Отиди на
Форум "Наука"

monte christo

Потребители
 • Брой отговори

  3295
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  48

Отговори публикувано от monte christo

 1. On 6.01.2021 г. at 10:59, deaf said:

  От столицата Константинопол.

  Верен отговор. Или по-точно: "пред столицата Константинопол".

  On 6.01.2021 г. at 13:50, Евристей said:

  Да дадем предимство на съвременниците описващи събитията - Продължителя на Теофан, за чиито автор  не без основание се подозира че е самият Теодор Дафнопат (съвременник на събитията), следва  - Лъв Граматик Философ и Математик (роден в Тесалия, съвременник на събитията), - Георги Амартол и Монах - съвременник на събитията....И тримата са категорични - тържището преди да бъде преместено в Тесалоника е било в столицата! 

  ----------

  Главните герои причинители на конфликта -  Ставракий и Козма са ...еладци ! Те работят с евнуха Музик - столичния големец ! 

  Да, ама не става тържището на българите да е толкова навътре в Гърция. А еладците явно са облагодетелствани  българските стоки да бъдат преместени по близо до Елада - Солун. И от тук да зареждат стара Гърция. 

  ----------

  Но, който и да е град извън Константинопол за изначален домакин на българско тържище ще срещне яростна съпротива и ще са нужни повече от силни аргументи за оборването

  Ами не става (не върви, разбира се) тържището на българите да е някъде в Елада. Ама върви го обяснявай на Лиляна Симеонова, която обича да оригиналничи; в случая - напълно неуспешно.

  В една нейна статия тя се опитва да прокара не хипотеза, а направо теза, че - видиш ли - българското тържище е някъде из Елада, а след това преместено в Солун. Всичко това на база превод на Продължителят на Теофан от Яков Любарский, където не е упомената столицата.

  Обаче Васил Златарски навремето също е превеждал откъсът за тържището от Продължител на Теофан и упоменава столицата. При своя превод на Продължител на Теофан за ГИБИ Иван Дуйчев също упоменава столицата. 

  Въобще при преводите си на Лъв Граматик, Продължител на Георги Монах и Йоан Скилица/Георги Кедрин нашите византолози Геновева Цанкова-Петкова, Василка Тъпкова-Заимова и Иван Дуйчев упоменават столицата.

  И не на последно място: според Васил Златарски най-старият извор, където се разправя историята за Ставракий, Козма, Мусик, тържището и "търговската" война между България и Романия е Симеон Метафраст (Магистър, Логотет). Всички останали хронисти и историци - без изключение - са взаимствали от него. В началото на миналия век е направен църковнославянски превод и там се споменава, че тържището е преместено от Цариград в Солун. Преди няколко години блестящ превод на Симеон Метафраст с многобройни коментари направи и Андрей Виноградов, който също превежда - от Града в Тесалоника.

  Не знам кое кара Лиляна Симеонова да изпада в "ерес". Дали възрастта; дали кокетничеството и театралността по телевизията; дали оригиналниченето...

  • Харесва ми! 1
 2. През 894 г. Симеон се видял принуден да започне "търговска" война с Римското царство, понеже българското тържище било преместено в Солун и търговците от България търпели много загуби заради митническо облагане. Така. Това го знаем (ако не от изворите, то поне) от учебниците по история.

  Въпрос: откъде е преместено тържището? 🙄

 3. Преди 7 часа, Евристей said:

  За Империята има и конкурси ...най-красивите и интелигентни девойки се съревновават до ...спечелването на приза - Василиса / Августа/ Мерят им се глезени , талия , височина .  Ти много по добре го знаеш . Но съгласи се , че мнението на момичето (кандидатката) не се взема под внимание . Въпреки , че то коя ли няма да иска да е Августа . 

  О, вземали са под внимание мнението на кандидатките. Например Касия си е била такава начетена умница, че Теофил връчил ябълката на Теодора :D

  Преди 6 часа, Conan said:

  Константин Пацик може и да е от хората на Християн скамарите.

