Отиди на
Форум "Наука"

SAlexandrov

Модератор Космически науки
 • Брой отговори

  2862
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  34

Отговори публикувано от SAlexandrov

 1. УСПЕХ: Ракета Атлас 5 на ЮЛА изведе в космоса американския спътник Ландсат 9!

  2021-landsat-9-launches.jpg

  Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

  27 септември 2021 г. 22:40 ч.

  Светослав Александров. Тази вечер в 21:12 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя американската космическа ракета "Атлас 5". В космоса беше изведен мощният спътник за наблюдение на Земята "Ландсат 9". 

  Програмата Ландсат, според описанието на уебсайта на НАСА, представлява партньорство между американската космическа агенция и Геологическата топографска служба на САЩ (USGS). Целите на програмата включват мониторинг, управление и опознаване на наземните ресурси, които са критични за поддържането на живота на човека. Антропогенната дейност променя земната повърхност и това се отразява на климата, екосистемите, въглеродния кръговрат, глобалната икономика и здравеопазването. Ландсат е единствената спътникова система на САЩ, която провежда непрекъснати наблюдения на Земята в умерен мащаб и по този начин наблюдава както природните, така и антропогенните промени на нашата планета.

  Общо осем спътника са изстреляни от началото на програмата през 1972 г., което показва, че това е почти 50-годишна космическа дейност. От тези осем спътника един се проваля, а останалите седем достигат орбита и си изпълняват благополучно своите задачи. Два от по-старите сателити са все още в експлоатация - "Ландсат 7", изстрелян през 1999 г. и "Ландсат 8", изстрелян през 2013 г.

  За нуждите на днешния полет бе използвана ракетата на американската компания Юнайтед Лонч Алайънс (т.е. обединението между Боинг и Локхийд Мартин) "Атлас 5". Ракетата летя в най-простата конфигурация "401", което означава, че спътникът бе опакован в обтекател с диаметър 4 метра, беше използван ускорителен блок "Центавър" с единичен двигател и първата степен нямаше спомагателни твърдогоривни двигатели. 

  Така за първоначалните етапи на мисията се разчиташе единствено на построените в Русия двигатели "РД-180", които работиха в продължение на 4 минути и 8 секунди. След това първата степен се отдели и се запалиха американските двигатели "RL-10" на горната степен "Центавър". Те работиха над 12 минути. Около един час по-късно "Ландсат 9" благополучно се отдели от "Центавър" и започна самостоятелен полет в целевата му слънчевосинхронна орбита при височина 705 километра и наклон от 98.2 градуса. Късното разделяне бе обусловено от необходимостта спътникът да се намира в обхвата на наземна станция в САЩ, съответно да бъде по-лесно управляван от нея.

  Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4171-2021-landsat-9-launches

 2. Американската космическа индустрия притисна НАСА да вземе мерки, за да не остане без станция

  25 септември 2021 г. 10:55 ч. Представители на космическата индустрия в САЩ поискаха от НАСА да подсигури такива мерки, че частните космически станции да бъдат въведени в експлоатация преди предстоящото пенсиониране на МКС през 2030-та, в противен случай геополитическите последствия за Щатите ще бъдат колосални.

  Това стана ясно по време на изслушване в подкомисията за космонавтика към Камарата на представителите на американския Конгрес, съобщава СпейсНюз.

  "Предизвикателството да осигурим плавен преход е много по-сериозно днес, отколкото когато все още разполагахме с космически совалки, тъй като нашата зависимост от космическите активи е далеч по-голямо и други се опитват да заемат всякакви евентуални празни пространства", съобщава Джефри Манбър, изпълнителен директор на частната компания НаноРакс. НаноРакс е една от фирмите, която иска да разработи собствена космическа станция. "Няма място за грешка, за да не отстъпим лидерството на други държави".

  Манбър най-вече има предвид Китай. Напомням на читателите, че по-рано през годината страната започна да строи своя собствена станция. През изминалия месец Манбър предупреди, че вече е загубил клиент, който е предпочел да изстреля полезен товар на китайската станция, вместно на МКС посредством услугите на НаноРакс.

  Проблемът е, че НАСА не получава достатъчно бюджет за комерсиализацията на околоземна орбита. За 2020 и 2021 г. агенцията поиска по $150 милиона долара, но получи само $15 и $17 милиона. Това не е достатъчно за създаването на нови платформи и станции.

  ISS full view

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4170-2021-nasa-urged-station-gap

 3. Мисията на НАСА ИнСайт измери най-силния трус на Марс от началото на научната програма!

  2021-22-september-insight.jpg

  Снимка на повърхността на Марс, заснета от "ИнСайт" на 22-ри септември. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

  25 септември 2021 г. 10:00 ч.

  Светослав Александров. Американската космическа мисия "ИнСайт", която работи на повърхността на Марс от есента на 2018-та година до ден днешен, успя да измери най-силния и продължителен трус досега. Голямото "марсотресение" бе установено на 18-ти септември - съвсем по случайност, когато екипът на роботизираната експедиция празнуваше 1 000 местни дни на Червената планета.

  Трусът бе с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер и продължи час и половина - забележителен факт, отчитайки, че повечето от земетресенията на нашата планета траят едва няколко секунди. Изследователите все още търсят причината защо някои от трусовете на Марс са толкова дълготрайни. 

  Това е третото голямо марсотресение, което "ИнСайт" откри в рамките на един календарен месец. Предишните бяха установени на 25-ти август, когато сеизмометърът на мисията последователно отчете едно с магнитуд 4.2 и друго с магнитуд 4.1. 

  Дотогава мисията не се бе радвала на сериозни трусове, като предходният рекорд беше през 2019 година - единичен трус с магнитуд 3.7.

  Напомням на изследователите, че учените, работещи с "ИнСайт", използват сеизмичните вълни, за да изучат вътрешната структура на Марс. Вълните се променят, докато пътуват през марсианската кора, мантия и ядро и така могат да предоставят информация за техните свойства. Знаейки какъв е строежът на Марс и на Земята, изследователите са в състояние да разберат ранната еволюция на планетите и как те са се формирали от протопланетарния диск.

  Екипът на експедицията извади страхотен късмет, че откри тези силни трусове. Това можеше и да не се случи - през последните месеци върху слънчевите панели на "ИнСайт" се натрупа много прах и учените се притесниха, че ще се наложи да изключат инструментите с цел съхраняване на електроенергия и оцеляване на космическия апарат през тежката марсианска зима. Слава Богу екипът успя да измисли начин, по който панелите да бъдат почистени и сеизмометърът остана активен. Сега зимата отминава и Червената планета отново се приближава към Слънцето, което означава повече ток и още дълго време научни изследвания.

  Източник: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4169-2021-insight-mars-quake

 4. Космическият кораб Старлайнър на Боинг вероятно няма да лети през 2022 година

  22 септември 2021 г. 14:35 ч. За пръв път след злополучното отлагане на изстрелването на "Старлайнър" през август, когато беше констатиран проблем с горивните клапани на кораба, НАСА допуска, че следващият опит за полет не се очертава да е преди 2022 година. 

  Това стана ясно по време на интервю с Кейти Лийдърс, ръководител на оперативните програми към пилотираната програма на НАСА. Лийдърс съобщава, че дефектните клапани трябва да бъдат демонтирани от сервизния модул на "Старлайнър", преди да бъдат поправени. След това специалистите на Боинг ще определят дали ремонтът ще е продължителен и ако това е така, може да се наложи да вземат нов сервизен модул от друг космически кораб. Решението ще бъде взето до няколко седмици. 

  Така 2021-ва година се очертава да е годината, в която т.нар. ОлдСпейс или Стар космически отрасъл на САЩ изостана окончателно зад новите и иновативни фирми (НюСпейс). Замислете се - СпейсЕкс изстрелват хора в космоса. Блу Ориджин изстрелват хора в космоса. Даже Върджин Галактик изстрелват хора в космоса, макар и до най-ниската граница за начало на космическото пространство. Кои не изстрелват хора в космоса? Боинг и Локхийд Мартин. Корабите "Старлайнър" и "Орион" все още не са изпълнили даже изискуемите безпилотни мисии, които да потвърдят безопасността им. Човек да се зачуди защо правителството на САЩ продължава да прахосва пари по тези мастодонти. 

  Ако "Старлайнър" полети в космоса през зимата или пролетта на 2022 г. в безпилотен режим и предполагайки че всичко е успешно, то тогава първата мисия с хора ще е през есента на 2022 година. През това време СпейсЕкс ще са изпълнили минимум седем пилотирани изстрелвания. 

