Отиди на
Форум "Наука"

SAlexandrov

Модератор Космически науки
 • Брой отговори

  2723
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  33

Отговори публикувано от SAlexandrov

 1. Милионер спечели търга на Блу Ориджин, давайки $28 милиона за суборбитално космическо пътешествие

  13 юни 2021 г. 12:40 ч. Търгът на Блу Ориджин за първия туристически полет на кораба "Ню Шепърд" приключи! 

  Когато корабът с Джеф и Марк Безос излети на 20-ти юли, към тях ще се присъедини все още неоповестен милионер. Той ще даде за краткото си суборбитално космическо пътешествие $28 милиона.

  Новината бе съобщена на уебсайта на Блу Ориджин

  Парите от печалбата ще бъдат дарени на Клуба за бъдещето - фондацията на Джеф Безос, която стимулира млади хора да се захванат с кариера в областта на точните науки.

  Името на спечелилия търга ще бъде съобщено до няколко седмици. Непосредствено преди старта ще стане ясно кой ще е и четвъртият пътешественик, специално подбран от Блу Ориджин. 

  2021-14-apr-bo-launches-ns.jpg

  Кадър от излитането на "Ню Шепърд" през април. Photo credit : Blue Origin

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4027-2021-blue-origin-28-million

 2. Започна подготовката за изстрелването на космическия кораб Старлайнър към МКС

  2021-starliner-preparing.jpg

  На снимката: степента "Центавър", която ще ускори "Старлайнър" на път към МКС. Photo credit : ULA

  13 юни 2021 г. 10:30 ч.

  Светослав Александров. За пръв път след злополучния месец декември 2019 г., когато космическият кораб "Старлайнър" не успя да поеме на правилния курс към Международната космическа станция, НАСА и Боинг са в готовност за нова мисия. Юнайтед Лонч Алайънс (ЮЛА), компанията-оператор на ракетите "Атлас 5", оповести, че подготовката е в ход за второто безпилотно изстрелване на кораба до орбита.  

  ЮЛА публикува снимка на горната степен на "Атлас 5" - специален вариант на "Центавър", при който се използват два двигателя "RL-10". Понастоящем тази степен се намира в оперативния център "Делта". Към нея е вече прикачен адаптерът за "Старлайнър". 

  Безпилотният полет е насрочен за 30-ти юли в 21:53 ч. българско време. Стига всичко да мине наред и този път "Старлайнър" наистина да успее да се скачи с МКС, по-следващото му изстрелване ще е с астронавти. 

  Напомням на читателите, че при първото излитане през декември 2019 г. софтуерен бъг, който доведе до сериозно отклонение на бордовия часовник с 11 часа, не позволи на "Старлайнър" да запали двигателите си за сближение със станцията. Два дни по-късно корабът се завърна на Земята безупречно, но в началото на 2020 г. изтече информация, че е имало втори софтуерен проблем, който е можел да застраши отделянето на командния от служебния модул. Последващото разследване потвърди, че Боинг изобщо не са изпълнили цялостен интеграционен тест между "Старлайнър" и ракетата-носител "Атлас 5".

  Случилото се бе сериозен удар за Боинг, тъй като няколко месеца преди злополучната мисия компанията отчете две катастрофи на самолети "737 Max", отново заради проблеми със софтуера. НАСА бе подложена на яростна критика, задето в продължение на дълги години си затваряше очите пред очевидните гафове на аерокосмическия гигант. Космическите ентусиасти основателно напомниха, че след фаталните инциденти на "737 Max" агенцията не подложи Боинг на проверка на фирмената култура. Такава беше незабавно свикана за СпейсЕкс, когато Илон Мъск беше хванат да пуши марихуана в ефир. 

  Но миналото - минало. То не може да се промени. Боинг вече не е галеничето на НАСА. Компанията вече загуби два конкурса - единият - за доставка на провизии до окололунната станция "Гейтуей", а вторият - за строеж на спускаем лунен модул. Истината е, че предстоящият полет на "Старлайнър" през това лято се очертава да е истинско изпитание за компанията. Или Боинг ще се представи безупречно - или компанията няма да получи договор от НАСА още дълги години. 

  За повече информация: ULA

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4026-2021-starliner-preparation-begins

 3. Уволниха космонавта Сергей Крикальов от поста изпълнителен директор на пилотираната космическа програма на Русия

  sergey-krikalev.jpg

  Легендарният космонавт Сергей Крикальов. Фото: Роскосмос

  12 юни 2021 г. 22:15 ч.

  Светослав Александров. Легендарният космонавт Сергей Крикальов беше уволнен от поста изпълнителен директор на държавната корпорация Роскосмос по направлението "пилотирана програма". 

  Новината бе съобщена от авторитетното списание Новости-космонавтики, позоваващо се на РИА Новости. Засега Крикальов ще изпълнява единствено длъжността "съветник" на шефа на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин.

  "Както се казва, без коментар", съобщават журналистите на Новости-космонавтики.

  Новият шеф на пилотираната програма се казва Александър Блошенко. Това е човек, за който се знае, че подкрепя редица амбициозни проекти - в това число възвръщаема експедиция до Венера с цел взимане на проби от нейната повърхност.

  Премахването на Крикальов от ръководния пост безспорно ще се отрази на руската космонавтика. Като казах, че той е легенда, това е вярно в пълния смисъл на думата. Крикальов е този космонавт, който е известен като "последния гражданин на СССР". Той изпълнява космическа мисия на борда на орбиталната станция "Мир" на 26 декември 1991 година, когато СССР рухва. Понеже държавата, която го е изпратила в космоса, вече не съществува, Крикальов е принуден да стои в орбита в продължение на 311 дни, два пъти по-дълго от очакваното.

  През годините на преход и с разгръщането на международното сътрудничество между САЩ и Русия, Сергей Крикальов се превръща в първия руснак, който лети в космоса на борда на американски космически кораб. Това се случва през 1994 година, когато е назначен за част от екипажа на мисията "STS-60" на совалката "Дискавъри". 

  Защо Крикальов е премахнат от поста? През последната година той разкритикува стратегията на Дмитрий Рогозин руснаците да напуснат МКС и да създадат собствена станция в полярна орбита. Изглежда, че чашата е преляла окончателно, когато космонавтът се е обявил срещу намерението на Роскосмос да изпрати професионална актриса до МКС и да бъде заснет филм в космоса с пари от държавния бюджет. Именно затова свидетелства статия, публикувана по-рано през деня в списанието "Московски комсомолец". 

