Отиди на
Форум "Наука"

skiahtro

Потребител
 • Брой отговори

  571
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

skiahtro last won the day on Юни 8 2020

skiahtro има най-харесвано съдържание!

Репутация

329 Студент

Всичко за skiahtro

Последни посетители

900 прегледа на профила
 1. Да можеш. В месото освен протеини, има мазнини, както и въглехидрати. Но нито едно от трите не е "лошо" и за балансираното хранене са необходини и трите. Аз не съм диетолог, а с физиология съм се занимавал, преди повече от 20 години. Нещата не са прости, за да речем това е добро, а другото зло. Няма такова нещо, "холистерол=зло=дебел"! Има различни видове меса, както и освен общата човешка физиология, която важи за всички, има о строго индивидуална такава. Това е предмет на диетологията. Според нея, най-просто казано, има хора, които се хранят мазнини и такива които се хранят с
 2. Да така е, овеса и ръжта са достатъчно евтини, дингела и лимеца са скъпи, но не мога да си обясня, как рафинирано брашно, излиза по-евтино от нерафинирано - пълнозърнесто... Както и да съм го мислил, все не ми излиза сметката..
 3. По точно, предизвикват глад. При бърз прием на такива въглехидрати се отделя голямо количество инсулин, "бум", което води до намаляване на кръвната захар и те кара да искаш още. Няма засищане, засищане се получава само след доволно голямо количество или ако имаш силата и търпението да ядеш бавно.. Ако не получиш втора доза веднага, ставаш агресивен. Вероятно така се обяснява агресивността при веганите. От месо не се дебелее, дебелее се от мазнитите - сланината - лой в месото. За усвояването на месото от организма се изразходва голямо количество енергия. Изхранването с месо е неефект
 4. Точно така е, говоря принципно за хляба, като традиционна храна по нашите земи и който използваме в големи количества, при всяко хранене. Лесно усвоймите въглехидрати, освобождават голямо количество енергия, изведнъж,която ако не се използва се трупат като запаси. Те трудно засищат и се приемат в големи количества... Въглехидратите от хляба с трици, лимец, дингел, овесени ядки и т.н., се резорбират по-трудно и постепенно, като предизвикват чувство за засищане, за дълго време.
 5. Обикновенно дебелите хора, се хранят основно с въглехидрати, по нашите ширини най-разпространения източник на въглехидрати е хляба. При усвояването на хранителните вещества има редица особености, най-лесно усвоими са въглехидратите. Те са тези които обикновено предизвикват затлъстяване, ако не са балансирани.
 6. Забрави, за млякото! Всеки веган трябва и е длъжен да пие само собственото си мляко! Да пиеш чуждо мляко е експлоатация и насилствено отнемане на на животинските ресурси! Кравата нито ти е роб, нито ти е длъжна, за да си правиш криви сметки, за нейното мляко!!
 7. За сравнение, кравата се храни с целулоза, а човек не не храни с целулоза, защото не може да я оползотвори! Кравата е много по-непретенциозна и физиологията и е приспособена изключително към растителна храна! Кравата не яде жито, а яде слама, която е отпадък за вегана. Правилно би било веганите, да се приучат като кравите да оползотворяват пълноценно растителната храна, за да няма отпадъци и разхищение и чак тогава можем, да изчисляваме и сравняваме ресурсите!
 8. Вече съм убеден, че имаш някакъв проблем, с вкуса и обонянитето... Би ли споделил, на каква база твърдиш, че живота на прасето е по-ценен от живота на марулата? По каква ценностна система, оценяваш стойността на живота?
 9. Едва ли израза "гледам си пъпа", произлиза от бунтовници, още повече посрамили се пред цяла Европа!
 10. Не не ми слагай думи в устата! Само твърдя, че нормалните хора имат нормални причини, да се хранят с нормална човешка храна! Определения не съм правил, направих сравнение.. Не знам защо оставаш с такива впечатления, но те уверявам, че винаги съм готов, да споделя кокала си с гладни вегетарианци, вкл. и вегани и ненормалници... Това което исках да кажа е, че не е нормално, единствено според критериите на собствения егоцентризъм, да се делят съществата на висши и нисши и да им се присъжда правото, да живеят или не!
 11. Аз само споделям опита си, свързан с разреза в традициите, да разбереш, че в действителност не съм толкова консервативен и съм винаги отворен за новото и прогресивното...
 12. Това е така, но аз съм избрал друг път, а конкретния път, го чакам наготово.. За сега мога да ти дам само практически съвети, примерно съм установил, че великденското агънце става най-вкусно, ако се направят преди това поне три проби в рамките на месец...
 13. Настоящите действията и решения, могат да бъдат свързани едиствено с настоящата реалност и съобразени с настоящите ни възможности. Когато стане възможно, пробвай пак, да ме питаш, ще ти кажа мнението си...
 14. Със сигурност, нормалните хора не разделят съществата на висши и нисши! Това е правил Хитлер! Нормалните хора, просто се хранят с човешка храна..! А храната се определя от нашите вековни традиции, които в никой случай, не определят кои са висши или нисши!!
 15. Ми те веганите следват единствено уж етичната страна, а не толкова биологичната. Въпроса е, колко е етично, да разделяш живите същества на висши и нисши? От коя гледна точка, изхождат за квалификациите си, какви се явяват и кой им дава правото, да определят живите съще ства, като достойни и недостойни да живеят?

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...