Отиди на
Форум "Наука"

amigdal

Потребител
  • Брой отговори

    388
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от amigdal

  1. Преди 18 часа, roca said:

    Ако къщата е на 20-25 години (по спомен от 2003-та всички СПТУ станаха Професионални гимназии), вероятно е загубена преди строежа на къщата....виж, ако къщата е 60 годишна, ...м, не, няма да е преди строежа, спокойно.

    Стила е достатъчно груб, и изглежда като нещо правено в часовете по труд и техника във това СПТУ, но така или иначе едва ли е от преди 80-те години (но 1980-те години, не 80 г. сл. Хр.)

    Горния слой е в цвят който наподобява злато, а под това е нещо кадо мед. А тези "СПТУ" по това време, из цяла България ли са се намирали или ?

  2. Преди 30 минути, Димитър Йорданов said:

    И аз се сетих за това. На нашия техникум (СПТУ) в града казвахме "Серийно производство на тъпи ученици". 

    Според мен е възможно това да е било някъде по шкафчетата или нещо друго в сградата за да се знае на кого принадлежат нещата. 

    намерена е в дрора на майката на жената, вероятно е изгубена там още преди да се направи къща.

  3. Преди 36 минути, vvarbanov said:

    Това не е монета!

    Значение на абревиатурата СПТУ: Средно професионално-техническо училище

    Трябва снимка и от другата страна на предмета.  Може да е жетон или знак който се прикрепва към някоя част на облеклото.     

    няма нищо там, може да е изтъркано.

  4. Преди 1 час, scaner said:

    а масата и прстранството не са материя

    Първо Ч.Н.Г и след това въпроса :) 

    -Масата не е ли неразделимо свързана с материята ? Колкото повече вещество се съдържа в едно тяло, толкова неговата маса е по-голяма.

    Веществото не е ли материално проявление ?    

    Преди 2 часа, Шпага said:

    материята - в нейните необозрими проявления - да е свойство на пространството и времето.

    -Материята възниква ли паралелно с времето и пространството, има ли време и пространство без материя? Пространство, време и материя "едно и също" нещо ли е с различни проявления ? 

    -Пространство, време и материя, ли са 3-те основни изисквания, за съществоване на реалност ? 

    -Гравитацията изкючим фактор ли е за създаването на "функционална реалност" или е вплетена по дълбоко от колкото си мислим ? Какво найстина е гравитация ?

     

  5. Преди 4 часа, Warlord said:

    Напълно възможен е и такъв вариант. Може някакви форми на живот или нещо подобно да съществуват и тук и сега, но просто да се разминаваме в измеренията с тях. Например да ни липсват сетива за да ги засечем, както и на тях за да ни усетят нас. Знаем вече, че съществува тъмна материя, както и че е 80% от материята в познатата ни вселена и че има отношение единствено към гравитацията от всички сили и енергии, които познаваме. Общо взето това е всичко, което знаем за нея. Така че ако някакъв живот е основан по някакъв начин на тъмната материя, ние не разполагаме със сетива, с които да го усетим, нито все още и с уреди, които могат да го засекат. Може и никога да не разполагаме. А може и да съществуват кой знае още колко неща от типа на тъмната материя, за които навярно и никога няма да разберем.

    Много вярна посока на мислене имаш.

  6. On 30.05.2022 г. at 13:31, Warlord said:

    Накратко - благодарение на сканиращите електронни микроскопи учените са получили изображения на вкаменени органични съединения във вътрешността на метеорит. Възрастта на метеорита се изчислява на минимум 4.5 милиарда години, т. е. въпросните вкаменени микроорганизми са възникнали още преди образуването на Слънчевата система. Анализите също така сочат, че този метеорит някога е бил част от планетарно тяло, което със сигурност е имало магнитно поле, със сигурност е имало хидросфера и вероятно е имало и някаква атмосфера.
    До скоро бях по-скоро привърженик на теорията, че животът е възникнал самостоятелно тук на Земята и задвижван единствено от местните сили и процеси. Но тази удивителна находка силно ми измени мнението.

