Отиди на
Форум "Наука"

Атила Дуло

Потребител
  • Брой отговори

    851
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    6

Отговори публикувано от Атила Дуло

  1. Намериха някакви "прабългарски" артефакти  около Фанагория преди няколко години и се изказа предположение, че може там (извън града) да е била "зимната ставка" на хана, но аз мисля да са се установявали за малко, за да потъргуват с юдеите и йонийците от Фанагория.

    • Харесва ми! 1
  2. On 20.11.2016 г. at 16:02, Радослав said:

    Здравей, Атила! А знаеш ли има ли някакви върски между прабългарският и гагаузският език? 

    Доколкото "прабългарски" език не е определен, а предполагаем (според мен "прабългарското" формирование е било мултиетнично, мултиезично, мултиконфесионално и т.н.) нищо не може да се каже. Доколкото в Евразия контактите през античността и средновековието не са били рядкост, връзки и влияние има във всички езици, независимо от езиковото семейство. В гагаузкия наравно с другите балкански езици има даже френско влияние). Мисля, че поради историческа обремененост и пропаганда, малко се обръща внимание но балканската езикова и прочие общност. А когато се обръща, всеки "тегли чергата" към себе си. Има "северо" и "източно" тюркско влияние от огурски, къпчакски и даже карлукски (гагаузкия е в групата на огузките тюркски езици) определяни от някои учени, като "древен  прабългарски" пласт, но поради липса на достатъчно писмени извори както за "прабългарски", така и за "прагагаузки" не мисля, че такава връзка в момента може да се счита релевантна. Това не изключва "пра"българското участие в етногенезиса на народите в Евразия и в частност на Балканите. 

    • Харесва ми! 2
  3. On 19.10.2013 г. at 22:03, Stefan Iv said:

    Имаше едно изследване на гагузкия език от някаква канадска лингвитска, в което се казваше че по отношение на лексикалния фонд гагаузкия език силно се от турския, но по отношение на морфологията му показва голяма близост. С други думи ако това е вярно, ще рече че гагаузите за тюркоезичен етнос, дълго време стоял в славяноезично обкръжение. Та като говориш за ентографските групи не е зле да се изследва и езика, който използват, не само като лексика, но и като граматика.

    И в гръко-романска среда също.

    • Харесва ми! 1
  4. Никога нищо не е еднозначно, но формата е водещ...))) Нито винаги (във времето), нито навсякъде (в пространството) "В старо време гербовете са били не на народи, а на родове; царските фамилии са имали (или са си приписвали) произход от някой известен владетел и съответно са ползвали негов знак.", но нейсе. А за герба на Мария Палеологина и "Третия Рим" хич не ми се спори. Колкото до "общо управление", заменете го с нещо друго. Или трябва да отречем влиянието на църквата във ИРИ? По добре да разчепкаме "Покръстването на България от Ростислав" или "Ролята на Горазд и другите панонски просветители за разпространението на славянската писменост и език в България". Може и "Достигнали ли са преводите на Кирил и Методий и великоморавски богослужебни книги до България". :);)

    • Upvote 1
  5. В старо време гербовете са били не на народи, а на родове; царските фамилии са имали (или са си приписвали) произход от някой известен владетел и съответно са ползвали негов знак. Така е например с по-късните руски царе; днешният руски герб като че ли идва от Комнините.

    Реформите на Константин Велики (324 г.) премахват старото легионно деление на армията. Всяка нова войскова част получава свое знаме (vexillum), на което войниците поставят предпочетен от тях знак. Константин запазва орела на Юпитер на знамето на императорската гвардия с една промяна - новият орел, който става герб после на Византийската, Австрийската и Руската империи, защото те претендират за приемственост и наследственост от Рим, е двуглав. Двете глави на едно тяло означават общото управление над империята от страна на монарха и църквата. А самата династия на Константин си има свой собствен знак - дракон.

  6. Когато изследваш родната история, винаги е в повече - влияе зле на обективността. За щастие от тази болест Пламен Павлов не се е разболял.

    Болен е, при това до мозъка на костите. Лични наблюдения. Доктор съм, но не по медицина, затова мнението ми е субективно.

    Тц.... (бел.мод)

    :huh:

  7. Мисля, че познавам добре Чилингиров, но такова нещо не си спомням да показва,

    може ли да цитирате статията му и страницата от нея?

    Има. Ако не при него, то съм го срещал "около" неговите последователи и "възродената" БАНИ... Но, ако обърнем Ш-то на цар Иван Големанов (Дебеланов?), ще получим контрамарката на Тертеровци (Дертлиеви :)) и ако искам да си направя PR, ще Ви докажа, че това е герба на кримските "татари"... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Kok_Bayraq.PNG

    "Постгедерейският период" на д-р Чилингиров не е пример за подражание от сериозни учени, според мен.

  8. Полето за спекулации е безкрайно, но аз нямам намерение да се хващам на тая кукичка...

