Отиди на
Форум "Наука"

gmladenov

Потребител
  • Брой отговори

    8724
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    14

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ gmladenov

  1. Според космологичния принцип, вселената била "вселената е хомогенна и изотропна". Така каза колегата Гравити ... пък ти сега спориш, че не било така. Пишман-научници, какво да кажа. Лека нощ.
  2. Ако едната система е тук, а другата е там, ще има ли разлика в законите на физиката? По определение законите не зависят от отправната система. Дали системата е тук или там няма значение. Не е ли така?
  3. Мери се времето, за което светлината изминава дадено разстояние. Парадокаслно, във физиката няма опит, в който се мери еднопосочната скорост на светлината. Винаги се мери двупосочната скорост: светлинен импулс се излъчва, той пътува до огледало, след което се връща в мястото на излъчване ... и там се мери колко време и изтекло. Кое в това измерване ти се вижда свързано с червеното отместване?
  4. Факт е, че скоростта на светлината тук на земята е константна във всички посолки. Тоест, в каквато и посока да направиш измерване тук на земята, все ще измериш скоростта на светлината като с. Това е физически факт. Но не е вярно, че всички наблюдатели измерват тази скорост - както постулира СТО. Постулатът на Айнщайн се базира единствено на измервания, направени на повърхнтостта на земята. А така наречената диполна анизотропия на реликтовото излъчване показва, че скоростта на светлината в орбита на земята не е с. Значи постулатът на Айнщайн се базира на непълни измервания.
  5. Айнщайн е постулирал, че законите на физиката са еднакви във всички отправни системи. По подразбиране това обхваща цялата вселена. Сега за това ли намери да се заядеш.
  6. Няма протоворечие. Всички цитирани източници (правилно) твърдят, че червеното отместване е измерване - и то наистина е. И всичките те неправилно приемат и разширението на вселената за факт. Ако дойдат на форума, аз и на тях ще им кажа, че грешат.
  7. Има неща, за коите сме длъжни да се съгласим ... като например, че законите на физиката са еднакви в цялата вселена. Ако ти сериозно ще спориш срещу това, ти наистина си пишман-научник. В такива спорове на мен не ми се учавства.
  8. Ето още един цитат в подкрепа на моята теза. Нека се забележи, че аз давам цитат след цитат, на което пишман-научниците отговарят само с лични мнения, без нито един цитат. Типично за пишман-научници. Та, още път за измереното - а не спекулирано - червено отместване: https://astronomy.stackexchange.com/questions/48606/how-did-hubble-know-the-red-shift-difference-between-moving-away-and-old Измерванията на "червеното отместване", които Хъбъл използва, за да определи своя закон, се основават на разглеждане на спектъра на далечни галактики. Тоест, на разделяне на светлината, идваща от обекта, на съставните му цветове (напр. чрез преминаването й през призма). Ако погледнете такъв спектър ще забележите, че определени линии (цветове) липсват. Това са така наречените абсорбционни линии и съответстват на физическите свойства на конкретни атоми в обекта. Местоположението на тези линии се определя от физиката и е универсално; те са еднакви за всички обекти. Ако погледнем, обаче, спектъра на отдалечен обект, ще открием, че всички тези линии са леко изместени към червеното. Чрез сравняване с линиите на поглъщане на газовете на Земята можем да установим колко далеч са изместени линиите - или така нареченото "червено отместване". Спектър на Слънцето: Спектър на далечна галактика; същите абсорбционни линии са отместени към червеното (наляво):
  9. Вече дадох цитат: Измерете изместването на която и да е от тези линии по отношение на нейната очаквана дължинана вълната, измерена в лаборатория на Земята. Съгласно космологичния принцип, каквото мерим тук на земята е същото, каквото бихме измерили в далечна галактика. Следователно няма нужда да ходим до далечни галактики и да мерим там, а сравняваме спектъра на далечните галактики със спектъра на близки галактики до нас (или дори със спектъра на слънцето). Ако ти сериозно спориш за валидността на космологичния принцип, напълно си заслужаваш определението пишман-научник.
