Отиди на
Форум "Наука"

Катапулти


don Vinchenco

Recommended Posts

  • Потребител

През коя година е създаден първия катапулт и с какво точно са стреляли.Много ми е интересен отговора на тази тема, защото навсякъде има различни версии и какви ли не абсурди? Благодаря предварително.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Интересен въпрос...не знам защо си мислех, че имаме в сайта информация по въпроса, но явно съм се бъркал.

Единственото което намерих е:

http://bgnauka.com/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=11212

http://bgnauka.com/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12432

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7105

Т.е. щом се появява по корабите толкова отдавна, явно съществува от доста рано, ще потърся повече..но, ако някои знае - да нашие :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А ти на какви версии си попадал?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На 27.02.1374 год. в същия проход, където били победени, българите отнемат 400 камили с товари. На 03.03.1374 г. генуезците обсаждат отновно гр.Кериния, “и станал голям и страшен бой”. Стоварват се 4 грозни стенобитни машини – “Триоа”, или “Свиня” и три други. Свинята била голяма триетажна дървена кула с три бойни платформи и каменар (!) с инструменти, който да пробива крепостта. Втората кула имала три етажа платформи с много стрелци, за да обстрелват стената, наричала се “Ката”. Третата, на име “Фалкон” (?) била пълна с хора с куки и стълби. Последната била нещо като клетка на греда, пълна със стрелци.

Това е преразказ на една част от "Кипърската хроника" от 14 век. Не е за началото на използване на катапултите, но дава някаква представа какво са представлявали обсадните машини от тогава.

А иначе началото на катапултите мисля трябва да се търси в древността, заедно с началото на механичните устройства.

Наистина е много любопитно откога е първото сведение за катапултите и как са се развили, но да видим могат ли да се намерят някакви данни.

Всъщност ето малко сведения:

Според Диодор катапултът е изобретен през 399 г. пр.Хр. от Дионисий Първи, тиран на Сиракуза, по-точно той е създал организацията за построяването му, събирайки всички занаятчии в града и заповядвайки им да изготвят оръжия, с които през 397 г. да атакуват картагенците. „Великий Херакъл! Ето го краят на воинската доблест”, възкликнал според Плутарх спартанския цар Архидам, като ги видял.

Само че, преди гърците има и други развити цивилизации и е малко веряотно те да са първооткривателите. По-скоро става дума за преоткриване, или припомняне на известен принцип, или пък паралелно с вече известното на други места достигане до техническото решение, при възникнала за това необходимост и условия.

В Библията се споменават катапулти при древноеврейския цар Оз от VIII в. пр.Хр. Описват се машини, изобретени от умни хора, които мятали стрели и камъни от ъглите на Ерусалимската крепост. Възможно е обаче този текст, несъмнено писан по-късно, да описва съществуващи по времето на авторството текстове. Възможно е и да не е измислица...

През 350 г. пр. Хр. има писмено сведение за боеприпаси за катапулт – в списък за арсленала на крепостта.

При Александър Македонски и баща му катапулти са ползвани както от тях, така и от някои обсаждани от тях градове, като Византия и Перинф.

Не е ясно какви видове катапулти са това.

Като цяло на този етап може да се заключи, че различни уреди са ползвани от момента, в който са станали известни, и то не на теоритично, а на практическо ниво, механичните устройства.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За първи път каменометен катапулт е описан при цар Озия (8-7 в. пр.н.е.) за защита на стените на Йерусалим.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Според Диодор катапултът е изобретен през 399 г. пр.Хр. от Дионисий Първи, тиран на Сиракуза, по-точно той е създал организацията за построяването му, събирайки всички занаятчии в града и заповядвайки им да изготвят оръжия, с които през 397 г. да атакуват картагенците.

Изобретението е резултат от международен научно-технически конкурс: :117:

"[Дионисий Стари] веднага започнал да събира майстори - както от градовете под негова власт, за което издал заповед, така и от Италия и Гърция, и дори от подчинените на Картаген земи, като ги привличал чрез големи възнаграждения. Той замислял да си подготви изобилно въоръжение и всякакви метателни оръжия, а освен това кораби с по четири и пет реда весла (по онова време все още не били строени плавателни съдове с пет реда весла). След като се събрали множество майстори, разпределил ги според занаятите, които владеели, и поставил най-прославените граждани да ги ръководят, като обявил значителни дарове за тези, които му изработели оръжия. Той им раздал и образци от всякакъв вид оръжия, тъй като при него се били събрали наемни войници от много народи: стремежът му бил всеки войник да бъде снабден с традиционното си въоръжение, понеже преценявал, че по този начин войската му ще всява силен ужас, а в сраженията всички ще се бият най-успешно с такива оръжия, с каквито са свикнали.