  2021-starliner-mounted-atop.jpg

  На снимката: космическият кораб "Старлайнър", намиращ се върху ракетата "Атлас 5". Photo credit : Boeing/John Grant

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4168-2021-starliner-to-fly-2022

 5. НАСА раздели управлението на пилотираната космическа програма на две

  2021-sls-artemis.jpg

  Първата сглобена ракета "Спейс Лонч Систъм" за дебютната мисия "Артемис 1" до Луната. Photo credit : NASA 

  22 септември 2021 г. 10:00 ч.

  Светослав Александров. Администраторът на американската космическа агенция Бил Нелсън оповести, че управлението на пилотираната космическа програма на САЩ ще бъде официално разделено на две. 

  Новината бе съобщена на сайта на НАСА

  Досега пилотираната космонавтика се оглавяваше изцяло от Кейти Лийдърс. След организацията Лийдърс ще се занимава с този сегмент, който управлява оперативните програми като Международната космическа станция и комерсиалните пилотирани космически мисии. Другият сегмент ще се оглави от Джим Грийн и ще включва ръководството на програмата за завръщане на Луната "Артемис", космическия кораб "Орион" и спускаемите лунни модули. 

  Не е изненадващо, че промяната беше посрещната от сериозна критика. 

  "Вероятно не е за добро, намерението явно е програмата "Артемис" да бъде изолирана от комерсиалната космонавтика, като по този начин пилотираните комерсиални полети до станцията "Гейтуей" се превръщат в далечна перспектива. Ракетата "Спейс Лонч Систъм" и корабът "Орион" очевидно ще получат дивидент от това", смята астрофизикът д-р Питър Хейг

  Тук е удачно да напомним, че Кейти Лийдърс е изключително опитна ръководителка - тя пое управлението на пилотираната програма на НАСА в период, през който агенцията зависеше за превоза на астронавти до МКС изцяло от руските кораби "Союз". Лийдърс направи така, че НАСА и СпейсЕкс да могат да работят ефективно заедно, да довършат пилотирания космически кораб "Крю Драгън" и да го въведат в цялостна експлоатация. Днес корабът вози редовно екипажи до станцията, а през този месец посредством него беше осъществена първата туристическа мисия до орбита. 

  След новите промени програмата за завръщане до Луната "Артемис" ще се ръководи от човек, който не познава тънкостите на частното космическо предприемачество. 

  Какво по-добро доказателство, че в САЩ отдавна съществуват две паралелни космически програми - просто сега разделението им е официално. Първата работи, поема обещания и ги изпълнява, разчита на частния сектор и изстрелва хора в космоса. Втората, която наричам условно "американския Роскосмос", е тежко бюрократизирана, обвързана е с приумиците на Конгреса, финансово неефективна е, не си изпълнява обещанията и не изстрелва хора в космоса. 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4166-2021-nasa-splits-human-space-program-two

  • Харесва ми! 1
 6. НАСА сключи договор с Аероджет за производството на ракетни двигатели за кораба Орион

  22 септември 2021 г. 10:31 ч. Вчера НАСА съобщи, че агенцията е връчила договор на частната компания Аероджет Рокетдайн за фиксирана сума от $600 милиона. Договорът влиза в сила от 21 септември и е за период до 23 септември 2032 г., като през това време трябва да се произведат ракетни двигатели за космическите кораби "Орион" за по-късните мисии на програмата "Артемис" - от "Артемис 7" нататък. 

  Това е така, тъй като за първите мисии на "Артемис" има двигатели - те са взети от американските космически совалки. Но совалките бяха възвръщаеми, докато сервизните модули на "Орион" ще се изхвърлят след всеки полет.

  Това е поредното доказателство, че докато новите частници в САЩ предприемат сериозни стъпки напред по посока на възвръщаемостта и се стремят да си рециклират компонентите, цялата програма "Артемис" е гигантски скок назад към ранната космическа надпревара. Всичко е еднократно и се изхвърля, нищо не се рециклира. И най-умопомрачителното - частите от совалките се адаптират за първите мисии за "Артемис", след което ще бъдат изхвърлени и поради това се налага производството на нови.

  Каква колосална неефективност и загуба на средства. 

  2021-sls-artemis.jpg

  Първата сглобена ракета "Спейс Лонч Систъм" за дебютната мисия "Артемис 1" до Луната. Photo credit : NASA 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4167-2021-nasa-contracts-aerojet

 7. УСПЕХ: Товарният кораб Тянжоу-3 излетя към модула Тянхъ на новата китайска станция!

  20 септември 2021 г. 10:35 ч. Тази сутрин в 10:10 ч. българско време от космодрума Уенчан беше изстреляна ракета "Лонг Марч 7" с товарния космически кораб "Тянжоу-3". 

  Това е втората товарна мисия към основния модул "Тянхъ" на новата китайска космическа станция и четвъртата от общо 11, посветени по нейната конструкция. 

  "Тянжоу-3" извозва провизии за следващата пилотирана експедиция на Китай, която ще излети през месец октомври с космическия кораб "Шенчжоу 13". 

  Скачването на "Тянжоу-3" с "Тянхъ" ще бъде осъществено шест часа и половина след старта. 

  2021-tianzhou-3-lifts-off.jpg

  Кадър от днешния старт - заснет от бордовата камера. Photo credit : CGTN

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4165-2021-tianzhou-3-launches

 8. Отговорът на Русия: актриса и режисьор политат в космоса на 5-ти октомври с кораба Союз МС-19

  2021-soyuz-ms-19-peresild.jpg

  На снимката: актрисата Юлия Пересилд, която ще лети в космоса на 5-ти октомври с кораба "Союз МС-19". Фото: Роскосмос

  19 септември 2021 г. 21:37 ч.

  Светослав Александров. През настоящата 2021-ва година, когато отбелязваме шест десетилетия от полета на Юрий Гагарин в космоса, частната космонавтика в САЩ е тази, която привлича медийното и обществено внимание. Сега, когато корабите на Ричард Брансън, Джеф Безос и Илон Мъск са изпълнили благополучно своите първи туристически мисии, Русия има нужда от сериозен успех. Огромни надежди се възлагат на предстоящия старт на кораба "Союз МС-19", който ще бъде изстрелян на 5-ти октомври. На борда му ще полетят професионалният космонавт Антон Шкаплеров, режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Целта - заснемането на филм в космоса. 

  Роскосмос предприема този ход съвместно с Първи канал и студио Yellow, Black and White в отговор на една друга американска инициатива, в рамките на която Том Круз ще полети в космоса на борда на кораба "Крю Драгън" на базата на договор с частната компания Аксиом. Тъй като Круз не беше изстрелян по време на дебютната туристическа мисия на "Крю Драгън" по-рано през този месец и мисията му остава планирана за по-нататък, модерната руска киноиндустрия разполага със своя шанс да изпревари Холивуд. 

  Не е изненадващо, че заснемането на руския филм е сериозно рекламирано в медийното пространство. Но не всички са очаровани от инициативата поради редица причини. Първата от тях е ясна и всеки може да се досети за нея - руснаците за пореден път не предлагат нищо ново в технологично отношение. Новият руски кораб "Орел" все още не е готов и ще се разчита на добрия стар "Союз", който е претърпял поредната си модификация. Сега той може да бъде управляван само от един професионален космонавт, а не от двама, както беше доскоро, което позволява да извозва двама пътници без сериозна техническа подготовка. Очаква се "Союз МС-19" с Шкаплеров, Пересилд и Шипенко да е първата подобна мисия, а през декември ще бъде изстрелян и корабът "Союз МС-20" с професионалния космонавт Александър Мисуркин и японските туристи Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. 

  Втората причина е по-нюансирана. Приключилата днес американска мисия "Inspiration4" на кораба на СпейсЕкс "Крю Драгън" беше осъществена странично и независимо от държавната пилотирана космонавтика на САЩ в лицето на НАСА, чиято основна научно-изследователска дейност се развива на Международната космическа станция. Наистина "Крю Драгън" летя в орбита, различна от тази на МКС, при това на височина от 590 километра - от 2009-та година хора не са се отдалечавали от Земята толкова надалече. Но Русия не разполага с възможността да изстреля "Союз МС-19" на експедиция, която не включва посещение до МКС. Сега, когато Роскосмос най-сетне успя да изстреля модула "Наука" и е вече в готовност да завърши своя сегмент на станцията, предстоящото изстрелване на актриса и режисьор разстройва планираната научна дейност. 

  Истината е, че много работещи в ракетно-космическия отрасъл на Русия не са щастливи от предстоящия полет. Освен научната програма, полетният график на МКС е също разстроен. За да може мисията на актрисата и режисьора изобщо да бъде осъществена, двамата трябва да се завърнат на Земята с по-стария кораб "Союз МС-18", чийто експлоатационен период в орбита наближава своя край. Това означава, че днес живеещите на станцията руски космонавт Пьотр Дубров и американският му колега Марк Ванде Хай трябва да останат в космоса до зимата или пролетта на 2022-ра година, когато друг руски кораб "Союз" ще може да ги върне на Земята. 

