Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители

 1. scaner

  scaner

  Потребител


  • Харесвания

   50

  • Брой отговори

   6723


 2. Last roman

  Last roman

  Глобален Модератор


  • Харесвания

   40

  • Брой отговори

   16868


 3. Янков

  Янков

  Потребител


  • Харесвания

   25

  • Брой отговори

   666


 4. Малоум 2

  Малоум 2

  Потребител


  • Харесвания

   21

  • Брой отговори

   4094


Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание от 20.10.2021 in Отговори

 1. А ти като имаш в колата колан, въздушна възглавница и застраховка, какво ти причи, че аз карам пиян? Защо е забранено?
  8 8 харесвания
 2. Поредният идиотизъм. Имало държавен тероризъм срещу обществото, виждате ли. А как наричаш идиотите като теб, които смятат че правилата за тях не важат и си мислят че могат да разпространяват зарази сред обществото? А как наричаш поредният идиот с ковид, който е решил че правилата за него не важат и е тръгнал да се разхожда по улиците, заразявайки всеки срещнат, защото според него и интернет идиотите няма нищо страшно и става въпрос за конспиративен заговор на масоните за печелене на повече пари? Аз си му казвам БИОТЕРОРИЗЪМ. Ха сега дайте да забраним и ваксините срещу шарка и други подобни заболявания сред децата. Защото и те са задължителни. Но понеже сме ваксинираме като деца и тези болести са стари, а не нови като ковида, нямаме нищо против тези ваксинации. Нали? Дайте да забраним всички ваксинации и да си върнем шарката, туберкулозата и други други подобни. Важното е да имаме право на избор. Най-вече правото на избор са какво да заразим другите. Писнало ми е от идиоти.
  8 8 харесвания
 3. Да не съм лекар. Агроном съм. Определено е много различно, но пък дава известна представа за проблема с който се сблъскваме. От друга страна аз къде да знам че ти наистина си лекар. Това е интернет форум и си е анонимен. Няма как да знам с кой коментирам и какъв си. Обаче това което твърдиш, за мен си е идиотизъм. "Ваксиниране с Истински , Проверени Ваксини, по Доказана с десетилетия технология изследвайки Не еддно Поколение". Откъде според теб да намерим доказана с десетилетия технология за борба с болест, която се е проявила преди две години? Или предлагаш да я караме на принципа - който оцелее има шанс след 50 години да се ваксинира с доказана ваксина. Останалите - два метра под земята.
  7 7 харесвания
 4. Медицинската необходимост се налага, когато част от обществото е дотолкова функционално неграмотна и облъчена от конспиративни теории, че не желае да поеме отговорност за опазването на здравето на индивида. Така че хипотезата за 'медицинския фашизъм' в конкретния случай е напълно неоснователна и служи за будалкане на баламите. А и извънредното положение изисква рестриктивни мерки, както при всяка пандемия в човешката история.
  7 7 харесвания
 5. моля дефинирайте този нелеп антиваксърски идиом 'медицински фашизъм', че е напълно безсмислен. Иначе забрана няма. Просто на публични места с висок риск от заразяване се допускат само тези членове на обществото, които са се погрижили за собствената и чуждата безопасност /ваксинирани, преболедували и такива с отрицателен тест/. Даже подобна мярка е закъсняла. В повечето европейски държави тя се прилага от няколко месеца. Ама нали ние все последни откриваме топлата вода...
  7 7 харесвания
 6. След дълга почивка (писане всъщност) реших да надникна във форума и да проверя как е науката в него. За жалост нищо не се е променило. Освен дъвкането и предъвкването на теми като произхода на българите и как да накараме македонците да станат българи няма друга активност (и по брой мнения и по брой теми). Прочетох горните немалко редове и може би това ще ми е за тази година. Хубави писанки, поредният организатор/философ, който ще ни покаже светлината, ако излезе от дома си може би. Разпада на обществото най-лесно се познава по многобройните организатори, реформатори и спасители които поднасят своята светлина. Освен, че темата не е за този форум, пълна е с политическа пропаганда, жонглира леко с история, леко с термини като "фашизъм", малко цитати за вкус и поредното "просветление" относно кое не ни било конституционно, пък елитите, пък как са станали, пък не знам си какво, пък чак и Моисей. Нови думички - компрадор.
  6 6 харесвания
 7. Пич, стига с тия глупости. Двама мои колеги починаха за последните 4 дни...единия не вярваше, че ще се разболее, а другия беше с хипертония. на 52-53 години само. След симптоми над 2 седмици и положителен тест за вируса в понеделник отиде в болницата защото вече едва дишаше и днес - айде. Още 1 колега е положителен а вируса, а двама други са карантинирани заради леки симптоми и понеже са работили с двамата заразени. А в цялата фирма сме 20тина човека. Така, че като видя поредната порция глупости по темата с вируса ми идва да хвана една здрава сопа и да удрям дето сваря, докато на човек му дойде акъла или отърва света от един тъпанар облъчен интернет всезнайко!
  6 6 харесвания