    Ние нямаме собствени писмени паметници точно от тоя период и в тая връзка - да спекулираме ли??? Но при всички положения е добре да огледаме изворите за данни за други мисионерски кампании с българско участие! Иначе въпросът - "защо старобългарски книги" си виси със същата сила...

    Да отворим тогава и темата - "Княз Ростислав - кръстителя на България"??? Иначе ще остане да виси със същата сила въпроса - "защо древнесловенске книги"... Паралела за запознатите ще говори много... Да се замислим тогава трябва и защо "Златният век" е при Симеон, а в Киев при Ярослав. Не искам да омаловажавам българския принос за света, а само да сме обективни и "да не се излагаме пред чужденците", оти "блъгароцентризма" на моменти се доближава до "наследниците" на Санде Филиповски...

    • Upvote 1
  9. Идеята на Империята е преди всичко да разпространят влиянието си, в случая чрез православието, върху потенциални пазари и територии... Постигайки и мирни отношения с новопокръстените! Това за християнската надежда за миролюбие и ненападение е съвременен мит - кои християни от страните граничещи с ИРИ не са воювали с нея възспряни от християнска любов и милосърдие? Хипотезата на професора, макар и погрешно постулирана, за мен, е логична - може покръстването на Русия да е резултат от надпревара между българия и ИРИ за нов политико-икономически съюзник! Не е невъзможно Самуил да е търсел помощта на россите за войната срещу Василий...

    За налагането на православието и спешната нужда от този акт за ИРИ - Росс е била на кръстопът - юдейство или ислям, като наследство от Хазарският Хаганат, какво повече търсим??? За старобългарския - възможно е просто ИРИ да е "овладяла" вече започнал процес на културно приобщаване и християнизация с български вдъхновители!!!

    Това се опитвах и аз да покажа, че е логично и възможно (и то още от времето на Петър и Светослав) , но уви - засега няма преки доказателства...

  10. Гагаузкият език (или османо-турския) има ли собствена християнска терминология?

    Има и то много интересна смесена латино-гръко-славяно-арабо-персийска, с тюркски или български изговор.

    Срещал съм описани доста случаи по време на възраждането, когато гръцки свещеници след като си "изпеят" литургията на гръцки са продължавали с беседа на турски език. Обикновено това става когато свещениците са нови и още не са научили български или са гости от епархийския център. Например някакъв наместник на одринския владика за три години така и не научил български и през цялото време разяснявал христовото учение на турски. Интересно е с каква терминология е ставало това. В Тракия е било често явление (все пак турския е общ език за всички), а около Варна предполагам, че е била постоянна и най-обикновена практика.

    Сред гагаузите е била разпространена т.н. "караманлийска книжнина", особено що се отнася до духовната (църковната) сфера (късните публицистика и журналистика, не са ги засегнали много). Тъй като за един от диалектите на "стария" гагаузки (както и конявския), се смята от световната лингвистика точно караманлийския (ISO 639-3 bgx), не без основание се смята, че повечето караманлии са потомци на българското население от Силистренския санджак и Бесарабия на Узи Еялет, преселени в района на Коня и Караман в края на 16, началото на 17 век (след пълния разгром от ОИ на Караманския бейбербейлик), за да се разреди християнското население в региона и да се освободи място за караманите и ногайците. Но по тази тема, както и по темата за етноса на читаците (гаджалите), патриотарите в България си мълчат (уж заради гагаузите - християни)... Да не обидим братята и съседи Турция и Гърция?

    • Харесва ми! 1
    • Upvote 1
  11. 1. Циганите не се споменават изобщо в средновековните извори.

    2. Циганите са докарани от Османската империя в потока заселници заедно с черкезите на няколко вълни в периода 17-19в. и заселени в райони със стратегическа цел според тогавашната стратегия на Портата за Балканите.

    Споменават се в изворите, но темата е за гагаузите... За циганите има други теми.

    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=14753&page=2

  12. Коледарската, на гагаузки:

    Koladacılar kapunuza varsın

    Kolada gagauz türküsünü çorbacıya çalsın:

    "Avşamêrsın bey çorbacı,

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Haberleriz koladayı

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Koladada Hristoz duudu

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Bütün dünnäya savk oldu

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Gökte, erdä sevinmelik oldu

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Yazılar da tamannandı

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Hepsi inkinat oldu

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Çok yıllar size baaşlêrız

    Hey, saabi koladeli – 2 kere

    Allahı metedin siz

    Hey, saabi koladeli – 2 kere"

    • Upvote 1
  13. Темата е интересна. Прочетох я с удоволствие. Разбирам логически горното, но нещо ми се губи. .....

    В Русия такава мотивация определено ЛИПСВА. Там няма никаква опсност от папско влияние в края на 10 век. Византия без проблем може да "просте църковната си власт върху Киевска Рус" и без никаква кирилица.

