Отиди на
Форум "Наука"

kirasirrav

Потребител
  • Брой отговори

    100
  • Регистрация

  • Последен вход

Репутация

120 Ученик

Всичко за kirasirrav

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. (Без да съм специалист), отчасти сме и на траките / приема се че идват от север и изток и са носители на R съответно произхождаща от ямненците /. На Балканския по-в е имало и други народи (изглежда в сегашна Сев. Гърция са предимно от тях ), които хората с R1а и R1b изтласкват, отчасти завладяват. Сърбия/Хърватско се явява гранична зона на контакт за носители на различни ген. групи.
  2. По-добре бяха Унгария, Чехословакия и Полша (те и сега са по-напред от нас ), румънците си бяха доста зле, аз не съм ходил тогава но родителите ми ходиха няколко пъти. Много се котираха нашите цигари, особено БТ-то, но и Стюардесата купуваха (за нас беше изгодно и отиващите на екскурзия там, както и в бившия СССР, задължително мъкнеха стекове; коняка също ). За икономиката бих казал че големи грешки се правеха в разпределянето на парите. Даваха се ниски надници и заплати и се икономисваше от жизнен стандарт със надеждата спестените пари ( и съсредоточени в ръцете на държавата ) да се влагат в нужните направления, често се получаваше дотиране на губещи предприятия само заради престижа и заради студената война със Запада..Някои откровено крадяха (говоря за хора на високи позиции). Финансирахме и много ,,братски страни" от Третия свят, за да им помагаме да строят социализма.. Така че били сме сравнително добре ( поради различни причини ), но мисля че можеше да бъдем на нивото на Чехия и Унгария, имахме такъв потенциал...
  3. Така, като се поразрових намерих някои извеждания на въпросната ,,куча", обяснено със неясното ,,праславянска" каквото и да значи това, не става ясно откога е това ,,пра"? Происходит от праслав. , от кот. в числе прочего произошли: укр. ку́ча, белор. ку́ча, чешск. kučе "куча; скирда (хлеба)", польск. kuczki мн. "кучки". Родственно лит. kaũkas "шишка", kaukarà "холм", kukulỹs "клецка", вост.-лит. kúoka ж., kúokas м. "дубинка", готск. hauhs "вы сокий". Ошибочно предположение о заимствовании из лат. сосhlеа "пучок" (Штрекель), а также объяснение из *kǫti̯а (ср. ст.-слав. кѫшта) "дом", т. е. первонач. "угол на склоне холма или горы, прикрытый листвой и ветвями"
  4. Думата ,,куча" на руски си значи ,,купчина", като гледам този Фьодор Петрович е творил през 19 век (повече не можах да прочета от неговата книга), но откога е самата дума и какво е означавала някога, не е ясно. По въпроса за произнасянето на думата ,,у/о ну/о гури" и разните други варианти, тука имаме записване чрез тогавашната гръцка азбука на евентуалното чутото (тоест звуковото произнасяне) на названието на българите/респективно други племена, или пренесена през няколко езика примерно, тези варианти може да са получени и от потъмняване на гласни/неправилно произнасяне/интерпретация и диалектни особености, и не можем да очакваме някакви твърди международни правила и утвърдени норми (тогавашни ) за транскрипции и записване на чужди думи/имена, така че това не е определящо според мен.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...