     

    https://nauka.bg/unikalni-mikrofosili-meteorit-davat-silni-dokazatelstva-nalichieto-izvanzemen-2/?fbclid=IwAR2-M8bAOsxY8ezDAy2qiFnWm_xiJFZ2SRSxPmBOXOvxrqte-T4YNhBh1q8

    image5-2.png

    Много интересно, дори в възможно този метеорит, да е бил като земята за други форми,  да е имало и много разнообразие от живот, но да го е сполетяла беда, и това да е единствения спомен от някогашния дом.

  7. Преди 32 минути, Warlord said:

    Аз от по-скоро скептичен към извънземните форми на живот, станах по-скоро оптимистичен, след като проучих анализите от това изследване. Но дори и такъв да има и дори да е на технологично ниво на развитие близко до нашето, остава другия фактор, заради който да се чувстваме тъпо :) а именно - разстоянията. Които вече са си стряскащо огромни и непреодолими. Планетите и луните в нашата система вече сме ги разгледали достатъчно подробно поне за да се убедим, че цивилизации там няма. Възможността за живот на някакво примитивно ниво винаги ще остане, но оттук нататък за да стигнем дори до най-близката съседна звездна система вече е необходимо преодоляването на разстояния от светлинни години. Тоест дори и да достигнем скоростта на светлината, да намерим отнякъде енергия и да измислим импулс, който да може да изстреля космически апарат с такава скорост, пак ще са необходими години, стотици, че и хиляди, докато стигне до мястото на назначението.

    Така че според мен дори и да не сме сами във вселената, обстоятелствата на разстоянията ще ни заставят да си стоим сами тук дори и след милион години.

    Всичко е възможо, на нас ни остава засега да си правим теории който се връзват някак, но реално колко отговарят на реалността е друг въпрос на който няма как а имаме отговор за сега. 

    Живот, може да е имало преди нас много, преди да е имало земя и слънце.

    Живот може и сега да има, под друга форма, може и като микроб както каза, може и да е с други характеристики толкова непознати за нас, че дори това да не го засечем като живо.

    Живот, ако няма сега, може да има след нас, много след като ни няма.

  8. Преди 11 часа, vvarbanov said:

    Ти от къде знаеш, че в този форум повечето са го чували този цитат 1000 пъти ? От къде имаш тая информация ? Дай линк към изследванията ! 🤣

    Щом аз и ти сме ги чували, а не сме най-умните тука, значи и други го знаят ;) 

     

    Преди 11 часа, vvarbanov said:

    Къде са тия статистики? Има ли изследване колко от 100 човека, ще дадат пари на просяк и ще помогнат на блъснато куче ? Пак приказки нафиле. 😂

    Добре, питам те теб, искам да видя какъв е твоя отговор, какво мислиш ти. Колко според теб, от 1000 преминаващи днес, ще пуснат някаква стотинка на някакав бездомник? Тук ти говора за онова нещо, което те приковава вътре в теб, натъжавате, и не можеш да го подминеш, дори и да имаш и ти малко в теб... нещо не ти дава да продалжиш по пътя си, а те спира, нещо те кара да му обърнеш внимание, дори и малко, да му подадеш ръка, да му помогнеш с 50 стотинки, 10 стотинки, дори и 5... дори и с една вафла ;) и чак тогава когато го отминеш, усещаш едно спокойствие и за самия себеси, че поне с малко си помогнал... Колко хора, ще нахранят някое бездомно хърбаво куче? Не е тяхно задалжение да! Но тях ги боли дори за кучето ;) Тва на теб едвали ти е понятно, съдейки по агресивния избор да се включиш в тема която е не да се караме, а да се насичим в опредена посока, посока която е в саглавието :) Да, съгласен съм с теб, хората се полират от средата в която са, но основата за полиране е генетична :) По-горе не става въпрос, всеки ден да даваме на бездомните, или да храним кучетата(за кучетата е по-гаден дори света) става дума поне, понякога да го правим, не защото искаме да се успокоиме, че правим добри неща пред господ, или самите нас, ами да ни е жал от вътре и ако можем поне малко, дори и рядко да даваме. Другата част е, да си психопат, който му е кеф да измъчва, също ги има и не малко, другата част е тази, която си казва, не е моя работа това... 