  "Какво е уникалното в този филм?", възмущава се космонавтът и герой на Русия Михаил Корниенко. "Че Юлия Пересилд и директорът ще полетят до МКС за 10 дни и за 2 милиарда рубли? А вие уверени ли сте, че те там, извинете ме, няма да повръщат през всичките тези 10 дни? Ние вече имаме в космонавтския отряд едно момиче Ана Кикина. Можеше да изпратите нея, тя е професионалистка".

  "Самият аз съм снимал филм в орбита в продължение на една година, имам три милиона гледания", пояснява Корниенко, "той е по нашите канали от дълго време. Ние може да снимаме не по-зле от Пересилд и този директор, даже го можем по-добре. Не е нужно да изстрелваме кинооператор, директор и актриса.. Целият график на професионалните космонавти търпи отлагания, всичко е съсипано. В центъра за подготовка всички са се хванали за главите от тая новост. Може би има извънбюджетни източници, не разбирам кой ще плати тези 2 милиарда рубли. Може би имат някакви спонсори". 

  Но един от най-сериозните критици се оказва не кой да е, а Сергей Крикальов, един от най-опитните космонавти на Русия. В началото на 90-те години Крикальов изпълнява мисия на борда на станцията "Мир", когато СССР се разпада, поради което завръщането му се отлага и той престоява в космоса в продължение на 311 дни. Впоследствие Крикальов се превръща в първия руснак, който полита в космоса с американски космически кораб - на борда на совалката "Дискавъри" през 1994. През последните няколко години космонавтът изпълнява длъжността Изпълнителен директор на пилотираната програма към Роскосмос и като такъв се опитва да се противопостави на полета на Пересилд. Ето защо по-рано през това лято Дмитрий Рогозин се опитва да го уволни (формално Крикальов е преназначен като пряк съветник на Рогозин). Но поради повсеместното възмущение на голяма част от работещите в ракетно-космическия отрасъл решението е отменено и Крикальов остава да изпълнява длъжността си.

  Има и трета причина. Американският журналист Ерик Бъргър напомня, че грандиозната инициатива на Рогозин да снима филм на МКС не е особено голяма новост. През 1983 г. космическата програма на СССР заснема научно-фантастичната продукция "Завръщането от орбита" на борда на станцията "Салют 7. Тъй че кому е нужно това да се повтаря точно сега, вместо да се мисли за истинска новост навръх 60-годишнината от полета на Гагарин?

  Независимо от сериозните и основателни критики, подготовката за изстрелването на "Союз МС-19" е в ход. Част от сюжета на филма, озаглавен "Предизвикателството", е вече ясен: лекарка, която няма нищо общо с космонавтиката, трябва спешно да полети в космоса, за да спаси бедстващ космонавт. 

  Предстоящата мисия ще е трудна за режисьора Шипенко, който е висок почти два метра и трудно би се вмъкнал в тесния руски космически кораб. Но той се шегува с това: "Засега ще полетя така, пък когато снимаме продължение на филма за полет до Марс, ми е обещано, че ще ми бъде осигурено по-добро място". 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4164-2021-soyuz-ms-19-preview

  • Харесва ми! 1
 9. УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън с четирима туристи се завърна на Земята!

  2021-inspiration-4-returns-home.jpg

  Снимка от приводняването на "Крю Драгън". Photo credit : SpaceX/Inspiration4

  19 септември 2021 г. 09:00 ч.

  Светослав Александров. Частната космическа мисия "Inspiration4" приключи успешно, след като пилотираният космически кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън" извърши приводняване в Атлантическия океан тази нощ в 02:06 ч. българско време. 

  Експедицията бе финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той изкупи местата на борда на "Крю Драгън" за себе си и още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет. Съответно "Inspiration4" дари надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се присъединиха Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

  Полетът бе част от масивна кампания за набиране на средства за Детската изследователска болница "Св. Юда" в Мемфис. Идеята на Айзъкман бе да привлече вниманието на обществото и да събере $200 милиона за проучвания в сферата на детските онкологични заболявания. Макар че космическата експедиция може да се възприеме като туристическа, Айзъкман, Арсено, Проктър и Сембовски бяха преминали през серия от сериозни тренировки и проведоха множество научни експерименти. 

  Този характер на "Inspiration4" бе и основната причина, поради която мисията не бе критикувана от обществото със същата страст, с която хората критикуваха изстрелванията на кораба "Юнити" с Ричард Брансън и "Ню Шепърд" с Джеф Безос по-рано през това лято. Съвсем естествено мнозина сметнаха, че полетите на Брансън и Безос са проява на егоизъм. 

  Но докато Брансън и Безос летяха в космоса по суборбитална траектория, едва надхвърляйки 80 и 100 километра височина (колкото да покрият минималното изискване за космически полет), "Inspiration4" бе орбитална мисия. И не просто това - корабът "Крю Драгън" летя в 590-километрова орбита. През цялата история на космонавтиката е имало само 15 други пилотирани експедиции, когато хора са се отдалечавали от нашата планета на разстояние повече от 500 километра - по време на деветте мисии "Аполо" до Луната, двете мисии "Джемини" във високи орбити и четирите совалкови мисии до телескопа "Хъбъл". При това подобна експедиция не се е случвала след 2009 година, когато бе последното обслужване на "Хъбъл". 

  Сега, когато "Inspiration4" е в историята, равносметката е, че този първи изцяло частен орбитален полет премина гладко със съвсем дребни проблеми. Един от тях касаеше повреда на температурен датчик на двигател "СуперДрако". Отказа и един от вентилаторите на тоалетната. Но ръководството на полета успя да овладее тези отклонения и мисията премина по план.

  Частната експедиция бе проведена независимо от НАСА, но американската компания СпейсЕкс не е приключила с пилотираните полети през 2021-ва. Следващият пуск с хора ще бъде проведен на 31-ви октомври и този път ще е за нуждите на НАСА, като фирмата ще извози поредния четиричленен екипаж до Международната космическа станция. След това в началото на 2022 г. ще има нов частен полет, спонсориран от компанията Аксиом.

  По думите на Бенджи Рийд, ръководител на пилотираните полети към СпейсЕкс, навлизаме в период, в който компанията на Илон Мъск все по-често ще изстрелва хора в космоса. Очаква се годишно да има поне шест старта на кораби "Крю Драгън". 

  Изгледайте видео от кацането на "Крю Драгън" на този линк в Youtube

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4163-2021-inspiration-4-returns-home

 10. Екипажът на Inspiration4 сподели снимки от борда на Крю Драгън

  17 септември 2021 г. 09:49 ч. Екипажът на частната американска мисия "Inspiration4", която вчера излетя в космоса посредством пилотирания космически кораб на СпейсЕкс "Крю Драгън", сподели снимки. 

  Според информацията, публикувана в туитър акаунта на СпейсЕкс, четиримата космически пътешественици (Джаред Айзъкман, Хейли Арсено, Шан Проктър и Крис Сембовски) се чувстват добре. Те вече са провели своите първи научни опити.

  Понастоящем "Крю Драгън" продължава да кръжи в своята 590-километрова орбита. Това е най-далечното разстояние, на което се е отправял човек от Земята след 2009 година. Преди мисията на "Inspiration4" е имало само 15 други експедиции, при които астронавти са летели на повече от 550 километра от планетата ни - деветте "Аполо" до Луната, двете "Джемини" във високи орбити и четирите совалкови мисии до "Хъбъл". 

  2021-inspiration-4-photo-4.png

  2021-inspiration-4-photo-3.jpg

  2021-inspiration-4-photo-2.jpg

  2021-inspiration-4-photo-1.jpg

  Credits : Inspiration4

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4162-2021-inspiration-4-photos

  • Харесва ми! 1
 11. УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 се завърна на Земята!

  2021-shenzhou-12-returns-earth-1.jpg

  Кадър от завръщането на "Шенчжоу 12". Photo credit : CCTV

  17 септември 2021 г. 09:30 ч.

  Светослав Александров. Тази сутрин пилотираният космически кораб на Китай "Шенчжоу 12" с астронавтите Ние Хайшън, Лю Бомин и Тан Хонбо се завърна благополучно на Земята. 

  Новината бе съобщена от Синхуа.

  Астронавтите прекараха близо три месеца на борда на основния модул "Тянхъ" на новата китайска космическа станция. През това време те проведоха две "космически разходки". 

