Отиди на
Форум "Наука"

новорегистриран2

Потребител
  • Брой отговори

    1979
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Отговори публикувано от новорегистриран2

  1. Преди 2 часа, sir said:

    Доколкото разбирам, даже не веднъж, а два пъти е имало днес Чернобаевка. ;)

    ------------

    Любопитно инфо от сводката на ГЩ за Херсон и по-точно любопитно е как е написано и изобщо, че е наблегнато на този район:

    На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли у районах Нововознесенського, Потьомкиного, Високопілля та великої низки інших населених пунктів. Ворог завдав авіаційного удару біля Новопетрівки.

    Гугъл превод: В района на Южен Буг взаимните обстрели продължават в районите Нововознесенске, Потьомкине, Високопиля и голям брой други населени места. Противникът нанесе въздушен удар близо до Новопетровка.

    hffggg.jpg

    Неясно е какъв е този въздушен удар близо до Новопетровка, където не би трябвало да има украинско присъствие, ако не е превзето Олгине. Последното пък дори не е споменато в сводката. Странно е и споменаването на Нововознесенске, което също би трябвало да е в руски ръце. Чакаме да видим дали пък в крайна сметка няма някакво развитие в този район.

    ----------

    По другите направления, така като гледам, развитие има по Бахмутското - леко са мръднали руснаците по посока Соледар. По Донецкото явно продължава да тече гръмко обявеният грандиозен щурм по Авдеевка и останалите украински укрепени райони; множество обстрели, взривове и задимявания и от двете страни на фронта - резултатите към момента са неясни, чакаме.

    Много неясна е ситуацията под Изюм / северно от Славянск. Дали руснаците са изтеглили войски от там, дали са о*рали нещо ротацията, но очевидно украинците са се придвижили на север от Богородичне. Карта за онагледяване, оцветената в сиво зона северно от Славянск - https://deepstatemap.live

    Украинците, както изглежда, са мръднали тихомълком и в района на Балаклея, където уж руснаците преди известно време пращаха подкрепления. Контролирали няколко сгради в района на някакъв завод в най-западната част на града. https://twitter.com/Danspiun/status/1552266835080450049. Но в сводките - пълна тишина.

     

    Да не би прочутото украинско настъпление/контранастъпление да е започнало, в синхрон с руското? 😀

    • Харесва ми! 1
  2. Преди 18 минути, Konche said:

     И в определен момент на всички ще им стане ясно, че с тези противоречия посоката е единствено и само надолу.

     Обстоятелствата ще принудят двете големи европейски държави да постигнат съгласие, до сега нямаше проблем да си играят "контра", защото икономиката вървеше и можеха да си позволят противопоставяне, но вървим към тежки кризи, ако не се постигне съгласие цяла Европа ще страда. Съмнявам се управляващите кръгове в Германия и Франция да са толкова недалновидни и да не го виждат.

     Всъщност те и сега го виждат, но кризата не ги е ударила достатъчно и не са подложени на необходимия обществен натиск. В определен момент една от двете страни ще "клекне". Наблюдавайки процесите Германия и определено са в по-неизгодна ситуация.

    Германия има по-голямо население и икономика от Франция. За какво им е на немците да смятат франсетата за равни? Човечеството винаги се е движело от интересите на вождовете и никога от интересите на пушечното месо. Така е било, така и ще бъде в близка перспектива. Дали става въпрос за германци, французи, чукчи, чероки, хауса, амхара, кхмери или таи, е само дребен нюанс.

    В този ред на мисли единствената сила, която крепи ЕС е американското присъствие в Европа.

    Цитирай

    Отбелязваш спора между Гърция и Турция, а той носи негативи и за двете страни, както и за подкрепящите ги. Докато не се постигне разбирателство няма да има никакъв добив, нито на газ, нито на каквито и да са били полезни изкопаеми в спорните води. Точно, защото Германия и Франция имат голямо влияние в този регион ще им се наложи да се разберат и да натиснат Гърция и Турция също да се разберат. Това е просто един пример.

    Времето, когато някоя западноевропейска държава можеше да наложи еднолично интересите си над страни с мощни армии като Гърция и Турция е много в миналото. Гърците имат по-силни ВВС от Германия, а Турция скоро ще има равностоен на френския флот. Та, дори обединени франсетата и швабите във военен аспект не могат да направят нищо. Бундесверът не е вермахта, а днешната френска армия не е Великата армия на Наполеон.

     

     

  3. Преди 6 минути, Б. Киров said:

    Да не дава Господ германци и японци да доказват колко са способни във военно отношение :). Милитаризмът е в кръвта на тези две нации.

    Не са само те, и ние сме на резервната скамейка.

    Цитирай

    От 1933 до 1939 диктаторът Хитлер /избран демократично на избори/ създаде военна машина от разкапаната армия на Ваймарската република, която прегази Западна Европа и Полша за отрицателно време.

    Това е тема, която е обсъждана из форума. Ако имате интерес може да прегледате набързо из ютуб някои клипчета за германската ремилитаризация. Накратко подготовката започва още през 20-те. Важните фирми местят отделите си за разработки из Прибалтика, Америките. Даже май и Азия. Ваймарският офицер Гудериан практикува танковите си пробиви докато е в... СССР...

    Към момента на германците не им трябва милитаризация, защото САЩ все още са в Европа. А и никой от големите на континента няма да стои и да чака швабите да се пробват за трети път да завладеят цяла Европа.

    Цитирай

    Убийството на Шиндзо Абе е зловещ знак, лично за мен. В друга тема имахме спор с Капитана, според него е изключено или невъзможно, Япония да се милитаризира. Но ето че "прозорецът на Овертон" вече се измества в Япония към това да се говори за ядрено оръжие като за нещо естествено.

