Отиди на
Форум "Наука"

каскадьора

Потребител
  • Брой отговори

    991
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от каскадьора

  1. е, това ми напомня случка отпреди 2000 години, когато император Тиберий изпъдил всички врачки и ясновидци от Рим /за да не лъжат хората/, но си оставил един гадател за собствени нужди.

    Струва ми се, че знам за кой "гадател" става дума.

    А да приписваме такива "държавнически" актове на разни императори и други бутафорни фигури ще става все по-демоде. Има други зад тях...

    Що се отнася до безразличието - хора, които се крият като мишоци и гризкат, каквото намерят, не могат да предизвикат някакво по-добро отношение. това е най-малкото, което правят.

    ПП Може да се обясним и за кви "ясновидства" става дума. И без това доста неща ми са нахвърляни тук... ама е гадно де.

  2. пичове, за фантазии, предположения и алтернативки около Симеон си има специално създадена тема;

    http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13427&st=80

    Не ми отваряйте допълнителна работа да местя мненията ви нататък.

    Моля, моля, само се опитвам да обобщя мненията в тази посока начело с това, което цитирах.

    Не става дума за алтернатива, а за теза, която се надявах авторите да защитят с още аргументи, за да се получи нещо интересно. Не съм сигурен дали точно това представлява тезата, затова го казах като въпрос. А може някои неща от алтернатива да се превърнат в нещо по-сериозно.

  3. За Симеон Константинопол дори не е бил изкушение, този град е бил изкушение за младите български контета.

    Аз не мога да разбера логиката на българските историци - цял живот се е готвел за обсада на Константинопол, но за да се застрахова е построил половин Константинопол(Преслав). Симеон е бил възмутен, подобно на имп. Константин I от парвенющината и снобарството в столицата, въобще не е искал да остава в Константинопол, както каза и някой - влизал си е и си е излизал, когато си поиска в него

    Мда, и от всичките писаници дотук може да се пофантазира, че ромейските извори съзнателно са манипулирали информацията за събитията в невярната посока, че Симеон нонстоп имал блянове наяве и насън на тема "Аз - василевс в Константинопол", което разбира се е било просто детинско; и че всички думи и действия били насочени: на ромеите - да отблъскват със снизхождение и леко презрение мераците, а на Симеон да драпа със зъби и нокти към въпросното чудо.

    За целта трябва да се допусне, че са "редактирани" не само попадналите чужди сведения и извори, но и ромейски такива - цели групи документи, представящи миналото в "невярната" светлина.

    А в действителност от посоката на тази алтернатива излиза, че той бил поканен от самите ромеи?

    • Upvote 1
  4. ... извън Столицата, в северозападна посока, крака му едва ли е стъпвал.

    В тази връзка как може да се коментира тази скорошна новина:

    "Нумизматът от историческия музей в Шумен д-р Женя Жекова откри уникална медна монета на 1000 години от времето на византийския император Роман I Лакапин /920-944 г./. Само две подобни има в света и те са изложени в Британския музей в Лондон и в Ермитажа в Санкт Петербург. Открити са на Балканите преди век. Третата монета излязла при разкопки в старата столица Велики Преслав.

    След 3 години проучване вече е ясно, че и тя е пробен отпечатък от същата матрица, от която са направени другите две. На лицевата й страна е изображението на императора с надпис, а на обратната кръст тип "голгота". Не е открито друго копие от тази матрица. Иконографията й /изображението/ сочи, че от нея е трябвало да бъдат сечени сребърни монети, но такива не са намирани. Обикновено от една матрица са произвеждани до 10 000 бройки, коментират запознати..."

    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1336254

    http://inews.bg/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D0%92-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD-I-%D0%9B%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BD_l.a_c.394_i.173808.html

    Озадачава ме съчетанието от чисто нумизматичния факт за голямата рядкост на монетата и това, че единият от общо три екземпляра е намерен в Преслав; а другите два са намерени също на Балканите, но не се уточнява къде!

    Според мен ако местонамиранията им са "нормални" с оглед принадлежността на монетата (примерно в Константинопол), щяха да бъдат посочени (ако са известни) и нямаше да има това общо "на Балканите". Как се обяснява това, че предполагаемото намерение за отсичане на голяма серия не е осъществено?

    Та не знам дали въобще мястото на тази новина е тук :post-20645-1121105496:, защото не разбирам детайлно нито от нумизматика, нито от история - още по-малко на Византия.

  5. ...българските благородници получават възможността да станат част от елита на Втория Рим.

    Аха! Не на Първия Рим, а на Втория. Нещо като Каледония и Нова Каледония!

  6. "Византия" не е приемник на каквото и да било. Не познавам държава с такова име през Средновековието. Има си "Империя на римляните". Демек Римска империя, с нов център - Константинопол, управляваща богатите източни провинции и оставила западната си част на варварите.

