Отиди на
Форум "Наука"

Геарги Петров

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Геарги Петров

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Геарги Петров's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Благодаря ви ! Атом, долу-горе моето виждане е същото, но вие го обяснихте доста добре ,макар и "академично"! Наистина , не съм се замислял, че историята може да се представя и научно, и по-достъпно. Особено, след като обикновения човек я възприема по-първично, по-логично и опростено. По-горе, Пандора е обяснила по същия начин формирането на турското самосъзнание за народ в Турция. Но явно то се отнася за всички съвременни народи и народности. Лошото е , че ние - съвременните българи приемаме нещата доста консервативно, като даденост- Явил се един народ , прабългари, които завзели една територия, създали държава - България и формирали веднага един народ - българи! Отклонението от този алгоритъм се смята за ерес. А нещата явно не са толкова прости.
  2. Здравейте търсачи на "Изчезналия кивот"- тоест на писмени документи от историята на т.н. Първо българско царство. Нов съм във форума и се регистрирах, защото тук се надявам да си поизясня с ваша помощ някои въпроси, които живо ме вълнуват. Българин съм, патриотично и даже националистично настроен, но колкото по-вече се задълбочавам в "лоното" на нашата история, толкова по -сложна и объркваща ми се вижда. Ако някой знае, може ли да бъде така добър ,да ми отговори и посочи писмени паметници за нашата история от основаването й, до началото на Второто Българско царство? Преди около месец македонските "научници", чиито "научни" теории не одобрявам, казаха по повод съвместните преговори за признаване на обща история , че- цитирам по памет: "Абе признаваме, че СамОил е ваш цар, ама как да го признаем точно за "български" цар, като такъв народ и такава държава е нямало тогава". Наистина, никъде не се споменава за "Българска държава"или нещо подобно от това време. Ромейските хронисти - Скилица най-вече, а и други , говорят за мизи, скити, но никъде не споменават -"българи". Даже споменатата по-горе "Манасиева хроника" е български /вече/ превод от второто българско царство, и "преводачът" е замествал неудобните за нас "мизи" и "скити" с "българи". Явно тогава вече е започнало да се формира българското самосъзнание в народа , населяващ тези земи и в управляващия елит. Някой може ли да каже кога за пръв път в БЪЛГАРСКИ/запазени до сега / източници се говори за българи? В Първото българско царство , освен това е нямало и монети или поне такива не са намерени. В други форуми се излагат теории, че сме били васална територия на Източно римската империя /не толкова кротки васали/ и за това те са ни смятали за част от тяхната територия, население от тяхната провинция Мизия- мизи. Не ми се вярва много това, но и обратното като доказателства липсва, освен якия бой, който са хвърлили Крум и Симеон на империята.Ще бъда много благодарен, ако ми светнете малко по въпроса. Предварително , благодаря!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...