама как се мери скоростта на светлината в космоса от повърхността на земята (където е извършен опита)? Това е физически невъзможно. За да се измери скоростта на светлината в космоса, измерването трябва да се направи в космоса, а не вътре в атмосферата. Единсвената скорост на светлината, която може да се измери вътре в атмосферата, е скоростта на светлината ... в атмосферата. В общи линии това е. Физиците на времето просто не са се усетили коя скорост на светлината в същност е измерена от опита на Майкелсън-Морли. В последствие, измерванията на опита са интерпретирани погрешно - и така се ражда специалната теория на относителността. Да не се усетиш, че земята има атмосфреа, си е доста тъпа грешка, честно казано. Като се има предвид, обаче, какво е било нивото на знание на времето, това не е чак толкова учудващо. Въпросът е, как така тази грешка не е забелязана досега? Моля коментирайте. Ако ви интересно да прочетете повече, ето линк към темата, която съм написал по въпроса (на английски): http://vixra.org/abs/1906.0355 Поздрави
 13. 5 5 харесвания
  На фона на тоталните циркове, разиграващи се в последните няколко дни, мен лично ми е много трудно да видя някакво позитивно бъдеще на ЕС в настоящия му вид. Съжалявам да го кажа, но тези грозни, отвратителни пазарлъци за постове, тези задкулисни сделки между "големите", това спускане на кандидати от Япония - всичко това на мене, а и на милиони други европейски граждани, ни действа отблъскващо. Особено гнусарско е лазенето на тоя палячо Тимерманс - с цялата си наглост плюе по разни държави, а после за едното постче е готов да обикаля по нощите и да прави айде няма да казвам какво, че да не ме баннат.
 14. 5 5 харесвания
  И на мен. Истината е твърдение, обикновено обобщение, което сме приели за вярно. Фактът е нещо конкретно обективно, от реалността. Например, факт е, че Иван някога е откраднал нещо , факт е и , че Стоян е откраднал някога нещо. От поредица такива факти Фружин стига до извода, че всички крадат - това е негова истина. Дорис обаче познава и хора, които никога не са откраднали нищо и стига до извода, че не всички крадат - това пък е нейната истина. Факт е, че в Библията пише "Не кради". Ако вярваш в написаното в Билията, ако сямташ, че не трябва да се краде, за теб "Не кради" е и истина. На пръв поглед, логично би трябвало, ако знаем едни и същи факти да стигнем до едни и същи истини. На практика обаче ние винаги интерпретираме фактите от позицията на нашите различни мирогледи (съвкупността от твърдения, които са вече оформени наши истини ). За това ние по различен начин обръщаме повече внимание на едни факти, а други факти за нас нямат голямо значение. Така спорът за съвкупността от факти Чернобилска авария се превръща в неразрешим сблъсък на истини. Но когато предварителните ни нагласи по отношение на определени факти съвпадат, може да се избегне конфликтът на истините и да се съсредоточим върху знанието за фактите . В тази сфера мисля е и въпросът какво е радиация и как да се предпазваме от нея, ако се налага.
 15. 5 5 харесвания
  Казвам ти го в прав текст. Дреме ми за "Партийната линия" - поредния мухлясъл израз от твоето любимо минало и любим строй. Опита да направиш съпоставка с днешната реалност и липсата на непроменяема "партийна линия" показва колко малко изобщо се замисляш за това. Днес няма партийна линия, има държавна политика насочена към определени цели и обвързана с държави с близки и сходни интереси. Разликата е, че това не е наложено на сила и не се преследва всеки с различно мнение. Друго важно днес е, че страните могат да поддържат отношения с които пожелаят съобразявайки се в по-малка степен от преди това от някаква външна сила. Отделно поне половината тук не са "американофили", както ти желаеш да изкараш всеки изказал се с неутрално или дори леко негативно мнение към СССР, Русия, комунизма, социализма или личности свързани с изброените, а хора с мнение по определена тема или събитие. Това, че веднага им се лепва клеймо "русофоб" и се излива словестно рядко щастие от теб и душата не може да бъде отречено. П.С. Извинявам се за поредния офтопик.
 16. 5 5 харесвания
  Остави, безсмислено е. Хората не го казват в прав текст, но го доказват с действията си. Те си искат твърда Партийна линия и толкова.
 17. 5 5 харесвания
  Тъй като очевидно няма кой да модерира Душата , няколко пожелания към Ленинградската Мурзилка: Намали алкохола и другите стимулиращи субстанции. Пиши сутрин на трезва глава. Така ще намалиш глупостите , които вече ни втръсват.
 18. 5 5 харесвания
  Да, трябва да си много верен на идеите им, за да им следиш клипчетата. Започнаха с интересите на Росатом и до средата на клипа обсъждаха какви пари са взимали академиците и в какви апартаменти са живели. Боботят,хилят се и дрънкат каквото им дойде на ум. Ето , ако ви се гледа и една различна руска позиция. Направено с уважение към зрителя:
 19. 5 5 харесвания
  Така е, докато размахвате руски знамена най бедната страна в ЕС ще сме. До сега подсмърчахте, че имаме малко войска , сега пък не искаш самолети, уточнете се за какво ще плачете! Май не е конфиденциална! На, "читай и гордись" колко денги давахме за въоръжаване, не е като смешните 1,53% сейчас. Варшавският договор ни е излизал 6 пъти по-скъпо от НАТО Тодор Живков се е жалвал на СССР, че трябва да отделя 12% от националния доход за превъоръжаване Какой кошмар, представь себе 12%, это е очень много бе. 12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор. Проф. Улунян цитира жалбите на Тодор Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване. За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната. (В рамките на НАТО България има задължения да отделя 2% от БВП за отбрана - б.р.) По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор, до края на съществуването му българските данъкоплатци са принудени да покриват 6% от военните и логистичните разходи на организацията. https://clubz.bg/68229-varshavskiqt_dogovor_ni_e_izlizal_6_pyti_po_skypo_ot_nato Ние като член на НАТО трябва да отделяме 2% от БВП, но правим каквото си хочем.В главите ни още звънят московските камбани и "хищники империализма" не могат да ни нареждат .