    Да, точно така. Няма "Византия", има "Романия" - "Римската империя". Според самите ромеи. Това казах и аз. Обаче ако императорът е такъв само ако е получил титлата си и управлява в Константинопол, точно тогава можем и трябва да наричаме империята "Византия", или поне "Константинополия". Но не виждам причина да не ползваме оригиналното елинистично име на града, защото точно древногръцките градове с ареала си са градове-държави. Византия има периоди, когато територията й реално включва освен столицата само малки площи около нея (през това време не престава да се самоназовава "Римска империя"). Затова приликата с полисите е реална.

    Ако все пак твърдим, че Константинопол е само поредна - в случая втора - столица на империята, трябва да приемем и че може да има и следващи. Дали третата е наистина Преслав, други да кажат.

    Но спорът за реалността на Симеоновото имперско титулуване е малко повърхонстен според мен, даже и тойда отговаря на всички формални изисквания, според които може да бъде такъв. Защото България реално не е Византия, но в онова време това в никакъв случай не означава ниска класа ;)

  7. Император се става само в Константинопол

    Извинявам се за намесата си в тема, от която много не разбирам, но горното леко ме провокира. Междувременно RIZAR коментира същата реплика, но не точно в смисъла, който смятам да вложа.

    Та горното твърдение - ако се приеме за вярно - перфектно обяснява защо Византия (или "Романия", каквото й е самоназванието) НЕ Е приемник на Римската империя.

    Нали така? ;) Мисля даже, че доказателството се съдържа в самата реплика и няма голяма нужда от още обосноваване. Макар че горният извод води до логически гордиеви възли споре мен. На кого е император константинополският император, ако може да бъде коронясван само в Константинопол? Имало ли е случай една държава или империя да сменя столицата си?

    Да - във ВСИЧКИ държави и империи се е случвало - може би с незначителни изключения.

    Защо тогава е това идолопоклонство към град Византион и какво значи то, какво следва от него? Има една приказка, употребявана за щяло и нещяло предимно по повод политиката: "да си независим значи нищо да не зависи от теб". Ако константинополецът е вкоренен там, значи той е ограничен по значение фактор само там и реално е самозванец - на друго място предположих, че именно като такъв общо взето се възприема в средновековна България.

    Добре де, трябва да е коронясан и да императорства точно и само в Константинопол. Ама къде точно? Това условие горе не е достатъчно, за да бъде той непоклатим от историческа, практическо-церемониална и континуитетна гледна точка. Константинополският император трябва да седи в една и съща сграда, в определена зала, на определено място, на точно определен и един и същ за всички времена трон. Иначе той не е истински император. :)): Може ли да се допусне противното? НЕ МОЖЕ! :tooth: Айде като е така, да се провери там откога василевсът е узурпатор.

    Майтап, ама ако всичко това е шегичка, значи мястото, откъдето властва императорът, е без значение. Може да бъде и Преслав ;) Звучи добре, но май е съмнително от практическа гледна точка. Преслав си е Преслав, Византион си е Византион. Но това е мое мнение.

  8. Ами нали затова се пита - за да се уточни кое какво е и откъде идва. Мисля, че има факти, приети за дадености и над които рядко някой се замисля, а като се анализират, почти винаги излиза нещо интересно и неочаквано. И в лингвистиката е така разбира се.

    Сега след като се установи, че "благодаря" е българска дума, на дневен ред идва въпросът кога се е появила в руски и дали е българска заемка.

  9. Намерих глагола "благодаря" в една народна песен

    Много добре. Значи имаме "народна" употреба на думата, която можем да приемем за неповлияна от други езици.

    Макар че и "народното" творчество е продукт на автори, просто имената им не са запомнени.

    Значи стана още по-интересно! :)

  10. Излиза, че българският език няма оригинални думи за изразяване на любезност със смисъл "благодаря" и "довиждане".

    Тези двете са калки както разбрах от руски и са от ново време.

    "Сполай(ти)" се оказа гръцки израз, "с Богом" е на път да излезе латинска калка и като такава е интересна, защото може да е доста стара, ако например се е появила по време на връзките на новопокръстената ни държава със западната църква.

    Но кои са оригиналните български думи и имало ли е такива? Славянски ли са били или други?

  11. Според мене истински тест би бил дуел или по-добре дуели между еднакво бронирани и с еднакви умения майстори. Тогава да се броят успешните удари и да се тегли чертата. Вероятно в повечето случаи би спечелило по-лекото и маневрено оръжие. Но е относително. Еднакви условия е трудно да се постигнат. Някъде четох, че пред разсичащите саби предимство имали пробождащите рапири, но смятам, че категорично мнение може да даде само някой с много опит в двубои. Но и това е относително, защото така или иначе те ще са симулационни. Това е мнение на човек, който е пипал такива работи само в магазин ;)

  12. Всичките признаци горе, определящи що е това ренесанс, са твърде верни. Може би с малки изключения като когите, които са по-скоро средновековни кораби, по-точно късносредновековни; но както и да е.