  Броени часове след публикуването на статията, цензурата в Русия се е задействала и тя вече не може да се намери на официалния сайт на списанието. Въпреки това космически ентусиасти са успели да я скрийншотнат преди да бъде свалена - линк тук

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4025-2021-krikalev-removed

 4. А можеше и да няма снимки от Ганимед и хеликоптер на Марс...

  2021-detachable-camera.jpg

  Снимка на стационарния спускаем апарат и марсохода "Чжурон", заснета от малък модул в близост до тях. Photo credit : CNSA

  11 юни 2021 г. 18:00 ч.

  Светослав Александров. Един от най-съществените и по-скоро въображаеми проблеми, които имат някои мои читатели, е този с предполагаемата ми "пристрастност". И от единия и от другия спектър. Всъщност винаги съм критикувал космонавтиката на САЩ, Китай и Русия, когато е заслужавало - но това не се харесва на определени "фили" и "фоби". Но пък фактът, че не спестявам критика, ми дава възможността да съм най-търсеният коментатор в България по въпроси, касаещи космонавтиката - така че цената си заслужава... 

  НАСА винаги е заслужавала моето уважение заради факта, че снимките от марсоходите и от важните междупланетни мисии се публикуват в реално време - веднага щом бъдат получени на Земята. Снимките от китайските мисии, напротив, пристигат спорадично. Но вчера, след като публикувах този коментар, не предполагах, че днес ще има повод да похваля китайската космонавтика и да разкритикувам американската. Когато след дълго чакане най-сетне пристигнаха новите снимки от марсохода "Чжурон", аз не предполагах (а и не ни бяха информирали своевременно), че китайците са добавили малък камерен модул, който да снима отделно стационарния апарат и самоходната машина. Същото се случи преди няколко месеца, когато малък модул се отдели от орбиталната марсианска мисия "Тянвън" и я фотографира странично. НАСА сериозно пренебрегва стойността на подобни снимки. Никога досега американските мисии не са притежавали мини-модули с камери за пиар цели. Даже ще отида по-далеч - ще ви информирам, че камерата на мисията "Джуно", която засне снимки на Ганимед преди броени дни, можеше да не бъде добавена. Същото се отнася и за хеликоптера "Инджинюъти", който бе доставен на Марс от марсохода "Пърсъвиърънс". 

  2021-ganymede-photo-1.jpg

  Американската космическа мисия "Джуно" засне тази снимка на юпитерианската луна Ганимед на 7-ми юни посредством основната си камера JunoCam. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

  Колкото и невероятно да звучи, екипът на "Пърсъвиърънс" бе против хеликоптера през 2018 година, когато ръководството на НАСА изяви желание да го добави. "Аз не съм привърженик на хеликоптера и не мисля, че някой от проекта Марс 2020 е привърженик на хеликоптера", заяви тогава Кен Фарли, водещ учен и ръководител на мисията. Основният аргумент на учените бе този, че "Инджинюъти" ще краде от времето за наука на марсохода. "Аз лично се противих на него защото ние работим много упорито за производителността, а прекарването на 30 дни за технологичен демонстратор не помага в изпълнението на целите от научна гледна точка".

  Сходно е положението с юпитерианската мисия "Джуно", която днес обикаля около Юпитер. Преди броени дни тя прелетя край Ганимед и засне снимки на луната, а през следващите години ще посети и спътника Европа. Когато екипът първоначално взе решение кои научни инструменти да бъдат пратени, камера не бе добавена - изследователите сметнаха, че всичко интересно се крие под облаците на Юпитер и няма какво да се снима. И така добавиха единствено сондиращи прибори.

  "Ако публиката не беше накарала ръката на НАСА да се раздвижи, мисията "Джуно" нямаше да разполага с ЕДИНСТВЕНАТА камера във видимя спектър", коментира журналистът Ерик Ралф от сайта Тесларати. "Това изцяло щеше да изключи възможността да получим първите снимки на Ганимед след десетилетно прекъсване и да угаси възможността за какъвто и да е обществен интерес". 

  Винаги съм бил привърженик да има повече образовани и грамотни хора във властта на управленски позиции. Но истината е следната - понякога умните хора биха взели глупави решения. Демокрацията притежава способността да компенсира тези недъзи. Разбира се, в Китай положението е различно - страната разчита на снимките, за да рекламира постиженията на режима си. 

  Западният академичен елит трябва да преосмисли отношението си към камерите и да осъзнае желанието на широката общественост за "красиви снимки". В статията, в която поясних защо Юрий Гагарин не е взел със себе си фотоапарат, съобщих, че в САЩ опозицията към камерите датира още от зората на космическата надпревара. Д-р Джеймс ван Алън, откривателят на радиационните пояси около Земята, е бил яростен противник да се монтира фотографска екипировка на лунните и междупланетните мисии. За щастие той винаги е губил споровете през 60-те години. 

  Космонавтиката в демократичните държави се крепи на капризите на широките обществени маси. В крайна сметка финансирането на държавните агенции зависи от данъкоплатците. Няма снимки? Няма пари. Но далеч по-сериозно е другото следствие - в един свят, който се е вторачил в пъпа си, в злободневието, който отказва да погледне нагоре, любовта към по-красивото и различното няма да процъфти ако не види обаянието на небето. 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4024-2021-junocam-helicopter-almost-didnt-happen

  • Харесва ми! 2
 5. Китай публикува нови снимки от марсохода Чжурон

  2021-detachable-camera.jpg

  Снимка на стационарния спускаем апарат и марсохода "Чжурон", заснета от малък модул в близост до тях. Photo credit : CNSA

  11 юни 2021 г. 07:30 ч.

  Светослав Александров. Днес китайската научна администрация публикува поредната порция снимки от марсохода "Чжурон". 

  Сред тях има панорамно изображение на пейзажа на Марс, както и снимка на марсохода и спускаемия апарат, заснета от мъничък модул с камера, който бе освободен на марсианската повърхност на няколко метра от тях. 

  Ето изображенията:

  2021-tianwen-closeup.jpg

  2021-tianwen-panorama-website.jpg

  2021-zhurong-panorama-website.jpg

  Credit : CNSA

  Източник: китайската научна администрация (линк)

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4023-2021-cnsa-zhurong-photos

 6. ЕКА одобри създаването на нова роботизирана мисия до Венера

  10 юни 2021 г. 21:00 ч. Европейската космическа агенция ще се присъедини към следващата голяма вълна роботизирани мисии до Венера!

