Отиди на
Форум "Наука"

В.Павлов

Потребител
  • Брой отговори

    690
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от В.Павлов

  1. Целта на Путин е доста по-прозаична. Той се опитва да изнуди американците да се разкарат от Украйна. Общо взето не ми мътете водата в Украйна, за да не ви я размътя аз в Сирия. Все пак ИДИЛ е проект на САЩ и при една ефективна руска намеса, той може да бъде провален. Но по всичко личи че Путин има намерение да прави само показни действия. Изпраща само самолети и ПВО ракети.И точно поради това ще се провали, овен ако наистина не направи нещо сериозно.Това бъдещето ще го покаже. Още е много рано за прогнози.

    Не съм съвсем съгласен. Путин защити Сирия от бомбардировки, в ООН, преди събитията в Украйна. Но да не обръщаме темата на политика.

    • Upvote 1
  2. Ал-Кайда и Легиона Шам започнаха офанзива от североизток и югозапад срещу обкръжените шиитски анклави Фуя и Кафрая.Това са последните постове на асадистите в региона на Идлиб.В тези шиитски анклави има много цивилно население,почти цялото шиитско.

    Засега е потвърдено,че в постовете на асадистите са се врязали 9 самоубийствени коли бомби,както и че бунтовниците са изтреляли около 500 ракети.Също така е ясно,че първата бунтовническа атака от югозапад е била отбита от асадистите,но от ал-Кайда се прегрупират в момента и скоро ще последва втора.

    На видеото бунтовниците обстрелват асадските позиции от североизток.

    Карта на положението.

    Като гледах филмчето с атаката над базата, струва ми се че Фуя и Кафрая са обречени. Терористите имат всичко, от картечници до танкове, незнам с какво разполагат обкръжените, но ако няма начини за доставки нещата изглеждат кофти. Интересно беше как домъкнаха цял танк посрдед ден, качен на бял камион.

    п.с. Спирам със спамът :)

  3. Руснаците могат да ликвидарат тила на ИДИЛ-ците, но Путин е прекалено страхлив, за да го направи. Руснаците имат достатъчно съветски ракети, на които така или иначе ще им изтече срока и трябва да се изстрелат или унищожат. Така че не им правете сметка на парите. Въпросът не е в това, а в готовността за действия. Лично аз се съмнявам че Путин има такава. Ако се стигне до нещо сериозно от Запад веднага ще обвинят руснаците че избиват невинни хора и нищо чудно да измислят още някакви санкции.

    Те хубаво са изпратени, ама въпросът е дали ще свършат някаква работа. В България няма хора като Орбан. Тук управляват едни миризливи мижитурки.

    Началниците ги заставиха да клекнат, хората не са виновни. Онези от жълтите павета те са виновниците.

    Ако чете интервюто със сириеца в България, щеше да видиш, че един от въпросите е за газопровод до Средиземно море. Не е въпрос на страх, нито на балистични ракети. Щатския урод ИД е само пионка в играта, която се използва умело. В момента тя служи добре и на руските интереси, защото последните използваха присъствието й, за да засилят позициите на Асад. Така че все още никой, освен самите сирийци няма сметка от това да хвърля ресурси за да унищожи тези бесове. Щатите дадоха назаден, защото Русия им показа, че ако продължават да притискат Асад те може и да влязат в Сирия, което ще е силен удар срещу американските интереси. Остава да видим, ще стане ли Асад партньор или ще продължи войната.

    • Upvote 1
  4. От това което чух нещата са твърде интересни. Руските самолети в Сирия са изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха. Както се знае ислямистите нямат авиация...

    Колкото до ракетите и бомбардировките... няма да стане. Бомбардира се (независимо с ракети или с бомби) обекти, примерно заводи, язовири, военни бази, дори цели градове. Ако щете комуникации, гари, жп линии, шосета, летища, пристанища... Целта е вражеската държава да бъде парализирана, а това от своя страна силно затруднява армията. Когато бъде разрушен завод за танкове, армията скоро остава без танкове и така.

    Ислямистите обаче нямат нищо такова! Те нямат военни заводи, металургични заводи, мини за метал, леярни за стомана, жп линии и прочее. Поради това всяка бомбардировка независимо дали от американски самолети или руски ракети е все тая, на тях просто няма какво да им разрушат. Разбира се, могат както през ВСВ да разрушават градове и да избиват цивилни, но сами знаете, че това е немислимо.

