Отиди на
Форум "Наука"

Stoned

Потребител
  • Брой отговори

    244
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

Отговори публикувано от Stoned

  1. "Суданският бял носорог който няма естествен враг в природата, който е оцелял 55 милиона години, видял ледникови епохи, земетресения,метеоритни катастрофи и е бил свидетел на безброй исторически промени на планетата, не можа да оцелее в ерата на хората.

    Големият "звяр" вече се счита за изчезнал. Това е последният мъжки екземпляр на планетата,остават само три женски от този вид.

    Видът е официално заличен. 😥😥😢😢

    Ние като вид можем да постигнем най-великите неща, но също така да бъдем садистичен и зъл вредител за природата!"

    Това ми попадна като новина от 24.06.2021... 

    FB_IMG_1624714348173.jpg

  2. Преди 22 часа, Conan said:

    Ако твоя стар си беше пил редовно чая нямаше да яде бой в казармата. 🙂

    Бром в чая, мирна стая... 😂 Явно човека си е давал чая на друг... 🙃

  3. Преди 54 минути, sir said:

    Официјалниот македонски став за генетскиот карактер на македонскиот народ е дека современите Македонци се производ на мешањето на словенските племиња кои се се населуваат во Македонија во 6 и 7 век, со месното население (Тракијци, Илири, антички Грци, антички Македонци, и др.)

    Това, също трябва да бъде изчистено! 

  4. On 15.06.2021 г. at 18:35, sir said:

    Скуби, как е настроението в Унгария? Ще я печелите ли тази група? :)

    То май в тази група, ако се бяхме класирали, можеше ние да попаднем, но ако... 😀

  5. Цитирай

    Според Георги Батаклиев

    „Йо можем да наречем спокойно и пра-прабаба на Херкулес (Херакъл). Докато бягала от изпратения от Хера стършел, тя стигнала до скалата, където бил окован Прометей. Той ѝ предсказал, че след като преминела Босфора, щяла да стане отново човек, и от нейния род щял да произлезе най-великият герой на Гърция – Херкулес. (Аполодор (II 1,3). Йо избягала през Йонийско море към Египет, където била превърнала отново в човек от Зевс. Там тя родила сина на Зевс -Епаф. По-късно се омъжила за египетски цар Телегон. Нейният правнук – Данай, се върнал в Гърция със своите 50 дъщери (данаидите). В Египет Йо е почитана с името Изида.“

     

    Ио избягва или напуска именно пеласгийският Аргос на Пелопонес. И не само тя – брат на Баал (бащата на близнаците Данай и Египт)е бил царят на Сидон Агенор, определян като финикийски цар, тоест преставител на бялата раса. Освен това синовете на именно този Агенор се казват Кадъм, Тасос, Килик, Феникс или Финей и дъщеря Европа. Именно търсейки отвлечената си сестра братята заселват части от Мала Азия, Тракия и днешна Гърция.

     

    С едно щракване на мишката по тема Кадъм или Кадмий в интернет и читателят ще се натъкне на множетсво материали за това, че Кадъм не е само финикиец, но и вероятно с тракийски произход. Братята му съответно служат за епоними на областти населявано от дълбока древност от траките – Киликия, на град Тасос на ендоименния остров, както и Финей се води тракийски цар на остров Салмидесос на Черно море.

     

    Редно е да се запитаме, ако Данай и дъщерите му бяха с тъмен цвят на кожата, то с какъв цвят на кожата е бил първият му братовчед Кадъм? Колкото и да е голямо вероятно кръвосмешение, то не би могло да се изрази толкова бързо в рамките на едно или две поколения. Освен това друга легенда разправя, че по времето, когато Данай се появява по пеласгиските земи (около 1500г. Пр.н.е.), в Египет поради голяма суша, местното египетско население набедило за виновни неегипетските си сънародници (разбирайте светлокожите чужденци)) и ги изгонило от царството. Това е е два ли съвпадение. Защото горе-долу по същотото време (а дали и по същата причина?) първите братовчеди на Данай – Кадъм, Тасос, Киликс (и Финей?) и синове на Агенор „търсят сестра си Европа“ с хората си и основават град след град. Кадъм даже преминава половината тогавашен свят, за да стигне до предгръцка Беотия и да основе градът Кадмия, известен по-късно като Тива.