  Планиран за изстрелване в началото на 30-те години, "ЕнВижън" е вторият орбитър на ЕКА, който ще изучава най-близката до нас планета. Първият "Винъс Експрес" работеше в периода между 2005 и 2015 година.

  Мисията ще бъде екипирана със сложен комплект от европейски научни инструменти, но към тях ще има и мощен радар, предоставен от американската космическа агенция НАСА. Радарът значително ще подобри най-добрите карти на Венера, съставени с помощта на американската мисия "Магелан" през 90-те години.

  Изстрелването ще бъде осъществено с европейска ракета "Ариана 6". Най-ранната възможна дата е 2031 година. Резервни дати има през 2032 и 2033 година.

  Източник: ЕКА

  Venus-Express-aerobraking.jpg

  Предишната мисия на ЕКА - "Винъс Експрес". Credit : ESA-C. Carreau

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4022-2021-esa-new-venus-mission

 7. Американската мисия МРО засне кацналия на Червената планета китайски марсоход Чжурон

  10 юни 2021 г. 20:30 ч. Мощната камера HiRISE на американската орбитална мисия "Марс Риконисънс Орбитър" сполучи да заснеме кацналия през май марсоход на Китай "Чжурон".

  Снимката бе заснета на 6-ти юни. В сравнение с аналогична снимка, направена от китайския орбитър "Тянвън" на 2-ри юни, ясно се забелязва как междувременно "Чжурон" е изминал кратко разстояние около спускаемия апарат. 

  За съжаление не разполагаме с други снимки от повърхността, заснети от китайската мисия, освен тези, публикувани скоро след напускането на рампата. За разлика от НАСА, китайската космическа агенция не качва в Интернет фотографиите веднага щом бъдат получени на Земята. 

  Свалете снимката от уебсайта на камерата HiRISE на този линк

  2021-hirise-photographs-zhurong.png

  Фрагмент на снимката, на която се вижда марсоходът "Чжурон". Photo credit : NASA/JPL/UArizona

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4021-2021-10-june-mro-photographs-zhurong

 8. Бившият шеф на совалките на НАСА: Пилотските грешки никога не са основна причина!

  2021-shuttle-landing.jpg

  Снимка от кацането на совалката "Колумбия" през 1989 година - за което Уейн Хейл разказва. Photo credit : NASA

  10 юни 2021 г. 08:05 ч.

  Светослав Александров. През 2015 година, когато завърши разследването на аварията на космическия кораб "СпейсШипТу-Ентърпрайз" и беше сметнато, че разбиването му е вследствие на пилотска грешка, към разговора се включи Уейн Хейл - бивш програмен мениджър на космическите совалки на НАСА и един от най-добрите специалисти в областта. Тук предлагам превод на неговото становище относно пилотските грешки.  

  "Последните публикации в пресата ме накараха да се замисля за кацането на совалковата мисия "STS-28" (бел. прев. - проведена в периода между 8 и 13 август 1989 година от совалката "Колумбия"). Този полет е специален за мен, защото това бе първата мисия, при която седнах в големия стол в центъра на управлението. Новите полетни ръководители винаги поемат нощните смени, когато екипажът спи. Така се набъркват в по-малко проблеми. Но първият път е винаги специален и аз никога няма да забравя този полет.

  "STS-28" бе "класифициран полет", който превозваше товар за националната сигурност. Вероятно, може би след дълго време, ще решат да го разсекретят и аз ще науча какво точно превозваше совалката. Но дори и сега единственото, което зная, е че беше нещо "важно". Толкова важно, че във времената след катастрофата на "Чалънджър" се сметна за необходимо да се изложат животите на астронавтите. Защото всеки полет на совалка е опасен.

  Брюстър Шоу бе командирът на "STS-28", първата му такава роля. Брюстър е забележителен пилот, един от най-добрите. По-късно прояви отлични умения при програмното ръководство на космическата совалка и стана лидер в космическия отдел на Боинг. Не всички астронавти са добри ръководители, но Брюстър е определено такъв. През онези дни Брюстър беше известен най-вече със своите пилотски способности.

  Непосредствено преди изстрелването на совалката бе открит проблем с метода, по който софтуерът работеше с малките датчици на колесника. Тези т.нар. "плоски превключватели" правеха контакт, докато колесникът бе сгънат и софтуерът преминаваше от режим на полет към управление на колелетата. Забравил съм подробностите, но имаше възможен сценарий за авария, при която ако превключвателите направеха контакт по строго определен начин, компютрите щяха да използват полетния софтуер погрешно - управлявайки посредством предните колелета, докато то трябваше да стане посредством руля или елевоните или нещо от сорта. Щеше да се стигне до катастрофална загуба на контрол. 

  Беше твърде късно да променим софтуера, така че надзиравах екипа докато подготвяхме приветствените слова за екипажа. Едно от нещата беше да им напомня да кацнат "меко". Екипът за управление на полета влезе и всички стискахме палци за успешно кацане. Сред първите обаждания, които проведе комуникаторът на капсулата - т.е. екипажът се събуждаше, докато аз напусках центъра за управление, бе съобщението да кацнат "меко".

  Така натопихме Брюстър.

  Нормално излизане от орбита, нормално навлизане в атмосферата, TAEM и HAC бяха нормални. Командирът пое ръчен полет както се планираше, когато орбитърът достигна дозвукова скорост. Перфектно планиране накрая. И сега дойде моментът на истината - щеше ли кацането да е достатъчно меко, за да не се стигне до задействането на софтуерния бъг?

  Обикновено орбитърът каца с пълен багажник при скорост от 205 възела. Това е бързо за самолетите, но тези стърчащи делта крила на совалката не генерират достатъчно подемна сила. С празен багажник, както беше случаят със "STS-28", целевата скорост за кацане е 195 възела. При специални условия на пилотите е разрешено да кацат и при 185 възела. Брюстър продължи да се поти, докато поддържаше скоростта на спускане ниска и тя продължи да пада и да пада. В един момент всеки самолет би се забавил до толкова, че ще рухне като скала. Също така, докато скоростта падаше, пилотът трябваше да насочи носа нагоре и нагоре - увеличавайки "ъгъла на атака", за да осигури подемна сила. В един момент с такъв висок ъгъл при ниска височина опашката би заорала в пистата - което би било катастрофа за совалката.

  Совалката кацна при скорост от 154 възела. Това е все още рекорд за най-бавното кацане на космическа совалка. Беше само с 5 възела над критичната скорост, при която тя щеше да рухне като камък. И опашката беше на инчове от заораването в пистата. 

