Отиди на
Форум "Наука"

Топ Потребители

 1. scaner

  scaner

  Потребител


  • Харесвания

   42

  • Брой отговори

   6706


 2. Last roman

  Last roman

  Глобален Модератор


  • Харесвания

   40

  • Брой отговори

   16868


 3. bgman13

  bgman13

  Потребител


  • Харесвания

   25

  • Брой отговори

   98


 4. Янков

  Янков

  Потребител


  • Харесвания

   23

  • Брой отговори

   662


Най-харесвано

Показва най-харесваното съдържание от 18.10.2021 от всички места

 1. А ти като имаш в колата колан, въздушна възглавница и застраховка, какво ти причи, че аз карам пиян? Защо е забранено?
  8 8 харесвания
 2. Поредният идиотизъм. Имало държавен тероризъм срещу обществото, виждате ли. А как наричаш идиотите като теб, които смятат че правилата за тях не важат и си мислят че могат да разпространяват зарази сред обществото? А как наричаш поредният идиот с ковид, който е решил че правилата за него не важат и е тръгнал да се разхожда по улиците, заразявайки всеки срещнат, защото според него и интернет идиотите няма нищо страшно и става въпрос за конспиративен заговор на масоните за печелене на повече пари? Аз си му казвам БИОТЕРОРИЗЪМ. Ха сега дайте да забраним и ваксините срещу шарка и други подобни заболявания сред децата. Защото и те са задължителни. Но понеже сме ваксинираме като деца и тези болести са стари, а не нови като ковида, нямаме нищо против тези ваксинации. Нали? Дайте да забраним всички ваксинации и да си върнем шарката, туберкулозата и други други подобни. Важното е да имаме право на избор. Най-вече правото на избор са какво да заразим другите. Писнало ми е от идиоти.
  8 8 харесвания
 3. Да не съм лекар. Агроном съм. Определено е много различно, но пък дава известна представа за проблема с който се сблъскваме. От друга страна аз къде да знам че ти наистина си лекар. Това е интернет форум и си е анонимен. Няма как да знам с кой коментирам и какъв си. Обаче това което твърдиш, за мен си е идиотизъм. "Ваксиниране с Истински , Проверени Ваксини, по Доказана с десетилетия технология изследвайки Не еддно Поколение". Откъде според теб да намерим доказана с десетилетия технология за борба с болест, която се е проявила преди две години? Или предлагаш да я караме на принципа - който оцелее има шанс след 50 години да се ваксинира с доказана ваксина. Останалите - два метра под земята.
  7 7 харесвания
 4. Медицинската необходимост се налага, когато част от обществото е дотолкова функционално неграмотна и облъчена от конспиративни теории, че не желае да поеме отговорност за опазването на здравето на индивида. Така че хипотезата за 'медицинския фашизъм' в конкретния случай е напълно неоснователна и служи за будалкане на баламите. А и извънредното положение изисква рестриктивни мерки, както при всяка пандемия в човешката история.
  7 7 харесвания
 5. моля дефинирайте този нелеп антиваксърски идиом 'медицински фашизъм', че е напълно безсмислен. Иначе забрана няма. Просто на публични места с висок риск от заразяване се допускат само тези членове на обществото, които са се погрижили за собствената и чуждата безопасност /ваксинирани, преболедували и такива с отрицателен тест/. Даже подобна мярка е закъсняла. В повечето европейски държави тя се прилага от няколко месеца. Ама нали ние все последни откриваме топлата вода...
  7 7 харесвания
 6. Пич, стига с тия глупости. Двама мои колеги починаха за последните 4 дни...единия не вярваше, че ще се разболее, а другия беше с хипертония. на 52-53 години само. След симптоми над 2 седмици и положителен тест за вируса в понеделник отиде в болницата защото вече едва дишаше и днес - айде. Още 1 колега е положителен а вируса, а двама други са карантинирани заради леки симптоми и понеже са работили с двамата заразени. А в цялата фирма сме 20тина човека. Така, че като видя поредната порция глупости по темата с вируса ми идва да хвана една здрава сопа и да удрям дето сваря, докато на човек му дойде акъла или отърва света от един тъпанар облъчен интернет всезнайко!
  6 6 харесвания
 7. не съм сигурен че те разбирам правилно, но да като че ли можем да приравним антиваксърите с маймуни....
  6 6 харесвания
