Отиди на
Форум "Наука"

gekos

Потребител
  • Брой отговори

    62
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ gekos

  1. Отне ми няколко седмици да се успокоя за да не наричам цървули хора които потдържат статуквото. Беше в някаква тема за дълговете на Гърция и т.н. Незнам как да го кажа ама ако в някоя .............. се търси подкрепа за съдебна реформа защото няма справедливост?! Няма да стане! То е морален проблем! Няма почти нищо общо с конституцията! Общество, нрави, конституция...
  2. Айде стига бе! Господи! Какво говорите вие! Извинете, че съм ви занимавал с.... Ааааааааааааааа....... Айде със здраве!
  3. Наистина не знам какво е Вучков, но изглежда ти знаеш.
  4. Никога не съм чувал за някакъв професор Вучков! Аз все пак съм образован. Ти откъде го знаеш това име?
  5. Ей, без малко да забравя Шогун, много добре ! От което се вижда, че Гърция не е господар, тя е слугинаж... Спомням си веднъж един мой познат ми каза, че една проститутка му казала: "... там не можеш да ме е.........ш..." Той не и платил!
  6. Ей, вярно разбираш добре, че не бях саркастичен. Да се чуди човек (остави ги сега гърците) как при толкова добри специалисти във всяка една област у нас положението е толкова трагично?! Мисля си аз, че всички трябва да работим за повече почтеност? Помисли- може ли човек който има професионална етика да се корумпира? Просто нали, аз съм отказвал поръчки заради съмнения, че ще ми се плати с мръсни пари или такива които идват от Китай например. И прав си много неща не разбирам, себе си най-вече. Благодаря ти за постовете.
  7. Браво! Давай, давай можеш и по-добре... А кой колко е постигнал се вижда по резултатите. Нали? Както е казал Христос ( цитирам по памет ) : "... който милва котенце е блажен ..... И сега няма да ме разбереш
  8. Сега да поразсъждаваме кой и кого поробва или изнудва. Колко е налято в Гърция и как те гърците гледат на това? Правят впечатление някой самоубийствени прилики между Гърция и България поне в някои от коментарите тук - гадни кредитори, колониатори дето само дават пари и готини гърци- демократи. Да просим пари като цигани, а когато трябва да си плащаме заемите да обвиним тези които са ни ги дали! Както Last roman веднъж написа в този форум "...не ме интересува какво норвежците мислят за мен..." в същото време милионите евро които идват от Норвегия ( и то само за археология без да се споменават другите програми) ги вземаме защото са ни длъжни. След като ви дават безвъзмездно то най-вероятно имат право да си мислят нещо за вас и то вероятно е каквото заслужавате. Каква наглост смукачи да се възхищават на изнудвачи и да плуят по тези които се опитват да им помогнат. Я да им видим сега манталитета и солидарността на гърците. Приди време един приятел се върна от почивка на един гръцки остров и ми каза, че там на норвежките туристи им говорели разни неща за България, неговият коментар беше: " They don't know anything about Bulgaria but still talk only shit about you! I was several times in Bulgaria and don't believe them, they must be very stupid... " Винаги е по-добре да си почтен - само тогава можеш да имаш достойнство. Ако някой се самоубива не го следвайте. Нека все пак да видим какво ще стане, тя гръцката цигания не е приключила току виж клекнали дори и преди референдума.
  9. Между другото подобен ефект със зъркелите е търсен и по-рано, много по-рано. То се знае, технологиите са били различни.
  10. Времето е супер в момента на двора ми е 22°C все пак е вечер. А как е времето в България? Във Вигеланд, сигурно имаш предвид парка? Айде сега скучен. Светят ли му очите на Самуил?
  11. Момчета признавам ви! Много сте яки. Считам себе си за леко глупав и оформен простак но не мога да се сравнявам с вас. Цепите мрака! Това е вашият паметник разберете го. Какъв искате да бъде такъв ще е, разбира се?! Намира се в София, България. Вметка: - Културна среда - Икономическа обстановка - Социално-политически климат - Епоха - Нрави и т.н. Някой да се учудва защо Давид на Микеланджело Буонарроти е във Флоренция и защо изглежда така? Най-вероятно, не. Защо се чудите на Самоил? Те и по Давид са плюли но е останал и отговаря на епохата и мястото в които е създаден. Там Давид в София Самоил какво му е чудното. Обратното е невъзможно!
