Отиди на
Форум "Наука"

kirasirrav

Потребител
  • Брой отговори

    570
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ kirasirrav

  1. И във сегашния и във средновековния унгарски/маджарски и български сигурно има някакъв обмен на думи, в крайна сметка ние векове сме били съседи, имало е и разместване на населението, заемане и отстъпване на територии и т.н. Както впрочем има подобни обмени и с румънци, гърци, турци, че и със по далечни народи и то немалък %. И понастоящем чрез разни способи и подходи се опитваме да ги разнищваме тези неща. Така че действайте, но си трябва четене и изучаване на материята, както и придобиване на знания от свързани дисциплини за да добие човек по ясна представа. Не става да се плеснат няколко съвпадения ( дали ще са думи или някакви артефакти от съмнителни източници ) и да се провикваме ,,Еврика!" , както правят някои.
  2. На цигански ,,бар" значи и ограда и камък. Не можах да разбера дали идва от персийски или санскрит ( на хинди е друго ).
  3. Точно непознати лозята и виното не са били. Но принципно като мюсулмани, турците са неглижирали тези неща, а и не са гледали с добро око на такива българи най-общо казано, мисля че и данъците и таксите умишлено са били големи / те(турците) са ползвали много стафиди и др. гроздови продукти за подслаждане, както и сега го правят /. Иначе в по-ранните години на османското робство са си празнували хората с големи количества вино, а ракията и други деривати са били по непознати. Напр. подп. Де Прерадович пише и за Търновско и Габровско че са си купували вина от всякакви качества и от градовете и селата където са били на квартири или минавали 1977/78г. А както знаем сега освен района на Сухиндол, от тези краища не са кой знае какви винените продукти, особено габровските, там са сливовите ракии и др.такива. Още тогава са били прочути разни румънски и особено молдовски вина , червени и много силни.
  4. От четенето на доста неща вкл. и във Фейсбука мисля че схванах логиката и на тракоманите и на феновете на български и славянски морета. Всъщност и при ,,гурутата" и при техните привърженици има едно смесване на понятията, и следвайки тази мисъл ми се струва че ще бъде много трудно да се оправят нещата. Имаме горе-долу следното - тези всичките се хващат със прародината на индо-европейците, че и прото ИЕ и по назад, и понеже тя съвпада приблизително с Ямна а там са се мотали и българите, и така обявяваме тези древни хора за предци на все и вся от Исландия до тохарите, Сибир и Индия. Разбира се родствени връзки между ИЕ има, както езикови така и др. и това се счита за достатъчно основание да казват че ето - от българите се пръкнаха всички и получиха цивилизационни знания и умения. Приблизително същата история е и със траките, само че техния основен център на въздействие е изместен по към Долния Дунав, сегашни България и Румъния, но също е с претенции за всичко скитско, сарматско, кимерийско, и още много др. Славяните са по особен случай, тъй като при тях го няма това държавническото, а и артефактите са по малко и бедни, тяхната роля се ограничава като основна поданическа маса ( огромна маса) до Волга прибл. на изток, и до оста сегашни Германия Италия на запад.
  5. По-скоро близост и то със румънците оттатък Дунав, населението в Зап. Покрайнини, част от Македония и Албания и Сев. Гърция ( полите на Родопите,Беломорието ). Относно дако-траките - как ще ги навържем примерно с албано-илиро-македонците, сев. гърци ( славяно-траки? ) и др. ), защото в този случай пак стигаме до тракийското море, после славянското и почваме да се въртим в кръг нещо.
  6. Абе то сегашния немски и английския са в една езикова група ама не са много взаимноразбираеми. Хората просто си учат и двата езика и така си общуват. Мисълта ми е друга - имаше едни сравнителни лингвистични таблици, в които се представяха сродни ( и не толкова ) езици и наречия, за определени времеви отрязъци. Незнам до каква степен са разработени в момента, и могат ли да се взимат/ ползват безплатно от някакви бази-данни или архиви. Аз попаднах някога на една книга със такива за немските, славянските? ( имаше и други европейски ) езици. В тях основно се проследяваше движението на езиковите варианти, а не етнически, генетични или други миграции. Общо взето близките географски имаха и близки езикови форми, и някакво смесване в отделни моменти. Просто трябват повече данни, повече фактология да се натрупа, за да имаме база за работа.
  7. Именно, нещата изглеждат свързани и със другите конфликти -от Украйна, до Израел, Йемен, и в другата посока до Средна Азия където стигат до сферите на влияние на Китай. Отдавна говорихме за надигащата се Трета Световна. Това не са регионални междуплеменни караници.