  2021-shenzhou-12-returns-earth.jpg

  Още един кадър от завръщането на "Шенчжоу 12". Photo credit : CCTV

  Междувременно Китай подготвя следващата поредица от полети до "Тянхъ". Ракетата "Лонг Марч 7" е вече на стартовата площадка и се очаква в понеделник, на 20-ти септември, да изпрати в орбита товарния кораб "Тянжоу 3". Това ще е четвъртата от общо 11 мисии, посветени по конструкцията на станцията. 

  Стига мисията на "Тянжоу 3" да е успешна, в средата на октомври ще полети следващият пилотиран космически кораб - "Шенчжоу 13". Подобно на "Шенчжоу 12", на борда му също ще пътуват трима души, имената на които все още не са оповестени. Но за разлика от предходната тримесечна мисия, новият екипаж се очертава да прекара шест месеца в орбита. 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4161-2021-shenzhou-12-returns-earth

 12. УСПЕХ: Космическият кораб Крю Драгън изпрати четирима туристи до рекордна за частното предприемачество 585-километрова орбита!

  2021-inspiration-4-cupola.jpg

  Изглед от космическия кораб "Крю Драгън" при височина 585 километра - за пръв път хора се отправят толкова далече от нашата планета след 2009 г. - последната обслужваща мисия до телескопа "Хъбъл". Photo credit : SpaceX

  16 септември 2021 г. 08:00 ч.

  Светослав Александров. Тази нощ в 03:02 ч. българско време от космическия център Кенеди излетя ракета "Фалкън 9" с пилотирания космически кораб "Крю Драгън" и четирима космически туристи на борда. След успешно запалване на собствените си двигатели корабът достигна до кръгова орбита на разстояние от Земята 585 километра - с което частната мисия, озаглавена "Inspiration4", се присъедини към елитен клуб пилотирани експедиции, отдалечили се от родната планета на повече от 500 километра. В миналото е имало само 15 такива експедиции - деветте полета в рамките на програмата "Аполо" до Луната, двете изстрелвания на американски кораби "Джемини" във високи орбити и четирите обслужващи мисии на американските совалки до телескопа "Хъбъл". 

  Забележителното е, че "Крю Драгън" започна да поставя такива рекорди едва на четвъртия си полет. Но още по-впечатляващо е, че ако преди астронавти са напускали Земята толкова далече заради правителствена директива (да се изпрати човек на Луната) или наложено от ремонта на орбитален апарат като "Хъбъл", днес това се случва заради частното предприемачество. Експедицията е финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той е избрал да вземе със себе си още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет без подкрепата на Айзъкман. Съответно "Inspiration 4" дарява надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман се присъединиха Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

  Очаква се "Inspiration4" да завърши своята програма изцяло в автономен режим, без намесата на екипажа, но ако нещо се случи, Айзъкман и Проктър са обучени да пилотират "Крю Драгън". 

  Освен че днешният космически полет е първата изцяло туристическа мисия до орбита, това е първата орбитална експедиция на САЩ, която не е планирана от НАСА. Също така това е първото изстрелване на хора до орбита след 2009 година, при което не е предвидено посещение на космически станция (МКС или някоя от китайските "Тянгон"). 

  Бяха отбелязани и няколко съществени рекорда за СпейсЕкс. За пръв път хора излетяха в космоса посредством ракета, оборудвана с първа степен, използвана на две предходни изстрелвания. И днес след своята мисия степента се завърна на Земята безпроблемно на плаващата платформа "Просто прочети инструкциите". Това е вторият полет на пилотираната капсула "Ресилиънс", която в периода между ноември 2020 и април 2021 г. бе използвана за превоз на първия редовен екипаж до МКС. Но най-важното: днес бе поставен рекорд за брой кораби от серията "Драгън 2" в околоземна орбита - понастоящем космоса имаме два пилотирани "Крю Драгън" и един товарен "Карго Драгън".

  Налице е и цялостен рекорд за брой хора в космоса - общо 14. Седем живеят на МКС, трима са на китайския космически кораб "Шенчжоу 12" и четирима на "Inspiration4". Този рекорд няма да се задържи дълго - по-рано през деня "Шенчжоу 12" се отдели от основния модул "Тянхъ" на китайската станция и ще се завърне на Земята утре.

  Екипажът на новоизстреляната туристическа експедиция ще прекара близо три дни в 585-километровата си орбита. Понастоящем е планирано "Крю Драгън" да се завърне на Земята в събота (на 18-ти септември) или в неделя (на 19-ти). Но в случай на лошо време или технически проблеми корабът може да остане в космоса до една седмица.

  На борда на кораба ще бъдат проведени множество научни експерименти, които включват медицински изследвания като ултразвукови прегледи и мониторинг на нивото на кислорода на пътешествениците. Това ще разшири познанията ни как космическите условия влияят на човешкия организъм. 

  Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4160-2021-inspiration4-begins

  • Харесва ми! 3
 13. Inspiration4: как частното предприемачество закарва човечеството отвъд най-ниската околоземна орбита

  2021-inspiration-4-flight-profile.png

  Полетният профил на Inspiration4. Image credit : SpaceX

  15 септември 2021 г. 19:10 ч.

  Светослав Александров. Когато пилотираният космически кораб "Крю Драгън" излети през идната нощ след 03:03 ч. българско време на частната мисия "Inspiration4", малцина си дават сметка, че тази мисия ще се присъедини към елитен клуб пилотирани космически експедиции - тези, при които хора са се отдалечили от Земята на разстояние над 500 километра. През цялата шестдесетилетна история на пилотираната космонавтика е имало само 15 такива полета - деветте от програмата "Аполо" до Луната, четирите на американските космически совалки до телескопа "Хъбъл" и двата полета на американските кораби "Джемини" с висок орбитален апогей. Толкоз. 

  Всички останали стотици пилотирани космически полети през изминалите 60 години са били или суборбитални, или орбитални, при които височината на корабите над земната повърхност не е надхвърляла 450 километра. Първата съветска орбитална станция "Салют" е летяла на височина 200-222 километра, първата американска "Скайлаб" - на височина 434-441 километра, историческата руска "Мир" - на 354-374 километра, а МКС днес кръжи около нас на височина 418-422 километра. 

  Навлизаме в етап, при който не държавна директива като заръката на Кенеди от 60-те ще изпраща хора на далечни разстояния, а частното предприемачество. И "Inspiration4" е само началото. Както можете да видите от показаната по-горе графика, избраният от Джаред Айзъкман (инициатор на мисията и водещ космически турист) полетен профил включва издигане на "Крю Драгън" на височина 575 километра - над орбитата на МКС и тази на телескопа "Хъбъл". 

  Не забравяйте също така, че СпейсЕкс има сключено споразумение със Спейс Адвенчърс (компанията, изпратила до МКС първите космически туристи посредством руски кораби "Союз") за още по-амбициозни полети чрез "Крю Драгън" - които включват достигане на високи околоземни орбити с апогей над 1 000 километра. За последен път такъв полет е провеждан през 60-те години години на миналия век, от астронавтите на "Джемини 11" Чарлс Конрад и Ричард Гордън.

  И това не е всичко - туристически мисии са планирани и за следващото поколение кораби "Старшип", които СпейсЕкс тепърва разработва. Частният предприемач Юсаку Маезава има споразумение с Илон Мъск за полет до Луната. 

  Вече не очакваме космическото бъдеще да дойде. То най-сетне е тук - благодарение на частната космонавтика. 

  Наблюдавайте полета на "Inspiration 4" живо на този линк след 22:45 ч. българско време.

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4159-2021-flights-beyond-500km

 14. НАСА избра пет компании за създаване на технологии за лунни спускаеми апарати

  2019-blue-moon-unveiled.jpg

  Спускаемият апарат на Блу Ориджин "Блу Муун". Image credit : Blue Origin

  15 септември 2021 г. 17:45 ч.

  Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА подбра пет частни компании, които ще спомогнат за разработката на технологии за меко кацане на Луната в рамките на програмата "Артемис".

  Договорите включват осигуряването на фиксирани суми за частните компании (за разлика от класическия модел за работа в аерокосмическия отрасъл "цена плюс"), като на базата на ограниченото финансиране НАСА очаква конкретни резултати.

  Ето подбраните фирми.

  1. Блу Ориджин - $25.6 милиона.

  2. Дайнетикс - $40.8 милиона.

  3. Локхийд Мартин - $35.2 милиона

  4. Нортроп Груман - $34.8 милиона.

  5. СпейсЕкс - $9.4 милиона. 

  Любопитното е, че три от наградените компании (Блу Ориджин, Локхийд Мартин и Нортроп Груман) са част от т.нар. Национален лунен екип, който по-рано през годината загуби основното съревнование срещу СпейсЕкс за строежа на спускаем апарат, посредством който за пръв път от 70-те години на миналия век астронавти ще се отправят на повърхността на Луната. НАСА избра да повери тази задача на Илон Мъск. 

