Отиди на
Форум "Наука"

Кандих

Потребител
  • Брой отговори

    76
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Кандих

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Кандих's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

55

Репутация

  1. И аз това предложих. Ако го направят, може мнозина да останат силно изненадани и да отидат в канала версиите за цялостна подмяната на старото население от новодошли траки, на тях пък от славяни, сармати и всякакви други "българи". А по преобладаваща mt DNA европейците се отличават, което навежда на определени изводи за движението на азиатските "народи".
  2. Има два типа питащи – едните питат за да научат, а други “питат” за да те “научат”. Този въпрос от кой тип е? Писал съм съвсем ясно, но ако трябват допълнителни пояснения: 1) да се просветим например от Менандър; 2) за етимологията и езиците (по наш автор занимаващ се с протобългарите): монголски, манджурски, древнотюркски, евенкски..., все от тоя край на Сибир, откъдето има предположения, че е част от хунския и аварски елит. Припокрива се напълно с наименование на определени групи в иранския и тюркски свят от тези и дори по-късни времена. Няма нищо общо с етническо, а единствено със социално положение.
  3. Искаш нещо като резюме на всичко което съм писал? Ето го: Няма такова нещо като народ “българи” дошли от накъде си и с общ родоначалник/произход. “Българи” не е самоназвание, а име на сбор от групи, влизащи първоначално в хунската империя и там получили наименованието си. По-късно някои от тях останали в РИ, включително и на Балканите, са присъединени към други новодошли групи под ново водачество, а етимологията на названието им остава същата, т.е. свързана с положението спрямо управляващите. В тази група са включени, абсолютно според определението на наименованието, и всички заварени и подчинени местни. За да разберем самосъзнанието трябва да се обърнем към социалната психология. Самосъзнание и мислене в масовия случай са свързани и се променят с общественоисторическите отношения. Инструментите за формиране на самосъзнание са стандартни - език, религия/манипулация на мисленето "со кротце, со благо и ..."
  4. Тук темата доколкото разбирам е за така наречените "българи", които основават (уж) държавата през 681г. Нали у тях търсят "сарматски" гени, които би трябвало да ги има и при днешните българи (заедно с други). А въпросът за самосъзнаието е отделен. Колко време трябва за да се промени самосъзнанието на един народ, т.е да се появи нов народ? Моисей водил евреите 40 години в пустинята за да умрат тези които носят робското съзнание, а родените да намат и спомен от тази история. (Абсолютно аналогичен е и обратния вариант – да забравят, са били свободни и народ, са поданици на нова империя.) Същото го пише и в “Деянията на Св.Димитрий: “в предишните глави разказахме за славяните и аварите опустошили почти целия Илирик, а именно провинциите му: двете Панонии, двете Дакии, Дардания, Мизия, Превалитани, Родопа, а още и Тракия и земите при Дългата стена край Константинопол. Те завлякоха цялото население към Панония... с главен град Сирмиум. Там споменатия хаган настани целия пленен народ... Именно от тогава те се смесиха с българи, авари и с останалите племена, родиха им се деца от това смешение... Защото вече бяха изминали около 60 години и повече, откакто варварите бяха извършили нападение над родителите им, и ето появи се там друг, нов народ... хаганът на аварите, като ги смяташе за свой народ, ... постави им за началник Кувер.Той като научи..., че този народ копнее за градовете на бащите си започна да обмисля. После вдигна целия този прокуден ромейски народ заедно с други племена...(и) тръгнаха заедно с покъщината и оръжията си.” Това означава, че трябва да се сменят поне две поколения за да се изтрие едно самосъзнание поставено в друга среда (държава). И аз познавам емигранти на “демокрацията”. Някои от децата им може и да говорят български, но не се чувстват българи, а са граждани на съответните страни. Внуците им вече няма нито да говорят, нито да разбират българския, а “българин” ще е етикет, който не се отнася до тях.
  5. Отдавна не бях влизал във форума, но виждам, че нищо не съм изгубил. Нещата са елементарни. Правите си по един ДНК тест и след това спорите въз основа на факти. Ако не сте наясно за себе, за какво изобщо става дума?
  6. Малко от Тукидид и как той вижда преселенията на Балкните и Елада в частност: “Изглежда наистина, че страната, наричана сега Елада, била заселена с уседнало население не много отдавна, тъй като в миналото в нея ставали постоянни преселвания и всеки народ лесно напускал своята земя, изтласкван от други все по-многобройни заселници... На промени по отношение на населението били изложени винаги най-плодородните земи на Елада... Атика, напротив, поради бедната си почва още от най-стари времена не е изпитвала вътрешни борби и била обитавана все от едно и също население...” “...до преди Троянската война Елада не била извършила нищо с общи сили. Аз мисля, че тя изобщо не е съществувала до преди Хелен, сина на Деваклион, и че областите били назовавани по името на отделните племена, най-вече по името на пеласгите. Едва когато Хелен и синовете му се укрепили във Фтиотида и другите градове започнали да ги викат на помощ, тогава тези племена вследствие на общуването си с тях започнали едно след други да се наричат с името елини, въпреки, че то дълго не могло да се наложи над всички. Най-добро доказателство за това е Омир. Той е живял много по-късно от Троянската война и все пак никъде не е нарекъл всички участници във войната с общо име, а нарича елини само тия, които били дошло с Ахил от Фтиотида. Те били първите елини; останалите той назовал в песните си данайци, аргосци, ахейци. Омир не споменава и името варвари, защото като ми се струва, самите елини не са се били още обособили под едно име, противоположно на името варвари.” Цитираното е показателно и за това как древните са били съвсем наясно с генезиса на народите без да са им нужни генетични изследвания. А това, че "самите елини не са се били още обособили под едно име, противоположно на името варвари" ми говори, че те се обособяват на основа език, тъй като знаем етимологията на "варвари". Варварите говорят неелински езици, в това число и траките.
