Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители


Най-харесвано

Showing content with the highest reputation on 20.07.2018 от всички места

 1. 4 4 харесвания
  Спрете да се фиксирате в личността на участниците във форума и гледайте съдържанието на темата. Ще намерите цитати, диаграми, изображения. Които съм си направил труда да подбера и внеса в дискусията, както и много анализ. Като не уважавате труда на другите, поне се въздържайте от лични нападки и фиксации. И нямам никакви претенции, просто си гледам работата - претенции имат тези, които искат без да са учени да обявят учените за грешни, да поправят науката и да блъскат по масата от позицията на незнанието.
 2. 3 3 харесвания
  По темата ще има ли нещо? Или както е казал Вуте, "не е така, но не знам как е"?
 3. 3 3 харесвания
  някъде из интернет може да се открият ахреологически следи от "батерии" в доста древни времена (доколкото си спомням, от Персия, но може и да греша... Незнаен за мен е този уклон към "кой какво е измислил"... Но все едно - съхранението на енергия чрез електричество и химични реакции - ще е само едната посока. Другата са разработката на суперкондензатори - и многото ползи от това. Самата посока на развитие на батериите все повече размива границата между кондензаторите и химичните реакции. това е една от най-динамичните в момента посоки за развитие и състезанието в него е огромно - не по-малко от това в териториите на ИИ и Квантовите компютри... Именно в това ... "състезание" най-малко участие в него е 'руското'. колкото и покъртително да ви звучи. Много вероятно е руснаците да реализират електрическа ракета, бомба, военни самолети, хеликоптери или танкове. А за гражданското - ще се чака следващото десетилетия, някъде... (все пак съвсем наскоро, направиха първите си сносни автомобили, но те са по-скоро РЕНО , "мейд ин Раша", отколкото да се нарекат "руски") Бутилката на духчето вече е отпушена и път назад към нефтените горива и въглища, няма. Има една империя, за която това никак не е подходящата "посока" и сложната и бавна машина на която се крепи нейното статукво, тепърва ще й се налага да се тътрузи с години, докато се намества според посоката на развитието...
 4. 3 3 харесвания
  Така става, когато личните мнения са на основата 'ми тва съм чувал'... Ама откъде сте го "чули" - от многото руска литература ли, на която вие сте нещо като "форумно лице" за русофилство? Иначе изплезения емотикон е чудесен, но навява известни мисли - кой на кого се плези... Щото с 'доколкото съм чувал', човек се плези главно на личната си коректност. В днешно време всеки хейтър вече се е научил да изглежда "критикар". Показателния въпрос е - кой кого не критикува. Колкото повече човек става известна обществена фигура, толкова повече с успехите се подреждат и критиките на едни или други. От друга страна - критиките определят ли някакъв извод - за критикувания?
 5. 3 3 харесвания
  Горното твърдение има проблем. Все пак някои сме учили музика и "история на музиката" в консерватория. Бг фолклорната музика е феномен за Европа. Повече по темата има и тук. Разбира се - историците рядко разбират от музика. А музикантите - рядко от история. Версиите са много - по въпроса - откъде все пак произхождат неравноделните ритми и тактове в БГ-фолклора. Това че има версии, не означава че някой твърди кое е истината. Всъщност никой сериозен учен не го прави... http://www.protobulgarians.com/irregular_times-new.htm
 6. 2 2 харесвания
  Може ли някой да зачисти тоя спам, все пак тука не е форум философия.
 7. 2 2 харесвания
  То направо си беше електробус. Само че с кондензаторна батерия, точно от супер / ултра кондензатори. Движеше се по линия 11А - съвпадаше по-скоро с тролея, не с автобуса. Движеше се по Левски, а след къговото по Сливница имаше зарядна станция и после не знам. Спира там, вдига токоприемника (не знам коректно ли е да се каже пантограф както при трамвайните мотриси и влаковете) опира едни дебели шини (не жици, щто голям ток минава за да напълни кондензаторите за това време) и зарежда за двадесетина минути. Не знам само там ли има, снимал съм станцията и съм я качвал може би в "Бъдещето на Автомобила". Беше взет за една година тест. Явно са го върнали и отказали сделката. Един път имах щастието и да се возя с него - до университета.
 8. 2 2 харесвания
  Науката се справя с фалшивите новини, един вид "няма проблеми". Днес тя се развива и напредва така успешно, както никога досега..Науката не е заплашена днес, демек, даже напротив мисля, бързо и безпроблемно отхвърля фалшикациите и фалшивите новини.. Фалшивите новини заедно със социалните мрежи, и модерната антиелитарна демокрация (крацията на тълпата и популуса ) обаче разрушават концептуалното - моделите и парадигмите на политиката и управлението, които съществуват независимо и паралелно от науката.Не е необходим нито анализ, нито синтез, нито познаване на проблемите в тяхната цялост взаимовръзки, и дълбична, разчита се емоциите, и на социалните инстинкти и рефлекси, които по своята същност са ирационални и изключват научния подход. /всички западни демокрациия са възникнали и са се развили като елитарни, днес обаче елитарността се губи, и моделите се рушат, Изключенията са при източноазитите -Сингапур, и Китай който следва примера на Сингапур и набляга на меритокрацията в управлението, политиката и икономиката/ Пресните примери - от т.н "истанбулска конвенция" която уж узаконява третия пол (тя има много недостатъци, може да поражда и осмислени тревоги, но със сигурност не узаконява третия пол!) ....до уж липсата на чума/"недоказаната" чума по животните в Странджа (това се пропонира от една парламентартна партия, в чиито редици сигурно има и хора на науката) https://www.tvevropa.com/2018/07/svobodna-zona-s-gost-haralan-aleksandrov-19-07-2018-chast-4/
 9. 2 2 харесвания
  Върнете се на темата - за разнообразие. От "всички други възможности" коя е тази, която обяснява разпространението на неравноделните ритми на Балканите и особено в България?
