Отиди на
Форум "Наука"

123456

Потребител
 • Брой отговори

  8
 • Регистрация

 • Последен вход

Отговори публикувано от 123456

 1. Преди 1 час, Stoned said:

  ...в състава му обикновено влизат не партийци, а доказани експерти. 

  Т.е. членовете му не са част от никоя от политическите партии, а са независими професионалисти от обществения живот?

 2. Здравейте!

  Някой би ли обяснил дали и, ако да - как, се разпределят гласовете на хората, невзели участие в изборния процес? Вярно ли е, че това облагодетелства предимно партиите, които са начело в класирането по вот?

  Имам и втори въпрос, чийто отговор навярно зависи много от политическия контекст на времето. С други думи не чакам еднозначен отговор, но ще се радвам, ако посочите логична причина. Защо ГЕРБ, БСП и ДПС имат интерес от традиционно наложилата се средна избирателна активност?

  Благодаря!

 3. Преди 17 часа, Янков said:

  За съставяне на правителство са нужни 50% + 1 глас от присъстващите депутати на зеседанието на  парламента, а не да спечелени 50% + 1 глас на избори.

  Но нали уж това е причината да се търсят коалиционни партньори - за да се достигнат 50%+ гласове, че да се формира кабинет? Както стана ясно от по-ранни публикации. 😩 По медиите също се обсъжда кой с кого би могъл да си партнира с цел да се получат 50% 😐 

 4. Преди 14 часа, К.ГЕРБОВ said:

  Конституция на Република България. Чл. 99.
  ...

  Благодаря, К.ГЕРБОВ.
  Разбирам написаното, но конституцията е твърде формален текст и според мен не е подходяща за начинаещи като мен. Тя е по-скоро документ и, за да го тълкуваме с разбиране, са ни нужни повече познания.

  @makebulgar, благодаря и на теб.
  За гласуването на закони във парламента ми е горе-долу ясно. Това, което искам да науча, е как се определя броят на депутатите в една партия след народния вот. Дали партия, получила 50%+1% от вота на гласоподавателите, има право на 121 депутати в парламента? Ако е събрала по-малко от 50%, да речем 30%, и е нужно да формира коалиция, за да се състави правителство, това значи ли, че броят на членовете ѝ ще се образува като от 121 извадим 30% или от 240 извадим 30%? Останалите депутати от коалиционни партньори ли ще допълнят бройката до 121? Изобщо, 121 ли е минималният брой депутати в коалиция, за да се състави легитимно управление?

  Какви са минималният и максималният броеве на членовете в една партия, когато се явява на избори? Може ли партия с 50 члена, която е получила 4% от вота (колкото май е минималният праг), да влезе в парламента? Или процентът събрани гласове носи някаква пропорционалност и на броя членове?

 5. Здравейте,

  Бих искал да науча какъв е точният процес, при който се формира кабинетът на правителството при избори в България. Това, което ме интересува конкретно, е пропорционалността на гласовете и броя членове в партия. Знам, че при повече от половината вот (50+1%) се съставя еднопартийно правителство, а при под 50% са нужни коалиции. Тези 50+1% на 121 депутати ли дават право и как се изчислява това? Колко процента от вота трябва да имаш, за да влезеш в управлението? Разбрах също, че при 1% гласове партията подлежи на субсидии. Това означава ли, че при събрани 1% гласове, партията просто ще получи пари от държавата без реално да има възможност да участва в кабинета?

  Въпросите ми вероятно са малко хаотични, затова ще съм ви благодарен, ако някой обясни по-подробно или ме насочи към систематизирана информация, откъдето да мога да прочета повече.

  Благодаря предварително!

  • Харесва ми! 1

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...