    И аз мисля, че убийството на Абе е повратна точка за Япония и Източна Азия. Защото той бе политик, който заемаше твърди позиции, когато трябваше. Но бе диалогичен и не изпадаше в крайности. Но явно на някои по-крайни кръгове това е пречело. В Япония отдавна се говори за ядрено оръжие като "нещо нормално", същото е и в Южна Корея.

    Обаче, крайните японски политически и икономически "кръгове", за които споменах имат много близки връзки със Северна Корея. В Юга държавните медии са разпространявали не веднъж информации, че ядрената програма на Севера се подкрепя финансово и материално от крайно десни японски елитарни групи. Но докато Япония и Южна Корея са американски васали едва ли ще се стигне до крайности.

    Отделно, че разстоянията са същите, както преди, но технологиите много по-развити. И използването на ядрено оръжие от който и да било ще се отрази на всички.

    -----

    В момента положението в Източна Азия ми напомня много за 19-и век. Тогава Китай влага много в развитието на флота си, също като днес. И има военно превъзходство над Япония. Обаче японците успяват да победят китайците чрез силата на своята организация и постоянство. Тогава Япония овладява източните морета, но за навлизане в континентален Китай няма достатъчно войници. Заради това, 20-30 години след разгрома над Китай, японците започват своята милитаризация, която има за цел да осигури нужното пушечно месо за инвазията на сушата...

    Днес, Япония отново е изтласкана от континента и военно дори е по-слаба от Южна Корея. Технологиите са други и японските острови могат да станат лесна мишена за всеки един враг. Затова, дори да тръгнат да се ремилитаризират, ще има с какво да се съобразяват и едва ли ще станем свидетели на гледки като от преди 80 години. Още повече, че демографското състояние на японците е такова, че само война им трябва...

    Иначе:

     

    • Харесва ми! 1
  4. As Turkey’s economic woes worsen, a new currency crisis is approaching

    Пресен материал от достатъчно компетентен турски икономист. Прави впечатление, че държавата не може да стимулира повече икономиката и че реалните турски валутни резерви са отрицателни.

  5. Преди 1 час, Konche said:

     Европейска армия трудно би се създала, но едно разбирателство между Германия и Франция за общи интереси има потенциала да създаде Северноевропейска армия. Говорим за съюз между Германия, Франция, Белгия, Дания, Нидерландия. Това са изключително мощни в икономическо отношение страни, общият им БВП е близо 10 трилиона долара. 

    Франция и Германия не могат да се разберат вече близо 10 години кой и как да прави "европейски" танк от ново поколение, ти за френско-швабска армия пишеш. 😃 Виж ги, че покрай френското предложение за фиром швабите са най-активни... против него. Това е реалността. Всякакви приказки за общо европейско бъдеще са само това, приказки...

    Цитирай

    Интересните им далеч не са толкова различни, всички тези държави имат нужда от евтини ресурси. Франция сама по себе си е доста активна, но ѝ липсва военна мощ, ако получи помощ от северните държави спокойно може да наложи доминация в северна и западна Африка и тези страни да се превърнат в добра ресурсна база за северна Европа. Германия нека си води източната политика, това не е пречи на Франция. 

    Умишлено изключвам южна Европа, защото там нещата вече отиват на последни издихания, а вдигането на лихвените проценти окончателно ще ги загроби. По-вероятно е те да станат жертва на още по-жестока експлоатация, отколкото сами да експлоатират когото и да било.

    Писал съм вече по темата за случващото се в Европа. Отново накратко: Франция се фокусира върху Средиземно море, което е ключово за френските интереси в Африка и Близкия изток. Затова Гърция е толкова подкрепяна от франсетата. Италианците също подкрепят Гърция. От другата страна са Германия и Испания, които подкрепят Турция. Испания е най-големия кредитор на Турция, а Германия най-големия инвеститор в турската икономика. Турският самолетоносач се строи в Испания, а турските подводници в Германия.

    "Прекрасни" съюзнически отношения по линия на НАТО и ЕС. Добре че са американците, за да подтискат любовта между "европейците".

     

    • Харесва ми! 1
  6. Преди 31 минути, sir said:

    Много правилно. Германия и сега отделя доста пари за армия. Само че тези пари не отиват за нова техника и изобщо за повишаване на възможностите на Бундесвера, а за неясно точно какво. От отбелязаното място нататък:

    С думи прости - нелепо е да се очаква, че Германия може да има що-годе смислена армия в близко бъдеще, независимо от това колко пари реши да налива.

    А според мен очакванията, че може да има някаква европейска армия, че и с Германия начело, са приказки от кака ни Шехерезада, както казва един уважаем съфорумец.

    Обикновено западните държави използват набухватели за военните си бюджети. Като например вкарването на военните пенсии към общия военен бюджет. Някои вкарват помощите за приятелски държави, компенсации и подобни. Няма да се учудя, ако към германския бюджет са прибавени числата за издръжка/компенсация на пострадали през ВСВ от немските бруталности.

    И от там да изглежда толкова голям бюджета, а реално е едно минионче. Но, както видяхме в случая с руската армия. не всичко е пари. Липсата на стройна организация винаги е било проблем за руснаците. Германците не се отличават с нещо повече от руснаците. Пълно е с новини през годините за състоянието на немската армия. Управлението на Меркел дълго време ще тегне над Германия и ще я дърпа назад...

    • Харесва ми! 1
  7. Преди 6 часа, Б. Киров said:

    Зависи  от баланса на числата, той определя тренда, който при определени условия води до повратни точки в съотношението на силите.