 10. 2 2 харесвания
  Докторатът на Нешева, голямото изследване на евразийския геном, сега и румънското проучване за Добруджа - генетиката доказва, че прабългарите са преките предци на една голяма част от днешното българско население, което чувствително се различава от траките, без разбира се да се отрича известен принос на завареното население. Днешните българи са несравнимо по-близо до прабългарите, отколкото до траките, и това е научно установената истина.
 11. 2 2 харесвания
  Тука съм 100 % съгласен с тебе. Аз бих го сравнил с Жул Верн - писател фантаст. Той пише за подводници в прекрасната си книга "КАПИТАН НЕМО " и за полети в космоса - Около Луната. Визиите за полети в космоса и подводници се сбъдват. Ех не със снаряди от алуминий изстреляни от изкопана в земята пушка, както са визиите на Ж Верн , а с ракети от няколко степени , но това са подробности. Жул Верн даже правилно показва къде трябва да е бъдещия космодрум - в Флорида - американска земя възможно най - близко до Екватора. Но това са го доказвали тогава всички учени. Ж Верн в книгите си кара много хора да мечтаят. За изследването на дъното на океана и космоса. Което е нещо хубаво. Просто Ж Верн като велик писател рапалва въображението на много юноши, бъдещи учени и инженери. За акумулаторите - предполагам И М твърди че са негови , а когато не дай бог стане издънка казва че са китайски ) Поне така пише в пресата , когато някоя Тесла се издъни.
 12. 2 2 харесвания
  Наскоро тук, или във Феникс, някой беше пуснал статия от немски инженери. Разпарчелосали една тесла до винтчетата. Бяха изумени от батерията. Казаха, че дори на тероя не са си представяли толкова мощна батерия, постигната с толкова малко скъпи метали. Отделно казаха, че те за толкова пари, такава кола те не могат да направят. Илон Мъск в една среща в университет си каза какво от Тесла е китайско. USB кабелите... Така че карайте си го на слухове и конспирации. А иначе, ако по някаква причина те заинтересова и истината, имаш интернет, можеш да си намериш коя фирма прави батерите съвместно с Тесла (сори, не е китайска), за завода за батерии който строи Мъск и въобще нещата от реалността.
 13. 2 2 харесвания
  Каво е това множествено число? Един водолаз, който очевидно последният път коато е бил трезвен е било когато Маргарет Тачер е била премиер. А в интерес на истината, това което прави Мъск не могат да го постигнат цели държави. Отделно кара няколко поколения да мечтаят. Това че е обект на неприязън от разни откачалки, какво значение има?
 14. 1 1 харесано
  Политическата сцена не е единственото място, където фалшивите новини се разпространяват с бясна скорост. Науката също страда от "алтернативните факти", които се разпростират из социалните медии и уронват престижа на легитимните проучвания, съобщава изданието Healthline. И в науката винаги е имало измамнически материали, от лансирани от търговци-печалбари до спонсорирани от някой сектор статии в таблоиди. Експертите обаче отбелязват, че с идването на интернет и популярността на социалните медии разпространението на измамническа информация става все по-лесно и бързо. Темата е толкова обезпокоителна, че Американската асоциация за напредък на науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) я направи част от своята програма по време на годишната си среща в Бостън. "Новата медийна среда позволява на този тип информация да се разпространява", коментира Доминик Бросард (Dominique Brossard), PhD от Университета в Уисконсин-Мадисън (University of Wisconsin-Madison) пред Healthline. Има няколко вида фалшива информация. Някои открито пишат лъжи, разгласявани от хора със скрит план. Други са част от проучвания, спонсорирани от дадена компания за изопачаване на резултати и нагласи. Има и сегмент с недоказани съмнителни изследвания, които получават голяма популярност. Често има комбинация от всички видове. Един от най-ярките примери е тютюневата индустрия, която от десетилетия финансира изследвания, които пораждат съмнения дали тютюнопушенето и пасивното пушене са вредни за здравето. Захарната индустрия също е обвинявана в лансиране на изследвания, които омаловажават опасностите от консумирането на подсладени храни и напитки. "Всичко, което една индустрия трябва да направи, е да създаде малко несигурност", коментира Кевин Елиът (Kevin Elliott), PhD от Мичиганския университет (Michigan State University), пред Healthline. Много често корумпираното проучване не е лесно да бъде забелязано като такова. В началото на месеца беше лансирано проучване, което твърди, че възпалението на белия дроб е много по-малко сериозно при пушачите на електронни цигари отколкото при стандартните пушачи. Проучването е финансирано от British American Tobacco. Защо такава компания иска да лансира проучване с негативни резултати за стандартните пушачи? Оказва се, че световната тютюнева индустрия се прехвърля на пазара на електронни цигари. Фалшивите проучвания също получават ширещо се внимание. През 1998 г. британски доктор на име Андрю Уейкфийлд (Andrew Wakefield) публикува проучване в Lancet, което свързва аутизма с ваксините срещу морбили, рубеола и заушки. В проучването обаче са участвали едва 12 души, а заключенията след това бяха определени като спекулативни. Въпреки това публикацията получава широка популярност, а нивата на ваксиниране срещу тези болести рязко отбелязват спад, защото пациентите се опасяват от риск от аутизъм след васиниране. През 2010 г. изданието сваля проучването, но то все още се цитира от редица организации, пропагандиращи срещу ваксинирането. През 2012 г. излиза друго проучване, което е широко разпространено по медиите, което свързва генетично модифицираната царевица и хербицида Раундъп с появата на тумори. Проучването е свалено през 2013 г., но отново се появява в друго издание през 2014 г. Според Бросард, този вид проучвания водят до създаване на специален блог, наречен Retraction Watch. Неговите доклади за фалшиви изследвания водят до сваляне от разпространение до 500-600 на година. Проблемът не се състои просто в съмнителни проучвания. Той е в това колко бързо и широко се разпространява информацията. Елиът и Бросард отбелязват, че всеки може да отвори уебсайт в днешния свят и дори бившата плеймейтка Джени Маккарти (Jenny McCarthy) може да стане експерт по ваксините и