Отиди на
Форум "Наука"

Exhemus

Потребител
  • Брой отговори

    1749
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    8

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Exhemus

  1. Ако има експерименти с интегрално-схемно-вакум технология, те не са за изхвърляне. Ще бъдат от полза за астронавтите, покорители на други светове. Поне като за начало ... , понеже тази технология никак не е капризна, както силициевата. ........ Абе няма ли едно свясно обяснение? Трябва да гадая - Може би ашладисват D-ware технологията за квантово анелиране, която е се смята за квантов аналогов компютър - по-лесен за реализация от квантовия цифров. Обаче, да кажем ще докарат анелирането до невронни мрежи, но трябва да има и помнене на успеха/неуспеха за конфигуриране на мрежата и съответно за натрупване на багажа от знания. Та, какво е нещото, което ще помни?
  2. Даже не е за вярване какъв интелект! Да съобрази че: мигане е: последователно включване и изключване; че светодиод би трябвало да е пин 13; че честотата трябва да се представи чрез периоди !!! На пръв поглед суперинтелект! Обаче има нещо гнило: Би трябвало да се сети, че зададената честота може да се произведе от множество различни периоди, за изчерпателност. В случая: стъпи на стандартния пример (който явно ИИ е запаметил) и не се опита да търси други решения. Конфигурирането на ардуиното би трябвало да е супер-неявно знание (т.е. знание извлечено чрез много логически разсъждения), освен ако не е от запаметен пример. (подробността, че пинът рябва да се направи изход, тройкаджиите ще я изпуснат ) ПС Ако искаш да се опитаме да го измамим: Да формулираме логически и синтактически правилно задание, което да използва ключовите думи от стандартен пример, но да е съвсем друг алгоритъм? Ако ИИ наистина вниква в логиката, ще произведе правилна програма, ако не - ще се върти около стандартния пример, защото просто ще го извлече по ключовите думи.
  3. Не е! По определение: Ентропията е по-голяма, когато микросъстоянията (на едно състояние) са повече. Състоянието "подредени" е от микросъстояния "отгоре :червен, зелен, син" или "отгоре: зелен, син, червен" или и т.н. Състоянието неподредени: микросъстояние " вдъното вляво: червен, отгоре му: син, отпред посредата: зелен" и т.н. В кой случай микросъстоянията са повече?
  4. Аз бих го формулирал: Подреденото състояние е едно, а разхвърляните състояния са много. Ако всички състояния са равновероятни и преходите от състовние в състояние са равновероятни, значи чорапите да са в разхвърлено състояние е най-вероятно! А ентропия (по Болцман) е = к*лог(броя състояния) - Струва ми се, че ИИ обяснява малко като зубрач - смята постиженията на науката за даденост и че не е нужно да се вниква в тяхното фабрикуване Т.е. казва само това, което е достатъчно за шестица. - назубреното.
  5. Значи, ако обясня, че "ардуиното трябва да мига светодиод 13 с честота 2 херца", няма да ми напише програмата? Така ли? От всеки на всеки език ли го може? Само това иска адски багаж от знания. Кога са успяли да го натъпчат? Да не говорим, че ИИ е енциклопедист! ПС Ти за платената версия ли говориш?
  6. Това, което в романите е свобода на фантазията, в програмирането е грешка. А ти твърдиш, че пише или подрежда програми (което е все едно) със строгостта на компилатор? Не греши ли, присъщо за обучените (винаги недообучени) невронни мрежи?
  7. Тъй тъй, колко сте вие отвързаните колеги? Добре, че заплесите от село не знаят английски, че да има поне някакво население в Територията
  8. Ти мургав брат ли си, че ти е толкоз важно? Аз много не ходя по Румъния и Европа Страх лозе пази! Муравей си знаеше какви сме разбирачи, та хубаво ни върза за марката. Това не попречи идиотът (или суперхитрец) Милен да ни оскубе с няколко милиарда от превалутирането по никое време. Сега, види се Асен има хитри идеи, но борда го спъва. Усещам го, че бие малко на кейнсианство и с това ми харесва. Но да видим? Естествно, ако тръгне с идиотизмите на Киро - слънчасали акумулатори, албански електромобил и т.н. ще заслужи ритник. Тошо знаеше, че е прост и питаше учените. Друг е въпросът, че много от тях бяха работническо-селски учени с тапии от.. Тошо. Бойко, като негов възпитаник, и той си знаеше, че е прост, но не вярваше и на учените. Зер, и той е писал дисертация (зная по себе си какви сме). Та реши, че разбира само от асфалт Но и това е грешка
