Отиди на
Форум "Наука"

Grifin

Потребител
  • Брой отговори

    202
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    4

Отговори публикувано от Grifin

  1. Преди 9 часа, makebulgar said:

    Ето една от основните причини войната да започне и да бъде подклаждана отвън - цените на газта. 

    1920px-TTF_natural_gas.webp.png

    Докато тече войната, а вероятно и след това, Европа ще купува скъп газ, от което ще печелят онези, които доставят диверсифицирания газ на Европа - САЩ, Азайберзжан, Турция, Иран и други. 

      А тая графика американците ли я отрязаха до август 2022 г., точно в пика на цената? 

      Защото в момента цената е горе-долу 14 пъти по-ниска, горе-долу на нивата от лятото на 2021 г., тъкмо преди американците от Москва да започнат да притварят кранчето..

      https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

    • Харесва ми! 3
    • Благодаря! 2
  2. Преди 2 часа, makebulgar said:

    Косвено образованието оказва влияние върху това, което се е случило в Ирландия, доколкото трябват образовани политици и обществени служители, които да направят реформите, които са направили там. Там са направили оптимизация на разходите - намалили са държавния апарат, намалили са корупцията, намалили са осигуровките, и са намалили корпоративния данък, като това в съчетание с европейските фондове и чуждестранните инвестиции са довели до ръста им. Чуждестранните инвестиции са основния двигател за ръста, като вероятно за тях има значение квалифицирания персонал, но пък не е основно значение, тъй като реално там няма достатъчно работна ръка и трябва да си вкарват отвън. Отвън идва основно квалифициран персонал с високо образование и функционална грамотност. 

       Косвено, да. А доколко, да кажем, че е дискусионно, според някои малко, според други повече, добре. 
       А дори и да приемем, че: 

    Преди 2 часа, makebulgar said:

    Ирландия не е добре да се дава като пример, тъй като ирландците са англоезични и съответно са предпочитана дестинация за компаниите, от англоезичните страни и за всички компании, които така или иначе използват английския на световния пазар. Ирландците са и с много тесни връзки с най-мощната икономика в света - тази на САЩ, където голяма част от американците са с ирландски произход. Съответно американските компании в които има такива американци с ирландски произход вероятно предпочитат Ирландия като цел за инвестиране.  

        хубаво, нека да не е добре да се дава Ирландия за пример, аз  уточних, че данните може и да се тълкуват като подбрани, по-добре  ли е обаче да се дават Япония и Корея за пример, страни, които не са в ЕС и са с коренно различна култура, история, икономически отношения с другите и т.н.? От които примери, аз поне дори и не разбрах какво следва, единият беше по-негативен и наблягаше на преработването в тези страни, а вторият пък показваше доброто им отношението им към учителите...
      Както и да е, доколкото аз разбрах, смяташ, че нямаме голям проблем и нещата са общо взето в параметрите, аз не мисля точно така, най-малкото, защото съм работил с хора, от тези, които наричаш нормални (някъде в началото беше казал, че 70% от еди-кои си били функционално неграмотни на 15 г., но после пораствали и ставали нормални хора, по памет карам), и работата би била в пъти по-лека и продуктивна, ако така наречените нормални бяха по-малко, допускам че и на други места е така. 

      Всеки с мнението си :)