    Нужни са точечни щурмови удари по вражеските позиции, като за това са нужни щурмови и удърни самолети. Разбира се и изтребителите могат, но много по зле.

    Отделно си има цял клас противопартизански самолети, на който му е интересно да чете.

    http://topwar.ru/51864-sovremennye-protivopartizanskie-samolety-chast-1-ya.html

    http://topwar.ru/51986-sovremennye-protivopartizanskie-samolety-chast-2-ya.html

    Фружине от къде черпиш информацията, за това какви руски самолети са базирани в Сирия? Иначе терористите може и да нямат самолети, но тези които ги подкрепят имат- Европа, Турция, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Израел и разбира се главния играч САЩ. Давайки на Асад руски изтребители, Путин му дава средства за борба с евентуални въздушни набези от тези страни.

  5. Павлов, кажете нещо за тези за , които има поне някакви източници - филистимляните (филистимците). Народ , който е бил много по -напредничав и цивилизован от древните юдеи, създал лигата на петте града (пентаполис). В Библията се споменава, че Бог не разрешил настъпление на евреите след тяхна победа към градовете на филистимляните. Тоест те не са богоненавистен народ и имат място в Ханаан. Обобщение: градостроители, оръжейни майстори, пивовари, родина на красавици (Далила) и герои великани (Голиат)...

    Почти нищо не мога да кажа за тях. Просто нямам знания, бяло петно. Ако пелесет са филистимци, то може би са се заселили по тези земи по-късно. Първите споменавания (в контекста на морските народи) са от Рамзес III. Няма ги никакви при Рамзес II, докато Шерданите ги има. Някъде прочетох че първи Шамполион съпоставя пелесет с филистимци.

    • Upvote 2
  6. Симпатизирам на КГ-то. Хетите изглежда просто не са успели да се противопоставят на тези нашествия.

    Интересно е каква сила е обединила тези племена. Дали са просто разбойници или преселници (някъде бяха изобразени как мъжете воюват, докато жените и децата чакат отзад в каруцата)? От какво са бягали?

    Ето списък на морските народи, имената са от египетски източници, коментарите от някой си Robert Anderson :

    • The Peleset, who were non other than the Philistines that gave their name to Palestine.
    • The Lukka who may have come from the Lycian region of Anatolia.
    • The Ekwesh and Denen who seem to be identified with the Homeric Achaean and Danaean Greeks
    • The Sherden who may be associated with Sardinia.
    • The Teresh (Tursha or Tyrshenoi - possibly the Tyrrhenians), the Greek name for the Etruscans; or from the western Anatolian Taruisa
    • Shekelesh (Shekresh, Sikeloi - Sicilians?)

    Цялото писане с референции към литература по темата: http://www.touregypt.net/featurestories/seapeople.htm

    • Upvote 1
  7. На картинките се виждат изстребителни варианти на МиГ-23. Ето къде е разликата

    Mig-23MLD-43_34.jpg

    Ето го и другия

    mig23bn-4.jpg

    Оставям на вас да познаете кой е изстребителния вариант МЛД и кой удърния БН, и кой е показан на картинките с ислямистите.

    Ми явно летят, ако не летяха, нямаше да атакуват авиобази когато има тридневни прашни бури, които пречат на самолетите да излетят.

    БН е долния познава се по скосения нос. За да бъда обективен тъкмо това отбелязах, че на видеата не се виждат такива. Виждат се обаче контейнери за НУРС :P Така че може и да е имало, може пък да са ги окачвали и на другите.

    • Upvote 1
  8. На снимките се виждаха МиГ-23. Тези самолети са прихващачи и почти напълно безполезни за удари по земни цели. Едва ли въобще са летели.

    Не е съвсем така, 23 имат версии на изтребители-бомбардировачи. Асадистите имали 50 бройки МиГ-23 БН (https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Arab_Air_Force). По видеата обаче не се виждат такива.

  9. След като вече официално и на нас ни обявиха война :) , не е ли време да им отвърнем с нещо подобно:

    Ха-ха :)

    Ами защо не? Как са разбрали че са от женски пол обаче? Сигурно са ги хванали.

    Иначе "хакера" май беше сложил някакъв фейсбоок акаунт.