    За да разпространяват славянски книги в Рус, прагматичните ромейски владетели трябва да са били принудени да го правят от няккави обстоятелства. Ако такива не е имало, а на нас такива не са ни известни, няма как да приемем, че зад разпространението на славянската писменост в Рус стои Византия.

    Това е абсурдно.

    Много май Ви се губи...

    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16019&page=2#entry293520

    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16019&page=1#entry293390

    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16019&page=1#entry293344

    КГ125, on 01 Dec 2013 - 22:40, said:snapback.png

    Факт е, че в Русия с летящ старт започва руската книжнина, на език, който, поправете ме, е руска редакция на старобългарския.

    И това отдавна не е спорно... Даже в началото и редакция не е твърде. ;)

    КГ125, on 01 Dec 2013 - 22:40, said:snapback.png

    Факт е, че няма и помен и мисъл за това в Русия да се служи на гръцки.

    Е, тука твърде категорично (за България пак така ли?) и малко мътно и кърваво, както и статута на църквата им....Но това, че е имало християни - варяги и славяни до официалното покръстване никой не спори. Старобългарска книжнина, утвар и духовници (ако щете и като плячка) пак не е спорно. Че бягат (особено в "православна Рус" - уже!...) много българи също не е случайно и спорно (на печенегите ли ще строят църкви, пеят литургии, преписват евангелия??? ))). Но Самуил не е в играта.

    КГ125, on 01 Dec 2013 - 22:40, said:snapback.png

    Какъв друг извод остава да се направи?

    Че още 4-5 века ще стоят на старта...))))))))))

    КГ125, on 01 Dec 2013 - 15:36, said:snapback.png

    Самуил едва ли е имал кога да покръства русите, обаче техният църковен език става старобългарският. Поне така казва акад. Лихачов, а кои сме ние да го оспорим.

    Този факт си има нужда от обяснение. Византия не би връчила така щастливо българския за руски църковен език, при покръстването, особено па в такъв момент на отношенията й с България.

    Май съвсем конкретно трябва да се обяснява, а то ... През XI век печенегите се установяват във Влашката низина. Оттам и от Бесарабия те предприемат редица походи на юг - вече срещу Византия и намиращите се под византийска власт български земи. Първото масово печенежко нахлуване е от 1026-1027 година, когато те опустошават западните български земи (темата България). В 1032 година печенегите нахлуват в Северна България и разоряват земите между Дунав и Стара планина, а през 1034 - достигат до Солун. Опустошителни печенежки нападения са извършени и през следващите години. През 1035 година те достигат „Македония“ (Одринска Тракия), а към 1036 година опустошават района на Плиска, Дръстър и други селища в североизточните български земи. Тогава (1026-36г.) и почва "златния век", "старта" или както искате го наречете. До тогава са карали на "автопилот" и "ремесляники", нищо, че каган Владимир се опитал да ограмоти малко туземци... Пък и време требе малките школарчета да пораснат, а и с гръцки даскали/дякони им е било трудно да съберат прихожаните.

    КГ125, on 06 Dec 2013 - 16:33, said:snapback.png

    Но империята не може да не осъзнава, че така създава потенциално българско влияние там, предвид това, че голямата България е там между нея и тях, а пък тя говори на същия език!?

    В интерес на истината тема Паристрион и печенегите са между тогавашна България и Киевска Рус. За да не спорим за населението на темата и създаването и (971 или 1004г.), ще изтъкна, че и печенегите са били достатъчна преграда, даже за умелите слави и варяги море- и рекоплаватели... Справка у Светослав...който не вярва, му резват капацуната и си правят ритуална чаша от черепа.

    _______________________________

    Значи Полша (и Рим) са на границата, но (както и мюсюлманите от ВБ) само си воюват с Киевска Рус и не са заплаха за православното (Константинополското) влияние? И не са се конкурирали за религията с ИРИ? Че те даже хазарите направили опит... От съседите на Киев само за шаманите на печенегите нямаме сведения да са ходили да калесват Владимир по това време :).

    Но Самуил (през 9 планини, та в 10-та) , за да дразни папата, в опит да воюва на два фронта ???, успял заради славянското братство да покръсти каганокняжеска Русс пръв!!! ...?!

    • Upvote 1
  14. Много ми е интересно защо във всяка тема и на всеки форум, когато се яви възможност по някакъв начин, дори и в най-малка степен изказана хипотеза да засегне идеята, че българите нямат никакъв принос в създаването на Русия и руската култура, веднага и незабавно уж сериозни учЕни истеризират и забравят начина за водене на научен спор.

    На всяко изказано твърдение се отговаря с нервна небивалица като горния цитат.

    Самият факт, че откакто има възможност Русия изнася къде каквото може от нашите църковни и държавни архиви говори че интереса им не е случаен

    Необяснимо е обаче поведението на български (а дали?) сериозни (по претенции и по титли учени) които дисциплинирано и безусловно отричат всеки факт, неглижират всяко доказателство и охулват всеки дръзнал да каже че е възможно и българите да са направили нещо за руснаците.