 8. не съм сигурен че те разбирам правилно, но да като че ли можем да приравним антиваксърите с маймуни....
  6 6 харесвания
 9. Вече на неваксинираните им е забранено да посещават: университети, фитнеси, молове, заведения, кина, басейни и др. Според Стойчо Кацаров "антителата не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19", но в същото време реши да започне да раздава сертификати на онези с първа доза (не е ясно дали ще идат за втора). Както знаем 85 процента от българите са против подобни паспорти и вчера излязоха на протест като скандираха под президентството "Защо предаде народа?". Разбира се, властта включи на режим игнор. Въпросът е как трябва да се противопоставим на тези мерки? Ясно е, че ще накажем Радев на изборите, но ковид сертификата може и да не бъде отменен никога повече така както е в чужбина от Португалия до Израел (страни с +80% ваксинирани).
  5 5 харесвания
 10. Дам, затова след като другарите антиваксъри се наспамиха, темата се затваря.
  5 5 харесвания
 11. ваксини срещу коронавирусни инфекции има от близо десетилетие, така че нито технологията е напълно нова и непозната, нито пък е експериментална.
  5 5 харесвания
 12. Искам да попитам всички келеши антиваксъри и почитатели на конспиративни теории - можете ли да изброите болестите от които няма опасност да се разболеете днес, само защото някой навремето си е провел непуполярни мерки и държавен тероризъм, за да предотврати тези заболявания за идващите поколения? Наясно ли сте изобщо относно проблематиката която коментирате, или просто си чешите езиците и се правите на големи правозащитници?
  5 5 харесвания
 13. Така е спор няма. Този факт обаче е установен от лингвистите на база сравнителното езикознание. Репликирах г-н Пейчев, тъй като той отхвърля лингвистиката и генетиката и ги смята за несъвместими с историята: Проблемът е, че ако забравим за лингвистиката и се опираме само до чисто историческите сведения в изворите, няма как да се направи каквото и да е заключение за естеството на книжовния славянски и до каква степен той се различава или прилича на моравския или българския. Пейчев цитира писмо на папа Стефан V. Ако се разгледа по-обстойно този извор, както и останалите свързани източници, "доказателствата в своята съвкупност" не доказват абсолютно нищо.
  4 4 харесвания
 14. Тантим, имам добри новини за теб. Вчера зададох въпроса „какво значи кандидат при прабългарите?“ на маг Фидан и срещу 5 лева получих обезпокояващ отговор: каквото означава при византийците - човек от личната охрана на императора или базилевса. Прежалих още 5 лева и го попитах, а какво общо имат прабългарите с титлата „базилевс“ , на което маг Фидан отговори, че най-малко в два престижни византийски извора Муртаг е титулован „базилевс“. Но не разбрах кои точно, щото ми поиска по 2 лева на извор. Тогава се обадих в радио „Ереван“ в рубриката „Безплатни отговори на ваши въпроси“ и попитах за прабългарското име „Турдачис“ – дали е алтайско или памирско. „Арменско“, каза веднага с гордост радиото. И ми прати справка, че Веско Бешевлиев в края на живота си загрял, че Турдачис не е прабългарско, а арменско име и това го е написал черно на бяло в хита си „Първобългарски надписи“, 1992 г., стр. 237. Я виж ти – отварям стр. 237 и кво да видя - няма лъжа, няма измама човече – точно тъй си пише. Излиза, че надписа върху саркофага с името на кандидата Турдачис доказва двата византийски извора дето Муртаг бил ромейски базилевс, а тъй и не ги разбрах кои са, щото не ми се даваха 4 лева за тоя дето духа. Но, ако си навит да си поделим разходите пак ще питам маг Фидан. Дето се вика – по 2 лева на човек. Кво правим?
  4 4 харесвания
 15. Последно време всички против ваксините започнаха да обясняват за някакви парава и свободи. Защо никога никой не поема някаква отговорност, а все за свобода говори Из Конституцията на Р. България: Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната […]. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на […] НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и правата и свободите на други граждани. Чл. 35. (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и морала или срещу правата и свободите на други граждани. Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата […] на другите граждани, както и срещу […] НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и морала. Чл. 52 (3) Държавата закриля ЗДРАВЕТО на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  4 4 харесвания
 16. ами пак пишеш глупости за конспирации, спекулираш с данни и директно лъжеш. Което показва само, че или си некомпетентен да говориш за пандемията, или имаш интерес от разпространяването на дезинформация.
  4 4 харесвания
 17. Хайде без политическа пропаганда и антиваксърска истерия, че ще излезеш в отпуска.
  4 4 харесвания
 18. Ваксинирайте се! а Дарвин се подхилква в ъгъла...
  4 4 харесвания
 19. Тантим, какъв би бил резултата, ако ти събера мислите за "прабългарите" от форума и ги натоваря на кораба "Вера - Су"?