  10. Двете са пряко свързани. Регионалните особености са условията в които се е зародил капитализмът, след като тези условия са различни у нас, то е съвсем нормално да имаме нашенска си версия. Няма как да имаме същия капитализъм, както в САЩ например. Мисля си че от там идват проблемите, взимаме чужди модели и ги налагаме, без оглед регионалните особености.

  11. Това което казвам, е че не е нужно нашите работници или капиталисти да бъдат по образ и подобие на западните, за да бъдат истински. Ние си имаме собствени условия към които трябва да се нагодим и следователно собствени начини за постигане на целта. Това не ни прави по-малко работници или по-малко капиталисти от колегите ни зад граница.

    • Upvote 1
  12. Разбира се, че соцът не е виновен за всичко. Затова съм посочил, че той само е доосвинил "икономическото мислене" в народопсихологията ни като една "перла в короната". Основният проблем е, че поради липса на обективни исторически условия за капитализъм, българите не са имали и нямат капиталистическо мислене. Как тогава да се очаква капиталистическо мислене за участието в производството и в заплащането на труда за това?

    Имаме политически "обръчов" икономически федолизъм, представян като посттоталитарен квазикапитализъм, гарниран с левичарски похвати на икономическо държавно управление и едновременно с това масова психоза за кредитно капиталистическо потребление. И в цялата тази извратена икономическа смес и народопсихология, не виждам нито истинският капиталист-производител, нито истинския работник.

    Не може и не би трябвало да се очаква. Ние не сме измислени нереални герои от някоя книга, ние сме си съвсем истински, при нас има капиталисти-производители, има и работници. Това че правят нещата по различен начин, не означава че не са истински.

    • Upvote 1
  13. Галахад няма такова нещо, като избягах защото, видиш ли, ми гепиха чехлите. Като виц е това. Много по-комплексно е и ако трябва да се избере една причина, повече от всички, то това е надеждата че нещо ще се промени към по-добро. Хората са обезверени и търсят своите възможности, не защото е по-лесно, а защото не виждат друг начин да постигнат това, което желаят.

  14. Мисля, че трябва да отчетем и една поговорка дълбоко залегнала в психологията на българина: "Учи, за да не работиш". Тя показва, че на учението се гледа не като на труд, пък бил той и интелектуален, а на самите интелектуалци - хората чийто труд изисква творчески подход - едва ли не като търтеи и паразити, които живеят на гърба на отрудения народ. Тук народопсихологията не отчита, че именно учения, интелектуалеца е човека, чиято иновативност и творчески подход движи общественото развитие във всички аспекти - икономика, култура, наука и т. н.

    Четенето също не се възприема добре, особено в по-малки, изолирани и изостананали общности. В най-добрия случай се счита за забавление, или ексцентричност, в най-лошия може да доведе до стигматизиране, като най-честото твърдение за човек, който чете е, че не е добре с главата. Та и тези субкултурни особености трябва да се имат предвид.

    По-скоро се има предвид, че ученето спасява от тежкия физически труд.

  15. Vofrax тук не става въпрос за черногледство, а по-скоро за реализъм. Ако си прочел това което ти написах, в предния пост, сигурно си забелязал че охарактерезирах себе си, като сравнително задоволен, следователно и самосъжаление не е подходящ термин.

    За периодите с повече блага, няма да ме затрудниш. Искам само първо да уточниш за България ли говорим или за света въобще, защото ако гледаш на времето, като на хронология то часовниците в различните държави се разминават доста повече от предвиденото. До колкото разбрах темата е за българските младежи.

    Що се отнася до държавните институции и това че не работят (у нас) то това въобще не е нищо, а напротив това е много сериозен проблем. Да го отричаме означава че не знаем, какво се случва около нас. Специално за здравеопазването - няма голямо значение защо е скъпо. Реално има значение можеш ли или не можеш да си го позволиш. Болшинството не могат и практически се оставят без лечение, което един ден неминуемо води до смърт.

    Това че съдебната система е корумпирана никога не е пречело на богатството, от друга страна е директно свързано с нивата на престъпност.

    За науката:

    Знанието на древните е безвъзвратно загубено, без значение дали ти е смешно или не, те са развивали наука. От друга страна няма нужда да се сравняваме със средновековни и антични общества. Можем да се сравним дори с предходното поколение или днешния ден с вчерашния.

