Отиди на
Форум "Наука"

Bruchpilot

Потребител
  • Брой отговори

    123
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от Bruchpilot

  1. Преди 6 часа, новорегистриран3 said:

     

    Така е, тарикатлъци винаги ще се измислят! Но в случая мисля, трудно ще се опаше цяла фронтова линия в рабица. Особено пък в движение 🙂

    • Харесва ми! 1
  2. Войната в Украйна показа значението на БЛА от всякакви видове и размери. Без да омаловажавам по никакъв начин казаното до тук, според мен трябва да се инвестира в поне една ескадрила MALE /оптимално две и повече/, при това многоцелеви, въоръжени, не чисто разузнавателни.

    При морските сили е необходимо наличинето на няколко БЛА за всеки кораб разполагащ с вертолетна площадка, отделно MALE /или съвместна експлоатация с тези на ВВС/ за морско патрулиране.

    При сухопътните, трябва да са на лице органични БЛА от ниво взвод и нагоре, отделно към бригадата - рота БЛА, която да оперира с малки/тактически, в това число и камикадзе. И като цяло в армията, смесена артилерийска бригада, която да експлоатира съвместно ракетно въоръжение с голям обсег, гаубици с високоточни муниции и камикадзе БЛА с голям обсег. 

    • Харесва ми! 1
  3. Преди 4 часа, skorpion1980 said:

    Те са комплексари, които продължават да си въобразяват, че руската армия е непобедима и си живеят в годините от ВСВ. В същото време за такива като капитанчето и кимончо украинците нямат буквално нито една победа в нито едно сражение от началото на войната и всичко е само и единствено доброволно руско оттегляне като жест на добра воля, отделно са 100 % убедени, че украинските жертви са в пъти повече от руските.

    Не се учудвам! Днес имах време да прегледам няколко руски форума и телеграм канала - там всичко върви по план, само едни победи, разгроми и украински загуби. Даже в един момент искрено ме досмеша, като видях как в някои от профилните канали за безпилотници вече си организират награди за унищожени с Ланцет Брадли и Леопард. Накрая нищо чудно да стане като с унищожените десетки HIMARS 😄

    • Харесва ми! 4
    • ХаХа 2
  4. Преди 2 часа, Capitainofmarine said:

    Интересно, руските войски напреднаха с километър-два и изведнъж по всички форуми започна масов десант на русолюби... Разбирам, че след всичките погроми, когато се спомене "западна техника" русите веднага ги смъдва под лъжичката, но щом предпочитат да се самоуспокояват с глупави пропагандни клипчета - така да е!

    Как изглежда Соледар в момента, снимка от Maxar:

    20230112000452-2786.jpg

    • Харесва ми! 3
    • ХаХа 1
  5. Преди 3 часа, resavsky said:

    Няма такива дронове.Вероятно диверсантски групи.

    Напълно възможно е да има, анонсирана е разработката на такива:

    https://focus.ua/digital/535227-ukroboronprom-rasskazal-o-novom-udarnom-drone-dlya-vsu-chem-on-luchshe-shahed-136-video

    Във всички случаи резилът за пореден път е огромен - това са бази на носители на ядрено оръжие!

     

    • Харесва ми! 6
  6. В Закона за движението по пътищата пише на какви условия трябва да отговарят гумите:

    Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:

    ...

    4. (нова - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

    ...

    • Харесва ми! 2
  7. Малко новини от Стрелков:

    Сводка за фронта:

    Харковско направление:

    Противника продължава опитите си да изтласка руските части и резервистите от ДНР към линията северно западно от града. На места /Между Казачая Лопань и Волчанск/ противника излезе на границата и фронта минава по нея /приблизително/. За последните 24 часа ситуацията не се е изменила принципно.

    Южно от Изюм:

    После дългата и уморителна месомелачка руските въоръжени сили превзеха село Долгененькое. Боевете около дадения населен пункт продължават. Противника активно контраатакува.

    В района на Красный Лиман продължават ожесточените боеве, в които нашите войски имат успех и освободиха няколко населени пункта разположени на запад и северозапад. Но самия град се защитава яростно от ВСУ.