  О, между другото превключвателите и софтуерът сработиха перфектно. Нямаше никакви проблеми с тях.

  Следполетните брифинги бяха много положителни и конструктивни - като изключим анализа за влизането в атмосферата и кацането. Можете да разгледате по-старите ми статии и да откриете тази, озаглавена "Закона на Хокщайн".

  Никога не съм виждал Брюстър толкова възмутен. В опитите си да предотврати една катастрофа той почти доведе до друга. С цветущ език (няма да го повтарям) той ни информира, че "всеки един ден пилотът може да осере нещата". И това е самата истина. Никога не обвинявах Брустър. Ние го накиснахме.

  Концентрирайки се върху един проблем и изолирайки другите, без да му напомним за тренировките (вероятно проведени преди години) и опасностите при бавно кацане, ние, полетният екип, програмният офис, ръководството на НАСА - ние го натопихме.

  Когато съм разследвал инцидент ми е било неколкократно заръчвано да задавам въпроса "защо", докато стигнем до основната причина. Основната причина, например, никога не може да бъде "болтът се счупи". Добър следовател винаги ще попита "защо болтът се е счупил?". В противен случай корективните действия няма да предотвратят следващия проблем. Подменяйки болта със същия ще доведе до същия провал. Да откриеш защо болтът не е бил достатъчно здрав и да го смениш с по-здрав такъв е по-добро решение. 

  Преди известно време руснаците преживяха забележителен провал с ракета "Протон". Потърсете в Youtube видеото за огромната ракета, която излетя и веднага се преобърна, за да се разбие в земята. "Основната причина" бе оповестена да е лош техник, който е инсталирал датчиците наопаки. Предполага се, че техникът е уволнен. Чудя се дали още изпращат затова хора в Гулаг. Но това не може да е основната причина. Защо техникът е инсталирал датчика наопаки? Схемите ли са били объркани? Дали кутията е дошла от производителя с обърнат надпис? Ако искаш да решиш проблема, трябва да се заровиш надълбоко. И истинската причина е винаги човешка, процедурна, културна. Дори не касае хардуера.

  Така е и с пилотските грешки. Те никога не са основната причина. По-добре да се запиташ: нима тренировката е била лоша? Управлението ли е било лошо? Дали на пилота не му е насочено вниманието към друг проблем, който го е разсеял и поради това е управлявал самолета лошо?

  Корективните действия винаги трябва да се насочат към основните причини, а не към междинните. Оправянето на проблема изисква повече работа, отколкото да обвиниш пилота"

  Уейн Хейл

  Източник: Уейн Хейл

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4020-2021-pilot-error-never-root-cause

  • Харесва ми! 1
 9. Пилотираният космически кораб Шенчжоу 12 бе изведен на стартовата площадка

  2021-shenzhou-12-moves-launch-pad.jpg

  Снимка от извеждането на ракетата "Лонг Марч 2F" с пилотирания космически кораб "Шенчжоу 12". Photo credit : CASC

  10 юни 2021 г. 08:00 ч.

  Светослав Александров. Вчера, на 9-ти юни, космическата ракета на Китай "Лонг Марч 2F" с пилотирания кораб "Шенчжоу 12" беше изведена на стартовата площадка за предстоящ полет. Това ще е първата пилотирана мисия до новата китайска космическа станция. 

  Космическата агенция на Китай все още не е оповестила имената на астронавтите, нито датата на старт. Знае се обаче, че след извеждането на ракета на космодрума минава около седмица преди изстрелването - така че полетът може да бъде очакван на 16-ти или 17-ти юни.

  Напомням на читателите, че първият модул "Тянхъ" на станцията бе изстрелян на 28-ми април, след което през май към него бе прикачен товарният космически кораб "Тянжоу 2" с храна, гориво и скафандри за астронавтите на "Шенчжоу 12". Очакванията са екипажът да изпълни тримесечна експедиция в околоземна орбита, което е рекорд за космонавтиката на Китай.

  През 2022 година към "Тянхъ" ще бъдат прикачени два лабораторни модула "Уентян" и "Ментян". Това сериозно ще увеличи научната продуктивност на пилотираните мисии. 

  За повече информация и видео : CCTV

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4019-2021-shenzhou-12-rolled-launch-pad

 10. Марсианският хеликоптер Инджинюъти изпълни безпроблемно седмия си полет

  2021-ingenutiy-seventh-flight-complete.p

  Снимка, заснета от камера на борда на "Инджинюъти" вчера, на 8-ми юни. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

  9 юни 2021 г. 18:40 ч.

  Светослав Александров. Вчера, на 8-ми юни, хеликоптерът на НАСА "Инджинюъти" излетя от повърхността на Марс, за да изпълни седмия си полет. И този път, за разлика от предходното излитане на 22-ри май, когато възникна проблем със софтуера, нямаше никакви отклонения от работата на хеликоптера. 

  Според информацията, разпространена от туитър акаунта на НАСА, "Инджинюъти" се задържа в тънкия марсиански въздух за 62.9 секунди. За това време той прелетя 106 метра в южна посока и кацна на ново място.

  Напомням на читателите, че експерименталният хеликоптер бе освободен от борда на марсохода "Пърсъвиърънс" на 3-ти април. Първоначално беше планирано "Инджинюъти" да работи само един месец, но след изтичането на този период се оказа, че е в достатъчно добро техническо състояние, за да продължи да изпълнява разширена програма.

  В хода на тази програма хеликоптерът ще снима труднодостъпни за достигане от марсоход региони и ще подбира маршрута за по-нататъшното придвижване на "Пърсъвиърънс". 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4018-2021-ingenuity-seventh-flight-complete

 11. Ричард Брансън иска да лети в космоса на 4-ти юли - няколко седмици преди Безос

  8 юни 2021 г. 23:15 ч. Ден след като Джеф Безос, основателят на Амазон и космическата компания Блу Ориджин, оповести своето намерение да лети в космоса на 20-ти юли посредством кораба си "Ню Шепърд", неговият конкурент Ричард Брансън реши да направи една крачка преди него. 

  Журналистът Дъг Месер от уебсайта Параболик Арк съобщи, позовавайки се на анонимен осведомител във Върджин Галактик, че се работи по план пилотираният космически кораб "Юнити" да бъде изстрелян на 4-ти юли със самия Брансън на борда. 