    Сегашната моментна картина е такава:

    mil1.jpg.863aedbc55ee1f7f835a66e5bcb8d363.jpg

    Баланса на силите е 100 процента в полза на САЩ като глобална суперсила. Само че... цифрите не винаги са абсолютни. Единственият реален конкурент на САЩ в тази картина потенциално са Китай. Първо, защото по покупателна способност техните 290 млрд. номинални долара автоматично се удвояват и скъсяват дистанцията със САЩ. Второ, защото Китай отделя тези около 600 млрд. долара по покупателна способност днес при 1.7 процента от БВП, докато САЩ постигат доминация с 3.5 процента от техния БВП. Удвои ли Китай военните си разходи паритетно с тези на САЩ и цялата картина ще се размести още днес. И трето, Китай постига устойчив растеж на БВП вече 20 години и му трябват още 10 години на такъв или приблизително такъв растеж, за да измести от първото място САЩ дори с процент от 1.7 от БВП.

    ЕС на фона на тези две суперсили изглежда като военно джудже, но не е съвсем така в действителност. С новите увеличени разходи на Германия с 20 млрд. всяка година и вдигането до 2 процента от БВП, немските военни разходи скачат до 100 млрд. годишно. Сумирано като военен бюджет, ЕС ще има над 300 млрд. долара при по-малко от 2 процента от БВП, при 2 процента тази цифра ще отиде към 500 млрд. и при една обединена европейска армия с единно командване ЕС ще бъде третата военна суперсила в света.

    САЩ и Китай са огромни държави, докато ЕС е митнически съюз на държави с различни цели и възможности. Затова няма европейска армия, няма и да има.

    Специално германците, ако искат да играят някаква по-съществена роля на континента, ще трябва да помислят не само за финансовата, но и за организационната страна на армията си. Защото и при тях положението е един бардак и не всичко е до пари.

    Цитирай

    Практически никой друг регион в света или държава не би могъл да се конкурира с тези три центъра на военна сила.

    В икономиката май е същото. Тези три центъра нямат конкуренция, за момента.

    • Харесва ми! 2
  8. Преди 3 часа, sir said:

    - Леко неясна е ситуацията около украинския плацдарм на Ингулец. В сводката на ГЩ пише, че ВСУ са се закрепили в Лозове и Андриивка, но не пише нищо за Билогирка. Стрелков твърди, че руснята е успяла да ги отблъсне от там, но аз лично вече не вярвам, че той има достоверни източници на място в Херсонска област (както впрочем и в Запорожка и въобще по почти целия южен фронт). https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1552212197794775040

    Това не е Стрелков/Гиркин. 😛

  9. Преди 2 часа, Konche said:

     А някъде има ли данни за осъществено обкръжение там? Доста се пишеше за "оперативно обкръжение" или руснаците пак изтърваха "обкръжените". Аз видях само някакви с червени ленти, във видимо добро настроение, да се снимат на табелата на градчето, като видео доказателство.

    За момента има обкръжение само из мечтите на руските тролове.

    • Харесва ми! 1
  10. Преди 21 часа, Пандора said:

    Във вторник енергийните министри на ЕС се събраха на спешна среща, за да разработят план за действие и да се подготвят за зимата, която Брюксел се опасява, че ще трябва да издържи без руски доставки. Планът на Европейската комисия вече изисква 15% намаление на потреблението на газ, но не всички са съгласни с това. Своите възражения изразиха Италия, Полша, Унгария, Испания, Германия, Франция, Холандия, Ирландия, Гърция. Но въпреки това министрите вероятно ще съгласуват план с изменения: първоначално спестяването на газ ще бъде доброволно, а принудителен ред ще бъде въведен, ако пет страни от ЕС го поискат, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проектодокумента. Досега резервите в европейските хранилища, въпреки всички трудности, продължават да растат и според Gas Infrastructure Europe възлизат на 66,7%; в средата на юни нивата на запасите бяха 52%. Но при доставки на газ в размер на 20% от капацитета на Nord Stream, до края на зимата съоръженията за ПГХ ще бъдат почти празни: ще им останат около 20%, изчислява Wood MacKenzie. „Путин вероятно ще държи Европа в състояние на постоянна паника, използвайки стратегия за постоянни спирания, за да предотврати натрупването на достатъчно запаси от газ“, каза Хелима Крофт, анализатор в RBC.

    https://www.moscowtimes.ru/2022/07/26/tseni-na-gaz-v-evrope-podskochili-vishe-2000-posle-sokrascheniya-postavok-gazproma-a22622

    Съоръженията за съхранение на газ в ЕС сега са пълни на 66,7%, в съответствие със средното за последните пет години, според Gas Infrastructure Europe. Целта на ЕС е да достигне 80% до 1 ноември, като Германия си поставя по-висока цел от 95%. Но с доставки по Северен поток при 20% от планирания капацитет, Европа ще може да запълни хранилището със 75-80% до началото на зимата, прогнозира Wood Mackenzie. „В резултат на това Европа може да се доближи до края на отоплителния сезон в края на март само с 20% от запасите на газ, това е много ниско ниво“, каза Екатерина Филипенко, главен анализатор за глобалните газови доставки. „С късмет можем да преживеем зимата на 2022-2023 г. без големи загуби, но следващата зима ще бъде още по-трудна, а следващата още по-трудна“, каза Венсан Демури, генерален секретар на International LNG Importers Group, предния ден. Според него, за да не се проточи енергийната криза в Европа с години, когато, както сега, ще трябва да купува скъп газ на спот пазара в големи количества, трябва да сключи дългосрочни договори за доставка на LNG с износители като Съединените щати и Катар.