 8. Вече на неваксинираните им е забранено да посещават: университети, фитнеси, молове, заведения, кина, басейни и др. Според Стойчо Кацаров "антителата не са доказателство, че сте изкарали Ковид-19", но в същото време реши да започне да раздава сертификати на онези с първа доза (не е ясно дали ще идат за втора). Както знаем 85 процента от българите са против подобни паспорти и вчера излязоха на протест като скандираха под президентството "Защо предаде народа?". Разбира се, властта включи на режим игнор. Въпросът е как трябва да се противопоставим на тези мерки? Ясно е, че ще накажем Радев на изборите, но ковид сертификата може и да не бъде отменен никога повече така както е в чужбина от Португалия до Израел (страни с +80% ваксинирани).
  5 5 харесвания
 9. Дам, затова след като другарите антиваксъри се наспамиха, темата се затваря.
  5 5 харесвания
 10. ваксини срещу коронавирусни инфекции има от близо десетилетие, така че нито технологията е напълно нова и непозната, нито пък е експериментална.
  5 5 харесвания
 11. Искам да попитам всички келеши антиваксъри и почитатели на конспиративни теории - можете ли да изброите болестите от които няма опасност да се разболеете днес, само защото някой навремето си е провел непуполярни мерки и държавен тероризъм, за да предотврати тези заболявания за идващите поколения? Наясно ли сте изобщо относно проблематиката която коментирате, или просто си чешите езиците и се правите на големи правозащитници?
  5 5 харесвания
 12. Най-интересно е зомбирането на общественото мнение чрез цифри и проценти, с което се цели населението да се принуди да се ваксинира, въпреки, че ваксините не са изследвани напълно и въпреки, че отвсякъде ти казват, че решението е твое и трябва да го вземеш не само отговорно, но разумно. Вменява се това, че да изчакаш напълно да се изследват ваксините е неразумно. А ако ти стане нещо заради ваксината не можеш да ги съдиш, тъй като са ти казали, че решението е било твое да участваш в експерименталното изследване на ваксината. С процентите се работи така, че ти набиват постоянно как от ново-заразените примерно 80% били неваксинирани и заради това била претоварена здравната система, и съответно трябва да разтовариш системата като се ваксинираш. Само че при положение, че са се ваксинирали само към 19% излиза, че заразяването се случва равномерно както върху ваксинираните, така и върху неваксинираните. Тоест дори и да се ваксинираш е вероятно да се заразиш ако не спазваш мерките, дистанцията, ако не носиш маска и т.н. При това процентът на починалите не е нулев за ваксинираните, тоест ваксинирането не е 100% гаранция.
  5 5 харесвания
 13. Последно време всички против ваксините започнаха да обясняват за някакви парава и свободи. Защо никога никой не поема някаква отговорност, а все за свобода говори Из Конституцията на Р. България: Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната […]. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на […] НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и правата и свободите на други граждани. Чл. 35. (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и морала или срещу правата и свободите на други граждани. Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата […] на другите граждани, както и срещу […] НАРОДНОТО ЗДРАВЕ и морала. Чл. 52 (3) Държавата закриля ЗДРАВЕТО на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  4 4 харесвания
 14. ами пак пишеш глупости за конспирации, спекулираш с данни и директно лъжеш. Което показва само, че или си некомпетентен да говориш за пандемията, или имаш интерес от разпространяването на дезинформация.
  4 4 харесвания
 15. Хайде без политическа пропаганда и антиваксърска истерия, че ще излезеш в отпуска.
  4 4 харесвания
 16. 4 4 харесвания
 17. Тантим, какъв би бил резултата, ако ти събера мислите за "прабългарите" от форума и ги натоваря на кораба "Вера - Су"?
  4 4 харесвания