    Района на Северодонецк и Лисичанск:

    Както и прадполагах, противникън не възнамерява да предаде тези два града без продължително сражение и дори под угрозата за обкръжение. До което, поне към вчера, е още далеко. Продължават сериозните боеве северно от Посапна с големи загуби и за двете страни. В района на Горловка - няма съществени изменения.

    В района на Донецк нашите войски и кадровите части на ДНР вчера с атака са влезли в село Новомикайловка и сега водят тежки и кръвопролитни боеве за него. Ситуацията в Маринка все още не е ясна. В райони на Угледар изменения на фронта няма - сами град е превърнат в поредната "крепост" и е готов за продължителна отбрана.

    Относно Запорожкото, Криворожкото и Николаевското направление имам много малко информация. Като цяло положението на страните е без изменения, въпреки че в последните няколко дни ВСУ успя да изтласка нашите въоръжени сили на места.

    Общия извод:

    Със съжаление трябва да констатирам, че широко рекламираната в края на април и началото на май операция по разгром на Донецката групировка на противника СЕ Е ПРОВАЛИЛА. За не повече от две седмици ожесточени боеве /които костваха големи загуби и на двете страни/ са постигнати само тактически успехи. Нито един голям населен пункт не е освободен /за изключение на Рубежное, но боевете там бяха започнали още преди настъплението/. Вероятно още някои тактически успехи ще бъдат достигнати до момента, в който противникът ще премине в контранастъпление. Но вече е ясно - до началото на лятото Донбас няма да бъде напълно освободен. Вероятно ВСУ няма да бъдат отхвърлени дори от предградията на Донецк.

    И не мога да кажа, че този резултат е неочакван за мен. Напротив. Военното изкуство изисква от совите последователи нанасянето на удари там, където врагът най-малко ги очаква. А в нашия случай - замисълът на руското командване беше толкова очевиден, местността - толкова удобна за отбрана, а съотношението на силите  - почти равно, че да се разчита на решителен успех може само.. нашия Генерален щаб.

    Към даденият момент нашите войски за заключени в уморяващи настъпателни боеве, които продължават /както по-рано отбелязах/ "са игра по правилата наложени от противника". И това даже не е толкова в отделните примери за глупост /например форсирането на С. Донец/, колкото в това, че понесените в ежедневните настъпателни боеве загуби /които не завършват с разгром на противника/ не могат да бъдат бързо компенсирани с попълнения. А в същото време врагът продължава трескаво да готви своите стратегически резерви. И къде ще нанесе своите удари, когато нашите войски окончателно "издъхнат" - никой не знае /въпреки, че това може да се прогнозира, но публично няма да правя това.. з сега/.

    Какво трябва да се прави в настоящата ситуация когато стана ясно, че ДОРИ В ОГРАНИЧАНО ПОЛЕВО СРАЖЕНИЕ, ПОРАЖЕНИЕ НА ВРАГА НЕ МОЖЕМ ДА НАНЕСЕМ и когато ТРЯБВА ДА СЕ ГОТВИМ КЪМ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА И ТЕЖКА ГОЛЯМА ВОЙНА - вече няколко пъти съм казал. За момента в отговор заявиха, че нищо такова няма да се прави...

    • Харесва ми! 5
  8. Понеже имам спомен, че някой в темата коментираше, как положението с украинските дрони било много лошо, ето малко под заглавие: "Дрон гони руснаци" /има и друго, но е нецензурно и ще го спестя :)/:

     

    • Харесва ми! 2
  9. Сводка от Стрелков:

    За ситуацията на Донецкия фронт (за останалите в момента нямам никакви сведения):

    Районът южно от Изюм:

    Продължават ожесточените боеве по целия периметър на руския плацдарм. Навсякъде има тактическо движение. Съгласно постъпващите данни най-ожесточени боеве има на десния фланг – в района на селището Велика Камишеваха (и възможно непосредствено в селището), а също на “острието” на настъплението – в центъра на плацдарма – в района (и възможно на територията на) село Нова Димитровка. След превземането на оказания пункт нашите войски ще се приближат непосредствено до трасето Бравенково – Славянск и ще съзададат заплаха от прекъсването му (което няма да бъде просто тъй като населените пунктове там се сливат в подчти плънтна англомерация). Следва да се отбележи, че боевете имат “лепкав” характер. Противника има достатъчно жива сила за да  - независимо от удърженията на линията на фронта на дадения участък – не позволява на руските войски да извършват дълбоки пробиви. Едновременно противникът продължава да изтегля своите сили от все още съществуващия плацдарм на левия бряг н Северен Донец – от района на Лиман – Ямпол и севернодонецкия плацдарм, оставайки най-източните позиции между Севернодонецк и Попасна (в която продължават ожесточените боеве). Предполага се, че противникът (вероятно днес – утре) ще остави Лиман и ще изведе своите войски с цел усилване на фланговете на грпировката под Бравенково и Славянск. За да възпрепрястват това и да обкръжат противника руските войски и тези на ДНР се оказват не в състояние.

    Като цяло противникът се отбранява грамотно, упорно, владее обстановката и своите войски. Никаква паника в редовете на украинската армия не се наблюдава. Съвършенно ясно е, че командването залага на печелене на време и нанасяне на ударните части на руската армия (и на ДНР) максимални загуби за сметка на бавното отдаване на територия. Пред руските войски на това направление има огромна и предварително подготвена за дългострочна отбрана англомерация Славянск – Краматорск. Украинската армия със сигурност няма да се оттегли и ще я отбрянава до последна възможност, дори в усливията на “обсадена крепост”. (В тази връзка много голямо значение има съдбата на остатъците от гарнизона на Мариупол – те не трябва да бъдат освобождавани или интернирани в никъкъв случай – иначе гарнизона на Славянаск – Краматорск ще се отрбянява също толкова дълго и яростно, ако не и повече). Впрочем подобна “крепост” ще трябва да бъде обкръжена, което няма да е лесно с оглед наличието на ограничени сили и такъв нисък темп на настъпление, при които противникът свободно успява да остътпи със своите части и предварително да подготви нови позиции за отбрана.

    На юг – в района на Гулай Поле и Орехов ситуацията е без съществени изменения. “Южната част на клещите” буксува.

    На централния участък – под Донецк – ситуацията е без изменения. На повечето участъци цари затишие, боеве има само севено от Авдеедвка, където войските на ДНР имат незначителен тактичаски успех.

    Общите изводи за съжаление не са радостни: не станалото неочаквано настъпление на руската групировка за обхващане и обкръжение на донецката групировка на ВСУ среща ожесточено съпротивление и практически със сигурност няма да доведе до пълно обкръжение и разгром на врага (освен ако изведнъж “от небето не паднат” допълнително два – три танкови корпуса, които рязко да пробията украинския фронт и да са съединят дълбоко в тила му). “Кана” точно няма да се получи. В най-добрият случай противника в течение на много седмици и даже не е изключено – няколко месеца, ще бъде бавно и с големи загуби (за двете страни, естествено) “изтласкван” от Донбас. Което ще му позволи, без особено бързане, към лятото да създаде, обучи и масирано вкара в бой където пожелае стратегически резерви. А също така да размаже Приднестровието, след като събере достатъчно сили за това и без да рискува разгром под Донецк.

     

    • Харесва ми! 10
  10. Видеоклип от К-2 с насочване на артилерия от дрон. Илюстрация какво да очаква руската армия след широкото внедряване на дотавките от НАТО.

     

    • Харесва ми! 4
  11. Стрелков за ситуацията на фронта:


    Николаев-Херсон-Кривой Рог - без изменения. Позиционни боеве, артилерийски и авиационни удари от двете страни. 

    Запорожье - Орехов - Гуляй-Поле - същото, въпреки, че именно тук е "болната точка" на украинския фронт в случай, че руското командване вземе решение за обкръжаване на цялата донецка групировка с пробив към комуникациите свързващи я с Днепър. 

    Източно от Гуляй Поле - руските войски и тези на ДНР имат незначителен успех.