  12. Ето как Салвадор Дали е видял Колумб. Включил е и съпругата си в композицията, а тя със сигурност няма участие в събитията. По-долу прилагам и "самият" Колумб.
  13. Правилно. Нямам клавиатура на кирилица, а и не пиша на български от около 10 години поне ( освен тук ). Човек може да научи много от форумите. Благодаря.
  14. Христос е изобразяван като млад, стар, рус, с черна коса, с брада, без брада, светъл, тъмен, с африкански черти, облечен като цар, просяк, патриарх, с византийски одежди както и с дънки. На всички картини на които е рисуван Наполеон изглежда като различен човек с големи несъответствия в телосложението и възраста. Няколко понятия могат да помогнат тук; Идеализация, деформация, стилизация, обобщаване, събирателен образ, символика и т.н. " Символ (от гръцки σύμβoλoν) е знак, рисунка, която представя в съкратен вид същността или значението на даден предмет, събитие или идея. Например кръстът е символ на Християнството, а везната е символ на законност и справедливост. " Корони, мечове, колани, одежди и практически всичко може да се превърне в символ стига авторът да е кадърен и да го пожелае. Символът няма нужда да е формално точен, а идейно- емоционално разпознаваем, въздействаш и естетически отговарящ- хармониращ с произведението. Така например ябълката може да е квадратна и пак да е същият символ като ако беше овална. Погрешно е да възприемаме изкуството като електротехници, инженери, проститутки, историци или политици например това е ограничено и осакатяващо. Изкуството е за свободни, интелигентни, образовани и чувствителни личности и това е ъгълът от който трябва да му се наслаждаваме без задръжките на професиите които упражняваме. Дори и историците трябва да разберат, че когато се наслаждават на изкуството ( в случаят скулптура ) са само зрители и не са на работа, първо със сърцето после и с разума. Възприемането на двуизмерния и триизмерния визуален език се учи също като българският например, не е толкова просто. Веднъж един съветски академик попитал Пикасо защо не разбира изкуството му. Пикасо отговорил: - Вие китайски разбирате ли? - Не -академикът отговорил -А изучавал ли сте китайски? -Не, несъм.
  15. А, сега си точен и ясен. Не приемай думата "чист" в консервативният и смисъл, все пак знаем за тях- братята Греко от къде са тръгнали и каква е закваската. И да то е теология и у тях тя е водеща повярвай ( спомни си проблемите с инквизицията и парадоксът, че Ел Греко и е "официален" художник) тук и с този пример просто се опитвам да извадя леко шокиращ пример който излиза от рамките и знанията на повечето хора, поне тези които познавам. Знаех си, че може да се дискутира нормално и с кеф даже между българи, благодаря. Иначе последният път като се драх с представители на другата религия тук в Норвегия имах доста счупени ребра ама те бяха много народ Сега съм по-толерантен и повярвай работя всеки ден по въпроса Казвам го защото май ми се изяснява защо ние българите сме такива и какъв ни е проблема- виж темата за монумента на Самуил. Наистина бях зает но тези дни ще се поосвободя и ще напиша нещо по темата, този път сериозно защото виждам вълнува те. Поздрави!
  16. Казваш да го карам по темата ( Византийско изкуство ) и аз ти поствам последният чист представител .... Що, колко хора знаят, че е византийско?
  17. Брей каква пукотевица, ама ще го харесате вие личи си. Ей така някой творби са останали в историята, пукайте с джепането бре- урааааааа. Ама тук сте по-добре от темата за Лувъра някак изтрезняли пък може и махмурлии да се каже. Иначе е същата пукотевица, по същество де.
  18. Ми на брат му са.... и наистина най-сериозните британски изкуствоведи го водят византийско с елементи на ренесансов упадък
  19. Най-накрая някой да ме разбере. Личи си познавачът... А ето и една творба на последният преставител на македонския ренесанс - напълно сериозно: Теофан Грек е преставител на македонския ренесанс също. Хайде сега специалистите да се поупражняват малко. Относно поста ми по-горе нещо да си чувал за сарказъм ;-) И между другото дъски и платна не се измазват, грундират се. Мазилка се полага върху стена ;-) Като се пообразоваш още малко ( това е само професионална констатация която не цели ускърбяване, а има за цел само да подтикне индивида към по-решителни действия за самоусъвършенстване и изпълнение на човешките си задължения чрез по-добра образованост и самокритичност ) ще ти обясня и за кучетата, че сега няма да разбереш. Надявам се, че оценяваш възпитания тон с който се обръщам към теб
  20. Те правят впечатление на много млади, красиви, умни, образовани, хетеросексуални... абе кажи го българи. Все пак може и да греша!