    Вярват само по две случайно събрани срички, че българите са тангристи, следователно тюрки следователно моноголоиди, следователно са били малко, но много диви

    Без никакво доказателство приемат мита за славянско море което ненадейно се появило за да претопи българите, но не оставило никакви 'славянски" следи или гени (както скоро се разбра)

    Вярват че славяните само 50 години се научили от землянки да строят градове колкото Константинопол и ги построили за някакъв си изчезващ монголоид.

    Вярват във всичко това само на осноание на две случайно подбрани срички в един надпис, от който 85% от буквите ги няма

    Убедени сте че Борис покръстил българите по един отчупен надпис, макар че има достатъчно на брой изображения на български владетели преди това с кръстове, текстове с християнски смисъл.

    До вчера твърдяхте че сме монголоиди. Сега ви смениха сигнала от кораба -майка и търсите българите в таджикиста, китай и къде ли не. Навсякъде, само не и където има следи от тях

    Вярвате че щом някакъв поток в далечни гори телилейски се казва "бах-бара" или нещо подобно, значи ето - оттам са дошли пра (кой си нарича така предците)-българите

    А не вярвате на писмени сведения на историци, оцелели защото са били изпуснати или са били извън властта на гръцка, руска и не знам каква си подпалваческа хунта

    Паисий имаше дума за вас

    Може ли като по-разумний да се аргументирате за твърденията си. Понеже ми се струва, че сте чели не темите в този форум (даже мненията и авторите в тази тема), а електронни газети в стил "силнабулгария дот ком" или книгите на Токораз Исто... Съответно поста Ви е като коментар под статия или във фейсбук. Ако може пишете по - конкретно. Например къде да търсим българите или кой, къде, защо твърди, че "българите са тангристи, следователно тюрки следователно моноголоиди, следователно са били малко, но много диви" или "никакви 'славянски" следи или гени (както скоро се разбра)". Ако пък Вие сте открили "славянските гени" кои са и къде ги има (няма) споделете радостната вест...))) РАН медал ще Ви даде! :);)

    • Upvote 1
  15. Дуло, неможеш да определяш всеки, който не е съгласен с теб и твоята позиция за гагаузомразец, антигагаузин и подобни. Не става така!

    Aaa, само се чудя на здравия ти интерес по темите за гагаузите и Гагаузия (съвсем по приятелски)... Аз смятам, че лошото разбиране на гагаузите "отвън" е антиБългария.

    Второ лично моята позиция, е че ако местните хора в гагаузките села във варненско желаят да запазят старите топоними да ги запазят. И без идиоти патриотари да лаят затова.

    Това го разбрах и не те упреквам. Аз съм за промяна, където трябва, но по подходящия начин...

    Трето пак повтарям не всички турски топоними са гагаузки. И ако в славяноговорящите села желаят да ги променят без да им лаят гагаузки националисти от Молдова.

    Ей тука не разбираш вече за какво иде реч....

    У нас това се превръща в поредния националистически (проруски) и депесарски конфликт. В крайна сметка остава огорчение и в двете общности, но партиите си стягат електората. Също всеки малко запознат с българска история знае че никой не е антигагаузки настроен. И в цялата тази ситуация е проблема антиосмански, антидепесарски. Едното да (проруски и антиЕС за гагаузите в Молдова и Украйна), а на другото не. ДПС и Турция нехаят (не им пука/засяга) по въпроса, а т.н. "гагаузки националисти от Молдова" могат да режат глави за/заради Русия. Интересите са други. Ако не си гагауз и не си живял и работил там(ексСССР), няма как да ги разбереш и затова ти се чудя на "всяко гагаузко гърне" - капака... ;):)

    От същите османци, заради който и огромната част от гагаузите са тръгнали от България към Русия да се спасяват от кланета. Тука дали е съвсем така? Справка Раковски, З. Стоянов и прочие...

    От същите турко-османци, от които бяха клани и бягаха и последните гагаузи останали под контрола на Турция - тези в Източна Тракия.

    Единия ми прадядо е убит там, и ?

    И че славяноговорящи и гагаузки българи са били винаги заедно в добро и лошо. Гагаузите у нас нито са дискриминирани (като при Кимон Георгиев или Живков през 80-те (което не ти е било на главата, не мож го разбра...), като другите "дали си езика"?) и заемат всякакви висши държавни постове. Да съм твърдял друго? В Молдова също ясно трябва да си дават сметка, че на Балканите (а дали не е в български интерес, ние да си дадем сметка за тяхните реалии, все пак те са с положителния прираст и оттока към Русия...) реалността е друга и никой християнин не си позволява залитания към Турция, както там. А дали е така? По какво съдиш? По джамиите в Гагаузия = 0 (не мисли, че няма напъни)? По гледането на турски сериали или посещенията....е, там за разлика от раждаемостта и средната възраст ги удряме в земята... :)

    Това със сигурност не е в такъв смисъл антигагаузко, както се представя в Молдова. И още пповече заличаване на гагаузка история. Затова няма нужда в Гагауз ери да се изпада в истерия от това. И ако имаш някакви контакти там можеш да го обясниш. Опитвам, но не става...