  Напомням на читателите, че "Юнити" летя за последен път в космоса на 22-ри май с астронавтите СиДжей Стъркоу и Дейв Маккей. Това бе третият суборбитален пилотиран космически полет за кораба (предишните два бяха през 2018 и 2019 година). За сравнение в периода между 2015 и 2021 г. корабът "Ню Шепърд" на Блу Ориджин е летял общо 15 пъти на суборбитални космически мисии, но само в безпилотен режим.

  2020-second-glide-flight-new-mexico.jpg

  Кадър от разделянето на "Юнити" от самолета-носител "Ийв" по време на планиращ полет. Photo credit : Virgin Galactic

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4017-2021-branson-fly-4th-july 

  • Харесва ми! 1
 12. УСПЕХ И СНИМКИ: Американската мисия Джуно посети юпитерианската луна Ганимед!

  2021-ganymede-photo-1.jpg

  Американската космическа мисия "Джуно" засне тази снимка на юпитерианската луна Ганимед вчера, на 7-ми юни, посредством основната си научна камера JunoCam. Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

  8 юни 2021 г. 22:45 ч. 

  Светослав Александров. За пръв път след две десетилетия космическа мисия посети Ганимед, луната на Юпитер! Вчера, на 7-ми юни, американската автоматична междупланетна станция "Джуно" благополучно прелетя край най-големия естествен спътник на газовата планета, а днес първите снимки от облитането бяха получени на Земята. 

  "Това беше най-голямото приближение на космически апарат към тази мамутска луна в рамките на едно поколение", съобщава Скот Болтън, ръководителят на мисията. "Ще заделим известно време преди да направим каквито и да е научни заключения, но дотогава може просто да се възхищаваме на това небесно чудо - единствената луна в нашата Слънчева система, която е по-голяма от Меркурий".

  Към настоящия момент са получени две изображения от "Джуно" - едното от основната научна камера JunoCam, а другото - от камерата Stellar Reference Unit. 

  2021-ganymede-photo-2.png

  Снимката на повърхността на Ганимед, получена от камерата Stellar Reference Unit. Photo credit : NASA/JPL-Caltech/SwRI

  Изображението, показано в началото на тази публикация, е направено посредством зеления филтър на JunoCam. През следващите дни, когато всички данни от "Джуно" пристигнат на Земята, би следвало сред тях да има и снимки от червения и синия филтър. Посредством комбинирането на сведенията от тези три снимки, изследователите очакват да композират голяма цветна фотография на Ганимед. Но дотогава има още време. Това изображение е с резолюция от около 1 km/pixel.

  Втората снимка, която съм представил по-горе, е заснета от Stellar Reference Unit - навигационната камера, която помага за ориентацията на "Джуно" в космическото пространство. Фотографията е черно-бяла, с резолюция 600-900 m/pixel. Тя показва т.нар. "обратна страна" на Ганимед, осветена само от слабата отразена светлина от Юпитер.

  През следващата седмица всички сурови и необработени изображения от Ганимед и Юпитер ще бъдат качени на страницата на JunoCam: https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing 

  За повече информация: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4016-2021-juno-flies-by-ganymede

 13. ГОРЕЩО: Джеф Безос ще излети в космоса с кораба Ню Шепърд на 20-ти юли!

  7 юни 2021 г. 12:05 ч. Вече стана ясно - от големите бизнесмени, които се занимават с космонавтика, Джеф Безос първи ще излети в космоса! Така той най-сетне ще изпревари в нещо големите си конкуренти. Макар че Илон Мъск и Ричард Брансън също имат космически кораби в експлоатация (съответно "Крю Драгън" и "СпейсШипТу"), те все още не са летяли с тях лично.

  Новината беше оповестена днес в инстаграм канала на Безос. По време на дебютния пилотиран полет на "Ню Шепърд" на 20-ти юли предприемачът ще бъде изстрелян заедно със своя брат Марк, а към тях ще се присъедини и победителят в търга за първото туристическо място.

  В случая личният пример на Безос е много важен - "Ню Шепърд" е спряган за туристически космически кораб. А какъв по-добър знак, че корабът е безопасен, от това неговият създател да полети? 

  2021-14-apr-bo-launches-ns.jpg

  Кадър от излитането на "Ню Шепърд" през април. Photo credit : Blue Origin

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4015-2021-jeff-bezos-fly-space

 14. Китайската мисия Тянвън-1 засне марсохода Чжурон от орбита около Червената планета

  tianwen-zhurong-photo-orbit-ws.jpg

  Снимки преди (вляво) и след кацането на "Чжурон". Натиснете тук, за да увеличите. Photo credit : CNSA

  7 юни 2021 г. 08:00 ч.

  Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Китай "Тянвън-1", която през февруари пристигна благополучно в орбита около Марс, сполучи да заснеме кацналия през май марсоход "Чжурон". 

  Снимки преди и след кацането бяха публикувани днес от китайската космическа агенция CNSA. Компонентите от хардуера на спускаемия апарат се забелязват ясно на изображението след кацане, показано вдясно и заснето на 2-ри юни. Означенията отляво надясно върху фотографията включват топлинния щит, задния щит с парашута и самия спускаем апарат с "Чжурон". Ясно се различават двете ветрилообразни следи, причинени от ретроракетите, които са издухали праха на това място. 

  Макар че екипът на мисията не публикува подробно описание на работата на марсохода, снимката показва категорично - от 22-ри май, когато "Чжурон" се спусна по рамката на марсианската повърхност, той почти не е извършил някакви съществени придвижвания. Това изненада космическите ентусиасти. 

  Въпреки всичко китайците съобщават, че всички научни инструменти на марсохода и орбиталния апарат са включени и събират данни. 

  Източник: CNSA

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4014-2021-zhurong-rover-photographed-orbit

 15. За пръв път от две десетилетия: на 7-ми юни космическа мисия ще посети Ганимед!

  2021-ganymede-photos.jpg

  На тази снимка на повърхността на Ганимед, заснета от американската мисия "Галилео" през 1996 г., се забелязват характерните за луната широки хребети и нагъсто разположени кратери. Това загатва, че повърхността е непроменена от милиарди години. Photo credit : NASA / SCIENCE PHOTO LIBRARY

  6 юни 2021 г. 13:45 ч.

  Светослав Александров. Изминаха две десетилетия, откакто Галилеевите луни на Юпитер бяха изучавани подробно от космическа мисия. За последно това се случи в периода между 1995 и 2003 година, когато юпитерианската система бе изследвана от американската роботизирана станция "Галилео".