 18. ОК. Науката се опира на два основни стълба. - първият е, че за разлика от останалите хора, хората които се занимават с наука знаят, че "нищо не знаят". Ако човек не подлага на съмнение това което е научил по времето на образованието си няма смисъл да се занимава с наука. - вторият стълб е придържането към научния метод и научните стандарти. Ако те не се спазват, трудът на учения няма да е разбираем за останалите учени и системата спира да работи. Всичко останало е следствие от тези две предпоставки и може да се моделира и променя с течение на времето. Кое според теб се нуждае от ремонт?
  4 4 харесвания
 19. Тантим, имам добри новини за теб. Вчера зададох въпроса „какво значи кандидат при прабългарите?“ на маг Фидан и срещу 5 лева получих обезпокояващ отговор: каквото означава при византийците - човек от личната охрана на императора или базилевса. Прежалих още 5 лева и го попитах, а какво общо имат прабългарите с титлата „базилевс“ , на което маг Фидан отговори, че най-малко в два престижни византийски извора Муртаг е титулован „базилевс“. Но не разбрах кои точно, щото ми поиска по 2 лева на извор. Тогава се обадих в радио „Ереван“ в рубриката „Безплатни отговори на ваши въпроси“ и попитах за прабългарското име „Турдачис“ – дали е алтайско или памирско. „Арменско“, каза веднага с гордост радиото. И ми прати справка, че Веско Бешевлиев в края на живота си загрял, че Турдачис не е прабългарско, а арменско име и това го е написал черно на бяло в хита си „Първобългарски надписи“, 1992 г., стр. 237. Я виж ти – отварям стр. 237 и кво да видя - няма лъжа, няма измама човече – точно тъй си пише. Излиза, че надписа върху саркофага с името на кандидата Турдачис доказва двата византийски извора дето Муртаг бил ромейски базилевс, а тъй и не ги разбрах кои са, щото не ми се даваха 4 лева за тоя дето духа. Но, ако си навит да си поделим разходите пак ще питам маг Фидан. Дето се вика – по 2 лева на човек. Кво правим?
  3 3 харесвания
 20. Да разведрим темата. От Фейсбук: "Представете си,че има 99,97% вероятност да не се насерете в гащите,но сте принуждаван да носите памперс - за всеки случай. А сега си представете,че трябва да носите този памперс,за да не би Вашите съседи да се насерат в гащите"
  3 3 харесвания
 21. Честно казано, нищо не разбрах от тези изчисления. Тръгваш с несъществуващ едномандатен район, после произволно приемаш, че един процент от населението ще се кандидатира. След това смяташ колко време е нужно на кандидатите да изложат програмите си и дали това време е достатъчно да бъде изгледано от зрителите и от всичко това правиш извод, че не всеки има право да се кандидатира за депутат. Малко като един влак има седем вагона, всеки вагон с 20 купета. На колко години е кондуктора
  3 3 харесвания
 22. Аз как съм те застрашил? Кой те спира да си сложиш две дози? Ако искаш се и предозирай с трета. Но аз какво общо имам в случая? Ти между другото използваш ваксини платени от антиваксъри защото 80% от обществото не са ваксинирани. Плюс това ваксинираните първо - разпространяват вируса и второ - боледуват от него.
  3 3 харесвания
 23. laplandetza, аргументите ти аз подкрепям. Ще те допълня, въпреки че не виждам смисъл, да се доказва нещо, което отдавна би трябвало да е ясно. Още през пролетта на тая година, доказах публично, на базата на процента положителни проби от направените, и предполагайки, че същия процент на ковидносители, които боледуват леко или никак - тогава доказах, с прости сметки, т.е. математика за шести клас, че повечето от българите вече са преболедували и следователно имат имунитет и следователно вече е достигнат необходимият процент от над 60% с имунитет. Тези сметки направих на базата именно на официалната информация която ни подаваха регулярно. Тогава капацитетите телевизионери, които били различни от маймуните (по Дарвин) ни обясняваха, че всички ще преболедуваме. Имаше едни подробни обяснения, защо след като всички ще преболедуваме, е нужно да има мерки - за да не се претоварят болниците. Оня третия генерал ако не се лъжа ни обясни, как болниците ще блокират, именно поради това че няма мерки. Но ето че още през пролетта, аз напрвих сметка, която показваше, че необходимият процент преболедували/т.