Отиди на
Форум "Наука"

Duke

Потребител
 • Брой отговори

  59
 • Регистрация

 • Последен вход

Отговори публикувано от Duke

 1. Вече първата лъжа за базите лъсна на бял свят!

  Преглеждам си пресата и какво виждам?! Заглавие във в. Стандарт:

  3000 американски рейнджъри идват догодина в Ново село

  http://www.standartnews.com/bg/article.php...&article=145949

  Викам си - абе не казаха ли, че общия брой на американските военнослужещи няма да надвишава 2500 души във всички бази, а пък сега само в Ново Село щели да идват 3000(!).

  Клеха се, че няма да има ядрено оръжие, че няма да се нападат трети страни, че само 2500 войници ще изпратят и т.н. и т.н. Какво ли следва сега?

  Сега пускат по трерлички чрез пощенската кутия Стандарт информация за реалните параметри на тази позорна договорка с янките. Да не се правим на изненадани, когато се настанят по 3000 души в база, когато си докарат бомбите с обеднен уран и когато започнат да тероризират трети страни.

  Днес каренце във в. Стандарт, утре тук-таме коментарче, в другиден цяла статия - с малки дози радиация ще ни свикват за нещата, за които ни лъгаха преди да подпишат.

 2. тук пропускаш нещо съществено:

  като съкратиш (а-б) ти губиш решение,или как трябва да се реши:

  (a+b)(a-b)=b(a-b)

  (a+b)(a-b)-b(a-b)=0

  (a-b)(a+b-b)=0 //ти дефакто съкращаваш (a-b) и пропускаш решението a=b,което си е вярно и по условие ;)

  или следващият ред на задачата е (a-b)a=0

  -a=b

  -или а=0

  надявам се съм помогнал :)

  Да, иначе ми беше интересно да видя, дали и тук ще се намери някой, който ще разбере къде е грешката. :)

 3. КАКВО ДА НАПРАВИМ АКО НСБОП ИЛИ ПОЛИЦИЯТА СЕ ОПИТА ДА НИ НАБЕДИ В ПИРАТСТВО И ДА ИЗВЪРШИ ОБИСК

  1. Поискайте да Ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището Ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще Ви пробутат някакъв документ подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата влезли в жилището им го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

  2. Ако не Ви обърнат внимание не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:

  А) притежаването на филм записан на CD или DVD не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано или сте го направили сами. Това е така, защото чл. 25,ал. 1, т. 2 от Закона за авторското право и сродните му права разрешава използването на продукт, защитен с авторско право за лични нужди при заплащане на компенсационно възнаграждение. В случая с покупката на самия носител, Вие вече сте заплатил това компенсеционно възнаграждение, предвид разпоредбата на чл. 26,ал. 2 от ЗАПСП, където е предвидено възнаграждението по ал. 1, изречение първо се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал. 1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие, за да няма н икакво основание да ви пробутат тезата, че вие ги призвеждате и продавате.

  Б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.

  В) тегленето на филм или музика от мрежата с такава програма не представлява нарушение на никой закон, поради което е разрешено.

  Г) има известен проблем с дефинирането на понятието разпространение (което е елемента възоснова на който ще се опитат да Ви вменят някаква отговорност). Проблемът обаче не е толкова сериозен, тъй като торент-програмите едновременно данлоудват и ъплоудват, като ъплауда (който може да се приеме за някакъв вид разпространение) е функция на програмата и не зависи от Вашата воля. По тази причина не могат да Ви вменят и никаква отговорност, защото без воля няма правонарушение.

  Д) наличието на филм или музика на вашия компютър също би създало известен проблем. Обяснението за наличие на такъв следва да бъде, че целта е същия да бъде презаписан на СД или ДВД носител за лична употреба. Може да обясните, че е и с учебна или някаква друга изследователска цел – например да се научите да обработвате видео сигнал, звуков сигнал, графика или нещо от този род.