    Мариупол - продължават сериозните боеве за територията около "Азовсталь". Кога ще приключи унищожението на гарнизона на "крепостта" - определено както и до сега не се наемам да прогнозирам /по-рано давах прогноза "може би до края на месеца"/.  Вече е ясно, че крайните срокове за приключване на щурма зависят основно от това кога ще секнат запасите от снаряжение, боеприпаси и продоволствия на обкръжените. Във всеки случай - времето и силите изгубени при щурма няма как да се върнат.

     

    По линията на фронта от Угредар /под контрола на противника/ до Попасна - без изменения. Позиционни боеве и ожесточен артилерийски обстрел, както и удари на ВВС на Русия.


    В Попасна продължават тежките улични боеве с постепенно придвижване на силите на ЛНР и задействаните наемници /в това число "Вагнер" - на тях в момента лежи основната тежест на боевете/.


    Северен Донец от Попасна до Изюм - нашите войски заемат територията, която постепенно оставя противника /украинските въоръжени сили грамотно и напълно своевременно съкращават фронта си и отвеждат своите войски от "чувала", като ги използват за да укрепят фланговете, които са под заплаха/. Въоръжените сили на ЛНР за окупирали Кременная и са напреднали към Лиман и Ямпол. Но и двата града все още са под украински контрол.
     

    В Рубежное и под Северодонецк - ситуацията е без изменения.

    Но юг от Изюм руските сили продължават опитите си да се придвижат на юг. За съжаление без особен успех.
     

    Западно от Харков в течение последните две денонощия противникът предприе ред контраатаки и успя да изтласка частите на Росгвардията западно и югозападно от  града, да се придвижи на няколко километра и да си върне от три до пет населени пункта.  От това не възниква никаква угроза за комуникациите на настъпващата /по-точно опитващата се да настъпи/ в района на Изюм групировка, но това се използва от украинската пропаганда като демонстрация на военни успехи. Следва да се отбележи, че в отличие от украинските военни, руските войски избягват да се отбраняват в заетите населени пунктове.
     

    Северно от Харков - без изменения. Позиционни стълкновения и престрелки.
     

     

    • Харесва ми! 5
  12. В Германия вече който подкрепя агресивната руска война или показва "Зиг"-ът може да бъде подведен под наказателна отговорност:

    Какъв ли сеир ще настане, ако подобно нещо бъде прието у нас :)

    Преди 5 часа, bulgaroid said:

    ...

    Диана Михаилова е псевдоним на тяхна къртица, няма да и казвам името, прави се на журналистка. Основно се използва да оказва влияние на оръжейната ни промишленост, защото се оказа,че нашите са по качествени и много търсени. Не могат да преживеят това,какъв удар беше да въоръжим с пистолети цялата иракска армия, или всички специални сили на Индия с калашници.

    ...

    Какъв журналист е тази ****вра - тя е предател и абсолютен плагиат!

    • Харесва ми! 1
  13. Преди 5 часа, laplandetza said:

    Подкрепям руската специална операция. Бих подкрепил по възможни за мен начини  ако руснаците кривнат и към България.Твърдо заставам зад иеята за смяна на досегания курс и сглобяване на политика към Сговор НеоЕС и НеоРусия.

    Хммм, подобни изказвания не попадат ли под приложното поле на Наказателния кодекс? 

    Може би не е зле въпреки емоциите да сме по-въздържани в изказванията за да не навредим на форума!

    • ХаХа 1
  14. Сега пък Стрелков направо нещо е взел да буйства :)

    "Кап, кап, кап!" - като вода от прокисната баеркаса, капка по капка изчезва дните. Заедно с безценното време изчезват животи и ресурси. На фронта - боеве с местно значение, с изключение на Донбас, където командването напразно изразходва последните сили на губещата кръв донецка и луганска пехота, атакувайки укрепените райони в Авдеевка и Маринка отново и отново. 

