Отиди на
Форум "Наука"

RedShift

Потребител
  • Брой отговори

    52
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от RedShift

  1. On 7.12.2022 г. at 13:16, Gravity said:

    Това конкретна кинга/книги ли е? Би ли дал точното заглавие и автори.

    Това е конкретна книга. Заглавие "Съвременна физика за математици" от Стафан Иванов и Ангел Живков https://www.book.store.bg/p268679/syvremenna-fizika-za-matematici-stefan-ivanov-angel-zhivkov.html

  2. Дали може да ми препоръчате добро четиво за СТО И ОТО? Аз се занимавам с програмиране, но имам желание да науча качествено двете теории с цялата математика, добре обяснено. Гледам да се уча от интернет (малко се обърквам на моменти, понеже гледам различни източници), но предпочитам по учебник да се водя. Няма значение дали са на български или английски език. В момента чета съвременна физика за математици.

  3. Преди 21 часа, scaner said:

    Тук е малко условно да се говори за ускорение. Резултатната скорост е скоростта на интерференчните вълни в резултат взаимодействието на светлината със заредената материя. Всяка  вълна получена при взаимодействието се движи със скоростта c, но средата дава дисперсия на посоката, и резултатът от интерференцията (по принципа на Френел-Хюйгенс) се движи с по-малка скорост.

    В крайна сметка има ли обяснение, защо скоростта на светлината е константа за всички ОС или просто е прието като факт и принцип в СТО? Защо не е скоростта на котката :D. Някой би казал "защото светлината не се движи с тази скорост", но това ще намекне, че не стойността е важна, а обекта и ще трябва да попитаме, защо тогава светлината се движи с тази скорост и някой може да каже "щото няма маса" (примерно) и тн.

  4. Преди 21 минути, scaner said:

    Всъщност ако малко посмяташ с тази формула ще видиш, че светлината всъщност се забавя - ако във вакуум тя се движи със скорост c, то резултатът от споменатата формула ще бъде u < c.

    Да това е ясно. Мисълта ми е, че това взаимодействие между светлината и средата ще отрази негативно на скоростта на светлината, а когато имаме такава промяна (c -> c/n, dv/dt) значи имаме ускорение (негативно).

  5. Преди 18 часа, scaner said:

    Първо, изразът "движи се през вакуум със определена скорост" няма смисъл, ако не се укаже спрямо кой обект е тази скорост, защото вакуумът не е обект.

    Второ, точната скорост с която светлината се движи заедно с тази среда се получава чрез Айнщайновата формула за събиране на сорости, която в този случай ще бъде:

    png.latex?%5Cmathbf%7Bu=%5Cfrac%7Bv_1%2B

    където:

    u - резултатната скорост

    v1,v2 - двете скорости които се събират, в случая v (скоростта на средата спрямо отправната система) и c/n (скоростта на светлината спрямо средата)

    Вече ако между v и c/n има допълнителна зависиост, се замества в тази формула

    Тази velocity-addition formula ни показва каква ще е крайната стойност, но предполагам, че физически за да стигне до нея светлината ще трябва  да бъде ускорена от движещата се среда при навлизането в нея.

  6. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост  V = c (1 - 1/n)  и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n?

    С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (когато тя е в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (когато тя е в движение спрямо наблюдател)?

  7. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост  V = c (1 - 1/n)  и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n?

    С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (средата в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (средата в движение спрямо наблюдател)?

  8. On 6.01.2022 г. at 16:25, Gravity said:


    Как знаеш, че скоростта му е точно каквато искаш? Нали ти трябват поне две различни точки през които минава в два момента, за да можеш да пресметнеш изминат път върху изтекло време.

    Ако използваме движещ се часовник? Този часовник ще твърди, че всичко друго се движи и че той е стационарен. Той може да измери скоростта. Хората да кажем които са в точка Х и У ще си кажат по отделно "ние сме стационарни ти се движиш", скоростта от всяка гледна точка няма ли да е еднаква?

  9. On 6.01.2022 г. at 16:25, Gravity said:


    Как знаеш, че скоростта му е точно каквато искаш?

    Ще трябва да помисля.

    Имам едно въпросче. Ако ние с теб сме на разстояние един от друг и не се движим един спрямо друг, ако аз започна да изпращам към теб на всеки 5сек някъв сигнал предполагам, че и ти на всеки 5сек ще го получаваш?

  10. Преди 3 минути, Gravity said:

    Връщайки се към постановката, какво означава, че обекта има скорoст V? Как го постигаш това?

    Обект който се движи спрямо мен с тази скорост. Предполагам, че мога да създам такъв обект, просто като го ускоря до тази скорост.