     

    Дядото на Данай и Египт, мъжът на Йо носи неегипетското (тракийско?) име Телегон. Същото име носи и синът на Одисей от Цирцея. Мнозинството Данаиди – 50-те дъщери на Данай, носят трако-пеласгийски имена като Евридика, Лика, Хиподамея, Родия, Главка, Герга, Теано, Електра, Клеопатра, Подарка, Пиларга (Белагра?). Това определено не са египетски, а тракийски имена- защо тогава Данайките са набедени като тъмнокожи?

     

    Не отричам, че Данай и хората му са дошли от днешна Африка, все пак самият баща на историята Херодот свидетелства за египтеския произход на гърците, цитирам:“ че типичната гръцка дреха е от африкански произход и, че погребалните обичаи на гърците са като тези на африканските номади“ ( Херодот, История, VI- 53, IV –190, IV-189 ).

     

    Не е сигурно обаче, че първите данайци са гърци, напротив те парадират с пеласгийският си произход по линия на Йо.Освен това Херодот е живял и творил горе-долу хиляда години по-късно от Данай и според мен твърденията му се отнасят за един по-късен период на преселване. Африканския произход на гърците е известен и на Плиний Стари. Сентенцията-Страхувай се от данайците (гърците), дори когато носят подаръци,не е случайна. Но древните автори макар и да правят разлика между пеласги и данайци, не споменават,че последните са тъмна кожа. Точният израз е от Есхил, който описва гърците като пришълци от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към Данаидите – “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.” Някои хора автоматично свързват, хората живеещи край Нил, като тъмнокожи, либийците също не са били всички матови.

     

  6. Преди 54 минути, Крисо said:

    Данай (на старогръцки: Δαναός, Danaos; на латински: Danaus) в древногръцката митология е син на Бел и Анхиноя, дъщерята на Нил. Той имал и брат близнак на име Египт. А според Еврипид и още двама други братя – Кефей и Финей. Бел заселил Данай в Либия, а Египт – в Арабия. Египт нарекъл земята по своето име. От многото си жени имал петдесет сина, а Данай имал петдесет дъщери – Данаиди. Когато Данай и Египт почнали борбата за власт, Данай от страх пред синовете на Египт построил кораб и качил на него дъщерите си, за да ги спаси.

    Данай се заселил на Родос. Издигнал там статуя на Атина Линдийска. Оттам управлявал Аргос през 15 век пр.н.е. и царуващия там по това време Геланор му предал царската власт. Данай нарекъл жителите на страната данайци. В страната нямало вода, тъй като Посейдон пресушил всички извори, ядосан на Инах, който обявил земята за принадлежаща на богинята Хера. Поради това Данай изправил дъщерите си да намерят вода. Една от тях – Амимона разделила ложето си с бога Посейдон и той ѝ казал къде има извор.

    Синовете на Египт, дошли в Аргос да призоват за примирие и да помолят дъщерите на Данай да се омъжат за тях. Данай не бил забравил, че е бил принуден да избяга от Египт и таял злоба в сърцето си. Съгласил се да ожени дъщерите си за синовете на Египт и ги разпределил някои чрез жребий, други според сходство на имената, а някой и без жребий. След като устроил сватбите дал на дъщерите си по един кинжал, с който да убият мъжете си. Само Хипермнестра пощадила мъжа си, защото я оставил девствена. Поради тази причина Данай я заключил в тъмница. Останалите му дъщери заровили главите на младите си съпрузи в Лерна, а телата им погребали зад градската стена.
     

    Бел (на старогръцки: Βῆλος, Belos, на латински: Belus), хеленисткото обазначение за бог Баал, е в гръцката митология цар на Египет, син на Посейдон и Либия, дъщерята на Епаф и Мемфида и внучка Ио. Той е брат на финикийския цар Агенор и на Ламия.

    Той е женен за Анхиноя, дъщерята на речния бог Нил (Neilos).

    Двамата имат синовете близанци Египт и Данай. Също те имат и синовете Кефей и Финей и дъщеря Трония.

    Бел се смята за митичния основател на Вавилон.

    Бел управлявал голямо царство в Африка и разделил своята земя, така че Египт да управлява в Арабия и Данай в Либия.

    Анхиноя (на старогръцки: Ἀχιρ(ρ)όη, Ἀγχινόη; Achiroë /əˈkɪrɵʊiː/, Anchirrhoë, Anchinoë, Anchiroë) в гръцката митология е дъщеря на речния бог Нил (Neilos), внучка на Океан.

    Тя се омъжва за Бел, царя на Египет, син на Посейдон и Либия.

