Отиди на
Форум "Наука"

shukar

Потребител
  • Брой отговори

    42
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от shukar

  1. Типични български лица просто няма, тук имаме изключително богат генофонд и без проблеми можеш да наредиш случайни 10 души между които да няма никаква прилика.

    А тези три портрета явно си ги подбирала да са с черни прави коси и с дръпнати очи. Само че те не носят нито един от основните белези на монголоидната раса - първо очите на монголоидите не са нито сплеснати, нито дръпнати, а са съвсем нормални, само че илюзията идва от кожната гънка на клепача в горния външен ъгъл (т.нар. епикантус), та това че последните двама са леко примигнали въобще не ги прави монголоиди ;) , второ жълто-кафявия цвят на кожата - нещо което също липсва, и накрая високите и изпъкнали скули - също напълно отсъства в посочените три портрета, както и в болшинството от българите. И 3-те основни белези на монголоидната раса ги няма, за какви подчертано монголоидни черти говорим тогава!?!

    Ако си наблюдателен, щеше да видиш, че снимките са от едно място(фейсбук). Дори не е нужно да ровя дълго, такива се намират моментално.

    При смесване на монголец и европеец се получава евро-азиатец. Българите изглеждат точно такива. Пък и в историята ви си го пише.

    И? Аз ако смимам няколкото руси роми, които знам, какво ще излезе от едно мое твърдение, че те са шведи? ;)

    99% от русите моми в България са перхирдолени. Естествено руси почти няма.

    Ето ви монголски лица:

    http://nauka.bg/forum/index.php?act=attach...ost&id=3231

    Това червенобузесто монголче e много сладичко. :)

  2. ...

    The English term "Gypsy" is derived from the word "Egypt.

    Това е просто грешка, но e осъзната още в миналия век. Културните и образовани европейци вече не използва тази дума относно циганите.

    Поръчай си и прочети книгата на Д-р В.Р.Риши, преди да съдиш за аргументите посочени от него там.

    Има и друг лингвист, който е на мнение, че циганите са от Северна Индия. Името му е Ян Ханкок.

    Our origins/history can be traced to the ancient warrior classes of Northern India - the Kshatriyas, Rajputs, and Jats. We are

    identifiable by our language, true religious beliefs (as opposed to what may be rendered

    convenient or necessary by local circumstances), and customs, all of which can be

    directly traced to those of Punjab in northern India.

    Защо не сме воювали по пътя си питаш? Аз пък се моля така и да продължим!

    ...

    Мога да ти помогна с подобно инфо.

    Някои източници твърдят, че в последната циганска вълна доста цигани са служили в турската армия. Помаците също.

  3. От това, което пишете се разбра, че не правите разлика между етническата принадлежност на циганите и номадите. Ако всички номади по света имаха генетична възка с циганите, бих се радвала. Но досега не е доказана такава нито с номадите на Индия, нито с номадите на Северна Африка и Централна Азия.

    Информацията която ви предоставих е подплатена със сериозни научни познания и изследвания, а вие pеагирате, като деца на които току що са им казали, че дядо Мраз не съществува. Лично аз съм по-склонна да се доверя на науките.

    Циганите са били предприемчиви търговци и точно чрез този си талант са пробили навсякъде. Сега, когато отново имат шанс да си възвърнат онова, което им беше отнето, много от нас се изправят на крака. Не е вярно, че сме пътували без цел. Пътували сме по законите 'живей и остави другите да живеят + прави любов, а не война'. Войните и ламтежа за земя никога не са били част от циганската история, нещо което по-цивилизованата част на Европа оцени векове след нас.

    p.s.Първобитните хора са били враждебно настроени същества, подобно на онези, които се кичат с убийствата, които са извършвали през вековете, създавайки историята си.

  4. Възможно е в Индия да живеят и Египтяни, но дали такива имат връзка с циганите е спорен въпрос.

    Според Д-р В.Р.Риши( а той освен, че е лингвист е и индиец от Пенджaб- факт който го поставя на авторитетно ниво) лингвистичните изследвания, кръвните тестове и сходствата в културите(и в двете общности има кланове) между Циганите в Европа и Пъджaбите са неоспоримо доказателство за произхода ни. Досега никoй не е предоствил по-убедителни аргументи.

    Изказвания от рода на "ама тe циганите не може да са лебедите в езерото, защото на мен ми се иска да не е така", си остават лични убеждения с циганофобски отенък.

