Отиди на
Форум "Наука"

kramer

Потребител
 • Брой отговори

  2529
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Отговори публикувано от kramer


 1. On 28.01.2018 г. at 15:12, Bruchpilot said:

  Привет!

  Позволявам си да отворя една тема, която може би ще представлява интерес. Първо искам да отбележа, че цялата идея за нея не е моя, а на Sharana, който незнам дали има профил в и този форум, но при всички случаи следва да обере овациите!

  Сега малко по същество - покрай един спор за авиационната мощ на България и Турция към края на '80-те, Amazon предложи да се пробва и нещо типово, сухоземно. Именно резултатите от това ще пусна тук, с уговорката, че като за сефте са по - обобщени и без предварително обсъждане. Живот и здраве ако има интерес - повече.

  Конкретно става дума за отбрана на механизиран батальон с три роти БМП, усилени с артилерийски дивизион и рота Т-55. От другата страна напада усилена отделна танкова бригада с два танкови батальона М48А5 /всеки по 54 броя/ и два механизирани батальона М113 /пак по 54 боря/ с артилерийска поддръжка и цели два щурмови самолета. Отбраняващите се са разположени "учебникарски" и "доктринално", без много мисъл, но в крайна сметка не се сдържах и направих две позиции за флангов огън, както и един огневи чувал, в който ще видим дали нещо ще падне.

  И така, малко след началото далечни облаци прах бележат напредващите колони:5a6dca58d505f_4CiXGb8-Imgur.jpg.55fe41c7b434d30c17fe9c6d91b5f8c1.jpg

  Скоро са идентифицирани първите бронетранспортьори, най - вероятно разузнаващи пътищата напред:

  5a6dcac24389b_yRkBKQu-Imgur.thumb.jpg.1ea1d3a9d7588002b2fa1d4bc09824bb.jpg

  Не след дълго са идентифицирани голям брой вражески машини напредващи срещу центъра на отбраната. Есествено закъснявам с оттеглянето на разузнавателните постове и ги губя, но поне за момента печеля битката за информация:

  5a6dcb63a6f6f_XuYjs0N-Imgur.thumb.jpg.3429808188a4f6e853422998d99a6046.jpg

  Малко по - късно битката в центъра е открита и вече се отрязява липсата на изгубените разузнавачи - виждам само най - предните части, а по позициите на отбраняващите се започва да вали артилерия, поставяща и димна завеса:

  5a6dcbd922d51_2qq1o2L-Imgur.thumb.jpg.cea774c1ddfc187f9297b877e21aeb99.jpg

  При съотношение танкове 10 към едно, артилерия примерно три към едно и авиационна поддръжка резултатът е закономерен.

  Авиационните интерпретации по-долу са по-скоро художествени.


 2. On 9.10.2018 г. at 11:48, Du6ko said:

  Сьвецко полска война няма . Полското правителство БЯГА ПОЗОРНО ПРЕЗ ГЛАВА в Румьния , Франция и се спира в Лондон . Понеже Чьрчил не ги пуска марионетките .

  Точно така май беше, Жуков като началник на КОВО седи с хронометъра над Черновци и засича кога поляците ще минат румънската граница, за да нападне.:ag:

  • ХаХа 1

 3. On 10.10.2018 г. at 9:54, resavsky said:

  Имай предвид че на Хитлер не му е било много много до кафета защото почти не  е имал пари и буквално е гладувал.Сталин пък е живял в полунелагалност с много ограничен бюджет и почти не е знаел немски.Варианта двамата да се са познавали е съвсем минимален

  Завалиите...


 4. Аржентинците не знам треньора им от къде са го взели? В предния мач с Нигерия, на десния им бег, 2-ката, цял мач не подаваха, един път го намериха, центрира и вкараха гол. Вчера пак вкара гол на французите. 