  4 4 харесвания
 20. ОК. Науката се опира на два основни стълба. - първият е, че за разлика от останалите хора, хората които се занимават с наука знаят, че "нищо не знаят". Ако човек не подлага на съмнение това което е научил по времето на образованието си няма смисъл да се занимава с наука. - вторият стълб е придържането към научния метод и научните стандарти. Ако те не се спазват, трудът на учения няма да е разбираем за останалите учени и системата спира да работи. Всичко останало е следствие от тези две предпоставки и може да се моделира и променя с течение на времето. Кое според теб се нуждае от ремонт?
  4 4 харесвания
 21. Гръцката азбука е с корени и развитие от финикийската.Езика е индоевропейски.Останал е премного материал от него.Премного.... Тракийската азбука е само в главите на Гайд и Спараток , поради което е тайна и мистерия за всички нас.Тракийския също е индоевропейски език.Останали са малко глоси за съжаление.Някои автори виждат връзка с балтските езици , особено при северните ,,траки,, - даките. Пеласги , пеларги , беларги и най-паче булгарий най-вероятно са доиндоевропейско население(стелата от Лемнос) , част от втората вълна неолитни фермери. Това по отнощение на това кой от кого е крал аз - буки и веди. п.с. по останалата част не може да се вземе отношение , освен да сложим една измъчена терца (3-) за учителите ви по български език. може и верни работи да думате , ама никой няма да ви разбере на родния ни български език , щото начина ви на изразяване е неописуем.
  3 3 харесвания
 22. В конфуцианството постигането на цел е различно от това в западната политическа доктрина; ако Запада гледа на геополитиката като шахматна игра, където целта е да бъде матиран противникът, конфуцианците играят Го, или сумо, където целта е да бъде изтласкан противникът от кръга на техните интереси, не е задължително да бъде ликвидиран, тоест матиран. "Най-добрата война е тази, която е спечелена без да бъде водена", перифразирам Сун Дзъ. Така че за да се разбере стратегията на Китай по отношение на Азия, в частност, и глобално, винаги трябва да се има предивид тази основна разлика в мисленето.
  3 3 харесвания
 23. Джим Чанос е етнически грък и фирмата му се казва "Циник", тя се занимава с изкупуване на фалиращи фирми, човекът е истинска хиена, нещо като главният герой от "Хубава жена" изигран от Ричард Гиър, това между другото. Той е известен с "мечата" си позиция по отношение на китайския имотен пазар от поне десетилетие. Всичко, което казва в това интервю е истина, но не цялата. Не казва, според мен, най-същественото, че цялата тази имотна пирамида с гигантски мащаби е организирана и подддържана, досега, от китайската държава. Държавата я е създала, държавата ще я ликвидира. Процесът започна, цените на жилищата са замръзнали и според анализатори ще започнат да падат след началото на 2022. Цените за умопомрачителни: Това са средни цени, в Пекин цените са по 15 000 евро на кв. м. Естествено, че държавата е подхранвала пирамидата чрез заемите от банки - държавни и общински, а местните държавни бюрократи са правели бизнес с продажбите на земя за терени.
  3 3 харесвания
 24. Ха нещо ново. Дай да ги видим тези "доказателства в тяхната съвкупност". Кои например са тези два църковни събора (а може би един или пък три?) и какви точно решения са приети на тях.
  3 3 харесвания
 25. Да разведрим темата. От Фейсбук: "Представете си,че има 99,97% вероятност да не се насерете в гащите,но сте принуждаван да носите памперс - за всеки случай. А сега си представете,че трябва да носите този памперс,за да не би Вашите съседи да се насерат в гащите"
  3 3 харесвания
 26. Честно казано, нищо не разбрах от тези изчисления. Тръгваш с несъществуващ едномандатен район, после произволно приемаш, че един процент от населението ще се кандидатира. След това смяташ колко време е нужно на кандидатите да изложат програмите си и дали това време е достатъчно да бъде изгледано от зрителите и от всичко това правиш извод, че не всеки има право да се кандидатира за депутат. Малко като един влак има седем вагона, всеки вагон с 20 купета. На колко години е кондуктора
  3 3 харесвания
 27. Аз как съм те застрашил? Кой те спира да си сложиш две дози? Ако искаш се и предозирай с трета. Но аз какво общо имам в случая? Ти между другото използваш ваксини платени от антиваксъри защото 80% от обществото не са ваксинирани. Плюс това ваксинираните първо - разпространяват вируса и второ - боледуват от него.
  3 3 харесвания
