Отиди на
Форум "Наука"

ehrgeiz

Потребител
  • Брой отговори

    54
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от ehrgeiz

  1. Виж сега, flyingbottle, глупови хора няма. Имаш интернет, има известни сайтове за подобни произведения, има и разработки, имаш и учебник, имаш и ум. Седни сега, прочети по диагонал произведенията, ако нямаш време, понаучи горе-долу за какво става въпрос, ако все още имаш въпроси, допитай се до учител, ако все още ти е трудно, прочети някое резюме, пак ще си подготвен, пак ще успееш. Не не всеки му върви литературата, но има ум, за да го ползва. :)

  2. Псалом 8:3-5

    "Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, луната и звездите, които Ти си отредил, казвам си: Що е човек та да го помниш? Или човешки син та да го посещаваш? А Ти си го направил само малко по-долен от ангелите и със слава и чест си го увенчал."

    Еремия 15:19

    "На това тъй рече Господ: ако се обърнеш, ще те възстановя, и ще стоиш пред лицето Ми; и ако извлечеш скъпоценно от нищожно, ще бъдеш като Моите уста. Те сами ще се обръщат към тебе, а не ти ще се обръщаш към тях."

    Йоан1:5

    "И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана."

  3. Ген на доматите може да помогне при мозъчни тумори

    Ген на домата може да бъде използван в бъдеще в генната терапия, смятат учените от Университета в Лунд, Швеция, цитирани от „Сайънс дейли”.

    Проф. Юре Пискур от Университета в Лунд заедно със свои колеги от Стокхолм, Копенхаген и Лунд наскоро публикува резултати от изследване върху гена на домата, който може да се окаже полезен при лечението на мозъчни тумори.

    Идеята на генната терапия е да се въведе чужд ген в раковите клетки на пациента. В комбинация със специфични лекарства чуждият ген може да причини смъртта на раковите клетки. Туморът не изчезва напълно, но учените се надяват, че така болестта може да бъде спряна за няколко години. По думите на проф. Пискур става въпрос за „гени самоубийци”, които причиняват смъртта на клетките. В самите домати задачата на гена е да произведе малки „градивни блокове” за генетичната структура на растението, но в комбинация с лекарството AZT въпросният ген успява да ликвидира раковите клетки. AZT е лекарство, разработено първоначално в борбата срещу ХИВ.

    Проф. Пискур се занимава с молекулярна еволюция и неговите интереси са насочени към развитието на ензимите в продължение на милиони години. Ензимите са протеини, които задействат или ускоряват различни химични реакции в организма. Въпросният ген на домата кодира ензим, известен като тимидин киназа.

    http://www.class.bg/news/Read/article/67507

  4. Големият адронен колайдер сблъска частици със скоростта на светлината

    Най-големият ускорител на елементарни частици в света – Големият адронен колайдер, започна вчера сблъсъка на лъчи от протони със скорост, близка до тази на светлината, съобщи Би Би Си.

    Необичаен електрически сигнал по-рано сутринта обаче задейства защитните системи, които спряха за кратко машината. Сблъсъците на частици с рекордна енергия от 7 трилиона електронволта ще дадат старта на близо двегодишни интензивни изследвания. Учените се надяват, че резултатите ще хвърлят светлина върху създаването на Вселената. Те предупреждават обаче, че анализирането на данните, събрани от сблъсъците, ще отнеме време и не трябва да се очакват незабавни резултати. „Значимите открития ще се случат, когато успеем да съберем милиарди събития и да идентифицираме сред тях най-необичайните, които биха могли да представляват ново състояние на материята или нови частици. Това няма да се случи утре, необходими са месеци и години на търпелива работа”, посочи Гидо Тонели, представител на Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), който ръководи проекта.