   


 5. On 13.06.2018 г. at 0:25, Amazonski said:

  Че той Толкин да не си го е изсмукал Саурон от пръстите? Той е събирателен образ на същества като Хитлер и Сталин, които са си съвсем реални. То това е една от причините че Резун, когото разискваме в темата е толкова популярен. Той се отдръпва от пристрастията и се опитва да гледа Хитлер и Сталин отстрани. Така му започва една от книгите. Ако в други неща не успява, в това, струва ми се, му се получава.  

  Та нищо добро няма в тия двамцата. Ако в нещо единият е по-малко мерзък от другия, това не му дава пложително качество.

   

  Че, то, има ли политик без задкулисни мисли.

  По твоята логика ще излезе, че Чърчил е елф:ag:


 6. On 30.04.2018 г. at 18:24, Exhemus said:

  Клинът на генерал Венк също е успешна операция, може би?

  Но той всъщност е бягство на запад.

  Съветската армия тогава го е ударила на празнично. Не знам дали много им е пукало дали някой ще вземе да бяга при съюзника.

  Венк май друга задача му беше поставена, не да бяга на запад...:ag:


 7. Скуби, по твойте постове излиза, че в средна Европа не сте знаели и да бесите - Чешко, Унгарско. В Полша и Израел също, в Полша бесят някъв фашист три пъти, въжето се скъсва, във филма за Айхман излиза, че се обеси сам.

   


 8. On 3/11/2018 at 16:18, Aspandiat said:

  Хехе, нищо общо с твърденията на Божидар Димитров в книжката му за войните да национално обединение, че в септемврийските боеве при Дойран англо-гърците били загубили 60 000 души спрямо само 500 българи.

  Обаче интересно, че в нашата военна история Дойранският фронт е от местата, където се водят едни от най-кръвопролитните битки през ПСВ. Като се има предвид, че нашите общи жертви по фронтовете са близо 88 000 души, можеш ли (имаш ли инфо) да дадеш разбивка на българските загуби в най-големите сражения и/или по различните участъци на фронтовете? Кампанията против Сърбия и настъплението на юг през есента на 1915 г. ли е с най-големи загуби за нас, румънската кампания през 1916-1917 г. ли? Или битките на сърбо-френския участък на Южния фронт през 1916, 1917 г.? Или на Дойранския фронт? Или поражението при Яребична? Или пробивът при Добро поле? Или сраженията при Дойран, за които пишеш по-горе? Или жертвите се трупат от най-вече от проточилите се през годините позиционни сблъсъци подобно на капка по капка, от която става вир?

  Загубите при Каймакчалан са най-големи, около 2000 убити и над 6000 ранени. За загубите при Добро поле общо нямам данни. 29 пп тогава губи 1150 убити, ранени и пленени. При Яребична губим 49 полк без две роти - 600 убити и над 1700 пленени. При Дойран - 1700 убити, При Тутракан - 1800, при Добрич - над 1000.

  • Харесва ми! 1
  • Upvote 1

 9. Битката при Каймакчалан през 1916 г. не ми е любимото сражение през ПСВ. Именно с превземането на масива от противника се създават предпоставките за поражението при Добро поле две години по-късно.


 10. Преди 17 минути, bulgaroid said:

  Историята е субективна наука и всеки си я разбира както му харесва. Дали е добре ,че от окупирана страна без переспектива на самоопределение и с бъдещ колониален статут според Сан Стефанския договор, изведнъж придобиваме право на самоопределение? Или по друг начин, добре ли е да заменим турско управление с руско или да сме независими?

  Колониален статут според Сан-Стефанския договор, какви ги пишеш? Да припомня:

   

  "Договорът предвижда създаването на автономно, трибутарно княжество България с християнско правителство и правото да има войска. Окончателните граници на Княжеството трябва да се определят от смесена руско-турска комисия, но размерите на България, определени в общи линии на приложената карта, трябва да служат за основа на окончателното разграничение.