    Хиляди километри , пропътувани без войни е история, с която можем само да се гордеем.

  5. Странно аз през живота си не съм видял нито един такъв българин - с "подчертано монголоиден вид"!

    Аз пък имам добро зрение.

    Това са типичните български лица.

    http://www.ivanapostolov.bg/files/pictures...n%20(Small).jpg

    http://www.ivanapostolov.bg/files/pictures...n%20(Small).jpg

    http://www.ivanapostolov.bg/files/pictures...n%20(Small).jpg

  6. Монголоидността е доминантна при смесен брак и оставя в няколко поколения след първородителя-монголоид. В България монголоидността клони към нулата. В Татарстан /Казанска България/ е от порядъка на 2-3 %. Също толкова е във всяка средноевропейска страна - Франция, Италия... Изключение е Унгария, където процента /по памет карам/ е около 10-15 %. Едно от аварите, второ от "азиатските хуни" /тюрки/, които се отличават от "европейските хуни" /индоевропейци, българите/. Има вече изследвания на генофонда, потърси в интернет по страни и раси.

    На Балканите /Хърватия, Сърбия, България/ процента на славянска кръв е 5-10 % - равен процент за трите държави, в Полша е към 30-40 %. Защо така? Защото за база е взет генофонда на фино-балтите /тъй като доктриналто историографията извежда оттам разселването на "славяните"/.

    Как да решим този ребус? Сложна работа. Защо на Балканите няма славяни, а писаните извори сочат че "славяни" заляли полуострова в VІ-VІІ век? Така заляли, че при една сметка, в Прибалтика грам няма да е останал. Все пак демографски да надделееш над ромеите и то в собствената им империя!??

    Я да видим какво пише Константин Багрянородни в трактата си "За управление на империята" /Х век/ - "сервус /склавус/ на езика на ромеите означава роб, а обувката на нисшите слоеве, на робите, се нарича сървул /цървул/".

    Той сигурно нещо се шегува, хитрец такъв. Я да проверим.

    Отваряме учебника по Римско право и сверяваме - склавус /сервус/ - категория зависимо население в римското частно право. В тази категория попадат военнопленниците и родените от майка-робиня.

    VІ-VІІ в. - разцвет на кодекс Юстиниана, на римското право и централния му институт склавуса /славянството/. Попълване на тази категория с множество военнопленници при водените в тези векове войни с венеди-вандали /балто-"славяните"/, българи, авари, хуно-тюрки... Като прибавим вече в този период вкараните в категорията завладени племена - траки, даки, елини и др. и др., към тях и араби от южния ромейски фронт, значи става прекрасна картина на "славяните" - сбор от разнородни, в общи линии даже различни хора и народи. Какъв общ генофонд тогава да бъде база за изследване на славяните в една отделна група??

    Ето отговора защо славянските Сърбия, Хърватия, България имат повече генофонд на траки и келти /общо средно към 50 %/, отколкото на "славяни" /т.е. руси и синеоки прибалти-венеди, общо средно към 5-10 %/ :dry:

    Монголоидността е доминантна и продължава да личи дори след хилядолетие 'разреждане'. Много са съвременните българи, които имат подчертано монголоиден вид.

  7. ...

    Написал си: "според официалните преброявания и регистри на Индия там живеят над 5 милиона цигани - каква друга причина може да има да ги наричат така?!"

    За твоя информация, в Индия има различни номадски групи -Бопа Кaлбелия, Банджара, Люли и други. Няма роми, няма цигани.Tи се опитваш да преведеш думата "Gypsy"от английски, което всъщност означава Египтянин.

    Предвид културните сходства между циганите и Пънджaбите + тези от кръвните изследвания , лингвистичните аргументи само допълват пъзела.

    Явно циганите са били много добре организирани,щом са успели да пропътуват хиляди километри, и ca ce установили в толкова много държави.

    Администратор: 14. Не се допускат цитати с големина над 10-15 реда, в зависимост от резолюцията на потребителя. В противен случай ще се редактират мненията.

  8. Не съдя по поведението на малцина за целия етнос. Ако препрочетеш мнението ми, ще видиш, че се опитвам да кажа, че сред циганите има всякакви хора - и свестни, и не дотам свестни, и лоши. Каквито ги има във всеки един етнос.