  Последното посещение на най-голямата луна Ганимед от безпилотна експедиция беше на 20-ти май 2000. А следващото е утре, на 7-ми юни, когато мисията на НАСА "Джуно" ще премине на 1 038 километра от повърхността ѝ. 

  Ганимед представлява вълнуваща изследователска цел. Този естествен спътник е по-голям от планетата Меркурий и представлява единствената луна в Слънчевата система, която притежава магнитосфера. Учените са открили, че под ганимедианската повърхност се крие огромен океан, който съдържа повече вода от всички океани на Земята. Счита се, че е възможно в него да има и живот. 

  "Джуно притежава набор от чувствителни инструменти, способни да изучат Ганимед по начин, който никога не е бил изучаван преди", съобщава Скот Болтън, ръководител на роботизираната експедиция. "Прелитайки толкова близко ние ще въведем изследването на Ганимед в 21-вия век, както допълвайки бъдещите мисии с данни от нашите уникални датчици, така и подготвяйки следващото поколение мисии до юпитерианската система - като мисията на НАСА Клипър и мисията на ЕКА Джус". 

  "Клипър" ще бъде изстреляна през 2024 година, а "Джус" (JUICE, съкращение от Jupiter Icy Moons Explorer) - догодина. 

  Но дотогава има да почакаме още. Сега фокусът е насочен към "Джуно" и посещението на Ганимед на 7-ми юни, което е планирано за 19:55 ч. българско време.

  Приборите на "Джуно" ще бъдат включени три часа преди облитането. Данни ще събират ултравиолетовият спектрограф UVS, приборът за картографиране на полярни сияния в инфрачервения диапазон JIRAM и микровълновият радиометър MRW. Камерата JunoCam също ще заснеме подробни снимки, които ще са сравними по качество с тези от предходните мисии "Вояджър" и "Галилео". След като фотографиите пристигнат на Земята, учените ще ги сравнят със старите изображения, наблюдавайки за потенциални промени на повърхността на Ганимед - например дали са се появили нови кратери.

  Самото облитане ще е много бързо - всичко ще приключи за по-малко от 25 минути. Предполага се, че ще бъдат направени около пет снимки.

  Няма да минат и двадесет и четири часа след облитането на Ганимед - и "Джуно" ще се сближи със самата планета Юпитер. Това ще е 33-тото научно посещение на газовия гигант. Така че пред мисията предстои натоварена седмица. 

  За повече информация: НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4013-2021-juno-ganymede-flyby-preview

 16. УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса спътника SXM-8

  6 юни 2021 г. 12:05 ч. Рано тази сутрин в 07:26 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя ракетата на СпейсЕкс "Фалкън 9". На борда ѝ се намираше спътникът "SXM-8" за нуждите на частната компания Sirius XM.

  Това бе трети полет за първата степен на ракетата носител. Предишните два бяха пилотирани - през ноември и април степента бе използвана за изпращането на два кораба "Крю Драгън", всеки от тях с четиричленен екипаж към МКС. След днешната мисия историческата степен отново се завърна благополучно на Земята посредством ретроракетно кацане върху плаващата платформа "Просто прочети инструкциите".

  Към сегашния момент СпейсЕкс има общо 87 успешни кацания на първи степени. Днешното изстрелване бе 18-то за фирмата на Илон Мъск през 2021 година. 

  Видеозапис от днешния полет - Youtube връзка

  2021-6-june-spacex-launches.png

  Кадър от днешното излитане. Photo credit : SpaceX

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4012-2021-spacex-sxm-satellite

 17. УСПЕХ: Американският космически кораб Карго Драгън се скачи с МКС!

  5 юни 2021 г. 19:40 ч. Днес в 12:09 ч. българско време товарният космически кораб на СпейсЕкс "Карго Драгън" извърши автоматично скачване с модула "Хармъни" на американския сегмент към Международната космическа станция. Благодарение на успешното му пристигане МКС ще бъде оборудвана с първия от общо три чифта нови слънчеви панели, които ще позволят на станцията да работи в продължение на десетилетие. 

  Стареенето на старите слънчеви панели в условията на суровите космически въздействия се изразява в спад на генерираната електроенергия. След като три кораба "Карго Драгън" доставят по един чифт панели с нови слънчеви батерии, станцията ще генерира също толкова ток както когато бе нова.

  Освен панелите, "Карго Драгън" превози и 907 килограма научни опити и постановки. В това число влизат малките животни тардигради (водни мечки), като изследователите ще проучват тяхната адаптация към космическите условия, експеримент за създаването на нови сортове памук, изискващи по-малко вода и пестициди, портативно ултразвуково устройство и други.

  Очаква се "Карго Драгън" да остане скачен с МКС около месец. След като неговата мисия завърши, НАСА ще разкачи пилотирания кораб "Крю Драгън" от "Хармъни" и ще го престикова със страничния порт. Така ще се отвори възможност за скачването на кораба на Боинг "Старлайнър", който ще проведе изпитателна безпилотна мисия - важна стъпка преди предстоящия му дебют с хора. 

  За повече информация: НАСА

  2021-cargo-dragon-docks-iss.jpg

  На кадъра: корабът "Карго Драгън" доближава МКС. Photo credit : NASA TV

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4011-2021-cargo-dragon-docks-iss

  • Харесва ми! 2
 18. Екипът на марсианската мисия на НАСА ИнСайт почисти част от праха на слънчевите батерии

  3 юни 2021 г. 21:45 ч. Екипът на мисията на НАСА "ИнСайт", която работи на повърхността на Червената планета от есента на 2018 г. до ден днешен, успя да почисти част от попадналия върху слънчевите панели прах.

  Напомням на читателите, че докато марсоходът "Кюриосити" и кацналият през февруари "Пърсъвиърънс" разполагат с ядрен източник на електроенергия, "ИнСайт" разчита на слънчевата светлина. Това се оказва проблем, тъй като периодично ветровете наслагват тънък слой от прах върху панелите. В миналото вихрушки са почиствали панелите на марсоходите от по-старо поколение "Спирит" и "Опортюнити", но засега "ИнСайт" няма този късмет.

  Това принуди екипът на "ИнСайт" да измисли нови стратегии. През последните няколко дни бяха подадени команди към космическия апарат за загребване на пясъка и изсипването на тънка струя в близост до панела с надеждата да се помогне на вятъра да увлече част от праха. 