    Все си мисля, че този целият проблем нямаше да го има, ако някой просто бе позванил на кмета на Варна или до нашето правителство. А не с тези официални писма, декларации и медийни циркове

    Така че по-спокойно и там и тук. Ако не си разбрал, от цялата работа, ще изгори Тараклийски район... Кому е нужно?

    Дмитрий Попозогло

    Разонравилась мне Болгария. Уже не хочу туда поехать. Это худшая страна на свете (вместе с Грецией) Эти две страны не признают, что есть гагаузы. А что может быть хуже? Хорошо, что я не успел попросить болгарское гражданство...

    Aз: А надо!
    Той: нет, не хочу
    Аз: Почему?
    Той: Плохая страна, гагаузам там нет места.
    • Аз: причем здесь Болгария и болгар?
      Дмитрий Попозогло

      Нет, я полон ненависти

      Я думал они там переболели уже своим нацизмом. Но нет - они хуже молдаван

    • ----------------------------------------------------------------------------------------------------

      Ето Стинка - обясни му... Само за СССР и РФ лоша дума не казвай, че излиза от контрол ))).

    • (Знам, че приятелски все ме дразниш постоянно, да не се отпускам, но тук нещата са по - сериозни и елементарно не трябва да се подхожда... Ако искаш, идвай в Гагаузия да обясниш, ще ти осигуря достъп до всяка медия!)

    • Харесва ми! 1
  16. Аз не мисля че тези неща трябва да ескалират в такива емоции.

    Второ да би било справедливо след като гагаузите в селата около Варна желаят да запазят традиционните имена на местностите в техните села да ги запазят. Макар че се съмнявам че и младото поколение в тях го говори езика. Но за другите местности, където са славяноговорящи българи да ги заменят.

    Дуло, на гагаузкото писмо ако се отговори в същия тон. Отговорът би бил : ами братя от Гагаузия ако не жалехте да се отдалечаваме едни от други, защо определихте примерно турската латиница за азбука на гагаузкият език, а не кирилицата. Защото всички знаем, че точно с латиницата гагаузите нито у нас, нито в Русия (бившия СССР), нито в Гърция, нито в Осм. империя нямат никаква историческа обвързаност. Напротив даже традиционно са използвали или кирилица или гръцка азбука. И то не просто латиница, а направо турска латиница. И днес засичам имена толкова неправилно транскрибирани сред гагаузи от Гагаузия бъркат и със ъ заради турската транскрипция. Но разбира се това би било злобно, неуместно и крайно неподходящо. Едва ли пък някой в Българово иска да се върне старото име Гяур сучлу.

    Затова с по-малко емоции и от двете страни, по-спокойно без евтини емоции. Без излишно да се създават негативни нагласи между славяноговорящи и гагаузки българи, нелепо е. -----------------Можеше да се изчака няколко месеца...

    И Дуло, съвсем приятелски те съветвам да не определяш всичко за гагаузко щом някъде е имало един гагауз. Тутракан си е едно влашко градче до 40г.

    Да напълно нормално и приемливо е където тези топоними са гагаузки и свързани с гагаузи да се запазят. И без излишно да се спори за това. Може да се направи една комисия във Варна от историци и с участието на гагаузи от селата и да се проучи кои топоними са гагаузки и да се запазят.

    Също е неприемливо всичко що е на турски език в Североизточно България да се определя за гагаузко, не бива сега да се отрича турско-ислямското присъствие. Просто е исторически некоректно. И това е баш също Възродителен процес. Смяташ ли че е коректно спрямо турците мюсюлмани.

    Също можем да дадем един пример с Централна Азия, където някой руски и славянски топоними на градове и села се променят с такива на местните тюркски езици. А те са възникнали по руско(съветско) време и това са им традиционните имена. Турция масово турцизира ред български, гръцки, арменски, арабски, кюрдски, грузински и персийски топоними. И както ти дадох пример и Осм. империя го прави. Нито сме първите, нито последните в света. Масова практика е в държави, който са извоювали независимост от голяма империя. Ако някъде има несъответствия, както е примерно при гагаузките села във варненско. Може съвсем лесно и коректно да се реши проблема и да се оставят и толкоз. Аз немога да разбера какви са тези медии, протести, парламентарни писма - драми, драми, драми. -----------