    Двамата имат синовете близанци Египт и Данай. Също те имат и синовете Кефей и Финей и дъщеря Трония.

    Според Ликофрон тя е съпруга на Ситон (тракийски цар на племето одоманти в Пеония), син на Арес и му ражда две дъщери, Палена и Rhoeteia.



    Колко неудобно само, и това са го написали гърци!

    Интересно в уикито защо е пропусната тази информация:

     

    Цитирай

    много от авторите, които се доверяват на тези истории умишлено или не, забравят една друга част от древната история на Данайевия род и по точно- прабабата на Данай е митичната Йо, дъщеря на Иас цар на Аргос (на старогръцки: Ἰάσος, Iasos в гръцката митология е цар на Аргос през 16 век пр.н.е., син на Триоп и брат на Агенор, Месена, Пеласг и Ксантос).

     

  7. Това е, което чакаме. От днешна дата... 

    Via: S. Stamov

    "така или иначе първите резултати от изследването на Райх относно българи, прабългари траки и т.н. ще са известни след около 40-50 дни. От там нататък няма да има особено значение кой, какво казва"

    • Харесва ми! 3
  8. С. Стамов относно траките:

    "Кога са се появили траките на балканите?

    Преди година в частен разговор Дейвид Антъни каза, че популацията на балканите от бронзовата епоха е изчезнала без следа и ме попита не ми ли е интересно къде са се дянали. Интересно ми беше. Антъни базираше твърденията си в изследването на Митник от 2018-а, в което сам беше участвал. Приех думите му на доверие - между халколита и желязната епоха популацията на балканите е в колапс. Но; докато се ровех в българските и степните геноми преди няколко месеца, непреднамерено видях нещо, останало странно неидентифицирано от Митник и Антъни. То е на таблицата долу, оградено в червено. Пак е ф4 статистика, този път под формата абба; не ми се обяснява много (би отнело 10-на страници) за механизма на анализ, но най общо, колкото е по-голяма разликата между етнос от колонка три и етнос от колонка 4, толкова по-висок е Z -резултатът. Което обаче означава, че колкото по-мала е тази разлика, толкова по-ниско е Z. Когато е много ниско, можем да кажем, че двата народа образуват *клада * - тоест, че произлизат един от друг или че споделят голяма, *обща* генетична история. Та, в тоя смисъл, за мое учудване, траките от желязната епоха всъщност образуваха клада с българскуте образци от среднобронзовата епоха. С раннобронзовата - не, но с тези от среднобронзовата има ясна клада. Миграциите на балканите през бронза са многобройни, разнооразни, но всички са свързани с културата ямна или някой неин наследник. Тази група от стреднобронзовата епоха не прави изключение. И траките от желязната епоха са неин генетичен наследник. Та, подхвърлянето ми към Антъни е - никъде не са се дянали балканците от средния бронз. Миграцията им на балканите е терминална и са дали началото на траките. Това казва генетичния анализ. Траките от желязната епоха обаче формират клада и с още един народ - съвременните сардинци. Това е много различна група от ямненските мигранти на средния бронз, която се е смесила с хората от него някъде в периода между средния бронз и началото на желязната епоха, от което смесване са се появили траките. Сардино-подобност означава просто увеличение на "неолитния" компонент. Дали индикира нова миграция от анатолийски фермери по посока опразнените от фермери балкани, с която новата фермерска група заема опразнените полета на старите? Или е свързано с експанзията на нурагите от сардиния по това време? Или е нещо трето, примерно интензивна търговия с роби от средиземноморието и анатолия? Миграция от Троя и дардания, едва ли не? Не знам, но според генетичния анализ, траките са се появили на балканите през среднобронзовата или късно-бронзовата епоха, като първото - средно бронзовата, е по вероятното, заради индоевропейския им език. Имаме основания да мислим, че мигрантите от средния бронз са (предшествениците на) античните траки."

    изследването на Митник и Антъни:

    The Genomic History of Southeastern Europe

    Споделям го за дискусия, от разбиращите по темата. Който има желание - разбира се. 🙂

    FB_IMG_1624023549205.jpg

    • ХаХа 1
  9. Направо ги урочасах Белгия. Никакъв хъс за игра. Няма идея в атака. Къде им е мотивацията - не знам. Средна линия липсва, пасове неточни, скорост няма. 

    Дания играят хубаво, създават и се възползват от пространствата, и си натискат лека, по лека.

    Чакам второто полувреме, все пак Белгия едва ли разчита на последния мач с Финландия за класиране. 