    Големият адронен колайдер е едно от най-големите научни начинания в историята. Той се помещава в тунел, дълъг 27 километра, под Женева. Очаква се при сблъсъците на частици да възникнат феномени, които не са били наблюдавани до момента. Една от големите цели е да бъде открита елементарната частица Хигс бозон, за която се смята, че има съществена роля в структурата на Вселената. Учените се надяват, че частицата ще им помогне да обяснят защо материята притежава маса – факт, който все още е недоказан на фундаментално ниво.

    Колайдерът претърпя повреда малко след първоначалното му пускане през 2008 г., но след рестартирането му в края на миналата година той постигна няколко от своите първоначални цели, припомня Би Би Си. Два протонни лъча бяха пуснати в противоположни посоки в тунелите с енергия от 3,5 трилиона електронволта от 19 март. След като лъчите постигнаха стабилност в движението си, техните траектории бяха пресечени, за да бъдат осъществени сблъсъците. Подобна енергия от 7 трилиона електронволта е най-високата, постигана в ускорител на частици досега.

    През следващите месеци четирите огромни детектора на колайдера - Alice, Atlas, CMS и LHCb, ще изследват резултата от експеримента. След сблъсъците колайдерът ще бъде затворен за поддръжка в продължение на една година, след което учените ще се опитат да осъществят подобен експеримент с енергия от 14 трилиона електронволта.

    http://www.class.bg/news/Read/article/67501

    • Upvote 1
  5. За Тетевен : "Името Тетевен произлиза от Тетювия род, който пръв се заселил в тукашните земи и основал града. В ранните писания най-често се среща като Тетевен или Тетювене, в турския регистър от 1421 г. е назован Тетевян. Това пък име създало друга версия за произхода му - от "тетива", защото градът бил опънат като тетива на лък по протежението на р. Бели Вит между Тетевенския Балкан и Васильвската планина."

    Източник: "Книга за България", изд. "Хермес"

  6. Много интересна е и етимологията на град Балчик : една версия - за първи път през 14. век, кръстен на първият владетел на Добруджанското княжество Балик, друга версия - в основата му е думата "бал", означаваща "кал", "тиня".

    Източник: "Книга за България", изд. "Хермес"

  7. "Според едно от преданията до фара било имението на някоя си Айше Абла (леля Айше). Чума изгонила неговите обитатели и се преместили някъде около Шабла. Дали на новото място пак същото име, но отпаднала първата сричка? Според друга версия името произлиза от многото лапад в района, чиито листа приличали на саби (сабли). Трети пък говорят за прабългарски произход. Чувашката дума "шабъла" значела "черпак."

    Тази информация взех от "Книга за България" на изд. "Хермес.

  8. Определят без риск възрастта на Торинската плащаница

    Торинската плащаница най-накрая може да бъде датирана акуратно благодарение на нова технология, която определя старостта на древните артефакти, без да ги уврежда, съобщи „Дейли телеграф“. Новият метод не включва взимането на частица от обекта.

    Учените твърдят, че новата техника е толкова безопасна, че ще позволи да се изследват стотици артефакти, които досега бяха извън полето на изследване, тъй като музеите и частните колекционери се страхуваха да не се повредят обектите. „Техниката ще революционализира радиокарбоновото датиране“, заяви д-р Марвин Роуи, шеф на изследователски екип от тексаския университет A&M. „Тя разширява възможността за анализиране на експонати от музейни колекции, които не са могли да бъдат проучвани досега заради своята уникалност или ценност и заради разрушителността на настоящия метод на радиокарбоновото датиране“, заяви Роуи. Той добави, че на теория новият метод може да бъде използван да се определи възрастта на Торинската плащаница.