  8. С уточнението че това е най-релевантно за съвременните българи, за нас. А иначе е ясно че едни от най-яростно дискутираните и същевременно най-противоречиви теми са 1.Кои са българите на Аспарух ( и примерно Кубрат ). 2 Имат ли връзка с местните популации и каква е тя точно. 3. Кои са траките, колко отдавна са тук и какъв % са, + имат ли общо с някои други интересуващи ни . По другия проблем с местните, които така са се капсулирали, и толкова устойчиви са през вековете и хилядолетията даже, от траки да почнем, преди тях някакви ,,прототраки", а преди тях други разни ама те били същите с други имена, и който и да минел, (това ВПН, или пък най-големите завоеватели разхождащи се из цяла Европа и половин Азия ) почти нищо не можел да им направи защото нашите се скатавали в пещери, гори или бункери, а горните злодеи само минавали на екскурзийки и гурме туризъм, а и не искали да имат много общо с тукашните - еми тия тези някак изобщо не са логични. Ако погледнем историята на други племена и народи затривани като нищо, от най-различните пришълци, които на свой ред биват унищожавани от следващите тука следва да е бил някакъв оазис и абсолютно изолирано място.
  9. Абе уж сърбите като нас ама не баш, защото не са точно единни вече. Имат си разни малцинства които взеха да не се понасят и които не са и със еднакви традиции, език и вяра. Относно демонстрации и подобни - като студент участвах в разни мероприятия, като блокиране на ректората и подобни, и по някаква случайност бях и във двата студентски синдиката ( даже и по едно и също време, неотписан от единия ме приеха в другия а и някои от събранията бяха в моите стаи; както и част от централното ръководство). Та тези два синдиката си бяха директно спонсорирани, организирани и направлявани от две известни партии ( и сега съществуват ). Толкова със спонтанните прояви на гражданското ни общество. / при нас най-много някой гражданин ( или селянин ) да нападне служители на ЧЕЗ или ВиК примерно ако идват да му спрат тока или водата .
  10. Има такъв проблем, и сигурно нещата ще стават по-зле. Масата са неграмотни и невъзпитани, и да, пробутват се нагоре дори деца неможещи да четат и пишат, особено от малцинствата. Аз познавам много такива, говорил съм и със преподаватели. Отличниците са главно тези, на които родителите им хвърлят маса пари за частни учители и уроци, тук имаме една паралелна образователна система, и много хора от бранша го споделят това. Много сбъркани неща има в системата, трябва да се реформира тотално. Най-малкото да се уеднаквят в някакви стандарти, преподаването, учебниците както и други неща. Сега е някаква анархия и кажи-речи всеки прави каквото си иска, и учители, и ученици, и родители.
  11. Е нали от всичко писано дотук излиза точно това - че няма такова нещо като тракийска общност със единен произход. Същата работа е и със умотворението -,,трако-пеласги ". ,,Пеласгите" от този интригуващ съюз, сами по себе си са различни и генетично и археологически и най-вероятно езиково. И въобще под тракийската шапка се крие един микс, като част от него наистина има връзки помежду си, както и с подозрителната близост на КА, микенци и някои други.
  12. Да допълня понеже няма други мнения - р. Елба е била демаркационната линия за която са се били разбрали. Вече във последните седмици и дни на Райха, е имало тенденцията немците да предпочитат да не се бият срещу съюзниците или примерно да се предадат на тях отколкото на руснаците. Същото мнение са разделяли и голяма част от офицерите, като дори са издавали съответните заповеди ( случая със фанатичния последовател на Хитлер, фелдмаршал Модел и не само ). Накрая вече при Берлин свалят 12 А на Венк от западната част като оголват напълно фронта за да я хвърлят за контраудар на Изток. При Прага също е могло това да се случи, като отстъпващите немски войски + ,,власовци" и други формирования, както и цивилни и тиловаци, са се стремяли да бягат на Запад за да бъдат пленени от съюзниците. В съветската историография е застъпено негодуванието от факта, че немците отстъпват сравнително лесно на Втория фронт, и така съюзниците печелят без големи затруднения, а се бият ожесточено срещу тях, отдавайки го на някакви скрити съглашения зад гърба им.
  13. Така лесно нито Патън нито друг командващ от Съюзниците, не би успял да превзима в движение Берлин или друг голям и укрепен немски град. А и срещу американците са се намирали значителни като бройка немски сили. Въпреки че повечето от тях са далече като качество, въоръжение и опит в сравнение със дивизиите на Вермахта намиращи се на Източния фронт. Плюс това щабовете на съюзниците в тактическо отношение са ограничавали такива командващи хвърлящи се импровизирано в атака и действащи самостоятелно и нестандартно. Структурата е била тромава и скована със относително голям дял като % на тилови и всякакви небойни части в състава на съединенията което е ограничавало възможностите им. При немците е имало по-голяма свобода на действие, но доста пъти хора като Ромел, Манщайн и Гудериан, са паникьосвали висшето командване при операциите си. И ето ви и два цитата ( само приблизително не помня подробностите ) : От съюзнически командващ - една стандартана немска дивизия е по-силна от коя да е съответстваща съюзническа дивизия. От руснаците - една немска моторизирана дивизия е по-силна от механизиран корпус.
