Отиди на
Форум "Наука"

Thorn

Модератор История
  • Брой отговори

    3941
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    17

Отговори публикувано от Thorn

  1. Преди 1 час, resavsky said:

    Монетни находки от началото на 8 век които трябва да се свържат с българите на Аспарух и  Тервел  .

    Хубаво. Но Йончев пусна муха за добре известни български селища във Влахия от седми век. И на мен ми стана страшно интересно. Седми век въобще е тъмна индия, а те да са "добре известни" и "български" и "селища". Защото поне досега си мислех, че усядане на българите още през 7 век е малко вероятно, да не кажа невероятно, че чак и с постоянни селища и то във Влахия. Притова добре известни и надеждно идентифицирани като български. На мен това доста би ми разклатило представите и за това питам като идиот. Ако става дума за Дриду - доколкото  имам идея това все пак не е 7 век и поне в нашата историография се отъждествява с археологическата култура, характерна за ПБЦ, но от по-късен период, и при това по-скоро славянски, отколкото български, в смисъла "прабългарски".

     

    Та затова питах....

  2. On 15.03.2024 г. at 12:15, isav said:

    Преди време успях да намеря част от изследванията на Петре Дякону в Пъкуюл луи Соаре и сам прочетох с преводача как една типична българска крепост от 9-10 в. става византийска от 11-12 в.! Писания пълни с "най-вероятно" и "по всичко си личи че" повече от допустимото за безпристрастна научна дейност! Нещо като творчеството на Плетньова за хазарския произход на СМК...

    Ама вие си чакайте "българските селища във Влашко" от мамалигарите!

    Не бе човек, пак не отговаряш на въпроса. Никой не говори за Пъкуюл луй Соаре и за културата Дриду от времето на ПБД. Имаше твърдение за разпространени български селища именно във Влахия, т.е. Олтения и Мунтения и именно в 7 век. Не в Буджак, не в Добруджа и не през 9 век.

  3. On 4.09.2022 г. at 10:14, T.Jonchev said:

    Ананиа Ширакаци е твърде сериозен и добре информиран автор, за да бъде отхвърлян. Но този текст едва ли може да се смята за доказателство за малобройността на българите - и то не толкова поради споровете относно разположението и размерите на Певки, колкото поради факта, че той указва къде се е намирала Аспаруховата резиденция, но не твърди, че там са се настанили всички подвластни на Аспарух българи. Има достатъчно археологически данни за български поселища от това време в по-голямата част на Влашката равнина.

    По същия начин размерите на външния град на Плиска също не са критерий за броя на българите в края на седми век - едно, защото не е ясно кога всъщност Плиска става столичен център и второ, защото от тези размери може да се прави по-скоро извод за животновъдството, отколкото за демографските характеристики.

    Български поселища от кое точно време във Влашката равнина? 7 век?

  4.  

     

    https://thornforum.net/viewtopic.php?p=4216#p4216

     

    Датировката на отпечатъците от длани от Тибет се оспорва и вместо на 200 хил. години те се предатират на около 1300 години. Т.е. не са на денисовци.

     

    • Харесва ми! 1
  5. Преди 9 часа, genefan said:

     

     

    А за връзката с аварите си има и исторически сведения. Според тях, Крум е от Панонските българи и има смяна на династията в Плиска. Той, естествено ще си е докарал свои хора в столицата, а след края на Аварската държава се спуска масово и простолюдие а юг. Затова аз не мога да призная за оригинален прабългарин някой, който е датиран след 9в. и не от СИБ. Надявам се този път да са подбрани правилните проби.

     

     

    Крааайно интересно ми е какви са тези "исторически сведения"?  

  6. On 17.10.2023 г. at 5:51, Amazonski said:

    Може би само някакъв съвсем “базов” бипедализъм? Защото бързото придвижване на големи разстояния на два крака идва с цяла инфраструктура - потните жлези, липса на козина, големи бели дробове, дълги бедра, стъпала със свод,  специфична моторика в черепахата и т.н. Сигурно пропускам доста, не разбирам от физиология. Обаче това са неща, които няма причина да се развият докато подскачаш по клоните. Дори да подскачаш по клоните бипедално. 

    Да, базов. По-точно -дървесните преадаптации не са позволили да тръгнат на четири крака.

  7. On 6.10.2023 г. at 20:13, Atom said:

    Е, аз ти  писах по-рано, че тази хипотеза се вписва с хипотезата на Южняка.  Според нея българите са продукт на разпада на Хунската империя. До тогава няма българи.

    Та, след разпада на хунската империя, една чест от елитите на бившата империя и техните родове се изтеглят на изток, други на другаде. Това което остава в Панония е простолюдието на хунската империя или нейните вулгарес / булгарес.  Някой успява да организира това простолюдие и ето ти ядката на чисто нов бъдеш етнос вулгарес / булгарес. 

    E как няма като има. Анонимен хронограф нещо?

  8. Преди 3 часа, БатеВаньо said:

    През керченския мост, който украинците сега бомбят.