  Не може. Скамарите са осиротели половин век преди случая на брега при Златния рог ;)

 4. Преди 19 минути, Янков said:

   Ами постави се на тяхно място. Ако срещата е близо до крепостните стени, тогава Крум не би отишъл на нея, защото попада в обстрела на стрелците. Делегацията от Константинопол не би се отдалечила много от стените, защото се поставя в зависимост от Крум. Брега е добра алтернатива. И двете страни пътуват през контролирана от тях територия, достатъчно отдалечени от армиите.

   Освен това Крум сяда на земята, а Пацик младши държи юздите на коня. Това описание ми се струва малко несъвместимо, с идеята за преговори в зала на дворец.

   Относно епопеята. Нормално е да го огледат 5-10 човека, а останалите да се насочат към мястото на срещата. И още по-нормално е да го пресрещнат, а не да чакат да стигне до тях.

  При всички случаи мястото на срещата не е било кой знае колко далеч от крепостните стени, защото гражданите по стените са виждали всичко на тепсия. Срещата е насрочена за брега, защото българите са до Космидион; съответно хеландията ще плува дотам (северозападната част на Града). Никой няма да бъхти 7 km пешком повече от час посред Константинопол (от Големия дворец до Влахерна). Градът е бил ОГРОМЕН по територия (колкото съвременен Бургас). С хеландията се прецопва за около 15-20 минути.

  Съветът, на който е взето решение за покушение срещу Крум е взет в сграда на Големия дворец. Този извод се налага, понеже имаме джокер - хеландията.

 5. Преди 4 часа, T.Jonchev said:

  "Гала" (Γαλλης) не е "Галата" (Γαλατας). Гала е място на самия бряг на Златния рог, точно на север от завоя на Влахернската стена. Раймон Жанен, който е най-добрият познавач на средновековния Константинопол (е, може би след Манго), смята, че това място е наречено на Гала Плацидия, тъй като се свързва с една случка от живота й.

  Не бях се задълбочавал по този детайл за районът Гала, докато полемизирах с наш Евристей проблемата за Ексавул. Иначе, друго, което може да гложди изкушените от историята читатели: каква хеландия (демек кораб); каква лодка ни упоменават летописците? Защо? Нима лукавите гърци са били толкоз сакати, че не могат да излязат пешком от Влахернската порта, и да се дотътрят на мястото на срещата, което надали е било прекалено далеч от самите стени (може би 200-250 m, ако не и по-малко). 

  Навремето императорите са пътували (т.е. плували) с хеландия от Големият дворец (в частност от Лъвската или Морската врата при Вуколеон) в югоизточната част на Констатнтинопол, до портата Кинегия в северозападната част на града (районът Кинегион). Оттам набързо се добирали до Влахерна. Заради това са съобщили на Крум, че Лъв ще пристигне с хеландия на морския бряг - явно съветът (замисълът срещу Крум) е проведен в някоя сграда на Големият дворец. Но Леон не отишъл...

  Преди 2 часа, Янков said:

   Е, това решава този проблем. Географията около Константинопол ми е доста мътна.

   Но все пак, повдига друг въпрос. Защо при тази непосредствена близост на мястото на преговорите до българската ярмия, нямаме и намек за помощ от страна на българските войници?

  Навярно цялата тази епопея е приключила за 15-20 секунди. Българите виждат, че Крум препуска към тях, а на това отгоре и (леко) наранен. Нормално е в рамките на минута-две да огледат ювигито за рани и след това да го превържат. Стресова ситуация, както и да го гледаме. Няма време за никаква реакция. Гърците се изнасят безнаказано. За деня...

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1
 6.  