    • Харесва ми! 2
  3.    Добре, тя темата преди това зави към източна Азия, макар че беше открита с това, че сме на последно място в Европа. Според мен, ако ще правим сравнения, е по-добре да е с европейски държави, източноазиатските общества са коренно различни от нашите, но добре, не пречи разбира се и с тях да се сравним. Като казваш даваме ги за пример, какви точно изводи правиш обаче? От предните ти  мнения, аз поне останах с впечатление, че в Япония и Корея учениците са добре на тестовете, обаче пък там после се работи много и понякога хората прегарят, а при нас всичко си е наред, затъпяваме експоненциално, но пък си работим по 40 часа седмично и все пак в Македония и Румъния е горе-долу същото дередже, така че няма какво толкова да го мислим, трябва първо да забогатеем, пък тогава нещата ще си се наредят от само себе си и ще се вдигне нивото на образованието, очевидно е , че в по-богатите страни и образованието е по-добро..освен това, ако  в девети клас не можеш да сметнеш разход на гориво за сто км, то не е страшно, като станеш на 20 и си купиш кола, ще си го сметнеш с онлайн калкулатор или пък някой ще ти каже да разделиш това на онова и да умножиш по сто и пак ще се оправиш .. Сигурно пропускам някои от изводите, но и тези не са малко. 
        Нека и аз подбера малко данни, пък да видим как можем да ги тълкуваме. Ирландия е на четвърто, първо и трето място (за математика, четене и науки) в Европа, със средна работна седмица от 39 часа, и среден ръст на БВП  от 7,9% за периода 2000-2022 г. , от около 100 млрд $ за 2000 до около 530 млрд за 2022. В интерес на истината, голяма част от този БВП се дължи на данъчната й политика, поради която някои от най-големите технологични компании (Apple, Google, Microsoft, Meta- Facebook ) регистрират там интелектуалната си собственост и операциите си извън САЩ, но покрай това над 10% от населението на Ирландия работи в тях, плащат се данъци, поддържат се офиси, складове, инфраструктура и т.н. Как мислиш, има ли това нещо общо с нивото на образование и  възможно ли е да стане у нас, или пък в държавите, с които се сравняваме - Македония, Румъния и т.н.,? 

    • Харесва ми! 2
  4. Преди 12 часа, makebulgar said:

    Учат, а след това бачкат като сбъркани и икономиката им хвърчи. Ето какво казва бинг по темата:

    "Претоварването от работа в Южна Корея и Япония е сложен въпрос, който включва множество фактори. В Южна Корея, например, се е предлагало да се увеличи максималното работно време до 69 часа на седмица. В момента обаче ограничението е 52 часа. Южнокорейците са работили средно 1915 часа през 2021 г. – това е със 199 часа повече от средното за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и с 566 часа повече от работниците в Германия.

    За Япония, информацията е по-ограничена, но е известно, че страната има дълги работни часове и култура на претоварване от работа, известна като “кароши”, което означава “смърт от прекомерен труд”. Работното време в Япония може да варира, но обикновено японците работят около 60 часа на седмица. В страната е въведена 40-часова работна седмица, но поради културата на трудолюбие, много хора работят допълнителни часове.

    “Кароши” е японски термин, който означава “смърт от преумора”. Това обозначава смъртта по професионални причини – поради инфаркти, инсулти, недохранване, стрес и/или самоубийства1.

    Ето няколко примера за “кароши”:

    Първият случай на кароши е регистриран през 1969 г., когато 29-годишен мъж, работещ в корабоплавателния отдел на най-голямата японска вестникарска компания, умира от инсулт.

    Кенджи Хамада, служител в токийска компания по сигурността, е открит рухнал на бюрото си след 15-часови работни дни, съчетани с мъчително 4-часово пътуване до офиса и обратно - всеки ден. Колегите му приемат, че той е заспал, но когато той не помръдва няколко часа по-късно, те осъзнават, че е мъртъв. Смъртта му се дължи на инфаркт - на 42 години.

    В Япония, ако смъртен случай бъде установен като “кароши”, семейството на жертвата получава компенсация от правителството на стойност около 20 000 долара годишно, а компанията изплаща на близките до 1.6 млн. долара."

     

    А тук я караме яваш-яваш с 40 часова работна седмица...

     

        Аз поне не виждам много общо между това и темата както е зададена.. А ако ще правим такива връзки, защо не видим например Холандия, която от години е винаги на челните места по образование? Там средната работна седмица е около 31 часа, в Дания по спомен също не се преработват много, в УК има немалко компании, които експериментират с четиридневна работна седмица, според редица проучвания успешно. Такива примери има предостатъчно.

        А ако съвсем искаме да неглижираме проблема и да оправдаем липсата на елементарни способности при учениците (а понякога и свои), винаги можем да продължим да берем черешки и да дадем за пример Флойд Мейуедър, Тайсън Фюри или Конър Макгрегър, те надали биха се представили достойно на такъв тест, ама са милионери, та учениците в 9 клас що да могат да сметнат разход на сто км тогава или нещо с проценти, нали ако разберат как става за годините от пети до девети клас, може и да се преуморят и да станем свидетели на ръст от "Кароши"-та...