е. с имунитет вече е налице. А от тогава до сега, продължавата да ни бомбардират с проценти, които първо изглеждат нереални, предвид факта, че още пролетта бяхме стигнали необходимия процент преболедували; и второ ако ги приемем и тях за верни, това означава, че вече процентът преболедували е много по-висок от необходимия за да бъде постигнат колективен имунитет. Плюс някакъв процент ваксинирани все пак има. Лапландеца, защо това което говориш е излишно? Нали си разбрал вече, че аргументите за или против мерките не пеят в градския хор? Без значение на това какви са аргументите, политиците ще наложат мерките. Защото проблемът е политически. Господ да ме пази от модератора, надявам се, да не казах нещо което не е трябвало да бъде казано! Но все пак, ако позволи, ще повторя, че политическият проблем КОВИД19, се решава... е вече знает как. Копчето е във вашите ръце, така както и копчето в ръцете на модератора е в неговите ръце.
  3 3 харесвания
 24. След като спорът е дали има или няма поле в кухината, защо трябва да се придържаме към класическата теория, според която няма поле, вместо към квантовата механика, според която има "някакво остатъчно" поле? И друго: Защо трябва да считаме въпросното остатъчно поле за "принципно ненаблюдаемо", а не за ненаблюдаемо поради технически ограничения? П.П. Тези бяха съображенията ми, когато ти писах, че постингът ти е противоречив. Ако съм те обидила по някакъв начин - извинявай!
  3 3 харесвания
 25. ми бъш, много пишеш нищо не казваш....
  3 3 харесвания
 26. Изглежда, че bgman13 е тук само да троли. Предлагам да не му се обръща внимание.
  3 3 харесвания
 27. От нула часа в четвъртък, 21 октомври 2021 година, със заповед на служебния здравен министър се въвежда изискването за представяне на зелен сертификат на закрити обществени места. Сертификатът представлява документ за поставена ковид-ваксина в период до 1 година назад, сертификат за преболедуване до 6 месеца преди датата на посещението или негативен PCR-тест (важи 72 часа след издаването) или антигенен тест (важи 48 часа след издаването на документа). Повече по темата вижте тук Ето и списъкът на местата, където от посетителите на възраст над 18 години* и целия персонал ще се изисква зелен сертификат: Магазини с площ над 300 кв.м. Молове Заведения за обществено хранене Ресторанти Барове Фитнес салони СПА центрове Конферентни зали Концертни зали Циркове Басейни Театри Кина Галерии Спортни зали Хотели, ресторанти и заведения към тяхУниверситети при провеждане на присъствено обучение Болници, старчески домове и домове за деца - за персонала Къде няма да се изисква зелен сертификат Магазини за хранителни стоки Магазини с площ под 300 кв. м. Аптеки Банкови офиси Обществен транспорт Държавна и общинска администрация Застрахователни офиси Дрогерии Доставчици на платежни услуги Офиси на телекомуникационни оператори Зоомагазини Пощенски и куриерски офиси * В окончателния вариант на заповедта е посочено, че става зелен сертификат ще се изисква само за лица на възраст над 18 години. Източник: https://www.capital.bg/
  3 3 харесвания
 28. Двете представяния са еквивалентни. Няма особена разлика. Ако електрона се движи със скорости близки до скоростта на светлината, то представи си колко обиколки на атома ще се случат в рамките на 2сек? Това би било ако електрона е кръгъл, симетричен. Но електрона си има СПИН, не е симетричен. Има нещо като дипол, условно казано 2 точки свързани една с друга. И електрона си има собствен момент, СПИН. Сега представи си го този дипол да обикаля на космическа скорост в пространство голямо колкото 1 милионна от върха на карфицата че и по-малко? Можеш ли да го откриеш? Невъзможно е. Но с вълнови те функции нещата са описуеми. Изглежда че собственото въртене или импулса при тази частица е скритата дименсия в която се вкарва и изкарва енергия. Съответно това допълнително 4 измерение промени координатите и енергията в 3Д пространството и така се създава привидно "случайна", вероятността картина. Но в действителност нищо случайно няма. Някаква част от енергията влиза в скритото непознато за нас 4Д , после се връща и се проектира в " приблизителни', вероятностни координати.
  2 2 харесвания
 29. Ако разбереш, хептем няма да заспиш... Този с кучето ти ли си? Май вече си си сипал нещо, че гледам си подминал 3D