 20. 5 5 харесвания
  Ако нищо не правеха нямаше да е толкова зле, но всъщност правеха - след първоначалното стъписване започна сплашването на тези, които имат достъп до информация. Във физическия факултет както охотно обясняваха какво са открили и измерили, така изведнъж млъкнаха. И само изрисуваните кръгове по алеите напомняха за горещите частици. Ето и статии в Работническо дело от това време: Демек, който говори за опасностите от Чернобил е враг и диверсант.
 21. 4 4 харесвания
  Доста хора търсят информация за антични монети или предмети, които са попаднали по някакъв начин у тях, но не са наясно със законите които засягат КЦ. Тук съм събрал някои закони и административни разпоредби, които ще им помогнат да избегнат неприятностите свързани с нарушаването на НК. НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС / извадка относно ”ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО” / Чл. 208. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Който открие съкровище и в продължение на седем дни не съобщи на властта, се наказва с пробация или с глоба от петстотин до хиляда лева. (2) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Който, като търси, открие съкровище и в продължение на две седмици не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от хиляда до пет хиляди лева. (3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Ако съкровището е в особено големи размери, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до две години или глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, а по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години или глоба от пет хиляди до десет хиляди лева. (4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Когато съкровището съдържа културна ценност или деянието по ал. 1 - 3 е извършено повторно, наказанието е: по ал. 1 - лишаване от свобода до две години и глоба до пет хиляди лева, по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, а по ал. 3 - лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева. (5) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Когато деянието по ал. 2 - 4 е извършено по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група или представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева. (6) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2004 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност. Чл. 277а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) (1) Който без съответно разрешение търси археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до пет години. (2) Който без съответно разрешение извършва или нареди да бъдат извършени теренни археологически разкопки, геофизически или подводни проучвания, или не по законоустановения ред извършва изкопни работи на територията на недвижима културна ценност или в нейната охранителна зона, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева. (3) Ако при извършването на деянията по ал. 1 и 2 се използват технически средства или моторни превозни средства, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева. (4) Който нареди или допусне осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. (5) Който продължи, нареди или допусне да бъде продължена дейността по ал. 4, след като е била спряна от надлежните органи, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от три хиляди до двадесет хиляди лева. (6) С наказанията по ал. 4 и 5 се наказва и този, който организира или ръководи дейността, ако е знаел или предполагал, че тя се осъществява в нарушение на Закона за културното наследство. (7) Който противозаконно изготвя, държи или укрива предмети, материали, оръдия или компютърни програми, за които знае или предполага, че са предназначени или са послужили за търсене, съхранение, изменение или пренасяне на археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7. (8) В случаите по ал. 1 - 6 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния, а по ал. 7 - на част или на цялото имущество на виновния. Чл. 278. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) (1) Който открие културна ценност и в продължение на седем дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от петстотин до три хиляди лева. (2) Когато културната ценност има особено висока научна или художествена стойност, наказанието е лишаване от свобода до четири години или глоба от хиляда до пет хиляди лева. (3) Ако е последвало унищожаване или повреждане на културната ценност, когато деецът не е искал или не е допускал това, наказанието е: в случаите по ал. 1 - лишаване от свобода до четири години и глоба от хиляда до пет хиляди лева, а в случаите по ал. 2 - лишаване от свобода до пет години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева. (4) Деецът не се наказва, когато съобщи за откритата културна ценност и след срока по ал. 1, ако не са настъпили последиците по ал. 3. (5) Длъжностно лице, което не поиска идентификация и регистрация на културна ценност, се наказва с лишаване от свобода до две години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6. (6) Който държи археологически обект, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7. (7) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Чл. 278а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) (1) Който предлага за отчуждаване или отчужди културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева. (2) Наказанието по ал. 1 се налага и на този, който придобие такава културна ценност. (3) Когато деянията по ал. 1 и 2 са извършени повторно или представляват опасен рецидив, или са извършени по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, както и когато са извършени с цел предметът на престъплението да бъде изнесен през границите на страната, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от пет хиляди до петдесет хиляди лева. (4) Същото наказание се налага и на този, който без съответно разрешение изнесе извън границите на страната културна ценност. (5) Наказанието по ал. 1 - 4 се налага и когато предметът на престъплението е документ от Националния архивен фонд. (6) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност. Чл. 278б. (Нов - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г.) (1) Който противозаконно унищожи или повреди своя културна ценност или документ от Националния архивен фонд, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от петстотин до две хиляди лева, както и с обществено порицание. (2) Длъжностно лице, което противозаконно даде разрешение за унищожаване, разрушаване, повреждане, видоизменение или за износ на културна ценност, или на документ от Националния архивен фонд, се наказва с лишаване от свобода до пет години или с глоба от хиляда до пет хиляди лева, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6. (3) Ако от деянието по ал. 2 е последвало унищожаване, разрушаване, повреждане, видоизменение или износ на културната ценност, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години, глоба от хиляда до пет хиляди лева и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 6. Чл. 278в. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г., предишен чл. 278а - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 133 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 88 от 2005 г.) Който унищожи или повреди защитена територия или защитена зона или екземпляр от защитен растителен или животински вид се наказва с лишаване от свобода до две години или пробация, както и с глоба от петстотин до две хиляди лева. (2) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., отм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г.) (3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 133 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г.) Който унищожи или повреди изключително ценни единични и невъзстановими земни и скални образувания и пещери, обявени за защитени, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от двеста до две хиляди лева, както и с обществено порицание. (4) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 94 от 2007 г.) Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети. ЗАКОН ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА И МУЗЕИТЕ Глава шеста. ОПАЗВАНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО Раздел I. Издирване Чл. 92. (1) Издирването на движимите културни ценности обхваща получаване и документиране на информация от различни източници, включително и теренни проучвания. (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Теренните проучвания се осъществяват по реда на глава седма. Чл. 93. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Лице, намерило вещ в случаите по чл. 88 и 91 от Закона за собствеността, е длъжно в 7-дневен срок да уведоми и най-близкия държавен, регионален или общински музей. (2) Лицето е длъжно да запази вещта във вида и състоянието, в които я е намерило, до предаването й на компетентните органи. (3) Лице, което не изпълни изискванията на ал. 1, няма правата по чл. 111 и не може да придобие право на собственост върху намерената вещ по давност. Чл. 94. (1) Оправомощен представител на музея, уведомен за намерената вещ, е длъжен незабавно да направи оглед на вещта и да поеме съхранението й.
