Отиди на
Форум "Наука"

scarecrow

Потребители
  • Брой отговори

    769
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от scarecrow

  1. Статията е от 2009, когато огрaничението за съдържанието на сяра в морските горива беше 4.5%, сега е 3.5%. Очаква се от 2020 г да влязат в сила новите изисквания - до 0.5%.

    Ограничението при престой в пристанищата в ЕС от години е за горива с ниско съдържание на сяра (под 0.1%) .

     

    • Харесва ми! 1
  2. Преди 23 часа, Skubi said:

    От 10-те най-големи контейнерни пристанища 7 са в китай. Но интересното е, че преди години кайците искаха да стъпят в Европа. Германците, холандците, гърците не им дадоха...

     

     

    COSCO имат мажоритарен дял от пристанището в Пирея и дългогодишна концесия за контейнерния терминал

    • Харесва ми! 2
  3. ИИЗ не е териториални води, това са международни води, там обаче държавата има права върху използването на подводните ресурси, вкл. шелфа. Териториалните води са до 12 морски мили,  ИИЗ е 200 морски мили,. И в двата случая може и да е по-малко, ако това означава препокриване с територия / зона на друга държава.. 

    Ако сравниш  въздушните граници с териториалните води,  би трябвало да съвпаднат.  

    Уикипедия https://en.wikipedia.org/wiki/Exclusive_economic_zone дава основни идеи за разликите между териториали води и ИИЗ - права, суверинитет,  иначе за повече информация - конвенцията на ООН по морско право.

    • Харесва ми! 1
  4. Преди 46 минути, Capitainofmarine said:

    ""Задпоставеноста  за която говориш я има и в други езици, а пропо ти наясно ли си със старобългарски, среднобългарски и кога се появява тази "задпоставеност" в българсия език. Защото древните българи проговорили този славянски език image.png.7ba9dd01ffaaf5866e81c48a856700b4.png

     а не този на който говориш и пишеш днес.

    Вземи прочети кога и защо се появяват курдите в близост до Кавказ тоест в това което наричат Византия и как могат да си влият с прабългарите а също къде се е намирала античната Мидия .

    Това ираноезичниците и автохтонците ни изкарвате братя с всякакви цигани и пущини, знаеш ли какво е пущи? 

    ето ти информация

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kurds

     

    А пък тюрковъдите ни изкарвате братя с чукчи и евенки.

    И въобще кое е по-важно - истината или това, което ти харесва? Има си едни теми в раздела за генетика, добре ще е всички чукчи да прочетете тези теми.

    ПП Почти съм убеден, че в поста ти имаш предвид пущуни, но ще е добре да обърнеш внимания на факта, че пущуни и пущини са съвсеееееем различни неща.

    • Харесва ми! 6
  5. Преди 16 минути, Пандора said:

    Имено генетиката показа, че  скитите или други степни племена и образувания имат сложен етногенезис и вероятно едва ли могат да минат под някакво обобщение "говорят определен език". Отделно, че докато не се изясни напълно въпроса с прародините на индоевропейските и тюркските езици и генетичните данни няма да ни проговорят.

    Съжалявам, но на теб специално генетиката няма да ти проговори никога.

    • Харесва ми! 3
  6. Преди 6 часа, Du6ko said:

    Един въпрос . Има ли държава, която има море, а НЯМА излаз на море ? Предполагам всички ще кажат че това е въпрос на човек от някоя клиника ? Въпреки това има, или поне доскоро имаше такава държава. 

    Нямам предвид Боливия или Парагвай,които нямат излаз на море но имат в по един град на Тихия и Атлантическия океани по един пристанищен комплекс. Нещо като нашият излаз на Бяло ( Егейско) море. Нито Швейцария или Монголия които иммат свои флотове , без да имат излаз на море. Държапвата има море но няма излаз на море ( разбирай свободни морета и океани ) . 

    Нямам и предивид също Каспийско или Аралско море, нито пък трансгранични езера както Охридското Езеро или Титикака. 

    Имаше един особен случай със Словения, които трябваше да преминават през хърватски или италиански териториални води.

    • Харесва ми! 1
  7. Отново бягане от отговор.

    Ако спрямо жена е приложено насилие, конвенцията третира ли по различен начин жертвите в зависимост от тяхната сексуална ориентация?

    В дадения от caress пример се подразбира, че в случай на принудителен брак, има значени и съответно разлика в зависимост от това  каква е сексуалната ориентация на жертвата.

    • Харесва ми! 2
  8. Преди 1 час, caress… said:

    Допълнителностите са именно за такива, като в посочения случай т.е., когато причината за насилствен брак е на база сексуална ориентация.

    Просто хората са се опитали да са максимално изчерпателни. Обаче ефектът в България е на изгубени в превода. :)

     

    Преди 9 минути, scaner said:

    Член 4.3: "Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално
    мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква
    дискриминация, основана на пол, ...сексуална ориентация..."

    Как така стана, че хем защитата на правата на жертвите трябва е без дискриминация на база сексуалната ориентация, хем сексуалната ориентация има значение?

    • Харесва ми! 4
  9. 1 hour ago, caress… said:

    Допълнителностите са именно за такива, като в посочения случай т.е., когато причината за насилствен брак е на база сексуална ориентация.