    https://www.moscowtimes.ru/2022/07/26/ssha-zalivayut-evropu-gazom-v-to-vremya-kak-rossiya-svorachivaet-ego-postavki-a22627

     

    1. Блумберг сообщает со ссылкой на неназванные источники, что Кремль принял решения минимизировать поставки газа в Европу, пока та не начнет отменять санкции.
    2. Цена на газ в Европе сегодня достигла 2200 долларов за 1000 кубометров в ожидании начала завтрашнего "ремонта" на "Северном Потоке", который приведет к сокращению поставок по трубопроводу с 40 млн. до 33 млн. кубометров в сутки.
    3. ЕС принял решение сокращать потребление газа на 15%, но часть стран не хочет его выполнят, а некоторые готовы только на 7%. И даже если бы все согласились сэкономить по 15% газа (с известными последствиями для экономики), европейские же оценки показывают, что это не спасет отца европейской демократии от дефицита газа зимой.
    4. В Москву для переговоров по "энергетическим переговорам" срочно прилетел Шредер, который представляет крупную германскую промышленность. Крупный немецкий промышленный капитал ищет пути для сепаратных переговоров.
    5. МИД РФ предлагает решить проблему "ремонта" на "Северном Потоке-1" запуском "Северного Потока-2". Турбина пока не приехала. Но дело конечно не только и не столько в турбине.
    6. В правительстве Германии заявили, что если Германия согласится на использование "Северного Потока-2", то это будет означать капитуляцию перед Россией и поражение Германии.
    7. На фоне это "Нафтогаз" Украины сегодня объявил о своем дефолте по еврооблигациям. "Укрэнерго" и "Укравтодор" также просят об отсрочке платежей по долгам. Если не получат, то также будут объявлять о дефолте.

    И это пока только июль.

  11. Преди 4 часа, Warlord said:

    Надат се африканците да им купуват газа и нефта. Смех

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10162417911163508&id=800263507

    Нали щяха да го продават на китайците... после на индийците... после на персите... сега Африка им е "алтернативата"... 🤔

    • Харесва ми! 1
    • Upvote 1
  12. Преди 24 минути, Б. Киров said:

    Това е точно така, Шолц има предвид Германия в ядрото на ЕС като глобален играч, което е пак същото - Германия глобален играч. Моите съмнения са, че плещите на Шолц са твърде крехки за такава великанска тежест, те не са плещите на големия канцлер Кол, който имаше куража да взема самостоятелни решения.

    Съгласен съм. И не само Шолц, ами днешна Германия не е Германия от времето на Кол. Меркел разката фамилията на швабите. 😀

    Цитирай

    Ако погледнете военните бюджети на двете "суперсили" във военно отношение в ЕС, този на Германия с новите увеличения ще стане двоен на френския, въпреки че числения състав на френската армия е все още по-голям. Голата фактология обече показва, че обединените армии на Франция и Германия се равняват на армията на Турция. Така че до геополитически военен паритет, нещата все още се виждат през крив макарон. Но кой ще дойде след Шолц?

    Германия планира да задели в рамките на 5 години по 20 млрд. евро към военния бюджет. С тая инфлация 100 милиарда са нищо. Бонус към основната заплата... Но това не означава, че швабите ще имат силна армия. А, евентуално, някаква. Колкото да има от къде да вземат танковете, за да ги дадат на поляците.

    -----

    Мислите ли, че Турция я очаква бляскаво бъдеще? На книга Турция има голям военен, икономически и демографски потенциал. В действителност икономиката е... Демографията и тя тръгна. Явно и кюрдите не искат да имат много деца, а след немските призиви за емиграция на млади турци към Германия Турция може съвсем да заприлича на балканска страна.

    Жалкото за нас е, че наместо да имат едно десетилетие на постоянен икономически растеж и по-високи доходи, а от там и по-висок внос, турците станаха жертва на ердогановата мегаломания. И хем ще са със спадаща раждаемост, хем ще са със стагнираща икономика... Тайланд номер 2...

    • Харесва ми! 1
  13. Преди 34 минути, Б. Киров said:

    Основната опора на Си Дзинпин е в армията, в неговата биография може да се види колко дълбоко свързан е той с генералитета.

    Това е може би най-важното от случилото се. Си не просто се опира на армията, а той е преструктурира. Като за пръв път от 19-и век насам флота е поставен в центъра на държавните харчове, а сухопътните войски остават на заден план. За да разберем каква е външната политика трябва да знаем каква е армията.

    А китайците искат да имат възможността да пазят крайбрежието си. Ясно от кого.

    Цитирай

    По отношение на Ли Къцян, да той следва линията на Си Дзинпин, но с известен нюанс. Не случайно му е поверена организацията на борбата с Ковид епидемията. И не случайно е декларирал, че слиза сам от поста си през 2023.

    Благодаря за информацията! Не знаех, че планира да се оттегли. Явно ще има някаква смяна в курса на вътрешната политика.

    • Харесва ми! 1
  14. Преди 15 минути, Б. Киров said:

    Когато падна Берлинската стена, Джеймс Бейкър, който по онова време беше Държавен секретар на САЩ, каза нещо знаменателно:

    "Когато искате подарък от Боговете, внимавайте какво си пожелавате." Това беше по повод обединението на Германия.