  Процедурата проработи! Сега "ИнСайт" генерира дневно 30 ватчаса повече електроенергия в сравнение с преди прочистването. Така изследователите разполагат с още няколко седмици, през които да могат да получават научни данни. След това "ИнСайт" ще трябва да се самоизключи, за да преживее идващата зима. 

  Източник: НАСА

  2021-insight-solar-panel.jpg

  Прашният слънчев панел на "ИнСайт". Photo credit : NASA / JPL-Caltech

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4010-2021-insight-clears-some-dust

 19. УСПЕХ: Американският космически кораб Карго Драгън излетя, за да достави нови слънчеви батерии на МКС!

  2021-3-june.jpg

  Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

  3 юни 2021 г. 21:08 ч.

  Светослав Александров. Тази вечер в 08:29 ч. българско време от Кейп Канаверал, САЩ, излетя космическата ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9" с товарния кораб "Карго Драгън" на критично важна мисия до Международната космическа станция. Това е първата от общо три мисии, които ще доставят нови слънчеви батерии за орбиталния комплекс. Един от най-сериозните проблеми, свързани със стареенето на МКС, касае влошаването на работата на старите слънчеви батерии и спада в производството на електроенергия. Когато новите панели бъдат монтирани, МКС ще генерира също толкова електроенергия както когато беше нова. 

  Новите слънчеви батерии са произведени от Боинг в партньорство със Спектролаб и Деплойъбъл Спейс Систъм. 

  В хода на днешната мисия беше използвана изцяло нова ракета, с нелетяла досега първа степен. Нямаше никакви отклонения от работата на степента, като след извеждането на "Карго Драгън" тя извърши благополучно кацане върху плаващата платформа "Разбира се, че все още те обичам". Така степента беше доказана, че е годна за сериозни полети и ще се използва за изстрелването на пилотирания кораб "Крю Драгън" с третия редовен екипаж до МКС.

  Освен задачата по критично важния ъпгрейд на МКС, на борда на "Карго Драгън" пътуват и някои научни експерименти. В това число влизат малките животни тардигради (водни мечки), като изследователите ще проучват тяхната адаптация към космическите условия, експеримент за създаването на нови сортове памук, изискващи по-малко вода и пестициди, портативно ултразвуково устройство и други.

  "Карго Драгън" също така превозва хардуер за руския сегмент на орбиталната станция - нова електроника за системата "Курс", която е необходима за скачването на космическите кораби "Прогрес". 

  Скачването на кораба с МКС е насрочено за събота в 12:00 ч. българско време. С това СпейсЕкс отново ще имат два кораба на орбиталния комплекс (другият е пилотираният "Крю Драгън").

  За повече информация относно днешната мисия - НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4009-2021-cargo-dragon-launches-iss

 20. Гореща новина: НАСА се завръща на Венера! Агенцията одобри две нови мисии до най-близката планета!

  2021-nasa-returns-to-venus.jpg

  "Веритас" е орбиталната мисия, избрана от НАСА да изучава Венера. Image credit : NASA / JPL-Caltech

  2 юни 2021 г. 23:20 ч.

  Светослав Александров. За пръв път след 1989 година НАСА ще изпрати мисии, които са специално посветени да изучават Венера! Американската космическа агенция днес оповести, че започва работата по две роботизирани експедиции - орбитална и спускаема. Всяка от тях ще бъде създадена в рамките на бюджет от $500 милиона. 

  Изстрелванията са планирани за периода 2029-2030 година. 

  Това е голяма победа за венерианските изследователи, които в продължение на десетилетия се борят за това да има нови американски мисии до най-близката до Земята планета. За последен път Щатите изстрелват космически апарат към Венера през 1989 година. Тогава сондата "Магелан" пристига успешно в орбита около нашата съседка и изготвя най-подробните карти на венерианската повърхност, които са ненадминати по качество до ден днешен. "Магелан" преустановява своята работа през 1994 година.

  От тогава до сега НАСА не изоставя напълно Венера - до ден днешен космически апарати постоянно прелитат край планетата (напр. съвременната американска мисия "Паркър"), но това са транзитни преминавания. Американската космонавтика има гореща нужда от специализирани експедиции. 

  2021-davinci-descent.jpg

  "Давинчи" е спускаемата мисия, избрана от НАСА да изучава Венера. Image credit : NASA / JPL-Caltech

  Орбиталната роботизирана експедиция "Веритас" ще изготви глобална карта на Венера и ще търси отговор на въпроса защо тази планета е еволюирала по толкова различен начин в сравнение със Земята. За тази цел на борда на апарата ще бъде монтиран синтетичен апертурен радар. Той ще позволи да бъдат създадени триизмерни реконструкции на топографските характеристики.

  Що се касае до спускаемата мисия "Давинчи", тя ще изучава химичния състав на атмосферата. Очакванията са в продължение на 63-минутното пътешествие от горните атмосферни слоеве до повърхността да бъдат събирани проби, които ще подлежат на анализ на място. За тази цел на борда на космическия апарат ще са монтирани два спектрометъра, датчици за изследване на атмосферната динамика, както и камера. Очакванията са "Давинчи" да изучава енигматичните тесери - геологични структури, които наподобяват земните континенти. Възможно е да се окаже, че на Венера има тектонична активност.

  За повече информация - НАСА

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4007-2021-nasa-returns-to-venus

  • Харесва ми! 2
  • Upvote 1
 21. Американският кораб Карго Драгън бе изведен на стартовата площадка за отговорна мисия до МКС

  2 юни 2021 г. 18:30 ч. Докато руснаците проведоха извънбордова дейност за разкачване на стария модул "Пирс" и прикачване на новия "Наука", в САЩ кипи подготовката също толкова отговорна дейност, която ще удължи експлоатацията на Международната космическа станция. Товарният кораб "Карго Драгън" е на стартовата площадка и е готов за полет. Ако мисията му ще бъде успешна, МКС ще бъде оборудвана с нови слънчеви батерии.

  Панелите със слънчевите батерии са произведени от Боинг, Спектролаб и Деплойъбъл Спейс Систъм. Това е само първата партида, която ще се отправи към МКС. Общо три изстрелвания на кораби "Карго Драгън" са необходими, за да могат всички батерии да бъдат доставени на МКС. След тяхното монтиране от американските астронавти станцията ще генерира същото количество електричество, както когато беше нова. 

  Новите батерии ще работят заедно със старите (т.е. последните няма да бъдат премахвани).