    И вече дори планомерното изтегляне /след няколко дни улични боеве/  на противника от Рубежное към Северодонецк остава единствената "голяма победа" за последните два дни. За "бързо обкръжаване" на донецката групировка на ВСУ престана да говори дори свърх-оптимистичния пропагандатор Подоляка, който умее да "изсмуква победи от палеца си" във всяка ситуация.

    Руските войски са "затънали" НАВСЯКЪДЕ!

    Мобилизация няма. Вчера президента дори и не намекна за такава възможност. А без мобилизация никаква победа над така наречената "Украйна" няма да има, "невъзможно е въобще".

    ВСУ, въпреки постоянните загуби, скоро ще получи десетки хиляди мобилизирани, а в течение на няколко месеца числото им ще достигне двеста-триста хиляди. Оръжие ще им дадат "западните партньори", в каквото количество е небходимо, включително и най-съвременното. Вече доставят.

    Не е далече момента в който отърсилото се от първия шок украинско командване ще хвърли своите войски в контраатаки на най-уязвимите /за нас/ направления.

    И на този фон все повече се усеща гнилата миризма на "ново минско предателство". Все по-отчетливо става ясно, че в Кремъл вече не планират да воюват до победа.

    Само че няма да има "Минск 3". Още няколко седмици "стоене" и вместо "взаимоизгоден компромис" /за който говори гнусния Мединский/, "уважаваните украински партньори" отново ще поискат от Кремъл пълна капитулация. А именно: "връщане на войските, предаване на Донбас, връщане на Крим, а по-нататък - заплащане и разкаяние". НЕЗИБЕЖНО Е! И тогава ще трябва войната да се продължи. При много по-тежки условия и с много по-силен противник. 

    А за сега - "кап, кап, кап!" - преминават дните, преминават възможностите свързани с най-безценният ресурс /освен човешките животи/ - времето.

    https://t.me/strelkovii/2277

    • Харесва ми! 2
    • Upvote 1
  15. Малко онфармация от Стрелков за положението вчера /18.03.2022/

    Сводка за ЛДНР:

    В Мариупол продължават сериозните и кръвопролитни улични боеве. И те няма да завършат днес-утре. Силите, които са задействани /и ще бъдат отчасти загубени/ в щурма биха могли да бъдат използвани за обкръжаване на цялата донецка групировка на противника. Но те затънаха в улични боеве... Все още не виждам разумно обяснение за започването на щурма, но вече той не трябва да се спира - трябва там да се приключи с победа. В противен случай това ще бъде победа за врага. Впрочем, паузи не се планират.

    В района на Въгледар има боеве с местно значение. Въоръжените сили на ДНР се опитват да достигнат тактически успех. Противника активно действа на фланга и атакува комнуикациите, използвайки в това число и "бродещи" танкове, за което способства липсата на плътен фронт.

    В района на Донецк челните атаки на Маринка и Авдеевка очаквано не доведоха до пробив на силно укрепената линия, независимо от големите загуби на атакуващите. Обяснение за подобни атаки нямам, от каквато и гледна точка да ги погледна. Остава единствено професионалната некомпетентност на военачалниците дали тази заповед. /Отново вместо това войските могат да се използват за обкръжаване на противника използвайки откритите му флангове/

    В ЛДНР продължават ожесточените боеве в района на Попасна и Северодонецк-Лисичанск. Командването на въоръжените сили на ДНР е заявило пълен контрол над селището Рубежное. Противника е оттеглил своите силно оредели подразделения към Северодонецк, за който се водят боеве на близките подстъпи. Северодонецк и Лисичансс по всичко личи ще се отбраняват до последна възможност и до пълното им разрушаване "по образец на Волноваха". Изглежда това устройва противника. Защо също така "устройва" и руското командване /т.е. игра по правилата на противника/ - не ми е ясно /или погледнете забележката за ситуацията в Донецк/.

    В района на Изюм и северно от Славянск също продължават ожесточени боеве. Руските войски са се придвижили до северната част на Каменка /северозапдано от Славянск/. В Славянск, Краматорск и Константиновка се фиксира рязко нарастване на числеността на украинските войски. Тези градове се планира също да бъдат превърнати в "крепости" и да бъдат отбранявани до пълното им разрушение.

