Отиди на
Форум "Наука"

Rebecca

Потребител
 • Брой отговори

  451
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  23

Отговори публикувано от Rebecca

 1.  

  Както се видя от последните две снимки,докато народите  по различно време се пробват да се самоизтребят  ,швейцарците пазят парите на воюващите страни.Това  ,което прави Швейцария особено атрактивна е офшорното банкиране и банковата тайна.

  Говори се за несметни  богатства ,които стоят на съхранение в трезорите на банките в страната.   Горите на Швейцария не са пълни с партизани. Кравата " Милка" носи печалби за милиони. В края на краищата ,някои не  намират за срамно да имат за символ крава , вместо лъв.  Швейцарците правят часовници.Едни от най-добрите в света.  Сделките между диамантените босове на Исраел и местните  бутикови  производители са за милиони долари.Има часовници ,които не са просто аксесоар, а истински произведения на изкуството. Продават ги винаги в магазини тип" бутици". Въобще бутиците са доста из Цюрих и интересното е ,че има хляб за всички. Цюрих е град ,в който живеят  и правят бизнес   много богати хора.Интересното е това ,че тук никой не се стреми да ти навира в очи благосъстоянието си. От една страна е предпазливост , а от друга се смята за проява на лош вкус. Не знам дали са хитри или скромни ,но това е еталон на поведение.

  Всеки  човек  си има слабости. Аз също съм човек.

  28415047472_052aa74cd5.jpg

  28415050312_b5cbee1028.jpg

   

  ]28442800731_9f004f749f.jpg

   Противно на очакванията ,по това време  Цюрих беше приятно прохладен. Реката Лимат  и езерото овлажняват въздуха над полиса.. Жителите и гостите  на града обичат да прекарват свободното си време край водата.Въобще  Цюрих има доста атракции ,които да предложи на постоянните си жители и гостите.

  Статуята на красивия Ганимед и бог Зевс приел образа на орел. 

  28520623285_ebb990bbb4.jpg

  Лебедите и други пернати живеят необезпокоявани от никой. Толкова са охранени /за тях се грижат специални служби  и туристите/,че предпочитат  да се изтягат мързеливо/ Лебедите са забележителни ,когато започват дневния си тоалет. С часове се пощят .После се потапят във водата и правят няколко  обиколки , грациозно извивайки  шиите си. Казаното за "лебедовата шия" може и да е клише ,но си има своите основания.

   

  ]27904053054_20a0ab6419.jpg

  28520625405_8e2f919ace.jpg

  ]28415061792_f4eab9066e.jpg

  Тук също е модерно да се поставят катинари на любовта. 

  27904065214_db44b4b4f2.jpg

   

  следва продължение....

  • Upvote 2
 2. Преди 2 минути, Doris said:

   

  Ако човек истински вярва в своя бог,  той няма да се вторачва в богове от други религии, за да проверява те истински ли са или не са и да мъчи да доказва колко тия други богове са некачествени в сравнение с неговия.

   

  Дорис,

  Отново поучаваш и  размахваш пръстче.

  Не си спомням някъде да съм писала ,че твоя бог е некачествен. Защо лъжеш?!?!

  отговори на въпроса ,който ти задавам за десети път : Чий закон спазва Исус и чий закон дойде да защити.

  Няма ли най-накрая да ми докажеш -колко познаваш Исус ?

  17Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня.
  18Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.

   

  • Upvote 1
 3. Преди 32 минути, Incorrectus said:

  П. Ти настояваш единствено за вътрешна критика на изворите, но от еврейска гледна точка.

  ами изворите са еврейски, нормално е да бъдат обсъждани  от  гледна точка на иудаизма.

  В края на краищата Библията е писана от евреи  и първите повярвали са евреи. Не ми е известно  някой пра-българин да се е сетил да напише такъв бетселър. Затова щеш не щеш ,ако искаш да разбереш нещо за онова време ,езика ,обичаите и нравите ще ги разглеждаш през очите на народа ,който е създал писанията.