  21. Тъй като напоследък е все по-разпространена теорията, че османската империя е наследник на Византия то следва да включим и османският период на византийското изкуство, има и руски но за него ще оставя да говорят специалистите които изобилстват в Бг. и тук. "Национален девиз осм. دولت ابد مدت‎ — Devlet-i Ebed-müddet бг. „Вечната държава“ В периода 14 - 20 век във Византия настъпва османския период това на практика е най-важният и най-интересният период за съвременните историци които не пестят енергия и време да изследват, анализират и обобщават тази част от световната история. Не случайно в англоезичните форуми най-популярните теми са "Османската империя наследник на Византия", "Кой е най-важния Султан", "Кой е най-великия Велик Везир", "Приносът на Османската империя към ренесанса", "Османско изкуство и култура" и т.н. Изследователите на този период няма нужда да копаят и да се цапат защото антропологическите и историческите следи са живи и са буквално навскякъде около нас. След като османците вземат властта по мирен път и след първоначалния период на смут и объркване те се заемат с реформиране и модернизиране на изкуството, а османския образователен модел напрактика работи и до наши дни. Основни черти: Премахва се изобразяването на хора със закон. На шиитите им е разрешено да рисуват куче но тъй като те нямат особено влияние в империята (същото е и в наши дни) този феномен почти не се наблюдава. Като основен материал заместваш мозайката и фреската се налага гасената вар - така наречената техника варосване. Бояджията измества художникът. Характерно за този похват е липсата на претрупаност, чистота, спокойствие за окото, а оттам и отсъствие на ненужно затормозяване на ума. Той - умът и съзнанието могат да си останат деактивирани в очакване на по- важни моменти от ежедневието като отсичането на главата на някой неверник и или неговото изнасилване. В този смисъл османското изкуство трансформира исляма в първата атеистична религия като връща животинската прагматика на мястото на византийската интелектуална разтучителност и мистицизъм. В интерес на истината и науката трябва да отбележим, че варосването е практикувано и от християнското население - раята или още наричано гяури, но предимно в овощарството като почти единствения естетически ефект е , че дръвчетата изглеждат кото обути в бели чорапки нещо което не можем да кажем за самите гяури които не ползват бельо и си честитят банята. От османската култура идва почитта към бельото и то става толкова достъпно, че може да се закупи направо от пътя на османско-византийския-юнеско Несебър. Всичко това е можело да се наблюдава в църкводжамията Св? София в османският и период, за съжаление турците станаха много комерсиални и върнаха църкводжамията в предишния и византийски вид с цел по-големи приходи от туризъм и от криворазбран хуманизъм и комплексарщина. Връщат се някои позабравени езически сексуални практики като се и усъвършенстват- налага се турската еротична терминология. Много хубава литература и най-вече музика която е жива и до днес. Също така и някой манджи. И политическа култура да не забравя.