     

    Аз не знам дали някой може да си представи как се форсира река като Дон или Днепър в онези времена. На хартия директно се преджапва, но на практика по-голяма е вероятността половината да се издавят.

    Абсолютно без никакъв проблем се форсира.

  9. Преди 2 часа, sir said:

    За теб вече ми е ясно, че си застинал на ниво знания 13 век. :)

    Няма нищо научно в това просто да игнорираш един исторически извор, защото противоречи на хипотезата ти. Нормалното е да се опиташ да намериш някакво обяснение защо това се случва.

  10. Преди 19 часа, Южняк said:

    В горкия самоводене, отхвърлен като подозрителен от бг археолозите, доминира стария скитски компонент от украйна, отпреди големите работи. обаче билетчето му не печели, макар че тоя укро-скитски компонент го установих и с кпадмин, професионалния алгоритъм;  той е с най ясна връзка с понтийската степ; фоньод изглежда като като ъпдейт на сарматите от унгария, но всъщност не е точно това, а нещо ново. сърби и хървати са с по-ясна връзка със западните славяни, оптколкото българите, но се вижда един пит стоп в унгария; интересно, пит стопът е по-свързан със сармати, отколкото с фоньод, както и подозирах, тоест, че тия сармати са играли роля както в генезиса на хуните, така и в генези на бъдещите южни славяни и нищо чудно - в този на прабългарите. това исках да обясня, но май по-добре да го покажа в картинки. в същото време, дунавските сармати са най-вероятно не сармати, а някакви яуади или гепиди, но там има нещо германско, освен сарматското.

    Ония язиги, дето точно там си живеят, до Тиса още от траяново време, не са ли точно сармати?

  11. Преди 21 часа, miroki said:

     

    И Вероятното място на Кубратово България е точно на запад от Азовско, това сме го дискутирали вече. А според Йорданес е над Черно море. И според Теофановото описание нищо не сочи на изток от Азовско.

     

     

    Аз не знам кое Теофаново описание четеш, но там ориентер е Фанагория, а тя е точно на изток. И да дискутирали сме и тази Фанагория праща тезата за Куфиз- Буг на боклука.

  12. On 4.10.2023 г. at 1:24, sir said:

    Виж сега, аз съм писал сто пъти, че нито съм някакъв спец по генетика, нито имам някакво желание да се правя на такъв. Достатъчно си имаме във форума. Та, гледам твоите картинки, гледам и тези на Кухулин. На твоите седят славяни като най-близки до пробите от Гнездово, на неговите - германци. Ти ще кажеш "не го гледай Кухулин", той ще каже обратното. Нямам намерение да проверявам кой крив и кой прав. Написал съм го - ако не е скандинавец, значи е славянин или угро-фин. Сиреч, ще да ми е ясно какво е Гнездово и без да ми го казват Планк и Харвард.

    За Черняхов писах, писал съм го и преди. Аз поддържам хипотезата, че точно тогава, с миграцията на готите, започва окончателното отделяне на славяните от общия балто-славянски масив. Затова и съм писал, че там присъстват "балто-славянски елементи", а не "славянски".

    Черняховската култура в най-ранните си етапи показва съвсем ясни връзки с Велбарската култура. Преди да се появят тези връзки Черняховска култура като археологическо понятие няма. Има Зарубинецка култура на север и разни степняци на юг. Естествено, че населението не се подменя с всяка нова култура. Идват готите и покоряват местните балто-славяни, сармати, скити и каквито още може да е имало, а не им устройват геноцид.

     

     

    Точно!

  13. On 3.10.2023 г. at 18:28, Южняк said:

    П.С. като се има предвид, че през 7-ми век в аланската "хумара" има и 2000 персийски военен гарнизон покрай войната на персия с арабите, в която алани и прабългари са им съюзници (на персите), нищо чудно, както често става, войната срещу общия враг (халифата) да е довела до самоорганизацията на българите в държава, т.е. във велика българия; по правило, българските историци са буквално слепи за персийските гарнизони в градовете на прабългари и алани и че персите може и да са ги "посъветвали" да създадт държавност, йерархия,  възможно е и да има някакви жестове на българите към персийските им съюзници, примерно въвеждането на персийски имена на някои от престоло-наследниците, елементи от персийската материална култура и като се има предвид и езиковата близост между алани, сармати и перси...не знам, но по аналогия с боспорското царство, някакво налагане на алански елити върху българите, като техни лидери. Така както сме си избирали министри с руски паспорти докато бяхме съюзници на москва през соца и сега както си ги избираме с канадски и европейски паспорти; та, ако се водим по елитите, прабългарите нищо чудно и кавказки алани да излязат. но не и масите им.

    Това пък откъде? Хумара е от 8 век, а не от 7 ми и не съм видял данни за 2 хил. гарнизон  камо ли перси?

  14. On 2.10.2023 г. at 19:00, Южняк said:

     . Българите си ги преставям поне като етноним да възникват в панония от останките на хунската конфедерация  

    А анонимния римски хронограф от 4 век, който пише за етноним българи по време, когато в Панония хуни няма, а си е римска провинция?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...