  Естествено най-добрия вариант ако Ви цъфнат някой от НСБОП, МВР или нещо друго да се свържете по най-бързия начин с адвокат.

  _________

  Ако все пак се осъществи обиска в никакъв случай не отговаряйте на никакви въпрои ! Това е ваше законно право!

  В обичайните полицейски похвати е някой от присътващите полицаи да се опита да спечели доверието ви като се представи за добронамерен към вас. Обикновено има и такъв, който се държи грубо и агресивно към вас, а въпросния "доброжелател" се опитва да ви защити. Стар и изтъркан номер !!!

  Не вярвайте на нито една дума или факт, който ви съобщават. Всичко което ви кажат е част от стари като света методи за подвеждане на заподозрения и спечелване на доверието му. Често се прибягва до трика да ви съобщят, че някой друг свързан с конкертния случай е подал информация за вас и по този начин да предизвикат емоции у вас които ще развържат езика ви.

  Пример: На Данкопича е съобщено че payforfree (Аз) им е дал списък с IP адреси сред които е бил и неговия. На кевин е съобщено същото. При липсата на опит и познаване на курвенските номера използвани от полицията в цял свят жертвата лесно се подвежда и провокирана от емоции започва да се зяащитава, като атакува този който го е "предал". Оттам нататък за полицаите е лесно.

  Най-важното, което трябва да запомните: Никога не оказвайте съдействие на полицаите ! Никога не вярвайте на нито една тяхна дума. Мълчете като риби. Ако можете провокирайте техни действия, които по-късно можете да използвате във ваша полза и могат да докажат незаконноста на конкретната акция.

  Всяка ваша дума и то от първия момент на действията срещу вас, трябва да бъде предварително консултирана с адвокат. Това е основно ваше право. Не приемайте служени или препоръчани адвокати.

  Запомнете добре фразата: "Отказвам да говоря !" Не се отклонявайте от тази фраза нито за миг. Забравете за фрази от типа: "Не знам", "Не чух", "Не видях"! И те са излишна вече романтична отживелица. Не се поддавайте на никакви провокации. Изберете и най-тежкия вариант пред дори това да им кажете колко е часът в момента ! Пак запомнете: На протокола от първия разпит трябва да пише: "Отказвам да говоря" ако преди това не сте се свързали с адвокат на който имате доверие и ако той не присъства при всяка ваша дума !

  Запомнете че се намирате в България, а не в Холивудски екшън. Забравете романтичния образ на самоотвержения полицай от хитовите криминални заглавия. Тук в нашата мила и загиваща Родина си имате работа само с едни нископлатени чиновници, за които единствено има значение е да свърши работното време и да има какво да напишат в рапорта си за утре. Бъркат си един на друг по дупките и са готови да пуснат доказан престъпник на свобода стига това да докаже че колегата е некадърник и да заемат мястото му. Този факт е неприятен но е факт !

  Дръжте се мъжки и с достойнство !

  Никога и по никкакъв повод не се договаряйте за нищо с полицай или следовател. Ако има място и смисъл от преговори то мястото за такива действия е съда. Разбирай съдия, прокурор и т.н.

  Имайте предвид, че съда и полиция/следствие не се разбират много добре в нашата жална...

  Ирония?!

  0001-large.jpg

 4. Не знам за вас, но само според мен можем само да си мечтаем да сме икономически развити, като по времето на Стефан Стамболов и Константин Стоилов. Тогава може да се каже, че сме най-развитата страна на Балканите и сред най-развитата в Източна Европа. Швейцария на Балканския полуостров. Сега нещата са по-различни...

 5. Ами погледни на другите такива случаи - можеш ли да дадеш пример с държава където американците са построили база и после някой е успял да ги принуди да се изтеглят от там?

  Да, Япония срещу няколко милиарда.

  Подчертавам, че не използвам никаква ирония!