аутизма. В такива сайтове хората публикуват и споделят всякакви видове материали, които им изглеждат интересни. Освен това проблемът се задълбочава от социалните мрежи като Facebook. Тези социални медии проследяват какъв е интереса на даден човек и го "захранват" с подобна информация. Така че някой, който е на мнение, че минната индустрия не замърсява въздуха, ще бъде "обстрелян" с материали, подкрепящи това твърдение. Лора Боксли (Laura Boxley), учен от Медицинския център "Уекснър" към Държавния университет на Охайо, САЩ (Ohio State University Wexner Medical Center), смята, че този вид информация е по-примамлива за четящия я от истинската информация. "Истинската наука не е секси и модерна. Тя е бавна и закостеняла", отбелязва тя пред Healthline. "Има големи опасности от това да се приема мнението само на един учен", добавя Елиът, тъй като може не просто да доведе до формиране на едностранно погрешно мнение, но и да засегне цели правителствени политики. Един от ярките примери е промяната на климата с твърдението на новия американски президент, че научно доказания феномен е просто "измислица". "Последиците са изключително важни", отбелязва Бросард. "Алтернативните факти в науката водят до алтернативни факти в политиката", допълва Елиът. Затова експертите призовават към няколко курса на действие за спиране или поне забавяне разпространението на фалшива научна информация. Първо - учените трябва да вършат по-добре работата си по оповестяване на своите проучвания. Освен това обществото трябва да започне да обучава младежите в средните училища и гимназиите по какъв начин действа истинската наука. По този начин, когато пораснат, те ще могат да забелязват лъжливите изследвания. Експертите призовават и държавите да подобрят финансирането и да се отнасят по-добре към местата, където се извършва реална научна дейност. Търсачки като Google трябва да елиминират изследвания, които са разобличени от научната общност. Като пример се посочва, че проучването на Уейкфийлд все още може да бъде открито в мрежата. Институциите трябва да упражняват мониторинг на интернет и да изпълняват "контрол на щетите", ако забележат некоректна информация. И накрая учените се обръщат и към самите хора да избягват изкушенията от разпространение на съмнителна информация в социалните медии. http://nauka.offnews.bg/news/a_3/a_73358.html?preview=ok
 15. 1 1 харесано
  За да не бъда голословен, събрах съвсем общи и популярни новини като основания за написаното от мен по-горе. Може би тия, дето нямат основни положения, поне да уловят общия смисъл. Може би тия, дето са по-наясно не са осведомени и актуализирани какво става по световните технологични арени в битка за новите технологии: ================================== https://greentech.bg/archives/67424 - Нови графенови батерии се зареждат за секунди и работят почти завинаги ============== http://www.ecars.bg/blogs/techno-1/905-graphenano-ispanska-bateria-elektromobili-1000-kilometra-probeg Испанска батерия за 1000 км пробег и 8 мин зареждане тестват в германски електромобили ============ https://blog.a1.bg/2017/01/30/бъдещите-батерии-на-нашите-смартфони/ https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2016/08/21/2814719_pochti_perpetuum_mobile/ http://stroitelstvoimoti.com/откритие-графен-солена-вода-ток/ https://www.monitor.bg/bg/a/view/49989-Водна-батерия-се-зарежда-за-30-секунди ============= А ето и по-сериозно и научно за материалът-чудо, наречен "графен" https://www.researchgate.net/publication/283854519_Graphen_Bulgarian =================
 16. 1 1 харесано
  Даа. Пелтие елементи....Мерси.
 17. 1 1 харесано
  Ама Скуби ти с 2, и с 4 KW можеш да си произведеш топлата вода аламинут! В проточен бойлер доста по-малък (в пъти) само от ротора на тази машина! Има да. За Пелтие ако говориш, даже е желателно да е така защото пелтието е с ниско КПД. Май има сушилни и бойлери с топлинна разлика.
 18. 1 1 харесано
  За какво е постояното афиширане на нарцистичния комплекс и мегакомплекс за превъзходство/малоценост? Какъв е смисъла да се афишират комплексите пред "рационално мислещи и разбиращи хора"? Поставят се въпросите и се обсъждат Развива ли науката успешно (пита се например )? Да . Няма да го доказвам, защото ми е писнало от нарицисти , психопати и коплексари, нека да им звучи като пропоганда, боли ме к..а Как? Най-значимите открития, идеи, тенденции и направления са продукт на съвременната наука едно е да откриеш че плесента е антибиотична съвсем друго е да разчетеш човешкия геном - несравними по значимост за мен Няма да го илюстрирам, защото ми е писнало от нарицисти , психопати и коплексари, нека да им звучи като пропоганда, боли ме к..а Защо така се развива науката? Защото разполага синструментариум (технологично не сме ерата на електронните лампи.,,. а в тази на на изкуствения интелект,),. има и солидна база, на която да е стъпила. ====== Следователно, по-горе съм обобщил и констатирал нещо, а не съм правил пропаганда..
 19. 1 1 харесано
  Глей сеа - за 5 минути, убиват мечтите на "гениите". Лоши хора! https://www.youtube.com/watch?v=QU_zV6Eq97I ... Интересното е, че накрая, пак се прокрадна идеята, че понеже човечеството не знаело всичко, значи ... можело да открие нещо, които да позволи да се направи вечен двигател?! (блажени вярващите - тяхно е Царството небесно) ...
 20. 1 1 харесано
  По размяната на реплики между Ресавски и Фружин. Трябва да се отчете, че по време на завладяването на Панония и бившата римска Дакия от маджарите, аварите са вече в по-голямата си част християни и като такива са се припознавали като поданици и на източно франкските крале и на моравските князе и на българските владетели. За целта е основано специално архиепископство в Залцбург - християнизация на аварите. И въпреки че по времето на Карл Велики аварите са вече отдавна в упадък (вмирисана мърша) те оказват доста ожесточена съпротива като на практика воюват срещу франките с не повече от 1/3 от потенциала си. Като цяло една част от хаганата е колаборационистки настроена , друга е пасивна и една се съпротивлява. Въпреки това е нужно повече от десетилетие на франките и включване лично на самият Карл и синът му Пипин , масово преминаване на славяните към франките и ….удар в гръб от българите ...за да се сломи окончателно съпротивата на аварите.