    Преди 11 часа, vvarbanov said:

    Подаването на ръка не те прави роб. Това са чисти глупости.  Другото също е някакъв безсмислен миш-маш. :)

     

    Не буквално. Обикновенно хората който винаги подават ръка и се отзовават на проблемите на другите, винаги са на среща, тихи са, не искат да имат повече от ближния, изслушват другия, са тези хора който обикновенно са използвани в крайна сметка, с времето се превръщат като отдушници за лошите емоции на други хора. Дргутия тип са като бойко тиквата, искат повече от ближния, биха убили, унищожили други хора заради собствени удоволствия :) 

    Преди 11 часа, vvarbanov said:

     Ти да не намекваш за "Световната конспирация" при която някаква група хора или извънземни с престъпни цели управляват света ? Защото това направо обезсмисля диалога. То не че и сега има файда, но нейсе.

    Конспирация звучи някак си, като тоя е превартял играта, въобразява си, много му е интернета... Не мисля, че извънземните ни оправлявят, но и ти не изключвай вероятността и тях да ги има, не спред нас с вратовръзки и гущерови глави, ами някакав друг вид намеса :) Не, не вярвам и аз! Но, изключването на всяка вероятност, не я прави невъзможна :) 

     

    Гаранция има хора с много власт, купища пари и връзки по света :) Това са монополи, както и други орнанизации, зад който има хора с нагласа за власт и собствена облага. Места като Русия, Северна Корея, Китай, и доста други места, цялата държава зависи от 1 човек, той командва всичко, и имай предвид, че зад всяка държава има по един такъв човек, на показа или на сянка :) а над тях също може да има, и се свежда всичко до група хора. Весели празници :) 

    • Харесва ми! 1
  9. Преди 46 минути, Станислав Янков said:

    Скоростта при безкрайно ускорение е скоростта на светлината - според ВСИЧКИ теории скоростта на светлината не може да се надхвърли, значи - достига се скоростта на светлината и след това си продължава със скоростта на светлината, каквото и да е ускорението (ако ще и две безкрайности да беше).

    Скоростта на светлината може да е (или светлината по конкретно) локален феномен, или иначе казано, свойство и качество на нашата вселена.

    Нека да си представим, че ние живеем в един "мехур" вероятно кръгъл (заради разпределението на енергията) и го наричаме вселена, до тук добре.

    Сега нека си представим като аналогия, че този мехур е нещо като тези от газираните течности, да кажем в чаша имаме pepsi която е до горе. От дъното на чашата се "раждат" нови светове(мехури), и се движат из чашата... 

    Ако в мехура имаме аналогичнен фенонем (какъвто е светлината за нас, като най-бърза частица) то тогава нещата случващи се извън мехура би трябвало да са с характеристики надвишаващи тези в мехура. Чисто информативно трябва да има друга форма на предаване на информация на огромна дистанция, светлината като локално най-бъро явление, би била доста тромава в по-голям план на това какво има по-нататак в структурата на самото "нещо" в което е всичко (не възможно е за нас, да си въобразим какво представлява "това нещо" назад и нагоре в по-големите слоеве на "това което го има"

    Ще може ли този нов за нас "феномен", способен да се движи с скорост за нас мигновенна (вероятно за нас скоростта ще е толкова бърза,че би била изглеждава могловенна!, но вероятно, в по-мащагните структори на "нещото; в което сме, тя би била по-измерима) да преминава през нашия "мехур" да най-вероятно.

    Ще можем ли да засечем такова нещо? само времето ще покаже, има много повече неоткрито от колкото открито, чакат ни много повече страхове...:) 

    Колкото по- малко знаем, толкова по-спокойни сме. Преди в миналото ни е било страх от вещици и зли сили в гората, сега ни е страх от комети, волкани, представете си след 1000 години когато знаем много повече, колко много и по-сериозни опасности и грижи ще имаме тогава? неща който сега могат да ни сложат края за много малко време, неща който не можем да предотвратим, но те са там :)  

  10. Just now, Станислав Янков said:

    Фотоните сами по себе си не се изразходват - те се водят неделими и ако не бъдат погълнати от някоя елементарна частица, антена или някаква друга материя, няма причина да не си се движат със скоростта на светлината вечно. Засега не е известно "умиране" на фотони заради самото им движение.