  Може това да не ви харесва но това е истината. :biggrin:

   В противен случай, ти посочих лично на теб ,какъв наивник ставаш и  какво се получава ,когато се предоверяваш на картинки от хора ,които не познават еврейските писания .Един вид ти спестявам бъдеща  излагация,ако речеш пак да пляснеш фалшивата картинка и да  обявиш смешния цитат в линка  за някакво доказателство.

  За такова нещо трябва да  благодариш , а не да се зъбиш безпринципно.

  Виж ,когато обсъждаме " Под игото" , тържествено  обещавам да се зачета във коментарите на  вашите историци.

  • Upvote 1
 4. Преди 19 минути, Incorrectus said:

  Покъртително.:animatedwink: Да нямаш сетиво за Омир като феномен на своето време и да го скверниш от амвона на своята вяра. Да не можеш да разграничиш вяра от вяра и епоха от епоха.

  Писанията се тълкуват от историците съобразно епохата и съответната културна диспозиция. Ти настояваш единствено за вътрешна критика на изворите, но от еврейска гледна точка. Такова чудо няма да получиш, защото именно това е мракобесие. Това са елементарни неща.  От Волтер насам световната история започва с Китай, а не с евреите и Адам. Да не говорим, че е методологична глупост да правиш вътрешна критика на несъвместими като епоха и произход извори.

   

  Цялата ти пледоария няма никакъв  смисъл. Говорихме за политеизма и боговете там.Явно е,че никой не може да проникне в твоя ум и ти си все неразбран ,само защото не познаваш писанията и отскачаш като футболна топка по тях. Измъкваш думи и фрази от контекста,без изобщо да знаеш за какво става въпрос и създаваш от тях  твои  си  объркани концепции в които  препускаш като кон в няколко посоки наведнъж за да ми извеждаш религията от почти цееия свят. Когато се опиташ да направиш това в по сериозни среди от тази тук-вярвай няма кой да те приеме насериозно. Библията се тълкува само с Библията в контекста на онези времена, нрави,език и обичаи. Аз казвам че между СЗ и НЗ няма разлика в разбиранията ,защото това е Божие Слово . Има неразбиране и непознаване на писанията. Ярък пример в това отношение си ти. Затова посочих  Исус в светлината на Откровение.:biggrin:

   

  Преди 19 минути, Incorrectus said:

   

  Няма нужда. Самите думи имат огромна обяснителна сила - "защото това е Моята кръв на новия завет"

  Аз наистина нямам нужда. В края на краищата аз съм ти благодарна ,че ще ми спестиш още едно криво разбиране на същността на Адонай и машиях Иеошуа.:biggrin:

  Между другото някога посещавал ли си  Исраел и по специално Иерушалаим?

  • Upvote 1
 5. Преди 36 минути, Last roman said:

  Твои постове не съм трил, така че не разводнявай темата.

  писах " изтрихте"-това означава ,че обръщението не е само към теб.Щом не си ти-извинявай.

  Това не изключва писаното от мен ,че аз не правя забележки за модерирането ти ,както се опитваш да ми вмениш, за да подемат  други рефрена ,че се изкарвам жертва на модераторски произвол, което съвсем не е вярно. 

  Но пък не виждам ,защо бягаш от отговор на въпроса ми:

   

  Преди 47 минути, Rebecca said:

   

  Зададох въпрос- докажи ,че се облагодетелствам , аз или група чрез мен. 

   

  аз казвам ,че в смисъла на цитираното от мен ,ти ме клеветиш. Можеш и да не отговаряш.

  Което изобщо не променя смисъла на моето твърдение.

  • Upvote 1
 6. 1 hour ago, Last roman said:

  Евентуални забележки за модерирането се отправят само на лични бележки. На когото не му понася - да се изнася.

  В поста ,който изтрихте нямаше забележка  за модерирането ти ,както се опитваш да вменяваш. Бъди коректен !!

  Дадох цитат:

  Пропагандата е вид послание, целящо да въздейства на мнението или поведението на хората във връзка с някаква кауза или позиция, която облагодетелства дадена група или личност.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Пропаганда

  Зададох въпрос- докажи ,че се облагодетелствам , аз или група чрез мен. 

  Поста ми беше изтрит защото  е доказателство ,че клеветиш.