  On 23.12.2020 г. at 0:40, sir said:

  Освен това не сме наясно и с твърде много неща около фигурата на кавхана (пък и за другите титли) - знаем, че ръководи военни действия, обаче пък знаем и че строи водопроводи в столицата. Какво точно е представлявала тази титла, наследствена ли е била (каквото смътно сведение имаме от доста по-късен период) или е някаква служебна позиция, на която владетелят е назначавал когото си прецени; или пък е била един вид изборна (от съвет на боилите или нещо друго) и владетелят не е имал пълната възможност да влияе кой да бъде кавхан. 

  Установено е в научното дирене, че организацията на тюрко-но-
  мадските племена в периода на военната демокрация е имала някои
  специфични черти в структурата си. Основата на племенната конфе-
  дерация у тях е представлявала вътрешната област, която била оби-
  тавана от племето, което излъчвало върховните представители - ве-
  ликите ханове и родствениците им от тъстовите племена. Знатните
  родове на управляващото племе и тъстовите племена добивали най-
  високите длъжности във вътрешната област, което в повечето слу-
  чаи, ако не винаги, били двойно представени, тъй като основата за
  управлението и за номадизирането представлява двойно разделяне
  на територията на дясна и лява страна. Дясната страна (в случая нейн
  заповедник е бил ичиргу боила Тук) е била територията, заемана от
  управляващото племе, а лявата страна (начело на нея стоял кавхан
  Иратаис) - на тъстовите племена. Поставянето в ранг е зависело от
  положението, което знатните представители на съответното племе
  са притежавали. Така че вероятно в първобългарската военнопле-
  менна структура високото положение на кавхана се е определяло от
  мястото му на върховен предводител на тъстовите племена и от род-
  нински връзки, които той е имал по женска линия с великия хан. Де-
  лението на саракта на лява и дясна страна в земите на север от Бал-
  кана, “вътрешната област” на саракта, било пренесено от хан Крум
  и върху новозавладените територии в Северна и Източна Тракия и
  Причерноморската област. По силата на съществуващата традиция
  кавханът е придобил правата на военноадминистративен представи-
  тел на лявата страна на саракта, като успоредно с това е бил смятан
  за втората фигура след управителя, негов пръв помощник. Центра-
  лизирането на държавното управление, което характеризира царува
  нето на Крум и Омуртаг, е довело до издигане на ролята на кавхана
  във върховното управление на държавата.

  Гюзелев, Васил Тодоров. Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство - царство. Пловдив, 2007, 113-114

   

  Преди 23 часа, sir said:

  Така е, ама то от ромейска страна е споменат само въпросният Ексавул, защото играе водеща роля в опита за покушение. Сиреч, това е преценил авторът на хрониката, че ще е интересно на читателите му.

  Обаче малко по-нагоре пише: Тогава Лъв направил съвещание с архонтите и известил на Крум: "Ела на морския бряг с няколко души, които не носят оръжие, и ние ще дойдем невъоръжени с хеландия през морето и ще поговорим". Сиреч, подразбира се, че Лъв ще да е присъствал.

  Не е задължително Леон Арменеца да е присъствал.

  При подготовката за преговори е уговорено неговото присъствие, иначе Крум въобще няма да отиде. Така е по протокол. Обаче лукавите гърци замислят покушение, и като превантивна мярка Леон не отива. Оправдали са се там нещо на морския бряг защо василевсът отсъства. 

  Ако римският цар присъстваше не екшъна - щяхме да го знаем от изворите. Такава новина не ще мине незабелязано :)

 7. Преди 6 часа, resavsky said:

  И все пак покрай цялата тази помия която се изля покрай Пулев не трябва да се забравя че той е първият българин /а вероятно и последния/ който достигна до такива върхове в професионалния бокс.Нека не го изкарваме най лошия поради простия факт че не успя да стане световен шампион и не успя да стигне нивото на Тайсън и Мохамед Али.

  Ресавски, проблемът е друг. Даже не е и в наглото му поведение. Този човек игра и двата мача на живота си без капчица разум. Не става само със спортен дух и инат. 

  Все едно да играеш финал за Шампионската лига, да атакуваш безразсъдно, и да го загубиш с 0:5! След това пресата и запалянковци да се чудят - слаб ли си, след като си отнесъл цяла торба голове; или си (бил) силен, за да стигнеш до финала...