 21. 1 1 харесано
  Фружине защо държиш на всяка цена да покажеш пред всички, че не си чел Гестата ? А пък ако си я чел, то въобще и не си я разбрал. Или следваш олимпийския принцип - важно е участието, не постижението ! В Gesta Hungarorum Български цар няма ! НЯМА ! Има анонимен ДУК на България ! Главният противник на маджарите е....ИМПЕРАТОРА НА ГЪРЦИТЕ В КОНСТАНТИНОПОЛ ! Сума ти пъти го споменават ! Хем е император на гърците, хем е в Константинопол ! За да няма грешки и подобни на твоите тълкувания ! И там където гърците са победени от Арпад и се давят в Тиса , мястото е наречено "Гръцко пристанище" ? Какъв български цар плаща на ромеи бре Фружине ? И защо ? Че Византия има в излишък войски и не наема тя самата, а отдава под наем ? Времената са първите години на X век ! Това е реалният Симеон (не приказния СалТан) и ДА, той плаща ...ама не на ромеи , а на печенеги ! Що не ги споменават в гестата ? Щот маджарин като чуе за печенег …пълни гащите ! По второто ти "изказване" - къде има "автономни ромейски владения " в България като цяло и в Тракия "например" ? За № 3 - става въпрос за крайно несериозно(лигаво) отношение от твоя страна. Хайде стига си се хващал за тази Геста - издиша като сериозен източник за историята на България него време, разберете го. Всеки..всеки , а ма не е всеки. Лъвския пай отива при франките на Карл Велики. Когато войските му превземат "столицата" на аварите обградена с множество дървени огради и жив плет, те са смаяни от количеството злато и скъпоценности които намират сред тези (не мога да се сетя сега точното определение на франките към аварите - нещо от типа на дрипави, западнали ) отрепки. Огромните съкровища на аварите грабени ,трупани и съхранявани в продължение на два века, потеглят натоварени на безброй волски каруци към Франкия. За Крум остават уж трохите...ама и те не са малко , защото малко по късно една негова армия цъфва пред очите на ромеите цялата в желязо. !!! И то след поразиите на Никифор който батисва хазната му. А..де ? Няма нищо интересно. Историята вакуум не търпи. А и хората са го знаели и записали (казват ни го). Да дадем думата на нашия добър познайник и приятел на България - негово преосвещенство абат Регинон Унгарското племе извънредно диво и по-жестоко от всякакъв звяр ….напуснало скитските си владения ...прогонено от своите селища от съседните нему народи наречени печенеги - тъй като последните го надвишавали по численост и храброст ! Та , ако не бяха маджарите щяха да са …..баджанаците. Първо маджарите се спират на север от долни Дунав и се пробват ….за късмет, тогава Симеон ги отблъсква. Щат не щат маджарите си търсят друго място за гнездо и то по-далече от ...печенегите. Ако не бяха те, мястото им заемат следващите - именно пацанагите. Както и виждаме от историята и те седят пред Долни Дунав и ..клечат. Чакат ! Силна България - чакат, следва силна Византия - чакат, ...слаба Византия - юруш !!! Сходни са последвалите събития и със следващата генерация синове на степта - куманите. Ако сравнително бързо унгарците не бяха се интегрирали в християнско-европейската цивилизация и създали едно жизнено-боеспособно кралство - неминуемо щяха да последват съдбата на аварите. Така и трите големи номадски вълни идващи от степта се разбиха в тях - печенеги, кумани, татари.
 22. 1 1 харесано
  Китайците имат разработен тролей на кондензатори. Преди няколко години го тестваха в София.
 23. 1 1 харесано
  да. Проблема с позоваването и цитирането, ще става все повече компрометиран... Ето и поредния пример: https://www.dnes.bg/science/2018/07/20/s-pari-vsichko-stava-falshivo-izsledvane-v-nauchen-jurnal.382801 С пари всичко става... Фалшиво изследване – в научен журнал! | Dnes.bg Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. "Монд". Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това. Журналисти от две германски медии - в. "Зюддойче цайтунг" и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology "резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия". "Изследването бе фиктивно, резултатите от него - изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват", уточнява "Монд". "Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април", допълва изданието. Сайтът на "Монд" предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия. Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследването, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани. ============= Само да спомена че както и навсякъде, масово е ползването на материали, които никой не проверява, не разглежда критично, а отново се опира на инстинктивната патерица на "щом го смятат за истина, значи е така". Също така - удобството още да намериш подходящ материал, който да е в съзвучие и да консонира на личните ти убеждения, носи чудесно усещане за облекчение и разтоварване. Това се оказва достатъчно - за толкова много хора, които именно това им трябва и това им е приоритет. Проблема с горното още повече задълбочава доколко е коректно просто да се пускат линкове (дори както е и в случая, защото и тази публикация може да бъде "фалшива информация" ) . и колко голяма става отговорността за личната отговорност спрямо това, което избираш да се информираш и формираш мнение, отношение, позиция... ЗАблудата дебне отвсякъде и това не е параноя. Твърде много заучени и заварени положения от битовия реал, ще се наложи да се променят. за който му стиска, и си го позволи.