 6. Преди да почна да пиша, го казвам, въпреки че съм и гласувал в анкетата - против! Сега да разгледаме една следна ситуация. Когато има война едната страна напада. Обаче в такъв случай има и ответна реакция. В такъв случай САЩ напада Иран, Иран напада базите на САЩ... в България, които ясно разбрах, че ще са опорна точка за атаките срещу Иран, които изглеждат неизбежни. Това е безумие и безотговорност спрямо мирното население в една съвременна страна. Диктат от външна страна. Жалко за господата политици, които забъркват мирно население. Бомбите са страшни, но и по-страшно е и коравосърдечието на политическата класа.

  Един представител на управляващата върхушка беше запитан.

  Журналист: Не се ли опасявате от общественото недоволство.

  Политик: Не, каквото решим тук, това ще е...(!)

  ...

  "Патриоти душа дават, но не своята душа братя, а душата на народа"

 7. Има една история за Сюлейман ага. Тръгва след време Сюлейман ага за Цариград, където ще му вземат главата, и хилядно множество излиза да го изпрати. Но нали същият този народ се криеше в дънземи, как така излиза да изпраща Сюлейман. Извод бил от български произход...

 8. Напълно съм съгласен. Но все пак , след толкова много реформи.

  Към държавниците, християни, които заемат високи ръководни постове в империята ще добавя и синът на Стефан Богориди, много добър държавник - Александър(Алеко) Богориди.

 9. Първо трябва да прием, че на много места в българската история са допуснати сериозни грешки...

  Първо да кажа, че е било невъзможно българин да се уреди на висш държавен пост в Османската империя.

  Може би изключение правят българите мохамедани, наричани помаци или преведено - помагачи. Свързва се с това, че по време на османската власт помаците играели спомагателна роля в управлението на районите, в които живеят. Поради тези причини логично е наименованието ”помак” да произлиза от глагола “помага”. В османския и в днешния турски съществува буква наречена меко “г” която днес се изписва така – g(с ударение горе). Когато това “г” се намира в някоя дума то не се чете или изговаря. Поради тази причина възможно е и османлиите, когато са изговаряли българската дума “помагачи” за населението със специален статут, състоящо се най-вече от средите на еретиците, да не са изговаряли буквата “г” и тя да е придобивала формата “помаачи”, от където да произлиза и наименованието “помаци”.

  И сега пак си идваме на думата си, че българина християнин никога не усещал какво е да си аристократ в империята. Реално погледнато българска аристокрация вече не е съществувала.

  Просто защото не е имала достъп до висшите постове в Османсата империя. Единствените имащи по-широк достъп до нея са били сановници от византийски произход. И това било лесно, защото повечето били представители на Цариградската патриаршия и лесно трупали състояние на гърба на вярващите. Позанти са ни под името "фанариоти", това са били представители на бившата византийска аристоркрация, съсредоточена в цариградския квартал "Фенер". Те участвали активно в управлението на Османската империя. Притежавали и имперския търговски флот. Други пък са били лихвари, а трети пък откупували имперски данъци. Изобщо те са били една прогресивна маса от аристократи. Както знаем в империята разделлението е било изцяло на верска основаа, а не на етническа, затова мохамеданите са имали такива широки права в империята.

  Единият анчин българиан да натрупа състояние в империята е бил следния - по-предприемчивите българи в Османската империя, запозанти с хрантелните навици на турчина, разполагащи с натрупано по семеен път благосъстояние или пък представители на по-заможните българи заемащи по-низшите постове в църквата или пък търговци, започват да изкупуват овцете в населенето място и стават скотовъдци, който изхранват армията. Това е било много доходоносен "бизнес". Тези пък които имали възможност да започнат бизнес са разполагали огрмони по площ пазари, какъвто е предлагала Османската империя.

  Реформите пък издадени от Махмуд II дали спокойствие на селяните да се развиват в социлно отношение, тъй като били отнети правата на спахиите да събират данъци от селяните, те вече плащали само на империята и никой друг.Те станали свободни раетски селяни, които владеели свободна бащина.