  • Харесва ми! 2
 8. Преди 8 часа, sir said:

   Аз нямам против да го видя срещу Анди Руиз ...

  О, не... Анди Руиз ще убие Пулев на ринга! "Рабивачът" удря невероятно здраво и ще му откъсне главата. Пулев играе само на гард и няма да оцелее. Самият Джошуа доста си изпати в първият си мач срещу Руиз (1:4 нокдауна) и беше гроги. Възможно е и поради подценяване, след като първи успя да събори Руиз... С много анализ, тактика и мръсни номерца, и с доста повече по-тежки удари успя да бие по точки Руиз във втория и да си върне короната.

  Преди 5 часа, laplandetza said:

  И Джошуато и Пулевия преди 20 и косур години бих ги трупясъл в истински бой

  И двамата биха те смачкали за секунди. В истински бой...

  Преди 2 часа, Евристей said:

  Графе , виж сега ....Гай Апулий Диокъл - античен елитен спортист - колесничар с много победи...

  Според днешен курс на долара  древния спортист е  спечелил 15 милиарда долара

  Сега чувам (разбирам) за този герой на своето време 🙄

 9. Преди 18 минути, Б. Киров said:

  Според Daily Star Кобрата ще вземе 4 милиона паунда, а не обявените първоначално 2 милиона.

  Чудесно. През 2014 г. след мача срещу Кличко беше прибрал само 1 милион и 400 хиляди евро. Мисля, че такава сума се тиражираше.

  Да не се чудим защо толкова се лае преди мач - пари ще се прибират. Колкото повече вой, толкова по-голяма банкова сметка.

  • Харесва ми! 1
 10. Преди 3 часа, самотния вълк said:

  А този мач е началото на края на кариерата му

  Началото на края на кариерата му беше още по време на мача срещу Кличко през 2014 г. Да забършат пода с теб още в първият рунд и да те пребият като куче в петият рунд, при условие, че все още си на 33 г. (т.е. в разцвета на силите) говори само за това - мегапровал! Но главата му е куха. Кличко тогава беше на 38 г. и Пулев - при малко повече акъл и пазене - трябваше да се стреми с тактика да я докара до кралските рундове и тогава да се прави на велик боксьор. Железният чук го уби набързо...

  Преди 2 часа, resavsky said:

  Лимитиран боксьор това е ясно. Да не говорим че не е в първа младост. Шанса му беше един случаен удар .Чисто теоретично де.

  За това говорех и аз. Ако случайно направи нещо - до 6-ти рунд. След това (поне на мен - 100%) ми беше ясно, че ще го мачка мечка. Освен това Пулев изглеждаше доста предсказуем... Ако някой е гледал мачове на Джо Фрейзър и направи опит да го сравни по движение на ринга с Пулев, излиза, че прословутата българска Кобра е била затворена във фризер.

  • Харесва ми! 1
 11. Горе ви направих анализ как ще завърши мача, още преди да е започнал. Не познах, че Пулев ще бъде смачкан и орезилен още в 3-ти рунд. Много здраво беше набит. Още тук свърши мачът. Само гонгът го спаси. Смачкан беше в 7-ми рунд. Смачкан и нокаутиран в 9-ти рунд.

  Пулев чак в 4-ти рунд разбра, че не само трябва да лае, но просто трябва да направи опит и да се бие, иначе ще бъде убит на ринга. 5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми рунд успя по един път здраво да удари Джошуа. Твърде малко.

  Най-слабият противник на Джошуа в последните години. Толкоз...

   

  • Харесва ми! 2
 12. В тези мачове от изключителна важност са годините на боксьора. Пулев е по-стар с цели осем години от Джошуа (39-31), което е лошо, много лошо... Англичанинът е "вътре" в златната възраст за боксьор — 28-33 години. Обикновено на тази възраст всяко издържливо копеленце може да гайрети на бой, и гледа да измори противникът си. Шансът на Пулев е да го събори до 6-ти рунд (включително). Оттам нататък Джошуа ще го смачка или бие спокойно по точки — било с техника, било с мръсни номерца. Най-малкото ще повтаря същите номерца, както се случи с Руиз при вторият им двубой. 