  Сега изглежда, че в рамките на този нов конкурс Националният лунен екип ще получи обща сума от $95.6 милиона. Това е десет пъти повече от средствата, които са заделени за СпейсЕкс.

  Понастоящем Блу Ориджин е в съдебен спор с НАСА, като целта на компанията е да оспори единичната награда, дадена на Илон Мъск. Очакваме да разберем дали резултатите от този нов конкурс ще удовлетворят фирмата на Джеф Безос и дали нейното поведение спрямо американската космическа агенция ще омекне. 

  Но докато "Старшип" е в етап на полетни изпитания, а СпейсЕкс редовно превозва полезни товари и астронавти до околоземна орбита, тепърва предстои да станем свидетели кога Блу Ориджин ще осъществи орбитален полет... и кога най-накрая ще достави прословутите двигатели "BE-4" на Тори Бруно.

  За повече информация относно последния конкурс: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4158-2021-nasa-awards-5-companies

 15. УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса поредните 34 спътника УанУеб!

  2021-14-sep-oneweb-launch.jpg

  Снимка от вчерашния старт. Фото: Роскосмос

  15 септември 2021 г. 17:15 ч.

  Светослав Александров. Вчера, на 14-ти септември, в 21:07 ч. българско време от космодрума Байконур излетя космическа ракета "Союз-2.1б". Ракетата бе оборудвана с ускорителен блок "Фрегат", който се отдели благополучно девет минути след началото на полета и през следващите три часа и половина въведе в целевите им орбити 34 спътника на британската компания УанУеб. 

  УанУеб е най-сериозният конкурент на инициативата за спътников интернет Старлинк на СпейсЕкс. Включвайки вчерашния полет, към настоящия момент в хода на 10 мисии са изведени общо 322 спътника УанУеб. Разбира се, това число бледнее пред общата бройка изстреляни спътници по програмата на Илон Мъск - 1 791. 

  Но полетът на 14-ти септември беше знаков поради друга причина. Това бе 100-тната мисия на надеждния руски блок "Фрегат". Блокът е създаден на базата на технологии, оригинално разработени за междупланетната програма "Фобос" (напомням на читателите, че изстреляната през 1988 г. "Фобос 2" е вероятно най-успешната съветска мисия до Марс, като преди да се повреди работи два месеца в околомарсианска орбита и изучава планетата и нейната луна Фобос). Разработката на блока започва през 1991 година и се проточва близо десетилетие, като първото изстрелване е проведено през 2000 година.

  От стоте мисии на "Фрегат", само три са завършили с провал. Това превръща ускорителния блок в една от най-надеждните космическите технологии на Русия. 

  Видеозапис от вчерашния полет - Youtube връзка

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4157-2021-14-sep-oneweb-launch

 16. Уникална годишнина: преди 10 години политици представиха ракетата Спейс Лонч Систъм

  14 септември 2021 г. 08:05 ч. Представете си какво би било ако политици, а не инженери конструираха ракети, пише космическият блогър и експерт Стивън Смит (линк)

  На 10-ти януари 1962 г. инженери от НАСА в космическия център Маршал оповестяват, че ще разработят тяхната ракета "Сатурн" в по-голям вариант с пет двигателя и 7.5 милиона паунда тяга. Тази ракета ще може да изпрати хора към Луната. Инженерите са тези, които вземат решението, в специален център на НАСА, отделен от политическото влияние.

  Първата ракета "Сатурн 5" полита след по-малко от пет години, на 9-ти ноември 1967 година.

  Сега си представете, че политиците са тези, които конструират ракета - и то не за конкретна мисия или цел, а за да съхранят работни места.

  Именно това се случва на днешния ден преди десет години.

  На 14-ти септември тогавашният сенатор Бил Нелсън и днешнен администратор на НАСА, както и пенсионираната му колежка Кей Бейли Хътчисън, представят в Сената нова ракета, която възнамеряват да възложат на НАСА - "Спейс Лонч Систъм". Нещо повече - тези конгресмени прокарват законопроект, който обезкуражава иновациите. Законопроектът задължава американската космическа агенция да използва за строежа на ракетата само и единствено хардуер от совалките. И изисква ракетата да е готова най-късно на 31 декември 2016 година.

  Според Стивън Смит и досега не е ясно кой точно е измислил конструкцията на ракетата. Знае се със сигурност, че събитието е доминирано от членове на Конгреса, като тогавашният администратор на НАСА Чарлз Болдън играе съвсем малка роля. На откриването той говори само пет минути, а през останалото време политиците се поздравяват колко работни места ще създадат.

  В онзи ден сенатор Бил Нелсън казва: ракетата ще струва $10 милиарда.

  През 2021 година равносметката е следната. НАСА е похарчила $17.2 милиарда, като още $2.6 милиарда ще бъдат профукани през настоящата фискална година. Което означава близо $20 милиарда ($19.8 да сме точни). Два пъти повече, отколкото Нелсън прогнозира през 2011-та. И ракетата, която трябва да е готова през 2016 година, все още не е полетяла. 

  Ако добавя и аз нещо към думите на Смит, то е следното: днес Бил Нелсън, автор на тези абсурдни сметки, е администратор на НАСА.

  За същия период от време, т.е. след 2011 г., Илон Мъск усъвършенства една тежкотоварна ракета "Фалкън 9". Прави така, че първата ѝ степен да може да се приземява вертикално. Екипът му от инженери конструира свръхтежка ракета "Фалкън Хеви", а от година и половина пилотираният кораб "Крю Драгън" извозва хора до орбита.

  Това е разликата между частния сектор, в който инженерите имат творческата свобода, и държавния, в който политиците диктуват кое как да се прави, ограничавайки инженерите. 

  2021-18-march-sls-test-success.jpg

  Кадър от огнево изпитание на "Спейс Лонч Систъм". Photo credit : NASA TV

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4156-2021-ten-years-sls-unveiled

 17. УСПЕХ: СпейсЕкс изведе 51 спътника Старлинк след безпроблемно изстрелване от Ванденберг!

  2021-14-sep-starlink-liftoff.jpg

  Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

  14 септември 2021 г. 08:00 ч.

  Светослав Александров. Тази сутрин в 06:55 ч. българско време от базата Ванденберг в Калифорния излетя ракета "Фалкън 9" с 51 спътника "Старлинк". Това бе първото изстрелване по програмата Старлинк след прекъсване, проточило се почти четири месеца. 

  Причината за необичайната пауза се корени във факта, че СпейсЕкс започна да оборудва спътниците си с модерна лазерна комуникационна система, позволявайки им да осъществяват връзка между между самите тях. 

  За нуждите на днешното изстрелване беше използвана една от най-старите първи степени на Илон Мъск - B1049. С девет предходни мисии, след тазсутрешния полет степента се завърна успешно за десети път върху роботизираната платформа "Разбира се, че все още те обичам", която бе позиционирана в близост до калифорнийския бряг. 

  Постижението е съществено - за втори път в своята история СпейсЕкс разполага със степен, извела десет космически мисии и върнала се на Земята десет пъти! 

  Днешният полет бе общо 22-ри за СпейсЕкс през 2021 година. Към настоящия момент фирмата на Мъск е изстреляла 1 791 собствени спътника в рамките на програмата Старлинк. Това надхвърля първоначалната цел, която включваше изпращането на 1 440 спътника. А СпейсЕкс има официално държавно одобрение да изстреля още хиляди. 

  Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4155-2021-spacex-starlink-launch-14-sep

 18. Първите две проби, събрани от марсохода Пърсъвиърънс, ще разкрият древната история на Червената планета

  2021-Drilled-holes.png

  На тази снимка, заснета от марсохода "Пърсъвиърънс", се вижда скалата Рошет, където бяха издълбани първите два отвора с цел събиране на проби. Вляво - отворът, откъдето беше взета пробата Монтаняк, а вдясно - отворът, откъдето беше взета пробата Монтданье. Натиснете тук, за да разгледате изображението в пълен размер. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

  13 септември 2021 г. 18:50 ч.

  Светослав Александров. След като на 6-ти септември марсоходът на НАСА "Пърсъвиърънс" успешно събра първата си проба, наречена Монтданье, на 8-ми септември беше взета още една проба на име Монтаняк от същата скала. Когато двете проби бъдат доставени на Земята, анализът им ще разкрие най-интригуващите подробности за онзи период от далечната история на Червената планета, когато тя е започнала да пресъхва и се е превърнала от топъл и подходящ за живота свят в днешната ледена пустиня. 

  "Изглежда, че нашите първи скали разкриват потенциална устойчива и обитаема среда", съобщава Кен Фарли, изследовател от института Калтек и част от екипа на "Пърсъвиърънс". "Важното е, че е имало вода за дълъг период от време". 