  2 2 харесвания
 30. Не може човек една статия по космология да прочете без да се спомене Айнщайн.
  2 2 харесвания
 31. СПИН-ът се характеризира с две неща - посоката на оста му (основно нагоре или надолу) и посоката на въртене (по или обратно на часовниковата стрелка). Според книгата "Елегантната вселена" на Браян Грийн всички елементарни частици разполагат с 19 експериментално определени характеристики, които на този етап нямат теоретично обяснение, как се формират и защо са точно такива. Според следващата книга на Грийн, "Тъканта на Космоса", тези характеристики са вече 22 и сред тях са масата в покой, електрическия заряд, силния и слабия заряд. Една от тези 22 характеристики е и СПИН-ът. Според първоначалната квантова теория на Бор пълната енергия на електрона в атома се определя от четити квантови числа, които определят състоянието на електрона (същото, за което се отнася принципът за забраната на Паули - два или повече фермиона не могат да бъдат в едно и също квантово състояние в един и същи момент, докато два или повече бозона могат). Обозначенията на тези четири квантови стойности са n, l, m и s и се наричат главно квантово число, орбитално (странично) квантово число, магнитно квантово число и спиново квантово число. Всичките четири квантова числа при старата квантова теория на Бор са свързани с точно определени пространствени местоположения и поведения на електрона около ядрото (тогава все още се разглеждал само най-простия, водородния атом). Главното квантово число n било конкретна орбитална линия, по-отдалечена или по-приближена до ядрото, в зависимост от енергията на електрона, орбиталното (странично) квантово число l описвало движение на електрона не по кръгова, а по елиптична орбита и още по-точно по розетка, като не само самият електрон обикаля около ядрото, но и неговата елипсоподобна орбита също се завърта, цялата, около ядрото (от тези две въртенета се получава розетката). Магнитното квантово число определя оста на въртене на електрона около ядрото във външно магнитно поле, а спиновото квантово число СПИН-ът, се смята за собствено въртене на електрона около собствената му ос, докато същевременно се върти и около ядрото (от това твърдеголямо подобие със Слънчевата система идва и определението за планетарен модел на атома). Тази първоначална квантова представа, в която няма неопределености и всички характеристики на електрона се определят съвсем конкретно и точно, се провалила в опитите да се обяснят по-сложните от водорода атоми, мултиплетността и интензивността на спектралните линии. Нейните предсказания не се потвърждавали от експериментите и това наложило прехода към актуалната квантовомеханична теория, с дуализма и неопределеностите.
  2 2 харесвания
 32. Добре, модовете защо спят? За тролене трябва да се дава бан. Все едно да те питам, ами защо не си носиш колана на улицата.
  2 2 харесвания
 33. Сраженията при Хотин : Септември - Октомври 1621 г. между полско-литовските сили и османските, показват фрапиращата девалвация в ефикасността и бойните качества на страховития еничарски корпус. В интерес на истината османците лично ръководени от 16 годишния си падишах Осман II се сражават добре и войната е равностойна, но настъпват застудяванията (Зимата е изключително тежка, Босфорът замръзва както през VIII век) , а пътят до Стамбул - дълъг... и...еничарите настояват за отстъпление ! Това тяхно малодушие (изнежване) прави разочароващо впечатление на младия султан и той решава да ликвидира корпуса. Замяната трябва да стане с наборници единствено мобилизирани от ...Анадола. Край на балканските попълнения ! Не само християните, но и европейските мюсюлмани се смятат за неблагонадеждни . Това е в пълна противоположност на политиката на великия му предшественик - Мехмет II Фатих , който сваля доверието си от турците и се обкръжава от европейски дьонмета. Но както се казва всяко нещо си има начало, развитие, апогей и упадък ... Целта : Султанът трябва да се измъкне от Стамбул и да отиде в Анадолските вилаети откъдето да набере верен нему аскер с който да ликвидира Оджака. За повод служи - пътуване до Мека Арабска за преклонение ! За добро или лошо, амбициозните реформаторски планове на Султана-Юноша не се реализират - от обкръжението му верни на Оджака (или вербувани шпиони) докладват на еничарите истинските намерения на Осман II . Еничарите действат незабавно и брутално - спират кортежа, арестуват султана и изискват да издаде съветниците си . Осемнадесет (18) годишният Осман II проявява завидна чест и достойнство и не издава никой ..... в резултат : става първият екзекутиран Османски султан - удушен в затвора на Йеди Куле Последствията са ..