 24. 1 1 харесано
  Извинете, но е налице проблем. Както и по-горе, на друг форумен корифей, и тук се намесвам само за да отбележа някои основни положения. - Проблем е, че използвате множествено число и се явявате говорител на някаква несъществуваща "група" единомислещи. Да ви напомня, че там където много хора мислят еднакво - не може да има познание, защото нито един от тях не мисли. Мисленето е едно, но продуктите на мисленето се определят строго индивидуално, според качествата и особеностите на "мислещия". така, че - ако има "еднаквомислещи", намя мислещи. - четенето на текст, не е еквивалентен на прочита му. Доколко "прочита" на текст, може да се нарече "разбиране" е вече доста условен казус. Коректно би било да започнете своите последни думи примерно така: "аз лично, разбрах от прочетеното, че трудолюбието ...". Това не пречи нищо такова, аз лично, да НЕ съм написал. Което е и пример как личното пристрастие изкривява възприятията, и така - интерпретацията, само и само да докара до нужното съответствие за 'четящия'. С няколкото си кратки обмени на думички, вие сам направихте блестящ пример за пристрастие и ролята му за... "научното ви мнение". Пристрастието може да даде тласък, да подаде нужния мотив - да "изградите, с много усилия и труд научното си мнение. Но това с нищо не променя неговата ограниченост именно поради ПРИСТРАСТИЕ. Не Пишещия тия думички анонимник, в някакъв си форум, е проблема в случая, а това че съвсем открито вие сте под силно влияние на пристрастие. Има хора при които това влияние е по-малко, при други - е повече. Имат си корелация сред други техни психични и характерови особености, които в случая не са важни и не ги коментирам. Пристрастието най-често се проявява като 'предпочитание'. Затова вежливо и предпазливо ви "проверих" с въпроса - защо имате точно предпочитание към определено обяснение, с идеята че "то единствено обяснява"... Вие, разбира се не ми отговорихте, но и не го очаквах. Излишно е да реагирате гневно или негативно - за мен това няма никакво значение, но ако ви е възможно спестете си го, защото така още повече засилвате изкривяването във възприятието и това рязко и директно се отразява в интерпретирането на това, което сега пиша. После - отново ще напишете нещо, което вие сте прочели, а не защото аз съм го написал... И така тече едно разминаване... сякаш до безкрай. Това се случва непрекъснато из всички теми и раздели... ( с много малко изключения ). С нищо не ви заплашва да осмислите това, което пиша в момента. Това само би ви донесло евентуални ползи, в случай че го вникнете и се опитате да го вземете предвид. Пак повтарям че за мен това няма никакво значение, нито имам нужда да ви убеждавам в нещо, нито имам отговорността да го правя или пък нещо ще спечеля или играя еговите си игри. Това си е само за вас самия. Ако вие имате наистина задълбочено отношение към онова "на което сте посветили живота си" би имало смисъл да преодолеете силния ограничителен момент на пристрастието... Така бихте си дали възможност да издигнете труда си на съвсем ново ниво... Според мен - го заслужавате и единствено от вас зависи. Опитайте да запазите спокойствие, ако са налични негативни реакции, оставете ги да отшумят. Ако не се фиксирате в тях, те имат простото свойство да си отидат със скоростта с която са се появили. Чак тогава си давате шанс да погледнете възможно повече трезво... Това са поне базови умения, а се чудя защо толкова хора дори насред форума си създават проблеми на себе си, които се отразяват и в комуникацията помежду им. Налице са множество от стратегии и прийоми, в теоретичен принципен, и практически план - за измъкване от влиянието на пристрастието. Това само показва, че много хора са забелязали колко вредно е неговото влияние, особено когато става въпрос за ПОЗНАНИЕ... Това че в личния живот всеки човек живее и се основава на пристрастия, няма особено значение и е просто част от живота на средностатистическата човешка личност. Но когато се касае за ... ПОЗНАНИЕ - вече пристрастието се явява ограничение и става важно да се реализира начин да се преодолее и/или заобиколи. (като това никак не е лесна задача, но поне издава сериозно отношение и разбиране към проблема)
 25. 1 1 харесано
  Разбрахме, че трудолюбието е грях, че да имаш изградено (с много усилия и труд) научно мнение е нещо лошо и проблемно, че от многото хипотези да предпочиташ една е голям проблем за...когнитивната крива. И от всичките Ви писания не разбрахме имате ли въобще нещо по същество да кажете, примерно защо не Ви харесва на Вас лично доминиращата хипотеза. И не мисля, че някой особено се вълнува дали имате претенции или нямате. Успех и на Вас във Вашата област, която и да е тя.
 26. 1 1 харесано
  Включването ми в темата беше коментар на съвсем друг пишещ, защото стана въпрос за "музикални основания". Вие сам се закачихте. Написах каквото беше нужно. Обясненията не са критерий за ничия истина. Обяснения могат да се реализират по много начини - всичко опира до потребността от тях. Но пристрастието определя нуждата "да е една истина, във вид на "само едно обяснение може да е" - това използвах за да напиша някои съображения относно... написаното в темата, а не за историята. Мен историята не ме интересува с нищо, мен пишещите ме интересуват какво, защо, как, кое... особености, тенденции, идеи, прагматични и когнитивни криви... и от време на време просто надниквам. За втори и последен път ви пожелавам успех! Продължете си спокойно, вие сте с претенции, аз - нямам такива.
 27. 1 1 харесано
  Съдържанието на всяка тема, се състои от пишещите в нея. А всеки пишещ, където и да е, каквото и да е - е автор на собствения си профил и всяко написано е автограф. Идеята че като се пишат мнения, с идеята че те са безпристрастни, щото изглеждат 'научни' е малко наивна. Пристрастието наднича непрекъснато и навсякъде. проблема за всяко познание е именно това. Можете да пускате каквото и да е, но пристрастието е това, което ви кара да подбирате от всички други възможности и вероятности, хипотези и обяснения, във вашата версия на "само една хипотеза, може да обясни"... А шегата за 'пророкуването' е повече смешна, но и показателна. Не бог насочва към истина някаква си, а личното пристрастие, дълбоко стаено в тъмните кътчета на несъзнаваното и дърпащо конците на "куклата". Това че го пиша открито, не означава че това е някаква фикция. Това е проблем с който научната общност се опитва да се справи въвеждайки непрекъснати правила, ограничения, условия... И пак - продължава да е проблем. И е проблем не на науката, това е човешки проблем, защото и науката също се прави от хора, на които нищо човешко не им е чуждо и далечно. Проблемите на науката се коренят в човешките проблеми и конфликти. Няма значение коя е науката, но именно в историята най-много и подходящ мегдан има за личните пристрастия. И най-добре именно в нея пристрастието му е възможно да се маскира като подбор на 'нужната версия' и сериозен труд същата да се представи като 'достоверна'. А зад нея, стои личното пристрастие на "трудолюбеца"...
 28. 1 1 харесано
 29. 1 1 харесано
  Историкът е пророк, който се вглежда в миналото. Като не ви "бърка" какво мислят историците, недейте четете из този форум.