  11. От всяка точка в пространството можеш да създадеш ивент в друга за който всеки ще е съгласен. Ако аз искам от точка У да създам ивент в точка Х и този евент е да синхронизирам два часовника в точка Х ,посредством обект и лъч светлина то винаги ще мога да го направя стига да знам разстоянието между двете точки и с каква скорост се движат обекта и светлината. Хипотетично ако обаче светлината не се движи със С то тогава никога няма да мога да създам този ивент в Х защото информацията ми е грешна.

  12. Преди 55 минути, Gravity said:

    Часовника в точка У мери само в тази точка. Ти говориш за времето изминало докато обекта пропътува от У до Х. Твоя часовник неможе да мери това.

    пп frame означава отправна система, точката Y не е frame.

    Синхронизацията на т1 и т2 е ивент за който всички отправни системи ще са съгласни.

  13. Преди 4 минути, DonKihote said:

    Но, още един път НО ти не знаеш скорост нито на светлина нито на обекта. Сам го казваш, приел си скорост н светлина Неизвеста, ами това задължава Абсолщтно и скорост на обекта да е неизвестна. Никакви теории и апарати на теории не работят , щом сис е устмнил в конст, <С>.

    Скоростта на Обекта е ясна, тази на светлината предполагам. 

  14. Преди 12 минути, Gravity said:

    Часовника в точка У мери само в тази точка. Ти говориш за времето изминало докато обекта пропътува от У до Х. Твоя часовник неможе да мери това.

    пп frame означава отправна система, точката Y не е frame.

    Това за което говоря е, че светлината и обекта спрямо мен ще са в точката Х в един и същи момент ако се движат с тези скорости и когато отида до Х и видя часовниците т1 и т2 те няма да се разминават.

  15. Преди 1 минута, Gravity said:

    Какво означава това черното? Разликата между показанията на синхронизирани часовници в двете точки? Такива нямаме. Тогава какво?

    Разстоянието от У до Х е L. Ако обекта се движи със скорост V времето за което ще мине пътя е L/V.

  16. Преди 11 минути, Gravity said:

    Часовниците в У (твоя) и в Х (другите два) как са синхронизирани? Ако не са синхронизирани, тогава ако изпращаш от У нещо с дадена честота, то честотата на пристигане в Х няма да е същата.

    Останалото пак не е ясно. Нека да започнем стъпка по стъпка:
     
    1. От точка У изпращаш обект О със скорост В и светлина със скорот С (стойнонстите на тези скорости не ги знаеш) към точка Х. В какви моменти по твоя часовник в точка У ги зипращаш?

    Знам само за обекта с каква скорост се движи В, за С предполагам. О изпращам в То+1/1/L(1/v-1/c). Светлината изпращам в То + 2/1/L(1/v-1/c). Времето за което обекта ще измине разстоянието от У до Х e L/v. Сумарно То+1/1/L(1/v-1/c) + L/v = Т1. За светлината ще е То + 2/1/L(1/v-1/c) + L/c =Т2

  17. Преди 50 минути, Gravity said:


    Ето, пишеш, че твоя часовник е в точка У, от която изпращаш обекта и светлината. Но после казва, че те пристигат в точка Х в моменти T1 и T2 твое време!!! Как така твое време, твоя часовник не е там, в точка Х, за да отчете моментите на пристигане.

    Ако примерно от София до морето са 500км (права линия) и знам, че колата харчи някво количество бензин на 100км ще знам колко точно ще ти трябват за да стигнеш до там (при постоянна скорост). Без значение дали съм там да го измеря или не няма да стигнеш до морето без бензин в колата(ще си изминал 0км). На базата нa условията (дължина, скорост, количество бензин) мога да калкулирам къде ще се намираш спрямо мен. И ти ще си там без значение дали ще съм там за да го измеря(просто защото условията не ти позволяват да си другаде).

    Моя часовник не е в точка Х. Но имам два други в точка Х (t1 и t2). Ако светлината и обекта стигнат в един момент в точка Х ще ги стартират двата часовник в един момент и няма да има разминаване между тях (така ще разбера дали са пристигнали в един момент). От моята гледна точка в У фраме ако светлината се движи с С а обекта с V и разстоянието от У до Х е Л то светлината и обекта трябва да стигнат в един момент в Х (при тези условия). Ако те пристигнат в един момент t1 и t2 ще са синхронизирани.

  18. Преди 19 минути, Gravity said:

    Това също е трудно за разбиране. Излиза, че в точка Х има три часовника. Твоя и още два. А в точката от която ипращаш обекта и светлината също трябва да има часовник.