 28. laplandetza, аргументите ти аз подкрепям. Ще те допълня, въпреки че не виждам смисъл, да се доказва нещо, което отдавна би трябвало да е ясно. Още през пролетта на тая година, доказах публично, на базата на процента положителни проби от направените, и предполагайки, че същия процент на ковидносители, които боледуват леко или никак - тогава доказах, с прости сметки, т.е. математика за шести клас, че повечето от българите вече са преболедували и следователно имат имунитет и следователно вече е достигнат необходимият процент от над 60% с имунитет. Тези сметки направих на базата именно на официалната информация която ни подаваха регулярно. Тогава капацитетите телевизионери, които били различни от маймуните (по Дарвин) ни обясняваха, че всички ще преболедуваме. Имаше едни подробни обяснения, защо след като всички ще преболедуваме, е нужно да има мерки - за да не се претоварят болниците. Оня третия генерал ако не се лъжа ни обясни, как болниците ще блокират, именно поради това че няма мерки. Но ето че още през пролетта, аз напрвих сметка, която показваше, че необходимият процент преболедували/т.е. с имунитет вече е налице. А от тогава до сега, продължавата да ни бомбардират с проценти, които първо изглеждат нереални, предвид факта, че още пролетта бяхме стигнали необходимия процент преболедували; и второ ако ги приемем и тях за верни, това означава, че вече процентът преболедували е много по-висок от необходимия за да бъде постигнат колективен имунитет. Плюс някакъв процент ваксинирани все пак има. Лапландеца, защо това което говориш е излишно? Нали си разбрал вече, че аргументите за или против мерките не пеят в градския хор? Без значение на това какви са аргументите, политиците ще наложат мерките. Защото проблемът е политически. Господ да ме пази от модератора, надявам се, да не казах нещо което не е трябвало да бъде казано! Но все пак, ако позволи, ще повторя, че политическият проблем КОВИД19, се решава... е вече знает как. Копчето е във вашите ръце, така както и копчето в ръцете на модератора е в неговите ръце.
  3 3 харесвания
 29. След като спорът е дали има или няма поле в кухината, защо трябва да се придържаме към класическата теория, според която няма поле, вместо към квантовата механика, според която има "някакво остатъчно" поле? И друго: Защо трябва да считаме въпросното остатъчно поле за "принципно ненаблюдаемо", а не за ненаблюдаемо поради технически ограничения? П.П. Тези бяха съображенията ми, когато ти писах, че постингът ти е противоречив. Ако съм те обидила по някакъв начин - извинявай!
  3 3 харесвания
 30. ми бъш, много пишеш нищо не казваш....
  3 3 харесвания
 31. Изглежда, че bgman13 е тук само да троли. Предлагам да не му се обръща внимание.
  3 3 харесвания
 32. Аспаруховите българи държат настрани славяните, но когато идва Крум, той влачи от аварско същата мешавица, която добре е описана за Кубер. Даже ако при Кубер има 2 поколения смесване, при Крум са към 10, т.е. на практика нов народ. А сместа е: местно население за Македония, Мизия и Тракия със славяни от Панония и българи на аварска служба. След Крум вече няма имунитет срещу славянските маси - те са приети за свои.
  2 2 харесвания
 33. Знаем, че даден надпис на гроба на тракийски търговец е написан на латински, а не на тракийски, защото макар и мъртав, латинският е добре известен език, с азбука, граматика и всички атрибути и или трябва да приемем, че латинския е станал официален в Тракия или че тракийския е бил идентичен с него. Ако обаче братята автохтонци извадят камък и надпис от тракийски цар, в който описва завръщането си от Троянската война и на него има достоверна дата от местния нотариус-ариец, то ще трябва да прием, че всъщност латините са взели езика си от траките и латинския е тракийски език. Това ще е меродавно в историята дакато италианците не намерят някоя латинска граматика с автограф от Мойсей. Макар написаното по-горе да е добре известно и утвърдено, при нас се появява изключение - смело се казва, че езика,станал официален на Църквата и българската държава е майчения език на склавините, който бил приет от прабългарите и другите племена и народи в държавата. Лошо няма, даскала все трябва да плещи нещо докато децата си играят с телефоните, но кое ни кара да мислим това? Кои са склавинските Тацит и Светоний, оставили ни достатъчно сведения за езика говорен от племената им, от което да заключим, че езика, известен като старобългарски, а след няколко века и като църковно-славянски, е бил техен майчин език? Как решихме, че не е обратното или третото, а именно, че двете общности, склавини и прабългари, говорят на аварски или хунски или всички тези говорят на мешаница от езици, постепенно утвърдила се като самостоятелен? Казано е от латини, че Кирил и Методи превеждали на склавински, но тези склавини живеели на земи, където преди това, а и в това време, живеели хуни, прабългари и авари. Даже ако вземем Панония, където основно действа Методий, там склавините са малцинство от най-малките малцинства, в сравнение с конните народи, но които пъпът им е хвърлен там. Имаме определен набор от думи, написани с гръцки букви, за които се предполага, че са прабългарски и остали след това в българския език. Кой е набора от склавински думи известни от преди прабългарските, останали в българския език, та да се твърди, че не прабългарите, или техните авери, хуни и авари, са наложили езика си на склавините а обратното?
  2 2 харесвания