    Колкото до българите, съвсем не мисля, че всички сме прекрасни и чудесни. И при нас има всякакви.

    Защо нямат доверие на българската образователна система? Какво й е лошото?

    Ако някой учебник не им харесва, има по няколко учебника по всеки предмет за всеки клас.

    Ако не харесват някой свой учител или някой свой съученик, могат да се преместят в друг клас, накойто преподава друг учител.

    Ако не харесват даден тип училище (примерно, техникум - строителен, селскостопански или с друга насоченост), могат да идат в друго училище (примерно, гимназия - езикова, художествена или с друг профил).

    Ако не харесват специалността си в университета, могат да минат в друга специалност или да сменят университета.

    Чудно ми е, какъв "бизнес" подхващат, без да имат образование.

    Вече се изисква завършен 10 клас (а не - 8), за да се явиш на изпит за шофьор.

    Основната причина циганчетата да отпадат от училище, е липсата на мотивация.Не стига, че на циганите непрекъснато им се напомня, че не са българи, ами и българското образование е изключило всяка тема относно циганската история и култура.Това отблъсква децата от училище.

    Родителите им не ги стимулират, затова защото дипломата на един циганин не е гаранция, че ще има равен шанс да се уреди на подходяща (според

    образованието) си работа.. Доста са образованите цигани, които работят в строителството редом до неуки цигани. При това положение каква е ползата да лежиш на гърба на родителите си 5 години и после да се окаже, че си по-зле от онези, които са предприели по-изгодна алтернатива?

  9. Добре. Значи преводач на Хрушчов и Булганин (!!!!), хоноруван асистент в Пенджабския университет, индийски дипломат в Азия, преводач на инийския президент.

    Бих искал да видя и названия като Оксфорд, Кеймбридж, Харвард, за недостатъчно запознат с университетските авторитети човек като мен. Но пък не авторитетите ще ни дадат мненията, а доказателстват за тях.

    А доказателства за твърдението така и не виждам. Циганите са бивши членове на индийска военна каста, защото г-н Риши е направил езикови и кръвни тестове? Това не стига.

    Впрочем, дали този индийски дипломат и приближен на президентите техен преводач не е ангажиран с разпространение на индийското политическо влияние по света?

    Доколкото разбирам оттук той е специалист по руски език и по ромски език, каквото и да значи това. http://www.romani.org/rishi/rishwork.html http://romani.humanities.manchester.ac.uk/...2_reading.shtml

    Работите му са свързани с речници и преводи. Как стигна точно до горния извод?

    Нали в началото те интересуваше мнението на самите индийци за циганите в Европа? Ами ето, въпросния автор е известен индийски лингвист и мнението му е подкрепено от тежестта на доказателствата в книгата му. Освен това, той е живял сред цигани и сам е изпитал фактите относно културата ни. Предполагам си разбрал, че Д-р В.Р.Риши е от Пенджaб.Интерсно защо един толкова уважаван човек ще пожелае народа му да бъде свързан с циганите? :);)

    Значи искаш да кажеш, че ромите противопоставят образованието на бизнеса?! Само че, що за кратина ни показва това???

    Или че противопоставят българското образование на бизнеса? Но как се прави бизнес без образование? ;) ;)

    Никак. Следователно ако имаме проблем с обрзованието, ромите би трябвало да пращат децата си в чужбина, където образованието засулжава повече доверие?

    Защото образованието, добро или лошо, няма алтернатива. Това е аксиома за цивилизацията.

    За огромно съжаление тези, за които говориш не са ограничен брой хора, а твърде много. Което прави заслугата на изучилите се наистина доста голяма. Но числото им от това не расте, а би трябвало.

    Това обаче няма да стане, ако се създава противопоставяне между образование и бизнес. Това е абсурд и то си личи и какъв е бизнеса.

    Образованието е важно за нас, но не когато знаеш, че няма да ти донесе резултат от инвестираните усилия. В България образованите цигани са наравно мразени с необразованите. В някои случаи дори и повече.

    Лично аз нямаше да уча, ако ми се налага да избирам между неизвестността на шанса да се реализирам и оцеляванетo.

  10. A каква е правилната представа, която трябва да се наложи, "да получи гражданственост", да стане известна на населението?

    Познавам всякакви цигани, от такива, които рядко излизат от боклукчийската кофа до такива, които работят, плащат данъци и комунални услуги (вода, ток, кабелна ТВ).