 7. 1 hour ago, Incorrectus said:

   

  Относно обидите... Всеки твой пост е ехидна подигравка с религията на хората. Получаваш съответните отговори. Както и тук за одраните богове, мелезът Иисус и т.н. Но това много ме впечатли и ще те попитам:

   

  Еee, защо намираш проблем в мен.

  Отправи претенциите си към Омир, той е представил така боговете в древногръцкия пантеон. Включително и това ,че баща изяжда децата си ,защото се страхува да не му отнемат властта. Чел ли си старогръците митове на Омир? Това е там . Аз само показвам прелестта на политеизма. Колкото до Исус ,какво общо има той с титлата Богочовек , с която го титуловат хората? Хайде вместо да голословничиш да ми намериш ,къде в евангелията пише така за него?

  богочовек какво е - бог ,човек или мелез между двете ?Кое по точно е обидата-това ,че го наричат така или това,че аз показвам обидата в тази титла? 

  Исус  е бил човек с безгрешно човешко естество ,той е дошъл да служи , а не да му служат. Това е което "крещи" от евангелията ,но слепеца няма как да го види. 

  Думата "в лоното на Отца" ,не  означава ,че той е Отца. Вместо аз да се възмущавам ,че преиначавате значението на  мисията на един иудеин, вие се държите ,като ощипани моми.

   Да не мислиш ,че във всеки пост ще се оправдавам за нещо,което съм казала само във вашите фантазии.

  Не аз наричам християнството и коя да е друга религия " мракобесническо зло",както вие наричате иудаизма . Това го пропускате покрай слепите си очи и търсите сламката в другия ,вместо гредата в собственото си око. 

  1 hour ago, Incorrectus said:

   

  Матей 26:28 - защото това е Моята кръв на новия завет
  Марк 14:24 - И им рече: това е Моята кръв на новия завет

   

  и..къде виждаш в тези думи ,че Исус създава нов завет?? Обясни подробно.

  1 hour ago, Incorrectus said:

   

  Каква прелест виждаш в това да се кланяш на бог, който е промислил да създаде своите човешки творения тъпи ("...от всяко дърво в градината ще ядеш; а от дървото за познаване..., да не ядеш..." - Битие 2); който е известен с непрестанното си мърморене, йезуитско нарцистично следене дали го почитат и с многобройните си заповеди за садистично умъртвяване и избиване?

   

   няма никакво противопоставяне на СЗ и НЗ,има единствено неразбиране от страна на тълкувателите му. Както виждаш единствено ти ги противопоставяш, аз през цялото време правя обратното. Бог изобщо не е различен в двата завета. Той е справедлив баща.

  Да взема да ти цитирам любимия ти Йоан:biggrin:
   

   „Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот” (Йоан 3:16). 

   

  Божия гняв е срещу тези които грешат. Пише го и в НЗ:biggrin:

  Римляни.

  18 Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятствуват на истината чрез неправда.

  Както отбелязах драги ,в писанията всичко си е наред. Пишман сте само тълкувателите му.

  Виж какво се казва за Исус в НЗ,когото наричате Словото .

  Сега ще кажеш ли ,че той  е жесток и любител на кръв? Ще имаш ли смелост да обидиш християните ,че вярват в Бог ,който ще порази с огнен меч народите.
   

  10 Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу; защото духът на пророчеството е да свидетелствуваме за Исуса. 
  11 След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. 
  12 Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; 
  13 и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. 
  14 И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. 
  15 Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. 

 8. Преди 42 минути, Пандора said:

  Приемате митологичните разкази твърде буквално :). Все пак езическите жреци също желаят да скрият истинският смисъл на тайнствата си. Иначе светът би се населил с богове . Веднъж вече разсъждавахме над това, че думите могат да имат буквално, преносно, поетическо, символично и не знам още какво значение.

  Грешно сте разбрала.

  Не говорим за това как го приемам аз, а за божия пантеон на политеистите.

  Аз нямам вина ,че таткото на гръцкия пантеон   Омир е създал богове ,които приличат  на бродещи в болнични коридори на определени специализирани заведения пациенти. 