 22. 4 4 харесвания
  Гробницата под Малтепе до с. Маноле все още не е разкопана напълно, но по резултатите от досегашните разкопки се очертава да е доста интересна и уникална. Според изнесените данни представлява кула с височина от 22 метра, с квадратен план с основа 12 х 12 м, и с намаляващ на няколко стъпки размер до 7 х 7 м на върха. Имала е някакъв постамент на върха за статуя вероятно. Входът не е открит все още. Ето няколко материала от пресата по въпроса: https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-imame-shansa-maltepe-da-e-neshto-unikalno-6085601 https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/do-edna-godina-razkrivat-unikalnata-carska-grobnica-maltepe-snimki-2115344 https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otkriha-unikalna-trakijska-grobnica-kraj-plovdiv-6084900 https://fakti.bg/life/318428-unikalna-imperatorska-mogila-be-otkrita-krai-plovdiv-video http://news.bnt.bg/bg/a/v-mogilata-maltepe-kray-manole-veroyatno-e-bil-polozhen-ksen-trakiyski-vladetel Ако някои знае повече по темата може за пише и да качва снимки ако има.
 23. 4 4 харесвания
  Интересно, как ратифицирането на ИК ще попречи подобни неща да се случват??? Домашното насилие е вътре в семейството, винаги е имало, има и ще има по-примитивни хора, които по една или друга причина си служат с физическо насилие. Да кажем, че чрез образование и възпитателни политики, чрез превенция, можем да намалим общия брой на подобни битови деяния, но в слаборазвитите и изолирани райони какво правим? Има си НК, ако законите касаещи домашното насилие са слаби, какво пречи да се променят? Но я има и другата страна- за да си свършат работата органите на реда, трябва да има и сътрудничество от гражданите, а не мълчаливо съучастие. Мисълта ми е, че инициативи като ИК, нищо не променят, ако няма културна промяна в социума.
 24. 4 4 харесвания
  Най-популярният научно-популярен канал в Русия с множество предавания от ТВ "Наука" (https://naukatv.ru/) https://www.youtube.com/channel/UCIi2Tk2POJkRgWHD7HGBa7Q
 25. 4 4 харесвания
  Именно индивидите с чувство за малоценност имат необходимост от кумири.Такива са Ленин, Сталин, Бог, Пеле, Левски, Ботев, Азис, Че Гавара,....И няма значение дали са чужди или наши. И чуждите кумири са същите като нашите и откачалките им си приличат като две капки вода с родните.Политическите сделки също.Тук обаче има количествена разлика, която има огромно значение. Значи и нашите политици крадат и лъжат досущ като в западните държави.Но има значение колко.Германските политици крадат, но на хората им остават повече средства за комфорт.Докато нашите по не ги е срам и ако има как ще опънат всичко. Та в цял свят политиците крадат и лъжат, така е било винаги, но зависи колко остава за хората.Фактически не става въпрос за срам и съвест(ха ха ха), ами за безнаказаност.Ако евро политиците имаха същия комфорт на безнаказаност като нашите, щяха да крадат досущ толкова.Това може най добре да се види при фирмите.Едни и същи фирми(кока кола) продават стоки с по слабо качество и на по високи цени у нас отколкото в Европа.Банките(райфайзените) предоставят кредити с много по ниски лихви в Германия отколкото в България.Телефонните разговори бяха много по скъпи у нас отколкото в Европа и Канада.Абе където намерят село без кучета, всички правят каквото си искат.Спират да се преструват че са много честни и загрижени за хората.Та това е ключовата дума в случая, "безнаказаност".
 26. 4 4 харесвания
  Тези разминаващи се разбирания обаче не са отсега, те са инхерентни на самата история на ЕС. За французите и германците ЕС е инструмент за запазване на траен мир в Европа. За държавите от Бенелюкс - икономическа интеграция, улесняване на търговията и икономическите връзки. За държави като Италия, Испания и Гърция - средство за трайно възстановяване на демократичните принципи и процеси след диктатури. За държавите в Източна Европа - път към тяхното откъсване от сферата на влияние на Русия. Това обаче не би следвало да е пречка. В най-добрата си форма ЕС осигурява общоевропейски форум, където държавите да общуват помежду си много по-бързо, отколкото ако трябва да го правят на двустранна основа. Защо, да речем, държави като Германия и Холандия, чиято мотивация за създване на съюза, е напълно различна, да могат да постигат разбирателство въпреки липсата на взаимни симпатии между техите народи? Какво пречи това да е възможно между която и да било държава и която и да било друга държава в ЕС? Отговорът е прост: липсата на еднаква отдаденост на процеса на Европейска интеграция. Ясно е, че тези, които дават, парите, не умират от ентусиазъм да го правят, ако тези, на които дават, в трудни моменти за цяла Европа не показват никаква солидарност. Измекярството не е приятно никому, да не говорим, че в култури, основани на протестантската етика на непосрещането на част от собствената отговорност никак не се гледа с добро око. (Особено пък ако на политиците след това ще им се наложи да застанат пред собствените си народи и по силата на политическата отговорност да им обяснят защо те затягат собствените си колани, за да може финасовите им ресурси да отиват в държави, където с тях близки до властта хора си строят вили, или където политическата класа си поддържа собствения комфорт с нереформиран държавен сектор и раздути държавни разходи...)...Ако ще сме партньори, ще сме отговорни партньори. Ако едни сме отговорни, а други - безотговорни, то не сме никакви партньори. Каквото и признаване на националното достойнство да искат новите членки, то те пъряо трябва да се постараят да бъдат схващани като отговорни партньори. Така че още веднъж, ако ЕС проектът не работи според очакваното, въпросът отново опира в желанието на държавите да използват този форум по ползотворен начин, да излагат и защитават своите интереси, но да отчитат и интересите на другите, като заедно търсят работещи стратегически решения. За което пак е необходима политическата им воля да споделят немалка част от суверенитета си с международна организация и да следват поетите към останалите членки ангажименти. Както и този ангажимент да е траен, да не зависи от моментната политическа конюнктура. Вчера искахме едно, но днес дошъл този или онзи популист и вече искаме друго.
