Отиди на
Форум "Наука"

fantom4e

Потребител
  • Брой отговори

    740
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

Отговори публикувано от fantom4e

  1. Преди 13 часа, scaner said:

    Уж си инженер,..... Учил си, а не знаеш какво си учил...

    Това е спекулация, няма никакви доказателства!

    Фактите по-скоро потвърждават хипотезата че едвам е завършил техникум!

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 2
  2. Преди 10 минути, Втори след княза said:

    Мисля, че Русия има сериозни мотиви за да ни смята за враждебна страна. Спомни си колко радости на върхушката бяха при провала на Големия шлем на Първанов: Как в един късен етап бе спрян газопровода Южен поток, АЕЦ Белене и Бургас- Александруполис. Как не бе позволено да бъдат изкупени вложените от ВТБ активи на КТБ от руски инвеститори, повиците да бъде преименуван храма Александър Невски, построен с руски дарения, неспоменаването на руските освободители за Трети март. Кое му е дружелюбното на българското управление към Русия?
    Можеш да дадеш няколко факта за приятелство, преди да ни нарекат враждебни.  

    Припомни си, че нашите днешни "братя" - англичани и поляци бяха на страна на Турция през Освободителната руско- турска война.

    и негрите бият, нал тъй?

    • Харесва ми! 2
    • Благодаря! 1
    • ХаХа 3
  3. Преди 1 час, Втори след княза said:

     Всеки има право на мнение и възгледи, които могат да не съвпадат с официалните.

    Пропускаш нещо много важно, и то е да е законно, да не е противоправно, противоконституционно...

    Другото шпага ти го е казала, това че си успял да вържеш изречение, не означава че имаш мнение, словесна дришня ги наричам аз.

    • Харесва ми! 3
  4. On 30.01.2024 г. at 20:15, milen m said:

    Земята не мисля, че ми е кисела, защото преди фрезоване я посипвам със дървена пепел, а понякога добавям и хидратна вар. Азотните торове (които

     

    Желязо Fе 6% EDDHA /железен хелат / 1кг. е 26 лв. (давам примерно, сигурно има и други). Все ще се намери доставка или налично близко.

    Съвета ми е да си купиш. По-лесно е.

    Не ми стана ясно за какви площи става въпрос, ама си трябва анализ на почва, особено за големи площи, а и торенете не е на принципа на мечо Пух.

  5. Преди 18 часа, D3loFF said:

    Раждаемостта е ДИРЕКТНО свързана с наличието на жилище.

    Някакви доказателства, дали ще се намерят?

    Защото по вероятно е миграцията на прелетните пиленца да влияе....

  6. On 19.01.2024 г. at 23:56, milen m said:

    Благодаря ти fantom4e, на първо време ми е необходима рецептата със железен сулфат и аскорбинова киселина, другите не са ми тупнали.

    Рецепта за железен сулфат и лимонтозу правя така: 

    В един съд със 2л. топла вода разтварям 8гр. железен сулфат. 

    В друг съд със 2л. топла вода разтварям 5гр лимонтозу и при интензивно бъркане наливам първия съд и добавям 1л топла вода.

    Получава се бистра портокалово жълта течност.

                                  С поздрави Милен М.

    Забавих се сори.

    Първо, има значение за какво ще го ползваш: хидропоника, листна тор, тор в земята. Концентрацията, а и дозите са различни. И още една условност, има варианти при които има достатъчно желязо в почвата, но поради неподходящо pH (високо, т.е. кисело) то е неусвоимо от растенията.

    Повечето неща които намерих са за аскорбинова киселина, ЕДТА, ЕДДХА и т.н.

    За лимонена намерих това: Citric acid - 5.1 g, ferrous sulfate - 2.5 g/l. Ако ще пръскаш листата, може да добавиш течен сапун - 1-2 капки на литър.

    Не бъркай лимонена киселина с лимонтузу! (citric acid vs tartaric acid)

    Не съм сигурен че без pH метър ще се справиш.

    Има търговски продукти за пръскане, ако нямаш условията ще е най-лесно да си купиш.

    Поздрави!

     

     

  7. Преди 17 часа, Науковедец said:

    Това ми е предално ясно. Както съм упоменал в OP, подобен тип записки или пък ниско ниво изследвания като семестриални дисертации или други подобни проекти нямат научната стойност, за да бъдат публикувани, където и да е било.