   

   

  Преди 49 минути, Пандора said:

  Тоест, че може да се представи в човешки образ ? Въпросът със смъртта и възкресението според мен е свързано със саможертвата, което изглежда липсва в иудаизма.

  Да .Това е принцип на вярата. Бог не може да се представя в човешки образ. 

  Това е разликата от политеизма ,който представя боговете като хора със всичките им присъщи качества и недостатъци. 

  Монотеизма е интелигентен избор. 

 9. Преди 16 часа, Incorrectus said:

   

  Ребека, а ти брои ли из евангелията колко пъти се среща това: "Слушали сте, че бе казано на древните: Аз пък ви казвам"

  Христос СЗ ли изправя или създава НЗ?

   

  Знам какво пише в евангелията, драги. Но никъде не виждам Исус да дава заповеди. Виж сам  и сравни с казаното 
   

  " да нямаш други богове, освен Мене. "

  Заповедите дадени от Адонай са във Второзаконие и Левит. Не съм видяла в евангелията Исус да ги оспорва. Виждам че даже ги потвърждава. В Матей ясно го е заявил.Защо трябва да повтарям нещо хиляди пъти за да се разбере. Мъж или жена ,които преминат през процедурата бат и бар мицва ,стават един вид  " дъщеря" и "син  под закона / Тора/ ,тоест те приемат да изпълняват тези заповеди. Исус е минал през тази процедура.Виждам само да е нарушил една от тях-тази за съботата.Това е и едно от  основанието той да не бъде приет от евреите.  Той вкарва свое човешко тълкуване относно Тора.Но никъде не виждам да е ревизирал заповедите.

  Исус не е създавал НЗ-моля те, не ставай смешен. Няма една дума написана от него, макар ,че според писанията е можел да пише. НЗ има други автори,но сред тях не е Исус. Отделно ,че те/ евангелията/ са писани доста време след неговата смърт. За фалшификаторите на религията и нескопосното тълкуване да говорим е просто излишно. Поне за мен. Аз съм наясно. Но ти ,драги рискуваш да бъдеш подведен. Поради  една съвсем семпла причина . Ти не познаваш евангелията. Мога веднага да ти покажа как те подвеждат. И ти как се вързваш .Това е линк ,който ти беше дал като доказателство за твоя теза.

  http://pravlife.org/content/pochemu-hrista-nazyvali-nazoreem

  В линка е дадена  нарисувана картинка от някой ,който изобщо си няма  понятие от евангелието на Йоан. Точно в него е указано реда на езиците на който е бил надписан титулус круцис /парчето дърво над главата на разпънатия Исус/ -надписа е първо на еврейски/хибру/, латински и гръцки. 

  При това на древен гръцки думата е не назораиос , а назаренос. 

  Реда на надписите в линка ,който си дал е хибру,гръцки и латински. От тук нататък те оставям да си мислиш ,колко достоверно е останалото в текста,който ти ми навираш в очите като доказателство. Колко достоверни  може да са авторите на статията ,като  тълкуватели на думи ,които не разбират. Колко пък знаят съдържанието на евангелията е отделен въпрос.:biggrin:

  20 Тоя надпис прочетоха мнозина от юдеите, защото мястото гдето разпнаха Исуса беше близо до града, и написаното бе на еврейски, на латински и на гръцки. 

  Ако трябва да признаем християнството трябва да признаем Павел за негов автор.

  Доста добър успех да създадеш цяла религия от топлинния удар ,който си получил в пустинята.:biggrin: 

   

  Преди 16 часа, Incorrectus said:

   

   Следователно, ако всички народи вярват в едно, в което само вие не вярвате, измисляте си вие, а не другите.