 27. 4 4 харесвания
  Никой няма нищо против митническия съюз. Той си съществува от 58-ма година и него доброволно са влезли всички 28 държави. Никой няма против и общия пазар - в него също са влезли доброволно всички 28 държави плюс още няколко. Тука става въпрос за съвсем други работи, нямащи нищо общо с икономиката. Това е проблемът.
 28. 4 4 харесвания
  Няма как да искате народите на Европа на изоставят националните си държави за толкова кратък срок. Естествения път е ЕС да премине първо в Конфедерация (при това стъпка по стъпка, а не наведнъж) и чак след още 50-100 години евентуално във Федерация (като Швейцария). Опитите за директен скок към СЕЩ (Съединени Европейски Щати) само ще мобилизират националната енергия и в крайна сметка ще унищожат самия ЕС. Реално в настоящия си вид ЕС е много близо до Конфедерация и е логично темпото на интеграция да бъде забавено поне за поколение (за да се избегне появата на силен националистичен протест). Всичко друго е прогресиска утопия.
 29. 4 4 харесвания
  Аз тази дефиниция за българските комунета, ще си я запиша някъде. Много е рядко обобщение на едро да е 100% в съзвучие с всички факти, но тук имаме точно такъв случай.
 30. 4 4 харесвания
  Магнетофона на Щирлиц. Японският оригинал от 60 години. Тинико Съветското копи, с малко преработка. Например от 1.5 волта дигат напрежението на 3в. На филмът точно на един такъв лепнали Сименс надпис. Оригиналът от който навярно и японците са копирали е бил "Minifon Mi51" diktafon от1951г. Работил на метална тел. Това е още епохата без полупроводници, или от рядко германиеви но те са били много шумни. Затова братушките са разработили мини ел. туби. Затова могли да заменят изходният трансформатор на японският вариант с усилители и така получили много по-качествен глас от този на японският.... https://lazarbibi.blog.hu/2019/01/17/stirlitz_magnoja
 31. 4 4 харесвания
  Не става въпрос за истина или факт! "Всички крадат" е стереотип. Стереотипите се формират от обобщаване, често твърде опростено, на един или повече отличителни белези на дадена група.Те няма как да бъдат верни за всеки отделен случай.Социалните стереотипи възприемат негативните характеристики на някои и го прилагат към всички в дадена, често произволна категория. Те са инструмент на пропагандата и политиката на разделяне . Стертеотипите са характерни за русофилите, те просто не могат без тях. "Мигрантите изнасилват" е стереотип.Нима всички мигранти изнасилват?Или извършват тер. актове?"Руснаците са еди какви си","Американците искат","Комунистите са престъпници","Българите сме нам си какви",............ Стереотипите са удобни най вече за пропагандата защото създават предразсъдъци. И както се вижда някои хора имат силно изразено стереотипно мислене. "Предразсъдъкът е необоснована предубеденост, негативна нагласа на човека спрямо нещо. Той е прибързано създадено и често неаргументирано мнение. Предразсъдъкът насочен към членовете на определена група или определени тип поведение, категорияи пр. поражда отрицателни или неблагоприятни оценки за хората, принадлежащи към групата, без оглед на опита или фактите. Предубедените хора често проявяват неспособност при преработката на информация по отношение на обектите към които са предубедени. Политически непопулярните възгледи и становища не са критерий за определянето на предразсъдъци, както и политически популярните гледни точки не са признак за отсъствието на такива. В социалните науки предразсъдъкът се разглежда главно като продукт на социални стереотипи." Но изразът "всички крадат" е нещо повече той се е превърнал в клише от дълга употреба.Той е кратък и лесно запомнящ се. Неговата цел е да прекъсне мисленето и да оправдае грешната логика. Какво се правиш на гугутка? Ти оправдаваш всички престъпления с таг Русия. Тоталитарния режим има точно такава гнусна престъпна същност.Нима трябва да се крие и да не се показва във филма?Точно престъпните гнусни действия на този тоталитарен режим са показани и за тях говорим защото ни засягат. Да бе и учените нямат хабер какво става ,когато има радиоактивно замърсяване! Точно това показва "гнусната престъпна същност на тоталитарния режим".Управляващите преценяват, че е по добре хората да изпукат, отколкото да се засегне реномето на "хуманната същност" на тоталитарния режим. Нашите управляващи не са верни на СССР! Те управляват от негово име.България не е суверенна държава през соца.За никакво миене на ръцете със съветските другари не може да става дума.По скоро може да се каже, че нашите управляващи мият ръцете на съветските другари.Те са благодарни за постовете които братушките са им дали и нямат никакво намерение да им противоречат.Те не искат да кажат нито една лоша думичка за своите благодетели.Да не са луди.
 32. 4 4 харесвания
  Така е. Нашите упавници, дали от страх, дали понеже не знаеха каква е обстановката, дали за да се ПОДМАЖАТ И ХАРЕСАХ на Големия Брат не съобщиха почти нищо с което разбуниха духовете. Мисля че целта беше дебело мазно подмазване ? Аз знам и за други подмазвания на Биг Брадър, ама другите подмазвания не са по темата. Споеред мене грешка, България и нашите упарвници нямаха вина за аварията , можеха в една или друга фома да съобщят без да раздухват паника. Ами даже и да има паника - къде ще се скиреш ? В пещерата Магурата , в Бункери , в мазето , на село ?!? Може би в демократичните Швеция и Финландия са съобщили. И какво ? Шведите и финландците какво направиха ? Избягаха в Австралия докато мине радиацията ? Може шефа на Икея и Нокия да са скатали с яхите си на Нова Зеландия, ама шведите и фините едвам ли са се скатали някъде в потайна дупка ? Може би някои щяхме да вземем йод, да не ядем марули а да ядем консерви. Между другото много хора така правеха. Помня след аварията бях на гости на доста богати и влиятелни хора и там ме черпеха с ... КОНСЕРВИ ! Аз нищо не казах , хапвах консерви за 80 стотинки, но тези влиятелни възрастни хора ми казаха , че това е заради радиацията и те ме съветваха да ям консерви а не плодове, зеленчуци и мляко. Сега разбирате ли защо апелирам да е форум а не газата Работническо Дело или Правда ? Може би управниците в СССР са гледали какво е правило американското правителство и американското цру и са ги копирали.