    П. С.

    Ееееее, влезе К. Де Бройне и полетяха пасовете!

  10. На мен специално ми харесва атакуващият футбол, който показват начело с Манчини. Трябва да се вземе в предвит за тях и това, че се класираха с 10 от 10 победи, както и Белгия. Белгийците, за мен са един от фаворитите да са на финал. Много стабилен отбор изградиха последните години! Дали не и най-стабилния на тези финали... 🤔🙂

  11. Преди 13 часа, Warlord said:

    Да видим днес италианците, които приятно изненадаха срещу Турция. Никога не ги бях виждал построени в 4-3-3 и толкова нападащи. Явно Манчини е внесъл коренна промяна, която трябваше отдавна да бъде направена. 

    Италянците, наистина изненадват с играта си, много приятно. Сега, със Швейцария като, че ли - това 4-3-3 прелива в 3-4-3 през повечето време. Добре стоят и двата мача до момента. 

  12. Преди 10 минути, tantin said:

    Нещата са ясни и категорични при Т.Ч.  Удивлява ме просто как успява да постигне тази убеденост и дори убедителност и как лесно хората може да му повярват на голи думи. 

    При Чобанов, "нещата" са ясни и категорични, така е.

    Мен ме удивлява това, ако приложим твоето изказване, към твоята убеденост, колко вярно и на място стои. 🙂 

  13. Преди 24 минути, tantin said:

    Някой да каже нещо по това интервю?  Съвсем скорошно - 1 Jun 2021 .

    Тука кашата започва да си проличава отвсякъде. Началото на интервюто е съвсем стандартно, Атила/ Дуло, хуните и малко за германците.  Няма я иранската бомба, нищо не предвещава революцията. Отпосле се намесват скитите.  И след това се споменава за иранската архитектура, за културни или подобно връзки с Иранците. Не зная колко прабългарски могили е разкопал Чобанов, опасявам се че той се занимава повече с това да анализира намерено от другите, а самия той много много не е стъпвал в изкопите и не се занимава с ровене на земята. Къде къде по-лесно и приятно е да се рови из гените и да се правят математически и статистически анализи.  От една страна главният ни иранист приема Атила и Ернак за "прабългари".  Родът Дуло - наследник на Атила.  Отвсякъде надничат призраците на хуни-тюрки и монголи, но някак си незабележимо и умело Чобанов така завърта нещата и разговора, така насочва аргументите си, че същите тези Атилови, Аспарухови и Кубратови хора изведнъж се оказват скито-иранци. Затова си е каша, защото си е забъркване, смесване на взаимно-неприемливи тези.  Освен всичко според твърденията на Чобанов в същото това последно видео - прабългарите били Индо-европейци.  

    Е да, ама монголи, хуни , тюрки - изобщо не са ИЕ.  Кавказките народи не са ИЕ. Фино-угрите не са ИЕ.  След като се твърди че ПБ били с ирано-кавказки произход, как така кавказците се превърнаха в ИЕ ?  Ей такива неща се подхвърлят свободно, жонглира се с едни такива свободни твърдения, повтарят се и се преповтарят много пъти, а аргументите - вероятно ще ги открием в новата книга, дето се подготвя за печат.  Много умел отговор от" изключителния специалист по темата, доцент, доктор Т.Ч. "  / така го представи водещия/. 

    Убедих се за сетен път, ти отдавна си преминал границата на "болестно" състояние. Включвам опцията игнор. Не се засягай, но е лично. Натоварвам се от твоето препускане, изпъстрено с анализи, заключения, твърдения и отхвърляне на всеки, и всичко щом не пасва на личния ти "тюркски", турлю-гювеч. 

    • Харесва ми! 1
  14. Преди 2 часа, tantin said:

    Оказва се че отношението на съвременния българин спрямо прабългарите е доста илюзорно.

    Рече и отсече авторитетът, Тантин. 

     

    Преди 2 часа, tantin said:

    При това илюзиите варират в много широки граници.

    В това твърдение, можеш се помести - само ти. 

     

    Преди 2 часа, tantin said:

    Има една стара тема по същите тези въпроси, започната с анкета. Вижте резултатите там. Над 50 % не вярват на съществуващата официална версия. Около 15 % вярват на официалната версия.

    Други 15% вече са повярвали в Иранизма. А около 10% се колебаят коя страна да вземат.