  7. Не ги ли вземате твърде на сериозно тези генетични изследвания? Много вода е изтекла и много народ се е извървял от онези времена. А има и още нещо, както в един анекдот който четох много отдавна и е приблизително следния: Френският крал Луи... един ден видял в двореца младеж, който имал поразителна прилика с него. Кралят си падал зевзек и решил да се пошегува с младежа: - Майка ти идвала ли е някога в Париж? - Майка ми никога не е била в Париж, но баща ми често е идвал тук. - не му останал длъжен младежът.
  8. Някъде четох какво беше писал за версиите на българската държава. Аз ти дадох моето определение за народ (и не беше на майтап), но явно не ти хареса (имаш си един спор с Булгароид за робофилията). Трябва да се отчита също какво е държавата и тя изобщо не е функция на народа, а обратното. Народът никога не е имал водеща роля, както се твърдеше в отречената след 10-ти ноември идеология, а сега и в новата «демократична» демагогия. Всяка смяна на управляващия елит с промяна на политика, съюзници, идеология, бюрокрация, за мен реално е смяна на държавата с отражение и върху народ и самосъзнание. Така че има доста български държави дотук, управлявали така наречените българи. След Крум е втората (а може би и третата) държава с нов елит в лицето на династията му, а Борис и Симеон се обръщат срещу «българите» имащи претенции да са ръководната сила. Затова се обръща политиката на Крумовата династия и се прави държава, в която опозицията трябва да бъде ликвидирана и забравена (заедно с родовата памет, език, религия). Ако първите управлявали от династията Дуло са свалени с преврат от «българите», както пише Теофан, се питам какви са били те("българите"), кои са Дуло и какъв е Крум (писах в друга тема по въпроса). Етиопите може да не са от много далече, а да са колхите на Сесострис (по Херодот).
  9. Като се зачетох в темите на форума видях, че доста сте обсъждали и спорили за етимологията на името «славяни». Оценявам търпението ти, а и на всики други по-старите форумци, да отговарят на новорегистрираните досадници по предъвквани въпроси. На "досадниците" пък ни е трудно да изчетем всички мнения и се почва една... Пиша в други два форума по интереси и имам представа за какво става дума.
  10. Я сложи очилата и прочети пак какво съм написал. (Влизам ти в положението, ако сега се връщаш от кръчма и не си разбрал точно какво казваме и аз и цитираните.)
  11. За езиковата група не виждам кой може да спори. Тук по-скоро се изказват мнения, че тя е заемала много отдавна район с близки до днешните граници и към нея се пришиват племена влизали по едно или друго време в тези граници. Колкото до прехода на наименованието склавини – славяни, във времето и различните езици, все пак ме гложди едно съмнение относно интерпретирането на писаното от Хелмхолд като фонетика. Интересно има ли някаква връзка например трансформацията на славянското име на Вроцлав (от основателя Вратислав I - 915/921г.) в немското Бреслау (или обратното). Немският за мен, като словенин, си е абсолютно «немски» и не знам дали това не е единичен и удачен пример, но предполагам разбираш накъде бия, а и Орбини определено пише за племето «назовавано днес склавонско». (т.е. преди и по негово време), но пък както упоменава е познавал хрониката на Хелмхолд.
  12. Убеди ме, научих още нещо. Както писах: "дали е класически латински не знам". Докарвам го с превода долу-горе от английския и френския, но за правопис не съм в час. (Но спорът склави - слави - словенете и че според някои са тъждествени, според мен да е неползотворен. Оттам няма да излезе решение за етнически състав и езици на групите.)
  13. Не се нерви, ще вземе да ти се спука някоя жила. Ибн Хаукал – “Книга за картините на Земята”: “Езикът на булгар е като езика на хазарите. Езикът на буртас е друг, както е друг и езикът на русите, различен от този на хазарите и буртас.” Въпросът е кои са русите според арабите, не ми се подкарва наново спор. Имам по-интресно занимание в момента. Ал-Масуди – “Златни ливади и източници на бисери”: “буртас е тюркски народ”
  14. На очите си ли да вярвам или на това което твърдите с Янков? Колко по-далече от заглавието стигнахте? В 99% е изписано Slauae, Slauis, Slauorum, Slauos. Същежременно там където се произнася "V" си е написано "V". Определено в изданието се пише като се прави разлика в произношението и се ползват и двете букви според случая, а дали е класически латински не знам.
  15. Това в горния пост беше по историята на Златарски. А сега малко по “аварски”: Крум идва от аварските земи за да сложи ред при българите. Броим го за “българин”, но дали е такъв? Какво има предвид Николай Мистик когато казва на Симеон, че българите са апоспади – откъснат клон на аварите? За кои българи говори, или визира точно Симеон и династията на Крум? С Крум идват и авари, масово се налага аварското облекло сред българите (ако си спомням правилно), Крум организира държавата със закони, пред Константинопол му е организиран шпалир от девици (абсолютно аналогичен като на Атила!?) Нови господари ли имат българите? Да не би аварската държава вече да граничи директно с ИРИ. Тогава, като се има предвид отдавнашната закачка на византийци и авари, е напълно ясна нетърпимостта и яда на византийците. Буферната държава, която е била създадена с тяхна намеса срещу аварите я няма. Предишните федератите, макар от време на време вироглави, но все пак податливи на влияние и даже оказвали помощ на ИРИ, са сменени от яростен враг. При това този враг иска да му бъдат предавани политическите му врагове и византийски “поставеници”. Естествено е Византия да не иска да ги предава, като вероятно планира да ги използва за преврат срещу новата династия, а Крум да държи на точката от договора за да ликвидира тази опасност.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...