тежки Светостта и неприкосновеността на свещената Султанската особа е жестоко накърнена, а неподлежащия на отговорност и наказание еничарския корпус е едва ли не регламентиран ! От там ще последват още по катастрофални последици - растящи привилегии за еничарите в ущърб на държавните интереси , всеки опит за реформа, иновация и нововъведение ще бъде спиран от най-крайните консерватори в Империята - улемите и еничарите ................................................................................................................................................................ Топакапъ сарай е обладан от така наречения еничарски страх - Султанът се страхува от робите си, ... Всеки опит за промяна е строго следен, докладван и неутрализиран ! Империята затъва необратимо ... Опит за ново начало е дадено от Селим III. Въпреки, че е кафезен султан (отгледан и израснал в "Кафез" ) Селим е изключително образован и почитател на Просвещението ! Той разбира че стабилизирането на Империята трябва да започне от ...армията ! Става основоположник на модерната турска армия ...Низам и Джедид - Нова войска ! Осланя се на тесен кръг от доверени хора в това число и майка му която, след възкачването си на трона незабавно провъзгласява за Валиде султан - Императрица : грузинката Михришах ! Уви...Османското общество все още не е дорасло за идеите на просветения си владетел...въпреки плахите си наченки....Еничарската "Мафия" е все още много силна и контролира Двореца и Дивана ! .....Но !? НО ! Еничарите в началото на 19 век не са същите като тези от 18 ! По добри са .....(влизат в час с новите стандарти и норми) ... Уви...твърде късно. Съдбата им е предрешена ... Продължение....
  2 2 харесвания
 34. за втори път ти правя забележка да не политиканстваш. Въпреки че преместих темата в съответния раздел, все пак това не е някаква байганьовска група у фейса, където да се надпреварваш в писане на глупости цял ден
  2 2 харесвания
 35. Ти бъркаш права с възможности. За да го схванеш, ще ти го обясня с по-прост пример. Има състезание за скок на височина. Всеки има право да участва. Само че първо трябва да мине квалификациите, които да отсеят множеството участници. При изборите, това са ред законови ограничения, свързани със събиране на определен брой подписи за издигане на кандидат например. Но ограничение в правото да участваш няма. Има ограничение в броят състезатели, които ще отидат на окончателното състезание, и само от твоята проява зависи дали ще си от тях. Тоест зависи от твоите възможности, а не от ограничаване на правата ти да участваш. Отнесени към състезанието, изчисленията които привеждаш са по отношение на твоите възможности и нагласи - ама много други състезатели имало, ама много е висока летвата, ама пътеката за засилка всички я тъпчат... Ами дадени са ти възможностите да се пробваш, от там нататък правата ти се ограничават до там, до където започват да засягат чуждите права. И всичко се свежда до твоите възможности - в светлината на състезанието, да прекараш задните си части над летвата. Така че сметките ти не засягат никакви права, а са просто оплакване от трудностите на живота
  2 2 харесвания
 36. Когато си в куха сфера, изчисленията показват че сумарно силите от всички участъци на сферата в точката във вътрешността в която си, се компенсират. АКо се вгледаш, когато си до едната стена, от към нея ти действа малко кооличество маса от близко разстояние, но в противна посока имаш цялата останала сфера макар и действаща от по-големи разстояния. И изчисленията показват, че при такива фигури, като сфера, елипсоид, цилиндър - хомоеоиди - вътре в кухината във всяка точка силите се компенсират. Това е характерно за полета, намаляващи с квадратът на разстоянието - това на Нютон и Кулон.