    Това че българите били по-богати от 74% от другите хора на света е лъжа. БВП се усреднена стойност, която по никакъв начин не отчита броят на богатите, средната класа и бедните. Продукция разделена на броят население дава число, което просто няма как да бъде вярно. Особено когато имаме толкова голямо разделение, че средната класа е пренебрежимо малка. Ако един прави 100 лева, а други 10 по един лев, то БВП ще бъде 11 лева на човек, докато фактически повече от 90 процента взимат по левче.

    Що се отнася до достъпът до питейна вода и електричество съгласен съм (въпреки че електричеството май стана по-скъпо от колкото в Щатите). С канализацията нещата стоят по различен начин, тъй като огромна част от селата няма такава. Достъпът до лекарства у нас е ограничен, животоспасяващите медикаменти, които се внасят са толкова скъпи, че здравната каса ги ограничава, реално определени медикаменти просто не са достъпни, освен ако можеш да си ги купиш. Същото важи и за различните видове лечения. Знам за случай в който ендоскопска операция не се плащаше от касата, а се покриваше много по-тежка и опасна интервенция чрез отваряне на гръден кош.

    Добре бе хора, не се ли усещате, че пишете глупости? Мързел, това чета, а вие му викате "причини". На лесното всеки може. Като са минали Балканските войни в България какво е станало? Хората са си казали "тука няма възможност за личностно израстване, затова няма да работя!". Дайте да видим Германия. И тя минава национални катастрофи, почва не от някъде, а от развалини. Първо трябва да разчисти преди да почне да строи. И там ли са ревали, че в чужбина повече ги уважават, че повече им плащат, че има по-хубави професии? Не е ли ясно, че хората правят държавата, а не държавата хората? Ако хората, които избягаха в чужбина си бяха останали в България, сега България щеше да е 2 пъти по-богата и щеше да има всичко, заради което иначе оправдаваш тяхната емиграция - жизнен стандарт, повече пари за образование, наука, инфраструктура, БВП, възможност за кариера, професии, каквито сега не може да има. Толкова е просто!

    Аз съм учил икономика. Там това се нарича инвестиция в човешки капитал. Първо го учиш, после той работи и печели. Не става в обратен ред - първо да е богат, а после да почне да работи и накрая да почне да учи.

    Тук съм съгласен, но отново игнорираш реалността. Хората ги няма. Тези които са имигрирали и гастербайтерите от мързел ли го правят?
    Ученето у нас е все още почти безплатно, така че инвестицията я има. Друг е въпросът колко хора се възползват от нея.

    Липсата на родолюбие и чуждополклонничеството, което е прието даже като официална религия и като предмет в училищата ни, повлече една верижна реакция на омаломощаване на държавата ни. Всеки, който работи собствен бизнес знае, че той е толкова успешен, колкото повече влага пари, труд и енергия в него. И навсякъде по света е така. Просто тук решихме, че щом някъде вече са постигнати условията да се влага по-малко труд за същия резултат, значи това е по-важно от това откъде си и кой си. Преди са ги водели с вериги, сега доброволно отиват да робуват. Няма значение, че някой забогатял от къртовски труд в чужбина. Вече казах, че това щеше да е реално и в България, просто ако работоспособните хора не бяха се засилили да вдигат жизнения стандарт на чужди държави. Същото е с чуждестранните концесионери. Но от тях не звучи като предателство, защото техните интереси не са наши интереси. Българите обаче закопаха родината си.

    Напълно съгласен. Нещата обаче не са "ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска". Причините за масовото преселение трябва да бъдат установени за може да им се противодейства. Не можем да осъждаме останалите, като мързеливци и да ги оставим да си мизерстват, просто защото с това разполагаме.

  16. Има и друг вариант. Предлагат се привлекателни условия за работа, които привличат високо професионални кадри. На тях обаче им се заявява, че мястото вече е заето и им се предлага алтернатива - по-ниско платена. Така към длъжност, която не е привлекателна се насочват специалисти.

    Апропо, нормално е младите да не искат да учат и работят. Кога пък са искали? Ние бяхме принудени - от обществения натиск, от нуждата да се изхранваме и живеем прилично. В наши дни е епогея на човешкия прогрес. Никога не сме живяли (човечеството като цяло) толкова охолно и никога не е имало по-малко престъпност. При уреден живот защо му е на някой да си дава излишен зор? Пък и казват, че на лекото се приучва лесно. Българите не знаят какво е да живееш в три квадратни метра дом, не знаят какво е принудителен глад, като изключвам изоставените от бога села, улиците са пълни с презадоволени хора, а нощните заведения с веселящи се хора. Мита за криза в България е тотална лъжа. Песимистичните новини не променят факта, че милиони ходят на почивка, че се харчат милиарди за заведения, козметика и глезотии.