    Много интересно! Благодаря.

  11. Just now, Станислав Янков said:

    За движението си светлината (както и абсолютно всичко друго, което си се движи по инерция и не се сблъсква по пътя си с нищо) не изразходва никаква енергия и ако не среща нищо по пътя си - може да си се движи така до безкрайност. Според мен!

    Има логика в това. Но пък от друга страна, ако фотона е енергия, то би трябвало енергията да се изразходи от самоподържането си ?

  12. Не съм чел по темата, но ми стана интересен следният въпрос:

    Ако светлината се движи в вакум, без частици, който да абсорбират или в който да се удрят фотоните светлина, то светлината до безкрайност ли ще се движи ?

  13. Преди 5 часа, Warlord said:

    Ами по-скоро ми се струва, че съм схванал идеята. Имаш предостатъчно себеподобни - 8 милиарда, няма как да останеш сам, даже проблема е, че при такова пренаселване дори липсват възможности за уединение.

    А за тези, които не са ти себеподобни - колкото по-несебеподобни са ти, толкова по-самотен ще се чувстваш с тях :) Потенциалните извънземни едва ли ще са ни особено себеподобни и едва ли ще искат да станем приятели. А може дори и да го искат, да е невъзможно - може да имаме съвсем различни сетива, да живеем в различни измерения, да имаме или нямаме резистентност към различни видове вируси, да се налага да се бием за ресурси и т.н. С други думи - докато тях ги няма сме на сигурно, ако ги проима - тогава може да стане страшно. Защото както вече казах - ако пристигнат дотук и се срещнем, това значи, че те ще са много по-напред с материала от нас в преодоляването на космическите пространства, съответно и в цивилизационното си и технологично развитие. Съответно ще бъдем изцяло на тяхната милост - а това си е страшно.

    Незнам, аз лично бих се чувствал някак си по-самотно ако знам, че  целия космос, е едно празно пространство, без никаква форма на живот, стряскащо е заради размерите с който е, самата мисал какво сме ние също е плашеща ... но също така би било и страшно да знаем или да си представим за извънземни форми на живот, мислещи и способни раси... Защото има вариянт за война, който според мен, е малко вероятен, те не биха се интересували от нас.

  14. Преди 19 минути, vvarbanov said:

     Мммм......

    Изроди ли сме ?!

    Тогава от къде идват съчувствието, взаимопомощтта, радоста от успехите на нашите сънародници, желанието да доставиш радост , да се харесаш, да обичаш, желанието за мир,  ...? 

    Аз не живея в твоя свят на изроди. Може би за това не очаквам неприятности от извъземните. Същества с такава напреднала наука (които могат да дойдат тук) ще могат да задоволят нуждите си от енергия и ресурси и без нашите.   Знанията носят разбиране на другите, те извисяват. Науката е нещо добро , за това предполагам, че по напредналите цивилизации ще са добри като хората.

    Не напразно казвам, "като хората", защото ние сме добри. Това е заложено във всеки човек. всеки иска да е от добрите. Тия войни които се водят, се осъждат от по голямата част от човечеството.  Няма съмнение, че един ден тия кофликти ще престанат. ...................................................

     

    Да, по голямата част от населението е тази която е по-малко чувствителна. Колко от 100 човека, ще дадат пари на просяк ? ще помогнат на блъснато куче ? Или това е нещо различно ? не, не е ... Статистиките са безспорни, и не е нужно да живееш в свят на изроди, тва е генетично заложено, не е толкова просто, за това си има гени, който дават своя принос в характера на дадената личност, това може да е индивид от човешки или животински вид, например гените rs4680 , COMT ,  SLC6A4 , V158M ( 20 процента го имат и са по-приятно настроени и чувствителни към света ) могат да предопределят характера на човек, колко е чувствителен, и колко е психопатски настроен към всета в който е и това е в над 100 животински вида.