 13. Сега... Така безумно си изхакал заглавието на темата, че няма кой да ти помогне. Кой в България е запознат със становището на иранските историци? Ама не на един, а поне на пет-десет специалисти. Ами... никой...

  Ако си смятал какво е становището на българските историци - това вече е друга работа. Видно е от редакцията на поста. Но така дискусия няма как да се получи.

  Не се научихте, ей... Първо излагаш свои доводи (свое становище) - ей там в рамките на 10-15 изречения. И чакаш...

  • Благодаря! 1
 14. Преди 9 часа, Евристей said:

  Точно за това и държа ! Изчистване на грешките и възприемане на някакъв що годе консенсус Подчертал си ....цялата следваща година ..тоест не си съгласен че е пълна година , а само времето от месец Юли 813 г, когато се развиват действията пред Константинопол до ...Велики Четвъртък (Април) на следващата година ? Така , както го разбирам няма пълна година ?!   Ако е това ...имаш резон .

  Ами... изкарал си Крум активен дори и след смъртта му. "Цялата следваща година"... И от юли месец 813 г. да го гледаш, и от Новата година, започваща от 1 септември 813 г. да го гледаш - пълен нонсенс. :)

   

  Цитирай

  Натам обаче за стената ....В Повест за Лъв син на Варда Арменец  е ....започнал да строи друга стена вън от градските стени , като изкопал и широк ров ....

  При  Псевдо-Симеон : Когато Лъв узнал истината , събрал голяма войска и много майстори техници и започнал да строи друга стена вън от Влахернската , като изкопал и широк ров ...! 

  Тук не разбирам къде според теб  греша ?  Нали новата стена която Лъв строи се явява предна на оригиналната ?  А целта ѝ заедно с широко изкопания ров е точно да неутрализира техниката на Крум придвижвана на обкованите волски каруци ? 

  Сега... Както си го написал, че, видиш ли - огромен брой работници започват да строят предна стена с окопи за да неутрализират машините на Крум , слага и бойни машини по крепостните стени, излиза, че Лъв Арменец е построил нова 7 km стена. Или си мислеше досега, или поне ти се иска да е (била) построена не знам колко си дълга стена. С други думи - осмото чудо на света. 

  Нищо подобно...

  Построена е нова стена на един съвсем незначителен, но прекалено ключов (стратегически) участък при Влахерна - пред старата стена на Ираклий в крайния северозапад на Константинопол (14-ти регион). Това е било най-слабото място от цялата фортификация на Константинопол (защото Влахерна и прилежащият му район някога са били извън Града), та се е налагало през вековете императорите да строят и кърпят какво ли не.

  Та... новата стената не е предна и на оригиналната дори. Оригиналната над 6 km стена (от Порта Ауреа до Влахерна) е завършена през 413 г. Пострадала на доста места при голямо земетресение, тя е трескаво кърпена и зидана още веднъж преди 447 г. Опасявали се, че Атила лесно ще затрие града. В нашия случай Лъв се опасявал, че сал едната стена на Ираклий при Влахерна е недостатъчна пред мераците на Крум.

   

 15. Преди 1 час, Евристей said:

  През цялата следваща година Крум е изключително активен в подготовката за големия поход срещу столицата...

  Императорът се стряска - до този момент пасивен и криещ се зад стените , започва спешна трудова мобилизация - огромен брой работници започват да строят предна стена с окопи за да неутрализират машините на Крум , слага и бойни машини по крепостните стени . 

  Знаеш, че много обичам да те редактирам и поучавам :) Правя го съвсем целенасочено, с цел да се ошлайфаш, защото дори едно недоглеждане проваля всичко, пък ти, ако искаш, го приеми като издребняване от моя страна.