    По всичко изглежда, че със необходимите сили за дълбок обхват на силите на ВСУ от към север към Бравенково, руското командване не разполага. Поради това се опитват обкръжения "по най-краткия път". Но и на този път противника разполага с достатъчно сили да не позволи бърз пробив, а плътното застрояване благоприятства отбраната.

    Руските ВКС продължават ударите по позициите на противника. Наблюдателите от местните жители отбелязват относително малкото въздействие на позициите на противниковата артилерия, която на места води батареен огън без да сменя позициите в продължение на няколко дни, без да бъде подложена на нападение от въздуха или на контрабатареен огън. Също така силно укрепените позиции на врага на първата линия са малко уязвими към атаки от въздуха поради доброто си инженерно оборудване и насищането с ПЗРК, което изключва масираното използване на щурмови вертолети.

    За останалите фронтове сведенията са частични и позволяват само оформянето на един извод - руското настъпление почти навсякъде се е прекратило. Реално сега се би трябвало да се извършва прегрупиране преди новото дълбоко настъпление със стратегически задачи. Какво става всъщност - не ми е известно.

     

     

    • Харесва ми! 4
  16. Ето това е информация от истинския Стрелков. Може би ще е интересна за някои от следящите темата.

    Сводка за деветнадесетия ден на войната:

    Южния фронт:

    - В района на Николев - Кривой Рог за вчерашния ден няма данни за съществено движение на руските войски. Украинските средства за масова информация обобщават за боеве по границите на Запорожката и Днепропетровската области, южно от Кривой Рог.

    - В района на Орехов - Гуляй - Поле картината е същата. Нови данни за съществено движение не са постъпвали.

    Донецкия фронт:

    - На южния фланг продължават уличните боеве в Мариупол, с постепенно бавно придвижване на щурмуващите части на ДНР. Също така продължава постепенното движение напред на войските на ДНР и руските войски на северозапад в общо направление Курахово /голям укрепен възел в близкия тил на украинските сили действащи под Донецк/.

    - На централния участък после продължила целия вчерашен ден авиационна и артилерийска подготовка, войските на ДНР през нощта са атакували Авдеевка. Напредък не е постигнат, а пехотните подразделения са понесли чувствителни загуби. По наличните данни днес продължават боевете на това направление.

    - На северния участък продължават ожесточените боеве в района на Попасна и Северодонецк. Решителен резултат не е постигнат. В района на Изюм продължават боевете за южната част на града и бродовете през Северен Донец. Западно и югозападно Изюм руските войски са постигнали някои успехи, като предните части са достигнали района северно от Бравенково. За начало на бойните действия в този район обаче още не се съобщава.

    - Общата картина по Донецкия фронт:

    Съхранява се възможността за обкръжаване на упорно отбраняващите се на своите силно укрепени позиции сили на врага от донецката групировка. По тила и базите й продължава нанасянето на авиационни и ракетни удари. И двете страни понасят сериозни загуби. Инициативата все още е в ръцете на войските на Русия и ДНР, но въпреки това решението на главната стратегическа задача - обкръжаване и разгром на противника е още много далеч. Възниква недоразумение относно използването на резервите на войските на ДНР за кървави челни атаки, вместо движение, обхващане на фланговете и излизане в тил на противника на направленията където обстановката предвещава успех при настъпателни действия и където противника няма дълговременни укрепления. Докато войските на ДНР и Русия "се удрят с главата напред" в позициите на украинците - те имат възможност да маневрират със своите сили. Прелом в ситуацията в полза на настъпващите още не е настъпил.

    - На Централния фронт /Харков - Чернигов/ ситуацията е без изменения. Всички големи градове се държат от противника, руските войски не провеждат активни операции.

    - На Киевския фронт на източния и западния бряг продължават настъпателните боеве с цел пълното обкръжение на града. Руските войски са постигнали местни тактически успехи, но като цяло настъплението продължава да буксува, поради ожесточеното съпротивление на значителни сили на противника в почти изцяло застроена местност. Пътищата от Киев на юг, югозапад и югоизток остават под контрола на противника. Въпреки противодействието на украинското ПВО, руската авиация действа активно.