   

  Драги,

   ту защитаваш ту нападаш християнството. Нямам представа ,какво ти броди из главата. Вероятно е тръпката заради спора. :biggrin: Предполагам ,че след горната емоционална  тирада трябва да благодариш на някой ,че не си като евреите .При тази неясност в твоята позиция ти ще избереш на кой. Хубаво е ,че имаш някакво място или позиция но недей да спориш за мястото ,което са си намерили другите. Сигурно е,че евреите сме намерили своето място,което не е задължително да е твоето или вашето.Това не означава ,че ти имаш правото да обиждаш  вярата на другите. Това е като този пост на глобалния над тебе. Отговорите до него се трият и се отнема правото на засегнатия да се защити. Няма как да обвиниш някой в религиозна пропаганда , а самият  да обиждаш вярата на другите. Казано с две думи за интелигентни хора- имаш правото да правиш всичко, което поискаш, стига да дадеш и зачетеш правото на другите, което имаш и ти. В този смисъл ти оставям да размислиш дали интелигентен човек ,може да отнеме избора  на другите да са част от някоя религия и доколко интелигентни са тези лайкнали такъв пост.

  Преди 16 часа, Incorrectus said:

   

  Напротив. Всички народи на този свят имат митове за умиращи и възкръсващи божества, митове за божествени диади и триади. Християнството също и по този начин християнството се сближава със световната религиозна архетипова матрица, към която само вие не принадлежите.

  никой не е против боговете на хората.

  Всеки народ  си ги избира според нивото на интелекта и това ,какво му трябва. Каква прелест има в това да ти изникнат кози уши ,ако свириш по добре от Аполон.

  Или пък да те одере жив тоя бог  и да ти просне кожата да се вее на вятъра по същата причина.Ами човешки женските качества на злоба и отмъстителност ,които проявяват музите,когато превръщат македонските княгини във свраки, защото се състезават с тях по пеене. Атина пък превръща Арахна в паяк ,понеже умее да тъче по-добре от нея.  Боговете дават рядък дар на Финей и после пък му изпращат харпиите да го измъчват.

  Каква неустоима огнена феерия имало в ритуала" сати" в ония географски места за които  споменаваше тук от някой корифей ,който търсеше произхода на евреите и християнството из ония земи на многоръкия бог. 

  Какъв чар има в  кентавърите. Само хора с извратено чувство могат да създават  ,такива уродливи междинни  форми. В тази връзка понятие Богочовек в Библията няма. Никъде няма спомената такава дума. Това е плод на бълнуванията на отчетата.

  Само си помисли какъв мелез правят от Исус наричайки го богочовек.?!?! Каква гавра да натъртваш на ранното противоречие между духа и тялото.Да се сещаш за цитата ,който даде от Спиноза :biggrin: На мен лично ми става жал за такъв Исус.

  В контекста на горно излиза ,че само потомците на Авраам от Агар и Сара  са проявили интелигентност  избирайки монотеизма. :biggrin:

 10. Преди 1 час, Пандора said:

   

  Очевидно този проблем с тълкуването на понятието "месия" съществува още по времето на самия Исус. Което всъщност е въпросът.

   

  Иудаизма никога не е отричал месиянството. Дори напротив ,както писах то е било част от титлата на царете -Саул и Давид. Единственото ,което не признаваме е твърдението ,че той е Бог или син на Бог/ във физическия смисъл на думата/, което противоречи на принципите на вярата. 

  1. Я верю полной верой, что Творец, Чьё имя благословенно, единственен и нет нигде единственности, подобной Его; и только Он один — наш Бог: был, есть и будет.
  2. Я верю полной верой, что Творец, Чьё имя благословенно, бестелесен, и к Нему не относятся свойства материи, и нет у Него никакого образа.
  3. Я верю полной верой, что Творец, Чьё имя благословенно, Он первый и Он последний.

   

  Преди 15 часа, T.Jonchev said:

  И когато се дискутира при подобни обстоятелства, спорът много лесно се изражда в надскачане коя е по-великата религия. Но в този форум подобни надскачания са нежелателни и няма да бъдат безкрайно търпяни.

  Йончев,

  нещо се опитваш да ме заплашваш ли ? когато намериш и сянка от намек в мои постове за това ,което твърдиш /болднала съм го в поста ти/, тогава ще ми размахваш пръст. Няма надскачане, има споделяне на гледни точки. Имаш проблем да го разбереш ли? Нямаш теологични познания,нищо не допринесе и като "историк" в темата. Единственото ,което правиш  е да подгряваш разправиите с един участник в темата и нападките срещу него. От сега нататък ще запазвам всеки един пост до теб и от теб и ще го препращам към администрацията на форума,като потвърждение на това ,което казвам. ти си трий ,колкото искаш .