 34. Поканвам уважаемите участници да дискутираме относно този параметър: https://bg.wikipedia.org/wiki/Спин "Преди много време Бор, Паули и Мот влизат в спор, че по принцип не е възможно да се измерват компонентите на спина на свободен електрон. Може да се опита да се използва устройство от тип Стерн-Герлах, но крайният размер на лъча води до неопределеност на силата на разделяне, която е сравнима с градиентната сила. Резултатът е, че няма определено завъртане, по което може да се направи измерване." - това го превеждам , ще разберете от къде. *1 В общи линии - електрона има спин, спина на електрона е 1/2/ Това се знае от всички ученици в средното училище. Обаче, нека се разберем: електроните дали са се "родили" с такъв спин - със знак +1/2 или -1/2 или пък тяхното разпределение в потоците със знак + или - е чисто случайно? Това е било в основата на такъв сериозен спор между класиците на КМ. Към днешно време би трябвало тези въпроси да са отдавна разрешени. Но изглежда че това не е съвсем така. Спина се задава в 2 стойности - UP and DOWN. Можем ли електрон с UP да го обърнем в DOWN ? Мен ако питате - няма никакъв проблем за това. Паули както знаем продължава наблюденията на Бор и доизгражда теорията. Знаете там за принципа на Паули - че 2 електрона на едно ниво са винаги с противоположен Спин. Но оборва или доказва твърдението на Бор Паули? В свързана система както е атома и обикалящите електрони - ясно е че за да обърнете спина на електрона ще трябва да подложите атома на много драматични промени - вероятно да го разрушите и да го пренаправите. Но ако електрона е свободно движещ се в пространството - Спина би трябвало да е абсолютно неопределен. Може да е с +, може да е с -. Зависи с каква система ще се свърже, зависи какви магнитни полета ще му въздействат и как ще го ориентират и прочие. В обратния случай - ако всеки електрон е носител на вграден спин - UP and DOWN - представяте ли си какво би се случило ако UP електроните са много повече от DOWN - електроните ? Малък ужас за планетата земя и за нейните жители. Значи нямаме причини да очакваме че спина е вграден в електрона (като знак) . Спина е толкова неопределен както множество други фактори. Под влияние на основния фактор - наречен ЕНЕРГИЯ електрона би трябвало да може да превключи от UP към DOWN. В свързани системи където участват и други компоненти като ядрото и други обикалящи електрони подобна смяна на посоката на СПИН едва ли би се реализирала лесно освен ако нямаме някакви разрушения и реконструкция на атома. 1* - https://core.ac.uk/download/pdf/2721126.pdf
  2 2 харесвания
 35. Малко трудно се обясняват питанките, ако не намесим и философия На първо време - Мозъкът се явява Трети наблюдател естествено - "вижда" случили се минали събития, дори "сега"-то му е неопределено, в смисъл на реалност. На база придобит опит (информация от памет на структура), разглеждайки повтарящи се във времето събития, договаря: това (факт от експеримент!) считаме реалност, онова - не. Затова се е намесила философия - Мислено се пренасяме в Гледна Точка за начало (абстрактна нула) и ... следват: матмодели (абстракции), които да са проверими и от други. Така, по СТО - увличането на светлината е (следствие), резултат от ММ-опит. Скоростта на светлината е еднаква във всички посоки от Гл.Т. на "измервача" (в случая - уредите). Взаимодействието на светлината с вещество (уреди) е във връзка с времената на случване на събитията, доколкото "преминаването" протича с поглъщане-престой-преизлъчване на фотони, от локално ЕМПоле на опита. Компенсацията по промяна на фазата "в направление" се дължи на така нареченото "скъсяване" дължините по посока скорост, при различна относителна скорост на обектите. Това са закъснителни по време процеси, именно, защото светлината (полетата, въобще) взаимодейства с веществата - в оптични среди може да е близка до Свак, или по-малка - тогава за "пътя" на светлината под ъгъл - става с "пречупване" при пренос, или в по-плътни среди "да спре" (разсейване във вещество - покачва му се Т, примерно, изменя му цвета, формата и т. н.). ...
  2 2 харесвания
 36. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Quantum_spin_and_the_Stern-Gerlach_experiment.ogv Stern–Gerlach experiment За да разберем по лестно тази двойнственост на частици/ поле, предлагам да погледнем към експеримента на Щерн-Герлах. Там много ясно си показва как една частица изменя пътя си в зависимост от структурата на пространството през което преминава. Вижте това малко видео. При магнитите е много по-ясно и видимо: магнита при движението си "улавя" къде има поле и къде няма, и съответно си мени траекторията според полетата през които минава. При това има и съвсем случаини елементи, където не можете да ги изчислите както и да изкате. Когато изстрелвате частици е подобно да замервате с магнити през отворите на някаква метална плоча, но тази плоча може да привлича, може да отблъсква, не знаем точно какво ще е взаимодействието им. Така е и с частиците. А пак по примера с магнита - нека имаме не един - а цяла мрежа, цяло пространство с такива подредени магнитчета. Като пипнете едно - всички се пренареждат. А ако разклатите магнитчетата, всички започват да се клатят с някаква взаимна връзка. Подобни неща виждаме и в пространствената структура. Летящият магнит има непредвидима траектория в зависимост от това през какви полета ще премине. И подобни аналогии можем да си представим и за електрона , а също и при светлината.