 33. 4 4 харесвания
  Защо някои искат форума да е нешо като Работническо Дело - да се пише само истината и правилното мнение ? Някой призовава ли да се забрани или заклейми американския филм за украинската савецка централа ? Няма такова нещо. Доколкото разбирам даже в тоталитарна Русия филма не е забранен , а се обсъжда свободно ? А в свободния свят можем ли да обсъждаме ? Ами нали това е форум и демокрация - ФОРУМ на мнения , а не партийно заседание събрание с зачитане на директиви ? Много руснаци , украинци , бьлгари , поляци изт и зап европейци са трогнати до дъното на душите си , че американци и англичани са си дали парите да ги просветят и им покажат ИСТИНАТА , навместо да се занимават с американските и японските централи и аварии. Наблягат на много реални факти и мебели вьв филма. Други казват че филма си е пропаганда и западно виждане. Ами можем да споделим от личен опит. Например много от нас сме работили при комунизъма. Разкажете , пиехте ли водка , уиски , ракия преди и по време на работа ? Началниците псуваха ли ви ? Заплашваха ли ви с разстрел ? Заплашваха ли ви да ви звърлят от хеликорюптер ? Автоматчици имаше ли ? В моята първа фирма нямахме хеликоптери , но 8 етажен институт . Работех на 6 етаж. Моя началник ми е правил забележки и на другите също . Слава богу не ни е хвърлял от 6 етаж. Възможно е някого от нас да са го псували , да са започвали работа с вино и ракия , някого да са хаърляли от прозореца. Аз бих се радвал да узная.
 34. 4 4 харесвания
  Не буди отново жалост и умиление в потребителите на форума. При теб всичко е наред - знаеш правилния език и ще бягаш в правилните пАсольства. Разкрит си Щирлиц
 35. 4 4 харесвания
  Бравос на теб. Мисли за тях. Направи им форум. За атола Бикини и другите. Но там се грижи за тях, не тук. Или им направи форум.... Ние тук се грижиме за нас си. Какво и как са правили братушките и братските правителста верни на тях, по последиците на Чернобил. И ако наистина си толкова добродушен самаританец, разгледай там където си, как фигурира това при твоите познати, съседи. Какво и как си спомнят от тогава. Аз писах, цитирах затова, че практически унгарсото правителство от първият ден почва да прави роудшоу по посолствата за да предотвари щетите от ембаргото срещу источните стоки. Дотогава минимално се грижи за опазването на населението. Да не се "паникюсва". Е затова трябваше и това, че унгария едвам се засегна. Докато българия и балкана доста получи след обръщането на ветровете....И освен разни военни глупости друго не можахте да изровите на форума. Нищо няма. И не затова, че не било мерено, ами наверно защото било засекретено и/или унищожено. За югославия, гърция, кипър, турция нищо незнаем.....
 36. 4 4 харесвания
  Пак се държиш гнусно ама то от теб какво да се очаква, трагедията на хората те забавлява !! Хилядите загинали и прокудени от къщите си за теб са лъжа или какво? Комунистите дето са във властта сега не се сещаха за пострадалите и нехаеха,и сега когато излезе филма се разквичаха и активираха платените тролове като теб, да ги спасяват,къде бяхте до миналия месец, сега платените проститутки като Гоблина се дигнаха на защита,лъжа било, не знам какво си, късно е,целия свят видя за какво става въпрос. А ти си дерзай и си изкарвай парите,още малко,като гледам до края на годината, после се връща 1990г, в по-лошия си вариант, тогава да те видя.
 37. 4 4 харесвания
  Нова теория разглежда барелефите от Yazilikaya като календар на хетите. https://journals.equinoxpub.com/JSA/article/viewFile/37641/pdf
 38. 4 4 харесвания
  Какво разправяш, едвам се уредихме да отидем в Чехословакия да газим малко народ и ние с танковете. Ех,...каква армия имахме навремето 150 000 калпака, сега 40 000. Давахме по три милиарда на година повече пари за войската ,но пък имаше с какво да се фукаме.До сега сме икономисали над 54 млрда, ама каква файда? То като не се тръшнеш няколко млрда на година повече както си бяхме свикнали, нямаш никакво самочувствие. Сега само потребяваме сигурност, не можем да се гордеем с големи разходи за въоръжаване като едно време. За това ни е мъчно и страдаме по Светлото минало.
 39. 4 4 харесвания
  Ето няма да премълча, ще ти кажа. Съгласен съм, тъй правят те, засмукват чакъл, от който сетне правят бетон и пълнят с него главите на ватниците.
 40. 4 4 харесвания
  а пък аз се чудех от какъв зор тука се активираха троловете в темата за новия изтребител. В момента се защитава Чернобил и се плюе по изтребителя, гейовете и мигрантите почиват до второ нареждане.
 41. 4 4 харесвания
  Шведите задействаха президента и специализираните медии: http://aeropress-bg.com/news/bulgaria/6270-президентът-радев-правителството-да-гарантира,-че-пакетът-за-изтребителя-не-се-орязва,-иначе-имаме-пари-на-вятъра
 42. 4 4 харесвания
  Бинго! Разбира се, че са им казали съветските другари. Само че различни съветски другари казват на цивилното и различни на военното ръководство с различни заповеди какво да правят. И от тук закономерно се е получил сблъсък на мненията на територията на здравеопазването, тъй като военните лекари обикновено се грижат за здравето не само на военните, но и на останалото население. Ето и пак от първо лице информация за т.нар. заповед на Джуров: "Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986 г., във всички поделения на армията на Народна република България пристига заповед от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров. Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци. Забраняват се млякото и прясно сирене. Войниците не трябва да сядат и да лягат по земята на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров. Лентата на събитията отпреди 33 години в интервю за Радио Стара Загора чрез своите спомени връща генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. По време на черните събития, които по впечатляващ начин припомни хитовия американски сериал „Чернобил“, той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград. „Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване. Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът." http://bnr.bg/starazagora/post/101130625/sled-avariata-v-chernobil-hranili-balgarskata-armiata-ot-voennite-zapasi?fbclid=IwAR128xIS0dcqJDsHHgIEpmMJAH1xEQ_Wquekomrm16mlr07dNrDb5KqbJTo
 43. 4 4 харесвания
  Ще затворим слелката за 2 милиада за самолетите , и после почват сделките за боеприпаси , инфраструктура , радари, обучение , ремонти и т н. Излезна ни късметя пак . Щом сме в Нато и съюзници са нужни самолети. Щом имаме самолети са нужни ракети и радари. Нужни са писти , нужни са специалисти , обучение , ремонт .... Процесс пошел както казва любимеца на прогресивното човечество М С Горбачов .