  Виждаш си грешките, нали? :) Трябвало е да поясниш докъде е бил активен Крум; а също да поясниш къде и каква стена е построена по заповед на Лъв Арменец. 

   

  Преди 1 час, resavsky said:

  Ако стрелата е била отровна то Крум щеше да изкара най  много два три дена.Рана в бедрото не изглежда чак толкова страшна между другото.

  Нямаш си на идея колко лесно се умира от рана в бедрото. 

 16. Преди 1 минута, Евристей said:

  Графът не само е строг , но и несправедлив !  Тук обаче в случаят (на дискусията) , Графът проявява и  сериозна необективност  и пристрастност 

  Е....щом ти самият твърдиш , че тримата изпълнители (чакай да го болдна) тримата изпълнители на покушението би трябвало да са аналог на днешните командоси.  (думи на Графа)  То  тогава какъв трябва да е този който им дава командите ?  Какъв ...Графе ?  Този който трябва да прецени кога ще започне покушението ?  И да ги изкара от бараките (постройките където се крият от предната нощ ) ..?  Да прецени моментът ?  Да поеме отговорност ?  Кой трябва да е ? 

  Той какъв е Графе ?  Ексавул ?  Чий го дири там ?  Досадна грешка ? 

  Ти казваш , че той не бил командос , но ....ония тримата вътре набутани от предишния ден в бараките били командоси ? Така ли е ? (Тримата изпълнители)  Е ? Защо те чакат сигнал от Ексавул ? Командос чака сигнал /заповед/ от командос ! Няма да чака сигнал от някой си ....

  Изнасилваш изворите, драги ми Евристее. Буквално ги изнасилваш...

  Не е нужно такова преекспониране, вЕрвай ми.

  Не е задължително Ексавул да е на висок военен пост - нямаме никакви податки. Просто с негов знак започва оперцията. Това не го прави шеф на особено подразделение в римската армия. На съвета при Лъв Арменец е решено да се направи покушение чрез засада, а изборът за началото на операцията (след даден знак) е паднал върху Ексавул. Това може и да е самоинициатива от негова страна по време на съвета, може да е всичко...

  Нямаме подробни данни - нека не раждаме легенди.

  Заради това аз предприемам по-семпъл подход: навярно Ексавул е хитър и лукав сановник и... толкоз.

   

 17. Преди 58 минути, Евристей said:

  Виждам го тук :    Твой цитат и болдвам текста 

  Цитирай

  Споменатите трима от засадата също не е задължително да бъдат професионални убийци. Това са войници, обръгнали в сражения. Било от тагмите, било от темата на анатолийците, която е в Константинопол. С други думи, казано на днешен език - командоси. Пъргави, сръчни, такива, които не си поплюват.

  Е....?  Щом тримата според теб са командоси на днешен език , то какъв трябва да е и ....Ексавул ? Този който им дава знак (команда) да започнат клането ...по негово усмотрение и преценка  ?  Когато Ексавул си открива /или закрива / лицето (дава знак) тогава ....командосите - пъргави , сръчни и такива които не си поплюват    изкачат и започват да действат ..........Твои думи бе Графе !    Е ...?  Какъв тогава е Ексавул ?  Не е ли баш командос щом дава заповеди на командосите ?   Нали той ..дава знак ???  Ако  не даде знак (команда) ония (командосите) ще клечат затворени в Бараките и ще ...чакат до второ пришествие .....

   

  Е... хубава работа... ☹️

  Някой друг освен Евристей вижда ли мое твърдение, че Ексавул е командос? Твърдя, че тримата изпълнители на покушението би трябвало да са аналог на днешните командоси.

  Според Евристей, щом тримата (от засадата) са командоси, такъв със сигурност е и Ексавул, щом им дава заповеди (по негов знак, нали...). А щом е командос, това няма начин да не е равнозначно на професионален килър (в днешното разбиране) - пак според Евристей. 