  9. Ние приемаме еврото за да станем пълноценни европейци, нали? Щом сме пълноценни, значи и заплатите ни трябва да са европейски. Станат ли европейски ей така с писалката, те ще предизвикат инфлация. За да не стане това държавата (преди приемането) трябва да вдигне средната производителност на труда, чрез стимулиране на ключови производства и/или овладяване износа на природни ресурси. (най-добре е максимално принаждане на стойност към природните ресурси) Пояснявам: Не да изнасяме медна руда, да изнасяме електролитна мед. Защо да не изнасяме изолирани проводници? Защо пък само тях, нека изнасяме кабели и кабелни форми? А не може ли да изнасяме ел.двигатели за електромобили? За всяко от тези неща ще сме конкурентоспособни, защото не купуваме мед (и ток) на борсови цени и чрез посредници. Така правят свободните и независими (не поробени) държави. Когато този сектор дръпне нагоре (със заплати), тогава и хлебарят може да вдигне цената на хляба без да предизвика инфлация. Тогава ще се появи и платежоспособно търсене на стоки на лукса, за които се дават пари колкото се поискат. Те от своя страна ще задвижат нископроизводителните отрасли. А пък те ще се замогнат и могат да станат високопроизводителни. Проста работа! За управници със топки, обаче
  10. Да видим: поевтиняване на банковите услуги и стабилност. Така е. Но, какво ще стане с паритета на покупателната способност? - Цените на много стоки у нас са съобразени с ниските ни доходи. Минаването към евро ще дръпне към изравняване на цените с Европа и кошницата на българина ще се изпразни, ... Да кажем това е преходно явление? Дали е така? Секторите с висока норма на печалба могат да я споделят с работниците и трябва да го направят. Проблемът ни е с масата нископроизводителни фирми. Какво остава тогава? Работниците им да станат гастарбайтери и те да фалират. Туристическият сектор - казват, че работел с ниска печалба и ако трябва да вдига заплатите на персонала, ще фалира. Секторите, в които в момента дават "европейски" заплати няма да бъдат засегнати! Дали? След като икономиката започне да се срутва, лавиците на магазините ще опустеят и тези високоплатени работници ще трябва да се научат да ядат банкноти като не могат да си купят нищо. Какво им остава - да се разкарат от България. И ще го направят много бързо, защото имат достатъчно заделени пари за черни дни. Ако нашите цени си останат и не се изравнят с европейските, считайте горенаписаното за глупост. Още. Доколкото знам попадайки в еврозоната, нашето правителство се задължава да спазва доста рестрикции. То не може да интервенира в икономиката извън някакъв нищожен процент, спуснат от Европа и съобразен с оценките за нашата надеждност и акъл, които са занижени (за сигурност ) Абсурд е да се стимулират индустрии и селскостопански сектори. Много от стимулите, ценовата политика на държавните предприятия и т.н. Европа ги следи зорко и бие през пръстите за "неправомерна държавна помощ". (то да си траем за хубост... , ама Европа за тая помощ има двоен аршин - само нас бие през пръстите) -Поправете м, ако греша?
  11. Да оставим клюките настрана.. Гледам двигателния отсек как е оформен? - Готов е за многократно използване сякаш? Крепи се на някакви обтегачи, които може да се прекъснат по команда и да се осъществи парашутно спускане и ловене с хеликоптер, например. Това се е коментирало преди.
  12. Бих казал, че поляците имат основание. И бих конкретизирал, че тези сармати са българи във връзка с последните находки - генетична близост на старите поляци със съвременните българи и не със съвременните поляци ! Лингвистично (за нас) везните клонят също към иранската група. Въпреки, че някои имена бият на тюркски като Омуртаг, заради този -таг. Но неговият храненик Негавон си е иранец! За бърза справка пускам транслатето: неумел --> таджикски: нотавон. Пожелателните имена с Не- отпред са широко разпространени в сарматския свят. Не- На- Но- А- отрицателен префикс. ПС За да не виси иранския на тънък косъм в древността, пускам нещо останало чак до нас: Мургаш таджикски: маргзор --> ливада . Оттам е Маргиана. Тя заедно с Трансоксиана са приютили Гръко-Бактрийското царство. Това обяснява защо надписите са на гръцки? - защото българите са свикнали още от средна Азия, че за писмено общуване официално се ползва гръцки.