  Преди 2 часа, Doris said:

   

  Вярно е, че в Талмуда и Корана Иисус Христос не е Бог, но това не е повод за словоблудство с християнството.

   

  Споделянето на гледни точки не е словоблудство. вие го правите непрекъснато по отношение на иудаизма ,но аз не пищя като теб непрекъснато  в темата. 

  Преди 2 часа, Doris said:

   

  Мисля, че приведохме достатъчно доказателства, че Иисус Христос е Бог за християните в цялата  християнска Библия, заедно със Стария завет, в който Бог се тълкува като Света Троица, а също множество пророчества се тълкуват  като пророчества за Иисус Христос.

   

  Изтълкувай ми този израз :

  матей 5

  17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня. 
  18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. 

  • Upvote 1
 11. Преди 17 минути, T.Jonchev said:

  Но смятам, че мерките би трябвало да бъдат еднакви и когато става дума за еврейския бог, и когато става дума за християнския. 

  Точно в този смисъл ми кажи какво разбираш под авраамически религии??

  Безмислено е да чакаме отговор от Дорис. Жената е зле с основните понятия на религията ,която изповядва:biggrin:

  • Upvote 1
 12. Преди 16 минути, T.Jonchev said:

  Формално - да. Но не повече. Самата ти през цялото време убеждаваш аудиторията, че буквалистките възприятия на библейските текстове са неправилни. Така е, това е теология. Но същото се отнася и за евангелските.

  Спорът, който водите, е теологичен и не ме касае. Но смятам, че мерките би трябвало да бъдат еднакви и когато става дума за еврейския бог, и когато става дума за християнския. Противното би било не спор, а борба за религиозно превъзходство. А подобна борба в този форум не е допустима и се санкционира.

  Йончев,

  не знам вече за кой път да го напиша и какъв проблем имате че не го разбирате. Аз нямам проблем с вярата на хората. Най -добри приятели имам сред хора изповядващи ислям, християнство. Имама с който ме припознахте също ми е страшно близък човек. Източниците ни върху ,които сме водили дебати са едни и същи. Както се казва образно  тетрадките от които се учим са едни и същи. Нормално е-имаме един бог и имаме принципи на вярата. Пиша за неправилните преводи на писанията, пиша за копистите ,които през вековете са " допринесли" не малко за това объркване.

  В резултат на това и на изкуствено създадените и привнесени доктрини в християнството ,които едва прикриват езичеството се получава абсурда да има бог ,който умира и възкръсва ,който  хленчи на кръста убит от творението си  пр. и пр..Щом на някой му се вярва в басни-ми да си вярва. 

  Преди 12 минути, T.Jonchev said:

  P.S. Мислех, че сведенията за Исус са основно в евангелията. А техните оригинали са на гръцки.

   Исус е бог само   в НЗ на християните.

  В Брит Хадаша , Талмуд-а, Куран-а ,  Исус не е такъв. Нормално-това противоречи на монотеизма и принципите на вярата.

   

 13.  

  1 hour ago, T.Jonchev said:

  Да, тази логика не подлежи на съмнение: не може да се въплъти преди да се появи в плът, т.е. преди да се роди.

   

  Браво Йончев,

   

  току що подкрепи това ,което твърдя и аз.След като е нямало въплъщение на Исус преди раждането му от Мария, значи никаква Св. Троица не може да бъде изведена от СЗ. Както писах тя е изкуствено създадена доктрина -дала съм и цитат от У-кито

  Една лъжичка катран  е достатъчна да развали кацата с мед. Мдааа:biggrin:

  Преди 42 минути, Incorrectus said:

  И никой не е казвал, че е бил. Бил е Христос, но трябва да се прочете ред по-горе, ама на вас не ви изнася там да четете.

  Не се извивай като настъпана змия. Ставаше въпрос за въплъщение на Исус в плът ,така както е смисъла на думата , а не както на теб ти се иска. Точно в този смисъл ти твърдеше ,че има първо такова. 

