Отиди на
Форум "Наука"

Sicilian Dragon

Потребител
  • Брой отговори

    14
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Sicilian Dragon

  1. Оново съм прав, а вие грешите и колкото по-прав ставам, толкова по-грешни ставате! Материалният и духовният живот са двете измерения на съществуването, но не трябва да говорим за тях като за противоположности, а като две взаимодопълващи се свери. Грубата жива природа отвън + (социалния живот) и еманентния вътрешен свят на всичко живо (усещания, мисли, чувства, емоции), ведно с неживата природа, чрез нейните химични елементи е всичко, което съществува! Тууу!... и аз спирам до тук, защото ми е забранено да говоря повече! ...а вие ми говорите за "Гигантски дъги" и комети... Хахаха
  2. Вижте, за мен лично, коцепцията за Бог е троична. Какво имам впредвид: Най-просто казано в пример, водата в различните си агрегатни състояния приема различни форми, но пак си е вода. Тегност, лед или пара - все си е вода. Така е и с вярата и с истината. Като фурнаджийска лопата е! Каква е вашата концепция за материята?
  3. Четейки гореописаното от вас, стигам до патос. Атом пише, че той разглежда темата философски, някои други от нас научно, а трети религиозно. Може ли всички да говорим за едно и също нещо, а да не можем да стигнем до едно меродавно заключение?
  4. Прочитайки следните редове се сетих за гностицизма. Ето, за който е е запознат: https://bg.wikipedia.org/wiki/Гностицизъм Говори се за *познание и *наука като ключ към разбирането на Бога. Интересни доводи прочетох иначе, браво!
  5. Вярата има няколко измерения: 1. Измерението на личния опит, включващо: -Измерението на аналитичния опит; -Измерението на сетивния опит; -Измерението на емоциите и чувтвата; 2.Измерението на споделения (чуждия) опит; 3.Измерението на интуитивния (свръхестествен) опит, което е неизвестно, поне за повечето от нас. За какви други прийоми за добиване на вяра и познание се сещате? *Отново прочетете предното изречение, ако не ви светна лампичката първия път. Вярата и познанието са неразделни. Вяра без знание е сугестия за причиняване на догматични възгледи и промиване на здравия разум! Господа учени! Нито ще ходим на Кръстоносен поход, нито ще обяваваме Джихат. Да мислим трезво! Не вярвайте сляпо на неща, които не разбирате. Приказките за лека нощ свършиха. Да се събудим и да поразсъждаваме.
  6. Като си говорим за +/-, както го наричате, прикачвам ви една статия, която според мен е много интересна. Обърнете внимание на последния параграф от статията, по отношение на лъжливата дихотомия. Цялата статия тук: https://avitohol.name/kakvo-e-dihotomiya/ Лъжлива дихотомия е такава, която не е съвместно изчерпателна (има други алтернативи) или не е взаимно изключваща се (алтернативите се припокриват), или не е възможно нито едното. Например твърдението: “Или тестът, или програмата са грешни”. В този пример вариантите не са взаимно изключващи се, тъй като и тестът и програмата биха могли да бъдат грешни. Това не е съвместно изчерпателно, тъй като и двете могат да бъдат правилни, но може да е хардуерна грешка, грешка в компилатора и така нататък.
  7. Реших да се намеся, преди да се е стигнало до бой... хаха Словото на Бога не е дял от булевата алгебра, където на езика на Бога, наречен "JavaScript", едно съждение е истина или лъжа (0 или 1). В течение на времето и промяната на условията, събитията търпят метамотфози, т.е. видоизменят се. Един човек, в един етап на живота си може да бъде атеист, в друг религиозен и обратното. Природата се видоизменя и е много сложно за човека да разбере правилно ситуацията в, която се намира. Ние, хората, сме объркани, защото първо - мислим за себе си, после мислим за другие, т.е. първо частното, а после колективното. Но! Макар и сходни, хората се различаваме един от друг. За един едно нещо е истина, за друг - не. Социумът, деградацията на населението, култът към технологии, расова сагрегация, женска еманципанция... Разнообразието поражда хаос! Искам да кажа, че не всичко се свежда до yes or no question. По принцип съм съгласен с горното твърдение, но мисля, че ситуацията е по-сложна. Не можем да проверим в браузъра дали дава true or false, защото нямаме достъп до браузъра. Иначе, една сграда, погледната от различни страни, изглежда различно. Въпреки, че гледаме една и съща сграда. Да не говорим за цял град! Ами вселена?...