    Приблизително такива са и мненията на участващите в последните дискусии. Голяма промяна не е настъпила, възможно е обаче делът на иранистите да е нараснал, а недоволните от официалната версия да се е увеличил.

    От всичко написано, което си споделил за тази анкета, какво заключение трябва да си извадим? Резултатите от анкетата ги намирам - особено безмислени... 

  15. Преди 2 часа, tantin said:

    Прочели ли сте книгата на Т.Чобанов за "НАСЛЕДСТВОТО НА САСАНИДСКА ПЕРСИЯ  У БЪЛГАРИТЕ НА ДОЛНИЯ ДУНАВ" ?

    Има я в Академията на ПДФ .

    Или пък другото водещо заглавие на партньорството Чобанов/Стамов - "Archaeological and genetic data suggest Ciscaucasian origin for the Proto-Bulgarians" ?

    Това със доказване на "сасанидските" корени, направо надмина очакванията ми.  Чобанов търси и намира паралели в архитектурата, изкуството, в металните съдове и в множество други неща. Че дори и генетически ги доказва.  Само дето за такава особено приятелска връзка иранци/перси/ - с прабългари не сме чували и въобще не сме наясно да е имало такова нещо.  Предполага се че може да са ползвани арменски строители - възпитаници на иранските строителни школи - но да се търси директна връзка на прабългари с иранци е не само смело но и абсурдно. Едва ли не ако му вярваме на Чобанов, Персия си е изградила колония на Балканите.  Ако пра-българите бяха толкова иранци-перси - то те щяха да се обединят с персите и да нападнат Константинопол от 2 страни, подобно на голямата обсада от Аварите.  

    Такива залитания има при Чобанов, че дори ми е трудно да го приема за сериозен изследовател. По-скоро  той е от групата на "алтернативните". Въпреки че се пише за историк и за археолог, писанията му изобщо не са по специалността му.  В една уважаваща се държава, където академичните среди имат традиции и правила - не би било правилно и допустимо да се ползват титли като: професор, доцент и прочие за писания, несвързани с университетската дейност, за да се продават съмнителни книги на свободния пазар.

    Академичния съвет би трябвало да се събере и да разгледа дейността на подобни професори и доценти и директно да им отнема знанията.  Все едно майстор-водопроводчик - супер специалист по водните инсталации да ви лекува спуканите кръвоносни съдове.

    А доцента хирург - да ви запушва тръбите на канализацията. 

    Човече, ти наистина си неспасяем случай! Нищо не ти влиза в главата. Дори се съмнявам, че го правиш нарочно, но с каква цел - хабер, ума и дума си нямам. Не знам, как може да си позволявяш подобни коментари, към труда, образованията и работата, която вършат Чобанов и Стамов, а и не само към техните трудове и авторитет. Да беше поне малко от ранга им, за да можеш да отправяш критика, която поне малко да има основание и аргументи. Изкара ги "алтернативни" учени, също търговци, маркетинг мениджъри, водопроводчици и какви ли не. Аз не знам ти какъв човек си, да говориш така за хората и работата им, само и само за да не признаеш, че ти си в грешка. Признаването, че ти си бъркал до сега, е много по-достойно и ценно за теб самия, а то си е факт! 

    • Харесва ми! 2
  16. Преди 2 часа, sir said:

    Редно е например да се вземе под внимание факта, че в надписите на гръцки ризниците навсякъде са повече от шлемовете.

    Това може да се дължи на това, че ризници са ползвали пехота и конници, а шлемове - само пехотата... От там вече и проблема със съотношението отпада, тъй като не е нужно да има точно съотношение. 

     

    Преди 2 часа, sir said:

    Че няма никакви допълнителни определения пред "ризници" и "шлемове", т.е. няма нито пластинчати, нито халчести, нито плетени от баба.

    Това е възможно също, ако са били само един вид/модел и не е имало нужда да ги отличават с дума пред тях. Едното е ризница, другото шлем. 

     

    Преди 2 часа, sir said:

    И спокойно може да се издигне и хипотеза, че това е например конско снаряжение - седла, юзди и т.н.

    Да и на мен ми мина подобен варянт в главата, но пак малко ми се видяха, за коннен народ. 

     

    Преди 2 часа, sir said:

    А хипотезата ми за бойните слонове чел ли си я? Ако не си, прочети я, някъде по-напред из темата е. :) 

    Не,не съм я срещнал. Ама сериозен ли си или е някакъв пример, за възможна спекулация? 🙂

    Иначе това "кюпе" ми звучи много близко до "кепе". 😁

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...