Отиди на
Форум "Наука"

roca

Потребител
  • Брой отговори

    1170
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    5

Отговори публикувано от roca

  1. Евала, че продължаваш да пишеш глупости и да си вярваш....Определено уважавам Хората, които си защитават тези тезите докрай...дори и тези спечелили награди Дарвин заради тази си своя воля..

    П.С. "В помощна на тази теза мернах в Интернет и илюстрация по манускрипт от книгата от времето на цар Iw Acen II , на която царят отпечатва монети на винтова преса. "....това странно напомня творчеството на по-горният "Художник" (или детенце, като тук е според мен на 5 - вече е опознало буквите в детската градина) , ама хайде това няма да го коментираме. Със подходящи учители има минимални шансове до около 40 години да се научи да рисува.

    2-ро П.С. "а са използвали парични знаци от време онова, също намерени в Плиска Преслав от II- XI век" - за това доказателствата не са 0, ами в твоя случай кръгла Нула. Никак не е лошо да се запознаем с монетната циркулация в периода...и тя е минимална. Ама да де, забравих, те на преса са произваждали и тя затова е минимална, щото са "пресовали" по монета на седмица..

     

    • Харесва ми! 2
  2. Разбрах! Всичко е пълно ала-бала, което сме си измисли докато сме сънували.

    P.S. Теориите Ви се отдават горе долу колкото рисунките....за дете на 4 годинки е много висок левъл

    • Харесва ми! 1
  3. Има ли научна обосновка на по-горното или са съчинения по картинка/детска рисунка?

    P.S. има вече тема по случая в раздел Нумизматика:

     

    • Харесва ми! 1
  4. За съжаление от снимката не се вижда много...и нормално де, на живо нещата много често са различни.

    Но, и аз съм на мнение, че няма абсолютно никакви логики да е позлатявана в античността ...

    Ако изобщо реално е позлатявана изобщо, то по-скоро мога да гадая че това е правено в много по-късно време, отново по неясни за мен причини

  5. Преди 7 часа, amigdal said:

    намерена е в дрора на майката на жената, вероятно е изгубена там още преди да се направи къща.

    Ако къщата е на 20-25 години (по спомен от 2003-та всички СПТУ станаха Професионални гимназии), вероятно е загубена преди строежа на къщата....виж, ако къщата е 60 годишна, ...м, не, няма да е преди строежа, спокойно.

    Стила е достатъчно груб, и изглежда като нещо правено в часовете по труд и техника във това СПТУ, но така или иначе едва ли е от преди 80-те години (но 1980-те години, не 80 г. сл. Хр.)

    • Харесва ми! 1
  6. Преди 5 часа, Gladius said:

    По скоро е коланна апликация не е копче - късно средновековие след 14 век

    Тази датировка нямам никаква идея на какво се базира, но ще ми бъде интересно да го чуя...

    Иначе да, вероятно някаква апликация на нещо (колан, конска или друго), но може би около IV -V век, според мен естествено

     

    • Харесва ми! 2
  7. Преди 1 час, Gladius said:

    Този предмет във формата на кръст който несъмнено може да се приспадне към типа на малтийските кръстове е много прясен сиреч не е много стар което не значи, че дадено нещо няма да бъде  интересно но както и да е ще премина направо към моите подозрения че предмета според мен е свързан с някоя от сектите които масово се появяват, възникват и нахлуват след "освобождението" или иначе казано към краят (последната четвърт) на 19 тия но особено и към първите десетилетия на 20 ти век като много вероятно е този символ и атрибут да е служел от една страна и на нещо като амулет но от друга най вече и като удостоверение за  собственика че е действителен член или най малко силен привърженик на някоя от тези секти (нещо като допълнителна легитимност) като няма да е никак чудно ако същият носител да е членувал в някоя от тези които са внесени и от Русия по онова време ..

    Както и по горе се казва напълно възможно и да е бил изработен от руските войници но вероятно ще бъде в същият този дух и под влиянието на някое сектантство или просто някоя по широко известна окултна групировка не пречи и да е местно производство а тези точици не са просто само за декорация те имат и друга функция с която видоизменят кръста от една страна като атрибут но от друга изменят и неговото съдържание.