 30. 1 1 харесано
  Разстроен съм. Данните за бежанцитеткоито подържаме в нашия град ме удивиха и хвърлиха в тъча. Най много бежанци издьржаме от Демократичен Афганистан - 22 905 афганеца ! След това от Демократичен Ирак 7 400 ! От тоталитарна недемократична Сирия са само 3 500 ! Шок ! Хората бягат от демократичните мирни страни повече отколкото от диктаторския режим ? Нямам обяснение ?
 31. 1 1 харесано
  Карай докато те кара съветвам и аз. Сутрин ако запали, по пътя не би трябвало да имаш проблеми изобщо. Работи ли двигателя, електричеството вече идва от него (двигателят върти алтернатор /да не казвам динамо, не е) и зареджа съюо акумулатора. Електричеството при работещ двигател е преобразуваната енергия (химическа запасена, през топлинна, през механична, та електрическа) от горивото. Реално при двигателите (дори и безниновия) моцеш да откачиш едната клема и двигателят ще продължи да работи. На практика в днешните коли това мже да доведе до повреда заради многото елекроника вътре, така че не го прави. Ако изкаш да ти е спокойно (все пак нали спираш по пътя) всеми си нов с тене или ено устройство (с акумулатор) дето може да зарежда акумулатори на път. Има такива, както и обикновено зарядно, за предпочитане не от най-евтините ако не си добре запоснат с електриката.
 32. 1 1 харесано
  Чия 'преса'... Щото в днешно време всичко се пише за всичко. Проблемите с четенето на пресата са, че отдавна няма никаква връзка между това, което е написано и това, което се случва. това създава сериозни изисквания за критичност, осмисляне, проверки и вникване и очевидно доста хора карат на старите инерции, при които се подбира "на кого да се вярва" и след това се поема "безкритично" каквото се списва, говори, показва... старите версии на 'по телевизията дадоха', 'по радиото чух', във "вестника пише" - отдавна са излезли от адекватност, но навиците и удобствата са велика сила. Именно заради това прогагандата разчита именно на тях. Можеше да се осведомите преди да пишете, че първият завод за батерии ГИГАФАКЧЪРИ е едно от символите на визионерството на МЪСК. Дори и заради това че самия завод стана първия в света при който цялата енергия за производствения процес, се генерира от слънчеви панели... ЦЯЛАТА ЕНЕРГИЯ за цялото производство на батерии!!! А дали ви прави впечатление защо името на завода е "гига"...? :) След същия завод такива се строят в различни места по света. Последния такъв ще е именно в Китай - типично по китайски, се замисля грандомански вариант... От друга страна в Китай започнаха да строят заводи за батерии и други производители. Защото... Познайте кой е най-големия пазар на електромобили в света и именно заради него ще се преобърне коритото на завареното нефтено статукво в автомобилостроенето?... И това има своята дълбока причина - грандоманщината в китайските мегаполизи породи най-големите проблеми със замърсен въздух на планетата... и в търсенето на решения... Та така - чудесно е да се чете 'пресата', но в днешно време има значение "кой й е автора"...
 33. 1 1 харесано
  Не искам да урочасвам работата , да не стане някоя издънка, но колата ми купена преди 11 години - 2007 година , японска обикновен дизел кара още с оригиналната си стартова батерия ! 11 години !?! Не съм барал батерията, не съм я отварял, не съм наливал никаква вода в нея ! Какво има вътре - желе или вода не знам ? Чета в книги и интернети пише че една батерия кара от 2 - 4 до 7 - 8 години ако имаш късмет ! Моята е 11 годишна кара 12 тата и е на 100 000 км? 2 или 3 пъти като нова я изтощих заради запалени фарове цяла седмица ! ( Колата е автоматики , сигурно без да искам съм бутнал някое лостче и фаровете са разреждали колата цяла седмица ) От фирмата ми казват че батерията ми е стара. Мой приятел казва - карай с батерията докато те кара. За мене няма проблеми да карам ама ... ако закъсам на пътя за България някъде в Сърбия, или Гърция или някъде в Италия, Германия заради акумулатора ( стартовия ) какво ще правя ? Направо не знам - да купувам ли нова батерия или да карам с оригиналната ? Ако сутринта колата не запали за мене не е никак стращно. Ще си купя нов и ще го сложа ! Ами ако стане на дълъг път ?!? Аз даже зарядно устройство за акумулатори нямам ! Едно време със савецката кола хванах мускули да снемам акумулатора и да го зареждам и да го слагам пак на колата. Сегашния акумулатор си е една известна фирма нищо особено. Няма да пиша марката да не стане че е реклама. Не знам сега като ще пътувал за България да купувам ли да сменям ли (стартовия) акумулатор ?
 34. 1 1 харесано
  В книгата за него май пишеше, че са с течно охлаждане, но не помня капсуловани (необслужваеми) ли са... Иновативен просукт е. Той ако си ги е проектирал, няма лошо по някое време и китайци да ги правят по лиценз, аз съм за ако тов юе доведе до по-ниска цена (не за сметка на безопасността и качеството!). При LI-ion, мисля, че 75% от масата е опаковки (можеби + упр. електроника). Това с цел безопасностст, понеже реагентите са мн. активни. Самсунг нали станаха известни - хем искат да е компактна батерията, хем да ползват по-евтини менбрани и фолиа, което води до по-лесно спукване (разгерметизират се) при по-ниското налягане в самолета и резултатътъ беше запалени батерии и забрана за някои смартфони от марката. Който е летял в самолет може да е забелязал, че налягането в самолета е по-ниско отколкото на земята, дори и на врх (Вихрен ). Това личи по добре запечатаните опаковки на храни - кроасани и подобни. Надуват се все едно са напомпани, почти до пръсване.