  2 2 харесвания
 37. "Външно статично електрическо поле предизвиква преразпределение на електрическите заряди в рамката на проводимия материал на клетката, така че да компенсира ефекта на полето във вътрешността на клетката и практически да го анулира. Това се използва, например, за защита на електронно оборудване от мълнии и електростатични заряди. Фарадеевият кафез може да защити само от електрични полета, магнитните все още могат да проникнат. Но ако клетката блокира променливо електрическо поле, магнитно поле няма да се генерира." ... Забележи: статично електрическо поле А когато има динамика на токове - бързо, със скор. на светлината вътре - потенциалните разлики на полетата се нулират. И магнитните също - се "обират" от зарядите в решетката -докато се нулират. (пп в площадките на високоволтовите трансформатори - има силни полета и се влиза с екипировка за кратко време, въпреки че екипировката е принципно "фарадеев скафандър") ...
  2 2 харесвания
 38. твоят 'анализ' е ирелевантен, безпочвен и има за цел единствено да заблуждава лековерните.
  2 2 харесвания
 39. "Огъване на пространството" е малко символично казано. Какво, реално, представлява изкривяването на пространството: промяна на инерциалната (праволинейната) траектория. Все едно летящ куршум с вятър и без вятър. Ти вятъра не го виждаш и решаваш да го припишеш на изкривено пространство. Всяко енергийно разпределение в пространството, може да се каже, че е изкривяване на пространството. Разпределението на свободните заряди също изкривява пространството. Да, но теоретически, нямаме никъде плоско пространство
  2 2 харесвания
 40. 2 2 харесвания
 41. Хм, не трябва ли първо Бог да признае и да приеме, че е рожба на човешкият ум? Цялото му всемогъществи и всички фитки са измислени от хората, Той сам с нищо не е допринесъл Чак после ще мислим за обратният ход...
  2 2 харесвания
 42. Принципно си прав и в днешната наука наистина има постановки, които са измислени. Във физиката, например, се говори за Големия взрив, тъмна енергия, тъмна материя и тем подобни - и за всички тях се говори така, сякаш са факти. А в действителност, те са хипотези ... или научни измсилици. В същото време, обаче, е несеризно да се говори, че учените са платени от политическата власт, за да и служат и да прикриват "истинските" факти.
  2 2 харесвания
 43. Палеонтологията отрича напълно теорията на Дарвин. И я отрича не с думи,а с веществени доказателства. (Между другото,някъде четох че към края на живота си Дарвин публично казва,че е възможно неговата теория да е грешна.) Палеонтолозите никъде не са открили до днес останки,фосили или някакви скелети доказващи теорията на Дарвин. Всички скелети на динозаври например,са изцяло и съвършено завършени. Няма скелети на "преходни" животни. Няма останки на животно на което да се вижда как ръцете му например,постепенно се превръщат в крила. И т.н. Тоест,защо да не допуснем,че животните са създадени почти едновременно от Бог. Или хайде щом ви притеснява думата "Бог",нека да е някакъв висши разум,неизмеримо по умен от нашият.
  2 2 харесвания
 44. При свободното падане е само приблизително, за малки пространственни и времеви интервали. Ако имаш достатъчно прецизни уреди може да измериш приливните сили.
  2 2 харесвания
 45. Добре, но по какво всъщност се различава положението във въпросната кухина от свободното падане? Например трябва ли да считаме, че няма гравитационно поле при свободното падане на асансьорната кабина без прозорци, в която човечецът не може по никакъв начин да установи дали пада под въздействието на гравитация, или е в покой, или е в равномерно праволинейно движение - тоест при движение при пълна липса на гравитация?
  2 2 харесвания