    - Общата картина:

    Настъплението продължава само на Киевското и Донецкото направление. На първото - без особени резултати, на второто - с ежедневно бавно придвижване. Въпреки заявленията на някои "експерти", "разпад" на ВСУ за момента няма, въпреки загубите в жива сила и техника, както и постепенното отстъпление на много участъци. Вражеските войски непоклатимо се отбраняват на своите позиции в съответствие с поставените им задачи. Обкръжение и унищожаване на големи съединения на ВСУ до момента не е имало никъде.

    https://t.me/strelkovii/2259

     

    Тези сведения до голяма степен се потвърждават и от украинските източници. Според тях дори е на лице прехвърляне на части от района на Харков  и Чернигов към Донецка област. 

     




     

    • Харесва ми! 2
  17. Преди 21 часа, Кухулин said:

    Клипове много, обаче потвърдените са малко. Много лесно се фейкват. Един ми се мерна с геолокация. 

    По принцип се старая да следя съобщенията и на двете страни, и ми прави впечатление, че явните фейкове бързо биват разобличени. Освен това има някои особености, които трудно се пресъздават и обикновено веднага лъсват. Лично аз имам известни съмнения само за един от клиповете.

    Преди 17 часа, Capitainofmarine said:

    Ами подумите на приятели в Киев, преди три дни последено летището е приемало самолет. Едва ли ГА би рискувала. Мисля военнотранспортен и НАТО иначе руснаците биха го свалили. От същият ден зам министър на РФ вечерта ззаяви че всички транспорти и прочие на НАТО, които доставят оръжие и боеприпаси на Украйна, ще са цел на ВС на РФ съгласно международното право..

    Това ме накара да повярвам че вероятно до преди три дни небето над Украйна не е било затворено за чужди самолети от Русия. 

    Възможно е, но честно казано бих се учудил ако самолета е бил на НАТО. Въпреки това не ми се вярва да рискуват със свалянето му. Може и да има макар и ограничен, но военен отговор на такова действие, а в момента само това им трябва.

    • Харесва ми! 1
  18. Преди 1 час, Кухулин said:

    Именно, украинската авиация не действа пасивно, а лети активно и пада активно. Поне според брифингите на МО РФ. Голяма полза от нея обаче не се наблюдава. Даже и байрактарите нещо зациклиха, не е като в първите дни. Операцията вече не е  полицейска.

    Следователно няма особен смисъл да се пращат на Украйна още самолети на такова технологично ниво. Ще бъдат свалени, а голяма част от пилотите ще загинат. Дори да има някаква малка полза, тя едва ли ще оправдава загубите.

    Ако ще се действа във въздуха, трябва да е натовска безполетна зона.

    Ако вярваме на Клоунашенков, украинската авиация я унищожиха вече няколко пъти :) До колко ефективно действат малко зависи от гледната точка - трън в петата никого не е убил, но не е приятно. За момента всички анализатори отбелязват, че ВКС нямат повсеместно въздушно превъзходство. От друга страна ако се обсъжда някаква безполетна зона има резон в това да не се доставят самолети, за да не се пречкат после на НАТО. 

    Относно Байрактарите не знам защо мислиш така - само вчера излязоха няколко клипа, явно работят, но са малко.

    Преди 1 час, Capitainofmarine said:

    Нещо повече все още долитат самолети в Киев и разтоварват товари, което не мога да си представя как става?

    Честно казано не съм проверявал в последните дни, поне НАТО-вските летят до Полша и от там вероятно товарите се придвижват с камиони. 

  19. Преди 18 часа, Кухулин said:

    Така е, няма спор. Но все пак трябва да име предвид, че ако самолетите седят просто така и въздействат пасивно, рано или късно ще ги сполети поредният калибър. В крайна сметка да, всичко ще се реши на земята.

    Там е работата, че от това което е достъпно като информация, те въобще не седят в очакване на съдбата си, както иракчаните навремето. Летищата и площадките им нито са генерално блокирани, нито разрушени. 

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...