  10. Дотук добре. 100% съгласен. Тук вече почват спекулациите. Значи имаме измерено червено отместване, което е физически факт. Срещу това не може да се спори. Какво причинява това отместване, обаче, е въпорсът, на който науката няма фактологичен отговор - а има само спекулации. Една от тези спекулации е, че вселената се разширява. Много разумна спекулация - но все пак спекулация, а не факт. Затова се караме тук с пишман-научниците. Ако те признаят, че разширението на вселената не е факт, а спеклулация, ние няма за какво да се караме. Но не би. Те държат да ме убедят, че всичко в науката е спекулация и аз говоря глупости.
  11. Още спекулации за червеното отместване: Галактиките излъчват светлина в целия електромагнитен спектър. Звездообразуващите галактики имат области на интензивна активност, но излъчваната от тях ултравиолетовата светлина може да бъде блокирана от облаци, заобикалящи областта на звездообразуване. Това причинява значителен и разпознаваем спад на светлината в горната част спектъра (означена на фигурата като "Излъчена (в покой)"). Ако светлината на галактиката се измерва на нейното местоположение (като галактики близо до нас), спадът се получава в ултравиолетовата част на спектъра - както се очаква и както е показано. Спадът е тъмната област отляво на областта, обозначена с "UV". Но когато астрономите наблюдават далечни галактики, целият спектър е изместен към червеното, така че всички характеристики на спектъра се получават на по-червена дължина на вълната отколкото би се очаквало. Ултравиолетовият спад е толкова драматична характеристика на спектъра, че може лесно да бъде идентифициран и използван за получаване на червеното отместване на галактика и следователно на нейното разстояние до нас.
  12. Специално за нашите бързо-развиващи се научници тук, ето поредния цитат за това как се мери червено отместване. Нашите научници, с тяхната безкрайна мъдрост, наричат тези измервания "спекулации" - и така напълно заслужават да ги повишим от "научници" до "пишман-научници". Измерване на червено отместване Измерването на червено или синьо отместване изисква четири стъпки: Получете спектъра на нещо (да речем галактика), което показва спектрални линии. От модела на линиите, идентифицирайте коя линия съответства на кой атом, йон или молекула. Измерете изместването на която и да е от тези линии по отношение на нейната очаквана дължина на вълната, измерена в лаборатория на Земята. Приложете формула, която свързва наблюдаваното изместване със скоростта по линията на видимост. https://skyserver.sdss.org/dr1/en/proj/advanced/hubble/redshifts.asp В тези стъпки очевидно се говори за измервания, но на езика на пишман-научниците това са спекулации. Добре. Щом мъдрите пишман-научници така смятат, значи е така.
  13. Разбираме се, че не се разбираме. Аз дадох няколко цитата, че червеното отместване е измерване. Вие не сте дали нито един цитат, че то е спекулация. Но вие сте правите - пък и се жалвате, че ви наричат научници.
  14. Да те поправя: Разширение на вселената - спекулация, защото не се базира на измервания Червено отместване - факт, защото се базира на измервания Ако се замислиш, е доста елементарно. Не знам защо вие научниците спорите.
  15. Хайде стига вече. За да можем въобще да говорим за наука, ние трябва да имаме съгласие за базови положения. Например, не спорим дали черното е черно, а бялото - бяло. Без такова базово съгласие, нашите измервание и заключения са безсмислени, защото ние за нищо няма да се съгласим. Космологичният принцип е аксиома, която ние приемама за вярна - без да оспорваме. Така че този принцип не е спекулация, а просто базово съгласие, че няма да спорим за определени факти. Ти явно не го разбираш този принцип, след като и за него спориш.
  16. Да ти цитирам популярен изтичник, зашото е по-достъпен. От английската Уикипедия: Комбинирайки своите измервания на галактическите разстояния с измерванията на Весто Слайфър и Милтън Хюмасън на червените премествания, свързани с галактиките, Хъбъл открива груба пропорционалност между червеното отместване на обект и неговото разстояние. Значи Хъбъл е установил своя закон като комбинирал едни измервания с други измервания. Ако можеш да четеш, ще посочиш ли тук къде пише за некви измислени спекулации.
  17. Статистически. Да кажем, че имаме спектрите и разстоянията на хиляда галактики. От тези данни можем да начертаем граф на червените отместванията и разстоянията. Връзката между спектър и разстояние веднага ще се види ... дори да не знаем какви са оригиналните спектри на галактиките. Отместането е отклонението от нормата. Ние това гледаме.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...