 46. До тук говорехме за класическите теории, на Нютон, ОТО, с привкус на СТО Те не дават да се установи нито електрическо, нито гравитационно поле в кухината. Намесата на квантовата механика обаче променя разположението на силите. Има един ефект, свързан с електромагнетизма, ефект на Ааронов-Бом. Този ефект показва, че освен интензитета, то и потенциалите на електромагнитното поле са директно наблюдаеми. Тоест наблюдаем е потенциалът в кухината, той трябва да оказва определено влияние на поведението на телата. И тогава да, можем да говорим за поле в кухината. Този въпрос, отнесен към гравитацията, е доста любопитен. От една страна, нямаме квантова теория на гравитацията, за да проверим има или няма подобно следствие и за гравитацията. От друга страна, гравитацията при слаби полета е много сходна с електростатичното поле, проявява и подобни на магнитното поле свойства (гравитомагнетизъм), и има някакво основание да се очаква подобен ефект и там. Но това само ако гравитацията се проявява като поле. От трета страна, принципът на еквивалентност изключва подобен ефект. Тоест един подобен ефект, ако бъде наблюдаван при гравитацията, ще доведе до опровержение на принципът за еквивалентност и ще бутне ОТО
  2 2 харесвания
 47. Много ми е интересно, как можеш да си напълно сигурен само по тоя въпрос? И освен това, да ти съобщя, защото вероятно не осъзнаваш - ти нямаше да го знаеш дори и това нещо, ако не си бил до ден днешен част не просто от йерархия, а от много голяма йерархия. Я си представи следната ситуация! В целия свят сме само двамата с тебе и спориме. Само че за какво спориме. Ние сме продукт на голямата йерархия. Всичко което знаеме, е някаква квинтесенция на човешкото взаимодействие (което е йерархическо още преди да се е появил човека - и дори преди да се е появил, живота, защото атомите и останалите физични явления за които говорите са йерархически явления, част от по-голямо взаимодействие, което е йерархическо и т.н.). Та сега това което знаем е дошло, примерно в мойта глава защото съм прочел някой умник. Но той е станал умник, защото е прочел много други умници и т.н. А ако сме само двамата ти нямаше да знаеш, че скоростта на светлината била константа. Ти и сега не осъзнаваш, че го знаеш това нещо, не защото ти лично си извършил експеримент - много е бил дълъг пътя на взаимодействието на хората, докато се стигне до това твърдение. Работили са много хора. И това е била йерархическа работа - от различните места на йерархията, по йерархическите канали, информацията се подава нагоре. На всяко следващо йерархическо ниво, тя се обработва до някаква степен на квинтесенция, намаление на мащаба. И така, докато най-горе в йерархическия връх се събере многократно преработен и сдъвкан информационен продукт. И ти там в това най-високо чекмедже на властта не си надничал. А дори и да надникнеш от едно кратко надникване няма да разбереш много. И след това, какво се случва - тия отгоре ти подават някаква информация, за която казват, че това е науката. А дали не лъжат, при това на много места. Ето ти случая с Лобачевски. Но тука има и нещо повече - дали изобщо цялото общество знае всичко? Цялото човешко общество е един организъм, който е много по-мощен от отделния човек, но и той е безгранично слаб и знае много малко. Дали няма и по-голяма скорост от тая на светлината? Дали няма по-бърза и по-бавна светлина? Как можеш да разбереш, така че да си сигурен, че някой не те лъже?
  2 2 харесвания
 48. Не е точно така. За куха сфера има цяла теорема, Shell theorem. За определен клас фигури, наречени хомоеиди (homoeoid), има други теореми, които доказват, че за тези фигури във вътрешността пробно тяло няма да изпитва сили. Това е т.н. трета теорема на Нютон , например ТУК (страница 9). Хомоеоидите включват сферата, елипсоида и цилиндъра. За не-сферично симетрични фигури във вътрешността ще има гравитация. Например огънат кух цилиндър, или кух тор. В този ред на мисли, отговорът ми към Шпага не е коректен - тя дава елипсоиди.
  2 2 харесвания
 49. Пак Дяволския и Арда Орлови скали "Подковата" на Арда Въжения мост на Сухово
  2 2 харесвания
 50. По-точния въпрос е - доколко общо има, със придошлите по-късно траки, разни видове славяни и българите на Аспарух и др. близки до него. Втория въпрос - какъв е % на това ранно население, останал до наши дни в гените на сегашните българи.
  2 2 харесвания
This leaderboard is set to Sofia/GMT+03:00

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...