 35. 1 1 харесано
  Душко тук е прав Амазонски. България и Русия влизат в ролята на варварски покрайнини по отношение на САЩ. Има твърде много неща, които се появяват при нас от нищото, просто защото са отгласи от центъра. Самото разделяне русофили-русофоби. Допреди няколко години то бе комунисти-демократи и изведнъж се отмести- напълно ръкотворно деяние. Разните му там вегани. В България такива никога не имало и изведнъж се появяват с огромни претенции. Че и ги показват по медиите (както казва един приятел, с който съм съгласен "Защо ги показват по телевизията? Да им теглят един бой в управлението и втори път няма да правят циркове"). Смъртното наказание. Ако няма обществено обработване от медиите сигурно около 95% от българите ще са за и при това без този въпрос изобщо да има обществено значение. Правата на гейовете и истанбулските конвенции. На нашето общество винаги му е било безразлично какво става с тях, какво искат, защо го искат. И изведнъж това става проблем. Същото е ако щеш и с извънземните. До вчера не знаехме какво е това, а днес българи от село се срещат с тях по американски тертип. Същото е и с Мъск. Ако не го рекламираха катадневно по телевизията никой нямаше нито да знае кой е той, нито какво прави. Още по малко пък да се интересува от него. При това рекламата която му се прави не е наша-родна. Това са си американски неща, които просто са преведени. И като порови човек в интернет на какво попада? Реклама и критика на Мъск, които пак не са родни, а просто превод от английски. Целият този спор който го водим за и против Мъск отдавна се е състоял в англоезичния интернет, тъй като ние и от двете страни използваме англоезични автори. Същото го забелязвам прочее и със войната в Сирия която следя. Нея я обсъждам и с приятели в реалния живот. Това няма да го забравя. Сидим си ние под ореха и си пием биричка и аз разказвам да Идлиб, ан Нусра, (тогава) и прочее и ме прекъсват "Махни ги тия цигани, кажи какво става със САЩ и Русия". Дълго мислех- а защо не ги интересува ако ще половин Сирия да измре, а ги интересува САЩ и Русия. Обаче ми светна. Заради медиите, това което се набива в главите на хората. Гледаш от телевизията репортаж; В Сирия се случи еди какво си- 30 секунди, САЩ реагираха така -3 минути, ЕС реагира така 3 минути, Русия реагира така -2 минути. И човек остава с впечатление, че не е важно какво се е случило в Дамаск, Алепо или Деир Зор- важното е какво казват по въпроса във Вашингтон, Брюксел и Москва.
 36. 1 1 харесано
  Има много руснаци които са фенове на Мъск. Същата история и с така нареченият " лунен заговор " Като ученик гдедах един американски филм - "Полета на Кепри Корн" или някак си така се казваше сюжета беше че НАСА не са летяли до Луната. Филма беше не руски а американски и в комуняшката преса нямаше нито 1 ред който да поставя под някакво съмнение полета до Луната по програмата Аполо. Вярно е, казваха че е скъпа и доста безсмисленна програма , но това е друг въпрос.
 37. 1 1 харесано
  по метода на изключването, неравноделните тактове(характерните за БГ) не може да са славянски - няма ги никъде извън българското землище. Не може да са тюркски - абсурд - ясно е защо. Остават две възможности: местни и наследство от така наречените прабългари. Първият вариант е леко с "кашкавалени крака", защото както при славяните, отсъстват извън БГ землище, а местните , според това, което говори историята са били наричани траки, с общи езици и обичай и тези същи местни са обитавали почти целите балкани + днешна Румъния и част от северното причерноморие, до Азовско море.( евентуално решение при този вариант може да се намери ако наречените траки не са точно траки. По-точно да не са били толкова близки, колкото се знае до момента. Близоста да е била единствено в пограничните междуплеменни райони) Остава вторият вариант, с българите, но и там има проблем. За да се изпълни условието , те би трябвало да са мигрирали накуп(защото са един вид анклав в Европа) и да са били много повече спрямо всички местни(но тук, генетиката не е на същото мнение), за да имаме днешния резултат. A akо в действителност са били много повече, то изниква, съвсем логично, нужно ли е било да сменят език. Като основа е добре. Сега се чака истински специалист за да доразвие в детайли......
 38. 1 1 харесано
  Щом оцеляват като държава 250 години няма как да са били една шепа хора.
 39. 1 1 харесано
  До къде го опряхме, британски водолази да бъдат обявявани за гадни русофили... В интерес на истината Мъск е сериозно критикуван и в Европа и в САЩ и то не от русофили.
 40. 1 1 харесано
  Има самое едно общо. Не виждам къде е визията на визионера ? Електромобилите са по - стари от автомобилите. И Маск няма нищо общо с откриването им. При нефтената криза 70 години на миналия век пак станаха актуални, но се оказа че са СКЪПИ = БЕЗСМИСЛЕННИ ! През 21 ввек също имаше пик в цените на нефта , повиши се екологичната култура на хората. Аз съм с ДВЕ РЪЦЕ за екологията , ама зелената мафия жестоко експлоатира тази хубава идея. така както Светата Инквизиция експлоатираше християнските идеи и както Кромуел, Якобинците, Маркс , Енгелс , Ленин , Сталин експлоатираха идеите за равноправие. Доколкото съм чувал великите акумулатори на великия визионер И Маск са .... китайски ? В конструкцията на самата кола - 4 колела , кормило , педали, скорости за преден и заден ход, каросерия, шаси, спирачки ресьори няма нищо револбюционно ? Разбирам ако Великия Визионер беше измислил някакви акумулатори които не замърсяват жестоко природата при производството си и са достатъчно евтини бих бил първият който ще му снеме шапка ! Нима си мислиш , че аз съм някакъв десен, бесен реакционер който е против електричеството и държи на нефта ? Нищо подобно аз съм зха екологично чистата кола. Честно произведена и честно купена. А не прогпагадна продукция от няколко хиляди дотирани коли с китайски акумулатори. ( само по себе си какво производство са акумулаторите китайски , канадски или мексикански или холандски ) Аз просто не виждам къде е визията , виждам пропагада и използване на пари на данъкоплатеца. Навремето параходите смениха платната , влаковете смениха конете и дилижансите , рано или късно и леките коли ще си заминат. В това не се съмнявам. Дали това ще стане в 2050 или в 2222 или 2 300 година не знам но ще стане.