  Територията на България ще обхваща земите от река Дунав по новоустроената сръбска граница и оттам по западната граница на казата Враня до планината Карадаг. Оттам границата ще мине по западните граници на казите Куманово, Кочани, Калканделен до Кораб планина. След това границата се спуска на юг по Черни Дрин и после по западната граница на казите Охрид, Старово и Корча стига до планината Грамос. Оттам границата тръгва на изток през Костурското езеро, стига до река Мъгленица и се спуска до Солунския залив. Границата заобикаля Солун и през Бешичкото езеро излиза на Орфанския залив. От Буругьол границата извива на север към Родопите до Чепеларе, откъдето завива на изток и се спуска по Арда, после минава през Източна Тракия до Черно море, като оставя Одрин в Османската империя, а Лозенград, Люлебургас и Малко Търново – в България. Границата напуска морския бряг при Мангалия и през Добруджа излиза на Дунава при Расово (Член 6).

  Договорът се опитва да създаде голяма славянска държава на Балканите – княжество България би имало площ от около 170 000 кв. км. и би обхващало Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово (Качаник) и Албания (Корчанско), част от Източна Тракия и Южна Добруджа.[20]

  Начело на държавата трябва да застане княз, който да бъде свободно избран от народа, утвърден от Високата порта и одобрен от Великите сили, като никой член на властващите в Европа династии не може да бъде избран на българския престол. Събрание от български първенци, свикано в Пловдив или Търново, трябва да обсъди и приеме основен закон на страната, по примера на тези в Дунавските княжества от 1830 г. (Член 7)

  Османските войски трябва да напуснат държавата, а руската военна окупация ще продължи две години (Член 8). Уточняват се въпросите, свързани с наличието на османски държавни, обществени и лични имоти в България и плащането на годишния данък на княжеството към Портата (Член 9, 10, 11)."

  https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwisj5zby9LVAhUHaxQKHWsIBQwQFggtMAA&url=https%3A%2F%2Fbg.wikipedia.org%2Fwiki%2F%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80&usg=AFQjCNGB2WPr_0xt20k0cwMMBpyQxxsoKQ


 11. Какво бил изгонил Берлинския конгрес? Изгонил е руснаците от пределите на Сан-Стефанска България-Тракия и Македония. По думите на булгароид на това трябвало да се радваме. Отдавна не бях чел по-голяма глупост.


 12. Преди 8 минути, Atom said:

   

   

  И с какво ще ги привлечеш в България - с правова държава, високи заплати, високо качество на здравеопазване, образование и т.н.?

  На първо време трябва да се реши въпроса как да се задържат българите от  България в България и едва след това за привличане на който и да е друг.

  На първо време с български паспорти, с кво друго, екстрени мерки, да се дава възможност на гореизброените категории да се заселват в България. Повечето разбира се ще идват за паспорта, но част ще остават. По-нататък следва да влиза постепенно в сила и интензивния подход.


 13. Необходим е не само интензивен подход към проблема, щото е бавен и кой знае дали и кога ще донесе дивиденти, а и екстензивен - да се впрегне целия демографски потенциал - македонски българи, бесарабски българи, украински, ако щете дори руснаците по Черноморието. Всичко, що е християнско и е с положителна нагласа към България. Да им се дава българско гражданство, наред и с другия интензивен подход.

  • Upvote 2

 14. 1 hour ago, БатеВаньо said:

   От самото начало те са престъпници), под благосклонния поглед на славянските-атеисто-православни??? ? братя от страната на съветите.

  пп: С образователна цел са създадени филмчета за ограмотяването на подрастващите, за да не се допускат подобни кардинални грешки за вбъдеще:

  https://m.youtube.com/watch?v=EArDoZvJGsg&time_continue=174

  Ако може само да обясниш понятието "славянски-атеисто-православни" на илитерати като мен. Тоест компилацията от взаимоизключващи се понятия.

   

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×