    От тези, които са ми били ученици, има такива, които са пълни идиоти, а има и такива, които учат много повече дори и от българските си съученици. За съжаление, тези деца са много малко и тяхното наличие е чудесно изключение от масата идиоти, простаци и глупаци, с които са заобиколени в махалата. Тези деца са светлината в "циганския тунел", ако ми позволите да се изразя така.

    Не е достатъчно да съдите по поведението на ограничен брой хора, за да си правите генерални заключения за цял етнос. Това е изкривен поглед към нещата. Много са свестните циганите, които нямат доверие на образователната система в България. Поради тази причина предпочитат да инвестират в някой бизнес. Цигaнския тунел е по-скоро една дълбока яма, изкопана от презрението и надменността на мнозинството.Онези цигани, които са успели да излязат от предопределената за тях яма, са свръхчовеци!

  11. Това са много стари и опровергани тези. :) Няма съществен процент монголоидност в България. Да не четеш някой македонски учебник по история?! :):)

    Вглеждам се в лицата на хората, а там историята е автентична. ;)

  12. Ами ако нравите и обичаите са различни от тези, които виждаме всеки ден, то те ще да са велика тайна :) От какво да съм подведен? Пък вземи разкажи нещо за тях.

    Дай имената, CV-то и библиографията на този автор. С какво се занимава, къде работи, по какво е специалист?

    Хората виждат онова, което искат да видят. Например, ти виждаш само бедните цигани, а в същото време не виждаш как събитията се завъртяха така, че и доста българи изпаднаха на дережето на най-пропадналите цигани. Ако нещата продължават да вървят в същата посока, няма да е далеч времето, когато много българи ще бъдат наричани цигани, поради социалния си статус( а той определено е определящ). За нас пишат само в една единствена посока, с цел да създадат изкривена представа за етноса ни като цяло и да бъде посочен удобен виновник за пропaдението на държавата.

    За автора:

    Mr. Weer Rajendra Rishi is a well-known linguist of India and was awarded the honour of 'Padmashri' by the President of India in 1970 for his contributions in the field of linguistics.He was honoured by the Government of the Punjab in 1963. He was an Honorary Fellow of the Punjabi University, Patiala. Mr. Rishi took voluntary retirement from the Indian Foreign Service in 1973. He has worked in the Indian Embassy at Moscow (1950-52) and the Indian High Cothmissions at Singapore (1962-65) and London (1969-71). He worked as interpreter to various Soviet dignitaries including Khrushchev, Marshall Bulganin, Voroshilov and Zakharov and Prime Minister Kosygin. He accompanied the ex-President of India, Dr. Rajendra Prasad as his interpreter during his official visit to the Soviet Union in 1960. He has travelled widely in Europe, the USSR etc. and lived amongst Roma.

    http://www.romani.org/rishi/rishwork.html

  13. Какво значи "официално'? Общоприето? Вече не е общоприето че прабългарите имат тюркски произход и се разглеждат различни хипотези. Не е загубил идентичност, напротив. "Създал' е такава у повечето от околните народи.

    В учебниците по история и в енциклопедиите пише, че българите са монголоидно племе, дошло от Азия на Балканите. На същото мнение са и много историци от цял свят, между които има българи и руснаци.

    Отделно, етническия облик на българите показва, че генофонда им е съставен от смесване между монголоидна и европейска раса.

    Най-вероятно монголоидния компонент е загубил връзката с корените си след бракосъчетание между мъж монголоид и жена славянка. Жената, все пак възпитава децата.

  14. Но как с езикови сравнения и с кръвни тестове (и то преди ДНК-анализите!!!) този учен е решил, че става дума за каста на воини???!

    Та битът и обичаите на ромите са толкова далеч от това, че повече не може да бъде. Май нещо бърка докторът, който и да е той.

    ;)

    Ти какво знаеш за бита и обичаите на ромите? Откъде черпиш информация и как можеш да си сигурен, че не си подведен?

    Колкото до книгата на Д-р В.Р.Риши, препоръчвам я не само на теб , а на всички желаещи да се докоснат до факти, представени от компетентен експерт.

    Да не омаловажаваме и етническия облик на циганите, който е най-сходен с този на хората в Северна Индия. Това поне може лесно и бързо да се провери.