 41. 1 1 харесано
  По-късните Б-36 имат таван от 17 000 метра височина. МиГ-15 има 15 000 метра. И не е само разликтата от почти два километра в тавана. На такива височини МиГ-15 практически не маневрира. Скоростният диапазон в който ще остане във въздуха е изключително тесен. Няколко километра по-бавно и ще изпадне в свредел. Няколко километра по-бързо и следва загуба на управляемост, или дори структорни проблеми. Докато Б-36 си е съвсем управляем на големи височини, заради огромните крила и 10-те двигателя.
 42. 1 1 харесано
 43. 1 1 харесано
  Неравноделни размери се използват в народната музика на всички арабски, иcлямски и тюркоезични републики в региона на Северна Африка,в някоя южно африкански републики,във всички тюркоезични републики на бившия Съветски Съюз, във Индия, Пакистан, Турция и всички балкански държави в това число и България.
 44. 1 1 харесано
  Даже сегашна България произвежда електрокари, мотокари и всякакви кари. Което не е ясно каква корелация има с визионера Мъск. Който незнайно защо, се оказа най-страшният враг на Тутраканската селищна система. Вярно че изхвърли Русия от комерсиалната космонавтика, но това не е причина да бъде перманентно оплюван от всички русофили.
 45. 1 1 харесано
  Правилно. Можеш да регистрираш само онази реалност, в която се самоосъзнаваш, която е достъпна поне в някаква степен на сетивата ти. Защо е клоака тази твоя реалност е въпрос личен и интимен, който няма отношение към никой друг освен теб. Писането е следствие, функция, сянка на мисленето, културата, възпитанието, ерудицията, емоционалната зрялост, когнитивните способности, наследствеността, нивото на социализация и информираност на самия субект в случая. Нищо повече.
 46. 1 1 харесано
  Едно неюо от Фейса ми (не е мое). Стабилизираю жироскоп
 47. 1 1 харесано
  След разобличаването на др. Мъск пред другарския съд е време таварищите да научат ваз да прави коли и роскосмос как да изстрелва ракети...
 48. 1 1 харесано
  Днес случайно попаднах на едно много любимо стихотворение, което бях открила като малка и се сетих как през годините съм попадала на много хубави стихове от различни автори. Интересно ми е да прочета и вашите любими стихотворения и понеже не намерих подобна тема реших да създам една. Имаме тема за любими книги и цитати, нека споделим и любимите ни стихотворения. Ако Ако владееш се, когато всички треперят, а наричат теб страхлив; Ако на своето сърце едничко се довериш, но бъдеш предпазлив; Ако изчакваш, без да се отчайваш; наклеветен – не сееш клевети; или намразен – злоба не спотайваш; но… ни премъдър, ни пресвят си ти; Ако мечтаеш, без да си мечтател; ако си умен, без да си умник; Ако посрещаш краха – зъл предател еднакво със триумфа – стар циник; Ако злодеи клетвата ти свята превърнат в клопка – и го понесеш, или пък видиш сринати нещата, градени с кръв – и почнеш нов градеж; Ако на куп пред себе си заложиш спечеленото, смело хвърлиш зар, изгубиш, и започнеш пак, и можеш да премълчиш за неуспеха стар; Ако заставиш мозък, нерви, длани и изхабени – да ти служат пак, и крачиш, само с Волята останал, която им повтаря: „Влезте в крак! Ако в тълпата Лорда в теб опазиш, в двореца – своя прост човешки смях; Ако зачиташ всеки, но не лазиш; ако от враг и свой не те е страх; Ако запълниш хищната Минута с шейсет секунди спринт, поне веднъж; Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой – ще бъдеш мъж! Автор: Ръдиард Киплинг Превод: Стоян Медникаров If by Rudyard Kipling оригинала If you can keep your head when all about you Are losing theirs and blaming it on you; If you can trust yourself when all men doubt you, But make allowance for their doubting too; If you can wait and not be tired by waiting, Or, being lied about, don't deal in lies, Or, being hated, don't give way to hating, And yet don't look too good, nor talk too wise; If you can dream - and not make dreams your master; If you can think - and not make thoughts your aim; If you can meet with triumph and disaster And treat those two imposters just the same; If you can bear to hear the truth you've spoken Twisted by knaves to make a trap for fools, Or watch the things you gave your life to broken, And stoop and build 'em up with wornout tools; If you can make one heap of all your winnings And risk it on one turn of pitch-and-toss, And lose, and start again at your beginnings And never breath a word about your loss; If you can force your heart and nerve and sinew To serve your turn long after they are gone, And so hold on when there is nothing in you Except the Will which says to them: "Hold on"; If you can talk with crowds and keep your virtue, Or walk with kings - nor lose the common touch; If neither foes nor loving friends can hurt you; If all men count with you, but none too much; If you can fill the unforgiving minute With sixty seconds' worth of distance run - Yours is the Earth and everything that's in it, And - which is more - you'll be a Man my son!
 49. 1 1 харесано
  Теофил дьо Вио Пред мене мрачен гарван грачи и сянка някаква снове; лисица с невестулки две притичват вместо минувачи; без кон останах сред поле, лакеят ми пък падна зле; отекна гръм, след него — втори; яви ми се незнаен дух; Харон да ме повика чух; пред мен земята се разтвори. Към извора поток се връща; по кулата се качва бик; скалата пусна кръв за миг; усойницата вълк прегръща; пресякла полета му смел, змия разкъсва цял орел; бушува огън в ледовете и слънцето е тъмнина; ще падне бледата луна; дървото ходи — я го спрете…
 50. 1 1 харесано
  едно мое любимо стихотворение като бях малък. Естествено на класика Пушкин: Обичах Ви - Пушкин Обичах Ви. Навярно любовта ми не е угасла в моята душа, Но нека вече тя не ви тревожи. Не искам с нищо да Ви натъжа . Обичах Ви безмълвно, безнадеждно, ту с ревност, ту със страх, необясним. Обичах Ви, тъй искрено, тъй нежно Дай, Боже, да Ви люби тъй любùм. Я вас любил: любовь еще, быть может, В душе моей угасла не совсем; Но пусть она вас больше не тревожит; Я не хочу печалить вас ничем. Я вас любил безмолвно, безнадежно, То робостью, то ревностью томим; Я вас любил так искренно, так нежно, Как дай вам бог любимой быть другим.
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...