  Определени селяни пък могли да се възплозват от кредит организиран от Мидхат паша. По предприемчивите се възползвали добре от този кредит и изобщо през възраждането тези търговци формирали една млада буржоазия. Вече имало и формирана едра, която съществувала и сред емиграцията. Първите представители на едрата буржоазия били чифликчиите. Тази едра буржоазия се включвала активно в местното управление на поробените народи в империята.

 10. Затова лично аз ще се заема и ще предоставя всички философски матеряли свързани с този въпрос.

  Най сетне ми попадна и е наша "Философия" това е учебник, който търсим от доста време. :)

  Приветствам. Между другото някъде бях попаднал на интересни лекции на Блажени Августин във MP3 формат.

 11. На всекиму е правило впечатление различните цифрички и буквата "Е" на хранителните продукти. Изброените вещества позволяват качествата на продуктите да не се променят, но те са много опасни за здравето ни. Тук събрах колекция на тези вещества, в много от случаите вредни за здравето:

  Списък 1

  Списък 1

  Списък 1

  Списък 1

  Списък 1

  Списък 1

  Списък 1

  Дано са ви от помощ. wink.gif

  ---

  ISTORIK:

  Сайтовете са изтрити от сървъра, в който са били. По-надолу давам нови препратки.

 12. Хубаво нещо е религията, за църквата също имам мнение. Истината е, че поне в сравнително новата история сме се убедили, че църквата ни е била нужна като институция за съществуване през вековете. Тичичен пример е борбата за църковна независимост. Това е първата стъпка към освобождението, а извоюваната независима Църквата се явява като единствената държавна институция на България пред света. Дори Цариградската патриаршия е била крепител на българина, институция, кооято го е съхранила като християнин. Ако не е било религията трудо си представям, че България ще съществува като независима държава, защото религията, колкото и да е странно ни учи на нравственост, стига да успееш да я добиеш....

  Сега да си дойдем на думата - религията и вярата в Бог. Аз мисля, че религията е най-чистия извор на добродетелност и морал. Няма по-ефирна личност от Иисуса Христа, неговата безгранична любов. Християнската етика пък е извор на мъдрост, тя е универсална, за всеки, тя съдържа общочовешки ценности.

  За да схванем смисъла на нравственото учение на християнската религия, трябва да се запознаем с представите за добро и зло на някои антично философи, библейски и църковни писатели и по-късно мислители.

 13. Залезът на античната цивилизация

  След Диоклециан и Константин Римската империя, разделена на две части: на Източна Римска империя на ромеите, обикновено наричана Византийска, със столица Константинопол, основана от Константин на мястото на древния Византион, и на Западна Римска империя на римляните, със столица Рим, - продължавала да съществува още редица векове. Строят на Римската империя си останал непроменен, откакто бил създаден от Диоклециан и Константин. От предишния строй останали само следи; старата формула Senatus Populusque Romanus, два сената - единият в Константинопол, другият - в Рим и някои титли на магистрати, например консул и др.

  Основни черти в живота на новата Римска империя трябва да се смятат следните явления. Западната Римска империя постепенно се разпадала на съставните й части, а именно Италия и предишните провинции; и тия части попаднали в ръцете на вождовете на отделните германски племена, които заграбили една друга част на римския свят. Това явление не може да се смята за нищо ново, защото още при Диоклециан, Константин и приемниците му главна роля във войската и при двора на императорите играли германците. В Източна Римска империя разпаднето върви много по-бавно и старите традиции се запазват по-здраво. Затова пък влиянието на Изтока тук е по-силно и държавата все повече заприличвала на източните монархии. Центърът на тежестта в Източната империя се пренася от Балканския полуостров в Мала Азия.

  Успоредно с това развитие, върви и упадъкът на ония страни, които били главни огнища на политическия и културен живот в античния свят, и постепенният подем на онези области в Азия и Европа, които играли второстепенна роля в историята на гръко-римския свят. Икономическият и държавен живот все още може да бъде наречен средиземноморски, но постепенно ония земи от Европа и Азия, които не са свъзани със Средиземно море, добиват решаващо значение в историята на човечеството: в Европа - северните части на Германия и на Франция, след това Германия, Скандинавските страни, Средна и Северна Русия; в Азия - Сасанидска Персия и монголските племена. В тези области на Севера и Югоизтока постепенно се създават ония форми на държавен живот, на социален и икономически бит, на който в бъдеще предстояло да изиграят решителна роля в развитието на човечеството.