    • Харесва ми! 2
  5. Преди 1 час, makebulgar said:

    Еми от няколкото въпроса достъпни на сайта им - https://www.oecd.org/pisa/test/, става ясно, че въпросите са такива, че е логично децата в 9 клас да не могат да им отговорят и да ги сметнат. Примерно да сметнат разходите за експлоатация на кола през годината, при положение, че до тогава не са карали кола и не са купували гориво от бензиностанции. Ако същите деца ги питаш същото нещо след 5 години, когато имат вече кола, дали ще са функционално неграмотни да го сметнат. Или да им задаваш въпроси с проценти и съотношения, или такси за отопление.

    Тоест задавай им въпроси, които нямат нищо общо със живота на децата на съответното място и ще получиш ниски резултати. 

     

       Не знам, за мен не е логично да не могат. Път, скорост и време се учи в пети клас ако не се лъжа, горе-долу тогава се добива и познанието, че ако разделиш едно число на друго и получаваш колко от горното (числителя) се пада на единица от знаменателя, тоест как да смяташ разход на единица и съответно оттам на сто (и много други неща). Процентите и съотношенията и те са от пети и шести клас и се използват в почти всички области, та може би не е лошо да се знаят в девети клас, а не се ...често и в университетите също, доколкото имам някакви наблюдения, но хайде, моето не е представителна извадка.

      А дори и да не бяха решавали точно такива задачи, това е идеята на тези тестове, дали могат учениците да прилагат модели, които са учили в училище, в практически задачи, като следва да могат да преценят кога кои, както и да ги нагаждат за конкретната ситуация,  накратко, трябва да са ги разбрали, а не наизустили за конкретния изпит и после...ъъъъ..как беше формулата? А за четенето не е важно да са чели Ботев или Вазов, както беше споменато нагоре, а дали могат да прочетат текст и да разберат смисъла на написаното в него, да го синтезират и обяснят, обсъдят, оспорят и т.н.   

    • Харесва ми! 1
  6. Преди 28 минути, др-бр said:

    Хайде да видим какво ще рече, че България губи  независимостта си? Няма вече да има лев, валутната политика ще се определя от ЕЦБ, която е  орган на европейския СЪЮЗ( на ДЪРЖАВИ). За това и е неадекватен примерът с принудителния васалитет към държавата СССР. 
    Та какво толкова ще стане ? Изведнъж няма да сме българи, ще спъхне пилона на Рожен? Ще спрат да си татуират Ботев на прасеца.....Гърците от бая време са в Еврозоната. Дали са станали по-малко шовинистични и се усещат подчинени? Реално абсолютната независимост, такава каквато е в твоята глава, в реалния свят не съществува. Поне не и в този, в който би искал да живееш. Всички смислени държави са обвързани от разни международни спогодби и институции. Ние сме страна членка на ООН. О, какъв ужас, отказали сме се от част от суверенитета си. И още по-лошо, знаеш ли, че към ООН има съд и ние с членството си в организацията признаваме неговите решения. Това е такъв отказа от национален суверенитет. Но явно върлите патриоти не знаете за него. Едни такива патриоти искаха да излизаме от ЮНЕСКО, защото не им даваше да бетонират Несебър. 
    А за патриотизма, той предполага да направиш възможно най-доброто за семейството си, народа и държавата си във всякакъв план(специално подчертавам и ИКОНОМИЧЕСКИ). Не да говориш за някаква неясно каква независимост, докато в същото време подготвяш децата да заминат да учат точно в тая лоша Европа, от която нищо хубаво няма. И точно тук се връщаме към съществения въпрос - КАКВО ПЕЧЕЛИМ И ЕВЕНТУАЛНО ГУБИМ ОТ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО КАТО ИКОНОМИЧЕСКО ДЕЙСТВИЕ. Но явно не всички са подготвени по темата и разводняват с несъществуващите американски бази и ала-бала за патриотизма. ТЪкмо затова колегата по-горе е прав, като описваше патриотизма като последния "аргумент" при липса на други.

    п.п това, че в ЕС сме "ограбвани" не е аксиома. Ако твърдиш такова нещо, трябва да го докажеш. Иначе е просто пропагандна опорка от най-ниско ниво.