    Като интервюирали един гръцки пенсионер след свиването на пенсиите дали ще му стигат, той завалията казал, че вече няма да му стигат. Сина му завършил средно образование, но НЕ РАБОТЕЛ, дъщеря му била студентка и НЕ РАБОТЕЛА, а жена му била БЕЗРАБОТНА. Мъка, мъка... да го оплачеш...

    Не е съвсем така, даже хич май. За престъпността обратното е очевидно. Виж как е ситуацията у нас с битовата престъпоност, всеки ден чуваме за отвратителни престъпления по света, даже и у нас. Какво и е по-малкото на престъпността?

    Даже и при уреден живот много хора намират път, за развитие и не мързелуват. Причини винаги има.

    За епогея на човешкия прогрес, то просто е смехотворно. Сигурно имаш предвид технически прогрес, който го има в страни, като Япония, Англия, Германия и т.н. В страни като България нещата, са доста различни, ние не сме в никакъв епогей, а по-скоро в музей. Здравеопазване, съдебна система, наука, икономика, полиция, държава все едно ги няма.

    Това че улиците са пълни с презадоволени хора не е мерило за задоволеността на населението, въобще даже. Малко или много улиците са обществено място, на което един социално слаб, но с достойнство човек ще се опита да не контрастира. Да не говорим че няма да бъде лъжа ако се твърди следното: "Улиците са пълни с бедняци и просяци".

    За пълните заведения отново не може да бъде аршин. Аз например съм сравнително задоволен човек, но почти не посещавам такива места, докато подрастващите го правят редовно и то съвсем без оглед финансовото състояние на родителите си.

    "Мита за криза в България е тотална лъжа." Питай за мнение който и да е средностатистически пенсионер или кандидат такъв. Питай за мнение малцинствата. Питай за мнение търсещите работа по малките градове и селата. Питай за мнение гастербайтерите и най-вече питай за мнение работещите. Нека те ти кажат как връзват двата края и дали "висят" по заведения.

    А сега за истинските причини, аджеба защо младите не работят:

    1) Не работят защото няма работа. 90% от работата у нас се ограничава до няколко дейности, които почти по никакъв начин не са обвързани с личностно израстване. Работата е свързана със строителство, заведения, хотели, услуги разни и др. С една дума БЕЗНАДЕЖДНА история. Нормално е младите хора, без образование, да не искат да се хванат да бъхтят по цял ден на строеж за 20 лева (реална дневна надница!!!) и то на граждански договор (разбирай без осигуровки). За справка който и да е строеж. Тези хора бягат от страната.

    2) Хората с професия почти не работят у нас, защото работата е зле заплатена и поради постоянната липса на персонал - изключително тежка. Да не говорим че работа има съвсем не за всички, поради странни изисквания много специалисти са възпрепятствани от извършването на определени дейности. Тези хора също бягат от страната.

    3) Тези бягства ни водят до още една причина - младите не работят защото ги няма. Трудоспособните в по-голямата си част емигрират и някои въобще не се връщат. Тук са учащите и тези които по една или друга причина не са заминали. Тук са и тези от малцинствата, понеже не са образовани и не ги искат никъде, за тях е безалтернативно те или ще "мъкнат тухли за 20 лева" или ще крадат.

    От тези причини има пренебрежимо малки изключения, последните са основно за работни места в София, която далеч не представлява страната в нейната цялост.

    • Upvote 1
  17. Докато работих по страницата за египтология, много хора се интересуваха от египетски артефакти по наши земи. Мисля че долното ще бъде интересно за тези хора. Днес бях във Варненския археологически музей и бях приятно изненадан от временната изложба на тема:

    Следи от древен Египет, Леванта и Месопотамия по българските земи

    Повече за събитието можете да прочетете на този адрес: http://www.archaeo.museumvarna.com/bg/current

    С любезно разрешение публикувам снимка от изложбата, изобразяваща глава на женска мумия от втори век. Тази глава е попаднала у нас като подарък от руския консул Александър Рачински на Карел Шкорпил.

    Ако не сте посещавали музея, препоръчвам и пожелавам да го направите. Мястото е страхотно красиво и прекрасно уредено.

    post-4300-0-56348800-1436553504_thumb.jp

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...