    Генерални обобщения на някаква тематика или нишови разработки с неособено висока научна стойност не бих казал, че могат да се публикуват от "всеки [...] където си иска". Публикация в научно списание, примерно, трябва да мине през одобрение от поне няколко рецензента, доказва се авторството на материала, пише се мотивационно писмо до редактора на списанието и т.н. Нещата, които аз бих желал да споделя, със сигурност не спадат към тази категория. Все пак, чувал съм, че дори и такъв тип изследвания могат да се качват в (някои) научни бази от данни и да получат съответстващ DOI (в случай че ми потрябва да ги цитирам в официална разработка). Не ми ясно, обаче, критериите за подобна "публикация". Вероятно се изисква доказателство за авторство, но нужно ли е, например, да се търсят също рецензенти?

    Oт нетолкова скромният ми опит - всичко може да се публикува, стига да надграждаш до сега съществуващо знание, но даже и това не е толкова необходимо.

    За това има "елитни" списания, и списания за които почти никой в областта не е чувал.

    Тъй като предполагам няма да ти се иска да влезеш в подробности относно тема, заглавие и т.н., нямаш ли ментор или някой с който работиш, но с повече опит?

  8. On 19.01.2024 г. at 14:34, Втори след княза said:

    Моля за твоето виждане, дали информацията е в "дисперсните системи" или у човека.

    (моето мнение е, че ако информацията е била в материята и е пристигнала до теб, защо не е пристигнала навреме и то другите? Значи подредбата си е там, а в ума информацията)

    Според мен информацията е навсякъде, в суров вид. Вече кой ще я възприеме и подреди....

    • Харесва ми! 1
    • Благодаря! 1
  9. Преди 10 часа, Втори след княза said:

    Тази "новина" е откритие само за тези които не са учили химия (дисперсни ситемни, колоидни разтвори, електрохимия). Списвача е ясно че не разбира.

  10. Здравей Милен, накратко че времето ми е ограничено.

    Рецепта (процедура, състав) някаква имаш ли? Не ми се търси на мене, ако имаш линк или информация някаква да я дадеш?

    Ако не и/или не ти е спешно, след няколко дена мога да потърся информация.

  11. Преди 1 час, Джереми said:

    Така е, но това важи двустранно, опонента също трябва да защити антитезата си. А както виждаш той кара само на спам, и него можете да търпите, това ли е равноправността на потребителите на този форум.

    Двустранно е като си на ринга, а ти все още не можеш да влезеш в залата....

    • ХаХа 2
  12. Всеки писал в темата, и преди това не погледанал в Достоверен Източник дефинициите на фукнционално неграмотен и грамотен, го смятам за функционално неграмотен!

    Пък секи сам си преценя....

  13. Преди 41 минути, Exhemus said:

    В момента сме си изработили образ на гнусни и тъпи мекотели, без достойнство, заслужаващи само ритник. 

    като гледам целта ти е да се впишеш в този образ?

    или греша?

    • Харесва ми! 4
  14. Преди 19 часа, Втори след княза said:

    Виж, какво. Зная си мястото на Втори. Зная, че както и да се държите във форума, превръщайки го в помийна яма, ще бъдете добре приети. Зная, че опозицията по най- арогантен начин бива притискана от модератори и администратори. Така че, плюй на воля, ти си свой сред свои.

    aма Втори употребен или употребен Втори?

    а ако нещо те притиска, отиди на доктор, щото аз като доктор бих ти препоръчал трепанация, ама друго си е и втори да ти го каже....

  15. Преди 38 минути, kramer said:

    Брей, протестанти и католици пак бе.

    "Критици на майка Тереза, сред които Кристофър Хитчънс, Тарик Али и Аруп Чатерджи, твърдят, че Мисионери на милосърдието предоставя некачествени грижи, като е заинтересована най-вече от покръстването на умиращите в католицизъм и че използва даренията за мисионерска дейност, вместо за подобряване на здравните грижи.[21] Католическата църква отхвърля повечето обвинения.[22]"

    https://www.bing.com/ck/a?!&&p=3395d04d22d33c9eJmltdHM9MTY5MDI0MzIwMCZpZ3VpZD0wYWNmZGNmOS0zOThlLTY1MmEtMDc3NS1jZWJhM2Q4ZTY3MGMmaW5zaWQ9NTE4NQ&ptn=3&hsh=3&fclid=0acfdcf9-398e-652a-0775-ceba3d8e670c&psq=майка+терза&u=a1aHR0cHM6Ly9iZy53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvJUQwJTlDJUQwJUIwJUQwJUI5JUQwJUJBJUQwJUIwXyVEMCVBMiVEMCVCNSVEMSU4MCVEMCVCNSVEMCVCNyVEMCVCMA&ntb=1

    моя грешка, пропуснал съм да добавя "... преписвания на майка Тереза..."

    така по-добре ли е за употребените?