  Ето така се раждат легенди не само на форумно ниво, но и в историографията. Посоченият пример е симптоматичен.

  Евристее, досега само дето не си изказал хипотезата, че Ексавул може и да е шеф на мафиотски клан (пак в днешното разбиране). Античният Рим и средновековният Константинопол и досега не са настигнати по престъпност.

 18. Преди 16 минути, sir said:

  Възможно обяснение: Никифор е роден около 760 г., а Прокопия - около 770 г. Ще рече, че може Никифор да е роден примерно 757 г., а Прокопия - 773 г. и всички проблеми отпадат.

  Е, то със стъкмистика всичко се получава 😀

  Сега... при Литаврин (1984: 108) се среща следното: "Законът разрешавал брак за младежите от 15 годишна възраст, а за момичетата от 14 или съответно от 14 и 13 години."

 19. Преди 2 часа, Евристей said:

  Ами Ексавул дава знак - това показва , че той ръководи "операцията"  От тези в хеландията - пристигащите от града и тези скритите в засада от предишната вечер е дадено(посочено) само неговото име .  По негов знак - тоест по негова заповед и по негова преценка кога да започне покушението ...с други думи ....завеждащ операцията ....

  Сега , че е стоял на крепостните стени и от там е дал знак - да , грешка от моя страна - объркал съм се като съм го поставил в общия кюп заедно с гражданите които наблюдавали ....иначе погледнах при Псевдо-Симеон където историята е дори по ясна : Ексавул е посочен изрично като един от тези които дошли от града за разлика от тримата убийци скрити в постройките . И най-важната разлика от ...Повестта за Лъв , е че при Псевдо Симеон - Ексавул не открива лицето си както е в Повестта , а ...го закрива с ръка ....което е по логично , защото като един от пристигащите ромейски представители трябва да идва с открито а не със закрито лице....  Другото е , че изрично е посочено , че Крум е придружен само от трима души - логотета и двамата Пацик .  Няма никой друг от българска страна . И ако сравним подобни действия на (хайде да е както ти ги наричаш) командоси с една друга ...операция - пленяването на Склавун и Християн Разбойник от хората на Константин Копроним  - изключително трудна , но успешно изпълнена мисия ...значи хора за такива поръчки в империята има . Съгласи се , че Лъв Арменец ще прати най-добрите си хора да ликвидират Крум . Както ѝ да е за това че Ексавул не е бил на крепостните стени - моя грешка , но за това че е ...килър (assassin по точно)- сега ти го виждаш като командос ...ами зависи . Владетелите са се ображдали от ...профессионалисти - отровители (Теофано е обвинявана) , екзекутори (било то палачи , специалисти по осакатяване -ослепяване , носо-отрязване и т. н) предсказатели (Константин VI ползва услугите) , дори и магьосници (Романа Лакапин с вуду-магията срещу статуята на Симеон)....къде слухове , къде не съвсем....

  Това, че Ексавул дава знак, прави ли го "професионален килър"? Не, не го прави. По презумпция - във връзка с базата данни, които имаме - да, той е мозъкът на операцията. Или е натоварен да ръководи операцията. Логично е да се предположи. Макар и не пряко, за Ексавул е посочено, че е един от първенците (архонтите). В Романия винаги се е действало безскрупулно при външна опасност. Моралисти сред първенците не й трябват. 

  Никъде не твърдя, че Ексавул е командос. Къде го видя?!? И ти започваш да страдаш от същата болест, от която страдат повечето при дискусии с Графа: не го четете, а си измисляте какво бил казъл...

  Твърдя, че войниците, които са използвани за операцията (покушението), явно са били подбрани. Това също не са професионални убийци (в класическият смисъл на понятието). Впрочем, каквито и качества да са притежавали (тези наречени от мен "командоси"), операцията е с гриф "провал". Неслучайно при Симеон Магистър критиката е унищожителна: помощниците (т.е. извършителите на покушението) са обявени за бездарници.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...