    В точка Х има два часовника с начална стойност t1=t2=0. Аз в точка У си седя с моя часовник и изпращам през определено време обекта и светлина (n/f). Започвам експеримента в То = 0 (мое време). В То+1/f изпращам обекта към точка Х. По моя часовник (У фраме) обекта трябва да пристигне в точка Х което е Т1(мое време). В То+2/f изпращам светлината към точка Х. Ако тя се движи със скорост С тя ще пристигне в точка Х което Т2 (по моя часовник в У фраме). Ако всички условия за задоволени и светлината се движи с С тогава обекта и светлината ще пристигнат в точка Х в един и същи момент (в У фраме -> Т1=Т2). С други думи когато часовника в У фраме удари Т1 обекта трябва е пристигнал в точка Х и ако светлината се движи със С то тогава и тя ще е пристигнала в точка Х в Т1 (У фраме) 

  19. Преди 18 часа, Gravity said:

    Използваш една камара изрази като "времето", "в един и същи момент" и подобни, за всеки трябва да укажеш по кой часовник. Иначе неявно изпозлваш абсолютно време.

    По моя часовник (У frame), обекта О пристига в точка X в Т1. По моя часовник (У frame), светлината пристига в точка X в Т2. Така съм пуснал О и светлината, че да пристигнат на теория в един и същи момент в точка Х (по моя часовник (Т1=Т2)). Когато О пристигне в точка Х настройва часовника t1 frame) да е равен на Т1 (като стойност). Когато светлината пристигне в точка Х настройва часовника t2 frame) да е равен на Т2 (като стойност). Ако светлината и обекта са пристигнали в един и същи момент в точка Х тогава t1 и t2 ще са синхронизирани.

  20. Преди 9 минути, DonKihote said:

    Хахахах:D

    Как да не знаем дали скоростите в двете различни посоки са Еднакви! ти чуваш ли се какви глупости говориш!

    Теорията СТО Заповядва Винаги скоростите в двете посоки в една приела се за неподвижна система да са Абсолютно Еднакви, това следва директно от Двата Постулата, ако имаме съмнение в това, означава имаме съмнение в Теорията и тя Не е <вярна>.

    Явно знаеш някакви неща наизуст и нищо не разбираш!

  21. Преди 12 минути, gmladenov said:

    Ако разбирам правилно твоята постановка, тя има проблем със скоростта на обекта v.
    Няма как да гарантираш постоянството на тази скорост.

    Светлината няма ускорение и винаги е постоянна (или поне би трябвало да бъде).
    Всеки обект с маса неизбежно трябва да се ускори, за да достигне до дадена скорост.
    След това пък трябва да му поддържаш скоростта постоянна.

    На практика това няма да работи; няма как да гарантираш постоянна скорост v ... а оттам
    и цялата постановка пропада.

    Можеш да го ускориш предварително до V преди да го изпратиш. Не виждам защо да не можеш да държиш определена скорост. Искаш да ми кажеш, че ако съм в ракета в космоса и имам достатъчно гориво за пътуването не мога да поддържам една скорост.

  22. Преди 3 минути, Gravity said:

    Пак не е ясно. Времето и моментите по кой часовник? Започни с това, имаш точка О, от която изпращаш обектите и светлината, и точка Х, в която пристигат. Имаш два часовника единят в точка О другият в точка Х. Сега уточни как те се сверяват или ако не са сверени дай означения за моментите по съответните часовници.

    Часовниците t1 и t2 се намират в точка Х. От точка У да кажем в определен момент (1/f), изпращам обект с определена скорост V, който изминава определено разстояние L до точка Х. Времето което отнема е T1. Там той настройва часовника t1 = T1. В друг момент 2/f изпращам от точка У лъч светлина. За този лъч предполагаме, че се движи със скорост С и изминава разстояние L до точка Х. Времето което отнема е T2.

    По условие Т1 = Т2 , с други думи, аз който пускам обекта и светлината от точка У ги пускам по такъв начин, че да пристигнат заедно в точка Х. При зададените параметри те ще пристигнат в един и същи момент. Честотата е ясна каква е. Скоростта на обекта е ясна каква е. Това което не е ясно е каква е скоростта на светлината. Предполагам, че е С. Ако не е С тогава няма да пристигнат в един и същи момент в точката Х и t1 и t2 няма да са синхронизирани.

  23. Преди 35 минути, Gravity said:

    Постановката не е ясна. Написал си означенията, но не си казал какво е дадено и какво тачно се прави.

    Изпращам през определено време (n/f) обект и лъч светлина към точка Х. Където честотата f = 1/L(1/v – 1/ c). При такава честота, обекта и светлината трябва да пристигнат в точка Х по едно и също време.

     В 1/f изпращам обекта който се движи със скорост V и изминава разстояние L до Х. В 2/ f изпраща, лъч светлина за който предполагам, че се движи със скорост С и изминава разстояние Л до Х.

    Ако има разлика между t1 и t2 тогава при дадените условия, скоростта на светлината няма как да е С. Това ще значи, че двата обекта са дошли по различно време и часовниците (t1 и t2) не са синхронизирани.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...