    И ето ни днес, след 33 години тук:

    "След водораздела, който беше атаката на Путин, нищо не остава както беше. И затова нещата не могат да останат такива, каквито са!...Новата реалност включва специалния фонд от 100 милиарда евро, договорен за Бундесвера. Тази сума бележи най-големия обрат в политиката за сигурност в историята на Федерална република Германия...През последните няколко години имаше призиви, и то с право, ЕС да се превърне в геополитически актьор. Амбициозна цел, но правилна! С историческите решения от последните месеци Европейският съюз направи голяма крачка в тази посока. Германия ще направи конкретни предложения по тези въпроси през следващите няколко месеца. Ние сме напълно наясно с последиците от нашето решение в полза на геополитически Европейски съюз. Поради тази причина най-важният отговор на Европа на този преломен момент е следният: единство. Трябва да запазим и задълбочим нашето единство. Според мен това означава, че трябва да има край на егоистичното блокиране на европейските решения от страна на отделните държави-членки. И край на нациите, които се справят сами и по този начин ощетяват Европа като цяло. Ние просто не можем повече да си позволим национално вето – във външната политика, например – ако искаме гласът ни все още да се чува в свят на конкуриращи се велики сили...Можем да градим върху това, когато Германия поеме отговорност за Европа и света в тези трудни времена. Воденето може да означава само водене заедно – и в двата смисъла. Като работите заедно с другите за намиране на решения и като не се справяте сами. И като държава в центъра на Европа, държава, която лежи от двете страни на Желязната завеса, като води Изтока и Запада, Севера и Юга, заедно в Европа."

    https://www.bundesregierung.de/breg-en/news/after-the-watershed-2063256

    вторник, 19 юли 2022 г

    Олаф Шолц, Канцлер на ФРГ

    Когато германците казват, че ЕС трябва да е глобален играч те нямат буквално предвид целия ЕС, а немската фракция https://seekingalpha.com/article/3146276-germanys-trade-empire/https://en.wikipedia.org/wiki/Mitteleuropa

    И всеки евро-унтерменш дръзнал да се противопостави на имперската амбиция на Берлин трябва да се санкционира. Достатъчно е да се види какво правят швабите по македонския въпрос...

    Само че, за немско нещастие, Франция има ядрено оръжие и Германия е със силно орязани територии. Тя повече няма географската дълбочина, която да ѝ позволи да бъде глобална сила, сама по себе си. Затова на Берлин му трябва цялото съзвездие от централноевропейски колонии, които да компенсират сегашната географска реалност.

    • Харесва ми! 1
  15. Преди 14 минути, Б. Киров said:

    Бандата на четиримата

    Група лидери на комунистическата партия, състояща се от Дзян Цин (съпругата на Мао Цзедун), Джан Чунцяо, Яо Венюан и Ван Хунвен. Бандата на четиримата  беше група от леви лидери на Китайската комунистическа партия , която притежаваше голяма власт преди и малко след смъртта на Мао Цзедун през 1976 г. Бандата на четиримата има значително влияние върху хода на Културната революция. Въпреки това, решенията, взети от Бандата на четиримата, са трудни за отделяне от тези, продиктувани от самия Мао. Тази празнина в знанията направи възможно по-късните китайски лидери да обвинят Бандата на четиримата за най-жестоките действия на Културната революция, като по този начин оневиняват централната фигура-основател, Мао.

    По-късно към Бандата на четиримата бяха включени и Кан Шън и Сие Фуджи, починали през 1976 г. Китайският генерал Лин Бяо също беше член на групата до смъртта си през 1971 г. Близки съюзници на Бандата на четиримата са Чен Бода и племенникът на Мао Мао Юансин.

    Бандата от четирима души успява да вземе властта от една страна чрез директен контрол върху средствата за масово осведомяване и от друга страна чрез използване на престижа , на който Дзян Цин се радваше като съпруга на основателя на държавата Мао. Според китайски източници Цзян Цин е планирал да вземе властта веднага след смъртта на Мао. Името "Бандата на четиримата" е дадено на тази група от самия Мао. Съзнавайки, че тази група представлява потенциална заплаха за едноличната му власт, Мао предупреди Дзян Цин: „Трябва да внимавате. Не образувайте малка фракция от четирима души.”

    1976 г. е белязана от много драстични събития. Премиерът Джоу Енлай почина на 8 януари и беше наследен от относително неизвестния Хуа Гуофен; първоначално временно, накрая след потушаването на инцидента на Тянанмън на 5 април. Това беше първото спонтанно протестно движение от създаването на КНР. В резултат Дън Сяопин беше свален от власт. След смъртта на Мао на 9 септември Хуа Гуофен беше назначен да го наследи като лидер на Китайската комунистическа партия (ККП). Смъртта на Мао отключи борбата за власт между радикали и умерени; тя приключи на 9 октомври с ареста на Бандата на четиримата и някои от техните поддръжници.

    След 10-ия конгрес на ККП през 1973 г. се появи деликатна структура на властта. Премиерът Джоу Енлай , който винаги одобряваше Културната революция, но никога не я подкрепяше напълно, върна Дън Сяопин от изгнание на 22 февруари 1973 г. и след това в правителството.

    Променящата се структура на властта се отрази на състава на Политбюро. 21-те членове бяха намалени до 16, от които само шест можеха да бъдат причислени към радикалите и по този начин представляваха малцинството. След смъртта на петима от деветте членове на Постоянния комитет, останалите двама радикали (Zhang Chunqiao, Wang Hongwen) остават без значително влияние. Сега те се изправиха срещу умерените Хуа Гуофен, Чен Силян, Джи Денгай, Уанг Донгсин, У Де и Чен Йонгай. 20-те министерства на Държавния съвет на Китай бяха под контрола на ветераните. Бандата на четиримата имаше влияние само в министерствата на здравеопазването, културата и спорта и получи известна подкрепа в министерствата на обществената сигурност, строителството и отбранителната индустрия. В рамките на единадесетте военни региона те имаха поддръжници само в Нанкин и Шенян, което оказа голямо влияние върху тяхното падане, надявайки се на подкрепата на двама ключови военни лидери , Уанг Донгсин и Чен Силян . Хуа обаче вече беше спечелил армията на своя страна, така че всички усилия на Бандата на четиримата в тази област бяха провалени.