  8. Аз съм го чувал като будистска поговорка: Щастието не е в крайния резултат, щастието е в пътя. Колкото и странно да прозвучи, изглежда преживяванията, които ни спохождат са водещи, а не материалните придобивки и суетата по луксозния живот и почестите.
  9. До колкото си спомням, първата кабалистична книга изобщо се казва "Тайният ангел". Говори се за върховна сила над всичко живо и неживо. Отделно си спомням, че има други 7 подсили и техните 7 антиподи. Назовават ги като добри и лоши ангели, но това е много повърхностно и остаряло виждане, резултат на неразбиране на тяхната същност. Спомям си отчасти, че се говореше нещо за Вавилонската кула в Стария завет - отпитът на човек да измести Бог. Нещо, което се случва и днес. Стремежът човекът да властва над всичко останало за вечни времена и т.н. Тук идва проблемът! Според мен, проблемът с религиозното тълкувание е, че книги, писани на тогавашен прост език, писани от апостоли и зилоти или каквито и да са, не могат да обяснят на съвременния човек пряко въпросите по сътворението и управлението на материята, ако човек няма необходимата подготовка за това. Когато времето настъпи, всичко ще лъсне наяве. Вероятно има и причина всичко да е толкова засекретено. Много знание - много печал.
  10. Науката е основана на наблюдение на повторяемоста на физични, химични и сходни природни закони. Следователно, науката, макар и да не може винаги да обясни дадено явление напълно, ни дава отговор за божиите закони поне частично. А какви са божиите намерения... науката не е напреднала до там... но и това ще стане. Според мен втренчването в библейски текстове не е начина за разбиране на заобикалящия ни свят. Ние не знаем как са написани и как трябва да бъдат разбирани. Ако бъдат разбрани в прав текст, завучат като фантастика с неочакван край, но според мен, смисълът е по-дълбок.
  11. Слава тебе Цезаре! – поздравът на някогашните гладиатори пред императора на Великата римска империя. Поробени мъже, предали душите си в името на славата и богатството, жертвали най-важното на този свят – здравето и живота си. Някъде там, където свършват пределите на надмощието, започва царството и магията на побетада! Тялото е преходно, а славата вечна. Нека имената на всички прочути войни ектят във вековете! Но какъв е техният отзвук днес? Кои са съвремените гладиатори? – ранени военнопленници, роби или хора, посветили своя живот на изкуството на войната? Какво е нещото, което движи хората, карайки ги да се противопоставят един на друг? Защо хората доброволно избират пътя на противоборството? Професия борец, боксьор, каратист, джудист и всичко останало... Защо? Какво е да си професионален боец?
  12. Съдейки по себе си, силно съм се надявал,като малък, макар и да не съм духовен или религиозен, да съществува бог, който да помага на хората в трудни моменти. Такива инфантилни пристъпи виждам дори при много възрастните. Може би в човешката природа е усещането за уязвимост или... просто всички сме овце, търсещи добър стопанин.
  13. Интересно впечатление ми направи как постепенно темата от чисто прагматична се обърна в мистична, дори се докосва до света на вероятностите. Затова ще се върна в изходно положение. В свят на модерно робство, продуктово позициониране, пропаганда и всевъзмоцни манипулации, съвременният човек е препълнен с информация, повече от всякога. Рекламата провокира емоционалната ни същност и създава консуматорско мислене. Това мислене, много пъти, нарушава общоприетите ценностни модели и създава хаос. P.S.: Едно вчерашно намаление в мола усля да ме провокира да си купя колан Sergio Barone. След, което, като се прибрах и жена ми разбра, усетих хаос...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...