  2 2 харесвания
 37. Нещата не са чак толкова сложни. Християнството е религия на писаното слово - на книгата. Освен това то си има собствена терминология, както и своите постулати и догми. Папите и епископите не ги интересува на какъв език се извършват проповедите, а да не се "изкривява словото божие" и писанието винаги да се тълкува по правилния (за църквата) начин. Не става въпрос за езика на моравци vs българи, а за "правилния", терминологично издържан склавски, който отговаря на църковните догми в опозиция на простонародния език, независимо дали той е "моравски" или "български".
  2 2 харесвания
 38. Средната цена на еднофамилна къща сега в Мелбърн, щата Виктория, Австралия, е около 500 000 австралийски долара, ще рече, че китайци са закупили около 70 000 такива къщи за 2 години - 2015-2016.
  2 2 харесвания
 39. Надяват се матмодел да обясни - има ли, или няма тъмна материя (и енергия): https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nova-teoriia-na-MOND-koiato-ne-iziskva-tamna-materiia-i-otchita-kosmi_176005. Нова теория на MOND, която не изисква тъмна материя и отчита космическия микровълнов фон Алтернативата на тъмната материя преминава голям тест Небесни модели. Моделите MOND, които не изискват тъмна материя, преди това не можеха да възпроизведат температурните вариации, измерени в космическия микровълнов фон (показан тук), реликтово къчение от Големия взрив.Но сега изследователите създадоха вдъхновен от MOND модел, който съответства на тези данни точно както моделите на тъмната материя. Кредит: https://physics.aps.org/articles/v14/143 Двама членове на Чешката академия на науките предлагат нова модифицирана теория на Нютонова динамика или MOND (Modified Newton dynamic), която предизвика интерес към физичната общност. Тя отхвърля концепцията за тъмната материя и вместо това модифицира законите на Нютон за движение като въвежда нелинейна връзка между сила и ускорение. MOND описва много добре явленията, които се случват в галактиките, но не може да се справи с описанието в по-голям мащаб. И затова не е получила всеобщо признание. Константинос Скордис (Constantinos Skordis) и Том Злосник (Tom Zlosnik) се опитват да променят това, техните идеи, публикувани в Physical Review Letters, предполагат, че съществува вид все още неоткрита гравитация, отговорна за характеристиките, наблюдавани в космическия микровълнов фон (CMB). Изследователите казват, че техният модел може да бъде допълнително тестван с наблюдения на галактически купове и гравитационни вълни. В продължение на много години физиците приемат хипотезата за съществуването на тъмна материя, защото благодарение на нея могат да обяснят някои от наблюдаваните явления, които не могат да бъдат обяснени по стандартен начин - например плоските криви на въртене на галактиката, гравитационните лещи или пиковете в спектъра на CMB. Не всички обаче са съгласни с това, като изтъкват, че няма физически доказателства за съществуването на тъмна материя. Но ако не съществува тъмната мнатерия, тогава законите за гравитацията на Нютон и Айнщайн са погрешни, тези на Нютон за ситуации със слаба гравитация и тези на Айнщайн за ситуации със силна гравитация. Тогава е нужен друг закон на гравитацията, който може да обясни всички тези наблюдавани улики. Така се появи хипотезата MOND, че съществува неизвестен тип гравитация. Теорията MOND е разработена преди повече от 30 години като начин за обяснение на данните за въртенето на галактиките, без да се позовава на съществуването на мистериозната тъмна материя. Привържениците на MOND предложиха алтернативна мистерия, в която гравитационната сила се променя за ускорения, по-малки от праг на 10−10 м/сек2. Идеята не произлиза от някаква основна теория, но изненадващо, един и същ праг на ускорение работи за почти всички галактики – малки и големи, млади и стари. Галактиките, като M101, показани тук, имат профили на въртене, които не могат да бъдат обяснени с видимата материя. Популярното решение е да се предположи съществуването на тъмна материя, но друго решение, наречено MOND, може да отчете данните за галактиките чрез модифициране на Нютонова гравитация. Кредит: NASA/CXC/SAO/D. Hartmann/JPL-Caltech Основната причина, поради която се предпочита тъмната материя, е, че тъмната материя е в съответствие с много по-голям спектър от астрофизични наблюдения. Например тъмната материя може да обясни огъването на светлината на галактиките от далечни източници (гравитационни лещи) без видима материя, докато MOND в първоначалната си форма не може. Изследователи са разработили така наречените релативистични