Отиди на
Форум "Наука"

Brain

Потребител
  • Брой отговори

    46
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Brain

  1. Здравейте. Искам да попитам дали, някой може да ми помогне по, каква формула мога да намеря лицето на този квадрат.

    снимка: https://drive.google.com/open?id=1YZ1YFIVXlj1CYzPHlacyec8mrVpNEE2h

     

    Благодаря за вниманието!

  2. Принципно е хипотетична и се смята се, че е с R = lp (дължината на планк) и с M= mp(масата на планк).

    А колкото до калкулацията мисля, че ще е по лесно да си я направиш сам ( око да види ръка да пипне). Изключително елемнетарна е! 

  3. Здравейте, днес се замислих, каква е ентропията на най-малката черна дупка и реших да направя калкулацията и се оказа, че е равна на 3,14....... 

    Ще е хубаво, ако някой коментира, защо на мен ми беше странно и изненадващо.

    Благодаря!

    • Харесва ми! 1
  4. Това е проблема: топка в празно пространство с маса 280 кг и радиус 6 метра. Сега си представи, че около тази топка има гумена лента. Началното радиално състояние на гумената лента е 2 метра. Как мога да определя силата, която  разтяга  гумената лента? Искам да знам по каква формула се решават такива задачи. В случая са малко известните параметри. Предполагам трябва да зн от, какво е направен ластика и тн. Логиката ми е такава, че масата на топката спира ластика да се свие. Аз реших, че понеже е в пространството относителната енергия ще има нещо общо и ще мога да я ползвам. Но май няма да стане.  

  5. Тогава само, като пример: ако взема енергията на една топка и я разделя на обема и това ще ми даде U и след това ако умножа U по лицето на топката ще имам сила F, която ако я разделя на лицето ще имам натиск p? 

  6. Нека изобразим топка в празно пространство с маса 280 кг и радиус 6 метра. Сега си представете, че около тази топка има гумена лента. Началното радиално състояние на гумената лента е 2 метра. Как мога да определя силата, която  разтяга  гумената лента?

  7. Съжалявам, че въпроса сигурно ми е под нивото на форума просто, искам да се зн, че не съм физик. За нещастие ми стана итересна и реших, сам леко полеко да се науча. Да сигурно някой ще, каже че съм закъснял но това е положението. Та сферата в, която съм аз е далеч от физиката но желанието ми да я разбера е на 100%. Надявам се ако някой може да помогне по въпроса по горе да не си казва пффффф а да помогне. 

    Благодаря за вниманието!

  8. Здравейте, искам да попитам един бърз въпрос. Формулата за центробежна сила е М.V2/R. Където М е масата да, кажем на планета, V e орбитална скорост на планетата  и R e разтоянието от, което планетата се върти, около някакво слънце. Така сега ако променя формулата по този начин М.c2/R, където М си остава масата на планетата, C e светлинна скорост а R e радиуса на планетата. В случая пак ще получа F(сила) но предполагам няма да е центробежна сила или.???

  9. Добрем а ако примерно знам повърхностнто напрежение на примерно 500 мл. вода, и тя има определен брой молекули, как мога да намеря кохезионната сила само на една двойка. Предполагам в този случай няма да е пропорционално на напрежението на цялата вода?

  10. по конкретно кохезионна сила (cohesive force) ме интересува, искам да разбера, как от тях мога да извадя повърхностно напрежение (surface tension). Или обратното ако знам, какво е повърхностното напрежение, как чрез него мога да разбера, какви са кохезионните сили. 

  11. Странно но мисля че бачка!!!

    R - радиус на Земята в метри.

    M - Масата на Земята в кг.

    G - гравитационната константа.

    h - константата на Планк.

    c - скороста на Светлината.

    M(t) е дадено от: h/G= Gm =>  Gm/c = M(t)

     

    g e дадено от :

    R/ M = fx  => G2/fx = Gfx  => h/Gfx = m  =>  m/c = M1(t)

    M(t) - M1(t) = M0  =>   M0 . Gfx = GMfx  =>  GMfx / M1(t) √ g = g

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...