Отиди на
Форум "Наука"

glishev

Потребители
  • Брой отговори

    10135
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    137

Промени на статуса публикувано от glishev

  1. И един страхотен художник :)

  2. Глупави италианци, не действат като нашето министерство на културата - итонгче, нещо, бутафорийка...

    1. Last roman

      Last roman

      Ах, не сме кат тях, блазе ни :)

  3. И трима хобити посред нощ крачат към Инсмут през гората :D

  4. "Нова Англия" на черноморския бряг в ХІ-ХІІІ в. Много приятна и дори убедителна статия за една стара спекулация относно англосаксонски и агло-датски аристократични преселници, веринги на византийска служба в 1066-1204 г. Вилардуен също споменава англичани и датчани в охраната на Ангелите и Мурдзуфлос. Колонията може да е оцеляла даже известно време след татарското нашествие от 1231. За мен беше особено интересно съществуването на английска църква в Константинопол, посветена на св. Николай и св. Августин Кентърбърийски. Унгарските католически свещеници сред английската колония могат да имат общо и с групата сподвижници на Едуард Изгнаника в Унгария.

  5. Ще е много смешно, ако сега Прас-прес почне да плещи против Румъния. Влашко робство предчувствам :)

  6. И, разбира се, просто Цецерон и антиелектронната паника, уловени от перото на Бедров.

  7. Милата баба Лилибет :)

  8. А как само вият отсреща прокурорите-шантажисти...

  9. Кметът на Пловдив Иван Тотев предизборно беше обещал, че сградата ще бъде културен център. Следователно кметът Тотев е лъжец. Материалът е хубав и много директно написан. Има какво да се направи по въпроса с все още неунищожените културни паметници, но от нормалните хора се иска не да са меки и колебливи, а да имат брутално отношение към варвари и рушители като Тотев, Рашидов и всякакви подобни боклуци. Докато сте учтиви и реагирате бавно и мило, ще ви бъдат сервирани подобни новини. Нямате оправдание, ако си въобразявате, че спазването на някаква външна учтивост ви прави по-добри хора, когато се унищожават последните останки от културния облик на градовете ни.

  10. На пръв поглед - културно самоубийство. На втори - дреболия. На трети... културно самоубийство.

  11. И да, вечна памет на Пламен Горанов. Той загина преди три години на Трети март, по време пак на такова управление като сегашното. Варненци ще направят добре да възстановят грамадата в негова чест пред общината си.

  12. Бях забравил къв кеф е да цъкнеш една нощна на Knights of Honor с малка държавичка :)

  13. http://mglishev.blog.bg/poezia/2016/02/26/malki-sovi.1433245

  14. Велика тема :) Занаятът на историка, при това на средновековния историк. Това е колкото Марк Блок, толкова и тексткритика ала Еразъм и Волф. Какво е чел и как го е прилагал Беда Преподобни? Как изобщо може да работи един историк, разчитащ на устни предания, Вергилий и Библията, а не на строгите методи на Тукидид и Тацит? При това историк, който дава гаранции за личната си почтеност, тоест определено имащ свои критерии за работа.

    1. Last roman

      Last roman

      пусни я във форума. Наистина е яко:)

    2. Galahad

      Galahad

      Ама Тукидид и Тацит също са си служили с предания. Да не говорим за зле проверена информация.

    3. Last roman

      Last roman

      И твоят любим Херодот ;)

  15. https://www.youtube.com/watch?v=OZuHisnR5yw

  16. Нещо гнило в Дери, Мейн.

    1. Last roman

      Last roman

      Пурпурният крал безчинства?

  17. Вечна й памет!

  18. Това щастливо племе, този малък свят,
    земя на тъй прекрасни хора,
    таз скъпа нам страна, тоз кът благословен,
    таз свидна пръст, туй кралство Англия...

    1. Last roman

      Last roman

      "-Смрт на бритите лукави" - тъй рече преди две хилядолетия 'Аз Клавдий' ;)

  19. Би май трифонка :)

  20. Кольо Вутев от село Торос, оцелял от лагера в Ловеч. Говорете ми още за "нуждата от балансиран поглед" и "да не взимаме страна". Който не вземе страна, ще бъде избълван, защото е ни горещ, ни студен, а обикновен лицемер.

  21. Това е отвъд всякаква политика, наука, изкуство или каквото и да е друго: става въпрос за дете. Натали, седемгодишната дъщеря на сърцатата Мария Константинова, е успешно оперирана от детска церебрална парализа. Момиченцето има нужда от скъпа рехабилитация в Украйна. Който може - нека помогне с SMS с текст DMS NATALI на номер 17777. Има възможност и за банков превод.
    Моля, който може - нека помогне. И споделяйте тази информация. Знам как изглеждат тези призиви и понякога и аз съм се отнасял с пренебрежение, но това е жестокост. Всяко споделяне увеличава шанса повече хора да помогнат на детето. Нали постоянно си говорим за солидарност? Ето я солидарността. Ето го християнството, ако щете.

    https://www.facebook.com/Help-Natalie-%D0%94%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D0%BD%D0%B0-%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8-758726440876837/

    https://dmsbg.com/6940/dms-natali/

  22. Е, дааа. А нас някои лъжат, че било престижно тя да е български кандидат.

  23. И една моя любима стара тема: цар Борил не се различава по униатството си от своя вуйчо Калоян, нито по сватбите - от братовчед си Йоан ІІ Асен. И всъщност може би антибогомилският събор в Търново и първото издаване на Бориловия Синодик (1211) е съгласувано с папа Инокентий ІІІ заради тъкмо тогава провеждащия се кръстоносен поход срещу албигойските катари, наричани "бугри".

  24. За да няма недоразбрали какво, защо и как е лустрацията. И защо е на място да се говори за нея.

  25. Ужасно, но и възхитително. И като помисля, че Гигер е можел и да рисува концепции за "Дюн"... а "Замъкът на лорд Валънтайн" и "Хиперион" още дори не са замислени за филмиране...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...