    При новата техника учените поставят целия артефакт, а не част от него, в специална камера с плазма с електрически зареден газ, като плазмата е подобна на тази, използвана за екраните на телевизорите. Газът бавно оксидира повърхността на обекта с цел да се отдели въглероден диоксид за С-14 анализа, без да се нарушава цялостта на обекта. Д-р Роуи и колегите му са използвали тази техника, за да анализират възрастта на близо 20 органични субстанции, включително дърво, въглени, кожа, заешка козина, кост с мумифицирана плът и египетска тъкан на 1350 години. Резултатите са много подобни на тези, които се получават и при използване на оспорваното въглеродно датиране. Камерата може да побира и по-големи произведения на изкуството и дори плащаницата от Торино, с която се смята, че е бил погребан Исус Христос.

    http://www.class.bg/news/Read/article/67119

  9. Квазарите са резултат от сблъсък на галактики

    Астрофизици установиха, че квазарите са възникнали в резултат на сливане на галактиките, съобщи “Лента.ру”. Квазарите, открити през 50-те години, са най-отдалечените обекти във Вселената, които излъчват огромно количество енергия и могат да бъдат няколко милиарда пъти по-ярки от Слънцето. Източникът на тяхната енергия са масивни черни дупки в центъра на галактиките, което са самите квазари. Новото изследване показва, че ядрата на едни от галактиките са активни, а на други, например на Млечния път, са относително спокойни.

    Учените предполагат, че активността на ядрата се дължи на сблъсък на галактики. За да докажат тезата си те са събрали данни за 200 обекта, разположени на около 11 млрд. светлинни години от Земята. Те били проследени с телескопите Spitzer и Chandra. Оказало се, че галактиките, които са се сблъсквали с други, са с активни ядра. Астрофизиците открили там голямо количество скрити квазари.

    Затова научният екип предложи следния модел за формиране на квазарите – при сблъсък на галактиките черните дупки се сливат, в резултат на което някоя черна дупка се оказва в центъра, образуван в резултат на сблъсъка и започва интензивно да поглъща материя.

    http://www.class.bg/news/Read/article/67299

  10. Ако имаш cotg a, намираш останалите последния начин: Първо tg a = 1\ cotg a---> оттам намираш tg.

    После: cotg a =cos a\sin a

    След което повдигаш всяка една част от уравнението и става: cotg a ^ =cos^ a\ sin^ a (с ^ съм означила втора степен). Оттам можеш да заместиш или cos^ a да бъде равно на 1-sin^ a или sin^ a= 1- cos^ a. Така ще намериш sin a или cos a и от основното тригонометрично тъждество остава да намериш това, което не знаеш sin^ + cos^ =1

  11. Знаете ли, че животното, което има най-голяма нужда от храна, за да живее е белозъбката, която може да издържа максимално без храна 2 часа и сърцето й прави 120 удара в минута.

    Знаете ли, че полезрението на заека за разлика от човека е 280 градуса, което му позволява да вижда и назад.

    Животното, което може да издържа най-много без храна е пещерният протей - цели 5 години!

    Бълхата е рекордьор по скокове - височина - 18 см, дължина - 22 см.

    Птиците, които летят най-високо, са дивите гъски - 9500 м.

    • Upvote 1
  12. А)C2H4 + Н2О (при катализатор Н2SO4)--->C2H5OH

    б)C2H5OH + -> CH3CHO + H2O (окисление на етанола от KMnO4)

    в)CH3CHO + Аg2O-> CH3COOH + 2AG

    г)CH3COCH3 + О2 (окисляване от силни разтворители като КMnO4) -> CH3COOH + CO2 +H2O

    д)CH3COCH3 + 4О2 -> 3CO2 + 3H2O

  13. На въпроса: "Кога е написана поемата "Нощта преди Коледа", където за първи път е описан Дядо Коледа и кога той е нарисуван за първи път?" има два еднакви отговора - Vll в.

  14. Астрономи видяха светлина, отразена от езерата на Титан

    Американски астрономи за пръв път регистрираха светлина, отразена от повърхността на течните езера на Титан, най-голямата луна на планетата Сатурн, съобщи НАСА, цитирана от БТА.

    Това е поредното потвърждение за наличието на течни въглеводороди на повърхността на спътника.

    Специалистите отдавна се опитват да засекат отразената светлина от "водоемите" на Титан с помощта на сондата "Касини".

