Отиди на
Форум "Наука"

Кирѐ Щайгата

Потребител
  • Брой отговори

    36
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Кирѐ Щайгата

  1. GPT е склонен да халюцинира - не всичко, което пише, е истина и качеството на това, което връща, може да варира. Няма отделна стъпка на превод от Х език на английски, но в последствие е трениран на много различни текстове и на други езици и е "разбрал" кои думи си съответстват по значение. Руския е сравнително близък и, естествено, е трениран на огромно по-голямо количество руски текст, така, че е нормално да се бърка с него.

  2. GPT не превежда, просто досега не е бил трениран на достатъчно български текст и вади по-лоши резултати (измисля си думи/форми, лоша граматика, и т.н.). Всъщност, това е и главният недостатък, с който очаквам bggpt да се справя по-добре.

    Най-вероятно използват допълнително трениран и осъвършенстван модел(finetune) базиран на някой от вече публичните модели като новия Mistral7B, който в някои отношения бие OpenAI GPT 3.5 (безплатния)

    Допълнителният материал не е директна част от модела, така, че не е задължително да се публикува в суров вид, но би трябвало да кажат на какво точно са го били тренирали.

    • Харесва ми! 1
  3. Напротив, тракедонизмът е про-западен. Той диктува, че славяните и "тюрките-прабългари" са руска пропаганда, която иска да ни вмени, че сме "дошляци", а не истински европейски коренен народ.

    • Харесва ми! 3
  4. Преди 48 минути, sir said:

    Надпис, за който съвсем безпроблемно може да се аргументира, че не е на никакъв тюркски, още по-малко пък конкретно на чувашки, и с който тежка категория тюрколози като Рона-Таш и Ердал изобщо отказват да се занимават, точно него ти го подаряваш на аварите на общо основание.

    Страшен подход. Оценка 6+. 

    Сент Микльош се приема за аварско съкровище, а там има надпис на същия език (или поне така изглежда).

    Вече имаме един подобен на гръцки, защо пък тоя да не е на аварски.😀

  5. Пак ли си му спамил тъпотии на Южняка? Виж така и германците може да докажеш, че са траки.

     

    Турците въобще не са европейци, стига глупсти.

    pc4h6v.jpg

  6. Преди 1 час, БатеВаньо said:

    Интересно обяснение дават, че в българския и македонския члена си идва, някак естествено от праславянското Тъ (това/този/тази) . Въпроса е как при останалите славянски езици това не се случва?? 

    В руския също е имало диалекти на север, които добавят -та накрая със сходен смисъл.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Russian_dialects#Morphology

    • Харесва ми! 1
  7. Преди 4 минути, gmladenov said:

    Повтаряш се като развален грамофон.

    Тогава нека и аз да се повторя: а ти как ще обясниш, че добрите руснаци се крият в атомна
    електроцентрала и заплашват и шантажират цяла Европа с това. 🙄

    защо Украйна иска да атакува атомна централа?

    • ХаХа 1
  8. On 12.05.2022 г. at 21:18, Янков said:

    Ако може, да се върнем към темата. Истинската история на Македония.

    В случая, най-новата. Тази от последните дни. Реакцията на някои сърби:

    https://trud.bg/в-сърбия-реагират-остро-на-признаването-на-охридска-македонска-православна-църква/

    И един наш анализ:

    https://www.actualno.com/viewpoint/vizantija-nikoga-ne-e-umirala-vartolomej-razdava-kartite-news_1751650.html

    Лично мнение. В първоначалната си част, считам че нашата статия е донякаде вярна, но не и по отношение на на БПЦ и последиците нейното решение да откаже да стане църква майка на ОА. Добре известен факт е, че ОА претендира за 1100 годишна традиция и включително се смята за наследник и на Първа Юстиниана. А част от пълната титла на "вторатата" Първа Юстиниана" е Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България. По-малко известен факт е, че тази титла в определини периоди е включвала не само върховенството и върху България, но и върху Сърбия.

    На практика, решението на ВП да прехвърли отговорността за ОА върху СПЦ, означава забие клин между двете църкви и съответно държави. Сърбия е в патова ситуация. Или трябва да признае ОА и да накърни своите интереси, или да пак да накърни своите интереси, влошайвайки влиянието си в РСМ.

    Оказва се, че в отказа на ПБЦ да стане църква-майка на ОА в дългосрочен план е бил правилен. В противен случай, сега щяхме да сме позицията на Сърбия - да избираме между по-голямото и по-малкото зло.

    https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/05/16/4346798_srubskata_curkva_odobri_kanonichnoto_edinstvo_s/

    • Харесва ми! 1
  9. Преди 44 минути, tantin said:

    Според горната статия "тронките" били македонски българи..

    Най-голямата глупост дето съм чувал. Язък че Стамов е от Бургас. Явно хич не вдява между странджански и македонски диалекти.

    https://ibl.bas.bg/bulgarian_dialects/ има западен говор там, бъдеще е на "ке"

  10. Преди 2 часа, tantin said:

    България в знак на солидарност може да се самообяви като народ на "българските славяни".

    Македонците се срамуват от "турско-татарското" име, аз предлагам всички да се присъединим към Сърбия като баш славяни.

  11. Преди 3 часа, Amazonski said:

    Аварите, за разлика от куманите, нали бяха монголоиди? Как така са ги претопили без следа? Освен това за интегрирането на куманите сред унгарците има сведения - хич не е минало безпроблемно. Защо няма и дума за аварите?

    http://humanphenotypes.net/Alfoeld.html

  12. Вече имаме намерено доказателство, че трите лъва са били използвани като реален хералдически символ на България. Арабската и западните рисунки се потвърждават като истински.

     

  13. Чакаме изследванията от източна България, ако това е "славянският" пълнеж от "морето", то такъв там не трябва да има.

  14.  

    Преди 3 часа, dora said:

    Според мен само проблемът с българското малцинство - този проблем е реален, не имагинерен/идеологически, като различните ни версии за миналото - сблъсък на две националистически идеологии.

    Преди 3 часа, dora said:

    Този проблем - единственият реален  - с хората с българско самосъзнание в Македония -  следва да бъде решен с активна, но много интелигентна външна политика. Вкл. (като както се видя, не можем сами) през структурите на ЕС.

    Същите тия структури, които ще набутат и "македонско малцинство" у нас.

    • Харесва ми! 1
  15. Преди 22 минути, skiahtro said:

    Ти прочети първо Паисий!

    Ако ще ти е по приятно, можеш да не ме възприемаш, като българин!

    Поздрави!

    Когато те е срам, че си загубил войни от гърците и обвиняваш собствените си национални герои от 300 години преди това.👌

  16. Преди 1 час, Опълченец said:

    но и в други области, като народното творчество, вярвания и т.н. Българският език, творчество, вярвания и обичаи са славянски

    Мда.. ако смяташ, че славяни са само южните, а и всички други балкански държави също са славяни...🤨🤨 щото тия на север нямат нищо общо

    • Харесва ми! 3

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...