Отиди на
Форум "Наука"

AciDBurn

Потребител
  • Брой отговори

    396
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    4

Отговори публикувано от AciDBurn

  1. звучи много интересно и е хубаво, че споделяш преживяванията си във форума, за да ориентираш всички интересуващи се от темата. Определено и мен ме влече Персия и щом няма особена опасност, ще гледам да изпланирам някой друг поход по следите на Александър Македонски. Че с тези конфликти в Близкия изток сума ти пректрасни места не могат да бъдат посетени, а има и доста разрушени безценни археологически обекти:

    http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2885154/Satellite-images-devastation-caused-290-cultural-sites-Syrian-conflict-24-historic-monuments-totally-destroyed.html

    Именно - аз за това сега съм се съсредоточила върху Близкият Изток. На времето все се канех да попътувам из Сирия и все го отлагах с идеята, че "имам време". И накрая избухна войната, държавата се съсипа, а с тези конфликти заминаха толкова много археологически и исторически обекти :(

    Направи си една услуга и недей да четеш глупостите, които ги пише по сайтовете на посолствата за Иран - то са едни предупреждения, едно чудо. Пишеше всякакви глупости от сорта на това, че нямаш право да внасяш книги и брошури, което беше абсолютен bullshit - не само че не ме проверяваха нито на влизане нито на излизане от страната (за разлика от израелците, които ми разфасоваха багажа) ами после като питах, казаха че на туристите не им правят никакви проблеми за това каква литература носят. Изключвайки границата с Афганистан, в Иран е наистина много спокойно. Единственото нещо, което може да те убие е трафика в Техеран - тези хора не вярват в законите на физиката!

    Аз като сама жена, в началото се прибирах рано в хотела, но след 2 дена като разбрах всъщност колко е безопасно се мотаех до късно вечер по улиците и базарите.

    Единственото голямо неудобство е че трябва да си носиш парите в кеш - Иран са изолирани от световната банкова система и с изключение на няколко магазина в Исфахан, където продават персийки килими, Visa и MasterCard не работят в страната (в тези магазини имаха връзки с банки в Дубай). И разбира се, трябва да се занимаваш в exchange "бюра" и да внимаваш на колко ти продават риала - единият път като обменях, го правех през прозореца на таксито в което се возех. Пича се опита да ме метне малко с курса, но аз го хванах и като се размърморих ми даде още 1 милион риала, който ми дължеше :laugh:

    Междуградският транспорт е чудесен - има едни VIP автобуси, където са с големи кожени седалки, които си дърваш и се опъваш почти като на легло. Вътре сервират напитки и сладки. За 600 км платих 7 евро за билет :good: Идеални са за по-дълго пътуване. Можеш да си обикаляш Иран с тях и ако се забиеш много на далеч, просто вземи един вътрешен полет до Техеран, вместо да биеш 1000+ км с транспорт. Те са към 30-40 евро вътрешните полети.

    И още нещо - в Иран има една културна особеност наречена ta'arof. Като тръгнеш да си плащаш, понякога ще ти откажат - един вид официална форма на учтивост. Това, че ти отказват да им платиш, не означава, че не трябва да настояваш. След един-два опита ти взимат парите. Аз така си платих на таксиметровият шофьор, който ме закара от летището до центъра (едно 40 км път). Като се чекирах в хотела и го питах колко му дължа, той ми каза "Не, няма нужда, аз често возя чужденци". Беше 6 сутринта и аз много бях уморена, та просто му оставих колкото му беше тарифата на масата и му казах, че принципно съм наясно, че трябва да го попитам до три пъти, ама съм много уморена и нямам сили за това. Той си взе парите разбира се.

    Иранците са много интересна нация.

    • Upvote 4
  2. изглежда чудесно! А как стои въпросът с безопасността и отношението към европейци немюсюлмани? Наскоро бях в Йордания и Израел и като цяло съм доволен от нивото на сигурност в този район.

    Петра? Да, в Израел и Йордания има високо ниво на сигурност особено из по-известните туристически места. Аз там обикалях и в палестинските територии и беше ок - никакви проблеми нямах, хем че пак бях сама. И то нямаше и месец преди войната.