    На 6 октомври 1976 г. Zhang Chunqiao, Wang Hongwen и Xao Wenyuan са привикани на заседание на Постоянния комитет на Политбюро под претекст, че има нужда да се обсъди както публикуването на избрани писания на Мао, така и въпроси на пропагандата. След това Хуа арестува тримата на място и, според Хан Суин, ги отвежда с белезници. Тъй като Jiang Qing не беше нито член на Постоянния комитет, нито участваше в пропагандни въпроси, тя не беше поканена, за да не събуди подозрение. По същото време обаче тя е арестувана в резиденцията на Мао в Джоннанхай, където се е върнала само няколко дни по-рано. Същата нощ бяха арестувани пропагандистите на Бандата на четиримата в Пекинския университет и редакцията на вестника.

    Обвиненията в цялата страна срещу Бандата на четиримата започнаха през октомври, като кулминацията беше публикуването на предполагаемите престъпления. В Пекин, както и в много други големи и малки градове, хората излязоха по улиците, за да отпразнуват края на Културната революция с падането на Бандата на четиримата.

    През 1980 г. четиримата членове са изправени пред съд, където са обвинени в агитация срещу партията. Jiang Qing и Zhang Chunqiao са осъдени на смърт на 25 януари 1981 г. И двамата категорично отрекоха да носят отговорност за зверствата на Културната революция. Докато сълзите й бликват, Цзян Цин протестира, че само изпълнява заповедите на Мао. По-късно и двете присъди бяха заменени с доживотен затвор. Yao Wenyuan и Wang Hongwen изразиха разкаяние по време на процеса и бяха пощадени от смъртното наказание. Wang Hongwen беше осъден на доживотен затвор, а Yao Wenyuan на 20 години затвор.

    Alexander C. Cook: The Cultural Revolution on Trial: Mao and the Gang of Four. Cambridge University Press, Cambridge 2016, ISBN 978-0-521-13529-0.

    Историята понякога се повтаря като фарс или римува. Случаят с Бандата на четиримата е неуспял върешнопартиен преврат.

    В момента на власт е групировката на другаря Си, т.е. пекинци. Все пак Пекин е столицата, и към момента всички отговорни фактори на местно равнище са верни на Пекин и се стремят да получат място сред столичния елит. Типично имперска вътрешна политика, из цялата човешка история държавите се опитват да вменят на местните елити вярност към държавния център.

    Четейки биографията на Ли се разбира, че хем е втория човек в Политбюро, хем властово е силно зависим от Си. Не вярвам да има някакви сериозни конфликти между тях. Както вече писах, вътрешно елитарни диалози има постоянно.

    -----

    Не помня вече, но като дойде на власт се пишеше много, че Си е протеже на Ху. По времето на Ху китайците може да са имали една линия на поведение, защото имаше 2 десетилетия на относително глобално спокойствие. След 2008 стана ясно, че САЩ залязват, а КНР набира сили и геополитическия сблъсък между тях е трудно предотвратим. Още повече, че американците започнаха със санкциите и митата при първия мандат на Обама.

    • Харесва ми! 1
  16. Преди 16 минути, sir said:

    Принципно е горе-долу така. Но има очевидна поне за мен промяна в мисленето на украинския генщаб. Иначе, ако искаха, досега спокойно можеха да са засипали с месо 3-4 направления с надеждата да пробият поне на едно. Само че не са. 

    Засега пробват само две - Донбас и Херсон.

    • ХаХа 1
  17. Преди 58 минути, Б. Киров said:

    Вътрешнопартийни преврати в такава партийна структура, обаче, теоретично са възможни и са се случвали на практика. Българската властова структура преди 10 ноември беше подобна на китайската, Тодор Живков беше свален от власт на пленум на ЦК от своите партийни другари. Сталин измества Троцки по същата схема в СССР. Така че маневрите на партийните другари въобще не са безобидни и неефективни, ако са умело ръководени. Много скоро, след няколко месеца, ще видим резултатите.

    Именно. Не вярвам нещо подобно да се е състояло в КНР или да наближава като събитие.

  18. Преди 23 минути, Б. Киров said:

    Това по принцип е така, но в случая с Ли Къцян става въпрос за алтернативна линия, според мен. Ли е протеже на бившия президент Ху Джинтао, който от своя страна е продължител на линията на Дзян Цземин /все още активен и влиятелен/, а това е линията на Дън Сяопин, смятан за лидер от ранга на Мао.

    Тази предшестваща и непрекъсната линия от времето на Дън Сяопин следваше максимата "Да не показваме силата си", тоест интегриране в поствоенния свят на САЩ.

    Си Дзинпин е "инфлексна точка" на тази линия, той поема съвършено различен курс и в партията вече е класиран в партийната йерархия като лидер от ранга на Мао и Дън Сяопин.

    В САЩ са наясно с качествената разлика и това беше мотивирано обяснено в "По-дългата телеграма" на Атлантическия съвет. За същото говори и Хенри Кисинджър. Лично за мен остава открит въпроса доколко адекватни са неоконите, групирани около Байдън, и доколко адекватно реагират на процесите в Китай.

    По принцип да знаете, че такива вътрешно елитарни диалози има из всички конфуциански страни, не само Китай. Та, ако Ли някога помирише истинската власт, значи в КНР се е състоял преврат.