модели MOND, които могат да отговорят на наблюденията на лещите], но досега нито една от тези преработени версии на теорията не е в състояние да възпроизведе данните от CMB. „Ако теорията не може да направи това, тогава не си струва да се разглежда по-нататък“, коментира Константинос Скордис. Скордис и колегата от Чешката академия Том Злошник сега създават вдъхновен от MOND модел, който отчита CMB, като същевременно е в съответствие с наблюденията на гравитационните лещи и измерванията на скоростта на гравитационните вълни. Моделът следва последните усилия на MOND в постулирането на съществуването на две полета, които проникват в цялото пространство и заедно действат като допълнителна гравитационна сила. Едно от тези полета е скаларно поле – подобно на полето на Хигс, което е свързано с Хигс бозона или по-простия пример - температурите във всяка точка, поле изобразено в метеорологична карта. Другото е векторно поле, което има посока във всяка точка от пространството, донякъде като магнитно поле или силата и посоката на ветровете във всяка точка. Скордис и Злошник задават параметрите на модела така, че в ранната Вселена, променящите гравитацията полета генерират гравитационен ефект, който имитира този на тъмната материя. Имитирането на тъмната материя по този начин гарантира, че наблюдаваните особености на CMB се възпроизвеждат. Полетата се развиват през пространство-времето и в крайна сметка гравитационната сила следва първоначалното предположение на MOND. Константа на Хъбъл за всеки модел е различна. Кредит: DOI: 10.1103/PhysRevLett.127.161302 Скордис обяснява, че техният модел е подобен на другите модели алтернативна гравитация, които са били предложени да обяснят тъмната енергия. Всички космологични модели добавят нещо (нови частици или нови полета), за да обяснят наблюденията, подчертавава астрофизикът. Той признава, че - за разлика от моделите на тъмната материя, които често се основават на фундаментални принципи на симетрия - новият модел не е замислен с фундаментална теория. Въпреки това, такава теоретична основа може да бъде разкрита с помощта на новия модел MOND. „Това наистина е огромен пробив“, коментира космологът Стейси Макго (Stacy McGaugh) от Университета Case Western Reserve в Охайо. „В продължение на години, вече десетилетия, хората до голяма степен игнорират MOND, защото изглеждаше невъзможно да се направи това, което Скордис и Злосник направиха сега. Но Дейвид Спергел (David Spergel), космолог от института Flatiron в Ню Йорк, намира новия модел за „бароков“. Той твърди, че релативистичните модели на MOND работят само чрез „всъщност постулирайки сложна форма на тъмна материя“. Космологът Катрин Фрийз от Тексаския университет поздравява изследователите за тяхното постижение. „Голям подвиг е да се изгради релативистична версия на MOND, която е в състояние да съвпадне с всички съществуващи данни, особено да съвпадне с CMB данните заедно с феноменологията на MOND в галактиките“, коментира тя. „Моделът обаче има много съставки“, отбелязва Фрийз. „Аз самата все пак бих гласувала за тъмната материя като по-просто обяснение“. Макго е на друго мнение, той смята, че моделите на тъмната материя не могат да обяснят всичко, например изобилието на литий във Вселената или несъответствията между различните видове измервания на скоростта на космическо разширение. Новият модел MOND може да успее да реши тези проблеми, но Скордис обяснява, че ще е нужно още време за разработване на теоретичните подробности. Той смята, че моделът може да бъде проверен по други начини, например чрез сравняване на неговите прогнози с наблюдения на галактически купове или чрез търсене на следи от модифициращите гравитацията полета в гравитационните вълни. Теса Бейкър (Tessa Baker), експерт по алтернативни гравитационни модели от Лондонския университет Queen Mary, отбелязва, че ако детекторите на тъмна материя продължат да остават празни, „тогава може да се повиши интересът към това семейство от модифицирани гравитационни модели“. Справка: Constantinos Skordis et al, New Relativistic Theory for Modified Newtonian Dynamics, Physical Review Letters (2021). DOI: 10.1103/PhysRevLett.127.161302 Източници: New MOND theory able to account for cosmic microwave background Bob Yirka , Phys.org Dark Matter Alternative Passes Big Test Michael Schirber, Physics ... ... ...
  2 2 харесвания
 40. Не може човек една статия по космология да прочете без да се спомене Айнщайн.
  2 2 харесвания