     

         Може би си искал да цитираш някой друг?

    • Харесва ми! 1
  7. Преди 16 часа, Втори след княза said:
    1. лично аз не се сещам какво би ми променило мнението за еврото
    2. .
    3. от значение е какво се смята за "общо благо". В евангелието се споменава, че не само с хляб живее човек. Като смятам, че в ЕС България губи независимост и е ограбвана, аз се чувствам нещастен като българин. За съжаление, докато в алегоричния роман "Повелителят на мухите" идва от морето кораб и връща на участниците предишния живот, не бих предсказал кой ще е този Бог от машината у нас. В романа едни смятат за общо благо по- добрата храна, а други достойнството. Поне аз така го разбирам.

       Емоционалната страна на нещата е напълно разбираема, според мен обаче не бива да се стига до крайности, в които емоциите напълно заглушават сигналите от реалността.
       Да, сигурно би било страхотно България да е " Швейцария на Балканите", швейцарците обаче отдавна са се погрижили за себе си, а ние по редица причини не съвсем...
       Не можем да променим историята, както и не можем (или много трудно и на висока цена) да променим всички подписани договори, концесии и т.н. и според мен най-важния въпрос в момента и при настоящите условия е каква е алтернативата на приемането на еврото , с каква цена идва, има ли плюсове (освен достойнството и честта да бъдеш "независим" и "неограбван") и най-важното- осъществима ли е и как тази алтернатива на практика?    Аз лично при една добре поднесена, издържана и аргументирана такава алтернатива не бих защитавал сляпо еврото, а бих си променил позицията.
       А иначе достойнството е нещо много хубаво, докато не се използва срещу достойния (особено ако е лековерен и наивен), в някои строеве и структури достойните и честните цял живот блъскат за парче хляб и едното криворазбрано достойнство.

    • Харесва ми! 2
  8. Преди 3 часа, Втори след княза said:

    Аз също.

    Използвам темата и за да отбележа, че в парламента червената партия поддържа приемането на еврото, като дори смята, че информирането/пропагандирането е закъсняло.

    "Кампанията за разясняване за Еврозоната би била полезна, но е доста закъсняла. Това заяви кандидат за управител на БНБ от парламентарната група на "БСП за България" Николай Каварджиклиев по "България он еър". "Плюсовете са много, както от политическо, така и от икономическо естество", отбеляза в анализа си той. Кандидатът на БСП посочи още, че комуникацията между БНБ и Министерски съвет е от изключителна важност за икономиката в следващите години."

        Това по никакъв начин не отговаря на въпросите ми относно аргументацията по изводите от оная "творба", но всичко е наред, аз така или иначе нямах големи очаквания :) .

    Преди 2 часа, deaf said:

    След Първата световна война Германия изпада в ужасяваща икономическа криза,(предизвикана отвън,впрочем...). Тогава някои провинции и даже градове са почнали да печатат собствена валута! И да развиват и управляват собствена икономика. Някои от тях са успели,други – не.

       Добре, на много места е имало такива "местни" валути, обаче какво е общото с конкретната ситуация?

       - какво точно означава, че са успели?

       - къде е/са в момента тази/тези валута/и и как се казваше/казваха?

       - това ли е лелеяния суверинитет, да можеш в рамките на няколко години да си купиш яйца от съседното стопанство с местната валута?

       -къде извън рамките на тези провинции въпросната валута дори и тогава е имала някаква стойност?

       -възможно ли е това да се случи в днешния глобализиран свят, и ако да- устойчиво ли е и какви са плюсовете? 

       

    • Харесва ми! 4
    • Тъжен 1
    • Upvote 1
  9. Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Смятам, че целта на автора е да докаже, че еврото не е надеждна валута и не бива да я приемаме, както Дания например. При значително пропадане на еврото в сегашните условия, за каквото очакване той намира предпоставки, можем да "отвържем" лева от него.