    Многоуважаемый губернатор Варненской области, Иван Борисович Великов!
    Мы, члены Союза молодых гагаузских писателей до глубины души огорчены ситуацией, сложившейся в Варненской области, а именно с фактом уничтожения гагаузской истории в Болгарии. Изменение гагаузских названий сел, где испокон веков проживают наши братья-гагаузы, на болгарские названия, вызвало в нас бурю возмущения и обиды( см.список сел ниже).
    Болгары, живя столько веков бок о бок с гагаузами, не должны были так поступать. Ведь эта их история, жизнь целого отдельного народа.
    В маленькой Гагаузии (Молдова) гагаузы и болгары уже более 200 лет живут дружно. И, никто не позволяет себе такого жестокого и несправедливого обращения по отношению друг другу.
    Мы, члены Союза молодых гагаузских писателей, просим Вас разобраться в сложившейся ситуации и помешать изменить историю гагаузского народа.
    С уважением Алла Бююк,
    Председатель Союза молодых гагаузских писателей (Молдова).
    :);) -----------------

    Аз незнам кой е бил в комисията, която е измисляла новите имена и кои да се заменят. Но ако бяха вкарали хора историци, желателно по-възрастни ;) , както и местни хора от всички места, където ще има пременуване. Изобщо това всичко просто нямаше да се случи. Ама така става с партийни назначения или урапатриоти във цялата държавна администрация. Най-вероятно и в тая комисия.

    Също не мисля, че на български урапатриотари, трябва да се отговаря с гагаузки такива. И те не са малко като чета гагаузки коментари от Молдова. Затова за десети път казвам по-спокойно и от двете страни.

    Разбрах, че искаш Велика Румъния да глътне Молдова, но не разбрах, защо виждаш навсякъде власи, арумъни, рудари и копанари? А Гагаузите са писали на официалния църковен език винаги, на румъница (не беше ли така правилното за латиницата? :) )))))) ) не прописват за пръв път, виж докато са в Румъния преди век как пишат... А след "атеизма" пишат на сесесерски, сега на молдовански. С и-то и ъ-то имат проблем само негагаузите и небългарите, и то не е от сега (виж Хърсово-Кирсово, Чакър-Чакир и т.д.). Чудя се, като какъв си винаги готов да оплюеш гагаузите и Гагаузия? Букурещки волонтир? Целта им съвпада с тази на "български урапатриотари"? А целта е, да не се обединят българи и гагаузи в Молдова?

    • Харесва ми! 1
    • Upvote 1
  17. Не мога да разбера аргументите на тези, които са против новите имена. И за жалост, в повечето случаи те са българи. Преди 4 г. в Бургас смениха тихо и без проблеми цели 600 турски имена и нямаше никакво объркване на имоти. Ние сменихме само 215 имена и се надава такъв вой. Нищо лошо не стана, когато бяха сменени имената на булеварди като “Ленин”, “Маркс” и “Благоев”, което засягаше 100 000 варненци. Ще кажа, че никой не е сменял името на плажа Кабакум, а само свлачищната територия над него. За местността Паша дере, която е много по-голяма, красива и значима територия, избрахме достойното име Царски залив, обясни за “24 часа” авторът на идеята Костадин Костадинов. Той добави, че в момента в Турция има споразумение между премиера Ердоган и кюрдските партии да бъдат върнати кюрдските имена на градове и местности в Анадола. Каква е разликата, значи в Турция може, а тук - не, попита риторично Костадинов. “Когато преди 135 г. се е наложило от Булгаристан да сменим името на България, едва ли някой се оплаквал, че трябва да си вади нови нотариални актове”, заключи иронично независимият общински съветник.

    Ами заради предишните ми постове... http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16126&page=2#entry297171 Как ще коментирате "възтановяването" на "Баналъ чешма"? Повечето от тези имена вече са били "възродени"/преименувани през 70-80-те, после е отчетено като грешка и в началото на 90-те години са върнати старите... http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=16126&page=2#entry297145 Само заради това, че настройва гагаузите извън България (те не са част нито от Възраждането, нито от "кимонгеоргиевщината", нито от "възродителния процес" и са със съвсем друг манталитет и възприятия) негативно към българите и България въобще, този популистки ход, плод и на лични амбиции, е твърде необмислен, тъй като в момента тече процес на консолидация на между Гагаузия и българите в Молдова! Един такъв маловажен детайл за Варна, може да ескалира общественото мнение в Гагаузия и това да стане причина за административното погубване на Тараклийски район от 01.01.2015 година. А това ще е погубване и на българщината там. Нещо за което българите и гагаузите там се борят заедно и неравностойно. Подкрепата от тук клони към... А "патриотарите" ни могат и по - глобално да мислят и да участват в това. А не пак заради плевнята на съседа, да си изгорим дома... Евтини на брашното, скъпи на триците?

    • Благодаря! 1
    • Upvote 1
  18. Това е доста пресилено. Освен Виница и Константиново кои са другите "населени изконно с гагаузи местности"? В Галата, Аспарухово и Звездица например никакви гагаузи няма и не е имало. В Каменар какви гагаузи има? В Тополи какви гагаузи има?

    Истината е, че много от тия имена са си точно османски, някои са гръцки, някои са черкезки или татарски и т.н. Някои може и да са гагаузки, но това подлежи на доказване. Така поднесено - всичко под общ знаменател - си е чиста спекулация и откровена пропаганда.