 44. 4 4 харесвания
  Значи едно клипче в Ю-туб, компютърна симулация от някой си оборва твърденията на българските псевдо - според теб учени и измерванията им. "Проф. Валентин Босевски: Нахлували са партийни ръководители в лабораториите ни, докато работим нощем, със забрана да говорим, да не насаждаме психологически дивотии сред нацията - това бяха изразите. Забрана да изследваме горещите частици - че това са призрачни фантасмагории. Мисля, че най-недостойното, което направиха, е това, че ни обвиниха, че рушим психологическите устои на нацията. В това, че сме проводници на чужди интереси. Представете си го в онези условия. БНТ: Как се случи, че на 1 май 40 хиляди деца излязоха на манифестации и спортни прояви въпреки Вашите предупреждения? Проф. Валентин Босевски: Научихме за това налудничаво намерение, макар че най-отгоре в партийните нива много добре знаеха, че има сериозна радиоационна обстановка! Но тази идея не можа да бъде спряна. Аз я нарекох в съда като вещо лице - дивашка идея! Молихме, молихме министъра на отбраната, председателя на Комитета по култура да повлияят на ръководството на държавата, да спрат това безумие. Не успяхме… Чувствахме безсилие, чувствахме гняв на хора, които не могат да кажат какво мислят и какво виждат… БНТ: Партийните фигури видяха ли графиките с изследвания за горещите частици във въздуха, които дишат хората? Проф. Валентин Босевски: О,да! О,да! В България нямаше взрив на атомна централа, нямаше смърт, нямаше трагедията на една катастрофа, която изживяха милиони хора. В България децата ни тичаха за здраве при наличието на горещи частици в атмосферния въздух и при наличието на огромно количество радиационни елементи." https://www.bnt.bg/bg/a/chernobil-tsenata-na-lzhata-i-neynite-svideteli Виждаш, че листовката на Джуров е била препечатана в Поглед, но пропускаш, че след това вестникът е бил разследван за разпространяване на секретна информация. Също и че масово тиражираната и широкоизвестна версия е била, че има леко и необезпокоително повишаване на естествения радиофон. "Както е известно обаче, официалните съобщения по това време бяха преднамерено успокоителни. В своето интервю пред БНТ на 7 май (когато стана неприлично да се мълчи) Л.Шиндаров и Ив.Пандев (тогава председател на КИАЕМЦ) твърдяха, че “в някои райони на страната естествения (?!) фон се е повишил до три пъти”, и че “замърсяванията са по-малки от тези предизвикани от опитите с ядрено оръжие в атмосферата” (преди 1962 г.), което най-меко казано не беше истина. Вследствие на такъв тип “информация” излезе приказката - "Що е радиация? Нещо, което го няма, но което намалява непрекъснато." https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=2ahUKEwiyy6K_iPDiAhUO0qYKHV8PDusQFjADegQIBhAC&url=http%3A%2F%2Fatomic.phys.uni-sofia.bg%2Fgodishnini%2F60-godini-katedra-atomna-fizika%2F3_chernob_hp_aec-bontshev.doc%2Fdownload&usg=AOvVaw3hfulhNyv2qcvf07gWTWnK
 45. 4 4 харесвания
  И какво излезе сега - замърсяването от Чернобил се оказа конспирация, градска легенда, псевдонаука , абе направо автохтонизъм. Да живее дружбата със СССР и бозата от 6 стотинки!
 46. 4 4 харесвания
  Скуби. Къде видя да казвам каквото и да било за самата авария? Къде видя да защитавам решенията на тогавашната власт? Критикувам само и единствено филма, който е пропаганден и в най добрите традиции на пропагандата показва съветските власти като някакъв Мордор. Да, информацията е скривана. Но това комунистическите власти го правеха по всеки един лош повод. Не е само Чернобил. За България отделно. Значи хем съветските другари криели информация, хем нашите са знаели всичко. Хем е имало традиция всичко да се крие, ама за Чернобил е трябвало да направят изключение. Откъде накъде? Комунистите били изкарали народа на 1 май на манифестация. На радиоактивния дъжд. Уверени ли сме, че ден или два по рано нашите управляващи са осъзнавали цялата сериозност на ситуацията? Били седели в бункери. Хайде бе! На 1 май на манифестацията излизат всички, дори и комунистите с техните деца и внуци. Има ли списъци кои от висшите партийни ръководители са били известени и са се криели в бункери? Свидетелства кой, кога и на какви съвещания и основания е съставял тези списъци? Има ли очевидци, които да кажат "Аз на 1 май се крих в бункер, защото ме предупредиха". Били внесени хиляди тонове вода и храни. Някакви доказателства освен рекли и казали има ли? Примерно списъци какво, колко и откъде да се купи, на какви цени, списъци на хората които е трябвало да ги получат. Най елементарното- имаме ли очевидци и участници които да заявяват не "Аз чух", а "Аз участвах". В смисъл хора които да разкажат, как те лично са участвали в съставянето на тези списъци, закупуването и разпределението на тези храни. Най сетне има ли хора които да за заявят "Аз получавах от тези храни". Не утвърждавам нищо, задавам ти въпроси.
 47. 4 4 харесвания
  Чувал съм , че слабата радиация например при обработка с Обеднен Уран е полезна. Например имаше такава обработка в остатьчна Югославия. Италианските и други войници които окупи освобождаваха Косово имаха проблеми с рака. Ама се оказа , че това не е заради Обеднения Уран на демократическите бомби ! Даже изследванията на американски и британски учени доказаха , че заболяванията нямат общо с урана, той даже е полезен ! Даже не зная , защо по въпроса не се говори, да се изтъкне ползата му. Един филм на Холивуд би свършил добра работа. На фона на бедите на Чернобил с лошия уран и , да изпъкнат благата на хубавия уран.