    В Иран честно казано ми беше по-спокойно от колкото в Рим например. И го казвам с чиста съвест - в Рим на няколко пъти имах индиценди, а в Иран буквално нула проблеми. Предупреждавам само, че местните хората са изключително топли и гостоприемни - и да, казвам го като предупреждение, защото ние хич не сме свикнали на такава гостоприемност. В началото много туристи си мислят, че местните помагайки им ще им искат пари, а те го правят само защото искат да се почувстваш добре дошъл в страната им. Понякога е чак досадно, особено като не си свикнал на такова внимание. Като ги попитах ми обясниха, че в тяхната култура, гост от чужда земя е "дар от Бога" и те много присърце взимат ролята си на домакини. Ако сте с местен гид, често ще ви спират местни, който просто ще ви привестват в Иран и ще ви пожелаят приятен престой. И все пак, трябва да човек да си има едно наум. Таксиметровите шофьори в Техеран ще си качат таксите като ви видях, че сте туристи ;) И не бъдете шматки като мен - аз имам навика да ходя все едно съм безсмъртна и така един път се забих в един афганистански квартал, търсейки някоя порутена сграда на която да се покатеря, че да снимам планините. Две иранки като ме видяха там и за нула време ме измъкнаха и ми се скараха да не ходя сама по тези квартали, че били опасни. Да чукна на дърво, нищо не ми направиха, даже изглеждаха доста стресирани от присъствието ми там.

    Моята теория е, че който и да ме отвлече, ще ме върне - много говоря и мога да бъде изключително досадна. Така като бях в Палестинските тетиротии се разминах с арест, защото бях влязла без паспорт с един палестински автобус. На едно израелско войниче му надух главата, до степен, до която той не издържа, хвърли ми личната карта и ми каза да се връщам в автобуса към Йерусалим и повече да не си позволявам такива своеволия. :harhar:

    За религия почти никога не те питат в Иран - един единствен път ме пита един шофьор в Шираз и то само защото търсеше начин да отвори разговор за това как е атеист, колко мрази исляма и иранското правителство :grin: Питат те от къде си, дали ти харесва Иран, защо си решил да дойдеш, женен/омъжена ли си (задължителен въпрос - мъже и жени от всякакви възрастови групи питат).

    Като ходих в Cheragh Shrine в Шираз, се набутах вътре по време на молитва в най-голямата дандания. Една жена и малката й дъщеря ми помогнаха да се ориентирам в комплекса и ми показаха как се носи чадор (вътре нямаше как да вляза само с шал на главата). Даже прерови половината гардероб да намери чадор, който да ми отива на синият шал на главата :grin: Като влязохме вътре ме попита дали съм религиозна и аз откровено й отговорих, че не съм. Нямаше никакъв проблем - зяпах си на спокойствие и обикалях, докато останалите се молеха. Никой не ме е притеснявал. Жалко само, че вътре е забранено да се снимка :(

    • Upvote 4
  3. Мда, Персеполис ми е в списъка - нямам търпение да се добера до там.

    Ще споделя впечатления със сигурност - както сте се събрали доста историци тук, ще е интересно. Аз специално влязох във форума точно да разровя някоя историческа тема за Иран :)

    Само дано да не стане някой калабалък, че в тоя регион никога не знаеш. Преди няколко месеца се разминах в Израел и палестинските територии - тъкмо се прибрах и те започнаха да се бомбандират. Дано и в Иран всичко ми мине по мед и масло (и план).

    • Upvote 1
  4. Никой няма интерес от това-нито Южна Корея, нито Китай, а при тази комбинация за САЩ няма и нужда да говорим. Не случайно севернокорейският режим е спокоен. Така е в политиката на никой не му дреме за обикновените хора.

    Е да, то е ясно. Ако имаше интерес отдавна да бяха предприети военни действия.

    Жалко за хората, които са заключени в този филм на ужасите.

    • Upvote 2
  5. Като човек, който все пак е живял достатъчно дълго в Скандинавия, смея да твърдя, че там наистина имат не малко проблеми, но тази статия...прекалено голям bullshit ми се струва. Случки на домашно насилие и малтретиране на деца има по цял свят, но в Норвегия традиции за изнасилване на деца - няма.

    Сериозни проблеми има - в Швеция примерно статистиката на жени жертви на домашно насилие е доста плашеща. А ксенофобските политики на Dansk Folkeparti на моменти са меко казано смущаващи. Но чак такива ексцесии - хайде да не прекаляваме. Все пак не си говорим за държава от третият свят, а за Норвегия - една от страните с най-висок стандарт в Европа. Ако не им беше толкова гаден климата, сигурно щях да се върна да живея там.