       Съгласен съм, и аз така смятам, това е целта на автора. Не ми стана ясно само, как от тези така наречени аргументи или предпоставки се достигна до извода за крах на долар и евро и безспорно примамливата идея за господство и суверинитет на българския лев? 
       Нямам представа дали авторът наистина няма никаква идея за това какво е централна банка, валутен борд, от какво зависи стойността на една валута, как се създават пари (защото не е само печатането, така се създават само част от парите), какво е златен стандарт, какво са фиатните пари и съответно какви плюсове и минуси имат. Не се наемам да кажа дали припечелва надомно с такива публикации или наистина смята, че в това, което е написал има смисъл. За теб обаче някак си съм сигурен, че пишеш искрени мнения, а когато цитираш такива източници си съгласен с това, което твърдят. И понеже на мен наистина не ми стана ясно, ще ми е любопитно да разбера как от тези данни се достига до извода за краха на еврото и долара, как при пропадане на ненадеждното евро ще се "отвържем" от него (или може би трябва да сме вече отвързани тогава) и как докато долар и евро се обезценяват стремглаво българският лев ще оцелее, с какъв тип икономика, с какви продукти и услуги и с каква банкова система?

    • Харесва ми! 5
  10. Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Ами освен Великобритания, Полша, Унгария и Чехия, и Дания не искала евро! Силните икономически не го искат. На слабите им го налагат.

     
    АРГУМЕНТИ ОТНОСНО СМЯНАТА НА ЛЕВА С ЕВРО автор  almus 
    Актуална е темата и започнах да търся аргументи. Намерих графика и направих извадки(фиг.1). Учените хора бяха сметнали, че Еврото е загубило 86.31% от стойността си!!!

    image

     

        Ооо... Значи авторът, многоуважаемият Almus  е започнал да търси аргументи (ами да беше продължил, че нещо..), намерил е графика и е направил извадки. След това е направил извода, че щом една тр. унц. през 1999 г. е била 243,67 евро, а през 2023 г. е 1749,53 евро, то еврото е изгубило 86% от стойността си. Този извод е меко казано ..интересен, но анализ на всеки детайл от творбата е твърде трудоемко начинание, за което аз нямам сили. Да се прави този извод, без изобщо да се споменават поне промените във възнагражденията, покупателната способност и инфлацията е нелепо, подвеждащо и честно казано обидно за аудиторията към която е таргетирана "статията". За сравнение, за малко по-малък период от време (2003-2023) руската рубла (заради тази същата аудитория я давам за пример) е паднала спрямо еврото около 3 пъти, та нека авторът сметне тя колко е изгубила от стойността си спрямо златото, щом това е най-важното мерило.

    https://www.google.com/search?q=rub+to+eur+chart&sxsrf=AB5stBjQVnYAn4kv0uxRu2jwEaw2nzAxWg%3A1689374415466&ei=z86xZOqGHLWVxc8P_pOT0Ac&ved=0ahUKEwiqqrSPoo-AAxW1SvEDHf7JBHoQ4dUDCA8&uact=5&oq=rub+to+eur+chart&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiEHJ1YiB0byBldXIgY2hhcnQyBxAAGBMYgAQyCBAAGAgYHhgTMggQABgFGB4YE0ihDVDWBFjWBHABeAGQAQCYAXSgAXSqAQMwLjG4AQPIAQD4AQHCAgoQABhHGNYEGLAD4gMEGAAgQYgGAZAGCA&sclient=gws-wiz-serp

    Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Изводът не ми хареса и започнах да търся данни за златното покритие. Това, което намерих може да не е много актуално, но е показателно!

    Европейска централна банка(ЕЦБ) притежавала 537 тона злато. Паричният агрегат(парични средства и салда по разплащателни сметки) бил равен на около 4,14 трилиона евро. ... Т. е. Еврото е покрито от „собственото“ злато на ЕЦБ само с 0,5%. !!!???

       Нататък става още по-добре..авторът започва да търси данни за златното покритие, въпреки че от края на златния стандарт ни делят повече от 50 години, и о шок...фиатните пари не са обезпечени със злато :)

    Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Потърсих данни за Долараː                 

    - 1946г. - 35 долара за тройунция злато;      

    - 2023г. - 1820 долара за тройунция злато.        

    ... Разликата е ... 52 пъти!!! ... ???

        А какво толкова означава тази разлика от 52 пъти за 77 години, освен че златото е поскъпвало малко над 5% годишно, всъщност около 5,27 %? Освен златото, такова поведение са имали и бензина, доматите, салама и много други.

    Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Колко са напечатаните долари без покритие??? ... Инфлацията ...??? ... Икономическата криза ...??? ...  Разходите за отпечатване на един долар, се оценяват на около 4 цента.

    Европа е сателит на САЩ ... доларът се изравни с еврото ...  

    Прогнозите за долара не са добри! ... Еврото го следва, дори се ползва като спирачка на срива. ...

        Много са напечатаните долари без покритие, и не само долари, а всички фиатни пари, вкл. и левове, поне докато можехме да си ги печатаме по усмотрение.
       Оттам нататък вече започвам да се бъркам..колко са икономическата криза?..какво като (ако) са разходите 4 цента на долар? След това надолу освен някакви голи изявления и много препинателни знаци аз поне друго не виждам. 

       


     

    • Харесва ми! 3
  11. Преди 1 час, Шпага said:

    Да, в тези случаи правите не се пресичат. Но аз имам предвид геометриите, в които две успоредни прави СЕ пресичат. И съответно, ако двата обекта се движат по пътища, съвпадащи именно с такива /пресичащи се/ прави, тези обекти би трябвало да се сблъскат, когато правите се пресекат.

     

        Хубаво, ама точно кои са случаите, които имаш предвид?

        Защото ти не говориш само за случаите, в които се пресичат, ти сравняваш пътища, които съвпадат с успоредни прави в евклидовата геометрия с успоредни прави в неевклидова геометрия, а то не е едно и също. Кои са случаите, в които пътища, съвпадащи с успоредни прави в евклидовата геометрия, съвпадат със същите пътища в неевклидова геометрия, и едновременно с това са пак успоредни, но се пресичат в тази неевклидова геометрия?

  12. Преди 1 час, Шпага said:

    В евклидовото. Обектите се движат равномерно и праволинейно по две успоредни прави линии.

    В неевклидовото пространство обаче тези две линини - т. е. техните пътища - би трябвало да се пресекат.

      Добре, от първият пример се подразбира, че се движат един срещу друг по една траектория и в такъв случай ще се сблъскат разбира се, но траекторията ако е права линия в евклидовото, съвсем не е задължително да е такава и в неевклидовото ( то зависи и кое от тях), а наричаш движението праволинейно, та затова и попитах.

    Преди 1 час, Шпага said:

    В неевклидовото пространство обаче тези две линини - т. е. техните пътища - би трябвало да се пресекат.


       Това съвсем не е така и зависи от конкретната геометрия, понятието успоредни прави е различно при различните. В тази на Лобачевски например е възможно през дадена точка да се изведат безброй прави, които са успоредни на дадена прави, отдалечени еднакво от нея и не се пресичат, а в евклидовата можем само една, в други пък успоредните се пресичат. При една ситуация, в която имаме две траектории, които не се пресичат, геометрията която се използва може да бъде различна и те да бъдат наречени успоредни или не, прави или не, но те няма да се пресекат в никоя . 
       Ето например, земните паралели успоредни ли са ( и в коя геометрия) и пресичат ли се?

    • Харесва ми! 2
    • Благодаря! 1
  13. Преди 2 часа, Шпага said:

    Значи ако два обекта се движат равномерно и праволинейно един срещу друг:

    1. В евклидово пространство тези обекти ще се разминат.

    2. В неевклидово пространство ще се сблъскат. 😉

     

       Да наистина, защо? 

       А траекторията по която се движат един срещу друг, в кое пространство е права линия?

  14. Преди 16 часа, Шпага said:

    Нютоновата физика НЕ е лъженаука, а "опровергателите" на СТО всъщност се придържат към нея. Така че за сеир и дума не може да става.