  Първите скални проби, които бяха взети за бъдещ анализ в наземните лаборатории, представляват вулканичен базалт и вероятно са се появили след пресъхването на потоци от лава. Наличието на кристали във вулканичните скали спомага за по-точно радиометрично датиране. Всяка проба, която отсега нататък ще бъде събрана, ще разкаже част от историята на кратера Йезеро, където работи "Пърсъвиърънс". Тази история включва образуването на кратера, появата на самото езеро в него, пресъхването на езерото и промяната на климата.

  Нещо повече - екипът на "Пърсъвиърънс" е установил, че в скалните проби има соли. Тези соли са се образували, когато подпочвените води са протичали край скалите и са променили първоначалните им минерали, или (което е по-вероятно), когато водата се е изпарила, оставяйки след себе си солните наноси. Дори съществува възможност солите да са захванали миниатюрни капчици древна марсианска вода. Ако това е вярно, изследователите ще разкрият най-дълбоките тайни на древния климат на Марс. 

  Научният екип е наясно със сигурност, че на дъното на кратера е имало езеро. Признаците затова са категорични. Това, което не се знае, е колко време е просъществувало езерото, преди да пресъхне. До съвсем скоро изследователите не са могли да отхвърлят хипотезата, че езерото го е имало за период, не по-дълъг от 50 години - т.е. кратерът е бил залят от наводнение, след което бързо пресъхнал.

  Но за радост на учените характеристиките на събраните до този момент скални проби са такива, че предполагат, че водата е съществувала за продъжително време.

  Екипът няма търпение да събере още проби от Марс, като следващата цел е скала, разположена на 200 метра от "Пърсъвиърънс" в областта Южен Шейтах. Но учените ще трябва да почакат. През октомври Червената планета ще застане зад Слънцето спрямо Земята. Това означава, че радиокомуникацията със всички работещи мисии на Марс ще бъде временно преустановена за няколко седмици.

  Събраните от "Пърсъвиърънс" проби сe съхраняват в специални титаниеви контейнери с тръбовидна форма. Стои обаче въпросът с по-нататъшната им доставка на Земята. Марсоходът ще трябва да създаде множество депа на Марс, където пробите ще бъдат натрупани. Там те ще бъдат взети от следващата мисия, която американската космическа агенция подготвя съвместно с европейската. Специален марсоход ще събере контейнерите, след което ще ги извози до възвръщаема ракета. Чрез нея пробите ще отлетят към околомарсианска орбита и след скачване с орбитален модул, пътешествието им към Земята ще може да започне. 

  За повече информация: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4154-2021-perseverance-mars-history

 19. Союз vs Фалкън 9. Илон Мъск изказа своето становище по въпроса.

  13 септември 2021 г. 01:30 ч. Илон Мъск написа интересен коментар в Туитър под снимка на подмащабни модели на ракетите "Фалкън 9" и "Союз", на която ясно се вижда колко малка е руската ракета в сравнение с американската.

  "Фалкън 9 технически представлява тежкотоварна ракета", каза Мъск. "Ако лети в невъзвръщаем вариант, товарният ѝ капацитет е сравним с този на "Делта 4 Хеви" (около 25 тона до околоземна орбита). И "Старшип" ще е 10 пъти по-голяма".

  За сравнение пилотираната руска ракета "Союз-2.1а" може да извежда само 7 тона полезен товар в околоземна орбита. 

  oli-soyuz-vs-crew-dragon.jpg

  Сравнение между "Союз" и "Фалкън 9". Photo credit : Oli Twitter

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4153-2021-soyuz-vs-crew-dragon

  • Харесва ми! 1
 20. Астронавтите Тома Песке и Акихико Хошиде изпълниха историческа космическа разходка

  2021-thomas-pesquet-spacewalking.png

  На снимката: европейският астронавт Тома Песке по време на историческата "космическа разходка". Photo credit : NASA TV 

  13 септември 2021 г. 01:00 ч.

  Светослав Александров. Вчера, на 12-ти септември, астронавтът на Европейската космическа агенция Тома Песке и астронавтът на Японската космическа агенция Акихико Хошиде излязоха в открития космос. Това беше исторически миг в световната космонавтика - за пръв път бе проведена "космическа разходка" от двама души, нито един от които не бе представител на една от големите държави със способност да изпраща самостоятелно хора в космоса - САЩ, Русия или Китай. 

  Формално погледнато днешната извънбордова дейност бе американска, доколкото Хошиде и Песке бяха изстреляни в орбита посредством американски космически кораб "Крю Драгън", излязоха в открития космос от американския сегмент и бяха облечени с американски скафандри. Така че би могло да се каже, че днес за пръв път имахме американска "космическа разходка", без участниците в нея да са американци. 

  Хошиде и Песке прекараха общо 6 часа и 54 минути от външната страна на Международната космическа станция. През това време те монтираха подпорна скоба към гредата "П4". Тя ще облекчи работата на астронавтите при инсталацията на втория чифт модерни слънчеви панели, които ще позволят на МКС да бъде експлоатирана до 2030 година. Този чифт ще бъде изстрелян догодина чрез товарен кораб "Карго Драгън". Напомням на читателите, че първата двойка панели бе доставена в космоса през това лято и е вече в състава на станцията.

  Проведената днес извънбордова дейност бе общо 244-тата по строежа и поддръжката на МКС след изпращането на първия модул на станцията "Заря" през 1998 г. 

  За повече информация: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4152-2021-pesquet-hoshide-spacewalk

 21. Илон Мъск предвижда огневи тест на Супер Хеви през следващата седмица

  2021-elon-musk-fire-super-heavy-next-wee

  На снимката: двигателите "Раптор" на ракетата "Супер Хеви". Photo credit : SPadre

  10 септември 2021 г. 17:30 ч.

  Светослав Александров. Илон Мъск оповести в Туитър, че първият огневи тест на прототипа "Бустър 4" на свръхтежката ракета "Супер Хеви"  може да е факт още през следващата седмица. 

  Както ни информира журналистът Ерик Ралф от уебсайта Тесларати, това се очертава да е възможно, тъй като за втори път в период от пет седмици инженерите успяха да монтират всичките 29 двигателя на течен метан и кислород "Раптор" към носителя. 

  За тези пет седмици както ракетата, така и стартовата установка са претърпели драстични промени. Eкипите на СпейсЕкс сериозно са се потрудили, за да окабелят комплекса, да монтират горивопроводите или иначе казано, да превърнат забележителните стоманени структури във функционални съоръжения за изстрелване.

  Разбира се, редно е да подчертаем, че вероятността за огневи тест през идната седмица е оптимистичният сценарий, според най-амбициозните предвиждания на Мъск. Далеч по-обозримо е да станем свидетели на т.нар. "мокър тест", при който ракетата ще бъде заредена с гориво за проверка на всички бордови и наземни системи. Освен това все още не разполагаме с информация колко двигателя ще бъдат запалени по времето на първичните огневи изпитания - един, няколко или всички. Едно е сигурно - предстои интересна есен. 

  Напомням на читателите, че "Супер Хеви" е ракетата, която ще трябва да ускорява кораба от ново поколение "Старшип" на път към околоземна орбита, Луната и Марс. По-рано през годината СпейсЕкс осъществиха няколко суборбитални полета на различни прототипи на "Старшип", но към настоящия момент все още нямаме изстрелване на "Супер Хеви". Мъск се надява, че сегашният прототип "Бустър 4", който през идните седмици ще бъде използван за статични изпитания, пръв ще бъде изстрелян. 

  По-рано през юли "Бустър 3" премина през огнево изпитание със запалване на три "Раптор"-а, но този ускорител не беше пригоден за реален полет и бе използван само за статични тестове

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4151-2021-super-heavy-tested-next-week

  • Харесва ми! 1
 22. През тази седмица ще има руска и американска извънбордова дейност

  9 септември 2021 г. 15:00 ч. През настоящата седмица ще има две "космически разходки" в рамките на програмата на МКС. Днес руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров ще излязат в открития космос, за да продължат с интеграцията на новия модул  "Наука" към орбиталния комплекс. А в неделя астронавтите Акихико Хошиде и Тома Песке ще проведат извънбордова дейност, за да подготвят МКС за пристигането на новите слънчеви панели - това ще позволи станцията да бъде експлоатирана до 2030 година. 

  В хода на днешната "космическа разходка" Новицки и Дубров ще продължат да свързват захранващи кабели, както и кабели за пренос на данни, към модула "Наука". Очаква се да бъде довършена и работата по разгръщането на поредния биологичен експеримент "Биориск". 