    Важното, и то най-важното, не е споменато. Това е понятие - една дума, която беше табу десетилетия наред и даже сега е така и звучи ... да кажем неприлично в нечиии уши, но това е истината: става дума за капитализма, по-точно за нововъзникналият в Европа търговски и финансов капитализъм. Той е причината за много от изброените, материалната база. Някои важни изобретения и открития са близо до нея и от своя страна дърпат напред новите икономически взаимоотношения. Има двустранна обусловеност между икономика и интелектуални открития - така е оттогава и досега разбира се.

    Заедно с техническите изобретения трябва непременно да се споменат и географските открития, които са резултат в крайна сметка от стремежа за бързи печалби, като не само оправдават очакванията, а и много повече от това.

    Перспективата и анатомичността в живописта, усвояването на античната съразмерност в архитектурата и други красоти са съвсем на повърхността и са изцяло определени от долу. Целият най-виден блясък ренесанса - това са модните увлечения на новата класа и на забогатяващите заедно с нея църква и ... други, които в момента не мога да спомена, защото не съм подготвен детайлно; но в общи линии това е. Ей такива ми ти работи за ренесанса, който някъде го има, а другаде го няма :)):

    • Upvote 3
  13. каскадоьра, запознай се подробно защо Ренесанса набира голяма скорост в Европа най-вече след падането на Константинопол и кои са неговите ментори.

    Разбрах те още на половината изречение и видях, че Романа е отговорил подобаващо ;)

    Но не мисля, че бягащите от турците византийци са дали решаващ тласък на Ренесанса. Може само много леко да са го подпрели - вярната посока обаче е определена много преди това там, където именно вирее самият Ренесанс. И няма нужда от много аргументи, защото в самата Гърция към онова време има толкова следи от Ренесанс независимо от етапа, колкото и в Екваториална Африка или в Сибир ;) А и дъвченето на тази токова интересна тема ще е офтопик.

  14. Иначе "сполай" е гръчка дума.

    Тъй ли? Струва ми се странно.

    Мислех я за турска, понеже е по-нормално през "турското робство" да се заемат турски думи в ежедневието. По соц-филмите за онова време "сполай" се чуваше доста, но може да е било някакъв особен художествен прийом и всъщност да не е била толкова масова. Или пък да е била разпространена в определени среди.

  15. И да е плащала някога Византия на България суми с космическо цифрово изражение, това е ставало ТОГАВА, не сега. Така че не разбирам защо трябва толкова да ми дреме от това :tooth: Или пък на друг от пишещите тук. Просто всичко опира до излагане на факти, но то засега убягва, както изглежда.

    Към уточнението на Ласт Роман, че в ЕВропа настъпра просветление след превземането на Константинопол от кръстоносците, мога да добавя, че малко след падането на Константинопол пред турците в Европа започва ренесанса :)):

  16. Хе-хе, че бързо се развиха нещата!?

    Все пак познах века. Даже си мислех точно, че е средата на ХV-ти век. И наистина - 1455–1460 година според викито.

    Да го кажа аз, от любезност към себе си. Ако перефразирам - понеже умряха циганите, дето ме хвалеха :tooth:

    Подготвена работа, ясно. Мерси.

  17. Тези две иначе хубави думи в разговорния български език имат чужди заместители. И мисля, че неслучайно: "мерси" и "чао" са толкова често ползвани в ежедневието, колкото е сигурно, че това никога няма да получи признание от официалните "лингвистични власти", така да се каже. "Благодаря" и "довиждане" са дълги четирисрични думи и замяната им с кратките двусрични френска и италианска думи просто е израз на пестеливост откъм време. Вероятно честотата на употребата на "мерси" и "чао" е различна при различните хора. Може би даже тези, които спазват и в разговорната реч висок стил - явно ще са професионални лингвисти - никога не ги употребяват. Но това не отменя факта, че те отдавна са част от българския език.

    Мисля, че за някои чужденци е странно толкова често да чуват "мерси". Всъщност в едно кратко българско изречение може да ползваме три чужди езика: "Окей, мерси, чао!" :biggrin: Но ОК не се ползва много, може би защото не е по-кратко от "добре".

    Колко отдавна всъщност? Откога датира първата им употреба и кой е източникът? Предполагам, че това е станало сравнително отдавна, за да са тези думи толкова обичайни сега, във време на франкофонски/латинофонски уклони - може би даже преди освобождението (повече за "мерси"). Какво мислите по тия въпроси?

    ПП Интересно и колко стари са и откога се употребяват "благодаря" и "довиждане"? Дали са старо/среднобългарски, или са продукт на възраждането? Зная - предимно от филми - че по турско време е имало "сполай" като благодарност, но каква дума е тя и дали тогава е била е единствена, не зная.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...