    Колкото до Брейвик - изроди има по цял свят. За съжаление, Норвегия мина през този ужас - и да, гарантирам ви, беше абсолютен ужас. Представете си как в една държава, която е мирна и военно неутрална и смея да твърдя - доста спокойна и дори сравнително скучна - се случва такова безумие. Брейвик е детенце на посланник, отраснал в западен Осло (предимно upper middle class живеят там). От него се е очаквало да преуспее - имал е всичко необходимо за да го стори. Финансовата подкрепа не само на родителите си, но и да държавата. Достъп до образование, стаж и редица други. Но се е провалил - до колкото съм запозната година или две преди атентата му е успял да докара до банкрут поредната си фирма и накрая се е прибрал при майка си. Скандинавската депресия на никому не прощава и за съжаление е намерил "страстта" в живота си - крайното дясно. В началото всички много се чудеха, защо е отишъл да стреля по деца в младежкият летен лагер на Работническата партия. Той сам си го каза - искал е да изтрепе утрешните лидери, които (както обичате да се изразявате в този форум) в неговите очи са толерасти, съсипващи държавата му и промотиращи т.нар. multiculturalism.

    Ето до къде водят крайностите, особено когато човек ги вземе прекалено на сериозно. Промит мозък - дано си изгние в затвора. За разлика от други нарушители на закона, този никой няма да го пусне да се реабилитира обратно в обществото.

    • Upvote 2
  6. Твърде уместни са!

    И двете страни са в късен комунистически стадий и на прага им чукат промените. Да видим кога и какви, обаче.

    Мисля, че Куба по-лесно ще се адаптира към промените - те там вече са започнали така или иначе.

    Да не говорим, че между управлението на Куба и Северна Корея има огромна разлика - в Куба може да е всичко, но много от тоталитарните извращения, които са популярни в Северна Корея ги няма. Най-малкото като се срина съветският съюз (еми няма да го напиша с главна буква!), Кастро бързо реагира и си спаси хората от глад, докато в Северна Корея бая народ измря.

    Наскоро съм се замислила - дори да се предприемат военни действия и да се сложи край на северно корейската абоминация...какво правим след това? Ако не ме лъже паметта, населението на тази държава е едно 25 милиона - едните умират от глад, другите са затворници на тамошният гулаг, а третите са с невероятно промити мозъци.

  7. Все по-ужасяващи истории от избягали северно корейци се чуват - сега чакам да ми пратят една книга, Escape from Camp 14 - гледах едно интервю с Шин, как обясняваше, че случайно (явно в преумората си) изпуснал някаква машина и я счупил и после как един от пазачите му отрязал с нож средният пръст...човека даже казваше, че бил голям късметлия. Можели цялата ръка да му отрежат...

    Ако питате мен и атомна бомба да се пусне над тази държава, пак добро ще се стори...

  8. Принципно си имам един RSS feed с доста разнообразни източници на информация, който си преглеждам през Thunderbird всяка сутрин. Но напоследък, предимно през Reddit & Twitter си набавям необходимата информация. Особено ако следя някое събитие на живо, Туитър е безценен. И пак зависи за какъв тип новини си говорим. За научните/техническите и geeky-like нещица си имам няколко любими местенца, където редовно си вися :)

  9. Няма как да е съвсем точен за 5-10 минути, но е добър ориентир явно (особено като гледам другите :)) .

    attachicon.gifpcgraphpng.png

    Хм, не мислех, че на стари години ще съм толкоз хипар.

    hi five, братко! И тук сме в един отбор. :hug:

    "Дъртостта" е state of mind, ЕГН-то няма нищо общо с нея. Аз познавам един 28 годишен, с когото ако говориш със затворени очи, оставаш с впечатлението, че приказваш със 75 годишен старец.

    • Upvote 1
  10. И без да ги правя тези тестове, си знам резултата... :haha:

    Edit: Добре де, в края на крайщата отделих 10 минути от чисто любопитство. Нищо ново под слънцето - кажи-речи на едно ниво с Ганди съм :happy:

    post-2351-0-78382500-1370974725_thumb.pn

  11. Аз пък съвсем други неща чувам от хора намиращи се в Истанбул. Че се раздава храна предимно от местни на протестиращите - като цяло (поне част от обществото) толерира тези протести с цел промяна. Отделно видях публикуван списък с лекари (и ветеринари), адвокати и т.н. който предлагат помощ. В Tumblr има доста добри публикации на хора, който се намират на място и правят граждански репортажи на събитията.

    Агресията от страна на полицията обаче е фрапираща. Днес гледах едно клипче как едо ченге застреля протестиращ и избяга. Абсолютно безумие.

    Забелязвам, че протеста е изнесен предимно на раменете на млади хора и ги разбирам. Реално погледнато това е тяхното бъдеще - те ще са тези, които ще се налага да живеят в тази система след 30-40 години - пред тях е избора да бъдат част от архитектурата на една работеща срещу техният интерес система или да търсят промени. Визирайки големият трап между поколенията, нормално е един модерен и отворен към света град като Истанбул да е несъвместим с налагането на консервативни и събрали прах идеали.