    Тези грубите, наглите, хората който гледат първо за себе си, по ред причини, успяват да се размножават много по-добре от хората с чувствителен и благ характер който не са склонни да се бият, а да отстъпят :) И какво следва ? Кой е на чело в животинския свят ? най-силния , най-агресивния , този който ще те унищожи , а не този който ти подава ръка и ти става роб :) 

    Заложени е следното, и на теб може да дам , но аз да имам повече... 

    Правителствата и хората зад колисите който оправляват света , според теб от кой са ? 

  15. Преди 1 час, vvarbanov said:

    Заглавието е твърдение, на което ти си сложил въпросителен знак !

    Значи, това не е точен цитат от Саймък. Прибавяйки му въпросителна ти го променяш. Това вече е плагиат, който представяш за твое творчество.

    И съответно заблуждаваш някои от читателите. Следи ми мисълта! Аз отговарям на kipen(той казва, "Виж какво хайку си съчинил!")  който смята , че именно ти си съчинил цитата. "

    Сега разбираш ли как заблуждаваш колегите? Да ти обяснявам тия неща е много досадно, но го правя с надеждата, че повече няма да се опитваш съзнателно да  мамиш.

    Не е достатъчно с божествено пренебрежение да пляснеш един цитат на Саймък представяйки го за свое творчество. Замерянето със цитати, не е дискусия. Трябваше след цитата да искажеш и твоето мнение за него. И те така нататък.....

    Работата е там, че в този форум повечето са го чували този цитат 1000 пъти, и смисала на темата не е ,присвояване на никакво творчество, незнам какво си се вкоренил в това, а смисала е, да видя кой какво ще каже по въпроса, интересно ми е коя вероятност е по страшна за някой... Темата няма нищо общо с тварденията ти, че по някакав начин аз печеля от това :) 

  16. Преди 4 часа, Ниkи said:

    ОК. Значи ще намерим начин да съхраним само душата. Бог го прави, значи не е невъзможно

    Гледал ли си филма Аватар? Може ние всички да сме Аватари тук на земята, нещо като матрицата, душата е някаде там, а може би и истинските ни тела :)

    • Харесва ми! 1
  17. On 16.12.2022 г. at 21:15, vvarbanov said:

    Съгласен съм, че господ ни е дал подобна на неговата възможност да  грешим.

    Ерго, при създаването на човека не се упоменават разлики в подобията или каквито и да било нарушения в технологията при създаването на копия на господ. 

     Това от една страна, а от друга никъде в документацията за създаване на  света не се споменава за направата на други модели на хората,животните и растенията. От това следва, че ако някъде има извънземни, те ще приличат на нас.

    И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята.
    Битие 1:26

     Създадените по Неговоя образ и подобие владеят над всички други над цялата земя. Но няма защо да се страхуваме, даже и дойдат извънземни които не приличат на нас, значи ние ще владеем над тях. Това лично Бог ни го гарантира в библията.

    Да не забравяме, те могат да имат собствени богове, техни създатели, който са с друго подобие от човека.

  18. On 16.12.2022 г. at 19:24, vvarbanov said:

    Ако господ е създал всичко, значи той е направил и извънземните. Би трябвало да е направил и тях по свой образ и подобие. От това следва, че ТЕ приличат на нас.

    За  три дена Бог е създал вселената. Следващите два дни са отишли за тераформиране на земята и направа на човека.  Предполагам че след като си е починал събота и неделя отново се е зхванал за работа и е направил и извънземните.Следователно те са (най малко) седем дни след нас в развитието си. Значи ТЕ не представляват интерес и няма смисъл да ги откриваме. Няма какво ново да научим нито за тях, нито от тях.

    А пък като се знаем ние какви сме, можем да очакваме от ТЯХ само неприятности.  Само извънземни ни трябват, че и за тях да събираме есемеси, капачки и помощи. :)

    Ние на земята сме такива, защото на времето са оцелявали по-първичните, агресивните, тези който взимат а не дават, за това гените се предават и сега сме изроди, зависта е ген, този ген не би трябвало да го има в всеки организам, да се надяваме, че извънземните са носители на "божествени"гени, такива, който не избиват на злоба.