  Историята на старите средища на културен живот става все повече история на разпадане и разложение. Старите жизнени форми се заменят с изънредно първобитни условя за живот; в социално, икономическо и духовно отношение настъпва непрекъснато връщане към варварството. Основното явление в икономическия живот на античния свят, като започнем от III в., представлява коренна промяна на условията на селскостопанския живот в Империята. Капиталистическо, културно и научно стопансисване на земята напълно изчезва и се заменя със селско стопаснство все по-малко интензивно, все повече рутинно и примитивно. Макар империята да представляват големи участъци земя, притежавани от членове на новата имперска аристокрация, основата на стопанството си остава обработката на земята от дребните земеделци-орачи - собственици или арендатори(наематели) на земята.

  Дребният селянин-орач доминира в аграрния живот на империята, независимо от това, дали земята приндалежи на императора или на едри земевладелци, дали селянинът е собственик на своя дял или го наема за да го обработва от градските територии. На него е построен и икономическият живот на цялата държава и на господарстващите класи в империята и градовете. При това не става вече дума да се увеличава площа на обработваемата земя. Напротив - тази площ се намалява. Можем да проследим документално, дори статистически това явление в Египет, но то е характерно не по-малко и за другите части на империята.

  Главната грижа на държавата и на частните собственици е да намерят работна сила за обработване на земята. Самта земя я има в безгранично количесто. В селскостопанския живот най-болният въпрос е да се намерят земеделци, които да плащат наема за земята и работници да я обработват. Вече не става дума за роби, като основа на земеползването. Оскъдицата на работна ръка свидетелства ясно, че населението на Римската империя не само не расте, а напротив, намалява. Упадъкът на раждаемостта и бързото измиране на семействата сред богатите класи, което будело безпокойство в началото на императорската епоха, явно се превърнало сега в характерно и основно явление, второстепенно значение имало бягството на селскостопанското население от неговото местожителство. Това бягство общо взето било само преразпределение на населението. Притокът на работна ръка в градовете бил спрян от упадъка на търговията и промишлеността; а изселването вън от пределите на на Империята едва ли някога е имало подобни размери. Трудещите се класи измират със същия темп, както и висшите класи. На тяхно място идат нови задгранчини елементи, варвари отвъд Рейн и Дунав, германци, иранци, заселени по-късно от славяни. Масата на императорското население няма възможност да ги разтвори и асимилира напълно. Новодошлите възприели романските езици, но по-далеч асимилацията не отишла.

  Започнало с покрайнините на империята, това наводнение с чуждестранна работна ръка обхващало нейните централни области и означавало по-нататъшен упадък на техниката ан селското стопанство, а следователно и на производителността на земята.

  Съответно с този упадък на производителността и съкращаването на обработваемата площ, земеделското съсловие става във все по-малка степен платежеспособно; покупателната му способност все повече спада. Всяко стопанство се стреми да се затвори в себе си, да произвежда само всичко, което му е нужо. Обезценяваните все повече пари започват да играят все по-малка роля в живота на дребните и едрите стопанства в държавата. Ако не в търговията, то поне в отношенията между поземления сособственик и неговия работник или между работник и държавата плащанята стават, почти винаги в натура, посредством връчване на част от самите произвеждани продукти

  Обмяната между отделните части на империята и между империята и съседите, разбира се не прекъсвала. Макар държавата да извършвала в големи размери превозването на продуктите, необходими за нуждите на двора, на армията, чиновниците и столичното население, по-голямо значение имала търговита с внасяните от източните страни предмети на разкоша, която попадала в ръцете на източни търговци: сирийци, левантици, евреи. Главните им клиенти се явявали висшите слоеве от населението.

