Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
 • Брой отговори

  1282
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  7

Exhemus last won the day on Септември 5

Exhemus има най-харесвано съдържание!

Всичко за Exhemus

Последни посетители

6639 прегледа на профила

Exhemus's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • Conversation Starter Rare
 • Reacting Well Rare
 • Very Popular Rare
 • Collaborator Rare
 • First Post Rare

Recent Badges

889

Репутация

 1. При тръгване не от Имеон, а от Бухара е възможно за 90 дена. Не вземай разказа на Михаил Сирийски за чиста монета. Той следва стандартната приказка за двамата/тримата братя...където племенното име идва от името на водача. По-горе се коментира, че първото преселение, именно в Бухарския район /или оазис?/ може би е било поради засуха. В началото аланите, после българите. Второто екстрено преселение от Бухара изглежда е под натиск? Ако детайлно се датират събитията в средна Азия от гръко-бактрийското царство насам и като се съгласуват с фактите от европейските автори много неща ще се изяснят.
 2. Още по-добре. Те бактрийците са били в сместа и при Виталиан и Зенон. Значи при Аспарух названието /и самоназванието/ вече е било утвърден отдавна.
 3. Михаил Стрийски. ..и топонимията. Някъде четох доста добро обяснение, че всъщност Бакрия е преиначено от Персите наименование на областта, което допълнително е преиначено от Гърците. Когато Кубрат и Аспарух идват, водейки кой знае каква сбирщина, ромеите предпочитат да ги нарекат по името на само тези от тях, които са можели да общуват и превеждат, а именно представителите на Гръко-Бактрийското царство. А те са се самонаричали българи. Чиновниците така са записали и така си върви до днес. Останалите са нямали нищо против. Нали така стават наследници на Александър. В малкия процент прабългари има още по-малък процент бактрийци, но именно те са дали името България... Сигурно?
 4. Има съвпаденци. Как са избрани точно тези двамата? Това не му викат влияние, а съвпадение. Румънските автори си тълкуват според предубежденията...
 5. Добре, за кои от гореспоменатите има свидетелство, че са пребивавали около Алтай? За българите само! Даже аланите са малко по-назапад. Аварите нали ги доказаха далекоизточни? Трябва ли ни контекст тогава?
 6. Атом и Генефан, въртите се около резултати от математически модели, които никак не са ясни. Самите модели никога не са били предмет на обсъждане/сигурно защото математиката е сложно нещо/. Ами ако те са грешни или манипулирани? Резултатът от Капидава е недвусмислен: Имаме съвпаденци!!!! Те са съвременни /живи/ хора. Местообитание Алтай и наоколо. Това е точна стрелба, а не статистика./стъкмистика/
 7. Е те това е пишман лингвизъм. Имало италийски суперстрат.. И "луна" и "месец" са еднакви. Тогава какъв е бил терминът преди славяните да прихванат италийския суперстрат? Херба -> терва -> трева : еми не са взели латинското, а си имат свое, което показва общ произход. А защо не са взели готското "грас"? Нали са се отърквали с готите преди да видят империята? А тези "тервинги" дето бродили по Карпатите да търсят тучна трева - дали са истински готи? Не братче, между Италия и Балтика няма езиков вакум. Има плавно преливане. А "кентум" е само едно от хилядите свойства за компариране на езици. Преувеличено в миналото за да се отграничат "цивилизованите" западняци от източната сволач. Видите ли - готините винаги сме си били готини. Гадните винаги са си били гадни. Гледам сега и с генетиката какво става. Какви комбинации, какви чартове и .. само някой от тези чартове да уйдиса ... край! това е истината! И запчва пропагандата и заглушаването на всичко останало. Виждате ли чартовете от свежите постове - забелязвате ли как гърците някак си са станали по-нордически, а пък българи, румънци, сърби - по африканци. Прилича ми на предаването "Кой е по по най" - плащаш си и бате Енчо ще изкара детенцето ти вундеркинд.
 8. ..да де, ама малко по аргументирани от ... блатата на Припят В края на краищата нека отсъди генетиката - ако тези автозомни блокове, за които говори Генефан, могат да се датират и ако датировката е доста от преди хуните, значи новата хипотеза е по-вярна. Това ще рече, че тези блокове не са само славянски, а са индо-европейски от средна Европа. Иначе - блатата на Припят
 9. Да обобщим: не слагаме вече праславяните в блатата около Припят. Те са си по цяла средна Европа. Диалектите им преливат от балтийски към италийски. Езикът им е унифициран при хуните и т.н. Отделни групи експандират - на юг, на североизток... Последните са чисти R1a. Така всичко се връзва..
 10. Фактът , че славянските езици са взаимно разбираеми даже и сега, при хилядогодишна изолация, показва, че не много отдавна те са били един диалект, естествено, на компактно живеещо племе. Но има и друг противоречащ факт - че съществува балто-славяно-италийски континуум. Това са близки езици, обаче пръснати на голяма територия. Някои са засвидетелствани в древнстта (например някои надписи на венетите и раетите от 7-4 век пр.хр. звучат доста по славянски) В такъв случай има място такава хипотеза: Праславянският е унифициран говор (лингва франка) възникнал при хуните, на който са проговорили всички подвластни на хуните племена от въпросния континуум и даже някои други. При аварите унификацията се затвърждава, поне на тез, които ще станат южни славяни.
 11. Щом районът е тесен, значи са били малко и е възможно тези (R1a) да са прихванали славянския език от други под хунска или аварска власт. Дугата възможност е да не са били малко, а да са били пръснати по половин Европа. Нали имаме славяни почти до Дания. Експанзия да са претърпели само няколко групи от тях -тези под хуните и аварите. Лужичките славяни споделят ли общите автозомни блокове? И въобще има ли славяни, които не споделят тези автозомни блокове?
 12. Мен пък ме тревожи най-масовата сега славянска хаплогрупа R1a. Би трябвало в нея да е зародиша на славянския език. Но дали е така? Едно полско изследване на стари кости показа, че дрвните поляци са идентични със съвременните българи, но не и със съвременните поляци!?

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...