    • Харесва ми! 1
  19. On 16.12.2022 г. at 9:41, Ниkи said:

    Докато дойде страшното, вече ще сме вкарали съзнанието на SD карта, а тялото ще е ДНК код. Така ще обикаляме, докато намерим подходящо място

    Тва ще е тотална грешка... дори и да се копираме на електронни източници, ние пак умираме, това което си ти сега ще умре, и ще има просто запис на теб.

    Пример, ако дойде извунземно с технология перфектна и способна да те копира в електронен източник, нещо като сд-карта както спомена, и тази инфорамция да се сложи на вид андроид, и да седите лице в лице с твоето копие, ако те застрелят, умираш а не продалжаваш. душата ти изчезва...

  20. On 16.12.2022 г. at 8:57, Шпага said:

    А може и нарочно да сме оставени сами - в умишлена изолация, - така че да служим за полезен отрицателен пример🙃 на другите космически цивилизации. Т.е. ТЕ наблюдават тайно нашите действия и бездействия, след което правят точно обратното и по този начин си осигуряват безпроблемно и спокойно съществуване.

    П.П. Може и да си имат нещо подобно на нашите спортни залагания - докога ще оцелеем; кой първи ще употреби ядрена "бомба"; кой първи ще създаде нов смъртоносен вирус... и т. н. Възможностите да доста:bn: 

    Доста възможно е и това, тях не ги интересува дали ще умрат 100 милиона хора, те биха се намесили примерно, ако са застрашени всичките форми на живот от изчесване.

  21. On 16.12.2022 г. at 7:59, Skubi said:

    Имаме около 20 години и ще видим...Унгарски учен предполага, че за 2040 година ресурсите на земята до такава степен ще се изтощят, че коренно ще трябва да си променим обстоятелствата на живот....А това досега винаги е водило до войни...Ако не се намесят извънземните тогава ще гръмнем атома така ми се вижда...

    Цялата жизненост и движение на планетата ни идва от петрола! Голяма част от отоплението е от горите! Рано или късно, ще имаме все по големи дифицити на това, решение е преминаването на слънчева и алтернативна енергия, но монополните играчи, не ги интересува друго освен бизнеса да върви, което ще докара до това  внуците ни и техите деца, да стратат, както и непреброим номер от умрели хора и животни. Водните източници се замарсяват, както и ледниците се топят. 

  22. On 15.12.2022 г. at 23:43, Exhemus said:

    Е нашите роботи може и да ни помнят, а те имат потенциал да имат други мащаб на времето - да стоят в хибернация 1 млн години например. Това, че има атмосфера или няма атмосфера, че било -150°C или +150°C и т.н. не ги бърка.

    Иначе, някакви учени бяха изчислили, че средната възраст на един животински вид е 35000 год.

     

    Това е малко като в филта"transformars" Роботизиран изскуствен интелект в космоса, който може да се самоподдържа или да ползва ресурси от други планети и различни летящи тела. Създаден от цивилизация, която е одавна изчезнала.

  23. On 15.12.2022 г. at 18:55, Exhemus said:

    Ще ви утеша... Няма спасение за нас :) :) :)  Мислите, че чрез технологиите можем да се преселим по други звезди, преди слънцето да е избухнало след 4 млрд години?

    Това, обаче не ни спасява! Галактиката Андромеда точно тогава ще се слее с Млечния път, защото се вижда как наближава. Сблъсъкът даже на малък процент звезди ще създаде такова количество прах и отломки, че всичко съществуващо ще бъде унищожено. Мащабите на катастофата са такива големи, че каквито и бързи звездолети да имаме, не можем избяга.

    До втората половина на 18-ти век сме били сме били цивилизация която е работила с добитак, и на ръка, отглеждала е животни, и посеви по полетата... след това идва индустриалната революция, а няма и 2 века след това и технологичната революция. Сега можем да отидем в космоса, или на близки тела в него, представи си след милион години каде ще сме ако не се унищожим сами:) Проблемът не е в това, че слънцето ще се разшири, проблема е в злобата и алчността на хората, която ни пречи да се движим напред като една сплотена раса, без глад, без мъка... Ако се насичи целия потенциал на свеки човек на земята към науката... то за 100 години бихме направили такъв напредък, какъвто не може да си представим.

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...