       Всъщност "опровергателите" не се придържат към нея, може да си мисля, че го правят, да твърдят че го правят, но много често влизат в противоречие и с нея, и примерите за това по тези теми са в изобилие. Освен това, "опровергателите" често влизат в конфликт и с математиката, понякога на изключително ниво- имаше случай в който не беше ясно как се разкриват скоби, в друг "доказателството" се градеше на пресмятане на средна скорост за отиване и връщане (тоест за еднакво разстояние, но с различни скорости в двете посоки) като средноаритметична, а не среднохармонична, което дори и не е задължително да се знае че така се казва.. то се решава с оръжия преподавани в пети клас ( S =V.t ) . "Опровергателите" миналата година с изненада установиха, че видиш ли имало и други, освен двумерни ЛТ, докато в същото време твърдят, че те единствени ги разбират и решават правилно, а физиците и математиците по цял свят над сто години не могат да се усетят и бъркат все по един начин, а фактът, че GPS системите работят се обяснява може би с Бог Релативист, който тайничко донаглася нещата с цел да поддържа заблудата и вярата в СТО..(и ОТО в случая). "Опровергателите" подготвят реферат с математическо доказателство против СТО и в същото време твърдят, че СТО е математически непротиворечива теория ... това може да продължи много дълго..
      Та да, Нютоновата физика не е лъженаука, но продукцията на "опровергателите" е. 

    • Харесва ми! 2
    • Благодаря! 1
  15. Преди 2 часа, Gravity said:

    Е хайде сега, само ти ги разбираш. Да не се окаже като лецето на тръгълника. :)

       Абе хубаво се кодошите тук, ама я си представете (със Сканер), че ви се представят доказателства ( със реферат, питагорова теорема, както си му е реда  🤣 ), че такъв триъгълник може да съществува ( в евклидовата геометрия) , тогава какво ще правите, а? 🤣

    • ХаХа 3
  16. Преди 1 час, gmladenov said:

    Да те поправя: ако 20-те слона се движат, то тяхната дължина ще бъде скъсена в очите на стационарен космонавт.
    Скъсяват се движещи се обекти в стационарна система ... а не обратното, както ти си написал.

      че той си е стационарен в неговата система, а слоновете се движат 

    едит: Сканер го е писал вече

    • Харесва ми! 1
  17. Преди 50 минути, gmladenov said:

    Ее, хайде сега. Спориш наизуст в момента.

    Да, и аз правя някои допускания.  Но не можеш да спориш, че да допускаш Гаусово
    разпределение на данните е същото като да допускаш разширение на вселената.

    Едното е подкрепено от милиони (милиарди?) измервания във всякакви области,
    а другото се прави въз основа на едно единствено наблюдение.

    И сега ти спориш, че един милиард е същото като едно. Хайде и ти у лево. 🙄

       Поредният порой от "аргументи", изненадата е клоняща към нула де, според концепцията за петте сигми (статистика, ти я намеси). И не, не споря, нито ми се хранят тролове, нито ми се спори с дънинги (запазвам си правото да пиша понякога мнения, става надявам се), предпочитам да се опитам да направя нещо по-смислено, например да опитам да си полея босилека на терасата с кухненския гевгир, жив и здрав :)

    • ХаХа 1
  18. Преди 1 час, gmladenov said:

    Не е допускане, а висока статистическа вероятност.

       Тоест, допускаш че данните се подчиняват на нормалното разпределение (на Гаус), събираш после ОПИТНИ данни от да кажем 100 галактики, което допускаш че е представителна извадка , и изчисляваш накрая дисперсията, така ли? 

    • Харесва ми! 3
  19. Преди 1 час, Шпага said:

      Аз не виждам друг начин, по който може да се развива науката, освен чрез допускания - 

      Засега май няма друг начин.

     

    Преди 55 минути, gmladenov said:

    Ами тук имаме принципно несъгласие. Скенер и Гравити явно разсъждават като теб, но аз не.

        Не са само те, научен метод е това. Един път прочел ли си изобщо за толкова години в научен форум какво е това научен метод?

     

    Преди 56 минути, gmladenov said:

    ТГВ явно е създадена следвайки логиката, че науката не може да се развива без допускания.

        Да, и всяка друга теория освен ТГВ .

         А за цялата продукция, която предлагаш и в тая тема, и в останалите във "Физика" има една единствена и най-подходяща дума- Псевдонаука!

    • ХаХа 1
  20. Преди 3 часа, Gravity said:

    По твоята логика, никой няма да иде в затвора защото няма как да сме сигурни 100%, че е той.

    Никога няма да имаш категорично доказване на вината. Ти дори и за червеното отместване се инатиш въпреки че няма нито една алтернатива. Отговорът ти е, ами ако има нещо което не знаем, но дава съите резултати. Състо и при вината, ами ако има улики за които не знаме?