    Жоао мога да кажа още неща по този въпрос но предлагам направи да преминем към един много удобен и много лесен експеримент нещо като бърз тест което ако се получи това което ми се струва че очаквам ще бъде и едно добро доказателство или минимум ще доосветли някой работи чрез придобитите данни от теста та ако не ти е проблем би ли го премерил колко тежи този кръст ,очакванията са ми да бъде лекичък в сравнение дори с малкият си размер а това да повторя макар и добро няма да бъде съвсем категорично доказателство но е важно като данни та по някое време като измериш теглото му виж дали съм познал и пак ще говорим но грамажа може би ще е доста нисък - до едва няколко грама които няма да отговарят на големината, дебелината както и въобще на общата визия на предмета но за това разбира се си има и причини които ще обсъдим след теста.

     

    Според мен залиташ към безсмислена теорема....това по-скоро е безименно авторско изкуство в стил ковач на село.....

    Даже съм сравнително сигурен че формата тип "малтийски кръст" е по-скоро случайна...то няма равна страна както се казва. За точките да не говорим....те и те са едно към гьотере.

  8. On 6.02.2023 г. at 13:41, Dimitar00000 said:

    Много прилича,но все пак има малки разлики.

    Спокойно, не е съкровище, не е златна и няма стойност.

    Месингова имитация за украса, носии и прочие.

  9. не е точно монета...жетон е.

    На кого и как....божа работа. Вероятно началото на 20-ти век (1900-1940)

    Дали ГТП е Годишен технически преглед.....едва ли, вероятно друго. Но при положение че има дори жетони за ловни кучета от тези години, не би ме учудило абсолютно нищо

    • Харесва ми! 1
  10. Вероятно нещо католическо от 17-19 век, но е в такова "качество", че няма как да разберем какво точно е. Има ужасяващо много видове, и може би всеки манастир е имал издания, плюс сувенирите от търговци около манастири

    • Харесва ми! 1
  11. On 8.07.2022 г. at 10:43, BGПатриот said:

    тя е смазана трактора я е смазал

     

     

    IMG_20220708_104212.jpg

    IMG_20220708_104225.jpg

    Да, той трактора играе ролята и на валяк....смазва монети докато си оре...

    Тя че не става за монета е ясно, но проблема са боклучавите снимки, липсата на всякакво старание за такива и разбира се годините и корозията.

    Все пак изглежда да е византийски анонимен фолис...ама гадаем :)

  12. Преди 20 минути, Information said:

    Моя съвет е да се обърнеш към международни колекционери, там наистина може да намериш потенциални купувачи на тази монета.

    Чак международни....според мен някъде в Русия вероятно има чакащи купувачи :D

     

  13. Преди 12 часа, Plamen Zhelev said:

    Никога не съм виждал подобна монета. Има ли някой идея каква е??

    coin01.jpg

    coin02.jpg

    Това е от така наречените Fantasy Coins...като този тип е наречен "свинята с прасенцата".. Винаги са много груби, ако се опитваш да разчетеш нещо от т.нар. надписи, няма да го разгадаеш.

    Писали сме за друга подобна във форума преди доста години, така че направо линк към другата публикация :)

     

  14. Ами отново вероятно е Рим, общо взето и този и по-горният могат да се причислят към късна античност, като тя все пак прелива донякъде във Ранна Византия, и спокойно може да се сложи една по-широка датировка между III-IV век

    За калта може да се опита с една стара четка за зъби и вода, каквото падне, падне :)

     

     

    • Харесва ми! 1
  15. Изглежда да е Рим, макар да ме съмнява твърде много ядрото, явно корозията и торовете са взели всичко от нея.

    Ако искаш снимай и другата страна да видим дали се вижда изобщо нещо. На мен в тази "мъгла" на пръв поглед ми прилича на Септимий, но и в този и вид, фантазията може да играе много лоша шега на човек

    • Харесва ми! 1
  16. Със сигурност не е римска....нещо пр. Хр. е (Гърция (по-вероятно), Тракия..) в това състояние, нито си заслужава кьоренето, нито времето...

    Реплика в това състояние също едва ли някой ще направи....освен ако не желае да е на загуба, но ОК, не изглежда реплика.

    И моля те, не ни пускай за разпознаване всяка монета в OLX, Bazar и Auction.bg, ще съм ти благодарен, поне аз, вероятно и останалите. :)

     

    П.С. Препоръчвам четенето...в Интернет има твърде много литература, на всякакви езици и повече от 50 % е абсолютно безплатна :)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...