    • Харесва ми! 1
  19. Преди 1 час, sir said:

    Има логика да планират удар на друго място, докато в същото време всяват тежка паника у деснобрежната групировка на руснаците.

    Харков е възможно направление, стига да не е отново просто опит за разгонване на руснята от граничните райони. От това полза няма, вече веднъж се убедихме. Мен обаче ми се вижда по-вероятно да е някъде по южния фронт, където руснаците са далеч по-разредени. Василивка/Пологи-Токмак с по-далечна перспектива Мелитопол и Азовско море е най-очевидният вариант, който при успех директно ще приключи войната; но е и най-рисков, понеже е очевиден и за противника. Вугледар-Волноваха е възможен вариант. Дори Донецк според мен е възможен вариант, колкото и нереално да изглежда на пръв поглед. :)

    Но все ми се струва, че е важно първо да покажат, че наистина могат да извършват успешни настъпателни операции поне на тактическо ниво. Досега такива няма. Северозападната част от Херсонска област, т.е. Високополе-Архангелское, предоставя идеално тестово поле. Изобщо цялото Деснобрежие е идеално тестово поле - дотук няколко пъти пробваха различни неща със смесен успех, явно си водят бележки кое и как да се случва. Ще видим.

    Все повече се убеждавам, че разликата между руснаци и украинци е в името им... Всичко останало е еднакво. Дотолкова, че да се знае къде ще изразходват насъбраното пушечно месо...

  20. Преди 34 минути, sir said:

    Абсолютно. Там едва ли са повече от няколко стотин руснаци, които са в ситуация, подобна на украинската преди време в някои части на Луганска област - обградени от няколко страни, но с все още функциониращи комуникации и все пак с някаква артилерийска поддръжка. Ситуацията им е тежка, но докато/ако украинците не доведат подкрепления, могат да се държат. А самите украинци също едва ли са кой знае колко като количество.

    Швед, който следя в туитър пусна новина за украинска атака там. После разни украински тролове подеха новината за обкръжение... Толкова за цялата ситуация. Няма как руснаците да имат 1000+ човека в това село. Това е над 1% от всички руски войници в Украйна...

  21. Преди 59 минути, Б. Киров said:

    Най-силната вътрешно-опозиционна групировка в ККП е на така наречените "комсомолци"-технократи, издигнали се на високи позиции през трамплина на Комсомола. Най-изтъкнатият техен представител е Ли Къцян, настоящ премиер и член на най-тесния кръг на Политбюро:

    "Икономист по професия, Ли е ръководител на правителството на Китай , както и една от водещите фигури зад китайските финансови и икономически въпроси , външни работи , национална сигурност и задълбочаване на реформите . Той е и вторият член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), де факто най-висшият орган за вземане на решения в страната. Ли е основна част от " петото поколение китайско ръководство " заедно със Си Дзинпин , генерален секретар на ККП . Ли беше обявен за 12-ия най-влиятелен човек в света от Forbes в техния списък на най-влиятелните хора в света през 2015 и 2016 г.

    Ли се издига в йерархията чрез участието си в Комунистическата младежка лига . От 1998 г. до 2004 г. Ли е бил губернатор на Хенан и партиен секретар на провинцията .  Като се има предвид опита му от Младежката лига, Ли като цяло е смятан за политически съюзник на бившия лидер Ху Джинтао . Ли пое поста министър-председател през 2013 г. и улесни изместването на приоритетите на китайското правителство от воден от износ растеж към по-голям фокус върху вътрешното потребление. Ли също беше основна сила зад прилагането на „всеобхватно задълбочаващи се реформи“, обявени през есента на 2013 г. Освен това, Ли и неговият кабинет инициираха стратегическия план „ Произведено в Китай 2025 “ през май 2015 г.

    Баща му беше местен чиновник в Анхуей. Ли завършва гимназия No.8 в Хефей през 1974 г., по време на Културната революция , и е изпратен да работи в селските райони в окръг Фенгянг , Анхуей, където в крайна сметка се присъединява към Китайската комунистическа партия и си проправя път, за да стане партиен ръководител на местната производствен екип. През това време той беше удостоен с честта на изключителна личност в изследването на мисълта на Мао Цзедун. Той получава докторска степен по философия (PhD) по икономика през 1995 г., а видният икономист Ли Ининг (няма роднинска връзка) е негов докторски съветник. Неговата докторска дисертация е удостоена с наградата Sun Yefang , най-високата китайска награда за икономика.

    Той влиза във висшето ръководство на националната организация на Комунистическата младежка лига (CYL) през 1983 г. като член на нейния секретариат и работи в тясно сътрудничество с бившия генерален секретар на партията Ху Джинтао , който също се издига в редиците на CYL , от както. Ли става първи секретар на организацията през 1993 г. и служи до 1998 г. Той е представителен член на първото поколение, издигнало се от ръководството на CYL.

    Ли става най-младият губернатор на китайската провинция през юни 1998 г., когато е назначен за губернатор на Хенан на 43-годишна възраст. Хенан скочи в националната класация по БВП от 28-о място в началото на 90-те години на миналия век до 18-о през 2004 г., когато Ли напусна Хенан. Правителството му обаче беше сравнително неефективно в ограничаването на епидемията от ХИВ/СПИН , която засягаше селските райони на провинцията. С неговия опит в Младежката лига и връзката му с тогавашния лидер Ху Джинтао , Ли беше разглеждан от началото на мандата на Ху като претендент за наследник на Ху, когато мандатът му като партиен лидер приключи през 2012 г. Ли получи членство в Постоянния комитет на Политбюро на 17-ти Партиен конгрес , проведен през октомври 2007 г. Докато политическото бъдеще на Ли изглеждаше обещаващо, той беше изпреварен в Постоянния комитет от Си Дзинпин, който току-що беше напуснал ролята си на партиен секретар на Шанхай, за да се присъедини към централните ръководни редици в Пекин. Този ред на рангове привидно сигнализира, че Си, а не Ли, в крайна сметка ще наследи Ху като генерален секретар и президент.