  Казах, не пишеш на идиоти. Христос е титла и означава помазаник. Помазанието с елей ,миро   е част от коронацията на царете-до ден днешен.

  Като как свързваш помазанието с някой ,който няма телесна форма.Исус е помазан едва след въплъщението си. Оплиташ се в собствените си недомислици.

  Преди 21 минути, T.Jonchev said:

  А кой оригинал, прочетен от вас и Ребека, не бих могъл да прочета?

  Не е въпроса дали някой е чел лично оригинал. Въпроса е ,че има оригинали и съдържанието им ,което е достъпно.

  Масоретския текст , Кумранските ръкописи , Петокнижието на самаритяните.

  Освен това не забравяй ,че освен писмена е имало и устна Тора. / попитах те веднъж за обекта на спора между фарисеи и садукеи ,когато ставаше въпрос за автентични текстове. Ти не се сети понеже не знаеше/:biggrin:

  Никъде в тези източници  няма да прочетеш за кръстна смърт при евреите  -нямало е такова наказание -прочети Второзаконие. За кръщение да не говорим. Като как си представяш един равин,да  е минал през брит мила / прочети какво значи/ и да мине през друга процедура.Всичко е измислица  и ти много добре знаеш това. Една императрица е посочила кои са светите ви места.

  Иначе викате ,че един божи ипостас е кръстен от смъртен човек.. Хайде малко се вземете в ръце де.:biggrin:

  • Upvote 1
 14. Преди 3 часа, baal said:

  Значи, когато ни отърва се правим на големи разбирачи, копирайки чужди мнения, но не разбираме простичкото:

  което с няколко думи прости изразява непонятната вам концепция за единосъщие и единовремие. А сега сама се сетете какво общо има това с твърдението Ви: "В онзи момент няма Исус под каквато и да е форма. " 

   

  Източника ,който много ясно обяснява от теологична гледна точка за измамаите и нагажданията в християнството и създаване на фалшиви доктрини е един. Всеки ,който е запознат с това може за използва извора. Останалите ,които са абсолютно немощни в разбирането и знанията си могат да слухтят из форумите и да претърсват никовете.  Някои винаги ще се оглеждат в звездите на другите. :biggrin:

  Понеже друг те подсети но ти не се зачете понеже си самовлюбен ти давам източника ,който ще те просветли в голяма степен за фалшивите доктрини в християнството.

   

  http://www.call-to-monotheism.com/sam_shamoun__a_disgrace_to_christians_

   

  http://www.answering-islam.org/Shamoun/index.htm

   

  Що се отнася до думата Слово / с което се свързва Исус ,като въплътено божие/то такова няма употребено в Тора-между другото единствения път ,когато е употребена главна буква в писането ни това е в началото на Тора-никога повече и никъде.

  Логос е измислица на гръцките философи .Това го знаят и децата. Всичките  напъни да се свърже това  с личността на Иеошуа са смешни и показват неразбиране или просто  " да си пишем  ей така напук" На мен не ми пречи. Словесна гонорея на тая тема не се излива само тук. Така че спокойно може всеки един да продължава според правото на свободното слово.  Отдавна се знае ,кое как е и тонове материали са изписани на тази тема. Нищо не може да го промени ,колкото и да си ентусиаст ти или някой друг  в тая насока. Дерзай/ те .

  През втори век християнството скъсва с корените си и започва една голяма философска  фантазия  достойна за нов раздел  празни приказки.:biggrin:

   

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Логос

   

  • Upvote 1
 15. Преди 4 часа, Incorrectus said:

   

  Първото въплъщение на Иисус Христос се чете в Символа на вярата - "Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове"

  Случайно да не мислиш ,че обясняваш на идиоти. Коренът на  думата въплъщение  е плът. Въплъщение означава идване в плът. Не се конкретизира каква -човешка или в плът на животно. Писано е ясно само за едно въплъщение:

   

  1. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

  Никъде не пише ,че преди раждането му от Мария Исус е биЛ някъде в плът. Дори напротив в цитата ясно е писано,че  бил е дух преди да стане човек . Иначе нямаше да е единосъщен с Баща си ,както се твърди тук :
   

   Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

  Така че няма никакво друго въплъщение на Исус преди раждането му от Мария. Точка по въпроса. Словесните ти еквилибристики не ме интересуват.

