Отиди на
Форум "Наука"

Петя Николова

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Петя Николова

  1. Здравейте, Преди години дядото на моя съпруг, който е бил известен рибар във Варна е пътувал през 1962 година в Червено море от въпросния художник, чиито подпис е в десни долен ъгъл на картината. Този художник и писателя Георги Бранев са пътували на кораба Каравелов, който е бил построен през 1956 г. в Англия, а е станал собственост на България на първи април 1962 г. Цялата височина на корпуса на кораба е била 39 фута, което е равно на 12 метра. Картината е нарисувана от въпросния художник на кораба Каравелов през 1962 г. по повод 50 - годишния юбилей на дядото на съпруга ми, който се е казвал Георги Желязков (бай Георги Токмака). Дядото е бил прочут рибар и художника впечатлен от уменията му е направил този дружески шарж с въглен като подарък на рождения му ден. Доколкото мъжът ми помни дядото е бил огняр и затова шаржа е рисуван с въглен. Имаме и въпросната книга "Скитникът" (бележки от едно пътуване) на писателя Георги Бранев, като на стр.103, 104,105 и 106 страници от книгата пише за дядо Георги. Има и негова снимка в книгата на стр.105. Може да се види, че тази снимка е същата както снимката на самата картина. Картината е рисувана върху картон и е с размери 71/100 см. Съпругът ми знаеше от майка си, че картината е рисувана от Бешков, но се запознахме с неговата биография и разбрахме, че е починал в 1958 г.,, а картината е от 1962 г. на кораба. Не знаем на кого е подписа на картината в този случай. Молбата ми е следната: Ще ми помогнете ли за разпознаване на художника, чийто подпис е на дружеския шарж? В националната галерия в София ми издадоха удостоверение, че е на Бешков с техен подпис и печат, но...като четох в нета нещо ми се разминават годините (годината на самата картина и годината, когато е починал Бешков, макар че има много художници с тази фамилия и не може да се твърди, че е от известния художник) Търсих в нета и сравнявах подписи на художници, но не успях да се справя сама и моля за помощ. Прикачвам една снимка на подписа като на всеки, който може да ми помогне при посочен имейл от негова страна ще кача и още снимки, тъй като тук има ограничение и системата не ми позволява да кача повече.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...