  Изстрелването на "Карго Драгън" е насрочено за не по-рано от 3-ти юни в 20:29 ч. българско време. Метеоролозите прогнозират, че има 40% шанс лошо време да отложи полета. Резервни дати има и през следващите дни. 

  За повече информация относно мисията: НАСА

  2021-second-cargo-dragon-rolled.jpg

  Снимка от извеждането на ракетата "Фалкън 9" с "Карго Драгън" на стартовата площадка. Photo credit : SpaceX

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4006-2021-cargo-dragon-rolled-launch-pad

 22. Двама руски космонавти излязоха в открития космос и успешно подготвиха модула Пирс за напускане на МКС

  2021-2-june-russians-spacewalk.jpg

  Кадър от днешната "космическа разходка". Photo credit : NASA TV

  2 юни 2021 г. 18:15 ч.

  Светослав Александров. Тази сутрин в 08:53 ч. българско време космонавтите Олег Новицки и Пьотр Дубров излязоха в открития космос, за да подготвят 20-годишния модул "Пирс" за разкачване от МКС и така да осигурят свободен порт за скачване на новия руски модул "Наука". След тежки 7 часа и 21 минути двамата космонавти се прибраха обратно на станцията, изпълнили всичките си задачи. 

  От особено важно значение бе кабелите, които захранват системата за автоматично скачване, да бъдат разкачени от "Пирс" и прикачени временно към "Звезда". След като "Пирс" бъде освободен и новият модул пристигне, двама руски космонавти отново ще излязат, за да вържат кабелите към "Наука".

  Самото разкачване на "Пирс" е планирано за това лято, около два дни след изстрелването на "Наука" от космодрума Байконур в Казахстан.

  Освен основната задача, Новицки и Дубров монтираха две нови научни постановки "Тест" и "Выносливость". В хода на опитите ще се изучава влиянието на суровите космически условия върху различни микроорганизми и материали. 

  Днешната "космическа разходка" бе първа за двамата космонавти и 238-мата от началото на експлоатацията на Международната космическа станция. 

  За повече информация: НАСА, Роскосмос

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4005-2021-roscosmos-spacewalk-success

 23. Русия отложи с две години срока за изготвянето на двигателите за възвръщаемата си ракета

  1 юни 2021 г. 08:05 ч. Първите опитни метанови двигатели, които ще се използват на новата руска възвръщаема ракета "Амур", ще са готови през 2025 година. Това е отлагане с две години - първоначално поставеният срок бе 2023 година.

  Новината за отлагането бе съобщена от РИА Новости.

  През месец май 2020 година Роскосмос сключи договор с предприятието Химавтоматики на сума 6.3 милиарда рубли за приготвяне и изпитване на осем двигателя на кислород и метан "РД-0169". Планираше се първият да бъде създаден през 2023 година, още три - през ноември 2024 година и четири - през ноември 2025 година.

  Сега съобразно новата документация се предвижда всички двигатели да са готови през 2025 година.

  Двигателите "РД-0169" с 85-тонна тяга са базирани на изпитателните двигатели "РД-0177", които от Химавтоматика са длъжни да създадат до края на настоящата година.

  Напомням на читателите, че "Амур" е отговорът на Русия към "Фалкън 9". Тази ракета ще има първа степен, която трябва да може да се връща и рециклира до десет пъти след полет.

  Напомням също така, че през месец май Илон Мъск вече демонстрира това постижение. 

  amur-rocket.png

  Ракетата "Амур". Илюстрация: Роскосмос 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4004-2021-russian-amur-delays

 24. Руско предприятие твърди, че е постигнат рекорд при продължителност на работа на ракетен двигател

  soyuz-third-stage-rocket-engine.jpg

  Трета степен на ракета "Союз". Фото: Роскосмос/ЕКА

  1 юни 2021 г. 08:00 ч.

  Светослав Александров. Руското предприятие Химавтоматика твърди, че новосъздаден ракетен двигател е работил в продължение на рекордните три хиляди секунди. 

  Новината бе съобщена от ТАСС, като медията се позовава на главния конструктор на предприятието Виктор Горохов, който е дал интервю за телеканал "Звезда". 

  "Ние проведохме толкова продължително изпитание и двигателят работеше не само 750 секунди за един пуск, а над три хиляди секунди", казва Горохов.

  Към настоящия момент първите степени на двигателите на космическите ракети работят около 140 секунди, а ресурсните изпитания на третите степени като правило не надхвърлят 280 секунди.

  Засега обаче от Химавтоматика не са предоставили снимки, нито видео с цялостна продължителност, което да потвърди автентичността на постижението. 

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4003-2021-khimavtomatika-record

  • Харесва ми! 1
 25. Китай е в готовност за следващата си пилотирана космическа мисия

  2021-china-station-training.jpg

  На кадъра: китайски астронавти тренират за предстояща мисия до "Тянхъ". Photo credit : CCTV

  31 май 2021 г. 17:30 ч.

  Светослав Александров. След близо петгодишно прекъсване Китай е отново в готовност да изстреля пилотирана космическа експедиция. Днес бяха оповестени нови подробности относно това, което предстои. 

  Досега знаехме, че корабът "Шенчжоу 12" с трима души ще излети през месец юни и че експедицията до основния модул на космическата станция "Тянхъ" ще продължи около три месеца. Сега журналистът Ленърд Дейвид ни съобщава допълнителна информация на базата на обнародваното от Ян Ливей, който е първият астронавт на Китай и настоящ ръководител на пилотираната космическа програма на страната. Макар че членовете на екипажа на "Шенчжоу 12" все още не са известни, знае се със сигурност, че всички те ще са мъже. По време на следващите мисии "Шенчжоу 13", "Шенчжоу 14" и "Шенчжоу 15" винаги ще бъдат включвани и жени.

  Потвърдено е също така, че екипажът на мисията "Шенчжоу 12" ще провежда "космически разходки" извън модула "Тянхъ". В историята на китайската космонавтика е имало само една-единствена космическа разходка - реализирана от астронавта Чжай Чжиган, участник в експедицията "Шенчжоу 7" през 2008 година.

  Не на последно място вече знаем, че след като "Шенчжоу 12" се завърне на Земята, корабът "Шенчжоу 13" ще излети през октомври и неговият екипаж от трима души ще прекара шест месеца в орбита. В по-дългосрочен план "Шенчжоу 14" и "Шенчжоу 15" ще бъдат изстреляни през 2022 година и мисиите им също ще продължат по половин година. 

  За повече информация: Ленърд Дейвид

  https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4002-2021-china-ready-crewed-mission

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...