  15. За религията има тема - http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2263&hl=Тангра

    За произхода и езика в доста теми тук сме говорили, като цяло надделява мнението, че е бил индо-ирански (подобен на групата от персийските езици и народи), другите основни теории - тюркско-алтайски, угро-фински и дори автохтонен произход. Разгледай в по-старите теми на форума.

    И за числеността се спори много, но тя е най-трудно да се уточни, а сигурен метод за това в момента практически не съществува.

    По една или друга причина, продължават да се умножават мнoгoбройните хипотези за произхода на българите. Kоя от тях е вярната и въобще възможно ли е да проверим достоверността на източника?

    Официално е прието, че прабългарите(основателите на българската държава) са били тюркски народ, а това само по себе си изключва вероятността да са имали различен от тюркския , за майчин език.

    Знае ли някой как и защо тези хора не са успели да запазят идентичността си?

  16. Ами ок, ето ти цитат в прав текст от Туристическия сайт на Раджастан:

    Т.е. такова е мнението на самите индийци за циганите, а кой ако не те знаят най-добре как стоят нещата със собствените им касти?!

    Индийците никога не са асоциирали техните номади с циганите в Европа. Според техни лингвисти и етнолози ромите са пpинадлежали към военната каста и произхождат от Северна Индия. Цигани е събирателно наименование на групи с неуседнал начин на живот.

    В Индия има много и разнообразни номадски общности, но за нито една от тези групи няма доказана връзка с циганите в Европа. Номади има и в Северна Африка, наречени Бербери.

    Препоръчвам ти да прочетеш "Roma - The Punjabi Emigrants in Europe",Central and Middle Asia, the USSR, and the Americas (published 1976 & 1996 Punjabi University, Patiala, India)". Aвтора е Д-р В.Р.Риши

    "Analysis of the Romani language has shown that it is closely related to those spoken in northern India, Punjabi in particular. Roma have originated from the north of India. This has been proved sufficiently by linguistic evidences and many other factors and has now been accepted by scholars all over the world. Roma are Rajputs and Jats of India or men and women of India belonging to warrior classes whose ancestors migrated from India about a thousand years ago.Besides linguistic proofs I have used blood tests and cultural affinities as further evidences."

  17. Езикът, както и на другите индоевропейци тогава, е бил т.нар. "църковнославянски" т.е. българския. Включените в държавата тюркски племена са говорили тюркси език. Вярата. Официална вяра - кой в каквото вярва, да вярва. Бог е един - пътища до бога много. В едно семейство е имало и тенгриани, християни, зороастрийци...

    Вторият въпрос увисва - кой какво да губи. Езикът е потвърден за единствен официален на събора през 893 г. Вярата тридесет години по-рано. И двете налагат нова доктрина - проевропейска християно-глобалистка /както щяха да се изразят съвременни политолози/. Затова е изгубено старото, за да бъде заместено с ново.

    Интересува ме какъв е произхода на основателите на българската държава, каква е била тяхната религия, на какъв език са говорили и каква е била тяхната численост?

  18. ...

    От писанията ти се разбира, че нямаш никакво понятие, нито за цигани, нито за холандци. Факта, че уча и се справям добре извън България не е във моя вреда, даже напротив.

    p.s.придъpжай се към темата и се е въздъpжай от емоционални изблици.

    ...

    По темата ме интересува на каква основа твърдите, че циганите принадлежат към най-ниската каста в Индия? Освен личностните ви убеждения и псевдонаучни спекулации, можете ли да посочите достоверен източник с подобна информация?

  19. Щом казваш. Е, ако не знаем какво пишем, да знаем поне какво пействаме. ;)

    Само че не е много приемливо като начин на обсъждане ;)

    Тази тема, като цяло има за цел да поднесе и наложи неверни "факти" относно цигaнския етнос. През цялото време е висяла тук,

    във форума пред погледа на толкова хора, необезпокоявана до мойто появяване. И изведнъж какъв бунт, колко недоволни и какви съвети!

    Всеки човек преценява сам за себе си как да участва в диалог и аз имам право да избирам моя начин.

    by the way: Единствено в български форуми са ми правили неуместни забележки,нищо ново за мен.

  20. Може да го посочиш и без цитат. Copy/paste наистина не е най-добрия начин за излагане на тези. Както и указанията от типа "прочети нещо". ;)

    Може и да не е най-добрия начин, но за хора които не знаят какво пишат е образователно и полезно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...