       Да кажем, че от гледна точка на правото съществува категорично доказване на вина - много на брой независими свидетели, видеозаписи от монтирани от оторизирани органи видеокамери и др. Та нещо такова май се изисква и тук, само че, ако е така, няма да говорим за ТВГ (теория за големия взрив) а ни трябва ВСПГВ ( видеозаписи и свидетелски показания за големия взрив), е ... ще се наложи да почакаме. 
       Докато в научен форум се ширят меко казано произволни интерпретации на наука, научна теория, хипотеза, аргумент, доказателство и т.н. така ще е ...

    • Upvote 1
  21. Преди 4 часа, Втори след княза said:

    Цялата тази дискусия ми се ще да реши въпросите "Имаме ли ние, от Източна Европа предимства, с които се различаваме и трябва да отстояваме, да не се сливаме, присъединяваме към Запада" 

       Въпросът си е за съвсем отделна тема, която ако пуснеш бих чел с интерес. Какви обаче предимства имаш предвид? 


       Ако говорим за индивидуални, дали преобладаващия източноевропеец е по-умен и работлив, дали пие по-малко и по-рядко бие жена си ( или мъжа си разбира се), дали е по-талантлив и морален и т.н. спрямо преобладаващия "западняк", то въпросът е в най-добрия случай много дискусионен. 
       А ако го погледнем на макрониво, мисля е малко по-лесно, сравняваме моментното състояние на източноевропейските държави по икономически и социални показатели със западните. Не знам и какво имаш предвид под Източна Европа и дали не я виждаш доста по на изток, нали наскоро характеризира Путин като обединитител на славянските народи... Ако е така, това прави макросравнението още по-лесно, просто гледаме какво е и как живее 90% от населението, което е под ръководството на обединителя, по-скоро това, което остана де, защото немалка част от образованите и кадърни руснаци в последните няколко месеца с дейвствия показаха къде виждат повече предимства.

     

    • Харесва ми! 1
    • Upvote 3
  22. Преди 1 час, gmladenov said:

    Ти дори не четеш аз какво казвам. Предварително знаеш, че не съм прав. 🤣

        Чета аз, чета, споко..то се вижда кои са чукчите. Ти какво прочете от тая тема, а и от всички други? Бая неща ти се написаха, аз на предната страница ти показах защо твърденията ти са псевдонаука, и други неща ти написаха,  прочете ли нещо? Или давай да бълваме по десет поста в час и квото стане.. аз ти казвам, руската пропаганда е по-последователна от твоята, а и езика и е по-обран. 
       Ама в крайна сметка вълнува ли те, че не мога да проследя полета на мисълта ти? Екзекуторът на Айнщайн трябва да е над тея неща. 
       Публикувай. Имаш си аргументите, имаш и математически доказателства във форума :) , и някакво още по-силно се беше заканил че има и го чакаме от година-две. Само внимавай да не попаднеш на някой от СТО мафията или роднина на Айнщайн и пазител на завета, пълно е с тях по тея институции, ТЕ няма да допуснат ИСТИНАТА да излезе наяве. 
        Хайде, аз излизам да пийна две-три бири, а ти вземи ти да прочетеш нещо от тея теми.

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 1
  23. Преди 1 час, fantom4e said:

    пее фалшиво пред публика от глухонеми и очаква ръкопляскания.... е по-коректната формулировка ;)

       А неглухите в публиката, поради прекомерни в случая толерантност и възпитание, вяло подхвърлят от време на време по някой розов домат първо качество на сцената, вместо да използват касетките с брак от близката консервна фабрика...

    • ХаХа 1
    • Тъжен 1
  24. Преди 4 часа, laplandeca said:

    Не си прав. Доказах няколко пъти , че Айнщайн греши. Още нещо да поискаш?

    Така е, доказа, какво повече... публикувай, лошото обаче е, че то по тея институции всичко е узурпирано или от роднини на Айнщайн, които пазя завета, или от служители на как я наричаше ... СТО църквата, все ще измислят нещо и ще покрият документа и света ще продължи да живее в заблуда :)

      Абе тука все едно сме 2019 г. :) 

    • ХаХа 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...