    Просто хората са се опитали да са максимално изчерпателни. Обаче ефектът в България е на изгубени в превода. :)

    Нали уж конвенцията няма нищо общо със сексуалната ориентация?

  10. Преди 5 часа, Capitainofmarine said:

    Само да попитам кога "прабългарският" език е бил официален в българската държава? Априори езика на държавната канцелария е официалния държавен език. Почти всички писменни /две или три изключения/ в българската държава са на гръцки език. Веднага правим паралел с ИРИ /Византия/ тамофициалния държавен език по същото това време е латинския. Да съпоставим латински срещу гръцки , Източна Римска Империя срещу Българско Ханство за да си направим разлика. Веднага подчертавам - става въпрос за варварския период на ПБЦ - Дунавска България. Защото се мятаме като улави из степите и из временното измерение.

    И друго : Кои са източните съседи на българите в СВБ и варварския период на ПБЦ. Ако си отговориш ще си дадеш отговор на много загадки. :ae:

     

    Гръцкият става официален език в ИРИ още преди пристигането на Аспарух на Дунава.

    • Харесва ми! 1
  11. Преди 11 часа, Warlord said:

    ocean_currents2.jpg

    Ако излезнат източно от Япония могат да го хванат Курошио, въпроса е дали така ще им стигнат запасите от храна и най-вече на сладка вода, защото по тоя маршрут от ок. 7000 км няма нито едно островче или бряг.

     

    Храната и водата не са проблем. Истинският проблем е, че не знаели къде отиват и кога ще стигнат. 

    Освен това съм съгласен с мнението, че по онова време Китай не е имал нито желанието, нито възможността да колонизира континента.

    Ако по една или друга причина китайците бяха създали колонии в Америка, колониите им щяха да последват съдбата на холандските, френските, шведските, датските и руските.

    • Харесва ми! 1
  12. Преди 51 минути, bulgaroid said:

    Къде видя Евро, в текста? Я ми покажи ,че нещо не го виждам? А. "Горките норвежци и швейцарци" си имат подписан договор за асоцийране, а ние ако излезем, директно губим всичко, и получаваме мита и такси, я отвори статистиката да видим колко % от износа и вноса са от ЕС ? А после отвори и прочети за привилегийте от Ес, дето губим в търговията с останалия свят и като ги загубим какво въобще ще стане с икономиката ни ? Помниш ли СИВ, и какво стана като го закриха ? Е,това дето ще ни сполети е по-лошо.:animatedwink: И това не е всичко ама и толкова стига. Нали, малко мислиме, после пишем. :116:

    Успех.

    Швейцария няма подписан договор за асоцииране, а има подписани двустранни споразумения между ЕС и Конфедерация Швейцария.

    Степента на взаимодействие на държавите от ЕИЗ (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и ЕС също е на основа на договори и споразумения, а не на асоцииране.

     

    • Харесва ми! 1
  13. Северно Тихоокеанското течение започва на юг от Япония, достигайки я минава източно от нея и сменя посоката си почти право на изток, като достига днешните Орегон и северните части на Калифорния.

  14. Преди 13 часа, Warlord said:

    И накрая - много ми е интересно как така тия каталунски чукундури след 800 г. в тая държава изведнъж решиха, че не могат да съжителстват с останалите испанци, но пък могат с мароканците и останалата бежанска измет, че даже и организират масови шествия в подкрепа на нови бежанци.

    800? Тез' числа за нищо ги нямаш

    Преди 13 часа, resavsky said:

    Хирона също са каталунски отбор между другото но това няма голямо значение.Сепаратизма е нещо трудно обяснимо - може да спи дълго време но изведнъж се събужда със страшна сила.В Чехия се надига моравски сепаратизъм,а в Полша силезийски.Ефекта на доминото се задава.Да не говорим за Уелс .Ако Каталуния получи независимост те са следващите.

    Уелс - едва ли, по-скоро Шотландия и Северна Ирландия

    Преди 4 часа, bulgaroid said:

    Все едно утре България да излезе от ЕС, до седмица ще настане глад до месец ще има революция. Като излезеш от ЕС, губиш пазари, получаваш мита и такси,губиш стабилността на еврото и получаваш инфлация до дупка. Никой не може да си позволи да излеле,само Британия заради гърба от САЩ, ама и те ще ядат тоягата, скоро.

    Нещо съм пропуснал момента, в който сме минали на евро...

    Горките норвежци и швейцарци, там през ден-два революции.

  15. 1 hour ago, dora said:

    Затова и примерно в английския (който е същият език от 16 век насам) непрекъснато се актуализират речниците, ето този например:

    http://public.oed.com/the-oed-today/recent-updates-to-the-oed/

    В тази статия пише, че в последното тримесечие са добавени петстотин нови думи.

    Речниковият фонд на всеки един език непрекъснато се обновява. Това, което не се обновява непрекъснато, е езиковата норма. Никой не решава току-така, че понеже някое граматическо правило често се бъркало, то трябва да се отмени, че езикът да се доближал до недобре усвоилите го.

    А правописът дали е непроменен?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...