Понеже и сиракузците били въодушевени от това начинание на Дионисий, честолюбивото съревнование в изработката на оръжия се разгаряло още повече. Не само преддверията и задните части на храмовете, както и гимназиите и колонадите покрай площада, въобще всяко място се изпълнило с майсторящи хора, ами даже и извън обществените места в най-видните частни домове се приготвяли безброй оръжия. Именно по това време бил изобретен и катапултът - в Сиракуза, където най-умелите майстори отвсякъде били събрани на едно място. Усърдието им било разпалено и от размера на възнагражденията, и от наградите, определени за онези, за които щяло да се отсъди, че са най-добри. Освен това и самият Дионисий по цял ден обикалял сред майсторите, предразполагал ги с приветливи разговори, а най-усърдните почитал с подаръци и канел да споделят трапезата му. Поради всичко това майсторите, обхванати от безгранично честолюбие, наизобретили метателни оръжия и машини, необикновени и способни да принесат огромна полза...

При изработката на всички тези оръжия и кораби на едно място всеки наблюдател бил страшно поразен какво се върши в града - когато някой видел усърдието, полагано за строежа на корабите, си мислел, че с тази дейност са се захванали всички жители на Сицилия; когато пък минел покрай местата, където майсторите произвеждали оръжия и военни машини, оставал с впечатление, че цялата работна сила е съсредоточена около тях. И при цялото това безгранично усърдие, съсредоточено в тези дейности, били изработени 140 000 щита и приблизително същият брой мечове и шлемове; били приготвени и ризници, от всякакъв вид и изработени с необикновено умение, на брой повече от 14 000. Тях Дионисий възнамерявал да раздаде на конниците и на командирите на пехотинците, както и на наемниците, които щели да му бъдат телохранители. Били произведени и всякакви катапулти и огромен брой от останалите видове метателни оръжия."

(Диодор Сицилийски, "Историческа библиотека", кн. ХІV, 41-42 [399 г. пр. Хр.])

Първите документирани употреби са от 397 г. пр. Хр. срещу картагенския флот и островната крепост Мотия:

"Химилкон [картагенският пълководец] нападнал първите триери, но бил възпрян от огромния брой на хвърлените срещу него оръжия - на корабите били събрани множество стрелци и прашкари, а от сушата сиракузците, използвайки катапулти с остри стрели, поразили голям брой врагове - това метателно оръжие всявало и огромен ужас, понеже било за пръв път изобретено по онова време. И така Химилкон не успял да надделее при нападението си и отплавал обратно към Африка, преценявайки, че няма полза от морско сражение, след като корабите на противника са два пъти по-многобройни. А Дионисий, благодарение на изобилието от работна ръка, завършил насипа и доближил до крепостните стени всякакви обсадни машини - с тараните удрял кулите, а с катапултите отблъсвал защитниците, разположени по крепостните зъбери; докарал до стените и кули на колела, с по шест етажа, които бил изготвил според височината на къщите."

(Пак там, кн. ХІV, 50-51 [397 г. пр. Хр.])

Само че, преди гърците има и други развити цивилизации и е малко веряотно те да са първооткривателите. По-скоро става дума за преоткриване, или припомняне на известен принцип, или пък паралелно с вече известното на други места достигане до техническото решение, при възникнала за това необходимост и условия.

В Библията се споменават катапулти при древноеврейския цар Оз от VIII в. пр. Хр. Описват се машини, изобретени от умни хора, които мятали стрели и камъни от ъглите на Ерусалимската крепост. Възможно е обаче този текст, несъмнено писан по-късно, да описва съществуващи по времето на авторството текстове.

На български името на царя е Озия. Достигналият до нас текст на Втората книга Паралипоменон се датира след похода на Александър Македонски.

През 350 г. пр. Хр. има писмено сведение за боеприпаси за катапулт – в списък за арсенала на крепостта.