  16. Преди 5 часа, Втори след княза said:

    Според критерия "фалсифицируемост" на една теория, твоите мисли имат стойност ако това "след време" има някакъв времеви израз, превеждам ти: да напишеш възможният срок. Но, както става дума за обявяването й за "светиня" (поредна неяснота, която може и да не разбираш какво значи) види се имаш религиозна вяра, а значи не е необходимо да се обвързваш със срокове. Карай, кръсти се и се моли. Живеем в свободна държава.

    бла-бла бла

    прочети по-бавно какво съм написал, ако трябва няколко пъти, може и да разбереш.

  17. Преди 9 часа, Втори след княза said:

    Не разбрах кое от текста ти се отнася до употребените. Предполагам, че искаш да кажеш, че руските въоръжени сили са употребени в Украйна, но не можеш да го напишеш четливо поради слаби възможности.

    ти си употребен, непотребен и т.н. требен 🙃

    • Харесва ми! 1
    • Тъжен 1
  18. Преди 23 минути, Втори след княза said:

    Съдът глоби Грета Тунберг за неподчинение на полицията
    Шведската климатична активистка Грета Тунберг беше осъдена да плати глоба заради неподчинение на полицията, съобщава "Ройтерс".
    Окръжният съд в Малмьо я призна за виновна за неподчинение на полицейско разпореждане да напусне климатичен протест в града.
    20-годишната Тунберг, която стана лице на млади климатични активисти по целия свят, след като организира седмични протести пред шведския парламент, призна, че не се е подчинила на полицейската заповед, но се обяви за невинна и заяви, че е действала поради необходимост.
    "Абсурдно е тези, които действат в съответствие с науката, да плащат цената за това", изтъкна тя в съда.
    Демонстрантите се обявили срещу унищожаване на село заради въглищна мина
    По-рано Тунберг заяви в съдебната зала, че действията ѝ трябва да бъдат оправдани. "Смятам, че сме в извънредна ситуация, която застрашава живота, здравето и собствеността. Безброй хора и общности са изложени на риск както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", посочи екоактивистката.
    Съдът задължи Тунберг да плати 1500 шведски крони (144 долара) и допълнителни 1000 крони на фонда за жертви на престъпления. Глобата е наложена пропорционално на декларирания ѝ доход.
    Максималното наказание за неподчинение на полицейско разпореждане са шест месеца затвор.
    На 19 юни Тунберг и други екоактивисти блокираха пътя за камиони, превозващи петрол, в пристанището на Малмьо. Тя беше обвинена, че не се е отдръпнала, след като полицията ѝ го е наредила.

    Автор: news.bg 24.07.2023 15:13:00

    май си объркал форума, тия вторите в мире почти ги употребиха в Украйна...

    аа то лиричния герой бил трети след княза, ма то за русофилистиците, всичко след втори в Украйна..., се в жопа....

    Грета след време, ще е по-известна и с по-голям принос за света от майка Тереза, така че шапка и свалям и да е жива и здрава.

    Пък може и светиня да я обявят, но това не е важно.

    • ХаХа 1
    • Неясен 1
  19. Преди 3 часа, scaner said:

    Една проста математическа задачка, за разтоварване и за проверка на знанията от училището. Тестът е сериозен!

    Даден е правоъгълен триъгълник ABC с хипотенуза АС=10 см и височина към хипотенузата ВН=6 см. Колко е лицето на триъгълника?

    Не бързайте :)

     

    6*8/2, 24?

  20. Преди 3 часа, Absurde said:

    Реактора... Айде помисли малко.

    Инвестицията в реактора се изплаща през целият планов живот на реактора!

    Това е единствената причина, атомната енергия някъде/някога да е евтина!

    Защото се е изплатил реактора и работи извън плановият му живот.

    Преди 3 часа, КГ125 said:

    Затова ядрената енергия на всяка цена трябва да се развива приоритетно!

    Нещо се развива, ако излизат сметките. Ако си на загуба, няма смислена причина.

    • Харесва ми! 1
  21. Преди 13 часа, makebulgar said:

    Струва си във всеки случай.

    200 лв за мегават не е чак толкова много и се купува и днес така.

    за киловатчас

    Преди 12 часа, Absurde said:

    200лв на квч е добра оферта ако срока изплащането  е 12 месеца... :)

    Ама сметнете, моля Ви. Не ми ала-бала като рушнаците...

    Защото аз съм смятал и е излизал над 700лв/кВтч! Миналия месец за 700 кВтч съм платил 150лв, т.е. цена около 12стотинки......при цена над 200лв/квтч сметката ще ми е към 100 000лв за месец 😬

    Което е безаналоговнетна инвестиция!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...