    Досега обаче това не се получаваше, тъй като площта на езерата на южния полюс на луната, осветен непрекъснато до неотдавна, е относително малка.

    Сега започна полярният ден в най-северния район на Титан, където територията, заета с течни въглеводороди, е много по-голяма.

    Друга пречка за снимките бе относителната плътност на атмосферата на сатурновия спътник. Като са използвали инфрачервен спектрометър, американските учени са успели да регистрират светлина, идваща от повърхността на езерото Kraken Mare. Площта му е 400 000 квадратни километра, което е много повече от тази на Каспийско море - най-голямото езеро на Земята.

    http://science.actualno.com/news_276614.html

  15. 2 задачка: а)Ca+H2O ---> CaO + H2

    Al + 3H2O --> Al(OH)3 + H2

    Fe + H2O ---> FeO + H2 (но само след продължително взаимодействие, получава се корозия, иначе веднагически реакция не може да има)

    б) H2SO4 + Ca --> CaSO4 + H2

    H2SO4 + Al --> Al2(SO4)3 + H2

    Zn + H2SO4 ---> ZnSO4+ H2

    Ag + H2SO4 --->Ag2SO4 + SO2 + H2O

    Fe + H2SO4 ---> FeSO4 + H2O

  16. Астрономи откриха планета с атмосфера и вода

    Астрономи за първи път са успели да открият водна екзопланета отнасяща се към класа "СуперЗемя" и която има собствена атмосфера. Статията на учените е публикувана в списание Nature.

    Новооткритата планета се върти около звезда GJ 1214,разположена на разстояние 40 светлинни години от Земята в съзвездие Змиеносец. Масата на планетата е около 6 земни маси , а радиуса 2.7 земни . По думина учените , низката плътност на планетата се обяснява с факта, че тя основно се състои от вода , а също така известно количество желязо и силиций.

    Периода на въртене на планетата около собствената звезда е около 38 часа. Тъй като радиуса на орбитата е относително малък -примерно 1/70 астрономически единици - то температурата наповърхноста е около 200градуса по Целзий. По този начин , планетата овсен твърдата повърхност (колосалното налягане води до образуване на лед даже при такава висока температура) има и атмосфера с дебелина около 200 км.

    Откритието е направено с помоща на спектрографа HARPS установен на 3.6 метровия телескоп в обсерваторията La Silla.

    Учените подчертават, че близоста на планетата позволява теоретически да се изучава нейната атмосфера с наличните прибори, без да се чакат прибори от ново поколение.

    http://www.spacenewsbg.com/news/18/December/2009/1777/1/

    water_planet1.jpg

  17. НАСА изведе на орбита новия инфрачервен телескоп WISE

    В понеделник , 14 декември , се състоя успешен старт на новия инфрачервен телескоп на НАСА , наречен WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer). Апарата бе изведен на орбита от ракета носител Делта-2.

    Телескопа WISE ше работи на орбита с височина 525км. Телескопа е предназначен за изучаването на астероиди и комети , които прелитат покрай Земята. Тойще помогне на учените по точно да определят размера на космическите гости. WISE също така е необходим на астрономите за изучаване на отдалечените галактики , които са обркръжение от облаци прах. Прахта е непроницаема за телескопите работещи в оптичния диапазон - такива като "Хъбъл". WISE ще може да изучава галактики отдалечени от Земята на разстояние до 10 милиарда св. години.

    За да може инфрачервения телескоп да получава ясни изображения и да може да "вижда" обекти на толкова големи разстояния, е необходимо температурата на неговите детектори да бъде много низка. WISE ще се охлажда от течен водород. Запасите от този водород , ще стигнат за 19 месеца. През това време , телескопа трябва да успее да сканира всичкото достъпно космическо пространство 1.5 пъти.