В Атина има и по-ранен инвентарен списък, споменаващ катапулти - от 371 г. пр. Хр. В списък от 343 г. се споменават специални стрели за катапулти без пера. През 30-те години на века катапултите вече редовно присъстват в инвентарните списъци. Гърците под катапулт (всъщност катапалт или катапелт, "катапулт" е латинизираната форма) са разбирали всякакъв вид метателна машина, затова обикновено се дават уточняващи определения, примерно острострелни катапулти, каменохвъргачни катапулти и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за изчерпателните отговори на всички. " През IV в. пр.н.е. гърците си служели с катапулти (каменохвъргачни машини). Алекса- дър Велики ги използвал при обсадата на град Тир през 332 г.пр.н.е. С катапулт можели да се изхвърлят камъни и стрели. През X в. китайците коструирали требуше – гигантски катапулт за хвърляна на различни оръжия. Той действал с помоща на контратежести. В Европа започват да го използват през XII в. Друг по-малък катапулт - онагра, е създаден от римляните. При него един лост се дърпа назад и опъва усукани въжета. Когато лостът се пусне, скалните късове се изхвърлят на стотици метри растояние" .Ето това открих аз за катапултите което ми звучи най-достоверно. А относно различните версии затова с какво са стреляли ми стана интересно , защото на едно място пишеше , че в началото изстрелвали роби.

Котките (и домашни, и диви) са животните, с които са свързани най-много митове, поверия и суеверия. без съмнение някои от тях са и малко зловещи. Но вината не е на котките, нали? Защото няма граници за човешкото въображение.

Древен ЕГИПЕТ

Там да убиеш котка било светотатство, по-голямо от това да посегнеш на човек. Почитани като божества от древните египтяни, котките живели във великолепни дворци и храната им била достойна за царе. Персийският владетел Cambryses II се възползвал от това боготворене на котките. През 525 г. пр. Хр. той обсадил град Мемфис. Виждайки, че не може да завладее добре укрепения град с оръжие, той прибягнал до хитрост. Наредил да се заловят няколкостотин котки и чрез катапулти ги хвърлил в града. Ужасени от подобно отношение към свещените животни, египтяните се предали веднага.

И това също мисля , че е доста интересно и куриозно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

катапулт /букв. щитопробивач/ идва от гръцки.

Изобретатели на катапултите са асирийците, а картагенците и гърците го усъвършенстват. Последните изобретяват торзионните машини /преди това машините са тензионни - т. е. изтласкват благодарение на силите на опъване/, които работят с усукани сухожилия или коси от животни. Първоначално под катапулт се подразбирал уред за изстрелване на стрели.

Малко за историята на стрелометните оръжия.

През 409 г. в Сицилия нахлули картагенците, които били много добре запознати с близкоизточната инженерна техника и водили активни обсади. Така при обсадата на Селинунт те използвали шест бойни кули и още толкова обшити с железни листове тарани. Именно под тяхно влияние започнало развитието и на гръцката техника. Най-голяма заслуга за това има тиранът на Сиракуза Дионисий I. Прекарал цял живот в битки с картагенците, той станал първият елински пълководец, взаимствал и широко използвал повечето методи, характерни за близкоизточния начин на водене на война: богат асортимент от обсадни машини, рекрутиране на наемници, издигане на фортификационни съоръжения.

В средата на 4 век пр. н. е. се появил и първия трактат "Полиоркетика", посветен на обсадното изкуство, написан от гръка Еней Тактик, Ктесиб Александрийски създал през 270 г. пр. н. е. труда си "Изготвяне на метателни оръдия и артилерия", а Филон от Византия през 240 г. пр. н. е. написал "Белопоеика" /"За изготвяне на снарядите"/.

Гръцката артилерия

Тензионни катапулти:

Дионисий привлякъл и много прочути инженери, които изобретили нови оръжия за армията му. Такова било гастрофетът - мощен тензионен арбалет, предшественник на торзионните стреломети /фигура 1/.