  22. темпера - трябва да бъде: Алсеко или секо мазилка - трябва да бъде: грунд или основа Основният пластификатор на боите при енкаустиката е восъкът, поради което често техниката е наричана и "восъчна живопис". Боите за техниката всъщност представляват пигмент, разтворен във восък. Техниката е особено трудна, тъй като обикновено се работи в затворено помещение, различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над точката на топене на восъка, същото се отнася и за основата. В същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен. Виж тук: http://elia71.blogspot.no/2014/07/blog-post.html
  23. Защо непрекъснато наричаш секото темпера кой ти го е казал? С термините се обозначават конкретни неща и означават нещо точно определено. Може някой да е рисувал с темпера върху стена но то ще да е през 20ти век и няма нито да е византийско нито пък фреско- мокро или сухо (аз например съм го правил и знам, че не е „секо“ — saecco). Иначе сигурно си спомняш за Леонардо и трагичният му експеримент да живописва с масло върху стена и да подгрява стената знаем какво се е случило, дай да не го усложняваме толкова и да се чудим как да наричаме безумието му да се фокусираме върху фактите. Като наричаш нещо темпера то следва да се възприема като темпера, когато казваш секо то ще се приема за секо и т.н. Фаюмските портрети са си фаюмски портрети. Не става въпрос да си изразя мнението- това не е ничие мнение, а утвърдена и точна терминология. Алсеко (ит. аl secco - на сухо) стенописна техника, при която за разлика от мокрото фреско живописта се изпълнява върху засъхнала мазилкова основа и се закрепва с помощта на лепливи вещества. Боите се приготвят предварително, преди започване на работа стените се навлажняват, стенописта се изпълнява на части, но без да се образуват съедиителни фуги, както при алфреско. Ето речникът на БАН: ФРЕСКО - фреска.(от италиански - свежо, влажно) техническа разновидност на стенната живопис. Различават се два вида - "мокро фреско" ("буоно фреско" или "ал фреско") и "сухо фреско" ("алсеко"). "Сухо фреско" е в противоречие с етимологично¬то значение на термина. Затова е правилно с "фреско" да се обозначава единствено типичната техника на МОК¬рото фреско. В същинското (мокро) фреско се използват устойчиви калцие-ви (варови) пигменти, които, раз¬пръснати във вода, се нанасят върху прясно поставена хоросанова мазилка. Те се поглъщат от мократа стена, превръщайки се в интегрална част от нейната повърхност. Освен земните по произход бои напоследък се използват и синтетични, химически инертни пигменти. Мокрото фреско изисква слож¬на подготовка на грунда, състоящ се от няколко последователно нанесени поддържащи слоя ("грапав", "кафяв", "пясъчен", "аренато" и накрая - живописен - "интонако"). Живописта се нанася на отделни сектори върху предварително наложената схема-рисунка с изрязване на очертанията върху грунда с твърд предмет, толкова го-леми, колкото художникът може да изпълни наведнъж. Частта от мазилката, останала ненарисувана, се изрязва и се полага (на два етапа, веднъж - през нощта и втори път - сутринта) непосредствено преди следващото изпълнение. При интериорни условия мокрото фреско е една от най-устойчивите живописни техники. Цветовете са с бляскава повърхност, с течение на вре¬мето придобиват матово излъчване. Мокрото фреско не е подходящо за външни стени, тъй като живописният слой се изнася от замърсените въздушни частици. Сухото фреско ("алсеко") се изпълнява върху суха мазилка с бои, потопени в казеинов разтвор или темперна емулсия, положени върху поставената вече втвърдена основа. Стенописът обикновено придобива приятна матовост, наподобяващ цветовете на "алфреско", но без тяхната бляскавост и чистота. Сухото фреско е по-малко устойчиво от мокрото фреско, чиито бои се поглъщат от прясно положената основа. Затова в някои негови варианти непосредствено преди започването на работата, стената се намокря предварително с варова или баритова вода. В този случай живописта се полага с казеинови бои, комбиниращи се с варта в устойчива свръзка. При друга техника на "секо" водоразтворими бои се раз¬месват с варава утайка, а пигментите, особено поддаващи се на изветряне черните и сините се смесват с малко количество казеинов разтвор. Живописта обикновено се изпълнява в два слоя - първо, в "подживописния" слой, с по-светлите тонове, като после се нанасят и другите цветове. Обикновено с "фреско" се обозначава техниката, а "фреска" - самото произведение. Ето ти и Уикипедия даже и там няма думата темпера. Да като имам време ще напиша нещо повече.
  24. Да така е, някой тук отново са объркани заради терминологията която ползваш. Например; темпера, фреско, секо, стенопис и т.н. Това не е критика не сме на научен диспут но може да бъдем малко по- прецизни с терминологията за да избегнем недуразумения. Наблюдаваме техниката на фаюмските портрети, а школата е иконописна вероятно директно произлизаща от майсторите на посмъртните портрети прикрепени към мумиите от Либийската пустиня I-IV век сл.н.ел Сега съм зает но тези дни може да пусна по-обширен пост по темата.
  25. Разбира се, но Синайският манастир си е византийско изкуство и е в темата.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...