Отиди на
Форум "Наука"

Коцето86

Потребител
  • Брой отговори

    60
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Коцето86

  1. Не че нещо, ама тая опция не ми вдъхва голямо доверия. Не може ли да си направим регитрация някъде другаде (примерно в берег.ру), като си знаем никовете няма да е проблем да се намерим. Плюс това гледам, че няма много ентусиасти нещо. А, някой трябва да се заеме и с направата на таблицата, системата там бели-черни, точкуване, контрола някаква да се приеме. Въобще не става така лесно...

  2. Накратко, става дума за т.н. мач на смъртта м/у Динамо Киев (всъщност Старт (имало е и локомотивци, пък и играят на стадиона на Зенит) и нацистите през август 1942г. Не искам да коментираме самото събитие - дали, как, защо, се е случило. Има метериали из нета, даже цели книги. Преди 2-3 години излезе информация, че "Гетманш" (идея си нямам какво значи тази абревиатура) ще снимат филм. Та него търся...

    Въобще, завършили ли са го, може ли да се дръпне от нейде? Благодарско за съдействието!

  3. Разбира се, широката употреба на "Добър вечер" няма никаква връзка с неправилната аналогична употреба в други езици, а да се обяснява със заемане е твърде неубедително. Според мен причината за тази грешка, забележете, всеки третокласник би я регистрирал с лекота, т.е. става дума за неспазването на елементарно правило, е в съгласуването. В училище са ни учили, че прилагателното се съгласува със съществителното по род и число. А това всъщност не е точно така. При съществителните имена родът е лексикално-граматична категория, не морфологична както при прилгателните. Казано накратко значението на категирията род се носи от лексикалната основа, докато при прилагателното езикът е специализирал граматични морфеми - при м.р. имаме липса (зелен-, красив-), при ж.р. най-често се среща -а (зеленА, красивА,), при с.р. -о (зеленО, красивО). При съществителното родът се определя на принципа на формалното подобие. Така например като заемаме думата 'радио', то приема среден род, защото завършва на -о, като зеленО, красивО, а във френски ср. р. няма. Същотото е при ж.р. - [мисийА], [продукцийА] и т.н. Думите, който нямат специфичен завършък - компютър, арбитър, пък преминават към м.р.

    Разбира се, има и думи, при които това правило не е последователно прокарано (едно значение се използват повече от една грам. морфема, напр. - е в ср.р. овчЕ, но овчО, кравЕ и т.н.). Етимологична справка може да покаже мотивировката на ж.р. 'вечер', но тъй като липсва родово окончание, носителят на езика съгласува 'вечер' с формата за м.р. - добър. Книжовната норма е нарушена - факт. Но става дума за единичен случай, при това 'Добър вечер' е устойчиво словосъчетание, което спомага за налагането в горовната практика. Затова и правилното 'Добра вечер' вече се схваща за архаизъм.

  4. Да, грешката е при мен. Кореспондентен...хм, не знам, много мудна работа нещо. Малко се губи тръпката.

    Всъщност, нека да изкачаме да се попълни списъкът с желаещите, пък тогава ще се бистри. Ако пък се съберат и хора, да се направи съревнование по раздели, ще е екстра.

  5. Я да подема една инициатива, пък да видим. Гледам доста хора разбират от шахмата, та какво ще кажете да си спретнем едно форумно турнирче? :bigwink: Избираме си ден, сайт, контрола, правим си схемата и ... местим фигурките. Айде да видим има ли навити, пък детайлите - после.

  6. Мислех да не участвам в темата, тъй като така и не ми се отговори на предишните въпроси, но продължаващият разговор и музикално-кинематографски оттенъци освен, че ме развесели, ме накара да коригирам предварително избраната позиция към "дискусията". Хърс Златния преди няколко страници спомена да се разглеждат политическите събития в тяхната цялост, но... появи се Александър Невски и отиде да се не видя.

    Затова нека накратко да си пропомним какво се случва от 01.09.1939г. до 22.06.1941г., пък ако имаме и касмет току-виж сме открили и логиката на протичащите събития. Поне да я маркираме, пак няма да е малко. Да видим кой, какво и как успява да постигне за този период. Припомням, става дума за политическо ниво - тук партенките не ни интересуват.

    Пол Джонсън много точно според мен отбелязва, че колкото и да са противоречиви, а и в немалко случай взаимоизключващи се като идеологии, тоталитарните държави успяват в максимална степен да използват противоречията между тях и демокрациите, както и противоречията в самия "демократичен лагер", и успяват да постигнат успехи във външнополитически план. Разликата е в темповете. Именно тях ми се ще да разгледаме. Накратко, разбира се.

    Началото на септември Хитлер си взима своето в Полша, малко по-късно същото прави и Сталин. Нищо интересно за отбелязване, сключват си и договор. От есента на '39-та докъм пролетта на '40-та година Хитлер изглежда пасивен. Е, вярно пусна няколко лодки в моретата, но като цяло си мирува. Сталин действа във Финландия, но се забавя. Чак до март 40-та. Тоест той пръв чисто хронологически действа, но по никакъв начин тази му акция не касае фюрера. През 40-та е интересното. Хитлер взима Бенелюкса, Норвегия малко му се опъва, но и тя няма къде да ходи. После идва ред на Франция. След нея - и Британия, но там нещо удря на камък. През това време Сталин взима Прибалтика. Тоест към лятото на 40-та година Хитлер вече не само е успял да навакса "изоставането", но вече и води. После Румъния, за единия Плоещ, за другия - Бесарабия. Идва 41-ва и Балканите - тук вече си печели Хитлер. Къде с дипломация, къде с военни средства. С две думи - надцакването за тия 20-21 месеца, изглежда, печели фюрерът.

    Кажете сега, кой от двамата се е чувствал по-силен към 22.06.? Казвам по-, защото Сталин също постига много. Е, би му се искало нещо и от Балканите, но ще трябва да преглътне загубата. Но за това време постига, хм...., съвсем немалко. Изградил е своеобразен буфер от Балтика до Черно море почти и е готов да прехвърли военните действия на вражеска територия. Знам, че това е любим израз, та затова малко и за него. Първо, не познавам политик или пък военен, който би желал да води бойни действия на собствена територия с всичката произтичаща от това икономическа разруха и социално напрежение. И второ, според мен, под вражеска територия трябва да се разбира такава, заета от врага. Тоест става дума не за Франкфурт на Майн, а помоему, в онзи споменат по-горе буфер.

    Толкоз!

  7. Тц, не, не мога да се съглася. Особено това с революцията въобще няма как си го представя. Световна съветска държава на пролетариата и т.н. - та Сталин се е отказал от тия бълнувания към средата на 20-те години. Нужно ли е да се напомня, че благодарение именно на позицията си за строеж на социализма в една отделно взета страна Сталин успява да изтласка Троцки като конкурент за властта?

    Пак да попитам - от каква гледна точка е целесъобразно или се налага да се предприема авантюра на Запад? Политическа, социално-икономическа, обществено-идеологическа?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...