  Що се касае до неделната извънбордова дейност, това ще е първата в историята американска "космическа разходка", която няма да бъде проведена от американски астронавти. Акихико Хошиде е астронавт на Японската космическа агенция, а Тома Песке - на Европейската. Въпреки това космическата разходка е американска, защото двамата ще излязат в открития космос с американски скафандри, от американския сегмент на МКС, а също така са членове на екипажа на американския космически кораб "Крю Драгън". 

  Песке и Хошиде ще работят по гредата "П4", за да я подготвят за монтирането на втората двойка слънчеви панели, които ще бъдат изстреляни догодина с товарен кораб "Карго Драгън". Напомням на читателите, че първата двойка панели вече беше доставена през това лято и в състава на МКС. 

  За повече информация: НАСА

  2021-oleg-novistky-pyotr-dubrov.jpg

  На снимката: руският космонавт Олег Новицки по време на подготовката за предишната му извънбордова дейност на 3-ти септември. Фото: Роскосмос

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4150-2021-russian-american-evas

 23. Собственикът на Буран оповести защо няма да върне совалката на Русия

  2021-grafitti-buran.jpg

  Надрасканата с графити совалка "Буран". Снимка: Телеграм канал "Прости нас, Юра". 

  9 септември 2021 г. 12:30 ч.

  Светослав Александров. Даурен Муса, собственикът на "Буран", изказа остри думи по адрес на Роскосмос в своята обосновка защо няма намерение да върне космическата совалка на Русия. 

  Напомням на читателите, че СССР създава "Буран" през 80-те години на миналия век в отговор на американската програма "Космическа совалка". На 15-ти ноември 1988 г. е проведен първият и единствен полет на съветската совалка. Последващата съдба на "Буран" е незавидна - космическият кораб е разрушен през 2002 година след като покривът на хангара, в която е съхраняван, рухва. 

  Но съветските специалисти са конструирали още един полетен модел на "Буран". Предвиждало се е той да лети до орбиталната станция "Мир" през 1992 година. Този полет така и не бил осъществен поради недоимък на средства. Корабът вече много години се намира в неохраняем хангар на космодрума Байконур. А по-рано през годината бе оповестено, че е надраскан с графити

  Защо Роскосмос не взима мерки по съхраняването на совалката? Защото след разпадането на СССР "Буран" остава собственост на друго предприятие - казахстанското РКК "Байконур". Изпълнителният директор на фирмата е Даурен Муса. През 2020 г. шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин оповести, че са водени преговори за закупуването на совалката обратно от РКК "Байконур", но до покупка така и не се е стигнало. Преди това през 2019 г. комитетът по държавно имущество и приватизация към правителството на Казахстан се е опитал да осъди РКК "Байконур" и да превърне  "Буран" в държавна собственост, но съдът е отхвърлил иска. 

  И така "Буран" остава собственост на РКК "Байконур". Без добрата воля на Даурен Муса корабът няма да бъде връчен никъде другаде, а директорът няма намерение да преотстъпва совалката. Ето каква е неговата обосновка:

  "Разбирате, годината, в която празнуваме 60-тия юбилей от полета на Юрий Гагарин, вече приключва. Руската индустрия, която е колосално финансирана с народни пари, няма никакви достижения, с които да се похвали. Всичко, което ѝ остава, е да придобие обратно незавършените макети, които бяха набързо зарязани преди 30 години и които принадлежат на РКК Байконур", категоричен е директорът на компанията. 

  Муса е ядосан, че правителството на Казахстан го съди безуспешно за трета поредна година без да пести пари затова, а междувременно Русия се готви за експорт на совалката. Такава ревност, смята директорът, е похвална - но даже това бледнее пред скандала с милиардите рубли на висшите длъжностни лица на Роскосмос, които се намират в банките на Сингапур и Хонг Конг.

  "От кого и за кого искат да я откупят - и на чия сметка постъпва този откуп? Дали искат да я вземат не за музея, а за лабораторията на НГО "Молния" за по-нататъшна работа в рамките на програмата "Енергия-Буран"? Те искат да я вземат, но кой ще им я даде? Получава се така, че нашата независимост на Казахстан и решенията на казахстанския съд нямат никакво значение?", възмущава се Муса. 

  "Бях готов да им подаря "Буран" в замяна на главата на хан Кенесари", твърди предприемачът, "но миролюбието и добросъседството започват да се възприемат за слабост и те престават да съблюдават елементарно приличие. Искам официално да заявя, че никой не е отменил решенията на международните съдилища и всеки, който участва в подобно беззаконие, ще си получи заслуженото наказание". 

  Източник: Информ Бюро

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4149-2021-buran-owner-wont-return-it-to-russia

 24. Има дата! Джеймс Уеб ще бъде изстрелян на 18-ти декември!

  James-Webb-Mirror-unveiled.jpg

  Гигантското жълто огледало на телескопа "Джеймс Уеб". Credit : NASA/Chris Gunn

   

  8 септември 2021 г. 21:20 ч.

  Светослав Александров. Най-сетне! След разработка, проточила се в продължение на четвърт век, космическият телескоп на НАСА от ново поколение "Джеймс Уеб" е готов за полет. Датата, която е определена за старт, е 18-ти декември 2021 година. 

  Стартовата готовност бе дадена след като телескопът премина успешно през всички наземни изпитания. През следващите дни той ще бъде подготвен за път, опакован и изпратен към европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Изстрелването ще се осъществи посредством европейска ракета "Ариана 5" - услуга, която Европейската космическа агенция прави на САЩ в замяна на наблюдения и научни данни. Подобен обмен е нормална практика - например през 2016 година европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" бе изстреляна с руска ракета "Протон", като руснаците получиха пълен достъп до изследователските сведения и право да монтират собствени инструменти на орбитъра. 

  Телескопът "Джеймс Уеб" често пъти бива наричан "наследник на Хъбъл", но това сравнение не е особено уместно. Обсерваторията безспорно е по-амбициозна от "Хъбъл" и подобно на "Хъбъл" ще доведе до революция в разбиранията ни за устройството на Вселената. Но докато "Хъбъл" работи предимно във видимата и ултравиолетовата област на електромагнитния спектър, "Джеймс Уеб" ще провежда наблюдения в инфрачервената област.

  Освен това "Хъбъл" е позициониран в околоземна орбита, на височина около 540 километра над земната повърхност. Това правеше възможно той да бъде ремонтиран от астронавтите на космическите совалки. Но "Джеймс Уеб" ще бъде изпратен далече от Земята, на 1.5 милиона километра от нас, в близост до втората точка на Лагранж L2 от системата Земя-Слънце. По принцип телескопът притежава системи за скачване с междупланетния космически кораб "Орион" и той също може да бъде ремонтиран. Проблемът е, че ракетата за "Орион" още не е готова, а дебютната безпилотна мисия на кораба вероятно ще е факт догодина. Пилотирана експедиция до Луната няма да има преди 2023-та, а какво остава за по-далече.

  Затова е от изключително важно значение "Джеймс Уеб" не просто да бъде изстрелян успешно, но и да се разгърне благополучно след старта. Това е процедура, изискваща изрядната работа на множество подвижни части. НАСА оценява, че има 350 фази, които задължително трябва да бъдат изпълнени успешно. Една от тях да е неуспешна - и това гарантира провал на цялата мисия. 

  "За повечето от мисиите изстрелването представлява основният риск", съобщава шефът на научния отдел към НАСА Томас Зърбъкън. "Ако корабът е в космоса, по-голямата част от рискът е загърбен. Но има няколко други типа мисии, които се различават от останалите по това, че мнозинството от рисковете настъпват след старта". 

  Такъв тип мисии например са тези на спускаемите апарати, които НАСА изпраща към Марс. При тях основният риск е свързан с кацането. "Джеймс Уеб" наподобява по сложност тези роботизирани експедиции, само че ако спусканията на Марс отнемат 7 минути, цялостното разгръщане на телескопа в космоса ще държи на нокти учените в продължение на три седмици.

  Едно е ясно - никой не иска четвъртвековен труд да отиде на вятъра. Стискаме палци на изследователите - и дано всичко е безпроблемно! 

  За повече информация: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4148-2021-james-webb-to-fly-18-december

 25. Inspiration4 : как се стигна до първата частна орбитална мисия

  2021-inspiration-4-mission.jpg

  Eкипажът на "Inspiration4" позира за снимка преди полета. Photo credit : Inspiration4/SpaceX

  7 септември 2021 г. 18:20 ч.

  Светослав Александров. Няма спор, че 2021-ва година е преломна за частното космическо предприемачество и освен това е година, в която пилотираната комерсиална космонавтика най-сетне потръгна с пълна сила. На 12-ти юли Ричард Брансън, а девет дни след него и Джеф Безос полетяха в космоса съответно с космическите си кораби "СпейсШипТу" и "Ню Шепърд". 