  Отбелязаните явления в икономическия живот подкопават благосъстоянието на градовете. Най-дълго се държат, разбира се, големите градове, на първо място столиците. Рим в IV в. още продължава да се украсява с великолепни здания; но от следващия век и в него се наблюдава процес на постепенен упадък.

  Школите продължаватда живеят и да работят. Но те привличат само само висшите обществени слоеве и се отдават на задачата да подготвят чиновници за гражданска служба в държавата.

  Животът и творчеството не се прекъсва. продължава и да живее философията, но тя става все повече достояние за тесен кръг хора и се слива с религията, като се превръща в теология.

  След Плотин не намираме между философите нито един свеж и творчески гений.

  Не умира и изящната литература. И латинската и гръцката част на античния свят издигат все още видни литератори: Калвдий, Калвдиан, Рутилий, Намациан Авзоний и др.

  По-рязко се чувства понижението и упадъкът на творчеството в скулптурата и живописа. Скулптурата губи техническото си майсторство, вниманието към детайла, любовта към творението. Ползвайки се от техниката и от формите на старото изкуство, новото християнско изкуство се отдалечава постепенно от реализма и орнаментализма на гръко-римското изкуство на императорската епоха. С течение на времето главните образи на християнската религия и богослужение, Христос и Божията Майка, си намират художествен израз във форми, в които старата техника се прониква от нов художествен импулс и от свежо религиозно чувство. При това не е забравено нито едно старо художествено и техническо постижение на Античността и към тях постепенно се присъединяват нови. И тук има известно огрубяване и опростяване, връщане към архаизма, съзнателното и безсъзнателното; но във всичко това се чувства не смърт, а лъх на нов живот.

  Античния свят бавно остарял, разпаднал се разпокъсал се; но върху него, върху развалините му пораснал нов живот, върху запазената му твърда и здрава основа се строяло новто здание на зараждащата се еврпопейса култура. Новата постройка се издигала камък след камък, но основните й линии били употребени много стари тухли. Античният свят остарял, но не умрял и не изчезнал. Той живее и до днес в нас, като основа на нашия светоглед, на религиозността, на изкуството ни, на социалния ни и политически живот и дори на нашата метериална култура.

 14. Уви, просто това не се отнася толкова до липсата на тръбените от политиците "липса на солидни глоби", "контрол при налагането им", а до липсата на елементарно възпитание, което се упражнява върху човека от ранна възраст...

 15. Да, но ако се отричаме от самото действие, символиката във всяко действие на божия служител, от църквата, като институция отиваме към идеите на протестаството, където повечето ритуали при православието и католицизма се отричат... За мен зад всички тези на пръв поглед "скучни" ритуали се крие дълбок философски смисъл.

  Разбира се, че Църквата, като инструмент в ръцете на държавата е необходима. Ако не е тя или позициите са отслабени(дори когато е силна) става страшно - плъзват секти, като манехейството, богомислтво и други, истинска напаст за власт имащите и мехлем за бедните.

 16. Нищо де те материалите не беха кой знае кво....така или иначе мога да ви препоръчам да си намерите книгата The Walls of Constantinopole от Оспреките(мисля, че я има в директорията, дето съм дал линк към нея при темата за книгите. Тя е на Оспрей Милитъри Пъблишинг и в ПДф формат). Ще потърся евентуално, какво пише в изоврите по въпроса...и ще ви кажа.

  Ще може ли линк към книгата, ще съм ти много благодарен.

 17. Доколкото си спомням, когато бях малък, човекът автор на книжката, идваше в училището, където учех(в Благоевград) да я продава, не си спомням цената, само знам, че беше символична. Даваше ни напътствия на дъската и по-голямите разбирачи ставахме да се правим на интересни, а той ни даваше съвети. Ако си в София и си ученик, или си завършил в последните няколко години, би било странно, ако не е идвал в училището ти за да я предлага. Съжалявам, че не давам никаква съществена информация...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...