   

   За висока претенция да си наясно с нещата  би следвало отдавна да си наясно ,че защитаваш загубена кауза.

  Много ясно е писано ,че Символа на вярата е постулиран в християнството  на много по-късен етап и всеки опит да бъде извеждан от  или търсен в СЗ е глупаво /което е щадяща дума/ С две думи става нагаждане на писанията към доктрина .
   

  "В дванадесетте члена на Символа са изложени накратко и точно основните истини на вярата. Първите седем члена - относно Бог Отец и Господ Иисус Христос - са съставени от светите Отци на Първия вселенски събор в Никея (325 г.). Последните пет члена - относно Бог Дух Свети, Църквата, Кръщението, Възкресението на мъртвите и вечния живот - са добавени на Втория вселенски събор в Цариград (381 г.). Поради това Символът на вярата се нарича също Никео-Цариградско Верую (на латински Niceno /Nicene /-Konstantinopolitanum). "

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Символ_на_вярата

  • Upvote 1
 16. On 27.01.2017 г. at 16:48, baal said:

  Пак ли да цитираме Йоан? 

  Цитирай го и обясни какво общо има с твърдението ми .

  On 27.01.2017 г. at 19:43, Incorrectus said:

  Иисус Христос също е въплътен в своя човешки ипостас.

  Както ти  писа това е второто му въплъщение, според християнството.

   Кое е първото му такова  въплъщение?Още чакам отговор на този въпрос.

  • Upvote 1
 17. Преди 2 часа, Doris said:

  Христос е Бог и създател на най-голямата религия, съществувала на Земята. През последните 2 хилядолетия тази религия - християнството е оказала и оказва съдбовно влияние върху световните исторически, социални и културни процеси и ако искаме да имаме реално знание за тези процеси не можем да неглижираме знанието за християнската религия и за Христос.

   

   

  Изключително патетично, вълнуващо. Крайно неверно изказване.

  Исус никога не е бил християнин. Той е  водач на малка група с целта да реформира иудаизма.

  20 Защото казвам ви, че ако вашата правда не надмине правдата на книжниците и фарисеите, никак няма да влезете в небесното царство. 

   

   Той никога не е създавал никаква друга религия.

  Исус е иудеин ,обрязан , празнуващ иудеиските празници, проповядващ в Синагога. Негови са думите :

  17 Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня. 
  18 Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне. 

   

  Исус призовава към пълно спазване на закона /Тора/ ,даден от Адонай на народа му.

   

  19 И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство. 

   

  Християнството е религия  създадена от Павел , фарисеин,елинизиран иудеин  от коляното на Венеамин , гражданин на Рим.Отивай  по -горе при историците да ти го обяснят .Римлянина го е направил много добре в темата за християнството в Рим.

  Опитай се да даваш акъли ,както аз те търпя тук. Може и да имат търпението да ти повтарят едно нещо по десет пъти. 

  Преди 2 часа, Doris said:

  , но опитите чрез една идеологическа доктрина да се отрича друга  не са нищо повече от фанатична пропаганда. На всичко отгоре не носят никаква достоверна информация, т.е. на форумен жаргон това е чиста проба спам, без значение колко привърженици има.

   

  Дорис,

  никой не отрича Библията, критикуват се нейните тълкуватели. Аз нямам против да живееш в състояние на постоянна анестезия що се отнася до същността на писанията. 

  Единствено ти си тази ,която в пет поста не може да разбере ,кое е християнски канон и кои са книгите в него. Както виждаш ,моето твърдение ,че Тора е част от християнския канон , оспорваш само ти.  Само ти си тази ,която не може да каже по какво си приличат авраамическите религии и кой е бога на Авраам и че християнството е авраамическа религия ,че Исус е вярвал в бога на Авраам.Никой друг не се мъчи да натрапва така осезаемо невежеството и неразбирането си тук.  Това е достатъчно основание да насочиш критиката към себе си,вместо в пет поста да ми словоизлияваш глупави непоискани съвети. 

  • Upvote 2

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...