    Освен WISE , на орбита около Земята има още два инфрачервени телескопа. Единият от тях Spitzer , беше изведен на орбита през 2003г. Неговата работа се контролира от НАСА. Другият - европейския 'Хершел' - е най-големият от извежданите в космоса до сега телескопи.

    http://www.spacenewsbg.com/news/16/December/2009/1770/1/

  18. ОБЩА И НЕОРГАНИЧНА ХИМИЯ - II ЧАСТ

    Специалност: Химия и Физика

    Образователна степен: Бакалавър

    Семестър: Втори

    Тип: Задължителен

    А Н О Т А Ц И Я

    Курсът запознава студентите с химията на непреходните и част от преходните

    химичните елементи и по-важните им съединения. Общите закономерности и

    тенденциите в промените на свойствата на елементите и техните съединения се

    тълкуват на основа на периодичния закон, съвременните представи за природата на

    химичната връзка, основните термодинамични принципи и законите на химичната

    кинетика. Курсът съдържа и чисто „описателна химия”, която дава сведения за

    структурата и свойствата на елементите от главните подгрупи и съединенията им,

    разпространението и методите за получаването им. Преходните елементи се разглеждат

    обзорно, по хоризонтални редове, като се акцентира на различни аспекти от свойствата

    на преходните елементи и техните съединения.

    Лабораторните занятия запознават студентите с основната лабораторна техника

    и манипулациите най-вече при синтеза на неорганичните съединения. Практикумът

    помага на студентите при изграждане у тях на умения и навици за работа в химичната

    лаборатория и при усвояване и прилагане на лекционния материал.

  19. Учени съобщават за откритие на частица тъмна материя?

    Очаква се физици да съобщят, че за пръв път в човешката история са открили частица тъмна материя, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

    Ако слуховете, които напоследък се разпространяват в интернет, се окажат верни, откритието ще направи революция в разбирането ни за образуването на галактиките.

    Предполага се, че тъмната материя съставя 90% от масата във Вселената. Тази енергия не се вижда, но учените съдят за съществуването й по гравитационната сила, които тя упражнява.

    Тъмната материя би могла да обясни "липсващата маса" във Вселената и причината, поради която галактиките се въртят с такава скорост. Учените търсят доказателства за съществуването на хипотетичната материя от 70-те години на 20-и век както на Земята, така и в космоса.

    Физиците са провеждали редица експерименти, за да открият т.н. Слабо взаимодействащи масивни частици (WIMPs - Weakly Interacting Massive Particles). Смята се, че тъмната материя е изградена от тях. Ако тъмната материя съществува, голям брой от тези частици, отделени при Големия взрив, трябва да пресичат Земята всяка секунда.

    Трудността е в това, че при преминаването си през материята те едва оставят следи. Един от експериментите за търсене на WIMPs се провежда в Подземната лаборатория в Саудан, Минесота.

    Мината, в която се намира лабораторията, пази свръхстудените германиеви и силициеви детектори от космическите лъчи, които всеки ден бомбардират Земята.

    Предполага се, че тези кристали с големината на шайба за хокей ще започнат да трептят, ако бъдат ударени от WIMP. Тази седмица в блог на физици изтече новина, че учени, които работят по проекта Криогенно търсене на тъмната материя, ще публикуват някои важни резултати в следващото издание на сп. "Нейчър".

    В това списание рядко се публикуват физически трудове освен ако не се съобщава за голямо откритие. Сп. "Ню сайънтист" също писа, че за 18 декември набързо са насрочени заседания в Националната ускорителна лаборатория SLAC в Менло парк, Калифорния, в Калифорнийския университет в Санта Барбара и във "Фермилаб" в Чикаго.

    Всички тези институции участват в проекта Криогенно търсене на тъмната материя.

    Ако слуховете се окажат фалшиви, учените ще трябва да изчакат работата на Големия адронен колайдер през януари догодина. Очаква се най-големият ускорител на частици в света да възпроизведе условията, които са съществували малко след Големия взрив, заедно с частиците на тъмната материя.

    d5757c0f3d.jpg

    http://science.actualno.com/news_275048.html

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...