  13. Трябвало е да уточня коя част от поста му приемам
  14. Дяволът е в процентите. Народите се измитат (генетично). Табиетите остават И ако гледаме по табиет, населението си остава тракийско. Не знам какъв е бил по ген велможата от пръстеновидната гробница Поморие, но е натъртил, че е трак в надписа. Тя е късно-римска.
  15. Хиперболите ти са неуместни. Упорито искаш да убиеш траките преди 681. И пак няма да сполучиш, защото трябва да изкорениш и лозята. А те новопристигналите левенти оногундури са имали афинитет към виното. Не случайно другарите (по чашка) са си подарявали посуда с посвещение "тагроги ициги боила багатур ..." На Кавказ вино-традицията е яка. Кангюйците не са оставали без винце в мазето (пише). Естествено е местните производители да бъдат поощрени от новодошлите, защото последните не са се отаврязвали през целия си път от Азия насам ПС .. и със сигурност грешиш, че не са знаели как се прави вино. ... Бъчвата, подобно на колесницата със спици, учудващ бързо завладява античния свят Това е за урок на тези, дето смятат, че ще удържат високите технологии само за себе си
  16. Аферим! Но той нали е математик и астроном? ... Последната строфа показва, че мюсюлманството съвсем не се е било вкоренило в селджукската държава... тогава. Ама той е малко българин ... почти е до Бактрия
  17. Волга е късно понятие, най-вероятно със славянски произход. (защото има подобни реки в Чехия и Полша - иде от влага) Болг е засвидетелстван в имена на няколко келтски владетели в античността и повече - не. В твоите примери няма времево съвпадение. Освен това, келтите трябва да дойдат от запад на изток. Ако трябва да те поощря - търси връзка с техните далечни роднини тохарите Още подкрепа искаш ли? При Александър Велики има няколко военачалника Балакър.
  18. Не е един, споменавам три. Твоите примери са едно- и дву-срични думи, при които случайното съвпадение е много вероятно. Освен това, имаме писмено засвидетелствана миграция от посочените области. Имаме и други топоними, пренесени от старите земи. Общият поток на миграция е от изток на запад. Имаме първо град Бу(л)хара, който си има история и се е казвал в началото Ани. А(ла)ни, защото аланите са започнали своята миграция по-рано. Аланите са били разположени по-западно по Амударя и това съответства с географията на Бактрия.. Следващия пункт на миграцията е Кавказ. И съответно аланите заемат по-западните части и после идват българите. От там се пръква СВБ.. Тези доказателства не ти ли стигат?
  19. Балтавар значело "сърп и брадва" - със значение "владетел на полетата и горите". .... Наистина, не само денгир, има доста шумерски думи със аналог в тюркския. Въпросът е: шумерите ли са тюрки или тюрките шумери? Може би паралелен произход от ностратическия език ?
  20. Вземам от другата тема: https://www.forumnauka.bg/topic/25685-bezumni-izmislici-za-starata-ni-istoriya/page/5/#comment-591166 Произходът на политонима България е ясен - от Бактрия (което е персийско-гръцка транскрибция на България) с главен град Бактра, който (чудно ) сегашното население го нарича Балх. На гърците ли да вярвам или на местните? Има още един град, основан след началото на миграцията - град със съвременно име Бухара и навярно с оригинално име Ба(ъ)лхара. Случайно съвпадение на 4-срични думи е близко до невъзможно. ... Това трябва да се вземе предвид и при трите теории (хипотези). Не противоречи на никоя от тях, но и те не трябва да противоречат на произхода на името!
  21. Така е! Затуй пия само вина от южна България и особено македонски
  22. Е, не трябваше да споменавам ключовата дума "Александрия". Знам, че ти действа като наркотик За Александрия египетска пусни отделна тема, че има много за обсъждане на зародиша на съвременните науки. Искаме го! ..А примера беше за.. как така Крум е успял за кратко и при толкоз много работа?
  23. сарматски: ПОРОТ --> анадром ТОПОР, други производни: ПРЪТ, БРАДВА. тюркско: БАЛТА БРАДВА е чисто прабългарска, защото не се среща другаде. Освен това, бидейки сарматска по корен, е малко възможно звукоподражание на тюркската дума?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...