    Местност "Баналъ чешма" не е османско име, а местността е кръстена на чешмата изградена в памет на Параскева и Никола (турци???) Баналъ (-иеви) от техния син. Следователно......тъпо неуважение към нещо свято!!! Само храм е по - свято, от това да направиш чешма!
    Човещината и синовната обич...са Османски??? Значи да махнем Бан и Жупан като османизми... Асен, Тертер, Елтемир, Шишман, Кераца, Фрузин, Балик и те не ми звучат "славяноболгарски"... Вземете им "възтановете" имената! По възможност с русосръбско звучене...Да не забравите да "оправите" Албена! Все пак етимологията идва от албениз, ал бана, ал бени!!! Красотка звучи много по - славянски и ще е актуално сред туристите... Но и Хубавица става...))) "Бай", "Хаджи" и "Чорбаджи" също да се подменят. Нищо, че в български и гагаузки "чорбаджи" има значение на "богат, знатен човек", който храни свои "хранени хора", а на османски е артелчик, кашавар, чорбарин... Кажете на някого чорбаджи(я) в Анадола - може така да се обиди, че да си изядете боя... :)
    Накратко,това е популизъм, съчетан с идиотизъм! Съжалявам, че трябва да използвам такива думи,но не може наименования на местности,фигуриращи дори и в лоциите с международно значение, така с лека ръка да им се подменят имената. В община Каварна също направиха опит, но фиаското претърпя крах.
    • Upvote 2
  19. Така трябва да бъде и не само във Варна. И в Бургас вече го направиха това... че като чета някой пътеводител и се чудя да не съм в Турция "...... като стигнете узун герен пресичате местността ялма йолу и отттам тръгвате нагоре през кара боаза и стигате до саръ баир, от там се отваря великолепна панорама към местността мишелика, разсечена на две от куру дере, на хоризонта се вижда и ..." морската шир на кара дениз, опиянен от тези красоти , може с възхищение да си кажете :аферим машала, колко е хубава нашата анна-ватан :fool:

    А дали е така? И дали през очите на нас "туземците", "ерлиите" е така? Не искам да питам защо 'гелметата" не учат езици...

    http://afera.bg/pozitsia/53600.html :

    ''Днес с известно закъснение прочетох новината за заличаването на гагаузките имена в различни местности край Варна. Както вероятно отдавна знаете, аз съм гагаузка. От едно малко място край Варна. Половинка съм всъщност, “разводнена” представителка на едно малко и изчезващо малцинство, което дори не пази особено грижливо някакво особено културно или етническо наследство, тъй като е твърде добре интегрирано, почти претопено, в повечето случаи успешно, а не гетоизирано. Моят пример, образование, САЩ, кариера, са ви известни. Гагаузкия ми произход никога не е представлявал спънка за мечтите на семейството ми и амбициите.
    През последните 20 години се сблъсках с повече опити за етнически обиди, отколкото в първите 20. На няколко пъти злобни същества се опитваха да ме коментират като някакво малцинство, чудейки се дали съм туркиня, помакиня или нещо друго, а сякаш това има значение.
    В конкретния случай сега, във Варна преименоват и заличават миналото ми, наследството ми от дядо ми Желез /гагауз/, баба ми Султана /гагаузка/, лели Дешпина, Кирияки /винаги много са ме усъмнявали тези гагаузко-гръцки имена/. И прочие. И до ден-днешен аз лично имам ниви в местности като Кум Тарлъ, Дилбер Чешма, Аязмото и пр., които са останали от тях и които по сантиментални причини държа. За които също така периодически съм брутално атакувана от представители-прекупвачи на земя, – според мен, за брутални групировки, които се опитват да вземат последните остатъци от нивите на баба ми на цените на балатум.
    Ако случайно се питате – как се чувствам да знам, че миналото на родата ми ще бъде преименовано, заличено, изтрито? Зле се чувстам. Като в Оруел. Като изчезне от нотариалните актове и книгите, в известен смисъл, миналото наистина ще престане да съществува. И в това е престъплението на настоящето."
    Виолета Станичич http://afera.bg/pozitsia/53600.html
    Четете и коментарите... http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=621208 Заради амбициите на един полугагауз, цяла България го отнася... Защото и "отстрани", и "отвътре" нещата звучат много различно, отколкото на "професионалните националисти"...
    • Харесва ми! 1
    • Upvote 1
  20. Това е доста пресилено. Освен Виница и Константиново кои са другите "населени изконно с гагаузи местности"? В Галата, Аспарухово и Звездица например никакви гагаузи няма и не е имало. В Каменар какви гагаузи има? В Тополи какви гагаузи има?

    А дали няма? Или са "гърци"...? То и във Варна няма и никога не е имало... Ако не вярваш, питай Венелин, Вазов или А. Страшимиров... И в Девня, Провадия, Аврен и Каспичан никога не е имало? (виж. Занетов, Мошков) Нито в Тутракан (Цитат от фейсбук: Gagauz TC Adnan Çabik: България Тутракан дядо ми дойде в Турция през 1940 г., на територията на Румъния Тутракан.Баща ми гагаузи, кримските турци мама.) или Кюстенджа. Не бъркайте ситуацията сега и преди 70, 140 или 210 години.