 48. 4 4 харесвания
  Неудобно е да се обяснява, че не Сорос събира информация за радиоактивното замърсяване , а Международната агенция за атомна енергия. Очевидно картата представя последиците от Чернобилската авария в Европа. За това неевропейските части на Русия и Турция не са включени, не са включени и държави от други континенти.Над половината от замърсяването от Чернобил попада извън територията на бившия Съветски съюз и то преди всичко в Европа. Тази статия описва проблемите с измерването и оповестяването на радиоактивното замърсяване през 1986 в България: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=2ahUKEwiyy6K_iPDiAhUO0qYKHV8PDusQFjADegQIBhAC&url=http%3A%2F%2Fatomic.phys.uni-sofia.bg%2Fgodishnini%2F60-godini-katedra-atomna-fizika%2F3_chernob_hp_aec-bontshev.doc%2Fdownload&usg=AOvVaw3hfulhNyv2qcvf07gWTWnK Вижда се, че все пак е изпратен отчет в Международната агенция за атомна енергия, но фрагментарен. " Още на 3 май Цветан Бончев, Иван Узунов (сега също не е с нас) и Петко Узунов откриха, че в Чернобилските замърсявания присъстват така наречените "горещи частици". Първите бяха открити с портативен прибор до изтривалката във входа на дома на Цветан на ул. Джовани Горини. Това са частици, които са невидими с просто око (с микронни размери), но които имат твърде висока дискретна активност. Първите открити частици бяха прибрани с помощта на мокър вестник, за да бъдат изследвани по-нататък. В последствие се оказа, че тези частици са просто аерозолни фрагменти от горивото на авариралия реактор или продукти от горенето и "дестилацията" на прегрятата и разрушена активна зона. На 4 май Цветан Бончев изпрати първият доклад до щаба на Гражданска отбрана, в който освен всичко друго, се обръщаше внимание, че във фолаута присъстват горещи частици. В този доклад се предлагаха и редица прости мерки, които биха могли значително да намалят постъпването на радиоактивност в организма на хората. След този доклад, в периода от 4 май до 2 юни 1986 г., до щаба на Гражданска отбрана бяха изпратени още 10 подобни доклада, в които се обобщаваха резултатите от текущите измервания и оценки, направени в Софийския университет. Не искам от моето изказване да прозвучи, че едва ли не катедра Атомна физика и Цветан Бончев са хората, които са извършили, открили и измерили всичко по време на Чернобилските замърсявания. Безспорна истина обаче е, че Цветан Бончев и сътрудниците на Софийския университет, със своята компетентност и работоспособност, станаха притегателен център и спечелиха много съмишленици и сътрудници от учрежденията, които бяха призвани да се занимават с проблемите при възникване на радиационна аварийна обстановка. Сред тях бяха Министерството на народната отбрана в лицето на проф. Ил.Белоконски (също покойник) и В.Босевски от ВВМИ, проф. В.Маринов от Селскостопанска академия, А.Антонов от Главно управление по хидрология и метеорология (ГУХМ) и други. На 11.05.86 във Физическия факултет се проведе съвещание с представители на няколко военни и цивилни ведомства, което изцяло беше посветено на горещите частици - нов радиационен фактор в Чернобилските замърсявания. Зам. министърът на Народното здраве проф. Л.Шиндаров (тогава и главен радиолог на НРБ) направи брутален опит да го забрани, но не успя, най-вече поради активната намеса на Ректора на СУ проф. М.Семов – този факт говори сам за себе си. Трябва да подчертаем, че нашата дейност по онова време срещаше пълна подкрепа в академичните среди и акад. Бл.Сендов, проф. М.Семов и проф. М.Матеев бяха чести гости в катедрата. Нещо по-конкретно за горещите частици в Чернобилския фолаут: Частиците бяха разделени на два класа: Високоактивни горещи частици:, които биваха откривани при сканиране с портативна апаратура с прозоречен ГМ-брояч върху открити повърхности, като асфалт, бетон и т.н. След откриването, частиците биваха локализирани, вдигани от повърхността и подготвяни за по-нататъшни изследвания. По този начин в първите дни и месеци след аварията бяха събрани и изследвани около 150 високоактивни горещи частици. Активността на този клас частици е между 50 Bq и няколко kBq, с логаритмично-нормално разпределение при средно геометрична активност - 203 Bq. Средния аеродинамичен диаметър на високоактивните горещи частици е 15,5 m, а времето за пребиваване в приземния двуметров слой въздух е около 4,6 min (те "падат" доста бързо) и поради това вероятността за инхалирането им е малка. Ако все пак бъдат инхалирани, те с голяма вероятност се задържат в горните дихателни пътища, поради големия си аеродинамичен диаметър. Високодисперсни горещи частици, откривани с помощта на авторадиография върху въздушни филтри, през които е просмукан определен обем въздух. Бяха изследвани десетки въздушни филтри, получени в големите градове на страната, като София, Плевен, Пловдив, Бургас, Варна в периода 2 – 7 май 1986 г. Активностите на този клас частици са основно в границите от 20 mBq до 2 Bq (средно геометрична активност - 250 mBq) Средния аеродинамичен диаметър на високодисперсните горещи частици е от порядъка на 1,5 m, а времето за пребиваване в приземния двуметров слой въздух е около 6 часа - т.е. те просто се носят от масите замърсен въздух. Като се има предвид тяхната висока концентрация в първите дни на май, вероятността за инхалиране е с три порядъка по-висока от тази за високоактивните. При това, поради малкия си аеродинамичен диаметър, те могат да попаднат в дълбоките части на белите дробове (без ресничест епител) и с голяма вероятност да се задържат там. Следва да се отбележи, че и до сега радиобиолозите не са на единно мнение, кое е по-опасно - инхалирането на "хомогенна" радиоактивност или на горещи частици с една и съща активност. Спектрометрията на високоактивните горещи частици се извършваше в лабораторията по Експериментална ядрена физика, а по-късно и в лабораторията по Дозиметрия и лъчезащита. Още в началото на май ние с удивление открихме т.