Той бил значително по-далекобоен от лъка /до 250 метра/ и имал по-голяма пробивна сила. За опъването му е било необходимо той да се опре в земята, откъдето дошло и името му /от гр. - "коремен лък"/. Изстрелвал 40-50 см. стрели. Силата на опъване на тетивата му била около 70-90 кг. Зареждал се обаче по-бавно от обикновения лък. Основно се използвал при обсади и отбрана на крепостните стени. За да е по-мощен гастрафетът инженерите постепенно увеличали размерите му и накрая той станал толкова тежък, че бил поместен на въртяща се приставка и започнал да се нарича оксибел фигура 2 /375 г. пр. н. е./.

img020105-06.jpg

Тъй като опъването на тетивата било много трудоемко, бил изобретен и първият лостов механизъм, позволяващ по-облегченото зареждане на стреломета. Оксибелът изстрелвал стрели с дължина 60-70 см. или каменни ядра с маса 2,25 кг. Изобретяването на първия се приписва на Харон от Магнезия, а на втория - на Изидор от Абидос. Според източниците за първи път тези машини били използвани в полеви условия през 354 - 353 г. пр. н. е. от Ономарх Фокиеца в битката му срещу Филип II. Македонските фаланги били подмамени в обсега на действие на стрелометите и понасяйки тежки загуби отстъпили.

Торзионни катапулти

По-късно прибл. през 353 - 341 г. пр. н. е. в Македония бил изобретен торзионният оксибел, постепенно изместил тензионните си събратя. Изстрелващият механизъм вече не бил на основата на композитен лък, а се състоял от две рамена /анконес/, пъхнати между дебели навити въжета.

scorpio-front.jpg

Въжетата, сплетени от животински сухожилия или човешки косъм, били държани от специална рамка и били максимално опънати и усуквани със специални лостове. Силата на еластичност, създавана от подобно усукване била в пъти по-висока и мощна от силата на кой и да е тензионен лък. Между двете рамена се разполагал жлебът /в който се помествала стрелата/, а цялата конструкция била закрепена на поставка.

ballista.jpg

Такива стреломети били наречени катапулти /от гр. "ката" - пробивам, "пелта" - щит/ или еутитони /хвърлящи стрели/. Стрели, изстреляни от това съоръжение пробивали щит на разстояние 400 метра.

Много бързо катапултите били приспособени и за стрелба с камъни. Те получили наименованието литобол /от гр. lithobolos/ или палинтони /хвърлящи камъни/, а римляните ги нарекли балисти. Най-големите достигали на височина до 6 м. и могли да мятат камъни с тегло 82 кг.

5666_1234962021_full.jpg

Катапулти, поместени на обсадните кули, били използвани активно от Филип II при обсадата на Перинт през 340 г. пр. н. е. За пръв път литоболите били използвани от Александър Македонски при обсадата на Халикарнас /334 г. пр. н. е./, а при обсадата на Тир литоболите вече били използвани и за разрушаване на градските укрепления. Изобретен бил и механизъм, позволяващ прицелването и изстрелването на снаряди по вертикална и параболична траектория. Това позволявало на атакуващите да поразяват врага криещ се зад крепостните стени.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

катапулт /букв. щитопробивач/ идва от гръцки.

Такива стреломети били наречени катапулти /от гр. "ката" - пробивам, "пелта" - щит/ или еутитони /хвърлящи стрели/.

Много бързо катапултите били приспособени и за стрелба с камъни. Те получили наименованието литобол /от гр. lithobolos/ или палинтони /хвърлящи камъни/, а римляните ги нарекли балисти.

Две бележки по терминологията:

Думата катапулт, на гръцки катапалтес/катапелтес не е свързана с щитове, а означава буквално "изхвърляч", от глагола katapallo "хвърлям нагоре". Наименованията еутитон и палинтон не указват какво се изхвърля, а как са усукани жилите - еутитоните (букв. "с право опъване") са с по-малка сила на изхвърляне, затова се използват за по-леки метателни оръжия, а палинтоните ("с обратно опъване") имат по-голяма метателна мощ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Две бележки по терминологията:

Думата катапулт, на гръцки катапалтес/катапелтес не е свързана с щитове, а означава буквалано "изхвърляч", от глагола katapallo "хвърлям нагоре". Наименованията еутитон и палинтон не указват какво се изхвърля, а как са усукани жилите - еутитоните (букв. "с право опъване") са с по-малка сила на изхвърляне, затова се използват за по-леки метателни оръжия, а палинтоните ("с обратно опъване") имат по-голяма метателна мощ.

О, много ти благодаря за корекцията. Явно в научнопопулярната литература, която чета, пишат същите 'компетенти' като мен.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...