 41. СПИН-ът се характеризира с две неща - посоката на оста му (основно нагоре или надолу) и посоката на въртене (по или обратно на часовниковата стрелка). Според книгата "Елегантната вселена" на Браян Грийн всички елементарни частици разполагат с 19 експериментално определени характеристики, които на този етап нямат теоретично обяснение, как се формират и защо са точно такива. Според следващата книга на Грийн, "Тъканта на Космоса", тези характеристики са вече 22 и сред тях са масата в покой, електрическия заряд, силния и слабия заряд. Една от тези 22 характеристики е и СПИН-ът. Според първоначалната квантова теория на Бор пълната енергия на електрона в атома се определя от четити квантови числа, които определят състоянието на електрона (същото, за което се отнася принципът за забраната на Паули - два или повече фермиона не могат да бъдат в едно и също квантово състояние в един и същи момент, докато два или повече бозона могат). Обозначенията на тези четири квантови стойности са n, l, m и s и се наричат главно квантово число, орбитално (странично) квантово число, магнитно квантово число и спиново квантово число. Всичките четири квантова числа при старата квантова теория на Бор са свързани с точно определени пространствени местоположения и поведения на електрона около ядрото (тогава все още се разглеждал само най-простия, водородния атом). Главното квантово число n било конкретна орбитална линия, по-отдалечена или по-приближена до ядрото, в зависимост от енергията на електрона, орбиталното (странично) квантово число l описвало движение на електрона не по кръгова, а по елиптична орбита и още по-точно по розетка, като не само самият електрон обикаля около ядрото, но и неговата елипсоподобна орбита също се завърта, цялата, около ядрото (от тези две въртенета се получава розетката). Магнитното квантово число определя оста на въртене на електрона около ядрото във външно магнитно поле, а спиновото квантово число СПИН-ът, се смята за собствено въртене на електрона около собствената му ос, докато същевременно се върти и около ядрото (от това твърдеголямо подобие със Слънчевата система идва и определението за планетарен модел на атома). Тази първоначална квантова представа, в която няма неопределености и всички характеристики на електрона се определят съвсем конкретно и точно, се провалила в опитите да се обяснят по-сложните от водорода атоми, мултиплетността и интензивността на спектралните линии. Нейните предсказания не се потвърждавали от експериментите и това наложило прехода към актуалната квантовомеханична теория, с дуализма и неопределеностите.
  2 2 харесвания
 42. за втори път ти правя забележка да не политиканстваш. Въпреки че преместих темата в съответния раздел, все пак това не е някаква байганьовска група у фейса, където да се надпреварваш в писане на глупости цял ден
  2 2 харесвания
 43. нито един факт не виждам, били бил така добър да ме улесниш и да дадеш поне един?
  2 2 харесвания
 44. Много обичам, когато вместо статистики и изследвания ми се цитират какво били направили в другите държави.
  2 2 харесвания
 45. твоят 'анализ' е ирелевантен, безпочвен и има за цел единствено да заблуждава лековерните.
  2 2 харесвания
 46. Така де, маймуните никога не са се ваксинирали...
  2 2 харесвания
 47. Добре де, но реално (емпирично) потенциал имаме на всякъде, до безкрайност. Това не означава ли, че поле имаме на всякъде?
  2 2 харесвания
 48. Палеонтологията отрича напълно теорията на Дарвин. И я отрича не с думи,а с веществени доказателства. (Между другото,някъде четох че към края на живота си Дарвин публично казва,че е възможно неговата теория да е грешна.) Палеонтолозите никъде не са открили до днес останки,фосили или някакви скелети доказващи теорията на Дарвин. Всички скелети на динозаври например,са изцяло и съвършено завършени. Няма скелети на "преходни" животни. Няма останки на животно на което да се вижда как ръцете му например,постепенно се превръщат в крила. И т.н. Тоест,защо да не допуснем,че животните са създадени почти едновременно от Бог. Или хайде щом ви притеснява думата "Бог",нека да е някакъв висши разум,неизмеримо по умен от нашият.
  2 2 харесвания
 49. Ако тепърва трябва да се изяснява нивото е много тревожно.
  2 2 харесвания
 50. Отпаднали са представите на хората. Не въпросът по същество - кое е първично, материята или съзнанието? Един дето отричаше еволюцията на видовете, направо ме върна преди няколко милиарда години и ме пита какво е било тогава. Паднах от коня. Аз исках да почна с тук и сега, да му обясня, как се раждат кученцата в едно котило и са различни и т.н. Той направо отиде преди няколко милиарда години. В тия условия вече, всеки може да разправя каквото си поиска. Може да каже, че е видял през колайдера и е ползвал научни методи и е доказал. Е той може и да е доказал, като е използвал много скъп инструмент, който е продукт на работата на много хора. И който инструмент е в неговите ръце, поради йерархическа позиция. Но какво точно е видял с тоя инструмент, само той си знае. И след това може да лъже. Да, може и да казва истината. Но аз съм като Тома Неверни. Искам да видя, за да повярвам. А ако не видя, ако не получа сигурни доказателства, си оставам без мнение и това е мое право. Трябва ли да вярвам, като на Господ и в КОВИД 19? Защо темите за КОВИД са затворени за коментари? Фейсбук налага много як гьобелсов диктат по тоя въпрос. Какво става - да не сме във времената Светата инквизиция?
  2 2 харесвания
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...