    Първата голяма международна изява на Ли беше на Световния икономически форум през 2010 г. в Давос, Швейцария . Събитието се разглежда като лакмус за Ли. На форума Ли представи лаконично дългосрочната визия на Китай за развитие пред световни бизнес и политически лидери. По-специално, Ли информира WEF за ангажимента на Китай за устойчиво развитие , зелена енергия , намаляване на разликата в доходите и модернизиране на ключови стратегически индустрии.  Ли също предупреди срещу протекционизма , като каза, че "отварянето може да бъде както двустранно, така и многостранно... в този смисъл едно плюс едно е по-често по-голямо от две." Той също така засегна значението на международното развитие и международната финансова реформа . Той призова за глобална структура на управление, която "отразява в по-голяма степен промените в глобалния политически и икономически пейзаж". Ли каза, че Китай е стигнал до критична историческа инфлексна точка, където трябва да се извърши фундаментална промяна в структурата на икономиката, за да може страната да продължи пътя си на растеж. Ли специално подчерта необходимостта от увеличаване на вътрешното потребление и подчерта значението на продължаващата урбанизация. Ли също подчерта, че Китай трябва да се движи към по-ориентирано към средната класа общество с разпределение на богатството, като по-голямата част от населението и богатството на страната да принадлежат към средната класа.

    На 18-ия партиен конгрес , проведен през есента на 2012 г., Ли беше издигнат до място номер две в Постоянния комитет на Политбюро (PSC) и по този начин стана един от висшите лидери на Китай. Тази промяна показа, че партията възнамерява да проектира Ли като фигура номер две в китайската политическа йерархия, след само генералния секретар на партията Си Дзинпин. Също през същата година той лично се срещна с открития гей Ма Баоли (полицай, превърнал се в бизнесмен), за да обсъдят заплахата от ХИВ .В същия разговор те обсъдиха проблемите на ЛГБТ относно предотвратяването на дискриминацията, което се тълкува като знак, че Народната република бавно се приближава към идеята, тъй като големите китайски бизнеси вече са започнали да се възползват от покупателната способност на ЛГБТ общността. Ли беше класиран на 14-то място в списъка на списание Forbes за 2013 г. на най-влиятелните хора в света , след като пое поста на китайски премиер.

    Генерал-лейтенант на Съединените щати Х. Р. Макмастър пише за Ли Къцян, че „Ако някой в американската група имаше някакви съмнения относно възгледа на Китай за отношенията му със Съединените щати, монологът на Ли би ги премахнал. Той започна с наблюдението, че Китай, който разви своята индустриална и технологична база, вече не се нуждае от Съединените щати."

    На Третия пленум на 18-ия Централен комитет, проведен през есента на 2013 г., Комунистическата партия обяви мащабни икономически и социални реформи. Въпреки това документът, очертаващ реформите, е изготвен под ръководството на Си, Лиу Юншан и Джан Гаоли , а Ли привидно не е участвал в изготвянето на документа. Това отклонение от конвенцията (Уен Джиабао беше основният съставител на документите зад реформите, обявени на Третия пленум от 2003 г.) доведе до спекулации, че Ли се маргинализира в новата администрация и че широко рекламираната „ Администрация на Си-Ли “ всъщност не съществува, тъй като властта все повече се централизира под ръцете на Си като генерален секретар на Китайската комунистическа партия .

    След Третия пленум от 2013 г. Си натрупа поредица от ръководни роли в четири нови мощни надминистерски органи, наблюдаващи „ всеобхватно задълбочаващи реформи “, интернет , военна реформа , а също и Комисията за национална сигурност. Твърди се, че водещата група на „задълбочаване на реформите“ навлиза в делата в икономическата сфера, обикновено управлявани от премиера, и се смята, че има ефект на намаляване на институционалната власт на Ли. Въпреки това, Ли се появява в официални прессъобщения като най-добрия лейтенант на Си, като е назначен за заместник-председател на Комисията по национална сигурност, в допълнение към това, че става заместник-ръководител на водещи групи по „задълбочаване на реформите“, интернет сигурност,икономиката и финансите .

    На 18 март 2018 г. Ли беше преназначен за министър-председател на Китай, след като получи 2964 гласа "за" и само два "против" от Общокитайското събрание на народните представители.

    На 11 март 2022 г. Ли потвърди, че ще се оттегли от поста премиер на Китай след изтичането на втория му мандат през март 2023 г.

    От януари 2020 г. Ли отговаря за отговора на китайското правителство на пандемията от COVID-19 .

    Ли е женен за Ченг Хонг, професор по английски език и литература (специалност американски натурализъм) в Столичния университет по икономика и бизнес в Пекин. Неговият тъст някога е бил заместник-секретар на ЦК на Комунистическата младежка лига . Владее разговорен английски език."

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Li_Keqiang

    Технократите, това са слугите на елита. Хората, които трябва да приведат в реалност трудни решения, взети от реалния елит. Така е на запад, така е на изток, север и юг. Те затова са и допуснати до някакви властови позиции, за да оберат негативите, когато се налага. Има и изключения, но те са редки, и обикновено става въпрос за някой женен за представителка на елита.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...