  Но това, което предстои на 15-ти септември в 03:00 ч. българско време, е съвсем различно. Стига всичко да мине по план, СпейсЕкс ще изстреля поредния си космически кораб "Крю Драгън". Но вместо корабът да превози до Международната космическа станция нова експедиция професионални астронавти, той ще лети в свободен полет и на борда му ще пътуват четирима туристи. Никога досега в историята на космонавтиката не е имало изцяло комерсиална експедиция до орбита. 

  Предстоящата мисия, озаглавена "Inspiration4", е финансирана от милиардера и бизнесмен Джаред Айзъкман, ръководител на компанията Shift4 Payments. Той е избрал да вземе със себе си още трима души, нито един от които не е богат и не би могъл да си позволи космически полет без подкрепата на Айзъкман. Съответно "Inspiration 4" дарява надежди, че това е началото на епоха, в която космосът ще стане по-достъпен за всеки един от нас. Към Айзъкман ще се присъединят Хейли Арсено, лекарка, преживяла рак на костите и първият кандидат-астронавт с протеза, преподавателката Шан Проктър и бившият военен Крис Сембовски.

  "Inspiration4" е експедиция, която е значима и поради факта, че това е първият орбитален пилотиран космически полет след 2009 г., който не включва посещение на орбитална станция. Наистина "Крю Драгън" няма да се сближава с Международната космическа станция и поради това корабът не притежава системи за скачване. Вместо това той е оборудван с голям купол от акрилно стъкло (плексиглас), който ще позволи на туристите да се наслаждават на неповторими гледки към Земята.

  И тук стигаме до още един забележителен факт - "Inspiration4" ще лети в много по-висока орбита в сравнение с полетите, които наблюдаваме през последните години. След приключването на програмата "Аполо" през 1972-ра, хора не са се отправяли към Луната, а най-далечната точка от нашата планета, до която са достигали, е 620 километра - т.е. височината, на която лети телескопът "Хъбъл". Или с други думи, в днешната пост-Аполо епоха, най-отдалечилите се от Земята астронавти са тези, които са ремонтирали "Хъбъл" в хода на петте обслужващи го совалкови мисии. "Inspiration4" е експедиция, която е предвидена да навлезе в сходна орбита. За разлика от Международната космическа станция, обикаляща около Земята на височина 350-400 километра, "Крю Драгън" ще се отдалечи на 590 километра от планетата ни.

  Това е дългоочакван момент за всеки космически ентусиаст. Мнозина тръпнеха в очакване да доживеят до мига, в който частни лица, а не просто правителствени астронавти, ще могат да излитат в космическото пространство. Затова нека да напомня накратко историята, довела до това историческо събитие. 

  Началото на идеята за частни космически полети може да се проследи до 1964 година, когато журналистът Джерард Пистър изразява желание да лети до Луната посредством услуга на авиокомпанията Pan Am. Макар че това звучи като абсурдно предложение, изпълнителният директор на фирмата Уан Трип е силно заинтригуван. Това е в разгара на космическата надпревара и Трип съзира възможност за забележителна реклама. Pan Am започва да прави резервации за бъдещи полети към естествения ни спътник, като е предвидено те да се осъществят най-късно през 2000 година. Тази "услуга" съществува до началото на 70-те години, точно когато 12 астронавти от "Аполо" се разхождат на лунната повърхност. Уви, лунната одисея на НАСА приключва печално в края на 1972-ра, защото агенцията е с орязан бюджет и не може да си позволи нови експедиции. А що се касае до Pan Am, финансовото бъдеще на фирмата е застрашено още тогава. Компанията все пак оцелява през следващите две десетилетия, след което през 1991 г. фалира - без изобщо да достигне до етапа да провежда туристически полети в космоса. 

  Със своите невъзвръщаеми ракети "Аполо" се оказва и икономически неизгодна програма, затова НАСА започва да работи по програмата "Космическа совалка". Това е първата в историята на човечеството частично възвръщаема система за пилотирани космически полети. Совалките на САЩ се превръщат в мощен символ на страната и освен това, ако досега космическите кораби на САЩ и СССР са били в състояние да извозват до орбита по двама-трима души, в хода на една совалкова мисия могат да летят седмина. 

  Допреди совалковата програма астронавтите не са имали разнороден професионален произход. Те са били подбирани или от средите на Военновъздушните сили на САЩ, или от Военноморските сили. Интригата е била коя от двете организации ще вземе превес. Но с политането на първата совалка "Колумбия" в началото на 80-те години нещата се променят. НАСА въвежда сред членовете на експедициите нова категория астронавти - т.нар. "Специалист по полезния товар" (Payload Specialist) и така мнозина, които не са военни летци, получават своята възможност да полетят в космическото пространство. Това включва представители на други държави (напр. Саудитска арабия и Мексико), изследователи (за лабораториите "СпейсЛаб"), както и политици (сенаторът Бил Нелсън, който наскоро бе избран за администратор на НАСА, е един от тях). 

  През 1984 г. тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън обявява проекта "Учител в космоса". Решено е в рамките на някоя от следващите мисии НАСА да изстреля в орбита преподавател, който да вдъхнови децата да се занимават активно с наука и технологии. Кандидатстват над 11 000 учители, но американската космическа агенция пресява във финалната селекция 114. За пръв учител в космоса е избрана Криста Маколиф. Тя е назначена за член на мисията на "Чалънджър" STS-51-L като Специалист по полезния товар.

  Но се случва трагедия. Когато експедицията е изстреляна на 28-ми януари 1986 г., на 73-тата секунда от полета совалката "Чалънджър" се разпада пред очите на хилядите зрители. Много мечти умират в този момент, а най-съществената от тях е, че до няколко години космосът ще стане достъпен за всички. Що се касае до програмата "Космическа совалка", за пръв път обществото научава за систематичните проблеми, затова че въпреки привидно изрядния имидж на НАСА и редовните полети, програмата е постоянно съпътствана от технически дефекти и организационни трудности. 

  Основният проблем с космическата совалка на НАСА, пише журналистът Ерик Ралф за уебсайта Тесларати, е че тя е проектирана от политици и комитети, след което е конструирана посредством ретроспективно инженерство. Уебсайтът Айдъл Уърдс разказва как се е стигнало до фаталните конструктивни недостатъци, съпътстващи совалките. След мисиите до Луната НАСА е искала машина, която да лети в космоса редовно, веднъж на две седмици, но съответно е стоял въпросът кой ще иска да качва полезен товар толкова често. За времето си частният сектор не е бил добре развит и е нямало как фирмите да снабдяват совалките със спътници толкова редовно. Затова НАСА се е обърнала към единствените си потенциални клиенти - американските ВВС. Те се съгласили да помогнат, но поставили тежки изисквания. Поискали совалките да могат да се изстрелват в полярна орбита, както и да са в състояние да прихващат вражески (т.е. съветски) спътници и да се връщат на Земята след една обиколка. Това е първопричина за всичките недостатъци (странично-монтиран орбитър, твърдогоривни ускорители, липса на спасителни системи в случай на авария т.н.), които по-късно довели до двете фатални катастрофи  - на "Чалънджър" и "Колумбия", съответно през 1986-та и през 2003-та. 

  След разпадането на СССР американската дипломация успява да въвлече Русия в проекта "Международна космическа станция" - и това се оказва правилно решение. Посредством совалките и усилията на американските астронавти МКС е построена успешно до 2011 година, но през това време руските кораби "Союз" се утвърждават като по-евтини, а покрай проблемите със совалките - като практически незаменими за поддържането на станцията постоянно обитаема. На борда на "Союз" политат и първите няколко космически туристи, започвайки с Денис Тито през 2001 година. 

  Но днес живеем в различни времена. В САЩ отново има орбитални пилотирани кораби, наречени "Крю Драгън", а предстоящата частна мисия "Inspiration4" ще лети както с рециклирана ракета, така и с рециклирана орбитална капсула. Както коментира Ралф от Тесларати, съвременната комерсиална космонавтика жъне от успеха на постигането на десетилетната цел на СпейсЕкс - възвръщаемостта. Корабите "Крю Драгън", за разлика от совалките, не са проектирани от политици и впоследствие построени чрез ретроспективно инженерство, а са резултат от последователната работа на СпейсЕкс. Илон Мъск от самото начало си е поставил за задача възвръщаемите технологии да са по-ефективни и евтини в сравнение с класическите невъзвръщаеми ракети.

  "С мъничко късмет и много повече умения, опит и преценка на събитията, мисията "Инспирейшън4" вероятно ще докаже, че "Фалкън 9" и "Крю Драгън" могат да са това, което космическата совалка никога не можеше да бъде - ключът към орбита както за професионални, така и за граждански астронавти", смята Ралф. 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4147-2021-inspiration-4-prelaunch

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...