  14. Това е за момента моята преценка : ,,В първоначалните репортажи и изказвания ( и от страна на ХАМАС ), се споменаваше че част от нападателите са от още някакви други групировки действали съвместно с тях, сега не мога да ги намеря но поне едната беше известна. Също така е възможно отделни заложници да не са под техен контрол и да не се знае къде са и какво се случва с тях. Относно борбата с ХАМАС, според мен трябва да бъдат изолирани и доведени до нивото на малка терористична организация от ограничен мащаб, каквито са и много други, които периодично извършват по някой отделен атентат или нападение. За момента обаче все още имат силен гръб и подкрепа, както обществена, така и от други държави, организации и лобита. Не виждам какъв е шанса на израелците да успеят да ги смажат бързо, преди да предизвикат международен отпор." Добавям само че може би най-добре е хамасците да бъдат унищожени чрез ръцете на умерените от Фатах, средствата отвън да отиват главно в първите, а ХАМАС да си останат обикновени терористи без възможност за развиване на социално-икономически, образователни и други дейности, които им осигуряват подкрепа от много палестинци там.
  15. Че те израелците отдавна са известни с това - да извършват операции в чужбина, като отвличат или ликвидират отделни хора, смятани за врагове на Израел и евреите.
  16. Ако голямата сграда по отзад е главната част на болницата не се виждат никакви разрушения. А на видеото онази стая с кръстовете отзад била някакъв параклис, но като гледам навсякъде са наслагали легла, което е логично след като казаха че много хора са се насочили към тази болница по разни причини. Все пак е възможно да е имало жертви на този паркинг ако са се били нагъчкали както им е обичая ( въпреки че е било нощ ) и ракетата да се е взривила отгоре им. Другия вариант е действително да е имало инцидент наблизо, но да не е свързан точно със сградния фонд на болницата.
  17. Еми излиза че ракетата е гръмнала в района, но мощния взрив унищожил болницата и избил много народ, е примерно от инцидент в мазето с боеприпаси. Или някой нарочно му е драснал клечката.
  18. „Всички те са снажни и извънредно силни. Телата им не са премного бели, нито косите им са светлоруси, но никак не клонят и към тъмния цвят, а всички са възчервени" ... Що се отнася до така представеното описание от Кесарийски, най-много хора с такъв външен вид забелязах в Чехия ( а аз съм бил в много градове и райони там ). Даже бих казал че като видех човек с такава външност предполагах веднага че сигурно е чех ( възможно словак или украинец но доста по рядко ), а не примерно поляк, немец, румънец, българин или други които бяха в Чехия.
  19. Ако не атомни, спокойно може да си произведе мръсни бомби, само че тогава ще бъдат обвинени от руснаците, а и този факт ще намали международната подкрепа, може би дори и в случай че не бъдат използвани никога.
  20. Е така де, то същото важи и за руснаците. Представете си например ако успеят да ударят Киев със няколкостотин единици ( ракети, планиращи бомби и дронове ). Въпроса е че и двете страни влязоха донякъде неподготвени за тази война, като руснаците се оказаха доста изостанали и сега се опитват нещо да наваксват. Иначе ,,мясните" атаки си ги могат.
  21. Няма нужда всички да бъдат ръчно управлявани, някои просто ще нанесат удари по разните цели, или по площи. Важното е да бъдат голямо количество и да се ползват масирано на по-важните точки.
  22. Според мен трябва да наблегнат на производството на дронове ( каквато тенденция има напоследък ). Трябва да могат да произвеждат големи количества по евтини и по лесни за изработка. И докато чакат няколкото бройки Ф-ки да ги заместят с тях. Идеята ми е както при предишни войни са хвърляни на отделни направления (важни и решаващи ) самолети от порядъка на 800-1200-(300) броя, сега да масират в един удар на ограничена полоса (като широчина, но не и в дълбочина ) едно поне 1500-2000 дрона+касетъчните+ракети, допълнени с някаква артилерия и малки атаки за заблуда и дезориентиране на отбраната. Говоря за всякакви видове дронове - камикадзета, реб, прикриващи, обстрелващи пехота и техника. А сега и двете страни правят едни повече безпокоящи ударчета с по единични бройки дронове и друго във вътрешността на отбраната или по някои специфични цели, както и по някой и друг дрон в полза на наземните части.
  23. Принципно е така за чистките в тази територия, но момента май не е подходящ за големи репресии и сътресения. Изглежда го разбират и в Русия, и в чужбина.
  24. Във руски сайт в който има обсъждане и на СВО (и го следя ) забраниха всякакви изказвания под предлог че е затрупан от анонси във връзка с Пригожин и Вагнер, а и не било по темата.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...