н. "моноелементни" горещи частици, които съдържаха радионуклидите само на един (понякога - два) елемента : Ru, Ba, Ce, Zr/Nb. Този феномен и досега не е изяснен напълно и вероятно се дължи на фракционирането по елементи (съобразно тяхната летливост) на изхвърлянията от прегрятата и разрушена активна зона на авариралия реактор. Изследването посредством авторадиография на въздушните филтри, предоставени от ГУХМ беше изцяло работа на Цветан Бончев и Катя Борисова. Тези изследвания продължиха години след аварията. Трябваше да се решава трудната научна задача за определяне на активността на високодисперсните горещи частици в зависимост от плътността на почерняване и диаметъра на петното, които освен това зависят от времето на експонация и радионуклидния състав (бета-спектъра) на частицата. С използването на "калибровъчни" частици, а по-късно и прилагане на цифрови методи за обработка на изображението, Цветан до голяма степен успя да реши тази задача. Тук искам да разкажа и за някои "тайни мисии" свързани с нашата дейност, тъй като те не са известни на всички, а освен това имат вече и двадесет годишна давност. Още в първите дни на май ние попаднахме в полезрението на "специалните служби" (както ги наричат сега) - в коридора на катедрата се появи непознато цивилно момче, което уплашено следеше среднощната суетня, а понякога и кавгите между нас. По неизвестни причини обаче, "службите” бързо загубиха интерес към нас и момчето изчезна от катедрата. Хората от висшия ешелон на властта по това време живо се интересуваха от истината за Чернобилските замърсявания. Те получаваха достоверна информация чрез акад. Бл.Сендов. Жалкото е, че тази истина не достигаше до хората, а оставаше за лично ползване и предлаганите прости мерки за защита не бяха известни на обикновените граждани. С едно, достойно за уважение изключение - арм.ген. Д. Джуров (тогава министър на отбраната) със своите заповеди по армията направи за своите войници всичко, което трябваше да бъде направено. По-сетнешни измервания обективно показаха ефективността на предприетите мерки в армията. Както е известно обаче, официалните съобщения по това време бяха преднамерено успокоителни. В своето интервю пред БНТ на 7 май (когато стана неприлично да се мълчи) Л.Шиндаров и Ив.Пандев (тогава председател на КИАЕМЦ) твърдяха, че “в някои райони на страната естествения (?!) фон се е повишил до три пъти”, и че “замърсяванията са по-малки от тези предизвикани от опитите с ядрено оръжие в атмосферата” (преди 1962 г.), което най-меко казано не беше истина. Вследствие на такъв тип “информация” излезе приказката - "Що е радиация? Нещо, което го няма, но което намалява непрекъснато." Към средата на май, с помощта на "официалните органи", беше организирано светкавично посещение на Цветан Бончев в Москва за обмен на информация. Това посещение беше пазено в пълна тайна, включително и от най-близките му сътрудници, но не и от нас, тъй като Цветан трябваше да отнесе там няколко гама-спектри на горещи частици, включително и моноелементни, които бяха чертани на ръка на милиметрова хартия. Срещата с акад. Е.Велехов се е състояла след полунощ в кабинета му в АН на СССР. По време на разговора за горещите частици, особено за моноелементните, акад. Велехов няколко пъти с удивление е повтарял: "Что это такое! Что это такое!" На срещата е присъствал (по домашен тоалет) и акад. Александров - идеологът на реакторите от типа РБМК, който не е намерил какво друго да каже, освен: "А вы уверены, что это не ваше?". Този злъчен полувъпрос беше потресъл Цветан...... "
 49. 4 4 харесвания
  Няма значение от колко хора се разделя някакво мнение, количеството не го прави по-верно или по-сбъркано. Но обратното е вярно, мнението говори за заблудеността на изказващите го... И тъй като похватите на кресльовците от клипчетата, които бяха дадени до тук, издишат, и не са ми по душа, ще опитам един по-прост начин - с аргументи. И така, започваме. Тоталитаризъм, Уикипедия Тоталитаризмът (или тоталитарно управление) е политическа система, при която властта е напълно централизирана и държавата се стреми да регулира и контролира всички аспекти на политическия, социалния и интелектуалния живот, като цели преди всичко налагане на контрол и ограничения върху вътрешната свобода на индивида. 1. Властта в СССР е била напълно централизирана. Била е разрешена само една политическа партия, която е управлявала всичко. 2. Да, държавата в СССР се стреми да регулира всичко. Плановата икономика не допуска друг подход. 3. Да, имаме пълен контрол и ограничения върху вътрешната свобода на индивида. Всички помним схемите за "закупуване" на телевизор, кола, жилище, ограниченията за напускане на страната, цензурата в културата и науката, репресиите срещу инакомислещите, тромавата бюрокрация, промиването на мозъците, ефекта от което се наблюдава и до днес. Извод: СССР е бил тоталитарна държава според тази общоприета дефиниция. Следователно, филмът се стреми да покаже истината в СССР, каквато тя е била, без да преиначава нещо, в рамките на художествените средства с които разполага. Ако това показване за вас е "пропаганда", берекет версин. Просто ще си отбележим, че друг път пак като нарочите нещо за "пропаганда", ще трябва да се разбира че става дума за самата истина. Това че тогава бозата е струвала 6 стотинки в случая няма абсолютно никакво значение. Във фашистка Италия партията на Бенито Мусолини влага изключително много средства за подобряване живота на най-бедните области като Пулия и Базиликата, бедният юг. Там са изградени пътища, направена е канализация и водопроводи, и до днес са запазени по улиците капаците на водопроводите с фашисткият герб на Мусолини. Въпреки тези благини, фашизмът е тоталитарен строй. В Германия при Хитлер, безработицата е ликвидирана, увеличават се многократно социалните придобивки на работниците, безплатна храна на работното място, безплатни детски градини. Обикновените хора посрещат това с ентусиазъм, затова и икономиката дръпва за кратако време от една разорена държава до една държава, завладяла цяла Европа. Въпреки това, и национал-социализмът е тоталитарна идеология. Няма значение колко е струвала бозата и с какви ограничени социални придобивки си е купувала поддръжка властта. Щом се изпълнява горното определение, става дума за тоталитаризъм. А щом става дума за тоталитаризъм, то филмът не преиначава истината.
 50. 3 3 харесвания
  Не беше възможно от Съветския союз нерушимы да дойде нещо лошо. То и сега феновете му ни обясняват, че не било пепел от атомен реактор, ами било пепел от рози. Това е историята за консервите от предаването на Карбовски, която човекът на Тато разправяше. Уж той, както е богат и влиятелен обяснявал по столовите да не се ядат марули, а буркани и консерви. Като че предпазването от радиация се свежда до яденето.
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...