    Истината е, че много от тия имена са си точно османски, някои са гръцки, някои са черкезки или татарски и т.н. (За това още повече трябват доказателства! Дадох пример с "кабакум" - на кипчак"татарски" или османски е нонсенс, за аязмо, -а също, и да има османско влияние, посредника са гагаузите, Караач теке е свързано с 4 бряста, икони и християнски събори, Франгата е ново 150 годишно име и означава франки, католици - французи и италианци по гагаушки и т.н. ) Някои може и да са гагаузки, но това подлежи на доказване. (Дори бърз поглед показва, че работата е неграмотно и патриотарски скълапена. Същото, като преди 80 години...никой от патриотнацистите не вдянал, че Кестрич (старото име на Виница) е от Кастрица, а не от Османите!Така поднесено - всичко под общ знаменател - си е чиста спекулация и откровена пропаганда.

    Да, но чия? На Костакито:

    "Колко партии смених,

    колко шефове затрих,

    да се върнаааа,

    да се върнааа(на власт)!"...??

    А господин областният управител вместо да опитва да бламира всяко действие на кмета и на Общинския съвет, по-добре да вземе да свърши някаква полезна работа за града и областта. То не бяха опити да спре новите автобуси, то не беше отмяна на забраната за автомобили в Морската градина, а сега се затъжил и за турските имена. Те това вече му е работата... :)

    • Благодаря! 1
    • Upvote 1
  21. Генетично най-близките народи до нас са гагаузи и македонци, следвани от останалите Балкански народи.

    По-близко сме до хората от Централна и Северна Европа, отколкото до близкоизточни и кавказки народи.

    Българите не са изцяло средиземноморци, но южната/средиземноморска генетична контрибуция към българския етногенезис е значима.

    > MOracle2("Bulgarian", k=20)

    [,1] [,2]

    [1,] "Bulgarian" "0"

    [2,] "Macedonian" "2.3818"

    [3,] "Gagauz" "3.2798"

    [4,] "Romanian" "4.809"

    [5,] "Montenegrian" "4.9492"

    [6,] "Romaniann" "7.987"

    [7,] "North-Greek" "8.0558"

    [8,] "Kosovar" "9.3925"

    [9,] "Serbian" "9.568"

    [10,] "South-Greek" "13.5279"

    [11,] "Bosnian" "13.9088"

    [12,] "Center-Greek" "14.8104"

    [13,] "Greek" "15.2644"

    [14,] "Croatian" "15.6922"

    [15,] "Hungarian" "17.5571"

    [16,] "Romanian_Jew" "17.9371"

    [17,] "Tatar_Crim" "19.5442"

    [18,] "Austrian" "19.8752"

    [19,] "Slovenian" "20.8693"

    [20,] "Swiss" "22.0625"

    Молдованите не виждам или те са включени при власите? За украинците има ли разделение изток-запад, че ми се струва западните ще да са между 10 и 17-та позиция...

  22. Писмото е изпратено до:
    infocenter@parliament.bg
    priemna@parliament.bg
    Predsedatel@parliament.bg
    GIS@government.bg
    governor@vn.government.bg
    sec@vn.government.bg
    До Народното Събрание
    на Република България
    Копие:До Министър Председателя
    На Република България
    Копие:До Областният Управител
    на Област Варна
    О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
    от Народното Събрание на Гагаузия
    Уважаеми г-н Председател,
    Уважаеми Народни представители,
    Обръщаме се към Вас,за да изразим подкрепата си към достойната постъпка на Областният управител на Варненска област Иван Великов да обжалва прибързаното решение на Варненския общински съвет за подмяна имената на 215 географски обекти на територията на община Варна. Много от гражданите на АТО Гагаузия/Гагауз Ери, Република Молдова са преселници от Варненска област, с която Гагаузия е побратимена и тези топоними са част и от нашето историческо наследство. Общите културни и исторически традиции, в това число и топоними, са част от връзките ни с Историческата Родина.
    Подмяната им все повече ще ни отдалечава от България.
    Повечето от така наречените „турски, гръцки и арабски” имена, независимо от корена си, са навлезли в тази част на България чрез Балканския гагаузки език – ISO 639 – 3 bgx, който е обявен за изчезващ и е под защитата на международните институции. Същият е в основата на нашия литературен гагаузки език – ISO 639 – 3 gag и има официален статус в Гагаузия. За това смятаме решението на Варненския общински съвет за прибързано и недоосмислено, а действията на Областния управител за правилни и целесъобразни.
    Дата 30.12.2013г. С уважение Констанинов Д.Г.
    Председател на НСГ
    Гр. Комрат
    • Харесва ми! 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...