    Съмнявам се Ердоган да падне, но ако все пак слезе (или по-скоро го свалят) от власт, мисля че САЩ ще го задухат геополитически.

  12. bravo, ами бисексуалните? Съвсем се обърка алгоритъма :happy:

    П.П.: Хах, да има доста мадами, които умеят физически да се отбраняват. Имайки предвид колко чести са случайте на сексуално и домашно насилие - бих препоръчала на всеки (без значение от пола), да мине един курс по самоотбрана. Никога не знаеш кога ще ти потрябва.

    Иначе тези от IDF го карат предимно на Крав Мага до колкото знам. Което се води чехо-израелско бойно изкуство, макар че според мен бойните изкуства предполагат някаква философия. А на тази техника дизайна й е да убива.

  13. да нямаме minority квоти та сме почнали да събираме от всичко по малко и да се радваме

    Малко ми припомнете - расисти имаше ли тук?

    Иначе ако ви липсва анти-семит мога да ви докарам един хърватин, който смята че евреите са инжинерите зад кутията на Пандора - де що има мъка, смърт, болест, бедност и гнеч те са виновни. Голям веселяк :haha:

    хайде пичове, още малко да се напънем, за да стане темата 100 страници! :elvis:

    И след един месец Българска Наука издава книга с гръмкото заглавие "Жените и педерастите е*аха майката на всичко!" въз основа на горещите дискусии и страсти от тази тема :harhar:

    • Upvote 1
  14. Мерси, херкулес, но след като си чел коментарите ми трябва да знаеш, че аз не споделям мнението, че феминисти и педераСи са превзели властта. А всяко изказване, че жените са 'по-нисши' е сексистко и няма начин да бъде гтолерирано тук. Както и изказвания от типа всяка жаба да си знае гьола т.е. мястото на жената е до печката при децата. Ясно е, че жените общо взето по-слаби физически от мъжете, но това не значи, че са някакви непълноценни същества не можещи да заемат ръководни постове например. Ако съм те разбрал погрешно приеми искрените ми извинения!

    И това е субективно. Като гледам жените в IDF, гарантирам че една единствена мацка може да нарита задниците на всички мъже в този форум накуп (по отделно няма да е честно) :grin: Ей така, както ги гледаш сексапилни и нежни девойки.

    П.П.: Аз се чудех на този форум какво му липса. Сексист до този момент май не е имало. Ха, честито!

    • Upvote 1
  15. От известно време наблюдавам как духа на една покойна вече тема се опитва да обладае текущата. Друга, с претенциите да е научна, религиозна тема също си вре гагата тук.
    Та за удобство предлагам да се слеят няколко теми със заглавие като: Атака срещу властващите либерали педераси и лезбийки – атеисти психопати с девиации, противници на богословието в у-ще и подмолни килъри на християнската цивилизация. Или от сорта. Така окрупнена, темата ще даяни повече на словесен бой и хомофобска жлъч, ще мобилизира още форумни кръстоносци.

    Touche :grin:

    Дойдох теб да те търся и какво да видя? Темата Буковски все още активна, а вътре...ужас и безумие. Пфу, спукахте ми уютното утробно балонче, в което хомофобията не съществуваше. :mrgreen:

  16. В днешно време, хората имат нужда от спорт (не говоря да гледат спорт, а да го практикуват) - на много хора работата им е свързана с много малка двигателна активност, което не е нито физиологически, нито психически здравословно. Не виждам нищо лошо в това човек да спортува редовно - да не говорим, че и спорта редуцира стреса на който сме подложени ежедневно. Плуване, разходка/тичане, игра на баскетбол с приятели и други подобни не са нито буржоазни, нито аристократични занимания, а един час определено не е загуба на време. За тези от нас, чиято работа и ежедневие не е свързано с много движение, спорта е горещо препоръчителен.

    Боже, какви неща прочетох само.

    Май изобщо нямам работа/място тук...

  17. То на тези избори не можеше и да гласуваш за по-малкото зло...

    И все пак доста хора ми казаха, че са гласували за Обама (колкото и да не го харесват), защото алтернативата Ромни още повече не им се нравеше. Надяват се на местните избори да могат да си изберат по-скопостни представители (по възможност от трети партии), защото то президентските са ясни - или демократ или републиканец, няма оправия.

    Ама и тея републиканци един свестен кандидат не можаха да излъчат толкова години вече! Ако поне Рон Пол беше успял да спечели за кандидат, можеше вторият мандат на Обама да се размине.

    Все щеше да е зле, който и от двамата (Обама/Ромни) да беше спечелил. Анн Ромни поне си отдъхна, че няма да й се налага да се мести в по-малка къща.

    • Upvote 2

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...